Takver Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2012 καλησπερα, καλες γιορτες.Θα χρειαστώ την βοήθεια των ποιο έμπειρων αστροπαρατηρητών για τις επιλογες που πρέπει να κάνει για τον εξοπλισμο της μια ομάδα νέων παρατηρητών που σκοπεύει να κάνει εξορμήσεις στο βουνό, σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά, και διαθέτει ως 2.500 ευρώ για την αγορά του. Εχω ψιλοκαταγράψει τις ανάγκες μας, θα θελα να μου πείτε την γνώμη σας αν η λίστα είναι πλήρης ή τι να αφήσω έξω αν δεν βαίνουν τα λεφτά. 1) διαθέτουμε ηδη 3 ζευγάρια κυάλια, μάλλον θα μπορουμε και να δανειζόμαστε σε κάποιες εξορμήσεις. Θέλουμε να χουμε πάντα στις συναντήσεις μας καμια δεκαρια ζευγάρια (ετσι ωστε όλος ο κοσμος να μπορει να παρατηρεί, τουλάχιστον την σελήνη). Προβλεπω την αγορα 2-3 φτηνων ζευγαριων ακομα (αν περισεψουν λεφτα) 2) Το βασικό. Θέλουμε ένα τηλεσκόπιο. Με καλή απόδοση ετσι ωστε να μην απογοητεύει αυτους που θα θελησουν να γνωρίσουν τον ουρανο μαζί μας. Να κάνει για πλανητική παρατήρηση και για κάποια ευκολα deep space (Να μπορείς να δεις τον Μ13 αξιοπρεπως). Επειδη η ομάδα μας θα κάνει "συντομες" (χρονικα) συναντήσεις θελουμε κατι που να μπορει αξιοπιστα να στηθει γρήγορα, και αξιοπιστα να βρει τους στοχους μονο του. Και να μπορει να εχει αυτονομια, δεν ειναι σιγουρο οτι θα διαθετουμε παροχες ρευματος κοντα μας. Θα χουμε ομως ωραιους ουρανους! Θα χρειαστουμε σιγουρα και ηλιακο φιλτρο, προσοφθαλμια κλπ 3) φωτογραφια, το δυσκολο: δεν ξερω για τι μας "παιρνει": επειδη δεν νομιζω οτι το τηλεσκοπιο που χρειαζομαστε συνδιαζεται με τις απαιτησεις της σοβαρης αστροφωτογραφησης, αρχικα ειχα σκεφτει φωτογραφικη μηχανη dslr και τριποδο για σεληνη (μεσω των κυαλιων). Με αυτη την λυση εχω δυνατοτητα για πλανητικη φωτογραφια; υπαρχει περιπτωση να υπαρχει τηλεσκοπιο (στα μετρα μας) που να σηκωνει και μηχανη, παντα αξιοπρεπως; Μηπως θα πρεπει να καταληξουμε στις ccd για τις οποιες αγνωω πληρως το τι μπορουνκαι τιδεν μπορουν να κανουν; και πως το κανουν; 4) επειδη λεφτα σ αυτους τους καιρους δεν θα χουμε συχνα προτιμουμε να βγαλουμε κατι απο τις δυνατοτητες μας προκειμενου οτι παρουμε "να μας μεινει", κι αν ξαναβρουμε λεφτα, αναβαθμιζουμε. Το τηλεσκοπιο ειναι το πιο βασικο και επαναλαμβανω οτι το θελουμε ευκινητο, εξυπνο και καλο σε εικονα. Περιμενω τις ιδεες-προτασεις-κριτικες σας μερσι εκ μερους μιας ομαδας μαθητων που βαλαν μερακι να γνωρισουν τον ουρανοτακβερ ΥΓ) τις αγορες μας πρεπει να τις κανουμε με αποδειξη οποτε δυστυχως δυσκολα θα μπορεσουμε να καταφυγουμε στον μεταχειρησμενο εξοπλισμο ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 25, 2012 http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966 http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1969 στήνονται εύκολα και έχουν την ευκολία του Goto οπότε για βραδυές κοινού θα είναι ότι πρέπει στον γρήγορο εντοπισμό και παρακολούθηση του στόχου, επίσης η μεγάλη διάμετρος τους θα δώσει αρκετα φωτεινές εικόνες από τα DSO, εναλακτικά υπάρχει http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1477 το οποίο μπορεί στο μέλλον να παρέχει τα βασικά για την αστροφωτογράφιση μιας και η βάση είναι στα όρια της με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο επάνω της. H τροφοδοσία τους δεν είναι μεγάλη μια μπαταρία 12V γύρω στα 20Ah είναι ότι πρέπει. Για αστροφωτογάφιση διάβασε εισαγωγικά http://www.astrovox.gr/avat/types.php http://www.astrovox.gr/avat/ccd.php θα χρειαστείς μια πολύ καλή βάση heq5 pro, eq6, az eq6 με ενα καλό τηλεσκόπιο και ο πρϋπολογισμός φεύγει στα 3000 μινιμουμ Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Takver Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Ευχαριστώ πολυ!οπως τα είδα με την αστροφωτογραφία, μάλλον στην φωτογραφικη μηχανη-τρίποδο θα καταλήξουμε, ίσως και μια webcam για τους πλανήτες. Η ομάδα θα αποτελείται κυρίως από μαθητες/ριες γυμνασιου-λυκειου που θα θελα, οσο γινεται, να κανουν μόνοι/ες όλη τη δουλεια οπότες δεν ειμαστε για πολυ πολυπλοκα συστηματα-στησίματα. εχω μια βασικη απορια: ποια ειναι η διαφορα του ρομποτικου απο το GOTO; μπορω να ελπιζω οτι μια ισημερινη στηριξη με goto σαν αυτη που μου προτινεις θα στοχευει-παρακολουθει χωρις να χρειαζεται να σπαταληθουν ωρες (που δεν εχουμε) για στησιμο-ευθειγραμιση; τα ρομποτικα ειναι οντως τοσο μαγικα οσο ισχυριζονται ή γκατζετακια για τεμπελιδες τελικα απογοητευτικα στην εικονα και μη-αναβαθμιζομενα; Θεωρω βασικο ο εξοπλισμος που θα αποκτυσουμε να μην απογοητευσει μια ομαδα παιδιων που δινουν μαχη για να παρουν την αδεια να μεινουν εξω το βραδυ κι εχουν ηδη (με τα κυαλια και τα ματια τους) ερωτευτει τον ουρανο. Περσι συνδεοντας τα κυαλια -με δαχτυλιδι που φτιαξαμε σε μηχανουργειο- μπροστα σε μια φωτ μηχανη σε τριποδο καναν μονα τους αρκετα ικανοποιητικες φωτογραφιες και δεν θα θελα να τα απογοητευσει η συνεχεια. Μ ενα νιουτον διακοσαρι σε ισημερινη στηριξη ερωτευτικα τον ουρανο πριν πολλα-πολλα χρονια, και μ αυρανο της χειριστης ποιοτητας, σε μεγαλο αστικο κεντρο. Βγαζαμε ικανοποιητικες αναλογικες φωτογραφιες διορθωνοντας με το χερι το περιοδικο λαθος του μοτερ. Ωστοσο το ειχαμε σταθερο, τελιως ακουνητο, και τρωγαμε ωρες για να το ευθυγραμισουμε αν το παιρναμε εκτος πολης (σε πολυημερες εξορμησεις-ν αξιζει τον κοπο). Δεν μπορω να εχω αποψη για το κατα ποσον τα νεα γκατζετ, γκοου-του και ρομποτικα, εχουν καταφερει να απλοποιησουν τις διαδικασιες. Και δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε ντομπσονιαν. ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 με την ισημερινή ίσως να σου παίρνει πιο πολύ χρόνο το στήσιμο (μιση ώρα περίπου) αλλά αν είναι σωστά πολικά ευθυγραμμισμένη και ρυθμισμένη σωστα ωστε να βρίσκει τους στόχους τότε δεν θα έχεις κανενα πρόβλημα. η όλη διαδικασία των ρυθμίσεων αυτων κατα την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος θα σου πάρει περίπου μιση ωρα. οσον αφορα τα dob που σου εδειξα το στήσιμο τους παίρνει περίπου 5 λεπτα και περίπου κανα 15λεπτο η ρύθμιση τους. επείδη αυτα τα τηλεσκόπια είναι ανοικτού σωλήνα θα χρειαστείς ενα φωτοχιτώνιο για καλύτερη απόδοση τους αλλά και για αποφυγή πτωσης αντικειμένων στα οπτικά τους. για την ακρίβεια τους, μιας και δεν τα εχω δουλέψει, απ'ότι εχω διαβασει αν ρυθμιστούν σωστα είναι πολύ μεγάλη, ενα ψάξιμο σε ξενα φορουμ (stargazerslounge, cloudynights) θα σου λύσει τις απορίες. μιας και θα δουλεύεις με παιδια έχε υποψη ότι με νευτώνιο σε ισημερινη θα χριεαστείς οποσδήποτε μια σκαλίτσα μιας και ο εσταστής θα είναι σχετικά ψηλά (όχι ότι και σε σε dob δεν θα εχεις αυτό το θεμα αλλα θα είνια πιο διαχειρίσιμο) και σε περίεργες θέσεις (εδω να ξέρεις πως οι πιθανότητες ατυχήματος για τα παιδια μεγαλώνουν καθώς και ζημιας στον εξοπλισμό) αλλά και την κατασκευή wilcox rings http://www.andysshotglass.com/wilcox_rotating_rings.html http://astro-baby.com/articles/rotating%20rings/Rotating%20Rings%20Project.htm για την εύκολη περιστροφή του σωλήνα ώστε ο εστιαστής να μην είναι σε παράξενες θέσεις. για την περίπτωση σου πιστέυω πως ενα dob goto θα είνα πολύ πιο εύχρηστο η ρομποτική βάση είναι μια πιο χλιδάτη λέξη για το goto Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Takver Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 να ρωτησω κατι ακομα; επειδη οπως ελεγα εχουμε πολυ αναγκη απο φορητοτητα κι αυτονομια, και το ντομπς μου μοιαζει πολυ μεγαλο και βαρυ, που ειναι το λαθος με αυτου του τυπου τα τηλεσκοπια:http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1076 απο την γενικη περιγραφη μου μοιαζουν "αυτο που χρειαζομαστε". απλα αναρωτιεμαι τι αποδοση εχουν... αν παρουμε και σχετικα καλα προσοφθαλμια; ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 26, 2012 Στην Αμερική, τα Schmidt-Cassegrain θεωρούνται σε γενικές γραμμές τηλεσκόπια τύπου "τα κάνω όλα και συμφέρω". Εδώ όμως ισχύει αυτό; Ίδια τηλεσκόπια είναι, απλούστατα όμως αλλάζουν οι τιμές. Το τηλεσκόπιο που αναφέρεις πιο πάνω κάνει $800 στην Αμερική όμως μιας και οι Αμερικάνοι έχουν σχεδόν μονοπώλιο σε αυτά τα τηλεσκόπια και με δεδομένο ότι τα Αμερικανικά προϊόντα τα αγοράζουμε ακριβά στην Ελλάδα έρχεσαι στο δίλημμα να δώσεις 1250 ευρώ για ένα 6-ιντσο τηλεσκόπιο. (Αντίθετα, στα κινεζικά προϊόντα έχουν ανταγωνιστικές τιμές τα καταστήματα). Οι 6 ίντσες δεν είναι λίγες, μπορείς να δεις αρκετά πράγματα με αυτές αλλά εμένα πάντα με "πόναγε" η τιμή για αυτά τα μικρομεσαία τηλεσκόπια όταν με πολύ λιγότερα παίρνεις μεγάλο τηλεσκόπιο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
htsopelas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2013 Στην Αμερική, τα Schmidt-Cassegrain θεωρούνται σε γενικές γραμμές τηλεσκόπια τύπου "τα κάνω όλα και συμφέρω". Εδώ όμως ισχύει αυτό; Ίδια τηλεσκόπια είναι, απλούστατα όμως αλλάζουν οι τιμές. Το τηλεσκόπιο που αναφέρεις πιο πάνω κάνει $800 στην Αμερική όμως μιας και οι Αμερικάνοι έχουν σχεδόν μονοπώλιο σε αυτά τα τηλεσκόπια και με δεδομένο ότι τα Αμερικανικά προϊόντα τα αγοράζουμε ακριβά στην Ελλάδα έρχεσαι στο δίλημμα να δώσεις 1250 ευρώ για ένα 6-ιντσο τηλεσκόπιο. (Αντίθετα, στα κινεζικά προϊόντα έχουν ανταγωνιστικές τιμές τα καταστήματα). Οι 6 ίντσες δεν είναι λίγες, μπορείς να δεις αρκετά πράγματα με αυτές αλλά εμένα πάντα με "πόναγε" η τιμή για αυτά τα μικρομεσαία τηλεσκόπια όταν με πολύ λιγότερα παίρνεις μεγάλο τηλεσκόπιο. συμφωνώ για την τιμή
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2013 Τι ακριβώς εννοείς νεοι αστροπαρατηρητές; Παιδιά ή γενικά αρχάριους; Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα ένα dobsonian, με ή χωρίς goto. Στήνονται γρήγορα και είναι... μεγάλα . Θα έλεγα πως δεν είναι ανάγκη καν να έχει goto, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου, περιττό έξοδο αν ξέρεις αστρομεταπίδηση, ενώ αργά ή γρηγορα όλοι μαθαίνουν αστρομεταπήδηση. Αλλά αφού ο προυπολογισμός το επιτρέπει, γιατί όχι; Τώρα, από άποψη χώρου, γενικά τα dob είναι πιο μικρά, ελαφριά και συμπαγή από τα αντιστοιχα πχ ισημερινά. Βέβαια, η βάση των skywatcher είναι πάρα πολύ "αδέξια" (bulky and awkward) όσον αφορά τη μεταφορά. Έχω το 10ιντσο (χωρις goto, αλλά το ίδιο είναι ), και ενώ ο σωλήνας διπλώνει ωραία, γινεται 80 cm και χωράει ανετα όρθιος σε κάθισμα μεσαίου αυτοκινήτου, η βάση είναι ένα... κουτσουρο και μεταφέρεται δύσκολα με άλλα πράγματα (αν έχεις μόνο αυτό να μεταφέρεις όπως σε μια εξόορμιση, δεν είναι πρόβλημα). Ας μιλήσουν και άλλοι, οι οποίοι αντέχουν να μεταφέρουν βάσεις σε 12" και άνω... Βέβαια, αυτη η βάση είναι εξαιρετικά απλή (με ή χωρις goto): Για να στήσεις ένα 8ιντσο ισημερινό:1) Ξεφορτώνεις τρίποδο, το στήνεις και το οριζοντιώνεις2)Ξεφορτώνεις την κεφαλή τη βάζεις πάνω.3)Βάζεις αντίβαρα, ζυγίζεις ορθή αναφορά και απόκλιση.4)Κάνεις πολική ευθυγράμμιση (αν έχεις goto πολύ καλή, αλλιώς θα σκοπεύει όπου θέλει).5)Ευθυγραμμίζεις GoTo (με τρεις αστερες γιατί δεν θα αλλιώς δεν θα έχει ακρίβεια μακρυά από τον πόλο).6) Ζυγίζεις πάλι αν βάλεις ή βγάλεις κάτι βαρύ από πάνω.7)Αν στρίψεις τον σωλήνα για να έρθει βολικά ο εστιαστής, χάνει η ακρίβεια το goto γιατί μετακινείται ελαφρώς το σημείο σκόπευσης του οργάνου. Μπορείς να βρεις εκείνο το δύσκολο DSO, να φύγεις και μετά από ώρες να είναι ακόμα εκεί Για ένα DOB:1)Μεταφέρεις βάση.2)Μεταφέρεις σωλήνα3) Το ανοίγεις4)[Αν έχει GOTO το ρυθμίζεις με δυο αστέρες σε 5 λεπτά και είσαι εντάξει]5) Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να κάνει σοβαρή φωτογράφιση (μόνο λίγο πλανητική) Θα έλεγα το ρομποτικό DOB είναι ό,τι πρέπει, και και αποκλείω τα SCT λόγω τυ κακού λίγω αξίας προς τιμή. Αν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσειςτο GOTO για φορητότητα, ένα DOB της Orion UK είναι καλή επιλoγή, αλλά χωρίς GoTo, με μικρή και ελάφριά βάση και καλύτερη ποιότητα οπτικών. Λεπτομέριες ας μας πει ο Ανδρέας και άλλοι που έχουν.... \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6, 2013 Διαβάζω για φορητότητα και πλαηντική και σκέφτομαι ένα 8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p430_Skywatcher-HEQ-5-SynScan---German-GoTo-Computer-Mount.html http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=948 Με το παραπάνω πακέτο περισσεύουν και χρηματα για κάποιο μειωτή εστιακού λόγου,για να λέχετε πιο μεγάλο πεδίο όταν δείχετε στον κόσμο και για έναν Barlow για πλανητική φωτογράφιση. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2013 Καλό, αλλά δεν νομίζω ότι είνι και τοσό Grab `n` go... Δεν θέλω να παρεξηγθώ, μου αρέσουν πολύ τα ισημερινά τλεσκόπια, αλλά νομίζω (γνώμη μου πάντα) πως ειδικά όταν έχουν και goto είναι μπελάς στο στήσιμο. Δεν είναι όμως και απαγορευτικά. Αν φτάνουν τα χρήματα, γιατί όχι? \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Montana Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2013 Διαβάζω για φορητότητα και πλαηντική και σκέφτομαι ένα 8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p430_Skywatcher-HEQ-5-SynScan---German-GoTo-Computer-Mount.html http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=948 Με το παραπάνω πακέτο περισσεύουν και χρηματα για κάποιο μειωτή εστιακού λόγου,για να λέχετε πιο μεγάλο πεδίο όταν δείχετε στον κόσμο και για έναν Barlow για πλανητική φωτογράφιση. Καλυτερα πάρε την EQ6. Την έχει σε προσφορά το Πλανητάριο!http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=825 Keep your friends close, and your enemies closer...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 ως 2.500 ευρώ για την αγορά του. 2) Το βασικό. Θέλουμε ένα τηλεσκόπιο. Με καλή απόδοση ετσι ωστε να μην απογοητεύει αυτους που θα θελησουν να γνωρίσουν τον ουρανο μαζί μας. Να κάνει για πλανητική παρατήρηση και για κάποια ευκολα deep space (Να μπορείς να δεις τον Μ13 αξιοπρεπως). Επειδη η ομάδα μας θα κάνει "συντομες" (χρονικα) συναντήσεις θελουμε κατι που να μπορει αξιοπιστα να στηθει γρήγορα, και αξιοπιστα να βρει τους στοχους μονο του. Και να μπορει να εχει αυτονομια, δεν ειναι σιγουρο οτι θα διαθετουμε παροχες ρευματος κοντα μας. Θα χουμε ομως ωραιους ουρανους! Θα χρειαστουμε σιγουρα και ηλιακο φιλτρο, προσοφθαλμια κλπ 3) φωτογραφια, το δυσκολο: δεν ξερω για τι μας "παιρνει": επειδη δεν νομιζω οτι το τηλεσκοπιο που χρειαζομαστε συνδιαζεται με τις απαιτησεις της σοβαρης αστροφωτογραφησης, αρχικα ειχα σκεφτει φωτογραφικη μηχανη dslr και τριποδο για σεληνη (μεσω των κυαλιων). Με αυτη την λυση εχω δυνατοτητα για πλανητικη φωτογραφια; υπαρχει περιπτωση να υπαρχει τηλεσκοπιο (στα μετρα μας) που να σηκωνει και μηχανη, παντα αξιοπρεπως; Μηπως θα πρεπει να καταληξουμε στις ccd για τις οποιες αγνωω πληρως το τι μπορουνκαι τιδεν μπορουν να κανουν; και πως το κανουν; 4) επειδη λεφτα σ αυτους τους καιρους δεν θα χουμε συχνα προτιμουμε να βγαλουμε κατι απο τις δυνατοτητες μας προκειμενου οτι παρουμε "να μας μεινει", κι αν ξαναβρουμε λεφτα, αναβαθμιζουμε. Το τηλεσκοπιο ειναι το πιο βασικο και επαναλαμβανω οτι το θελουμε ευκινητο, εξυπνο και καλο σε εικονα. Εγώ θα σου πρότεινα να πάρετε ένα Dobsonian 10" με Goto. Ο λόγος είναι ότι το Dobsonian έχει τον καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση. Είναι απόλυτα μεταφέρσιμο και μπορεί να στηθεί άνετα από 1 άτομο. Μπορεί να δείξει πάρα πολλά πράγματα Deep Sky, όχι μόνο το Μ13 και όχι απλά αξιοπρεπώς. Με το goto μαζί θα σας βγει πολύ λιγότερο από το να πάρετε ρομποτική ισημερινή. Με αυτό το τηλεσκόπιο μπορείτε αργότερα να κάνετε πλανητική φωτογράφηση (Σελήνη, Άρη Δία, Κρόνο) άνετα αγοράζοντας μια ποιοτική web-camera ή DSLR και ένα laptop. Και με τα λεφτά που περισσεύουν παίρνετε και μια σειρά από προσοφθάλμια και είστε κομπλέ. Αργότερα αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση το ανεβάζετε σε μια ισημερινή με Goto για να μπορείτε να κάνετε Deep Sky αστροφωτογράφηση (με CCD, DSLR και άλλες τέτοιες ιστορίες). Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Takver Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 σας ευχαριστω παρα πολυ ολους/ες για τις απαντησεις σας.Περασα λιγο απο τα μαγαζια, και ειδα, και η αληθεια ειναι οτι τα Dobs τα εχω (σχεδον) αποριψει: Μιλαμε για μια ομαδα που απαρτιζεται απο παιδια, που μπορει να χρειαστει να στησουμε -δουμε - φωτογραφησουμε - ξεστησουμε μεσα σε 2-3 ωρες, που μπορει να χρειαστει να περπατησουμε αρκετα κουβαλοντας (τα ιδια τα παιδια) τον εξοπλισμο. Τα dobs που πιανουν τα 2 πισω καθησματα ενος αυτοκινητου δεν ειναι για εμας, δεν μπορουμε να τα μεταφερουμε... Δεν εχει νοημα να επενδυσουμε σε κατι "μεγαλο-μεγαλο" αν δεν εχουμε την υλικη-τεχνικη-χρονικη δυνατοτητα να το εκμεταλλευτουμε! Η λυση "8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro " ισως μας κανει καλυτερα (απο αποψη διαστασεων-φορητοτητας) εαν και εφοσον ειναι γρηγορη -και ευκολη να την μαθει ο καθενας- στο στησιμο. Θα θελα, αν γινεται, να μου πει την γνωμη του για το NexStar 6 SE καποιος που το εχει, που το χει "ταξιδεψει". Ειναι οντως γρηγορο και αξιοπιστο; εχει καλα οπτικα;Ειδικα για τις δικες μας συνθηκες (παρολο που θα προτιμουσα για προσωπικη χρηση αλλα τηλεσκοπια) εχω μια ταση να πιστευω οτι "καλιο 6 και στο χερι παρα 12 και καρτερι..." Κι αν α παμε καλα, κι αν παθιαστουμε, μετα, περναμε στα dobs χωρις goto, στις διαμετρους, τα αστροπηδηματα και στις (υπεροχες) χασουρες στο απειρο... ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Μιλαμε για μια ομαδα που απαρτιζεται απο παιδια, που μπορει να χρειαστει να στησουμε -δουμε - φωτογραφησουμε - ξεστησουμε μεσα σε 2-3 ωρες, που μπορει να χρειαστει να περπατησουμε αρκετα κουβαλοντας (τα ιδια τα παιδια) τον εξοπλισμο. Τα dobs που πιανουν τα 2 πισω καθησματα ενος αυτοκινητου δεν ειναι για εμας, δεν μπορουμε να τα μεταφερουμε... Δεν εχει νοημα να επενδυσουμε σε κατι "μεγαλο-μεγαλο" αν δεν εχουμε την υλικη-τεχνικη-χρονικη δυνατοτητα να το εκμεταλλευτουμε! Η λυση "8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro " ισως μας κανει καλυτερα (απο αποψη διαστασεων-φορητοτητας) εαν και εφοσον ειναι γρηγορη -και ευκολη να την μαθει ο καθενας- στο στησιμο. Έχεις την εντύπωση πως η λύση "8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro " είναι πολύ ελαφρύτερη από ένα 10" Dob ;;; Επίσης, διαβάζοντας αυτό που σκοπεύετε να κάνετε, θέλετε μήπως να συνδυάσετε την ορειβασία/πεζοπορία με την αστροπαρατήρηση;; Γιατί αν είναι έτσι, καλύτερα να έχετε μόνο κιάλια καλά που θα είναι σίγουρα φορητά! Αυτό που λες ότι θα πρέπει ενδεχομένως να περπατήσετε αρκετά με τον εξοπλισμό κλπ...φίλε μου με συγχωρείς, αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και πόσο μάλλον από παιδιά!!! Δεν είναι σχεδιασμένος αυτός ο εξοπλισμός για να κουβαληθεί για πολλή ώρα. Φτάνεις στο σημείο παρατήρησης, στήνεις δίπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμεύει και σαν βάση αποθήκευσης ή σημείο ξεκούρασης αν χρειαστεί, στήνεις, παρατηρείς, φωτογραφίζεις, πίνεις ή/και τρως κάτι, στήνεις το τραπεζάκι σου για τις σημειώσεις ή το laptop σου (αν φωτογραφίζεις) και περνάς εκεί όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η ερασιτεχνική αστροπαρατήρηση/αστροφωτογράφηση. Αν έχεις σκοπό να διανύσεις αποστάσεις μεγάλες σε βουνά και σε λαγκάδια με αυτό τον εξοπλισμό, όποιος και να είναι αυτός...έπαιξες και έχασες γιατί είναι τα πάντα... ΒΑΡΙΑ για αυτή τη δουλειά!!! Καμία σχέση, οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, ακόμη και ένα μικρό των 7-8 κιλών, δεν είναι ευκολοκουβάλητο σε μια πεζοπορία που αν κατάλαβα καλά (αν όχι διόρθωσέ με) σκοπεύετε να κάνετε. Στην περίπτωσή σου και για κλασσική παρατήρηση θα έπαιρνα : 1. 10" dob GOTO με tracking.2. Συν ένα μικρό διοπτρικό 60-80mm για μεγάλα πεδία και που με ένα φίλτρο ηλιακό, μπορείτε να κάνετε και παρατήρηση Ηλίου αν είναι ημέρα. Ελπίζω πως δεν κατάλαβα κάτι λάθος, διάβασα πως θα περπατάτε αρκετά ενδεχομένως με τον εξοπλισμό και πως θα κουβαλιέται από παιδιά...μήπως πρέπει όλη η παρέα, λέω εγώ τώρα, να πάτε σε μια κανονική παρατήρηση να δείτε τι σημαίνει όλο αυτό ΠΡΩΤΑ;; Δηλαδή τηλεσκόπια μικρά και μεγάλα εν δράσει και στημένα, να "παίζουν"... Τα παιδιά για να μάθουν πραγματικά τον ουρανό, καλό είναι να υπάρχει και κάποιος που να ξέρει σωστά τους αστερισμούς για να τους δείξει και να έχετε και ένα laser πράσινο για την Ουρανογραφία. Η λύση με το SCT 8" που πρότεινες είναι πολύ ωραία επίσης για παρατήρηση/φωτογράφηση... αν και περισσότερο πολύπλοκη για αρχή και για παιδιά ειδικά...ΚΑΜΙΑ λύση όμως δεν υπάρχει σε τηλεσκόπιο ΚΑΛΟ/ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ για μεγάλες αποστάσεις κουβαλήματος...θα δεινοπαθήσετε! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Montana Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Μιλαμε για μια ομαδα που απαρτιζεται απο παιδια, που μπορει να χρειαστει να στησουμε -δουμε - φωτογραφησουμε - ξεστησουμε μεσα σε 2-3 ωρες, που μπορει να χρειαστει να περπατησουμε αρκετα κουβαλοντας (τα ιδια τα παιδια) τον εξοπλισμο. Τα dobs που πιανουν τα 2 πισω καθησματα ενος αυτοκινητου δεν ειναι για εμας, δεν μπορουμε να τα μεταφερουμε... Δεν εχει νοημα να επενδυσουμε σε κατι "μεγαλο-μεγαλο" αν δεν εχουμε την υλικη-τεχνικη-χρονικη δυνατοτητα να το εκμεταλλευτουμε! Η λυση "8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro " ισως μας κανει καλυτερα (απο αποψη διαστασεων-φορητοτητας) εαν και εφοσον ειναι γρηγορη -και ευκολη να την μαθει ο καθενας- στο στησιμο. Έχεις την εντύπωση πως η λύση "8" Schmidt Cas. με HEQ5 Pro " είναι πολύ ελαφρύτερη από ένα 10" Dob ;;; Επίσης, διαβάζοντας αυτό που σκοπεύετε να κάνετε, θέλετε μήπως να συνδυάσετε την ορειβασία/πεζοπορία με την αστροπαρατήρηση;; Γιατί αν είναι έτσι, καλύτερα να έχετε μόνο κιάλια καλά που θα είναι σίγουρα φορητά! Αυτό που λες ότι θα πρέπει ενδεχομένως να περπατήσετε αρκετά με τον εξοπλισμό κλπ...φίλε μου με συγχωρείς, αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και πόσο μάλλον από παιδιά!!! Δεν είναι σχεδιασμένος αυτός ο εξοπλισμός για να κουβαληθεί για πολλή ώρα. Φτάνεις στο σημείο παρατήρησης, στήνεις δίπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμεύει και σαν βάση αποθήκευσης ή σημείο ξεκούρασης αν χρειαστεί, στήνεις, παρατηρείς, φωτογραφίζεις, πίνεις ή/και τρως κάτι, στήνεις το τραπεζάκι σου για τις σημειώσεις ή το laptop σου (αν φωτογραφίζεις) και περνάς εκεί όλη τη νύχτα. Αυτή είναι η ερασιτεχνική αστροπαρατήρηση/αστροφωτογράφηση. Αν έχεις σκοπό να διανύσεις αποστάσεις μεγάλες σε βουνά και σε λαγκάδια με αυτό τον εξοπλισμό, όποιος και να είναι αυτός...έπαιξες και έχασες γιατί είναι τα πάντα... ΒΑΡΙΑ για αυτή τη δουλειά!!! Καμία σχέση, οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, ακόμη και ένα μικρό των 7-8 κιλών, δεν είναι ευκολοκουβάλητο σε μια πεζοπορία που αν κατάλαβα καλά (αν όχι διόρθωσέ με) σκοπεύετε να κάνετε. Στην περίπτωσή σου και για κλασσική παρατήρηση θα έπαιρνα : 1. 10" dob GOTO με tracking.2. Συν ένα μικρό διοπτρικό 60-80mm για μεγάλα πεδία και που με ένα φίλτρο ηλιακό, μπορείτε να κάνετε και παρατήρηση Ηλίου αν είναι ημέρα. Ελπίζω πως δεν κατάλαβα κάτι λάθος, διάβασα πως θα περπατάτε αρκετά ενδεχομένως με τον εξοπλισμό και πως θα κουβαλιέται από παιδιά...μήπως πρέπει όλη η παρέα, λέω εγώ τώρα, να πάτε σε μια κανονική παρατήρηση να δείτε τι σημαίνει όλο αυτό ΠΡΩΤΑ;; Δηλαδή τηλεσκόπια μικρά και μεγάλα εν δράσει και στημένα, να "παίζουν"... Τα παιδιά για να μάθουν πραγματικά τον ουρανό, καλό είναι να υπάρχει και κάποιος που να ξέρει σωστά τους αστερισμούς για να τους δείξει και να έχετε και ένα laser πράσινο για την Ουρανογραφία. Η λύση με το SCT 8" που πρότεινες είναι πολύ ωραία επίσης για παρατήρηση/φωτογράφηση... αν και περισσότερο πολύπλοκη για αρχή και για παιδιά ειδικά...ΚΑΜΙΑ λύση όμως δεν υπάρχει σε τηλεσκόπιο ΚΑΛΟ/ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ για μεγάλες αποστάσεις κουβαλήματος...θα δεινοπαθήσετε! +100000 Keep your friends close, and your enemies closer...
Takver Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 καλησπερα Τασο.Δεν σκοπευουμε να κανουμε πεζοποριες ωρων. Ωστοσο, σε ολες τις συναντησεις που εχουμε κανει ως τωρα (κοντα σε 10 περιπου διαφορετικα χωρια), καθε φορα εχει χρειαστει να περπατησουμε κανα πενταλεπτο - δεκαλεπτο, κουβαλοντας τον εξοπλισμο μας, μακρυα απο τα αυτοκινητα και τα φωτα του χωριου. Οταν εχεις καλους ουρανους ειναι ολιγον κριμα να πας να στηθεις κατω απο το (σχεδον μοναδικο) φως του δρομου. Δεν εχουμε στην διαθεση μας πολλα αυτοκινητα, ειμαστε σε ορεινη περιοχη, επιλεγουμε να πηγαινουμε σε μερη-απομερα προσβασιμα με τα ποδια. Και στηνουμε σε χωραφια, οχι σε μπετα. Για τους λογους που αναφερεις κι εσυ, ως τωρα, ειχαμε μονο κυαλια κι ενα λαπτοπακι με το σελεστια, και μαθαιναμε να αναγνωριζουμε τους πλανητες, τους αστερισμους, καποια αστερια, βγαζαμε φωτογραφιες το φεγγαρι. Προσωπικα εχω κανει μπολικες παρατηρησεις, εχω στησει τηλεσκοπια σε ησημερινες (παλια - προ goto), εχω φωτογραφησει (αναλογικα), εχω κουβαλησει εξοπλισμο, εχω την υπομονη να βρω οτι ψαχνω στον ουρανο με τα χερακια μου και τους χαρτες. Και ξερω οτι δεν μπορω να προτινω σε παιδια γυμνασιου-λυκειου, που εχουν 2-3 ωρες διαθεσιμες, τα εργαλεια που ξερω να χρησιμοποιω. Ψαχνω λοιπον κατι οσο γινεται απλο, φορητο και με καλα οπτικα. Δεν εχω εμπειρια απο goto και αυτοματισμους, κι αυτο που δεν ξερω καθολου ειναι το ποσο "φερεγγυα" ειναι. Επειδη κατι πρεπει να θυσιασουμε, κι επειδης εχουμε μαυρους ουρανους, νομιζω -δεν ξερω αν εχω αδικο- οτι δεν πειραζει να χει πιο μικρη διαμετρο το τηλεσκοπιο μας - αν οντως κερδιζουμε σε ευκολια. Αν παλι μου πειτε οτι τα "πανεξυπνα" σμιθ-κασγκραιν εχουν χαλια οπτικα, τοτε τα ξεχναω. Απο αυτα που μου λες επιβεβαιωνεις την υποψια μου: δεν ειναι για εμας -τουλαχιστο για την ωρα- οι ησημερινες, δεν εχουν γινει πια και τοσο πιο ευκολες απο αυτες που ηξερα. Αρα μαλλον δεν μας κανουν.Το 10ιντσο dobs με τρακινγκ μπορει να κουβαληθει κανα 10λεπτο πορεια; μπορει να στηθει σε χωραφια; ακολουθει καλα; φτανει να κοιταξει σε αυτο παιδι; ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις σας! ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
Montana Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Καλησπέρα και από εμένα! Σχετικά με αυτό που ρώτησες για τα SCT και συγκεκριμένα τα οπτικά τους, σε καμία περίπτωση δεν έχουν χάλια οπτικά, ίσα ίσα που μπορεί να έχουν και καλύτερα οπτικά από τα κατοπτρικά, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως είναι καλύτερα τηλεσκόπια από αυτά. Αυτο έιναι κάτι το τελείως υποκειμενικό. Όποιο τηλεσκόπιο και να πάρεις θεωρώ πως θα έχει ένα υπολογίσιμο βάρος, και γενικά η μεταφορά και ειδικά μέσα στο βράδυ δεν ενδείκνυται. Εγώ δε θα το έκανα στο δικό μου τηλεσκόπιο ας πούμε. Άσε που οι κραδασμοί, ειδικά στα νευτώνια μπορεί να προκαλέσουν και μικροπροβλήματα στην ευθυγράμμιση των κατόπτρων και άντε φτιάξτο αυτό μέσα στο σκοτάδι. Αν παρ'όλα αυτά θεωρήσουμε ως δεδομένη την βραδινή πεζοπορία, με την μικρή μου εμπειρία, θα σου πρότεινα ένα NextStar 6" ενδεχομένως. Σχετικά ελαφρύ και έυκολο στο στήσιμο, απ'όσο γνωρίζω. Σίγουρα όχι ισημερινή, λόγω βάρους και μικρότερης ευκολίας στο στήσιμο. Πρότασή μου, φιλικά, ξεχωρίστε την πεζοπορία με την παρατήρηση. Η πρώτη μπορεί τουλάχιστον να προηγείται της τελευταίας, ώστε να μη την επηρεάζει. Δε νομίζω πως πάνε παράλληλα. Η παρατήρηση θέλει και ξεκούραση εκτός των άλλων. Καλές αγορές και καλές παρατηρήσεις! Keep your friends close, and your enemies closer...
Takver Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Μαλλον δεν εξηγηθηκα σωστα παλι: δεν κανουμε πεζοπορια για την πεζοπορια. Παμε, με τα ποδια, σε καποιο ξεφωτο ή χωραφι λιγο εξω απο το χωριο για να μην μας ενοχλουν τα φωτα. Σε σημεια που δεν μπορει να παει το αυτοκινητο μου. Κι επειδις δε μπορουμε να ξενυχτισουμε πηγαινουμε πριν σκοτινιασει. Μονο η επιστροφη γινεται στα σκοταδια... ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2013 Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που διευκρίνησες και σε ευχαριστώ για αυτό, θα σου πρότεινα το ακόλουθο τηλεσκόπιο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1691 Είναι ένα mini dob, 5" κάτοπτρο και συνολικό βάρος μόλις 6.5 κιλά. Το έχω και σου λέω με σιγουριά πως το χώνεις όπως είναι κλειστό σε ένα μεγαλούτσικο σακίδιο και φύγατε!Παίρνει όμως μόνο 1.25" φακούς, ο εστιαστής του είναι ντελικάτος και ελικοειδής, όχι φακούς με πολύ βάρος δηλαδή και θα χρειαστείς ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ και ένα φωτοχιτώνιο από kydex (κατά προτίμηση) ή άλλο υλικό που να καλύπτει το κενό...μην ξεχνάς ότι θα έχεις παιδιά τριγύρω και δυστυχώς το δευτερεύον είναι χύμα ανοικτό. Αν το καλύψεις όμως είναι ΑΡΙΣΤΟ όργανο και πανεύκολο στη χρήση, φωτεινό πολύ στο f/5 και με τεράστιο πεδίο... Κατάλαβα τώρα τι θέλετε να κάνετε, θέλετε καθαρά μια λύση grab 'n go! Δεν υπάρχει πιο φορητό τηλεσκόπιο από το συγκεκριμένο για μένα. Το Nexstar 6 SE είναι επίσης άριστο όργανο στο f/10, θεωρώ και αυτό εύκολο σχετικά στην μεταφορά αλλά για αυτή τη 1 ίντσα παραπάνω και το goto-tracking θα δώσετε 1065 ευρώ παραπάνω. Αν δεν έχετε θέμα χρημάτων όμως, προτιμήστε το Nexstar.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1076 Ο Κώστας ο Κοκκώλης τα έχει και τα 2 τα παραπάνω. Μάλλον είναι απασχολημένος αυτές τις μέρες σαν Iατρός, αν το δει θα σου απαντήσει σίγουρα. Για αυτό που λες πάντως σχετικά με τα χωράφια...όλοι στο χόμπυ σε χωράφια όταν είμαστε στο βουνό στήνουμε, δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλές απόμερες τοποθεσίες με μπετά. Το 10ιντσο dob με τρακινγκ μπορει να κουβαληθει κανα 10λεπτο πορεια; μπορει να στηθει σε χωραφια; ακολουθει καλα; φτανει να κοιταξει σε αυτο παιδι; ΟΧΙ, παρόλο που το θεωρώ παιχνιδάκι στο βάρος, συγκριτικά με το 12 που έχω εγώ...αν μου πεις πάρτο και ανέβα στα λαγκάδια κουβαλώντας το για 10 λεπτά...δεν υπήρχε περίπτωση να μπω σε αυτό το μαρτύριο. Εσείς θέλετε τηλεσκόπιο ΣΑΚΙΔΙΟΥ και είτε παίρνεις το mini dob είτε το Nexstar 6 (σε 2 σακίδια το Nexstar ενδεχομένως, θέλει και μπαταρία αυτό νομίζω..) Είναι και τα 2 απλά και άριστα για τα παιδιά, υπό την επίβλεψη κάποιου μεγαλύτερου όπως εσύ φυσικά. 5 με 6 ίντσες σε σκοτεινό ουρανό είναι πολύ καλές. Οι 10 θα σας άφηναν με ανοικτό το στόμα αλλά...πως θα τις κουβαλήσετε! Ακόμη και Orion Optics UK να πάρεις, που είναι πιο ελαφρύ και με μακράν ελαφρύτερη βάση (και πιο ακριβό!), είναι το 10λεπτο πεζοπορίας που θα έχετε και που τελικά σε αποτρέπει από την αγορά. Αν καταλήξεις στο SW Heritage Mini Dob 5"...θα χρειαστείς τραπεζάκι!! Για τα παιδιά θα πάρεις ένα χαμηλό για να έρθει στο ύψος τους. Για σένα θα πρέπει να έχει κανονικό ύψος. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Grab 'n' Go.... Για κάποιο λόγο, προσωπική μου άποψη βέβαια, δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στα nexstar, επειδή είναι "gadgetοποιημένα" και πανάκριβα. Έχουν το μειωνέκτιμα ότι δεν κινούνται με το χέρι, οπότε πρέπει να κουβαλάς μπαταρία (οι ΑΑ που παίρνει αδειάζουν γρήγορα) και το τηλεσκόπιο συμπεριφέρεται σαν ζαλισμένη μύγα όταν συμβαίνει αυτό . Επίσης, το minidob, παρα του ότι εκτιμώ την απλότητά του και τη φορητότητά του, δεν νομίζω πως εμπνεέι σιγουριά. Ο ευτελής εστιαστής, αν χαλάσει, δεν αλλάζει , ενώ φαίνεται ολόκληρο λίγο "ντελικάτο". Σε κάτι τέτοιο θα προτιμούσα, ας πούμε αυτό.http://www.telescope.com/Telescopes/Dobsonian-Telescopes/Mini-Dobsonians/Orion-StarBlast-6-Astro-Reflector-Telescope/pc/1/c/12/sc/28/p/102011.uts?refineByCategoryId=28Αλλά δεν το βρίσκεις στην Ευρώπη, από όσο θυμάμαι και δεν συμφέρει να το πάρεις από Αμερική...Κάτι άλλο τώρα. Γιατί όχι ένα 6" Νευτώνιο σε απλή, παλιά, χειροκίνητη ισημερινή; Είναι ελαφρύ, σε μια βαλίτσα χωρά άνετα. Επίσης καλό είναι και ένα Maksutov 127 σε ισημερινή. Έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2308http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=519 \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη για το Orion StarBlast 6". Είναι καταπληκτικό, το μόνο για το οποίο θα άλλαζα το mini dob. Από τα μικρά και φορητά εννοώ. Δεν το ανέφερα και εγώ γιατί γνωρίζω πως δεν το βρίσκεις στην Ελλάδα. Το βρίσκεις και στην Ευρώπη Γιάννη...για κοίτα παρακάτω... http://www.scsastro.co.uk/catalogue/orion-starblast-6-telescope.htm και έκδοσή του με push to!http://www.scsastro.co.uk/catalogue/orion-starblast-6i-intelliscope-reflecting-telescope.htm Το SCS astro είναι από τα καλύτερα αστρομάγαζα της Αγγλίας, έχω πάρει και εγώ ορισμένα πράγματα από εκεί. Δεν είναι πάντως τόσο ντελικάτο το mini dob όσο λες! Απλώς χρειάζεται λίγη προσοχή στον εστιαστή, με μια σωστή χρήση δεν θα σπάσει. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Takver Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 ευχαριστω πολυ! επειδη ολες οι αγορες πρεπει να γινουν απο ελλαδ με αποδειξη δυστυχως το οριον το ξεχναω. Αντιθετως, οσο παει, πιθομαι οτι παρολη την ακριβη του τιμη το Nexstar 6 ειναι αυτο που αντιστοιχει στις αναγκες και δυνατοτητες μας. θα θελα να ρωτησω ποσο κανει περιπου ενα φωτοχιτωνιο για το μικρο d0bs. Αν βγαινει σχετικα φτηνο, και αν μπορουμε να χρησιμοποιουμε τα ιδια προσοφθαλμια στα 2 τηλεσκοπια, ισως θα μπορουσαμε να παρουμε και τα 2, και μαζι με τα κυαλια που διαθετουμε να εχουμε αρκετο (λιγο πολυ ευχρηστο) ελαφρυ εξοπλισμο για την ομαδουλα μας. ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Δεν πουλιέται δυστυχώς...το φτιάχνεις μόνος σου ΙΔΑΝΙΚΑ με υλικό kydex....που είσαι Κώστα;;;;Ο Κώστας ο Κοκκώλης έχει κάνει το καλύτερο φωτοκάλυμμα και παίζει άριστα! Έχουμε ειδικό νήμα για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο με λεπτομέρειες και φωτογραφίες!http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14068&highlight=heritage+130mm «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Johnny Who Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Καλό, απο Ευρώπη συμφέρει, και με push to, για μένα είναι προτιμότερο από το nexstar. Το έχω δει κι εγώ από κοντά. Νομίζω ότι αν και κανένας από τους εξοπλισμούς μας δεν είναι επαγγελματικός, το mini dob είναι πιο "ερασιτεχνικό" από τα υπόλοιπα (εκτός βέβαια, από το 60άρι διοπτρικό μου*). Από την άλλη, το nexstar, το θεωρώ λίγο, πως να το πω... overkill (χωρις ποτε να το έχω χρησιμοποιήσει, μπορεί να το εκτιμούσα καλύτερα αν το είχα) SEMI-OFF-TOPIC: Θα ήθελα κάποτε το Tal 6. Θρυλικο. Ίσως το αντίθετο του nexstar! *Μια ανάλυσή μου για το 60άρι διοπτρικό του κάθε αρχάριου (κι αυτό off-topic ) http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16601&highlight=konustart \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Takver Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2013 χμμμ... απ οτι βλεπω, εσυ προσωπικα, εχεις ενα υφασματινο φωτοχιτωνιο. Και απ οτι καταλαβα, αρκει κι ας μην ειναι το τελειο. Καλα καταλαβα; Επειδις τυχαινει η ομαδα μας να ναι ιδιαιτερα ικανη στην κοπτοραπτικη (δεν σας ειχα αναφερει -για να μην σας τρομαξω- οτι ειμαστε σχεδον ολες γυναικες και κοριτσια), μαλλον το χουμε χαλαρα το να το φτιαξουμε (και με δαντελιτσα αμα λαχει), πολυ χαιρομαι! Τι λες, να προχωρησουμε; Για τραπεζακι κανει ενα μικρο σπαστο; ...we didn t come to Anarres for safety, but for freedom.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα