HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2012 Επειδή μου αρέσει να βλέπω τα πάντα σε έναν αστερισμό σκέφτηκα να κάνω ένα κατάλογο με τα διπλά -πολλαπλά αστέρια του Ωρίωνα. Οι παρατηρήσεις έγιναν με 10'' ιντσών νευτώνειο τηλεσκόπιο και με πλανητικούς προσοφθάλμιους . Δεν μπορώ να πω πως βρήκα ιδιαιτέρως όμορφα διπλά αστέρια στον Ωρίωνα , ίσως γιατί βρίσκεται μέσα στη σπείρα του γαλαξία και η μεσοαστρική ύλη να μην επιτρέπει να γίνεται έντονη η χρωματική διαφορά των αστεριών. Ο πίνακας περιλαμβάνει τα πιο όμορφα κατά τη προσωπική μου εκτίμηση διπλά αστέρια. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα απλά αυτά επιλέχθηκαν ως πιο ωραία και με ενδιαφέρουσα χρωματική διαφορά. Ανεβάζω τον πίνακα λιγάκι καθυστερημένα μιας και ο Ωρίωνας αρχίζει και πέφτει νωρίς , οπότε αποθηκεύστε τον για το φθινόπωρο . Ο πίνακας περιλαμβάνει την ονομασία του αστεριού ( σύμφωνα με τον cambridge double star catalog) , τις συντεταγμένες του , τα μεγέθη mag1 - mag2 (m1-m2) των αστεριών , το διαχωρισμό τους σε δευτερόλεπτα της μοίρας και τα χρώματα τους κατά την προσωπική μου άποψη βέβαια. Άλλωστε από μια αναζήτηση που έκανα στο διαδίκτυο σχετικά με τα χρώματα των παρακάτω αστεριών ο κάθε παρατηρητης χρησιμοποιεί δικές του λέξεις για να αποδώσει καλύτερα την απόχρωση.Επίσης παίζει ρόλο , ο προσοφθάλμιος που θα χρησιμοποιείς , το seeing , η φωτορύπανση , η υγρασία , σε ποιο σημείο βρίσκεται ο αστέρας χαμηλά στον ορίζοντα ή ψηλά στο κατακόρυφο? Ενδείκνυται η παρατήρηση των διπλών βέβαια μόνο όταν ο αστέρας βρίσκεται στο ζενίθ. Δοκιμάστε τους πάντως ! Αξίζει! Τα ονόματα τον αστεριών είναι από διαφορετικούς καταλόγους. Αν έχουν: Σ (stf) είναι από τον κατάλογο Struve β είναι απ’ τον κατάλογο Burnham h είναι απ’ τον κατάλογο John Herschel H είναι απ’ τον κατάλογο William Herschel se είναι απ’ τον κατάλογο A. Secchi ΣΤΟΝ ΩΡΙΩΝΑ.doc Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2012 Θανάση. Θέλουμε κ άλλα. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Πολύ ωραίος κατάλογος! Μπράβο!
HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Να είστε καλά. Έχω την εξής απορία? Τα ρομποτικά τηλεσκόπια ποιον κατάλογο για διπλούς χρησιμοποιούν? Θα με ενδιέφερε αυτή η πληροφορία. Επίσης σας στέλνω όλο τον κατάλογο Struve με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένας παρατηρητης ακόμα και το p.a δηλαδή τη γωνία θέσης του συνοδού αστέρα.Struve.xls Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Αν ήξερα ότι θα ανέβαζες τον κατάλογο Struve δεν θαχα φάει τα μάτια μου να τον βρω από τότε που είχες βάλει τα διπλά στο Κήτος . Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο κατάλογο. Πάντως μου δένεισε ο Ανδρέας το βιβλίο Double stars for small telescopes της Sissy Haas και μαυτό θα παρατηρώ και με τα τους καταλόγους του Homo, για τον απλό λόγο ότι έχουν και σχόλια. Υ.Γ. Τελικά μας βάζεις τα διπλά στο τέλος της περιόδου όταν ο αστερισμός είναι χαμηλά. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Αλέξη , πράγματι και του Β. Στεφάνου και του Κήτους και του Ωρίωνα τα ανεβάζω καθυστερημένα. Τι να κάνω που φέτος ο χειμώνας μας τσάκισε κυριολεκτικά! Κράτα τον πίνακα για το φθινόπωρο που θα αρχίσει να ανατέλλει και πάλι ο Ωρίωνας. Ο κατάλογος Struve είναι πολύ καλός. Αύριο πάει για εκτύπωση. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Έχω την εξής απορία? Τα ρομποτικά τηλεσκόπια ποιον κατάλογο για διπλούς χρησιμοποιούν? Θα με ενδιέφερε αυτή η πληροφορία. Ποιός κατάλογος διακρίνεται από τα αρχικά HD; Αυτός είναι ο κατάλογος για τα Celestron Nexstar, με 2566 πολλαπλούς αστέρες. Τα μικρότερα μοντέλα χρησιμοποιούν ένα υποσύνολο από 564 ή 1367 αστέρες. Για τα Meade, Skywatcher κλπ, δεν γνωρίζω.NexStar 8 & 11 GPS Double Star List.pdf Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
3c273 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Αλέξη , πράγματι και του Β. Στεφάνου και του Κήτους και του Ωρίωνα τα ανεβάζω καθυστερημένα. Τι να κάνω που φέτος ο χειμώνας μας τσάκισε κυριολεκτικά! Κράτα τον πίνακα για το φθινόπωρο που θα αρχίσει να ανατέλλει και πάλι ο Ωρίωνας. Ο κατάλογος Struve είναι πολύ καλός. Αύριο πάει για εκτύπωση. Αυτό είναι σίγουρο. Εκτυπώθηκε και μπήκε στο ντοσιέ στον Ωρίωνα. Ήρθε η ώρα του Βόρειου Στέφανου..ευχαριστουμε και πάλι για την δουλειά και την προσφορά στο φόρουμ. Κώστα, το nextsar χρησιμοποιεί τα διπλά που διαχωρίζονται έυκολα με το προσοφθάλμιο των 25mm. Μπορεί όμως το πορτοκάλι να διαχωρίσει πολύ περισσότερα σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Είναι συναρπαστικό το κυνήγι. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2012 Σ΄ευχαριστώ Αλέξη! Θεωρητικά το τηλεσκόπιό σου μπορεί να σπάσει αστέρα με διαχωρισμό 0.76" arcsecond θεωρητικά βέβαια και σε τέλειες συνθήκες. Λιγότερο από 1,5'' μην το προσπαθείς. Κώστα , αυτός είναι ο κατάλογος Henry Draper Catalogue http://server7.sky-map.org/group?id=23 Πάντως ο πιο συχνόχρηστος κατάλογος στους χάρτες είναι ο Struve και ο Herschel.Τώρα το ζητούμενο είναι να βρεις μια μηχανή αναζήτησης που όταν κάνεις αναζήτηση έναν αστέρα να σου δίνει όλα τα ονόματα με τα οποία είναι καταχωρημένος σε όλους τους καταλόγους. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Θανάση ωραία προσπάθεια με τους διπλούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάποιο κατάλογο με διπλούς από έμπειρους παρατηρητές μέχρι τώρα. Απλά ο Ωρίωνας έχει "πέσει" και πάμε για του χρόνου. Σε ευχαριστούμε!! Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Τώρα το ζητούμενο είναι να βρεις μια μηχανή αναζήτησης που όταν κάνεις αναζήτηση έναν αστέρα να σου δίνει όλα τα ονόματα με τα οποία είναι καταχωρημένος σε όλους τους καταλόγους. Εδώ αρκετές φορές εμφανίζει κι άλλα ονόματα. http://aladin.u-strasbg.fr/java/nph-aladin.pl Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
vtsamis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2012 Τώρα το ζητούμενο είναι να βρεις μια μηχανή αναζήτησης που όταν κάνεις αναζήτηση έναν αστέρα να σου δίνει όλα τα ονόματα με τα οποία είναι καταχωρημένος σε όλους τους καταλόγους. Εδώ αρκετές φορές εμφανίζει κι άλλα ονόματα. http://aladin.u-strasbg.fr/java/nph-aladin.pl Πάντα. Με File / Load Catalog / Surveys in Vizier... και επιλέγεις καταλόγους. (Από το μενού του Aladin, όχι του browser) https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα