Jump to content

Προσοφθάλμια 2,5mm.Από που;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόνο στο astronomy βρήκα ένα προσοφθάλμιο (nagler νομίζω) των 2,5mm και σε αυτό δεν έδειχνε και τιμή (που μάλλον ήταν πάνω από 100-150 Ε). Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τέτοιο προσοφθάλμιο ή και κιτ που να τον περιέχει,σε λογική τιμή (μέχρι και κάτω από 100);

I don''t know where I''m going but I''m on my way

--------------------------------------------------------

Black Diamond 200/1000

eq5

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα, ο Nagler 2,5 έχει 328€(+εξοδα αποστολης) στην Γερμανία και υπολόγισε +~50€ απο Ελλάδα.

 

Εαν το θες για Πλανητική παρατήρηση πρωτείνω να αγοράσεις έναν ορθοσκοπιοκο φακό και όχι έναν απλό φακό μέχρι 100€ γιατι θα είναι τσαμπα τα χρήματα, επίσης έχε υπόψιν σου ότι σε αυτές τις μεγεθύνσεις πολύ σπάνια θα κάνεις παρατήρηση και μήπως να σκεφτόσουν για έναν ορθο στα 5μμ...

 

Εδω ένας CLASSIC ORTHO 6 mm, δυστυχώς τους Baader Ortho δεν τους βλέπω να κυκλοφορούν πλέον...

Ορθοσκοπικός καλός είναι και Pentax ortho 2.5mm αλλά ούτε αυτον τον βλέπω να κυκλοφορεί αν και είχε ~350€ οπότε ας περιμένουμε απο κάποιον φίλο να μας προτείνει κάποιον αλλο...

 

Τι τηλεσκόπιο έχεις;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω το black diamond 200/1000. Θέλω έναν τέτοιο φακό κυρίως για πλανητική παρακολούθηση και για να έχω τη μέγιστη δυνατή μεγέθυνση του τηλεσκοπίου μου (400x). Προς το παρόν έχω 2 προσοφθάλμια 25mm και 10mm

I don''t know where I''m going but I''m on my way

--------------------------------------------------------

Black Diamond 200/1000

eq5

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μικρότερός σου φακός να ισούται με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου. Δηλαδή 5mm.

Με ένα Barlow θα δοκιμάσεις και την ανάλογη μεγέθυνση. Αν και είναι απίθανο να την υποστηρίξει η ατμόσφαιρα.

Καλύτερα να επενδύσεις σε ένα καλό 10mm (και ένα Barlow).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΤΙ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ και να έχεις...είναι λιγοστές μέχρι υπερσπάνιες οι νύχτες στις οποίες θα σε αφήσει η ατμόσφαιρα να χρησιμοποιήσεις τέτοια μεγέθυνση. Αυτό ισχύει για όλα τα όργανα ανεξαρτήτως διαμέτρου.

 

Στις καλύτερες συνθήκες θα περιοριστείς ως τις 300x, άντε και 350x. Με παραπάνω δεν θα μπορείς τις περισσότερες φορές, να εστιάζεις καν!

 

Επίσης, ο συγκεκριμένος Nagler 2.5mm T6 σου δίνει πολύ μικρή κόρη εξόδου (exit pupil)!

 

Δίνει 0,5mm και είσαι δίπλα στο όριο που δίνει και η ίδια η Televue στα 0,4mm, όπου θα βλέπεις τα έγκλειστα του γυαλοειδούς του ματιού σου, τα λεγόμενα floaters και φυσικά έτσι, δεν θα πάρεις καθόλου καλή εικόνα με αυτόν τον φακό.

 

Παραθέτω από το site της Televue την σύσταση που κάνει για φακούς που δίνουν τόσο μικρή κόρη εξόδου:

 

Exit pupils of less than 0.4-mm are small enough to allow eye-floaters to interfere and also indicates an eyepiece with too high a power for useful viewing.

 

Σε εμένα το 12άρι θεωρητικά σηκώνει και 600x αλλά δεν επιδιώκω ποτέ τέτοιες μεγεθύνσεις, εκτός ειδικών περιπτώσεων και ιδανικότατων συνθηκών, που και πάλι, δεν έχει το είδωλο την απαιτούμενη αντίθεση για σωστή παρατήρηση.

 

Είχα δοκιμάσει κάποτε έναν τέτοιο φακό των 2.5mm, για την τιμή των όπλων και από περιέργεια να δω τις 600x αλλά εκτός από τον χαμό με τα floaters, δεν μπορούσα (φυσικά!) καν να εστιάσω σε οτιδήποτε...

 

Διάβασε κάποιες συμβουλές σχετικά με τα προσοφθάλμια και την επιλογή τους εδώ...

http://www.televue.com/engine/TV3b_page.asp?return=Advice&plain=TRUE&id=79

 

και εδώ http://tinyurl.com/yd6sswz

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

5mm βαρια βαρια. Εγω με το 10αρι μεχρι 6mm εχω κανει καλη παρατηρηση. Στα 5mm ακομη και 1mm εκανε διαφορα. x200 vs x240.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρήγγειλα αυτό το κιτ http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2115

 

Απορία : Πότε δηλαδή είναι χρήσιμες μεγεθύνσεις όπως 400x ή 600x;

I don''t know where I''m going but I''m on my way

--------------------------------------------------------

Black Diamond 200/1000

eq5

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πότε δηλαδή είναι χρήσιμες μεγεθύνσεις όπως 400x ή 600x;

 

το 400χ που εχεις ειναι η μεγιστη ωφελιμη μεγεθυνση δλδ το διπλασιο της διαμετρου. Δες το σαν το μαθηματικο οριο του τηλεσκοπιου σου. για να κανεις ομως παρατηρηση σε αυτες τις μεγεθυνσεις πρεπει να πας καμια βολτα στην ερημο Ατακαμα :cheesy: οπου οι συνθηκες διαυγειας seeing ειναι αριστες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δηλώσεις των εταιριών περί μεγεθύνσεων σκοπεύουν στον εντυπωσιασμό συνήθως.

Καλό είναι να μάθεις μερικούς άλλους κανόνες.

Ο μεγαλύτερος προσοφθάλμιος θα πρέπει να είναι 7 φορές μεγαλύτερος από τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου σου αν είσαι νέος, έως 5 φορές αν είσαι μεσήλιξ.

Ο κύριος φακός σου θα ισούται περίπου με το διπλάσιο του εστιακού λόγου (3/5-1.5)

Ο πλανητικός φακός θα ισούται με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου.

Η λογική αυτή σχετίζεται με την κόρη εξόδου αλλά έμμεσα και με τις μεγεθύνσεις. Όταν ο φακός ισούται με την εστιακή και ο λόγος είναι 1, τότε η μεγέθυνση ισούται με την διάμετρο του πρωτεύοντος κατόπτρου/ φακού σε χιλιοστόμετρα. Είναι εμφανές πως χρειάζεσαι τηλεσκόπιο 12" (300mm) για να έχεις αξιόλογη εικόνα στα 300x. Και πως γενικά η μέγιστη μεγέθυνση για κάθε τηλεσκόπιο ισούται περίπου με τη διάμετρό του και όχι με το διπλάσιο, όπου η κόρη εξόδου είναι 0.5mm, η εικόνα σκοτεινή, η εστίαση ασαφής και τα έγκλειστα του υαλοειδούς εκσεσημασμένα. Άρα για το δικό σου είναι περίπου 200x με φακό 5mm.

'Ολα αυτά επειδή Mag=Fτ/Fπ και ep=Fπ/f και άρα (επιλύοντας ως προς Fπ) Mag=Fτ/ep*f, ενώ D=Fτ/f, όπου

Ft= Εστιακή τηλεσκοπίου, Fπ= Εστιακή φακού, ep= κόρη εξόδου, f= εστιακός λόγος, Δ= διάμετρος πρωτεύοντος

Σε πολύ καλά αποχρωματικά διοπτρικά οι σχέσεις αυτές επίσης ισχύουν, αλλά η κόρη εξόδου μπορεί να είναι μικρότερη του 1mm, καθώς μπορούν να ανεβάσουν μεγεθύνσεις περισσότερο, αλλά η επέκταση της αυτού του φαινομένου στα αχρωματικά (όπου το χρωματικό σφάλμα καταστρέφει την εικόνα σε υψηλές μεγεθύνσεις) και τα κατοπτρικά/ καταδιοπτρικά (όπου έχουμε κόμη και ατέλειες ευθυγράμμισης) είναι λάθος.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού λαμβάνει υπόψιν τους περιορισμούς του ανθρώπινου οπτικού οργάνου, το οποίο είναι τμήμα της οπτικής διαδρομής.

Η κόρη (εισόδου) μπορεί να μεγαλώσει έως 5-7mm και όχι παραπάνω. Αυτό καθορίζει την ελάχιστη μεγέθυνση. Η κόρη μας συνήθως (στο φως της ημέρας) έχει μέγεθος περίπου 2mm. Ο εγκέφαλος είναι "συντονισμένος" σε αυτό το διάφραγμα και εκεί περίπου ενδεχομένως αντιλαμβάνεται το βέλτιστο συνδυασμό φωτεινότητας/ οξύτητας. Η κόρη μας πέφτει κάτω από το 1mm σε περιπτώσεις φαρμακευτικών δηλητηριάσεων/ τοξικώσεων, όπου είμαστε σε κώμα και άρα δεν βλέπουμε ο,τιδήποτε. Σε υποχιλιοστομετρικό επίπεδο τα έγκλειστα μεγεθύνονται, καθώς, αν έχεις ένα έγκλειστο 100μm καταλαμβάνει 10% του πεδίου κόρης εισόδου 1mm και 20% του πεδίου κόρης εισόδου 0.5mm. Δεν έχουμε ωστόσο μόνο ένα έγκλειστο, αν δε ένα εξ αυτών βρίσκεταικαι μπροστά από την ωχρά κηλίδα τα πράγματα γίνονται πολύ εκνευριστικά.

Φυσικά αυτά είναι γενικές αρχές και οι ανοχές διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η τελική οπτική αντίληψη είναι εντελώς υποκειμενική (μιλώ για αντίληψη, όχι για όραση).

Τέλος, το σετ που παρήγγειλες είναι χαμηλής ποιότητας. Θα μπορούσες με τα ίδια χρήματα να αγοράσεις ένα φακό καλύτερης ποιότητας, γύρω στα 10mm όπως σου προτείνω. θα το κάνεις μάλλον αργά ή γρήγορα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό θα ήταν να μελετήσεις καλά αυτά που σου γράφει ο Κώστας παραπάνω.

 

Η επιλογή αστρονομικών οπτικών στοιχείων είναι δεν είναι εύκολη, αλλά απαιτητική σε χρόνο και κόπο. Θέλει διάβασμα και πολύ καλή έρευνα αγοράς.

 

Διαφορετικά κινδυνεύεις να πετάξεις πολλά χρήματα, όπως με την παραγγελία που έκανες όπου πήρες χειρότερα από τα εργοστασιακά που ήρθαν μαζί με το τηλεσκόπιο. Η αγορά τηλεσκοπίου είναι η μισή δουλειά και η αγορά προσοφθαλμίων η άλλη μισή. Καλό θα ήταν να κοιτάξεις και σε μεταχειρισμένα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν καποιος ενδιαφερεται μονο για παρατηρηση Σεληνης, θα ειχε οφελος εαν το τηλεσκοπιο του ειχε μεγεθυνση 1000Χ για παραδειγμα ή το seeing θα ηταν κακο ακομα και για τοσο κοντινο ουρανιο σωμα;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είτε κοντά, είτε μακριά, η ατμοσφαιρική στήλη είναι η ίδια για την ίδια θέση στον ουράνιο θόλο. Σημασία έχει εκεί αν το αντικείμενο θα έχει το μέγιστο ύψος (η ελάχιστη ατμοσφαιρική στήλη ή θα είναι κοντά στον ορίζοντα (η μέγιστη ατμοσφαιρική στήλη με τη μέγιστη πυκνότητα ρύπων και τις μέγιστες θερμικές ροές). Είτε βλέπεις την Ανδρομέδα είτε τη Σελήνη παρεμβάλλονται ισόποσα μόρια αέρα και ρύπων.

Στην Σελήνη μάλιστα τα έγκλειστα μπορεί να είναι πιο ενοχλητικά. Αν όμως θέλεις να δεις κάποιο δύσκολο μόρφωμα ίσως να βοηθήσει η μεγαλύτερη μεγέθυνση. Άλλο η ομορφιά της εικόνας και άλλο αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είτε κοντά, είτε μακριά, η ατμοσφαιρική στήλη είναι η ίδια για την ίδια θέση στον ουράνιο θόλο. Σημασία έχει εκεί αν το αντικείμενο θα έχει το μέγιστο ύψος (η ελάχιστη ατμοσφαιρική στήλη ή θα είναι κοντά στον ορίζοντα (η μέγιστη ατμοσφαιρική στήλη με τη μέγιστη πυκνότητα ρύπων και τις μέγιστες θερμικές ροές). Είτε βλέπεις την Ανδρομέδα είτε τη Σελήνη παρεμβάλλονται ισόποσα μόρια αέρα και ρύπων.

Στην Σελήνη μάλιστα τα έγκλειστα μπορεί να είναι πιο ενοχλητικά. Αν όμως θέλεις να δεις κάποιο δύσκολο μόρφωμα ίσως να βοηθήσει η μεγαλύτερη μεγέθυνση. Άλλο η ομορφιά της εικόνας και άλλο αυτό.

 

Επομενως ο παρατηρητης που βρισκεται π.χ. στο Σκολιο του Ολυμπου στα 2910 μετρα περιπου, ισως μπορεσει να δει τη Σεληνη καθαρη με μεγεθυνση 500Χ?

 

Εφοσον η ατμοσφαιρα ειναι το προβλημα, οσο πιο ψηλα τοσο πιο καλα. Στο Θιβετ και στις Ανδεις π.χ. εχει τεραστια οροπεδια στα 5000+ μετρα υψομετρο, και μηδενικη φωτορυπανση..... 8)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

από τα 2000 μέτρα και πάνω λειτουργεί αρνητικά να ξέρεις το υψόμετρο, διότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο για να λειτουργήσει και έχει αντίκτυπο στην όραση
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο που αν ανέβεις στα 5000+ μέτρα για παρατήρηση...μόνο παρατήρηση δεν θα κάνεις γιατί θα έχει σπάσει το κεφάλι σου από την έλλειψη οξυγόνου. Μιλάμε για σοβαρούς πονοκέφαλους. Η δασκάλα μου στην κλασσική κιθάρα είχε πάει το 2010 ταξίδι στα Ιμαλάϊα και μείναν για 2 νύχτες σε μοναστήρι με μοναχούς στο Νεπάλ στα 5600μ., οι οποίοι φιλοξενούν ομάδες ξένων επισκεπτών κατά καιρούς.

 

Μου έλεγε ότι όλοι ανεξαιρέτως από την ομάδα των 5-6 ατόμων, δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν την νύχτα από τους αφόρητους πονοκεφάλους που προκαλούσε το μειωμένο οξυγόνο και ανυπομονούσαν να κατέβουν χαμηλότερα!

 

Είπαμε, το μεγάλο υψόμετρο για την παρατήρηση έχει όριο και το όριο υφίσταται εξαιτίας ανθρώπινων περιορισμών. Πάνω από τα 2500 μέτρα αρχίζουν τα..όργανα!!

 

Για να είναι εφικτές οι μεγεθύνσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα, μόνο εκτός ατμόσφαιρας θα είχαν κάποιο νόημα... :roll: 8)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έγινε,σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις...

I don''t know where I''m going but I''m on my way

--------------------------------------------------------

Black Diamond 200/1000

eq5

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης