Jump to content

Η απόλαυση των ΠΕΑΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι μου, θα μπορούσα να γράψω στο νήμα για την 10η πανελλήνια συνάντηση, αλλά πολύ συνειδητά παίρνω το θάρρος να ανοίξω ένα νέο νήμα, ώστε να μην υπάρξει σύνδεση με την διοργάνωση αυτή, όπου οι συντελεστές της υπερέβαλαν εαυτόν, μας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο και απολαύσαμε αυτό το υπέροχο βουνό, τον Πάρνωνα. Τους αξίζουν πολλά μπράβο!

Αλλά ούτε αφορά συγκεκριμένες άλλες διοργανώσεις, αλλά τις πανελλήνιες συναντήσεις ως θεσμό, και άσχετα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συλλόγων και των ανθρώπων που κατά καιρούς αναλαμβάνουν να τις οργανώσουν, ώστε να τις απολαύσουμε εμείς.

Με λίγα λόγια το ερώτημα αφορά την εξέλιξη των ΠΕΑΑ και την πορεία που θέλουμε να πάρουν.

 

Ο τίτλος είναι "Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων", κάτι που δείχνει από μόνο του από ποιους και για ποιους γίνεται. Γίνεται λοιπόν από τους Ερασιτέχνες για τους Ερασιτέχνες. Είναι διαφορετικές οι δράσεις των συλλόγων που έχουν αποκλειστικό σκοπό την διάδοση της Αστρονομίας και αυτές διοργανώνονται από Ερασιτέχνες για το Κοινό. Η διαφορά έγκειται κατά την γνώμη μου στο ότι οι μεν πρώτες αποσκοπούν στην απόλαυση των Ερασιτεχνών, ενώ οι δεύτερες στην απόλαυση του κόσμου που προσκαλείται και όλη η βραδιά πρέπει να αφιερωθεί σ εκείνους, δείχνοντας από τα τηλεσκόπια και εξηγώντας και συζητώντας την όποια τους απορία και ανησυχία σχετικά με το σύμπαν.

 

Θυμάμαι την πρώτη μου πανελλήνια, το 2009 στην Ανάβρα (η 3ΠΕΕΑ). Εκ των υστέρων έμαθα ότι, λόγω διαφόρων καταστάσεων, ήταν μια πανελλήνια που «στήθηκε» την τελευταία στιγμή και διοργανώθηκε κάπως βιαστικά. Ήταν σχετικά μικρός ο χώρος, δεν είχε πολύ κόσμο, τουλάχιστον όχι όσο οι επόμενές της, πιθανόν να μην είχε χορηγούς, εκτός ίσως από το ότι κάποιος διέθεσε το καταφύγιο, όμως νομίζω ότι την χάρηκαν όλοι, καθώς και οι δύο βραδιές αφιερώθηκαν στην παρατήρηση, ο καθένας έβγαλε το πρόγραμμά του, λύθηκαν απορίες κυρίως του χώρου και όχι του στυλ πόσους εξωγήινους έχουμε δει και αν η κυβέρνηση τα συγκαλύπτει.

Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ όμορφο για τον κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρεται να έρθει και να ζήσει μια "αστρονομική" βραδιά, δίπλα σε τηλεσκόπια, να δει εξωτικά αντικείμενα στον ουρανό και όλα αυτά να γίνουν στον «φυσικό» μας χώρο, δηλαδή σε βουνά, σε σκοτεινούς ουρανούς με το πολύ ή το λιγότερο κρύο, όλ αυτά που συνθέτουν τις δικές μας εμπειρίες. Όμως είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν συνάδελφοι που έρχονται στις πανελλήνιες θέλοντας να βγάλουν κάποιο πρόγραμμα παρατήρησης. Μην σας ακούγεται αυτό βαρύγδουπο, «επιστημονικό» ή υπεροπτικό. Δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά αυτή είναι η απόλαυση για εμάς που παρατηρούμε. Άλλωστε πόσο συχνά βρίσκουμε τόσο σκοτεινούς ουρανούς;

Αυτό όμως προϋποθέτει την γνωστή σε όλους μας διαδικασία, δηλ. χάρτη, ψάξιμο, starhopping, αποτυχία, βρισίδι, ξαναψάξιμο, αμφιβολία αν είμαστε σωστά στο πεδίο, αμφιβολία αν βλέπουμε το αντικείμενο. Αντίστοιχα οι αστροφωτογράφοι σωστή πολική, οδήγηση, δοκιμές, αποτυχία, βρισίδι, ξανά δοκιμή Φανταστείτε τώρα κάποιον δίπλα σας την ώρα που εσείς παλεύετε, να σας λέει: «Α, τι ωραίο τηλεσκόπιο! Τι θα μας δείξετε να δούμε κάτι;».

Και σας παρακαλώ, ας μην βιαστεί κάποιος να πει ότι οι πανελλήνιες δεν έχουν αυτό τον σκοπό ("Αμα δεν γουστάρεις μην έρχεσαι" είναι η φράση για να κρύβουμε τα όποια θέματα κάτω από το χαλί), γιατί τότε θα προτείνω να τους αλλάξουμε τίτλο. Ας τις πούμε "Πανελλήνιες επιδείξεις αστρονομικού εξοπλισμού και νυχτερινού ουρανού" με σκοπό την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Φοβάμαι ότι κατά την διοργάνωση και ίσως προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες, στα απαιτούμενα έξοδα, στις χορηγίες και στους δήμους, περνάει εσφαλμένα ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι η διοργάνωση γίνεται για το κοινό, οπότε ελάτε να δείτε ότι θέλετε, σχεδόν κατά παραγγελία (μόνο μάρκες δεν μας ρίχνουν στην σχισμή). Και . Αααπ βρήκαμε έναν, να μας τα δείξει όλα, δεν μπορούμε να μοιραστούμε ανάμεσα στα εκατοντάδες τηλεσκόπια που υπάρχουν στον χώρο! Γιατί να τρέχουμε, αφού μπορούμε όλο το βράδυ να τα δούμε από έναν; Και πως τώρα να τους διώξεις χωρίς να τους προσβάλεις;

Στον Πάρνωνα έγινε μια προσπάθεια να διατεθούν από τους διοργανωτές κάποια τηλεσκόπια για την επίδειξη προς τους επισκέπτες κατά την ουρανογραφία (ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος ήταν απολαυστικότατος!!!). Αυτό ήταν μια πρωτότυπη σκέψη, πολύ σωστή, αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να περιορίσει αισθητά το φαινόμενο.

 

Μην το κουράζω άλλο, νομίζω ότι έγινε κατανοητό, τι θέλω να πω. Ακόμη και με λιγότερους πόρους μπορούν να διοργανωθούν ΠΕΑΑ, οι ανθρώπινοι πόροι είναι που μετράνε. Στις ΠΕΑΑ νομίζω ότι πρέπει να θεωρείται σημαντικός ο αριθμός των συμμετεχόντων και όχι τόσο των επισκεπτών. Αν επρόκειτο για δραστηριότητα διάδοσης Αστρονομίας, τότε ναι, εκεί μετράει η προσέλευση του κόσμου.

Σε τελευταία ανάλυση, ας δηλώνει κάποιος κατά την συμμετοχή του, αν προτίθεται να ασχοληθεί περισσότερο με την παρατήρηση ή με την επεξήγηση/εκλαϊκευση, ώστε να τοποθετείται σε ιδιαίτερη θέση στον χώρο.

Δεν θα ήθελα αυτό το νήμα να πυροδοτήσει εντάσεις, όπως επίσης ας είναι γενικές οι τοποθετήσεις σας, δηλ. ας μην αναλωθούμε σε κουβέντες του στυλ στην δική μας ΠΕΑΑ δεν έγινε το ένα ή δεν έγινε το άλλο. Άλλωστε μια επισήμανση κάνω, δεν είναι υποχρεωτικά και σωστή. Σην τελική, εγώ μεγαλώνω σιγά-σιγά. Οι νεότεροι πρέπει να σκεφτείτε τι πανελλήνιες σας ευχαριστούν περισσότερο!

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Γεια σου Μάνο

Η πανελλήνια εξόρμηση όπως και να το κάνουμε μαζεύει πολύ κόσμο. Την απάντηση την έδωσες και εσύ σε αυτά που γράφεις αν θες την ησυχία σου θα πρέπει να επιλέξεις άλλες ημερομηνίες να κάνεις τις εξορμήσεις σου στο βουνό. Δε γίνεται διαφορετικά και πιστεύω δεν έχει και νόημα να αναλυθεί περισσότερο αυτό το θέμα..

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις δίκιο σε όλα αυτά... Αλλά δεν χρειαζόμαστε το κοινό για να χαλάσει η βραδιά.. Την Κυριακή το βράδυ που έμειναν, υποτίθεται, άτομα τα οποία ασχολούνται κ ήθελαν μια ήρεμη βραδιά, το laser κ το άσπρο φως πήγε γόνατο...
carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που λες Μάνο μας έχει συμβεί και σε μικρότερες συναντήσεις. Θυμάσαι την κυρία που μας ανέλυε τις ιδέες της για τους εξωγήινους (και ήλπιζε να τους δει μάλλον μέσα από τα τηλεσκόπιά μας); Θυμάσαι έναν τύπο που σας μπαστακώθηκε ενώ ψάχνατε την Κεφαλή Ίππου; Ωπ! Άκυρο, αυτός ο τελευταίος ήμουν εγώ. 8-[

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο δεν έχεις άδικο, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κουμαντάρεις τόσα πολλά άτομα. Οι εθελοντές έκαναν ότι μπορούσαν αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα κανένας δεν τηρεί τους κανονισμούς. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας!

SkyWatcher Esprit 100ED PRO Triplet

ASI183MM-C Pro | Canon EOS 100D

ZWO EFW 8x1,25'' w/ Baader LRGB HOS

ZWO OAG w/ ASI290MM Mini

SkyWatcher EQ6-R PRO w/ EQMOD

PegasusAstro Pocket Powerbox

Intel Compute Stick

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι ο Μάνος έθιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί τελικά έχει να κάνει με τον προσανατολισμό των ΠΕΕΑ. Είναι σημαντικός στόχος η διάδοση της αστρονομίας, αλλά μήπως τελικά προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα?

 

Θα δώσω 2 προσωπικές περιπτώσεις από την εξόρμηση:

 

Περίπτωση 1η: Δίπλα μου είχαν στήσει ένας πατέρας με το γιο του. Ήταν εμφανώς νέοι στο χώρο, αλλά είχαν έρθει όπως εγώ σαν ερασιτέχνες με εμφανέστατη επίσης διάθεση να δουν και να μάθουν. Ούτε να δω τον Κρόνο μου είχε λείψει, ούτε το Μ13, αλλά δεν το θεώρησα καθόλου χαμένο χρόνο να τους τα δείξω (μαζί με στόχους από το δικό μου πρόγραμμα). Ελπίζω δε βάσιμα να βοήθησα, ώστε πραγματικά να μείνουν στο χώρο.

 

Περίπτωση 2η: Σάββατο βράδυ έχω βάλει Μ11 και περνάνε κάποιες παρέες μιας κάποιας ηλικίας για χάζεμα. Η επιλογή του στόχου έγινε γιατί λόγω της πυκνότητας του σμήνους και του πλούσιου αστρικού υπόβαθρου, η περιοχή θεωρώ ότι έχει μια κάποια ιδιαιτερότητα. Δεν περίμενα όμως ότι αυτή η ιδιαιτερότητα θα προκαλούσε από έναν κύριο την ερώτηση που θα με σημαδέψει για το υπόλοιπο της ζωής μου: "Αυτά τα μαύρα κενά ανάμεσα στα αστέρια είναι οι μαύρες τρύπες?"... Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά... :oops: Λυπάμαι αγαπητοί συνάδελφοι αλλά η διάδοση της αστρονομίας έχει όρια!

 

Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα του προσανατολισμού της ΠΕΕΑ. Λόγω αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, οι εξορμήσεις είναι πλέον πολυτέλεια για μένα. Θεώρησα την ΠΕΕΑ μια καλή ευκαιρία λοιπόν να κάνω λίγο κανονικό deep-sky. Το ότι κατάφερα να δω ούτε τα μισά από όσα είχα βάλει στόχο, ήταν μια μικρή απογοήτευση. Οπότε αναρωτιέμαι όπως λέει και ο KC γιατί την επόμενη φορά να κάνω εξόρμηση με την Πανελλήνια? Γιατί να μην επιδιώξω να πάω σε κάποια άλλη εξόρμηση με λίγους και καλούς? Κι έτσι μαζί με τα ξερά (τη 2η περίπτωση) θα καούν και τα χλωρά (η 1η περίπτωση) και η ΠΕΕΑ αργά και σταθερά θα εκφυλιστεί από αστροπάρτυ σε σκέτο πάρτυ (όπως πράγματι ήταν κάποιες στιγμές το Σάββατο το βράδυ).

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω απόλυτα και με τους 2 φίλους μου, Μάνο και Νίκο.

 

Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως, γιατί τελικά γίνεται μια τέτοια Πανελλήνια Εξόρμηση της κοινότητας.

 

Γίνεται τελικώς για να : 1. Κάνουμε παρατήρηση κανονική με πρόγραμμα και επιθυμία να δούμε αντικείμενα εκτός των highlights, από έναν αξιοπρεπή σκοτεινό ουρανό και να ανταλλάξουμε εμπειρία για εξοπλισμό και tips για τεχνικές αστροπαρατήρησης μεταξύ μας, συγκρίσεις/δοκιμές προσοφθαλμίων κλπ. (ομαδικό brainstorming δηλαδή).

2. Ή για να δείξουμε τυπικά deep sky σε κόσμο με την σπίθα του νεοεισερχόμενου στον χώρο (το καλύτερο και πιο ιδανικό σενάριο) ή/και παντελώς αδιάφορο με το θέμα που απλά..."είδε φως και μπήκε" και με την φυσιολογική αμάθεια που έχουν (εντάξει, δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι, δεν είναι κακό αυτό) προκαλούν προβλήματα σε όλους τους παρευρισκομένους με λευκούς φακούς και green lasers;; (υπέφερα με τα φώτα, κυριολεκτικά!)

 

Γιατι αν ισχύει το 1ο, δεν πρέπει να προσέρχεται στην εξόρμηση κόσμος που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο. Αν ισχύει το 2ο, ας την κάνουμε την εξόρμηση σε 1ο τέταρτο Σελήνης, να δούνε και να εντυπωσιαστούν συνάμα από Σελήνη, αλλά και όταν δύσει αργότερα, και deep sky. Σε αυτή τη περίπτωση θέλει όντως άλλο τίτλο η εκδήλωση και όσοι πάμε θα ξέρουμε από πριν τι θα συναντήσουμε και θα πάμε επί τούτου.

 

Για να καταθέσω και την δική μου εμπειρία στην κατά τα άλλα πολύ καλά οργανωμένη προσπάθεια και μπράβο σε όλα τα παιδιά της ΑΕΣ για την δουλειά που έκαναν, δεν κατάφερα προσωπικά να δω σχεδόν τίποτα από αυτά που είχα προγραμματίσει να δω. Κόσμος συνέχεια στο τηλεσκόπιο ερχόταν και μετά χαράς τους έδειχνα τα περισσότερα Μεσιέ (και όχι μόνο), που ήταν διαθέσιμα από πάνω μας. Το χάρηκα και αυτό, δεν λέω, μάλιστα τους έκανα και πλάκα λέγοντάς τους "Περάστε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε!" :lol:

 

Αυτό όμως δεν με άφησε να φύγω από το τηλεσκόπιο καθόλου, ήθελα να πάω να δω το Obsession 18" UC του φίλου Νίκου Μάρρα από κοντά, να δω το Argo Navis Push-to σύστημα ενός άλλου φίλου μου σε δράση...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η ανταλλαγή εμπειριών που ήθελα να αποκομίσω και δεν τα κατάφερα...δεν έχω πρόβλημα με τον κόσμο και μην παρεξηγηθώ, ίσα ίσα που δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην του δείξω ό,τι και να μου ζήτησε ή να του έδειξα από μόνος μου κάτι για να πάρει μια ωραία εικόνα.

 

Αυτό που μου λείπει ρε παιδιά είναι μια συνάντηση από κόσμο μπασμένο στο χόμπυ μέχρι τα μπούνια, αρχάριο ή προχωρημένο δεν έχει σημασία, αλλά να μην είναι εντελώς...τουρίστας! Ας γίνει άλλη εκδήλωση για αυτούς και όσοι πάμε, να πάμε συνειδητά για να τους δείξουμε..

 

Μπράβο και πάλι στην ΑΕΣ που διαχειρίστηκε τέτοια κοσμοσυρροή με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας. Πρέπει να μην έχει υπάρξει άλλη Πανελλήνια με περισσότερο κόσμο...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ οργάνωση, χίλια μπράβο στα παιδιά της ΑΕΣ και σίγουρα η μεγαλύτερη Πανελλήνια που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Βέβαια θα συμφωνήσω με τον προβληματισμό των παιδιών παραπάνω.

 

Έφτασα αργά το βράδυ της Παρασκευής (γύρω στις 9.30) και παραλίγο να μην έστηνα εξοπλισμό, αλλά τελικά τα κατάφερα - νάναι καλά ο Αντώνης ο Φαρμακόπουλος! 'Εδειξα κάποια highlight στην παρέα που με συνόδευε και σε αγνώστους που ενδιαφέρθηκαν και περάσαμε όλοι ωραία. Το δεύτερο όμως βράδυ μετά την ομιλία Σιμόπουλου, έστησα τον εξοπλισμό σε ένα σκοτεινό και ήσυχο σημείο που είχα σταμπάρει στη διαδρομή για Καρυές και μπόρεσα μόνος μου και με ησυχία να παρατηρήσω αντικείμενα που είχα στο πρόγραμμα.

 

Ωραία η Πανελλήνια, όμορφη αστρονομική γιορτή αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί. Νάμαστε καλά του χρόνου αν κατέβω στην επόμενη ή όποτε βρεθώ ξανά σε Πανελλήνια, σκέφτομαι να κάνω το ίδιο: την πρώτη μέρα να χαρώ την συνάντηση, να ξαναβρεθώ με φίλους και γνωστούς, να χαζέψω εξοπλισμό, να πιάσω κουβέντα με αγνώστους, έμπειρους και άπειρους, να ξαναδείξω highlight, αλλά το επόμενο βράδυ θα αναζητήσω κάποιο άλλο πιο μοναχικό σημείο για παρατήρηση μόνος μου ή με μικρή παρέα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν μπράβο στα παιδιά της ΑΕΣ για την άψογη διοργάνωση. Κατάφεραν να διαχειριστούν με το καλύτερο τρόπο τον κόσμο που επισκέφθηκε την εκδήλωση.

 

Συμφωνώ με όλους τους παραπάνω ότι υπάρχει θέμα με το χαρακτήρα που μπορεί να έχουν οι Πανελλήνιες Συναντήσεις .

Βράδυ Παρασκευής- Σαββάτου

Κόσμος συρρέει και βλέπει , ρωτάει , . Συνωστισμός γύρω απ το τηλεσκόπιο. Φοιτήτριες απ το Φυσικό εκπλήσσονται , παρέα μικρών παιδιών μου ζητάνε το Μ 31 , υπερήλικες αντιλαμβάνονται το μεγαλείο του σύμπαντος. Κουτιά μπύρας πάνω στο τραπέζι με τους χάρτες και τους φακούς από τους περαστικούς ....Πράσινα λέιζερ , φώτα αυτοκινήτων...stop

 

Βράδυ Κυριακής

Δοκιμές προσοφθαλμίων .Συγκρίσεις χαρτών. Θέαση αμυδρών πλανητικών , γαλαξιών , επαναληπτικών nova. Παρατηρήσεις , καταγραφές , απώλεια αίσθησης χώρου και χρόνου. Συζητήσεις με φίλους , ερωτήσεις απορίες ...stop

 

Συμπέρασμα : Το χρωστάμε στη κοινωνία προσπαθώντας να την εξελίξουμε και να εμπνεύσουμε τους νέους . Το χρωστάμε και στον εαυτό μας γιατί κι εμείς έχουμε ψυχούλα.

 

Νομίζω πως με τη δυναμικότητα των ενεργών μελών που έχουν οι σύλλογοι δε μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο. Χρειάζονται σύλλογοι με πιο πολλά μέλη για να μπορούν να διοργανώνονται πιο εξειδικευμένες ή πιο εκλαικευμένες συναντήσεις.

 

Προς το παρόν ευτυχώς που υπάρχει κι αυτή η διοργάνωση!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και ο προβληματισμός τού Μάνου με βρίσκει σύμφωνο, να θυμίσω ότι τις Π.Ε.Ε.Α τις διοργανώνουν σύλλογοι αστρονομίας που στο καταστατικό τους, σίγουρα, αναφέρουν την φράση "για την διάδοση της αστρονομίας". Αυτό, λοιπόν, το "διάδοση της αστρονομίας" επιτρέπει όλα αυτά, που ενοχλούν κάποιους από εμάς, να συμβούν. Μιας και πρόκειται για "αστρο-πάρτι", ολα αυτά τα συμβάντα που περιγράφει ο Μάνος είναι θεμιτά, ο δε χαρακτηρισμός του "αστρο-πάρτι" σαν ΠΕΕΑ είναι ανακριβής.

 

ο eliasg2004 εγραψε

... έστησα τον εξοπλισμό σε ένα σκοτεινό και ήσυχο σημείο που είχα σταμπάρει στη διαδρομή για Καρυές και μπόρεσα μόνος μου και με ησυχία να παρατηρήσω αντικείμενα που είχα στο πρόγραμμα.

"Ο λύκος έχει τον σβέρκο χοντρό γιατί κάνει τις δουλειές μόνος του" λέει η παροιμία. Ετσι είναι, σε αυτό το hobby κάνεις την συνεδρία μόνος σου ή με μικρή ομάδα φίλων ή γνωστών.

 

Συγχαρητήρια στα παιδιά της ΑΕΣ και τους εθελοντές. Είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι ελληνικοί σύλλογοι που μπορούν να διαχειριστούν τέτοια πολυπληθή "αστρο πάρτι".

 

Το παράξενο είναι πως σε μία τόσο τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί "αστρο φάρμες". Οι συνθήκες παρατήρησεις θα ήταν πολύ καλύτερες απο τα "αστρο πάρτι". Και να σκεφτεί κανείς πως υποδομές υπάρχουν από υπολειτουργούσες αγροτουριστικές εγκαταστάσεις.

 

Επιχειρηματικό δαιμόνιο κανείς?

 

NDX_0541_dxo-1.jpg.12b0c658418741491d5050174f81d82a.jpg

10η ΠΕΕΑ

too many stars
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Ειναι ευκολο να πουμε οτι αν καποιος θελει καλες συνθηκες παρατηρησης (ησυχία, οχι φωτα κ.λ.π.) να μην ερχεται σε Πανελλήνια. Ειναι όμως λαθος, απο την απόψη οτι η Πανελλήνια είναι μοναδική ευκαιρια για ανταλλαγη γνωσης (μέθοδοι παρατηρσης-φωτογραφησης, εξοπλισμοι κ.λ.π.). Ουτε μπορεί ο καθένας μας να ανεβαίνει στο βουνο κάθε Σαββατοκύριακο. Και μας λείπει όποιος δεν έρθει! Ισως να πρέπει να προστεθεί μια ακόμα βραδυά (Πέμπτη ή Κυριακή) με πολύ αυστηρούς κανόνες παρατήρησης.

Για μένα το να δείχνω με το τηλεσκόπιο σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αστρονομία (σαν χομπι ή σαν γνώση) αποτελεί μεγάλη χαρά, ιδίως σε νεους και παιδιά. Και είναι κάτι που ο ενδιαφερόμενος δεν το βρίσκει κάθε μέρα.

Η Πανελλήνια αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση της ερασιτεχνικής αστρονομίας, και είναι σημαντικό για την ευημερία της να είναι γνωστή και αποδεκτή απο το υγειές κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, χωρις την βοήθεια όλων σας δεν θα περνούσαμε τόσο καλά.

:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

. η Πανελλήνια είναι μοναδική ευκαιρια για ανταλλαγη γνωσης (μέθοδοι παρατηρησης-φωτογραφησης, εξοπλισμοι κ.λ.π.)

 

Σωστά, φαινομενικά έτσι είναι και αυτό ακριβώς ήθελα και εγώ να αποκομίσω, να δω νέους εξοπλισμούς να παίζουν live, όμως όπως έγραψα και παραπάνω, λόγω της κοσμοσυρροής στο τηλεσκόπιο, δεν το κατάφερα...τι να κάνουμε δεν πειράζει.

 

Προσωπικά βέβαια, μια απόφαση την πήρα. :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι δυνατόν σε εκδήλωση που διαφημίζεται τόσο πολυ στο ευρύ κοινό, να μην υπάρχει συρροή κόσμου άσχετου με το αντικείμενο. Πιστεύω οτι αυτή ήταν η επιδίωξη των διοργανωτών. Δεν παντρεύονται φυσικά δουλειά σοβαρή με τοσο κοσμο. Αλλά φέρνοντας κόσμο κερδίζουμε όλοι μακροπρόθεσμα. Η αες έχει αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο μας, εχει καταφέρει σε λίγα χρόνια να διοργανώσει πληθος εκδηλώσεων και να κάνει τον Πάρνωνα άγιο όρος της αστρονομίας στην Ελλάδα. Για αυτούς που θέλουν να συναντηθούν για παρατήρηση σε προχωρημένο επίπεδο πρέπει να διοργανώνεται ξεχωριστη βραδιά. Δεν υπάρχει άλλη λύση πιστεύω και διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω παρευρεθεί κι εγώ στο παρελθόν σε ΠΕΕΑ και η εμπειρία ήταν ακριβώς αυτή που περιγράφει ο Τάσσος. Δεν νομίζω ότι τι κεντρικό θέμα σε μια ΠΕΕΑ είναι η παρατήρηση αλλά η συνεύρεση και η προώθηση της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Τώρα αν αυτό συνδυάζεται και με παρατήρηση δεν είναι κακό, αρκεί να συμβιβαστούμε ότι λόγω του κόσμου κάποιες φορές θα "ενοχληθούμε" και θα "ενοχλήσουμε". Είναι πολύ ωραίο να συναντώνται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και να συζητούν για θέματα εξοπλισμού, εμπειρίες παρατήρησης κτλ. Επίσης είναι πολύ ωραίο να βλέπεις άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται και να ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα. Φυσικά θα υπάρχουν και άτομα που δεν πολυενδιαφέρονται. Προσωπικά σε μια ΠΕΕΑ δεν θα ενοχληθώ αν κάποιος έρθει και μου ζητήσει κάτι την ώρα που κάνω παρατήρηση. Ίσα ίσα που θα χαρώ να τον βοηθήσω στο βαθμό που μπορώ. Αν θέλω να κάνω μόνο παρατήρηση δεν χρειάζεται να είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ΠΕΕΑ. Μπορώ να το κάνω όποτε θέλω (αρκεί φυσικά να το επιτρέπουν μια σειρά από παράγοντες). Οπότε το να οργανώνονται ΠΕΕΑ αποκλειστικά για παρατήρηση δεν τον θεωρώ αναγκαίο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καμιά φορά τα πράγματα αποκτούν μια δυναμική που δεν την περιμένεις. Η εκτόξευση της συμμετοχής αλλά και της φήμης των ΠΕΕΑ κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διαχείριση του κόσμου σε σχέση με τις πρώτες διοργανώσεις. Από συζητήσεις που έκανα με διάφορους φίλους το τριήμερο αλλά και από δικές μου σκέψεις υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μελλοντικοί διοργανωτές:

 

-Καθιέρωση συγκεκριμένης βραδιάς/χρονικού πλαισίου για το ευρύ κοινό π.χ. Παρασκευή 21:00-23:00 με τον υπόλοιπο χρόνο να είναι για τους συμμετέχοντες. Αυτό συμβαίνει συχνά στα συνέδρια που όταν διοργανώνονται σε μια περιοχή κάνουν και μια εκδήλωση σύνδεσης με την τοπική κοινωνία αλλά ο υπόλοιπος χρόνος είναι για τις κύριες δραστηριότητες του συνεδρίου.

 

-Καθορισμός μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένο χώρο, με τον αριθμό να προκύπτει από την αντικειμενική δυνατότητα φιλοξενίας του χώρου και των δυνατοτήτων της διοργάνωσης να ανταποκριθεί. Αυτό θα βοηθούσε πολύ. Το εμπόδιο, βέβαια, είναι η γενικότερη νοοτροπία της τελευταίας στιγμής που διακρίνει συχνά τους συμμετέχοντες και η δυσκολία που αυτό προκαλεί στους όποιους διοργανωτές καθώς πολλοί αποφασίζουν τελευταία στιγμή αν θα πάνε ενώ κάποιοι δεν κάνουν καν αίτηση συμμετοχής. Η ύπαρξη ορίου θα σήμαινε πως πιθανότατα οι συμμετέχοντες θα ήταν και αυτοί που το επιθυμούσαν περισσότερο και θα είχαν προλάβει να δηλώσουν συμμετοχή από νωρίς.

 

-Αν το επιτρέπει η γεωμετρία του χώρου, ύπαρξη διαφόρων περιοχών, για αυτούς που θέλουν πιο πολύ ησυχία και για αυτούς που θέλουν πιο πολύ κόσμο. Στον Πάρνωνα με τον μεγάλο ενιαίο χώρο είναι πιο δύσκολο αλλά έχουν υπάρξει χώροι (Φιλιππαίοι, Ελικώνας, Γράμμος) που κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολα δυνατό. Η τοποθέτηση των τηλεσκοπίων κοινού σε ειδικό χώρο και η διοχέτευση όσων δεν έχουν τηλεσκόπιο προς τα εκεί θα έκανε πιο εύκολη μια τέτοια διαχείριση.

 

Προσωπικά απολαμβάνω και τις δύο εκφάνσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης (παρατήρηση-επαφή με κόσμο) αλλά είναι σαφές πως η επιθυμητή αναλογία ποικίλλει, με κάποιους να θέλουν πιο σοβαρή παρατήρηση και κάποιους πιο χαλαρή. Η γνώμη μου είναι πως καλούμαστε να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε και τις δύο προσεγγίσεις. Έχω δει με τα μάτια μου κόσμο που μετά από μια πρώτη συμμετοχή σε ΠΕΕΑ ως επισκέπτης ψήθηκε να μπει στο χόμπι. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς από πριν τον αυριανό ερασιτέχνη αστρονόμο από τον απλό περαστικό και πιστεύω πως υπάρχουν τα μέσα για να συνδυαστεί μια καλή ευκαιρία για παρατήρηση με τα υπόλοιπα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Ανδρέα στο ότι τα πράγματα έχουν καμιά φορά μια δυναμική που δεν την περιμένεις.

 

Στη φετινή ΠΕΕΑ είναι γεγονός ότι η δημοσίευση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ απογείωσε κυριολεκτικά τη διοργάνωση, σε σημείο που να μη προλαβαίνω να δίνω συνεντεύξεις στα μέσα επικοινωνίας. Όταν λοιπόν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν εάν μπορεί να έρθει κάποιος άσχετος με το χώρο, εγώ δεν μπορούσα να αρνηθώ, το καταλαβαίνετε νομίζω αυτό.

 

Όπως είπε κι ο Ανδρέας οι ΠΕΕΑ, με τη δυναμική που έχουν πιά πάρει, είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να εισέλθει νέος κόσμος στο χώρο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τηλεφωνήματα, sms και email έλαβα τις 3-4 τελευταίες ημέρες, από κόσμο που με ρωτούσε πώς να έλθει και να συμμετάσχει. Από όλο αυτό τον απλό κόσμο που ήλθε κι απλά πήρε μια ιδέα από ερασιτεχνική αστρονομία, είναι σίγουρο πώς αρκετοί θα συνεχίσουν και θα ενταχθούν στο χώρο μας. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα από μια τέτοια διοργάνωση.

 

Κατά την άποψή μου, δεν μπορούμε να μείνουμε ένα κλειστό κλάμπ, όπου οι συμμετέχοντες θα εισέρχονται με την επίδειξη κάρτας μέλους ή δελτίου αστρονόμου, κατά το δελτίο αθλητού. Αν πάμε σε μια τέτοια λογική είναι σίγουρο ότι μόνο απώλειες θα έχουμε και κανένα κέρδος.

 

Θα αναφέρω εδώ ότι το βράδυ του Σαββάτου, ήμουν στην πύλη κι ερχόντουσαν αυτοκίνητα μέχρι τις 2 το πρωί. Απλοί άνθρωποι, άσχετοι με το χώρο ήρθαν να δούν και να μάθουν πέντε πράγματα. Τους παίρναμε λοιπόν με το Θανάση και τους πηγαίναμε στη τηλεσκόπια και το συγκλονιστικό ήταν όταν στην έξοδό τους έρχονταν και με ευχαριστούσαν και πιάναμε την κουβέντα κι έβλεπες τα μάτια τους κι έλαμπαν από τον ενθουσιασμό. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρώ ότι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

 

Όσον αφορά τώρα τη διοργάνωση, έγιναν και τις δύο ημέρες ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα ότι υπάρχουν τηλεσκόπια της οργανωτικής σε συγκεκριμένο σημείο, για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες που δεν έχουν εξοπλισμό. Αν θυμάμαι καλά είχαμε έξι τηλεσκόπια για το κοινό, με τους αντίστοιχους χειριστές. Πολύ πιθανό βέβαια κάποιοι να μην τις άκουσαν ή απλά να μην κατάλαβαν. Οπότε όταν κάποιος ένοιωσε πίεση, έπρεπε κατά τη γνώμη μου πάντα, να πεί με ευγενικό τρόπο στον επισκέπτη, ότι στο χώρο παραδίπλα υπάρχουν τα τηλεσκόπια της οργανωτικής για το κοινό. Δε νομίζω ότι θα σας παρεξηγούσε κανείς. Για όλα υπάρχει λύση αρκεί να υπάρχει θέληση. Επίσης θα έλεγα ότι αν την Παρασκευή κάποιος δυσφόρησε από την πίεση του κοινού, θα έπρεπε την επομένη να έρθει να μας βρεί και να μας το πεί για να το αντιμετωπίσουμε. Αν δεν είμαστε κι εμείς ενήμεροι για ένα πρόβλημα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, με καταλαβαίνετε.

 

Για το θέμα της deep sky παρατήρησης, νομίζω ότι είστε λίγο υπερβολικοί. Εγώ μια χαρά παρατήρηση έκανα την Παρασκευή και την Κυριακή. Ειδικά δε την Παρασκευή ξεκίνησα αργά, λόγω του ότι κι εγώ έδειχνα διάφορα highlights στο κοινό, αλλά το πήγα άνετα μέχρι σχεδόν τις 3 το πρωί και τα τσάκισα τα γαλαξιάκια.

 

Βέβαια μετά από την κριτική σας, ίσως θα έπρεπε να οριοθετηθεί ένας χώρος για τους πιο hard core παρατηρητές, κατά την ιδέα του χώρου των αστροφωτογράφων. Δεν είναι κακή ιδέα και νομίζω ότι με λίγη θέληση όλα γίνονται.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πώ ότι οι ΠΕΕΑ είναι μια γιορτή, η μεγαλύτερη γιορτή της ερασιτεχνικής αστρονομίας στη χώρα μας κι ώς έτσι θα έπρεπε να τις βλέπουμε. Πάμε εκεί για να περάσουμε καλά και τα όποια προβλήματα δεν πρέπει να μας πτοούν. Όλα γίνονται κι όλα λύνονται με λίγη καλή θέληση.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα! Για εμένα ήταν ή δεύτερη φορά σε ΠΕΕΑ και μπορώ να πω πως το απολαυσα περισσότερο από τον Ελικωνα και λόγο του υπέροχου βουνού αλλά και γιατί είχα την δυνατότητα να ξαγρυπνησω παρακολουθώντας τον υπέροχο ουρανο και όλους τους αστροφωτογραφους που θαυμαζω εδώ στο φόρουμ σε πλήρη δράση! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

DSC01693.thumb.JPG.abec4a82385f2e45b2441cd0a55d17b9.JPG

DSC01306_1.thumb.JPG.4e5141bd4b44fb1cad4e11f80d1c72cd.JPG

DSC01302.thumb.JPG.e07520c4891016129349b408bddb9922.JPG

DSC01720.thumb.JPG.0d540ba6a68dd1e6fb5b2eeaf059f0f7.JPG

DSC01718.thumb.JPG.f86043adaeef680257a85b59bc584ea6.JPG

DSC01712_1.thumb.JPG.85450833eb377d05408d8b51ee47582b.JPG

DSC01367.thumb.JPG.7a1c7cd660495735cb76c1d2cca69f44.JPG

DSC01365.thumb.JPG.2387b5558026fd8f3def63b8f59a4b13.JPG

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν ξεκίνησα αυτό το νήμα, τόνισα ότι θα ήταν λάθος να συνδεθεί το θέμα με συγκεκριμένους συλλόγους και συγκεκριμένες διοργανώσεις ΠΕΕΑ, αλλά αφορούσε γενικά την ιδέα της Πανελλήνιας Συνάντησης.

Επειδή η 10η ΠΕΕΑ του Πάρνωνα ήταν η πιο πρόσφατη ίσως μοιραία η σκέψη πηγαίνει εκεί κατά τη συζήτηση που γίνεται, κάτι που θεωρώ μεγάλη αδικία για τον κόπο αυτών των ανθρώπων όχι μόνο κατά τις ημέρες της Συνάντησης, αλλά και τόσο καιρό πριν. Οφείλω λοιπόν να επαναλάβω κάποιες επισημάνσεις που νομίζω ότι έκανα ευθύς εξαρχής:

 

1) Η διαχείρηση του τόσο πολύ κόσμου από τους συντελεστές της διοργάνωσης ήταν άψογη. Φυσικά θα ξέφευγαν και κάποιοι, υπάρχουν και όρια στην ανθρώπινη φύση.

 

2) Η ύπαρξη τηλεσκοπίων για τους επισκέπτες ήταν μια πρωτότυπη ιδέα που δείχνει ότι οι άνθρωποι της ΑΕΣ και του Ωρίωνα είχαν ήδη υπολογίσει αυτή την παράμετρο και προσπάθησαν από τη μία να μην απογοητεύσουν τους επισκέπτες, από την άλλη να μην ενοχληθούν τόσο οι συμμετέχοντες. Δεν γινόταν να το καταφέρει κανείς πλήρως αυτό, πρέπει να τους αναγνωριστεί η προσπάθεια.

 

3) Δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση στο ότι τόσο οι φίλοι μας της Σπάρτης, όσο κοι οι φίλοι της Πάτρας έχουν μεγάλη δραστηριότητα στο θέμα διάδοσης της Αστρονομίας, αλλά και ικανότητα στο να φέρουν εις πέρας διοργανώσεις προσφέροντας ότι καλύτερο στους φιλοξενούμενούς τους. Κι αυτό δείχνουν και οι προτάσεις που έγιναν τόσο από τον Ανδρέα όσο και απο τόν Τάκη, που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι όλες σωστές και ελπίζω να ληφθούν υπ' όψιν στις επόμενες Πανελλήνιες Εξορμήσεις, καθώς σίγουρα θα φέρουν την χρυσή τομή στις "μαζώξεις" μας αυτές.

Κι εγώ όπως και όλοι μας, απολαμβάνω το να φέρνω τον κόσμο σε επαφή με το χόμπυ μας. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Όταν κι εμείς από κάποιους άλλους μάθαμε ότι ξέρουμε, έχουμε ηθική υποχρέωση να το μεταδώσουμε σε άλλους. Είναι όμως πρακτικά καλύτερο να ξεχωρίζουν (σε γενικές γραμμές φυσικά) οι στιγμές που δινόμαστε στον κόσμο από εκείνες που κάνουμε κάτι μεταξύ μας, ώστε να απολαμβάνουμε και τις δύο φάσεις περισσότερο.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι όμως πρακτικά καλύτερο να ξεχωρίζουν (σε γενικές γραμμές φυσικά) οι στιγμές που δινόμαστε στον κόσμο από εκείνες που κάνουμε κάτι μεταξύ μας, ώστε να απολαμβάνουμε και τις δύο φάσεις περισσότερο.

 

Λες κάποια ωραία πράγματα, σου απαντάνε συνήθως σε άλλα (είναι σύνηθες στο χώρο των media), για αυτό θα ήταν καλύτερο να τα έλεγες λίγο πιο "δυνατά". Νομίζω ότι ο Ανδρέας σου έδωσε συγκροτημένη και αναλυτική απάντηση με σοβαρές προτάσεις, για μια πανελλήνια που θα συνδιάζει και τα δύο (πανηγύρι και παρατήρηση).

 

Την ιδέα για ΠΕΕΑ - μόνο για σοβαρή παρατήρηση και φωτογράφηση με αυστηρούς όρους - μάλλον πρέπει να την ξεχάσεις.........

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τι θα πρέπει να ξεχάσουμε και τι όχι δε νομίζω πως μπορούμε να το προδικάσουμε με βεβαιότητα καθώς για το θέμα μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση. Θεσμικά, η συζήτηση για την επόμενη ΠΕΕΑ όπως και ο απολογισμός αυτής που τέλειωσε θα γίνει στη συνάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων που θα διεξαχθεί, αν δεν κάνω λάθος, το Νοέμβριο. Εκεί θα υπάρχει η ευκαιρία να εκφραστούν όλες οι γνώμες. Σε αυτή τη συζήτηση εδώ έχουν συμμετάσχει αρκετά άτομα που είναι μέλη συλλόγων ή και σε ΔΣ συλλόγων και είμαι σίγουρος ότι μέσω των εκπροσώπων τους θα ακουστούν οι γνώμες. Επιπλέον, τις γνώμες που γράφονται και θα γραφούν εδώ με χαρά θα τις θέσω και εγώ στο τραπέζι της συζήτησης μιας και θα παραστώ ως εκπρόσωπος του "Ωρίωνα".
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως, συνηθίζεται οι εκδηλώσεις (δηλαδή οι διοργανωτές τους) να καθορίζουν το πρόγραμμα και το κοινό, αφού το μελετήσει, να αποφασίζει αν θα συμμμετέχει, πότε και πως. Δεν νοείται το κοινό να ζητά αλλαγή του προγράμματος άμεσα, αν και μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανεβάζει Κάρμεν. Μπορεί μέρος του κοινού να επιθυμούσε να ακούσει τον κο Β. Τερλέγκα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να δει που άδει ο κος αυτός και να πάει εκεί, αντί για τη Λυρική.

Παρομοίως, όποιος πάει σε ένα ξενυχτάδικο δεν θα περιμένει να ακούσει τον κο Καβάκο να παίιζει το κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν.

Και όποιος θέλει την ησυχία του θα πληρώσει θεωρείο, ή θα αποφύγει εντελώς αυτούς τους χώρους και θα πάει σε ένα μικρό κλαμπάκι, για "μυημένους".

Και εάν το θέατρο, ο κινηματογράφος ή το βουνό παίζει άλλες παραστάσεις κάθε εβδομάδα, θα διαλέξει την εβδομάδα που τον εξυπηρετεί. Ο Πάρνωνας ήταν εκεί τον Ιούνιο και θα είναι και τον Αύγουστο.

Αρκεί να γνωρίζει κανείς το πρόγραμμα.

Έμμεσα το κοινό μπορεί να επηρεάζει το πρόγραμμα. Αν οι διοργανωτές επιθυμούν μαζικότητα τότε θα επιλέξουν ένα πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνει blockbuster, pop θεάματα/ακροάματα, πιο εύπεπτα και κατάλληλα και για ανηλίκους. Εάν επιθυμούν ένα ελιτίστικο κοινό θα παίξουν σινεφίλ, πιο δύσκολη μουσική, περιεχόμενο το οποίο απαιτεί μια συγκεκριμένη προετοιμασία από το κοινό.

Στην πράξη, υπάρχουν ταυτόχρονα και τα μεν και τα δε και το κοινό αποφασίζει που θα πάει και πότε, μελετώντας το πρόγραμμα. Αρκεί αυτό να είναι γνωστό εκ των προτέρων, ώστε να αποφευχθεί το γνωστό "κουλτούρα, να φύγουμε".

Δεδομένου του ότι οι ερασιτέχνες κανονίζουν συχνά μεταξύ τους συναντήσεις, χωρίς δημοσιότητα, έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δραστηριότητα που επιθυμούν, δεν το βρίσκω κακό να καταλαμβάνεται ο Πάρνωνας ένα Σαββατοκύριακο κάθε 2 χρόνια από το ευρύ κοινό, το οποίο στερείται μέσων, εμπειρίας, γνώσεων, αλλά και κουλτούρας αστροπαρατήρησης. Δεν νομίζω πω θα πρέπει να αλλάξει τίποτε. Η ΠΕΕΑ καλό είναι να παραμείνει ως έχει και όποιον δεν τον εξυπηρετεί ας μην πάει, όπως κάναμε με ορισμένους που έχουν γράψει εδώ κατά τη διάρκεια άλλων ΠΕΕΑ, σε άλλο μέρος αλλά τις ίδιες νύκτες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω ότι από τη στιγμή που μπαίνουν χορηγοί, τοπικοί παράγοντες και φυσικά το όλο πράγμα οργανώνεται από συλλόγους, εκ των πραγμάτων "ανοίγει" και αναγκαστικά η όποια εκδήλωση οφείλει να είναι ανοιχτή και να περιλάβει όλους: σοβαρά ή ελαφρά ασχολούμενους με το χόμπυ, ανθρώπους που ενδιαφέρονται, αλλά καλώς ή κακώς και κάθε άλλο που "είδε φως και μπήκε", "ουφολόγους" κλπ.

 

Αυτό που διέγνωσα από προσωπική εμπειρία και κουβέντες με φίλους που συμμετείχαν, είναι ότι όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για την διοργάνωση, την ευγένεια και προθυμία των εθελοντών και των ανθρώπων των συλλόγων, αλλά έμειναν με μια γλυκόπικρη γεύση από τη συνολική εμπειρία. Το ότι είχε πάρα πολύ κόσμο μπορεί να θεωρηθεί γενικά καλό για τη διάδοση της ερασιτεχνικής αστρονομίας κλπ, αλλά ειδικά δεν ευχαρίστησε όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

 

Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση που θα ικανοποιεί όλους. Στο τέλος-τέλος ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του και να αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή όχι σε άλλες τέτοιες μελλοντικές εκδηλώσεις που κατ'ανάγκην θα πρέπει να είναι ανοιχτές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λες κάποια ωραία πράγματα, σου απαντάνε συνήθως σε άλλα (είναι σύνηθες στο χώρο των media), για αυτό θα ήταν καλύτερο να τα έλεγες λίγο πιο "δυνατά". Νομίζω ότι ο Ανδρέας σου έδωσε συγκροτημένη και αναλυτική απάντηση με σοβαρές προτάσεις, για μια πανελλήνια που θα συνδιάζει και τα δύο (πανηγύρι και παρατήρηση).

 

 

Προς διευκρίνηση, στο παραπάνω απόσπασμα η λέξη "πανηγύρι" εκφράζει τη δική μου άποψη για τις μαζώξεις 1000 και πλέον ανθρώπων στη κορυφή ενός βουνού, οι οποίοι συναντώνται στα πλαίσια της προσπάθειας "διάδοσης της αστρονομίας" και δεν αφορούν τις απόψεις του Ανδρέα......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης