Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μερικές σκεψεις σχετικα με το συγκεκριμενο θέμα. Παίρνω μέρος σε αγωνες δρόμου/βουνου και παρομοιες απο τις σκεψεις που αναπτυσονται εχουν συζητηθει/συζητουνται σε δρομικα φορουμ. Πολλοι αγωνες, οπου συμμετεχω και εγω, ξεκινησαν δειλα με λιγα ατομα και με την παροδο του χρονου γιγαντιωθηκαν και οι σύλλογοι/διοργανωτες επρεπε να παρουν καποιες αποφασεις για την σταθερη και αξιοπιστη διεξαγωγη τους καθε χρονο και να επωφελουνται και οι τοπικες κοινωνιες.

Θεωρω θετικό το ότι θα πρεπει να υπάρχει ένα οριο εγγραφων, ημερομηνια που θα κλεινουν οι εγγραφες, κόστος εγγραφής το οποίο θα πρέπει να υποβάλεται με την αίτηση με δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση αδυναμίας παρουσίας στην εξόρμηση και όχι κατα την είσοδο. Έτσι θα μπορέσουν οι σύλλογοι που διοργανώνουν την εξόρμηση να παρέχουν υπηρεσίες στους παρευρισκόμενους με σιγουριά, ασφάλεια και καλυτερη διαχειριση. Οι ΠΕΕΑ εχουν μεγαλωσει πια με παρουσια πολλων ατομων, τα οποια ειναι δυσκολο να τα ικανοποιησεις και να τα χειριστείς ειτε αυτες ειναι δωρεαν είτε με το εισιτήριο των 5 ευρω.

Το να δίνεται προτεραιότητα σε μελη συλλόγων δεν το θεωρω σωστό γιατί αν υπαρχει περιορισμένος αριθμό συμμετοχών κάποιοι μπορεί να μείνουν απ'έξω και θα εχουμε τσακωμους με την δημιουργία εντυπωσεων κλειστού κυκλου απο τους συλλογους (π.χ. στους αγωνες βουνου/δρομου όπου παντα υπάρχει όριο συμμετοχων και κοστος εγγραφης, σχεδον σε κανενα απο αυτους τους αγωνες δεν δίνεται προτεραιοτητα σε συλλογους για τον παραπανω λογο, μονο σε σπανιες περιπτωσεις θα υπαρξει κρατηση θεσεων ή προταιρεοτητα και εξηγείται στην προκυρηξη του αγωνα). Περιορισμο συμμετοχων θεωρω οτι θα πρεπει να υπαρξει μονο οταν ο χωρος δεν το επιτρεπει και ειδικα για τους κατασκηνωτες, φετος στον Παρνωνα στα έλατα υπηρχαν πολλες σκηνες και ήμασταν σχεδον ο ενας πανω στον αλλο, πραγμα το οποιο εμενα προσωπικα με εκανε να νιωθω αβολα, αλλά θεωρησα και οτι το δασος ζοριζεται απο την παρουσια τοσων ατομων

Για τις ομιλιες (μιας και workshop απαιτει την πρακτικη ασκηση καποιου αντικειμενου απο τους συμμετεχοντες) θα συμφωνησω, περιμενα φετος καποια θεματα να υπαρχουν αλλα στην πραξη ολα ήταν εισαγωγικα με στοχο ατομα τα οποια δεν ειχαν γνωση απο αστρονομια καλο να υπαρχουν τετοιες ομιλιες αλλα μενουν εκτος και ατομα τα οποια ειτε εχουν ξεκινησει ειτε ειναι πιο προχωρημενοι στην ερασιτεχνικη αστρονομια και θελουν να μαθουν κατι παραπανω (δεν πηρα ειδηση αν εγινε κατι για την ευθυγραμμιση οπτικων, ποσοι νεοι που θα ηταν εκει εμειναν με την απορια για το πως γινεται και ποσοι την εμαθαν απο καποιον που γνωρισαν στην εξορμηση)

Οι ΠΕΕΑ θα πρεπει να ειναι Πανελληνιες, θα συμφωνησω με τον alepohori, αν γινονται ξεχωρα απλα οι ερασιτεχνες αστρονομοι θα σπασουν σε ομαδες. Οι ΠΕΕΑ ήταν η αιτια που πολλοι ερασιτεχνες αστρονομοι γνωριστηκαν απο κοντα και ανταλλαξαν ιδεες, γνωμες και εμπειριες που προηγουμενα γινονταν περιορισμενα μεσα απο το ιντερνετ. Επισης ειναι η κυρια αιτια που το χομπι εγινε και γνωστο απο τα ΜΜΕ

Για την συμμετοχη του κάθε άσχετου οπως αναφερθηκε ειπωθηκαν αποψεις και απο τις δυο πλευρες και οτι αποφαστιστει για καθε ΠΕΕΑ που θα γινεται κανεις δεν θα μεινει ικανιποιημενος

Για το κοινο καλο θα ηταν να υπαρχει αυστηρος περιορισμος τους ή και απαγορευση εισοδου τους ειδικα μετα την δυση του ηλιου αναλογα με τον χωρο της εξορμησης και να δινεται εμφαση απο τους διοργανωτες σε αυτο στις τοπικες κοινωνιες και ΜΜΕ. Καλό είναι να δει ο κοσμος τηλεσκοπια και εξοπλισμο που δουλευουμε και αν κολλησουν το μικροβιο και αυτοι θα ειναι ενα συν για το χομπι μας αλλά και συγκεντρωση μεγαλου πληθους κοσμου μη εξοικειωμένου με την αστρονομια κρύβει προβληματα όπως προκληση ζημιας στον εξοπλισμο μας (κυριως κατα την διαρκεια της νυχτας), που συνηθως ειναι και ακριβος, να αποσπανε την προσοχη ενος παρατηρητη/φωτογραφου (ειδικα αν το συγκεκριμενο ατομο δεν θελει να ειναι και πολυ κοινωνικο) και να υπαρξουν παρεξηγησεις.

Για το κοινο θα μπορουσε να υπαρχει η δωρεαν δυνατοτητα συμμετοχης τους στις ομιλιες κατα την διακρεια της ημερας αλλά και μια εισαγωγικη ομιλια στον χωρο της παρατηρησιακης αστρονομιας/αστροφωτογραφιας, αυτο θα μπορουσε να συνδιαστει με μια βραδυα ουρανογραφιας μιας και την πρωτη βραδυα που ξεκιναει η εξορμηση δεν υπαρχει ο κοσμος που υπαρχει την δευτερη ημερα της εξορμησης μαζι με την χρηση τηλεσκοπιων για το κοινο μεχρι μια ορισμενη ωρα μιας και δεν προκειται να κανουν ολονυκτια. Όπως ειπωθηκε και πριν δεν θα υπαρξει ατομο που θα αρνηθει σε καποιο (ξεμπαρκο) να δει απο το τηλεσκοπιο αλλά απο ενα σημειο και μετα θα αρχισει να γινεται ενοχλητικό οσο καλος και να ειναι ο ιδιοκτητης

Για να κλεισω αυτο το ποστ. Σε αυτη την ΠΕΕΑ περασα υπεροχα, γνωρισα ατομα απο το φορουμ και ανταλλαξα γνωμες με νεους και παλιους ερασιτεχνες. Οι εθελοντες και οι διοργανωτες την διαχειριστηκαν αψοξα για τον κοσμο που ήλθε. Όμως η μεγαλη συμμετοχη του κόσμου άρχισε να αναδεικνύει και καποια θεματα τα οποια θα πρεπει να ληθφουν υποψη σε μελλοντικες ΠΕΕΑ για να κρατησει αλλα και να μεγαλωσει ο θεσμος.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

• Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Κωστή συμφωνώ μαζί σου. Σ αγώνες δρόμου που συμμετείχα στο παρελθόν όντως ανέκυπταν πολλά θέματα όσο περισσότερος κόσμος συμμετείχε εν καιρώ και χρειαζόταν άμεσες αποφάσεις για καλύτερη διαχείρηση. Ακόμα και σε πανελλήνιες ορειβατικές που συμμετέχω που και που τα τελευταία 10 χρόνια, ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα θέματα παρά την εμπειρία που έχουν αποκομήσει. Ωστόσο έχουν φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό και αποδεκτό επίπεδο βασιζόμενοι στο σχεδιασμό πάνω στις ιδιαιτερότητες του κάθε activity. Εν προκειμένω αν οι αρμόδιοι σχεδιάσουν και θεσμοθετήσουν πάνω στις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της παρατήρησης και αστροφωτογράφησης και με την ιδιαιτερότητα να εφαρμόζονται απαράγκλειτα απο όλους τους συμμετέχοντες, τότε θα εκτοξευτεί σε άλλο επίπεδο. Σημειώνω ωστόσο πως αν και αρχάριος και πρώτη μου φορά συμμετοχή σε ΠΕΕΑ αντίκρισα ένα πολύ υψηλό επίπεδο οργάνωσης και παροχών κατά πολύ ανώτερο των προσδοκιών μου. Συγχαρητήρια. Βέβαια επειδή πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο γι'αυτό κοιτάμε πάντα πως να βελτιώσουμε τα πράγματα. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω εσένα, τον Θωμά, τον Παντελή και τα άλλα παιδιά για την βοήθειά σας και τις γνώσεις σας να ξεπεράσω κάποιους αρχικούς σκοπέλους που είχα με τον εξοπλισμό μου.
Δημοσιεύτηκε
Φέτος δεν μπορούσα να ερθω.Ασχολουμαι περίπου ενα χρόνο με το άθλημα. Για της ΠΕΕΑ σύμφωνο για το ποδόσφαιρο για το φαγητο και να μην μπαίνουν οι άγνωστοια. Ομως διαφωνώ με τα 30 € ειναι αρκετά και με αυτα κάλλιστα αγοράζεις κατι μεταχειρισμένο απο το παζάρι. Επίσης να μην υπαρχουν τιποτα αποβολές και το μονο κριτήριο να ειναι η κατοχή τηλεσκοπιο άνω των 100 χιλιοστών. Τελος να χωρίζονται οπως γινεται οι άστρο φωτογράφοι με τους παρατηρητές και το τι θα κάνουν στο χώρο τους οι άστρο φωτογράφοι με τους παρατηρητές ειναι δικό τους θέμα αρκει να μην ενοχλεί ο ενας χώρος τον χώρο του άλλου.Σκεφτειτε αν ειναι για ενα μέρος στην κεντρική ελλαδα αν ειναι. Οχι οτι μένω μακριά απο παρνωνα αλλα κατι σε κέντρο θα ηταν καλύτερο. Δεν θελω οι απόψεις μου να προκαλέσουν τσακωμό αλλα εποικοδομητική συζήτηση για να γίνει ακόμη καλυτερη η ΠΕΕΑ!!!!!!🌌

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως το απλούστερο βήμα είναι η επίσημη καθιέρωση της Παρασκευής ως νύκτας για το κοινό. Όσοι απεύχονται την επαφή αυτή μπορούν να φθάνουν από το Σάββατο και να απολαμβάνουν ό,τι κάνουν σε ευνοϊκότερες συνθήκες. Ο χωροταξικός προϋπολογισμός θα επιτρέψει να καθορισθεί όριο αυτοκινήτων/ σκηνών/τηλεσκοπίων και ατόμων και οι οργανωτές θα μπορούν να έχουν έτσι όριο συμμετοχών.

Επίσης, θα μπορούσαν να γίνονται 2 ΠΕΕΑ, δηλαδή ανά εξάμηνο. Τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο λίγα άσχετα άτομα θα ανέβουν (έτσι νομίζω τουλάχιστον) και οι ερασιτέχνες θα μπορέσουν να απολαύσουν και τα αντικείμενα του Χειμώνα και της Άνοιξης. Φυσικά τα προβλήματα της κατασκήνωσης αλλά και της πρόσβασης σε περίπτωση χιονόπτωσης, αλλά και ενδεχόμενη νεφοκάλυψη κάνουν αυτή την ιδέα να φαίνεται ανόητη. Ίσως είναι, αλλά αυτό που σκέπτομαι είναι πως μόνο οι σκληροπυρηνικοί θα τολμήσουν τέτοια εξόρμηση. Και εάν όλα πάνε καλά θα έχουν μπροστά τους τον Λέοντα και την Παρθένο και όλους τους αστερισμούς που χάνουν το κατακαλόκαιρο. Εάν γίνει στην Εαρινή ισημερία, ακόμη και Μαραθώνιο Μ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να βάλω και εγώ τον οβολό μου...

Κατ'αρχήν πολλά συγχαρητήρια στους οργανωτές της 10ης ΠΕΕΑ. Να στήσει κάποιος τέτοια εκδήλωση, με τόσο κόσμο και τόση οργάνωση (πυροσβεστικά, καντίνες, χώρους για ομιλίες, ντουζιέρες, τουαλέτες, γραμματεία κλπ) στη μετα-μνημονιακή μιζεροελλάδα δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο

Εν γένει θα συμφωνήσω με την ουσία όσων λέει ο Takis63. Σε αντίθεση με την ορειβασία, το γουέηκμπορντ ή δεν ξέρω ποια άλλη ενασχόληση, η δική μας έχει την άμεση ανάγκη να πάρουμε με το μέρος μας όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Και επιπλέον ο χρόνος έχει άλλα 12 νέα φεγγάρια για να είμαστε οι "λίγοι αλλά σωστοί" αστροπαρατηρητές (και πιο κρυα / σταθερή ατμόσφαιρα!)

Δυστυχώς δε ζούμε στη Νότια Αφρική για να μπορούμε όποτε θέλουμε να πάμε να στήσουμε στο Καρού ή στο Μπους 400 χλμ μακρία από την κοντινότερη πόλη. Πως αύριο μεθαύριο θα πείσουμε τον α, β, γ δήμαρχο να πάρει μέτρα που εμποδίζουν τη φωοτρρύπανση (θυμίζω προεκλογικές καμπάνιες "γέμισε ο τόπος φως" στη Νέα Μάκρη προ δεκαετίας περίπου), πως θα εμποδίσουμε τον x, y κάφρο ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης να φωτίσει τον ουρανό με δέσμες φωτός λες και είμαστε στον Β' ΠΠ, πως θα επιβάλλουμε κάποιες περιοχές ως "αστροπάρκο" (που αναφέρθηκε από κάποιον σχετικά με τον Πάρνωνα πιο πάνω) αν δε δείξουμε σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται το πως είναι ένας σκοτεινός ουρανός και τι πράγματα μπορείς να δεις σε αυτόν;

Από εκεί και ύστερα, ναι, το να αγνοούν κάποιοι τις σαφείς οδηγίες που είχε στο σάιτ της εκδήλωσης και να χρησιμοποιούν πράσινα λέιζερ μετά την ουρανογραφία, λευκά φώτα, ή να κάνουν αναστροφή με τα φώτα πορείας δίπλα στους αστροφωτογράφους (το είδαμε και αυτό το Σάββατο), ή να πετάνε τους λαχνούς στο δάσος / πάρκινκ λες και δεν υπήρχαν κάδοι στο χώρο, είναι σαφέστατα καφρίλα αλλά (α) δυστυχώς αυτό είναι (και μια καλή εκδοχή, πλεον) το επίπεδο το μέσου νεοέλληνα που πρέπει να πάρουμε με το μέρος μας, (β) με πιο ουσιαστικό / προσβλητικό κράξιμο (περισσότερη χρήση της μικροφωνικής, διαπόμπευση στο φβ του κάθε κάφρου κλπ) και (γ) ίσως 1-2 μικρές τροποποιήσεις στην οργάνωση (π.χ. *κώνους* και πινακίδες ότι απαγορεύονται τα οχήματα και τα φώτα 200-300 μ πριν το χώρο από τις 22:00 και μετά) αντιμετωπίζονται σχετικά επιτυχώς την επόμενη φορά

Όπως και να έχει οι δικές μου εντυπώσεις (1η φορά σε παρόμοια μάζωξη στην Ελλάδα) ήταν πολύ καλές. Γνώρισα κόσμο από το φόρουμ, αντάλλαξα απόψεις και εμπειρίες με άλλους παρατηρητές, δοκίμασα εξοπλισμό και έβγαλα συμπεράσματα για την επόμενη αγορά, έδειξα αντικείμενα με το δικό μου τηλεσκόπιο και εξήγησα πράγματα σε ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον ουρανό, και -γιατί όχι- είδα και 1-2 αντικείμενα που είχα βάλει στόχο. Τώρα αν θα μπορούσα να δω το NGC253 καλύτερα με λιγότερο κόσμο ή από το Σούνιο, ναι, αλλά τι σημασία έχει. Θα πάω στην επόμενη συνάντηση στον Πάρνωνα το Σεπτέμβριο; Ναι. Θα πάω στην επόμενη ΠΕΕΑ; Σίγουρα ναι.

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Μερικές σκέψεις και από μένα.

- Η ΠΕΕΑ μπορεί να είναι μια εκδήλωση που σηκώνει "think big" προσέγγιση. Ο χώρος χρειάζεται προβολή σε εθνικό επίπεδο, πέρα από τα πλαίσια των εξειδικευμένων εντύπων και ιστοσελίδων.

- Το αντίτιμο για τη συμμετοχή να είναι χαμηλό, και να μην αποσκοπεί στην αποθάρρυνηση συμμετεχόντων, αλλά στην κάλυψη εξόδων της οργάνωσης.

- Ο όποιος περιορισμός στις συμμετοχές να υπαγορεύεται από τον διαθέσιμο χώρο, τις θέσεις για τα αυτοκίνητα, τους παρατηρητές και τα τηλεσκόπια και να εξαρτάται από την τοποθεσία που θα οργανώνεται η ΠΕΕΑ.

- Ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται. Σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τον αλληλοσεβασμό των παρατηρητών δε χωρούν εκπτώσεις.

Δημοσιεύτηκε

Καταρχάς για να μην παρεξηγηθώ, η διοργάνωση ήταν άψογη και πραγματικά νομίζω ότι οι εθελοντές "έλιωσαν" από την προσπάθεια. Κι αυτός νομίζω είναι ο λόγος που η διοργάνωση περισσότερων από μία ΠΕΕΑ σε μία χρονιά είναι μάλλον πολυτέλεια. Όμως τέλεια δεν πέρασα κι αυτό δεν ήταν θέμα της 10ης ΠΕΕΑ συγκεκριμένα, αλλά συνολικά του προσανατολισμού της ΠΕΕΑ: αν στόχος είναι το ευρύ κοινό τότε η φωταγωγία του Σαββατόβραδου είναι αναπόφευκτη όσο καλή κι αν είναι η διοργάνωση.

Δυστυχώς από αυτά που διαβάζω φοβάμαι ότι το να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι από μία και μόνο εκδήλωση θα είναι ουτοπία. Κι εγώ προσωπικά θα προτιμήσω κάποια μικρότερη εξόρμηση αν πάω αποκλειστικά για παρατήρηση, γιατί όπως προανέφερα ο σκοτεινός ουρανός είναι πολυτέλεια προσωρινά για μένα.

Όταν όμως τα μικρά μεγαλώσουν και η κατασκήνωση με την οικογένεια θα είναι εφικτή, θα προτιμούσα ο ρόλος μου να είναι πιο ουσιαστικός. Δε λέω, καλό είναι να δείξουμε κάνα Κρόνο σε κυρίους-κυρίες μιας κάποιας ηλικίας που πέρασαν βόλτα Σάββατο βράδυ στο βουνό. Ακόμα καλύτερο όμως θα ήταν να δείξω σε κάποιον δίπλα μου που έχει ήδη επενδύσει στο χόμπι, πως να ευθυγραμμίσει το τηλεσκόπιο του ή να κάνει αστροάλματα... Είναι σημαντικός στόχος να φέρουμε νέους στο χόμπι, πρέπει όμως να τους ενισχύουμε και στα πρώτα τους βήματα.

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Στο Κεραστάρι της φτωχικής Αρκαδίας μας, γίνεται κάθε 5 χρόνια το παγκόσμιο συνέδριο Αστρονομίας. Μιλάμε για συνεύρεση αστροφυσικών του μεγέθους Susskind και Hawking. Αυτό κι αν είναι κίνητρο για την περιφέρεια ή το δήμο για να ενισχύσει την προσπάθεια. Το 2012, στο 3ο παγκόσμιο συνέδριο, ο Τατούλης ανακοίνωσε οτι θα κατασκευαστεί άμεσα αστεροσκοπείο στο όρος προφήτης Ηλίας, δίπλα από το Κεραστάρι κι οτι η περιοχή θα κυρηχτεί αστρονομικό πάρκο κτλ. Όσο έχετε δει αστεροσκοπείο στον Πάρνωνα τόσο είδαμε κι εμείς. Αντ' αυτού δίπλα στο Κεραστάρι χωροθετείται η χωματερή των χωματερών της Πελοποννήσου.

Είναι λάθος -και γι' αυτό είμαι σίγουρος- να προσπαθούμε να συγκινήσουμε την περιφέρεια ή το δήμο, δείχνοντας τη "δύναμη" μας.

Όταν ασκείς ένα επιστημονικό έργο με όρους πολιτικής τότε ασκείς πολιτικό έργο με όρους επιστήμης.

Αυτοί φώτα θέλουν και κόσμο. Εμείς τους τα προσφέρουμε περιμένοντας αντάλλαγμα. Ποιος εξυπηρετείται πραγματικά όμως;

Η διάδοση της αστρονομίας δεν πρέπει να γίνεται με όρους εντυπωσιασμού του ντόπιου φύλαρχου αλλά με όρους σύνθετης αναπαραγωγής του αξιακού μας συστήματος. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι, υπάρχει υπομονετική δουλειά με στέρεα θεμέλια που θα φέρει μία μικρή αύξηση της κοινότητας μας αλλά ουσιαστική κι ελπιδοφόρα.

Η ΑΕΣ έχει το υλικό να προχωρήσει το θέμα της αστρονομίας επί της ουσίας και χωρίς να χάνεται σε αριθμητικά σκορ χωρίς αντίκρυσμα.

Φιλικά,

Δημήτρης

Δημοσιεύτηκε

Καθώς αναγνωρίζεται από αρκετούς φίλους, η ανάγκη για προσέγγιση της ερασιτεχνικής αστρονομίας στις τοπικές κοινωνίες, με τελικό στόχο την προώθηση κάποιων γενικών αιτημάτων μας (πχ φωτορύπανση), η πρόταση μου προς τα ΔΣ των συλλόγων είναι να διοργανώνονται 2 ξεχωριστά event, ένα πανελλήνιο αστροπάρτι και η Πανελλήνια συνάντηση - εξόρμηση των ερασιτεχνών.

Πανελληνιο Αστροπάρτι

Να διοργανώνεται κοντά, αλλά όχι στη νέα σελήνη και να είναι ένας θεσμός ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον σύλλογο το θέλει, να εισχωρήσει στην τοπική κοινωνία, να δείξει τη δυναμική μας και να κερδίσει αναγνωρισιμότητα και δυνατότητα προώθησης των αιτημάτων μας. Θα μαζεύει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, θα γίνονται εισαγωγικές ομιλίες περί αστρονομίας για το ευρύ κοινό (θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις). Μιλάω λοιπόν για μια γιορτή (για να μην παρεξηγηθώ πάλι) που θα φέρει το χόμπι μας κοντά στο κόσμο και θα αναδείξει τη δυναμική του. Επίσης θα ήταν πολύ καλό να καθιερωθεί να γίνεται μόνιμα στον Πάρνωνα, αφού υπάρχει καταγεγραμμένη η θέληση του τοπικού συλλόγου να καθιερώσει το χώρο σαν αστρονομικό πάρκο.

Πανελλήνια συνάντηση - εξόρμηση των ερασιτεχνών αστρονόμων.

Να είναι μια διοργάνωση αυστηρά ΜΟΝΟ για αστρονόμους με εξοπλισμό και όποιος δεν έχει εξοπλισμό και έρθει στην εκδήλωση καλεσμένος από κάποιον ερασιτέχνη, να δηλώνεται και να χρεώνεται σαν συνοδός του. Αυτός θα έχει τη υποχρέωση να μάθει στους συνοδούς, τους κανόνες που ισχύουν και επίσης να αναλάβει την υποχρέωση να τους δείξει τους θησαυρούς του ουρανού και όχι να στριφογυρίζουν ανάμεσα στα setup. Τα workshop να είναι αυστηρά πρακτικά (σαν ένα συνέδριο στο πεδίο) και ο κόσμος όσο περισσότερος γίνεται ανάλογα το χώρο.

Αν οι αστρονομικές ενώσεις δεν μπορούν να "σηκώσουν" και τις δύο διοργανώσεις, θα μπορούσε να γίνεται μια κάθε χρόνο εναλλάξ.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Έχοντας συμμετάσχει στις 8 από τις 9 ΠΕΕΑ (η 2η δεν έγινε ποτέ) και στα 5 τελευταία συνέδρια ερασιτεχνικής αστρονομίας, έχοντας αφιερώσει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής 3ων ΠΕΕΑ και ενός Π.Σ.Ε.Α. θα ήθελα να πω ότι είναι θεμιτό να γίνεται καλοπροαίρετος διάλογος για οποιοδήποτε θέμα - πρόβλημα - πρόταση για βελτίωση για την ενδυνάμωση των δύο αυτών θεσμών.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σε αυτόν τον διάλογο θέλουν να έχουν άποψη να κάνουν προτάσεις για αλλαγές, προσθήκες και ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι, άτομα που δεν στηρίζουν ενεργά ή έστω με την παρουσία τους αυτούς τους θεσμούς.

Δημοσιεύτηκε

Για εμένα είναι προφανές. Το είπαν και εκείνοι που στήριξαν μέχρι σήμερα τους θεσμούς. Επειδή με τον τρόπο που γίνονται αποτρέπονται ορισμένοι να στηρίξουν τους θεσμούς αυτούς. Εάν ήταν αλλιώς, μπορεί και να τους στήριζαν.

Αυτό δεν αφορά εμένα προσωπικά. Εγώ μάλλον δεν θα πάω ποτέ. Αυτό δεν με εμποδίζει να πω μια γνώμη, αφού όλοι οι φίλοι μου γύρισαν προβληματισμένοι από εκεί. Για εκείνους, όχι για εμένα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί σε αυτόν τον διάλογο θέλουν να έχουν άποψη να κάνουν προτάσεις για αλλαγές, προσθήκες και ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι, άτομα που δεν στηρίζουν ενεργά ή έστω με την παρουσία τους αυτούς τους θεσμούς.
Η απάντηση Αντώνη βρίσκεται ακριβώς στις προτάσεις για "αλλαγές, προσθήκες" αυτών των "ατόμων", η έλλειψη των οποίων αποτρέπει την συμμετοχή τους. Είναι θεσμική η διαφοροποίησή τους. Έχει να κάνει με τον σημερινό χαρακτήρα των ΠΕΕΑ, δε χρειάζεται να παραυρίσκονται σε κάθε πανελλήνια για να έχουν άποψη.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσοι είναι αυτοί και γιατί το κάνουν;;

Υπάρχουν τρεις λόγοι όπου κάποιος συμπεριφέρεται έτσι περίεργα :

Α. Είναι δάκτυλος σκοτεινών δυνάμεων ή μέλη αντιαστρονομικών ενώσεων. Αυτοί οι άθλιοι, έχουν σαν σκοπό να προσβάλουν τον κόπο και τον αγώνα των εθελοντών, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν πλήγμα στην ολοένα ενδυναμούμενη αστρονομική κοινότητα, η οποία αποκτά δύναμη λόγω των αγώνων κάποιων στις τοπικές τους κοινωνίες.

Β. Είναι άτομα που δεν έχουν τι να κάνουν και κάθονται και γράφουν για θεσμούς τους οποίους μισούν και απαξιώνουν.

Γ. Είναι άτομα που αγαπάνε την αστρονομία, δεν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για πολλούς προσωπικούς και μη λόγους (φτώχεια συμμετοχών- εκδηλώσεις που δεν επιτελούν αυτό το οποίο πρεσβεύουν), αλλά θα ήθελαν πολύ να συμμετάσχουν αν κάτι αλλάξει.

Ότι και να συμβαίνει οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρειάζονται ψυχίατρο. Έτσι δεν είναι γιατρέ μου;;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει λόγος να γινόμαστε επιθετικοί Πάνο.

Σκοπεύουμε να κάνουμε κατανοητό το ότι την απάντηση στο ερώτημα "γιατί κάποιοι δεν έρχονται στις ΠΕΕΑ, είτε έχουν έρθει και δήλωσαν πως δεν θα ξαναέρθουν" θα το απαντήσουν εκείνοι που δεν έρχονται είτε δήλωσαν πως δεν θα ξαναέρθουν. Προφανώς όχι εκείνοι που πηγαίνουν και τους αρέσει όπως είναι.

Εάν δεν ενδιαφέρει η γνώμη τους και ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, ας μην εισακουστεί. Δεν χρειάζονται άδεια πάντως να μιλήσουν, σε αυτήν την χώρα και αυτό το forum.

Για να μην μπερδευτούμε, εγώ, καθώς προείπα, πιστεύω πως οι ΠΕΕΑ θα πρέπει να μείνουν όπως είναι και όσοι θέλουν σοβαρή (ό,τι και να σημαίνει αυτό) ερασιτεχνική αστρονομική δραστηριότητα να την κάνουν σε άλλο μέρος ή στο ίδιο μέρος σε άλλο χρόνο. Ανταποκρίθηκα στην κλήση του Ανδρέα για ιδέες και είπα κάποια γνώμη προς τον Ανδρέα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως με ενδιαφέρει αφού, έτσι και αλλιώς, δεν με αφορά αφού δεν θα πάω. Τα είπα για να βοηθήσω τους φίλους μου που πήγαν και γύρισαν απογοητευμένοι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ανταποκρίθηκα στην κλήση του Ανδρέα για ιδέες και είπα κάποια γνώμη προς τον Ανδρέα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως με ενδιαφέρει αφού, έτσι και αλλιώς, δεν με αφορά αφού δεν θα πάω.

Απλά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως γίνεται, κάποιος που δεν το έχει ζήσει από κοντά και από τα λεγόμενά του ούτε προτίθεται, να έχει προσωπική άποψη για το αν πήγε ή όχι καλά κ κατά συνέπεια να κάνει περαιτέρω προτάσεις. Προσωπικά, αν και παρών (απλά) σε κάποιες και με κάποια ελάχιστη δράση σε άλλες (π.χ. παρουσίαση), αισθάνομαι πολύ "λίγος" απέναντι στους ανθρώπους που τρώνε όλο το πακέτο της διοργάνωσης κ διεξαγωγής. Έχω να προτείνω κάποια βελτίωση / αλλαγή / προσθήκη; Ναι, έχω, αλλά πριν τους το πω θα σκεφτώ πολύ καλά "εγώ θα το είχα κάνει καλύτερα;"

Τα είπα για να βοηθήσω τους φίλους μου που πήγαν και γύρισαν απογοητευμένοι.

Εκτός και αν εννοείς κάποιους από τους προλαλήσαντες, ίσως θα ήταν καλύτερα να το ακούσουμε από τους ίδιους ώστε να εκφράσουν ακριβώς αυτό που σκέφτονται.

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη παραπάνω, ο γραπτός λόγος σε αυτές τις περιπτώσεις κρύβει παγίδες γιατί θέλει πολλή δουλειά ώστε να είναι ξεκάθαρος από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Πιστεύω είναι καλύτερα να γίνει αυτή η κουβέντα face to face σε συνάντηση ειδικά για αυτό το θέμα (και, αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο στα πλαίσια συνάντησης εκπροσώπων των συλλόγων) με συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται και δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για όσους δεν μπορούν να είναι παρόντες.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε

Γίνεται.

Το πρόβλημά σας είμαι εγώ δηλαδή;

Φαντάσου να ερχόμουν κιόλας!

Δεν μίλησαν τόσοι άλλοι;

Απλώς μην ακολουθήσετε την πρότασή μου τότε, η οποία ήταν να μην αλλάξετε τίποτε και ακολουθήστε τις προτάσεις των άλλων που προτείνουν αλλαγές. Απλούστατο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Είπα ότι δεν θα ήθελα να ξαναπώ κάτι επί του θέματος. Όμως από τη μια δυστυχώς ακούγονται λίγες προτάσεις, από την άλλη αντί αυτού δημιουργούνται (κατά τη γνώμη μου) όλο και περισσότερες παρανοήσεις. Στο τέλος δεν θα χρειαστούμε ΠΕΕΑ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα μιλιόμαστε μεταξύ μας.

Πιστεύω είναι καλύτερα να γίνει αυτή η κουβέντα face to face σε συνάντηση ειδικά για αυτό το θέμα (και, αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο στα πλαίσια συνάντησης εκπροσώπων των συλλόγων) με συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται και δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για όσους δεν μπορούν να είναι παρόντες.

Εγώ είμαι "μέσα". Αρκεί όταν το κάνουμε αυτό να μην καλέσουμε πάλι 1.000 άτομα, στο σκεπτικό ότι κι αυτό είναι μια αστρονομική δραστηριότητα, οπότε ευκαιρία είναι να μας πλησιάσει ο κόσμος!!! :D (ειλικρινά αστειεύομαι με την κατάσταση, δεν ειρωνεύομαι κανέναν!)

Έχω να προτείνω κάποια βελτίωση / αλλαγή / προσθήκη; Ναι, έχω, αλλά πριν τους το πω θα σκεφτώ πολύ καλά "εγώ θα το είχα κάνει καλύτερα;"

Μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω, ότι το έργο των ανθρώπων στις ΠΕΕΑ είναι τιτάνιο και κανείς μας δεν θα το έκανε καλύτερα. Μα είναι σαφές το ερώτημα που τέθηκε στην αρχή και απορώ γιατί το πηγαίνουμε γύρω-γύρω. Το θέμα δεν είναι αν μπορεί κανείς να διαχειριστεί εύκολα 1000 ανθρώπους σε έναν χώρο 4-5 στρεμμάτων. Εγώ δεν μπορώ ούτε 20 άτομα. Το ερώτημα είναι: αφού αυτό μας πονοκεφαλιάζει είναι καλό να το κάνουμε έτσι, ή μήπως υπάρχει άλλη λύση;;;

Τα είπα για να βοηθήσω τους φίλους μου που πήγαν και γύρισαν απογοητευμένοι.

Η απογοήτευση δεν είναι από την συγκεκριμένη διοργάνωση. Το είπα και στους ίδιους τους ανθρώπους της ΑΕΣ, το λέω ξανά και δημόσια. Θεωρώ ότι έκαναν παραπάνω απ΄ότι μπορούσαν για να «βγει» αυτή η Πανελλήνια. Το θέμα είναι ότι έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Οι επόμενοι που θα πάρουν την σκυτάλη από τους Σπαρτιάτες φίλους μας, θα πρέπει να επιδιώξουν να έχουν 2000 άτομα. Οι μεθεπόμενοι 3000 για να θεωρηθούν πετυχημένοι. (Μακάρι όλοι αυτοί να ήταν Ερασιτέχνες συμμετέχοντες). Γιατί σε κάθε ΠΕΕΑ πρέπει να "πεθαίνουν" οι διοργανωτές;

Ακούω την πρόταση «Άμα θέλουμε μεταξύ μας ήσυχη παρατήρηση, να το κάνουμε άλλη στιγμή». Πείτε μου, ποια άλλη στιγμή μπορεί να πλησιάσει ο φίλος από την Θεσσαλονίκη, τον φίλο του από την Πελοπόννησο, κι εμείς από τον Πειραιά και την Αθήνα, κάποιον από την Κρήτη και να κάνουμε μαζί μια παρατήρηση, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε «μυστικά» ο ένας από τον άλλον; Γιατί νομίζω ότι μόνο αυτό δικαιολογεί τον τίτλο «Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών».

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Σε γενικές γραμμές συμφωνω με τον Μανο. Ή φετινή ΠΕΑΑ εθεσε ψηλά τον πήχη από άποψη οργάνωσης αλλά και στο πως κατάφερε να διαχειριστεί το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε! Είναι λογικό και αναμενόμενο ή επόμενη Πανελληνια να είναι ακομα μεγαλύτερη.

Όταν ομως κάποιος κάνει ταξίδι για να πάει σε έναν από τους σκοτεινότερους ουρανούς στην Ελλαδα, θέλει να παρατηρήσει/αστροφωτογραφησει και να βρεθεί με άλλους ερασιτέχνες από όλη την επικράτεια. Θα πρέπει να βρεθει μία φόρμουλα ώστε κάπως αυτό να διαφυλαχθεί. Στην προσπάθεια διάδοσης της ΕΑ δεν θα πρεπει να θυσιασουμε την ίδια την ενασχόληση με την ΕΑ.

Δημοσιεύτηκε
Υπαρχουν άνθρωποι που ασχολούνται ασύστολα με την αστρονομία στην ελλαδα πχ ο Παπαλάμπρου και την διάδοση της. Τέτοιοι άνθρωποι υπαρχουν παντού. Τωρα πιστευω οτι και οι άνθρωποι που ειναι μελοι σε ολα αυτα τα συνέδρια και στις εταιρείες πρεπει να άκουν και τους απ'εξω.... Εξάλλου αυτοι που δεν ειναι ανώτατα μέλη ειναι περισσότεροι. Δεν θελω να παρεξηγηθώ γιατι το εχω δει εδω πολλοί άνθρωποι να ειρωνεύονται και να πειράζονται. Κανένας δεν ειναι τέλειος. Μονο με τον διάλογο η ΠΕΕΑ θα γίνει καλυτερα. Δεν ειναι σωστό να αποπερνεις την άποψη του άλλου επειδη ειναι ενας απλός αστρονόμος. Όσοι εχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούσα να πηγαίνουν και στην ΠΕΕΑ και παντού εξάλλου δεν μπορούν ολοι οι άνθρωποι εδω να αφιερώσουν τη ζωη τους στην αστρονομία. Πρεπει να μάθουμε ολοι , δεν κατηγορώ κανέναν, να δεχόμαστε τον αλλο με ο,τι εχει άμα υπάρξει κλίμα σύγκρουσης μεταξύ παθιασμένων και αυτών που το εχουν ως χόμπι χάθηκε η μπαλα. Εδω τελειώνω. Σημείωση δεν κατακρίνω και δεν στιγματίζω κανέναν!!!!!!

Issac Newton

Δημοσιεύτηκε

Δεν πρόκειται να πεισθούν άπαντες για το ότι όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη και να την εκφράζουν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να πουν την άποψή τους, σημαντική ή ασήμαντη, απλώς πρέπει να το κάνουν, σεβόμενοι πάντοτε τον χώρο και το μέσο έκφρασης και τους κανόνες και τις διαδικασίες του, καθώς και η ελευθερία του λόγου δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται.

Στα συνέδρια θα μιλήσουν οι σύνεδροι.

Στου ομίλους, τα μέλη των ομίλων.

Στο Astrovox, τα μέλη του Forum.

Όσα μέλη το επιθυμούν. Παλαιά και νέα, ηλικιωμένα και νεαρά, παλαίμαχοι και αρχάριοι, βόρειοι και νότιοι, οργανωμένοι και αυτόνομοι, ευκατάστατοι και ακτήμονες, παρατηρητές και φωτογράφοι, κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, κάθε αντιληπτικότητας, κάθε επιπέδου εμπειρίας.

Το λέει στην εισαγωγική σελίδα:

"... Σε κάθε περίπτωση, σας καλούμε να εγγραφείτε και να συμμετάσχετε κι εσείς στις συζητήσεις στο forum, είναι εντελώς δωρεάν! "

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να πω κι εγώ την άποψή μου :

- Πιστεύω ότι ο στόχος της διάδοσης της αστρονομίας μπορεί να επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο από τον εκάστοτε σύλλογο και μάλιστα με ευκολότερο τρόπο : Με μια απλή ανακοίνωση σε ραδιόφωνο - εφημερίδες μπορεί να προσκληθεί το κοινό για μια αστροβραδιά (π.χ. ένα Σάββατο). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, αφού θα διαρκέσει λίγες ώρες. Έτσι ο μέσος-απλός πολίτης θα έρθει σε επαφή με την αστρονομία και μπορούμε να του περάσουμε τα "μηνύματα" που θέλουμε (π.χ. για το πρόβλημα της φωτορρύπανσης). Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διάδοση της αστρονομίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Αν εγώ λοιπόν ο απλός πολίτης συμμετέχω σε 2-3 αστροπάρτυ το χρόνο στην πόλη μου, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτε παραπάνω μια πανελλήνια εξόρμηση πάλι στην πόλη μου (από πλευράς διάδοσης του χόμπυ - ενημέρωσης).

- Η πανελλήνια εξόρμηση από την άλλη πρέπει να απευθύνεται στους ερασιτέχνες αστρονόμους (αρχάριους έως έμπειρους), αλλά να είναι και ανοιχτή στο κοινό, με περιορισμούς βέβαια και κανόνες. Συμφωνώ ότι έχουμε ανάγκη τις τοπικές κοινωνίες, γιατί διαφορετικά απλώς θα είμαστε μια απομονωμένη ομάδα. Υπάρχει ανάγκη για αμφίδρομη σχέση.

- Θα πρότεινα να υπάρχουν χώροι ιδιαίτεροι για τα μέλη που επιθυμούν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφήσουν "ανενόχλητοι", πράγμα που θα το δηλώνουν κατά τη συμμετοχή τους (άρα ο χώρος εκείνος δεν θα είναι προσβάσιμος στο κοινό).

- Για το κοινό μπορούν να ορίζονται εθελοντές οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την "ξενάγηση" κλπ.

Με λίγα λόγια μια μέση λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι (κατά το δυνατό) και να δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να βρισκόμαστε έστω μια φορά το χρόνο κατά τις εξορμήσεις.

ΥΓ. Πρώτη φορά συμμετείχα στην ΠΕΕΑ πέρσυ και το ευχαριστήθηκα. Φέτος ο μόνος λόγος που δεν ήρθα ήταν η απόσταση (Βέροια). Στις επόμενες ΠΕΕΑ επιθυμία μου είναι να συμμετάσχω ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μορφή τους.

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε

Ας πω και γώ τη γνώμη μου ως νέος στο χόμπι μια και πριν έναν χρόνο αποφάσισα να ασχοληθώ 'σοβαρά' αν και το δαιμόνιο του ουρανού, του σύμπαντος και των μυστηρίων του υπάρχει μέσα μου από την αρχή της εφηβείας (αυτό με οδήγησε και στις επαγγελματικές μου επιλογές αν και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ακρίβως θα ήθελα).

Πρώτον χάρηκα πολύ που γνωρίστηκα με παιδιά του φόρουμ που μιλάμε και που ήξερα μόνο σαν απλά ψευδώνυμα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος και θα ξαναπήγαινα μόνο και μόνο για να τους ξαναδώ.

Δεύτερον η οργάνωση ήταν άριστη μια και φαντάζομαι τις δυσκολίες που θα υπήρχαν και το πόσο δύσκολο θα είναι να διαχειριστείς τόσο κόσμο. Ένα μεγάλο μπράβο ειδικά στους εθελοντές που έτρεχαν να βοηθήσουν ολημερίς και ολονυχτίς.

Ας πώ όμως και κάποια συγκεκριμένα πράγματα που μου έρχονται τώρα στο μυαλλο και που περίμενα διαφορετικά.

Περίμενα εναγωνίως το workshop του Βασίλη Μεταλληνού για να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω σχετικά με αυτό το είδος της φωτογράφησης μια και ήξερα ότι μπορεί να δώσει πολλά λαμβάνοντας υπόψιν τος καταπληκτικές του φωτογραφίες. Παρόλα αυτά ήταν τελείως εισαγωγικό το οποίο βέβαια είναι απόλυτα λογικό μια και το κοινό αποτελούταν κατα το ήμιση τουλάχιστον από επισκέπτες...

Επίσης δεν θυμάμαι πόσες φορές χρειάστηκε να απαντήσω για το κόστος του εξοπλισμού, για το πόσο μακριά μπορεί να 'δεί' (ένας συμπαθέστατος κύριος εξεπλάγην όταν έμαθε ότι μπορεί να 'δεί' και πέρα από τον Δία...) και για το ποιό τηλεσκόπιο από τα παρατεταγμένα είναι 'το καλύτερο' και γιατί...

Αποκορύφωμα ήταν η στιγμή όπου ο Κώστας (kookoogr) με ενημέρωσε ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που έλειψα (είχα πάει για επίσκεψη σε παραδίπλα σύστημα) ένας επισκέπτης με τον φακό του κοίταγε μέσα στον σωλήνα να δεί τι έχει την ώρα που τράβαγε καρέ...

Αυτά που ανέφερα δεν με ενόχλησαν ιδιαίτερα αλλά μπορώ να καταλάβω τον εκνευρισμό κάποιου φίλου ερασιτέχνη που έκανε ένα μικρό (ή και μεγάλο) ταξίδι και έχει απαιτήσεις μεγαλύτερες από τις δικές μου που το είδα σαν εκδρομή...

Αν θα ξαναπήγαινα? Βεβαίως αλλά μόνο για να ξαναδώ τους φίλους από εδώ και να γνωριστούμε καλύτερα. Για σοβαρή φωτογράφηση με μεγαλύτερες απαιτήσεις θα επέλεγα κάποια άλλη χρονική στιγμή...

Δημοσιεύτηκε
Φιλε kkokkolis μου φαινεται οτι με παρεξήγησες.Εγω πιστευω ακράδαντα οτι οι απόψεις όλων πρεπει να ακούγονται. Δεν γνωρίζω αν εισαι μελος σε σύλλογο σε συνέδριο κτλ. Ομως δεν γνωρίζουν για ενα θέμα μονο αυτοι που ασχολούνται επίσημα με αυτο υπαρχουν και αλλοι που δεν τους αρέσει η δημοσιότητα. Οσο για τη φράση " η ελευθερία του λόγου δεν χαρίζεται αλλα κερδίζεται " δεν νομιζω να ανήκει σε ενα forum το οποίο εχει ως στόχο την εποικοδομητική συζήτηση την ανταλλαγη γνώσεων εμπειριών κ.α. Εδω την ελευθερία αυτη ολοι την εχουν Και τελος πάντων ολο αυτο ο θέμα πιστευω οτι πρεπει να λάβει τελος περί ελευθερία έκφρασης και λάθος απόψεις και το ενα και το αλλο εξάλλου σε αυτη την ερμη την ζωη ολα μας ειναι αναγκαία και το χαζό και το έξυπνο!!!

Issac Newton

Δημοσιεύτηκε

Δεν σε παρεξήγησα. Κατάλαβα τι είπες. Έδωσα έμφαση στα λόγια σου: "Δεν ειναι σωστό να αποπερνεις την άποψη του άλλου επειδη ειναι ενας απλός αστρονόμος."

Αυτό το thread έχει μια μικρή προϊστορία. Και φυσικά πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα, περί του ποιος μπορεί να μιλά και ποιος όχι, αλλά δυστυχώς δεν τελειώνει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Παρευρέθη το 12 στον Πάρνωνα στην ΠΕΕΑ,έκτοτε δεν έτυχε να ξαναβρεθώ. Αναγνωρίζω την τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών και βγάζω το καπέλο. Ωστόσο συμφωνώ πως ο χαρακτήρας της ΠΕΕΑ θα πρέπει να είναι περισσότερο (αν οχι εξ ολοκλήρου)ΓΙΑ τους ερασιτέχνες,στη βάση της λογικης οτι διοργανωνεται ΑΠΟ ερασιτέχνες αστρονόμους. Για παράδειγμα, προς τι οι κοσμολογικες/αστροφυσικές ομιλίες? Εγκυκλοπαιδικες γνώσεις δεν λέω,αλλά σε ένα αστροπαρτυ περιμένω να ακούσω(εφόσον διοργανώνονται ομιλίες) για τηλεσκόπια,κρυμμένα διαμάντια του ουρανού εκείνης της βραδιάς,χάρτες πεδίου,ίσως συμβουλές ευθυγράμμισης για νεότερους στο άθλημα,νέα αστροπροϊόντα κτλπ. Καταλαβαίνετε πιστεύω το νόημα. Αν το αντεπιχείρημα είναι "ε ρε φιλε μπες CN για κριτικές φακών,διάβασε Omeara για στόχους,μπες πλανητάριο για νεα προϊόντα" τοτε γιατι να υπάρχουν ομιλίες? Και μάλιστα όχι άμεσα συνδεδεμένες με την ερασιτεχνική μορφη της αστρονομίας. Γιατι αμφιβάλλω αν κάποιος πριν την παρατήρηση ξεσκονιζει τανυστές, κβαντικες θεωρίες πεδίου και δεν συμμαζεύεται.

Με αλλα λόγια πρέπει να γίνει ένας σαφής προσδιορισμός της ΠΕΕΑ: είναι βραδιά κοινού ή ένα αστροπαρτυ από ερασιτέχνες προς ερασιτέχνες? Αν ισχύει το πρώτο τότε γιατι δεν την ονομάζουμε Εθνική Ημέρα Διάδοσης Αστρονομίας,να γίνεται σε κάποια πόλη,με φεγγάρι και στην οποία θα γίνονται και ομιλίες γενικού περιεχομένου? Έτσι και διαδιδουμε και τονωνουμε την τοπική κοινωνία και μπαίνουμε στον χάρτη.

Αν παλι οι σκληροπυρηνικοί πρέπει να εκτοπιστουν άλλη μέρα ή και σε άλλο μέρος τότε δεν πιστεύετε ότι παύει να έχει τόση ισχύ ο τίτλος " Πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων"? Αφού στην συντριπτική πλειοψηφία θα ειναι κοινό,με αρκετούς ερασιτέχνες να απέχουν.

Σαφώς ΔΕΝ μπορούμε να απαγορευσουμε το κοινό,και για να μην παρεξηγηθώ δεν είναι το πρόβλημα το κοινό αλλά η αοριστία του χαρακτήρα της ΠΕΕΑ.

Όσο για τον δήμαρχο,,ας μην ξεχνάμε οτι ασκεί πολιτική.

12923506513ffaeef0ecd23.gif

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης