Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει δοκιμάσει κανείς κάποιον απο αυτούς τους φακούς;Μπορεί να γράψει (εαν το επιθυμεί ) τις εντυπώσεις του;Με ενδιαφέρει κυρίως ο 22mm και ο 8mm αλλά δεν με πειράζει να ακούσω και για την υπόλοιπη σειρά.Σε ένα "test" ανάμεσα σε πολλούς 8αρηδες φακούς (ανάμεσα τους και ο pentax xw)

πήρε την μεγαλύτερη βαθμολογία...

 

 

http://www.vixenoptics.com/PDF/lvw_review.pdf

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γρηγόρη μου θα σου δώσω μια συμβουλή σαν παλιός συνδρομητής του Sky at Night από το οποίο έρχεται το τεστ. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ποτέ ξανά με τα τεστ αυτού του περιοδικού. Ήμουν συνδρομητής για 2 χρόνια και τελικά ήταν πεταμένα λεφτά. Μακάρι να είχα πάει σε ένα από τα Αμερικάνικα...αυτοί οι Άγγλοι θέλουν πολλές σφαλιάρες! Γράφουν ότι θέλουν!!

 

Κοίτα εδώ στο τεστ, για να καταλάβεις για τι βλακέντιους μιλάμε, λένε ότι ο XW δεν έχει τόσο καλό eye-relief όσο ο Vixen!! ](*,) ](*,)

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ φακοί είναι στα 20mm και είναι ανετότατοι με καμία διαφορά, εκτός του ότι ο XW 7mm έχει και το φανταστικό twist eye-cup το οποίο ανεβοκατεβαίνει πολύ όμορφα και προσαρμόζεις ακόμη καλύτερα την άνεσή σου. Οι Άγγλοι οι ανισόρροποι στην τελική καρτέλα σύγκρισης χαρακτηρίζουν το eye-relief του Vixen "excellent" και του Pentax απλά "very good"!!!

#-o #-o #-o Δεν στέκουν καλά τα άτομα σου λέω...οπότε άσε τις βαθμολογίες που δίνουν, δεν ξέρουν τι τους γίνεται...που να δεις σε ένα τεύχος, σε ένα συγκριτικό φίλτρων, που έλεγαν ότι η θέαση σφαιρωτών βελτιώνεται πολύ με φίλτρα narrowband όπως το ultrablock και το UHC...τα σφαιρωτά!!! #-o

 

Έχω δει μέσα από τους LVW (από τους 8,13,17,22) και έχω και τον Pentax XW 7mm ο οποίος ΔΕΝ συγκρίνεται με τον LVW 8mm και είναι τουλάχιστον μια κλάση ανώτερος! O μόνος LVW που για μένα είναι ότι καλύτερο (για τα λεφτά του) στην εστιακή του είναι ο 22mm, το διαπίστωσα σε συγκριτική δοκιμή στο δικό μου τηλεσκόπιο και με τον Panoptic 24mm, ότι υπερέχει αισθητά στο contrast έναντι του Televue.

 

Οπτικά βέβαια Γρηγόρη, ο XW δεν χτυπιέται από Semi-premium φακούς όπως ο LVW. Είναι πολύ καλός ο LVW, ειδικά στο θέμα τιμής προς απόδοση, παίρνεις φανταστικό προσοφθάλμιο χωρίς να δώσεις πολλά. Η υπόλοιπη σειρά LVW είναι επίσης άριστη και οικονομική σχετικά. Δεν έχουν όμως αυτή την "αρχοντιά" στην εικόνα που θα δεις με ακριβότερα γυαλιά. Η οξύτητα και οι επιστρώσεις του XW...είναι απλώς εκτός συναγωνισμού, θα το πληρώσεις όμως και πιο ακριβά αυτό. :roll:

Τα λέω γιατί τα προσοφθάλμια αυτά τα έχω δει και ξαναδεί και ξαναδεί ΚΑΙ συγκρίνει!

 

Ο Nagler 7mm T6 (αν και θεωρείται premium) υπερέχει μόνο με το μικρότερό του βάρος και μέγεθος και φαινόμενο πεδίο 82 μοιρών έναντι των 70 (XW) και 65 (LVW). Οπτικά δεν το συζητώ, είναι υποδεέστερος και από τους 2...μιλώ πάλι από προσωπική εμπειρία και σύγκριση...

Άσε που έχει eye-relief 12mm και θα κολλάς το μάτι σου...αυτά είναι και προσωπικές προτιμήσεις βέβαια. Στην Τelevue μου αρέσουν οι 2" προτάσεις της πάλι με Nagler αλλά και σε μεγαλύτερες εστιακές. Αυτή η σειρά Τ6 μου κάθεται στο λαιμό και δεν θέλω ούτε να την βλέπω!

 

Αυτή η συζήτηση έχει επίσης επαναληφθεί δεκάδες φορές...

 

Αν πάντως δεν μπορείς να πάρεις τον XW, δεν θα χάσεις παίρνοντας τον LVW, είναι πολύ καλός!

Καλη και πιο φθηνή ακόμη επιλογή είναι και ο Hyperion, ο γιατρός μας ο Κώστας μπορεί να σου πει πολλά για αυτόν. Άνετος και αυτός πολύ.

Στις υπόλοιπες προτάσεις του τεστ θα έλεγα να πας ΜΟΝΟ σε περίπτωση οικονομικής δυσχέρειας...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πράγματι, το περιοδικό αυτό έχει βγάλει κάποια περίεργα αποτελέσματα, όπως τον Moonfish 30mm καλύτερο από τον Nagler 31 T5 (λόγω καλύτερης σχέσης τιμής προς απόδοση, σε όλα τα άλλα υπερτερούσε ο Nagler βεβαίως).

Δες 2 συγκριτικές των Vixen

http://www.svenwienstein.de/HTML/hyperion_-_english_version.html

http://www.firstlightoptics.com/news/vixen-lvw-vs-baader-hyperion-review.html

 

Ο Hyperion είναι κλώνος των Vixen LVW, αλλά όχι απαράλλαχτος. Το ίδιο και οι Orion Stratus, Celestron Ultima (οι νεότεροι), Skywatcher κλπ. Όπου βλέπεις 68 μοίρες με μεγάλο eye relief από πίσω κρύβεται το ίδιο σχέδιο (και το σχέδιο των Panoptic πίσω από κάθε φακό 68 μοιρών με φτωχό eye relief σε εστιακές περίπου 42-15), το οποίο φαίνεται πως η Vixen το έχει εκτελέσει καλύτερα, αλλά και οι υπόλοιποι το πωλούν φθηνότερα. Στο κλασσικό άρθρο του Svenwienstein πρόσεξε πως η διαφορά μεταξύ των Vixen και των κλώνων είναι μεγάλη στα 22mm και προοδευτικά μειώνεται μέχρι εξίσωσης στα 8mm και αναστροφής στα 5mm και κάτω. Την ίδια εντύπωση έχουν αρκετοί παρατηρητές και είναι αυτό που σου περιγράφει ο Τάσος. Άρα για τον 22mm ούτε συζήτηση, θεωρείται μεγάλης αξίας (δεν τον έχω δει, αλλά δεν διαφωνεί και κανείς), για τον 8mm μπορείς να δεις και άλλες προτάσεις, εκτός αν θέλεις οι φακοί σου να ανήκουν στην ίδια σειρά. Ένας από τους καλύτερους φακούς στα 8mm είναι ο ... Baader Hyperion Zoom. Δεν θα ήταν άσχημο ένα mini set από Vixen 22 & Hyperion Zoom, όπου ο πρώτος θα εξουδετερώνει το μικρό πεδίο του zoom στα 24-17mm. Τον έχω και εγώ στα υπόψιν τον 22LVW, αυτόν ή τον ES68 24mm, για το μέλλον.

Βέβαια οι Pentax XW βρίσκονται σε άλλη κατηγορία τιμής και είναι ανώτεροι σε πεδίο αλλά και εργονομικά, όπως και ο επερχόμενος Delos 8mm. Αν κρίνω από τον Delos 10mm, σε ένα γρήγορο τηλεσκόπιο η διαφορά από τους Hyperion είναι εμφανής, όπως και η διαφορά των 72 μοιρών έναντι των 68 (πόσο μάλλον έναντι των 60-65), αλλά ακόμη περισσότερο η πανοραμικότητα ενός προσοφθαλμίου στοιχείου διαμέτρου 35mm έναντι των 20-30mm άλλων φακών. Τέτοιο φακό διαθέτουν μόνο οι Delos και οι Pentax XW από όσους φακούς έχω δει, ούτε οι Vixen LVW, ούτε καν οι Nagler T4.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ρωτησω και εγω για τον baader 21mm μιας και υπαρχει στα συγκριτικα. Στο νεο φυλλαδιο ειδα οτι τον αλλαξανε. Ειναι κοντιτερος απο τον παλιο. Πλεον αναμεσα στον 17 και 24 σε υψος. Γνωριζουμε κατι για την αλλαγη; Κατι διαβασα οτι ισως πλεον ειναι πραγματικα στις 68 απο τις 60 που τον μετρουσαν. Ηταν ο λογος που περα απο την εστιακη δεν τον προτιμουσαν πολλοι.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο παλαιός Baader Hyperion 21mm ήταν ο μόνος που δεν ήταν κλώνος του LVW 22mm. Αυτό φαίνεται με μια ματιά. Όλοι οι κλασσικοί Hyperions (17, 13, 8, 5 και 3.5) έχουν ένα καθεαυτό προσοφθάλμιο περίπου 22mm (21.8-22.9) και μια αφαιρούμενη ομάδα Smythe που αλλάζει την εστιακή και παράλληλα διορθώνει τον φακό ως προς διάφορα οπτικά σφάλματα. Το ίδιο το στοιχείο 22mm έχει αρκετά σφάλματα και αυτό φαίνεται αν αφαιρέσεις την αντικειμενική ομάδα φακών (εγγενής δυνατότητα στους Hyperions) και το χρησιμοποιήσεις σε ένα σχετικά γρήγορο τηλεσκόπιο. Προφανώς δεν ήταν ικανοποιητικό ώστε να κυκλοφορήσει ως έχει και αντ΄' αυτού η Baader χρησιμοποίησε έναν φακό 32mm στον οποίο προσέθεσε ομάδα Smythe σε ικανή απόσταση ώστε να ψηλώσει ο 21 στο επίπεδο του 5mm! Αυτός ο φακός είχε πεδίο 65 μοιρών.

 

HyperionHeader.jpg

 

Δεδομένου του οτι δεν είχε την επιτυχία των άλλων, η Baader κατασκεύασε έναν νέο φακό, τον 24mm, χωρίς Smythe Group. Είναι καλύτερα διορθωμένος από το αρχικό στοιχείο των 22mm, αλλά υπολείπεται των άλλων φακών 22-24mm από Vixen, Televue, Explore Scientific, Meade. Αυτός ο φακός έχει σαφώς μικρότερη διάμετρο στο γυαλί από τους άλλους Hyperions, στα επίπεδα των Hyperion Aspherics. Επειδή έχει το μέγιστο δυνατό field stop αγόρασα αυτόν έναντι του 21mm, όπως και οι περισσότεροι χρήστες.

 

Όπως να το κάνουμε οι Hyperions είναι μια μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μην ξεχνάτε πως ένα μεγάλο μέρος των σιωπηλών χρηστών, εκείνων που δεν γράφουν και πολύ στα διάφορα forums όπου συχνάζουν περφεκτιονίστες με μεγάλα Dob και ακριβά αποχρωματικά, διαθέτουν κάποιο GOTO καταδιοπτρικό της Celestron ή της Meade ή ένα μακρύ αποχρωματικό και εκεί οι Hyperions τα πάνε περίφημα. Είναι και η τιμή τους εξαιρετική φυσικά. Έτσι επένδυσε ακόμη περισσότερο -ενώ έσπευσαν και άλλες εταιρίες να παράγουν κλώνους- και ο κατασκευαστής (κάποιος Κινέζος προφανώς) παρήγαγε τους Aspheric 36 & 31mm, τον 10mm και τώρα τον νέο 21mm, για τον οποίο δεν γνωρίζω αν είναι διαθέσιμος και αν κάποιος έχει δημοσιεύσει εντυπώσεις. Τα μεγέθη παραπέμπουν στον Vixen 22mm. Να παρήγαγαν άραγε κάποιο καλύτερο συνδυασμό ο οποίος δεν απαιτεί διόρθωση ή πρόκειται για τον 24mm (ή έναν από τους Aspheric οι οποίοι είναι πολύ καλοί) με στοιχείο Smythe; Πολύ θα ήθελα να το μάθω.

 

hyp_01_alle_gross.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τον 22mm μόνο καλά λόγια έχω να πω.Δεν νομίζω πως θα βρεις τίποτε καλύτερο εκτός κ αν τα σκάσεις χοντρά.Για τον 8mm όπως είπε κ ο Τάσος ο XW είναι καλύτερος αλλά κ πολύ ακριβότερος.Αν το χρήμα δεν σε απασχολεί δρομολόγησε την αγορα του XW 7mm.Θα τον καταευχαριστηθείς.Αν το χρήμα μετράει τότε ο 8mm LVW θα σε ικανοποιήσει σε κάθε περίπτωση.Η διαφορά τους δεν είναι κ τόσο χαοτική.Κ μόνο που είναι καλύτερος απ τον 7mm nagler φτάνει.

Δες κ αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7860

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας όλη την σειρά LVW εκτός από τον 42mm, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!!!

 

Δυστυχώς δεν έχω δει μέσα από Pentax και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά σύμφωνα με αναφορές στο cloudynights λένε ότι, οι LVW είναι μια τρίχα σε απόδοση πίσω από τους Pentax.

 

Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για εσένα, θα πρότεινα να ακολουθήσεις την συμβουλή των προλαλήσαντων, δηλαδή Pentax , οι οποίοι είναι εμπειρότατοι παρατηρητές.

 

Για τον λόγο τιμή προς απόδοση, οι LVW δεν θα σε απογοητεύσουν, ούτε στην τσέπη σου, ούτε οπτικά.

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχικά ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση σας :mrgreen: .

 

@Τάσο. Θα το έχω στα υπο 'οψην μου τα εν λόγω τεστ του περιοδικού αυτού.Απλά μου έκανε εντύπωση γιατί ο XW είναι από τους καλύτερους φακούς που κυκλοφορούν,και όντως το θέμα αυτών των φακών σχετικά με το eye relief έχει συζητηθεί επανηλλημένα εδω μέσα ( με όλους να συμφωνούν ότι είναι ΑΝΕΤΟΤΑΤΟΙ). Απλά ψάχνομαι γιατί αρχικά χρειάζομαι έναν φακό στις εστιακές των 20-22 οι οποίοι θα χρησιμεύσουν ως ερευνητες αλλα και παράλληλα για φακοί αντικειμένων μεγάλων διαστάσεων (οπως πχ είναι το Veil). Επειτα σκεφτόμουν την αντικατάσταση του Zoom που έχω στις χαμηλές εστιακές.Και σκεφτόμουν για τον ΧW μιας και εχω διαβάσει τα καλύτερα.Το θέμα λεφτά δεν με απασχολεί, ούτως η άλλως οι φακοί δεν είναι καραμέλες.Μια φορά παίρνεις φακούς,πόσο μάλλον όταν είναι premium κλάσης.Απο αμέρικα θα τον πάρω και θα έρθει 330ευρώ[με την ισχύουσα ισοτιμια ] με τα μεταφορικα (γιατί να σκάσω 100 ευρώ παραπάνω στο astroshop και στο κάθε astroshop;).

 

 

 

Απλά θέλω λίγο την βοηθεια σου μιας και έχεις φακό σε τέτοια εστιακή.Αρχικά ξέρω πως δεν θα έπρεπε να τους τοποθετώ δίπλα δίπλα ,αλλά ο zoom στην εστιακή των 9mm (μέχρι εκεί φτάνει-οπως μετρήθηκε απο ένα τεστ που έγινε απο αστροβοξίτες) δεν δημιουργεί ωραία εικόνα.Το ότι θα σκοτινιάσει το πεδίο είναι αναμενόμενο αλλά σαν να θολώνουν λίγο τα πράγματα με το κόντραστ να παραμένει το ίδιο[σκοτινιάζει το πεδίο αλλα το αντικείμενο δεν γίνεται πιο ευδιάκριτο].Έτσι θα έπρεπε να είναι;Ο ΧW λειτουργεί παρόμοια ή ούτε κατα διάνοια;;;Φταίνε τα οπτικά του zoom ή όντως έτσι λειτουργούν οι χαμηλές εστιακές;;Είναι ένας λόγος που αποφεύγω να παρατηρώ στις χαμηλές εστιακές.(η ευθυγράμμιση μου είναι μια χαρά - όσο το επιτρέπει το "καπάκι")

 

@Κώστα Τα αξίζει τα λεφτά του δηλαδή στα 22mm.Υπάρχουν ισάξιες και καλύτερες προτάσεις σε αυτήν την εστιακή;; Ο XW στα 20mm αξίζει;

 

UHC στα σφαιρωτά; :lol:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας όλη την σειρά LVW εκτός από τον 42mm, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!!!

 

Δυστυχώς δεν έχω δει μέσα από Pentax και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά σύμφωνα με αναφορές στο cloudynights λένε ότι, οι LVW είναι μια τρίχα σε απόδοση πίσω από τους Pentax.

 

Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για εσένα, θα πρότεινα να ακολουθήσεις την συμβουλή των προλαλήσαντων, δηλαδή Pentax , οι οποίοι είναι εμπειρότατοι παρατηρητές.

 

Για τον λόγο τιμή προς απόδοση, οι LVW δεν θα σε απογοητεύσουν, ούτε στην τσέπη σου, ούτε οπτικά.

 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους;Δηλαδή με τι δεν είσαι ευχαριστημένος;Τα έχεις συγκρίνει με αλλους προσοφθάλμιους πέραν των XW με τους οποίους δεν έχεις παρατηρήσει;

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχοντας όλη την σειρά LVW εκτός από τον 42mm, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος!!!

 

Δυστυχώς δεν έχω δει μέσα από Pentax και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά σύμφωνα με αναφορές στο cloudynights λένε ότι, οι LVW είναι μια τρίχα σε απόδοση πίσω από τους Pentax.

 

Αν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για εσένα, θα πρότεινα να ακολουθήσεις την συμβουλή των προλαλήσαντων, δηλαδή Pentax , οι οποίοι είναι εμπειρότατοι παρατηρητές.

 

Για τον λόγο τιμή προς απόδοση, οι LVW δεν θα σε απογοητεύσουν, ούτε στην τσέπη σου, ούτε οπτικά.

 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους;

 

 

Όπως σου είπα και παραπάνω δεν έχω αρνητικά να σου πω για την συγκεκριμένη σειρά. Έμενα ικανοποιούν τις ανάγκες μου πλήρως.

 

Να θυμάσαι πάντα ότι, η απόδοση ενός προσοφθάλμιου για να έχεις την super λεπτομέρεια και το άριστο contrast όσο τέλεια οπτικά και να έχεις, εξαρτάτε κυρίως από το seeing, το οποίο θα βρείς 100% τέλειο, μία με δύο φορές τον χρόνο.

 

Όσον αφορά τους Pentax, σύμφωνα πάλι με το cloudynights έμπειροι παρατηρητές συστήνουν εστιακές από 3.5, έως 14, και για την 14 εγώ προσωπικά δε είμαι σίγουρος.

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι τόσο υποκειμενικό. Εγώ αντιθέτως αγαπώ πολύ τον zoom (MkII) μεταξύ 12-8 και καθόλου μεταξύ 24-20. Ουσιαστικά ελάχιστα χρησιμοποιούσα τους Hyperions 13-10-8 και τους έδωσα.

Ο Pentax 20 XW, όπως και ο 14, έχουν δυσφημιστεί για καμπύλο πεδίο και ελάχιστοι τους έχουν. Ο Κυριάκος έχει τον 14XW. Οι δημοφιλείς είναι οι 10-7-5 και τους 2 πρώτους μόνο έχω δει, σύντομα. Ο Τάσος που του ανήκουν σου απήντησε ήδη. Από αυτούς που έχω ο ίδιος και έχουν δοκιμαστεί έως και σε 9 τηλεσκόπια, όλων των ειδών, f/4-f/13 μπορώ να αντιπροτείνω τον Delos 10-8-6 (ο 8 από φθινόπωρο αλλά δεν αναμένεται χειρότερος του 10) και τον ES100 9mm. Μιλάμε για μήλα και πορτοκάλια. Διαφορετική αίσθηαη αλλά το ίδιο καλές και οι 2 σχεδιάσεις. Φυσικά υπάρχουν και οι Ethos 10-8-6 εκεί αλλά το κόστος εκτοξεύεται.

Στις μεγάλες εστιακές αν περάσεις στις 2'' αυξάνονται οι επιλογές. Εδώ μπορώ να προτείνω τον ES100 20. Πρόκειται για μαγευτική εμπειρία. Ο Nagler 22 T4 μου αρέσει αν και στα άκρα του πεδίου δυσκολεύεται. Χωρίς να τους έχω δει έχουν καλή φήμη οι TV Ethos 21 και Nagler 20 T5. Και ο Panoptic 24 φυσικά.

Νομίζω πρώτα πρέπει να αποφασίσεις αν προτιμάς φακούς με σταθερά υψηλό eye relief (Nagler T4, Delos, Radian, Pentax XW, XF, Vixen LVW, Baader Hyperions κλπ) ή με μικρότερο (Nagler T5, T6, Panoptic, ES 68, 82, 100). Άλλοι προτιμούν τους μεν, άλλοι τους δε, εγώ αμφότερους.

Κατόπιν αν θέλεις πεδίο 70, 80 ή 100 μοιρών και αν θα περιοριστείς στις 1.25''. Έπειτα τα πόσα χρήματα μπορείς να δώσεις και τι παραχωρήσεις θα κάνεις.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο αλλά έχουν περάσει από τα χέρια μου 10 τηλεσκόπια και 30 φακοί, έχω δει και καμμιά 10ριά ακόμη. Ο ωραιότερος που έχω δει -ίσως υπάρχει το Placebo του καινούριου κοσκίνου- είναι ο TV Delos 10, δεν βρήκα ακόμη ένα σφάλμα στο πεδίο (δηλαδή βρήκα, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους). Ο αγαπημένος μου ο Nagler 22 T4, η εμπειρία είναι αυτό που λέμε ''χαλλλαρά''. Ο εντυπωσιακότερος ο ES100 20, σου έρχεται να σταυροκοπηθείς. Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τους παραπάνω με Pentax XW, Vixen LVW και Ethos 21 αντιστοίχως, οι διαφορές τους ίσως υπερεκτιμώνται. Αν είσαι έτοιμος να δώσεις 300 ευρώ για έναν φακό είναι δύσκολο να μην σε ικανοποιήσει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Oι επιλογές όπως βλέπω είναι πάρα πολλές ,σε σημείο που σαστίζει κανείς.Καταλαβαίνω πως τό όλο θέμα "προσοφθάλμιοι φακοί" είναι τόοοοσο υποκειμενικό που δύσκολα στις περισσότερες περιπτώσεις βγαίνει μια άκρη.Ωστόσο εγώ άνοιξα το θέμα για να δω αν υπάρχουν αντικειμενικές διαφορες.Δηλαδή αν όντως υπάρχουν διαφορές πχ μεταξύ του LVW 8mm και του XW 7mm.Το τι εικόνα λαμβάνει κανείς είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων.Απο την ποιότητα των γυαλιών που είναι κατασκευασμένα μέχρι την διάθεση που έχει κανείς την ώρα που παρατηρεί.Αλλά νομίζω μπορούμε να καταλήξουμε κάπου.Δηλαδή μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πχ ο XW 7mm είναι καλύτερος (σε πολλούς τομείς) από τον LVW 8mm...Ή όχι; :-k
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υποθέταμε πως και οι δύο είναι οπτικά τέλειοι τότε ο Pentax δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση, έχει μεγαλύτερο AFOV και αμελητέα μικρότερο TFOV, καλύτερη σχεδίαση και εργονομία με το παρέκταμά του και το σχήμα του, μεγαλύτερης διαμέτρου φακό, υψηλότερη τιμή μεταπώλησης, περισσότερες ευνοικές δοκιμές και αναφορές χρηστών. Ο Vixen είναι κάπως φθηνότερος, αν και έχει ακριβύνει τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη δυσκολεύεσαι; :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν υποθέταμε πως και οι δύο είναι οπτικά τέλειοι τότε ο Pentax δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση, έχει μεγαλύτερο AFOV και αμελητέα μικρότερο TFOV, καλύτερη σχεδίαση και εργονομία με το παρέκταμά του και το σχήμα του, μεγαλύτερης διαμέτρου φακό, υψηλότερη τιμή μεταπώλησης, περισσότερες ευνοικές δοκιμές και αναφορές χρηστών. Ο Vixen είναι κάπως φθηνότερος, αν και έχει ακριβύνει τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη δυσκολεύεσαι; :)

 

Τώρα μπορώ να πω πως όχι,δεν δυσκολεύομαι :mrgreen:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω ακούσει ότι για deep sky είναι καλύτερο ένα προσοφθάλμιο 13mm περίπου είναι αλήθεια;

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τηλεσκόπια f/5-f/7 ισχύει. Όχι αυστηρώς 13mm, 10-15mm δουλεύουν καλά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα γίνει πιο συχνή χρήση o 10 κατά την γνώμη μου. Θα έχεις μεγέθυνση 120x, κόρη εξόδου 1.67mm, πεδίο 0.58 μοίρες (ένα φεγγάρι με λίγη κορνίζα). Είσαι μέσα στο παράθυρο για Deep Sky. Ότι θα στοχεύει ο εσώτερος κύκλος του Telrad θα βρίσκεται στο πεδίο σου. Ο 7 θα είναι καλύτερος για πλανήτες, όταν όμως το seeing θα είναι κακό ή δεν θα έχεις πετύχει τόσο την ευθυγράμμιση θα κάθεται στο κουτί του λυπημένος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλά θέλω λίγο την βοηθεια σου μιας και έχεις φακό σε τέτοια εστιακή.Αρχικά ξέρω πως δεν θα έπρεπε να τους τοποθετώ δίπλα δίπλα ,αλλά ο zoom στην εστιακή των 9mm (μέχρι εκεί φτάνει-οπως μετρήθηκε απο ένα τεστ που έγινε απο αστροβοξίτες) δεν δημιουργεί ωραία εικόνα.Το ότι θα σκοτινιάσει το πεδίο είναι αναμενόμενο αλλά σαν να θολώνουν λίγο τα πράγματα με το κόντραστ να παραμένει το ίδιο[σκοτινιάζει το πεδίο αλλα το αντικείμενο δεν γίνεται πιο ευδιάκριτο].Έτσι θα έπρεπε να είναι;Ο ΧW λειτουργεί παρόμοια ή ούτε κατα διάνοια;;;Φταίνε τα οπτικά του zoom ή όντως έτσι λειτουργούν οι χαμηλές εστιακές;;Είναι ένας λόγος που αποφεύγω να παρατηρώ στις χαμηλές εστιακές.(η ευθυγράμμιση μου είναι μια χαρά - όσο το επιτρέπει το "καπάκι")

 

Γρηγόρη, έτσι είναι το είπες και μόνος σου. Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να συγκρίνεις τον zoom με τον συγκεκριμένο Pentax, είναι κάπως και μάλλον ατυχής η σύγκριση.

Αυτό που λες για τον zoom ότι στα 9mm και στις 133x ότι "δεν δημιουργεί ωραία εικόνα" θεωρώ ότι είναι 100% υπεύθυνος ο zoom (αν εξαιρέσουμε βέβαια και παράγοντες seeing κλπ.) Για τις 8" όλες οι μεγεθύνσεις των φακών στους οποίους αναφερόμαστε (133x o 9mm, 171x ο 7mm) είναι πολύ "εύπεπτες" και τίποτα το εξωτικό! Δηλαδή αν δεν μπορείς να πάρεις στις 133x καλή εικόνα με ένα κάτοπτρο 8"...τι να πω...ξεφορτώσου τον όποιο φακό δεν τα καταφέρνει σε κάτι τόσο βατό!

 

Ποιοι το μέτρησαν αυτό που λες και πως; Υπό ποιες συνθήκες και με τι αντικείμενα; :-s

 

Αν μου έλεγες για πάνω από 250x-300x να πω ναι, έτσι είναι και το seeing ενδεχομένως...θα σε παίζει μπεγλέρι!

Στις 171x που θα σου δώσει ο 7mm και στις 120x του 10mm είσαι ιδανικά, για πολλά αντικείμενα DSO στην μια αλλά και πλανήτες στην άλλη, και όχι μόνο!

Που να δεις τι κάνει o XW στα σφαιρωτά σε μεγεθύνσεις από 150x και πάνω....KILLER!! :twisted:

Super sharp αστεράκια... \:D/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απλά θέλω λίγο την βοηθεια σου μιας και έχεις φακό σε τέτοια εστιακή.Αρχικά ξέρω πως δεν θα έπρεπε να τους τοποθετώ δίπλα δίπλα ,αλλά ο zoom στην εστιακή των 9mm (μέχρι εκεί φτάνει-οπως μετρήθηκε απο ένα τεστ που έγινε απο αστροβοξίτες) δεν δημιουργεί ωραία εικόνα.Το ότι θα σκοτινιάσει το πεδίο είναι αναμενόμενο αλλά σαν να θολώνουν λίγο τα πράγματα με το κόντραστ να παραμένει το ίδιο[σκοτινιάζει το πεδίο αλλα το αντικείμενο δεν γίνεται πιο ευδιάκριτο].Έτσι θα έπρεπε να είναι;Ο ΧW λειτουργεί παρόμοια ή ούτε κατα διάνοια;;;Φταίνε τα οπτικά του zoom ή όντως έτσι λειτουργούν οι χαμηλές εστιακές;;Είναι ένας λόγος που αποφεύγω να παρατηρώ στις χαμηλές εστιακές.(η ευθυγράμμιση μου είναι μια χαρά - όσο το επιτρέπει το "καπάκι")

 

Γρηγόρη, έτσι είναι το είπες και μόνος σου. Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να συγκρίνεις τον zoom με τον συγκεκριμένο Pentax, είναι κάπως και μάλλον ατυχής η σύγκριση.

Αυτό που λες για τον zoom ότι στα 9mm και στις 133x ότι "δεν δημιουργεί ωραία εικόνα" θεωρώ ότι είναι 100% υπεύθυνος ο zoom (αν εξαιρέσουμε βέβαια και παράγοντες seeing κλπ.) Για τις 8" όλες οι μεγεθύνσεις των φακών στους οποίους αναφερόμαστε (133x o 9mm, 171x ο 7mm) είναι πολύ "εύπεπτες" και τίποτα το εξωτικό! Δηλαδή αν δεν μπορείς να πάρεις στις 133x καλή εικόνα με ένα κάτοπτρο 8"...τι να πω...ξεφορτώσου τον όποιο φακό δεν τα καταφέρνει σε κάτι τόσο βατό!

 

Ποιοι το μέτρησαν αυτό που λες και πως; Υπό ποιες συνθήκες και με τι αντικείμενα; :-s

 

Αν μου έλεγες για πάνω από 250x-300x να πω ναι, έτσι είναι και το seeing ενδεχομένως...θα σε παίζει μπεγλέρι!

Στις 171x που θα σου δώσει ο 7mm και στις 120x του 10mm είσαι ιδανικά, για πολλά αντικείμενα DSO στην μια αλλά και πλανήτες στην άλλη, και όχι μόνο!

Που να δεις τι κάνει o XW στα σφαιρωτά σε μεγεθύνσεις από 150x και πάνω....KILLER!! :twisted:

Super sharp αστεράκια... \:D/

 

Άρα δηλαδή φταίει σε μεγάλο μέρος ο ζοομ.Πάλι καλά διότι νόμιζα οτι οι περισσοτεροι δίνουν τετοια είδους εικόνα,οπότε τα 300 ευρουδακια μπορεί να πήγαιναν χαμενα.Super sharp ?Μην με δελεάζεις άλλο

:oops:

 

Για αυτήν την μέτρηση μίλαγα

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7308&start=0

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ίδιο άρθρο λέει πόσο καλός είναι ο zoom. Μήπως έχουν πάθει κάτι τα μηχανικά μέρη του δικού σου; Ας πούμε, μήπως έχουν κλίνει οι αντικειμενικοί φακοί; Ενδέχεται να ευθύνεται και η ευθυγράμμιση. Τον έχεις δοκιμάσει σε άλλο τηλεσκόπιο;

 

ΥΓ: Σε αυτήν την αγγελία υπάρχουν 2 φωτογραφίες όπου μπορείς να δεις την διαφορά ανάμεσα στον προσοφθάλμιο φακό του Vixen και του Pentax (2η και 3η φωτογραφία).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ίδιο άρθρο λέει πόσο καλός είναι ο zoom. Μήπως έχουν πάθει κάτι τα μηχανικά μέρη του δικού σου; Ας πούμε, μήπως έχουν κλίνει οι αντικειμενικοί φακοί; Ενδέχεται να ευθύνεται και η ευθυγράμμιση. Τον έχεις δοκιμάσει σε άλλο τηλεσκόπιο;

 

ΥΓ: Σε αυτήν την αγγελία υπάρχουν 2 φωτογραφίες όπου μπορείς να δεις την διαφορά ανάμεσα στον προσοφθάλμιο φακό του Vixen και του Pentax (2η και 3η φωτογραφία).

Τι να πω.Πραγματικά δεν ξέρω.Θα τον δοκιμάσω σε σκοτεινούς ουρανούς να δω εκεί πέρα.Ίσως φταίει και ο ουρανος για αυτήν την ΄χαλια εικόνα που λαμβάνω στα ~8mm.

΄Όχι δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλο τηλεσκόπιο.Η ευθυγράμμιση είναι καλή -όσο το επιτρέπει το καπάκι.

:-k

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ για την αγγελία,δεν έχω όμως account εκεί πέρα :( .Θα κυνηγήσω έναν XW 10mm πρώτα και έπειτα εναν Vixen 22mm.Θα κοιτάξω μπας και βρω μεταχειρισμένο ειδάλλως πάμε για καινούργιους.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης