Jump to content

KONUS PROXIMO


taxiarchis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Ψάχνω να αγοράσω κιάλια για επίγεια κυρίως παρατήρηση, μακρινά αντικείμενα και τοπία, με μεγέθυνση μέχρι 10 αλλά φωτεινή και καθαρή εικόνα. Στα χρήματα που διαθέτω (<150 Ε) έχω εντοπίσει το KONUS PROXIMO 9x63. Τι γνώμη έχετε για την ποιότητα της εικόνας που αποδίδει αλλά και της κατασκευής του; Εκτός απο τα συγκεκριμένα, ποια άλλα κιάλια προτείνετε σε αυτά τα χαρακτηριστικά και τιμή;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 61
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ως προς τα χαρακτηριστικά, σωστά σκέφτεσαι, καθώς 9x63 είναι στοχευμένα για "μακρινά αντικείμενα και τοπία, με μεγέθυνση μέχρι 10 αλλά φωτεινή και καθαρή εικόνα.". Με την μάρκα έχω μια επιφύλαξη, επειδή είναι πασίγνωστη για μέτρια έως κακά οπτικά. Αλλά στα χρήματα αυτά οι επιλογές δεν είναι πολλές. Δεν έχω δει μέσα από τα κιάλια αυτά (έχω δει όμως μέσα από Steiner που έκαναν ακριβότερα και ήταν για κλάματα). Τα λίγο καλύτερης φήμης Bresser κάνουν 170 https://sealandair.gr/el/kialia/689--bresser-special-jagd-9x63.html.

Μιλάμε για Roof κιάλια κυνηγίου χωρίς ED και διόρθωση φάσης. Άρα η οξύτητα και το χρωματικό σφάλμα δεν θα είναι υψηλού επιπέδου, αλλά δεν μας είπες πως σε ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Εάν είναι καλά ευθυγραμμισμένα και χωρίς ποιοτικά προβλήματα υλοποίησης, θα καλύψουν πιθανότατα τις ανάγκες σου.

Το μόνο Konus που είχα ποτέ, ένα 10x20, ήταν το δεύτερο χειρότερο κιάλι της ζωής μου, μετά από ένα Vivitar. Από την άλλη πλευρά, έχω δει ένα μικροσκόπιο και ήταν πολύ καλό, αλλά αυτό είναι άλλο πεδίο. Η Olympus βγάζει τα καλύτερα μικροσκόπια στον κόσμο, αλλά τα κιάλια της είναι μέτρια στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Καλή τύχη.

 

ΥΓ: Τώρα είδα την ηλικία σου. Αν και τα 9x63 θα είναι φωτεινά, δεν θα μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως την κόρη εξόδου τους. Την ημέρα με ένα 10x50 θα βλέπεις τα ίδια πράγματα λίγο-πολύ. Ή 12x60 εάν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις τρίποδα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Ναι τα Bresser 9x62 κοστίζουν περί των 170 Ε. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά μεγέθυνσης (8-10) και διαμέτρου (50-60), άσχετα με την τιμή τους, ποια εταιρία σου εγγυάται πραγματικά καλή και προσεγμένη κατασκευή ώστε να μην έχεις οπτικά προβλήματα και αδικαιολόγητες κατασκευαστικέ ατέλειες; Τι προτείνεις;

Επίσης θέλω να σε ρωτήσω για την ποιότητα, αν και πάμε σε άλλο επίπεδο, του celestron skymaster 15x70.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε αυτήν την κατηγορία τιμής, μόνο οι Ιάπωνες έχουν μοντέλα. Η Nikon έχει μεγάλο εύρος ποιότητας, από ισάξια των Γερμανικών στα >1000 ευρώ, έως ισάξια των Konus και Tasco στα <200 ευρώ.

Οι Pentax, Vixen και Kowa αντιθέτως έχουν σταθερότερη ποιότητα (για την Olympus είπαμε ήδη).

 

H Pentax έχει το SP 12x50 https://www.skroutz.gr/s/7134116/Pentax-SP-12x50-65904.html

To 10x50 κάνει 280.

 

Όλα τα άλλα είναι ακριβότερα.

 

Το Golden Standard ήταν επί έτη το Vixen Ultima 9x63, το οποίο έχω δοκιμάσει και είναι πάρα πολύ καλό. Αφενός έκανε 650 και αφετέρου δεν κυκλοφορεί. Το έχουν πολλοί στην Ελλάδα, δες τα μεταχειρισμένα, αλλά για την τιμή δεν μπορώ να πω τίποτε.

 

Τα Celestron 15x70 τα προτείνουν πολλοί (και ο Dickinson) και τα είχα και εγώ. Μου φαίνονταν υπέροχα (μεγάλο WOW factor), μέχρι που είδα μέσα από καλύτερα. Υπάρχει ένα review εδώ το οποίο τα σκοτώνει. Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο στην κατηγορία τους σε τέτοια τιμή. Έχουν μέτρια ποιότητα κατασκευής, κάποιο αστιγματισμό και αρκετή αντανάκλαση (κοντά στο φεγγάρι) ενώ δεν μπορείς να τα κρατήσεις σταθερά χωρίς τρίποδα. Ωστόσω κάνουν δουλίτσα, είναι πραγματικά κιάλια, όχι παιχνίδι. τα έδωσα μόνο αφού πήγα προς κιάλι με Image Stabilizer, αλλιώς θα τα κρατούσα ακόμη.

92 ευρώ μόνο, αρκετά ελκυστικό.

 

https://gr.raig.com/celestron-skymaster-15x70-kialia-b404/?otcountry=GR&gclid=CjwKCAiAsOmABhAwEiwAEBR0ZpcvBnwqSTFkCwUpreIxtptTbXpiosvbdTCtV6g9RwFnoi7CJolauxoC908QAvD_BwE

 

Τα Pentax 12x50 όμως είναι σε αρκετά χαμηλή τιμή σε σχέση με τα άλλα της ίδιας σειράς, εκ των οποίων το 10x50 έχει πολύ καλή κριτική από τον Tonkin, συγγραφέα του Binocular Astronomy http://binocularsky.com/reviews/Pentax_SP_10x50.pdf

 

Σήμερα θα αγόραζα τα Pentax επειδή ο συνδυασμός βάρους και μεγέθυνσης είναι πιο ευέλικτος για χρήση με ή χωρίς (για λίγη ώρα) τρίποδο, με ενδιάμεση λύση το μονόποδο.

 

Είναι και θωρακισμένα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η απάντηση σου κατατοπιστικότατη! Τα Pentax 12x50 όπως ανέφερες είναι και ποιοτικά αλλα και στο εύρος των τιμών που κοιτάω. Αλλά δεν είναι κάπως μεγάλη η μεγέθυνση για την διάμετρο του;

Τα Celestron 15x70 μολονότι είναι βαριά εάν κάνουν καλή δουλειά και έχουν μια αποδεκτή ποιότητα στα οπτικά του θα τα προτιμούσα. Με έναν τρίποδα για διαρκή παρατήρηση ή στο χέρι για κάποια λεπτά που θέλω να δω κάτι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σταθεροποίησης για σύντομες επίγειες παρατηρήσεις; Θα τα δοκιμάσω βέβαια στο πλανητάριο που θα πάω.

Σχετικά με την ευθυγράμμιση του εμφανίζει κάποια ιδιαιτερότητα; Φαντάζομαι γίνεται όπως σε άλλα μοντέλα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν το 12 είναι μεγάλη μεγέθυνση, το 15 είναι 25% μεγαλύτερη.

Καλύτερα να δοκιμάσεις και να πάρεις ένα καλά ευθυγραμμισμένο κομμάτι πάρα να αρχίσεις να το πειράζεις με το καλημέρα.

Σήμερα, όπως είπα, μετά από καμία ντουζίνα κιάλια που απέκτησα και δύο φορές τόσα που δοκίμασα, θα αγόραζα το Pentax. Πριν 10 χρόνια αγόρασα το Celestron επειδή σκέφθηκα όπως εσύ. Τα 2 Pentax που έχω έχουν φοβερή ποιότητα κατασκευής, ειδικά το Papilio που οι αντικειμενικοί του κινούνται αλλά μένουν πάντοτε ευθυγραμμισμένοι. Η ακρίβεια του εστιαστή είναι δηλωτική της ποιότητας. Στο SP η εστίαση κλειδώνει κιόλας, σπάνιο χαρακτηριστικό, χρήσιμο στην αστρονομία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οπότε πάμε για pentax. Να είμαστε σίγουροι σε αυτά τα ζητήματα. Είδα μέσα το pentax 12x50 και 10x50. Το 10x50 είναι κατα πολύ ακριβότερο (270 Ε) από το 12x50 (160 E). Γιατί τέτοια διαφορά;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά αγόρασα τα Celestron 15x70. Πολύ μου αρέσουν! Σε ευχαριστώ για την καθοδήγηση στην επιλογή.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ταξιάρχη εύχομαι να σου βγούν τα 15Χ70 με όσο γίνεται λιγότερα προβλήματα...

Προϊόντα σαν αυτά μαζικής παραγωγής,έχουν συχνά κατασκευαστικά ελαττώματα,που ίσως είδες και στο αναλυτικό τέστ του Ντίνου Μακρόπουλου.

Το πιο σοβαρό είναι οτι αρκετά κομμάτια έρχονται απευθυγραμμισμένα...

Οπότε θα πρέπει αφού τα ελέγξεις με την μέθοδο του αφεστιασμένου άστρου,και διαπιστώσεις οτι έχουν έστω και μικρό θέμα με την ευθυγράμμιση,να τα επιστρέψεις με έξοδα του καταστήματος που τα αγόρασες!

Υπάρχει μέθοδος ευθυγράμμισης (crossed bahtinov),αλλά ΜΗΝ τα σκαλίσεις ενώ ισχύει ακόμα η εγγύηση!!

 

Μην βιάζεσαι στις αγορές των αστρονομικών...δεν άκουσες και τί σου είπε ο Κώστας παραπάνω.

 

Τα κιάλια αυτά τα αγοράσαμε πολλοί σαν βοηθητικό εξοπλισμό,για αναζήτηση στόχων πριν παρατηρήσουμε με το τηλεσκόπιο.Για τον σκοπό αυτό κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους χάρη στην μεγάλη διάμετρο και το πεδίο των 4ο+ που δίνουν.Για αστρονομική χρήση χρειάζονται μονόποδο,ιδιαίτερα στις μεγάλες γωνίες παρατήρησης,και για επίγεια παρατήρηση τρίποδο!

Μέχρι 10Χ μεγέθυνση μπορούμε να κρατήσουμε-εφ'όσον έχουμε ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΕΡΙΑ-κιάλια στο χέρι,μεγαλύτερη απαιτεί τρίποδο ή μονόποδο...

Ο αντάπτορας που τα προσαρμόζει στην κεφαλή του τριπόδου ΔΕΝ είναι καλής ποιότητας,με αποτέλεσμα να ταλαντώνονται και να θολώνει η εικόνα.Χρειάζεται να ενισχυθεί με "νάρθηκες" για να γίνει πιο σταθερός!

 

Το εκτεταμένο χρωματικό σφάλμα που έχουν,είναι το σοβαρότερο οπτικό τους πρόβλημα...

Στα 150€ που διέθετες ήταν σαφώς καλύτερη λύση κάποια ποιοτικότερα 10Χ50, ή κάποιο μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο που θα έδινε καλύτερη οπτική ποιότητα απο τα 15Χ70,άνεση στην παρατήρηση με διαγώνιο πρίσμα 45ο,και την δυνατότητα εναλλαγής φακών,άρα και μεγεθύνσεων.

Η δυνατότητα διαφορετικών μεγεθύνσεων είναι πολύ χρήσιμη και στην επίγεια παρατήρηση,διότι εκτός απο τις διαφορετικές αποστάσεις των αντικειμένων,αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας και των εποχών η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας που μεσολαβεί...Έτσι αλλάζει και η βέλτιστη μεγέθυνση που παρατηρείς με ικανοποιητική οξύτητα τα αντικείμενα.

 

Γνώμη μου είναι οτι βιάστηκες να κάνεις την αγορά,οπότε αν προκύψει θέμα με τον έλεγχο των κιαλιών,επέστρεψέ τα και πάρε κάτι καλύτερο για επίγεια παρατήρηση.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κιάλια αυτά αγοράστηκαν κυρίως για μικρής διάρκειας επίγειες παρατηρήσεις μακρινών τοπίων και αντικειμένων στις εξορμήσεις μου στη φύση και όχι τόσο για συστηματική αστρονομική παρατήρηση που εκεί, όντως, ακόμα και μικρές αλλοιώσεις της εικόνας δεν επιτρέπουν την ευκρινή απεικόνιση. Η μεγέθυνση ήταν κάτι που ήθελα καθώς επίσης και η φωτεινή εικόνα, σε μια φορητή και βολική κατασκευή. Κινούμενος σε τιμές μέχρι 150 Ε, ήταν απ'όσο έψαξα η καλύτερη επιλογή δεδομένου ότι δεν είναι και τόσο αναξιόπιστα στην κατασκευή τους και όντας ανεκτικός σε κάποια έκπτωση της ποιότητας εικόνας.

 

Δοκιμάζοντας τα (celestron 12χ60, 15χ70) στο κατάστημα αλλά και παρατηρώντας μέσα από το 15χ70 δύο μέρες τώρα σε διάφορες αποστάσεις, φωτεινότητες και χρόνους είδα ότι στην ευθυγράμμιση δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Κανένα σύμπτωμα απευθυγράμμισης στο μάτι και αρνητικά στο τεστ του αφεστιασμένου άστρου.

Ο χρωματικός διαχωρισμός ναι υπάρχει και είναι αισθητός στις ακμές των αντικειμένων αλλά δεν είναι τόσο έντονος που να με προβληματίζει για το σκοπό που τα θέλω.

Όσον αφορά την σταθερότητα της εικόνας λόγω βάρους και μικρότερου πεδίου και εγώ πίστευα πριν τα δοκιμάσω ότι δε θα μπορώ να έχω σταθερή εικόνα αλλά διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ούτε κουράζει στα χέρια για μια παρατήρηση 10 λεπτών, ούτε έχω ταλαντευόμενη εικόνα.

Σχετικά με την μεγέθυνση αν και κοίταγα αρχικά μέχρι x10, μετά την σύγκριση του με τα 7χ50 που είχα και τα 12χ60, που διέθετε το κατάστημα, με το 15χ70, άλλαξα γνώμη. Πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πληροφορίας στα μακρινά αντικείμενα χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα της εικόνας ή να δυσκολεύει η παρατήρηση.

 

Δεν ήταν βιαστική αγορά. Είμαι ικανοποιημένος. Στην τιμή αυτή (129 Ε) με τέτοια μεγέθυνση σε ένα φορητό και βολικό κιάλι κάτι καλύτερο δε βρήκα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι που δεν έχουν πρόβλημα ευθυγράμμισης,τουλάχιστον προς το παρόν...Θα σου προκύψει αργότερα,όπως προέκυψε σε όλους μας.Τα Celestron Skymaster 15Χ70 τα χρησιμοποιώ 9 χρόνια και ξέρω τί σου λέω.

Σου έγραψα όμως οτι σε αυτά τα χρήματα ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για επίγεια παρατήρηση,ένα μικρό διοπτρικό 70/400 με το τρίποδό του,θα σου έδινε αρκετά καλύτερη ποιότητα εικόνας,πολύ πιο άνετη και σταθερή παρατήρηση,και επιλογή διαφορετικών μεγεθύνσεων,πράγμα πολύ σημαντικό και στην επίγεια παρατήρηση.

Αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσεις αποκτώντας εμπειρία πάνω στο θέμα.

 

Τί είδους επιστρώσεις έχουν οι μπροστινοί φακοί?Τί χρώματα βλέπεις όταν τους δείς σε δυνατό φως υπο γωνία?Το λέω γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμα και στις επιστρώσεις απο παρτίδα σε παρτίδα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να τα χαρείς.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ξέρω τι επιστρώσεις έχει. Στις ακμές φωτεινών αντικειμένων αντιλαμβάνομαι μια κόκκινη και πράσινη γραμμή χωρίς να δημιουργεί βέβαια κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό είναι το χρωματικό σφάλμα. Δεν έχουν γυαλί ED, ακόμη και με εκείνο υπάρχει σφάλμα, αλλά στενότερο και ενδεχομένως σε άλλες συχνότητες (πράσινο-κίτρινο ή ματζέντα-ιώδες)

Θυμάμαι πως το δικό μου είχε πράσινες επιστρώσεις. Φαίνονται εάν δεις την επιφάνεια των φακών υπό γωνία με πλάγιο φως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι οι φακοί φαίνονται πράσινοι και στο δικό μου. Απλά δεν ξέρω σε τι επίστρωση αντιστοιχεί το πράσινο χρώμα ή αν το σύνολο των επιστρώσεων που διαθέτει εμφανίζει αυτό το χρώμα και σε τι αποσκοπεί η κάθε επίστρωση. Είναι συγκεκριμένες και τυποποιημένες οι επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται στους φακούς όλων των οπτικών; Εαν ναι, ποιες είναι οι συνήθεις επιστρώσεις και τι διορθώνουν η κάθε μία;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλη ιστορία. Οι επιστρώσεις αποσκοπούν είτε στη μεγιστοποίηση της αντανάκλασης (κάτοπτρα), είτε στην ελάχιστοποίηση αυτής (φακοί). Οι ιδανικές επιστρώσεις ανακαλούν μόνο τις ακτίνες υψηλής ενεργείας (UV) και άρα έχουν σκούρο ιώδες χρώμα. Όταν ανακαλούν και το πράσινο είναι κατώτερες, όταν και το κόκκινο είναι ουσιαστικά βλαπτικές (οι ψεύτικες επιστρώσεις σε κιάλια παιχνίδια το κάνουν αυτό. Είναι μυστικό της κάθε εταιρείας ή σύσταση των επιστρώσεων αλλά τα βασικά μπορείς να τα διαβάσεις στη Wikipedia.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Ναι οι φακοί φαίνονται πράσινοι και στο δικό μου. Απλά δεν ξέρω σε τι επίστρωση αντιστοιχεί το πράσινο χρώμα ή αν το σύνολο των επιστρώσεων που διαθέτει εμφανίζει αυτό το χρώμα και σε τι αποσκοπεί η κάθε επίστρωση. Είναι συγκεκριμένες και τυποποιημένες οι επιστρώσεις που χρησιμοποιούνται στους φακούς όλων των οπτικών; Εαν ναι, ποιες είναι οι συνήθεις επιστρώσεις και τι διορθώνουν η κάθε μία;

Οι επιστρώσεις στα κιάλια,προσοφθάλμιους και φωτογραφικούς φακούς,έχουν σκοπό την μείωση των αντανακλάσεων κατά την διαδρομή του φωτός απο την είσοδο μέχρι την έξοδό του απο το οπτικό μέσο.

Οι αντανακλάσεις δημιουργούν θάμβωση της εικόνας (flare),μείωση του κοντράστ και της οξύτητας,ψευδοείδωλα (ghosting).

Στα κιάλια μείωση και πολύτιμης φωτεινότητας.

 

Οι φθηνές μονές-απλές επιστρώσεις έχουν συνήθως μπλέ/γαλάζιο χρώμα και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Οι πολλαπλές επιστρώσεις έχουν πράσινο,μωβ-βυσσινί,καφέ-κόκκινο,χρυσαφί ανάλογα με τα οξείδια μετάλλων που χρησιμοποιούνται.

Είναι πιο αποτελεσματικές απο τις μονές,διότι κόβουν το ανακλώμενο φως σε μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (περισσότερες συχνότητες ανακλώμενου φωτός).

Σκοπός είναι να κοπεί το περισσότερο δυνατόν α ν α κ λ ώ μ ε ν ο φως σε όλες τις συχνότητές του.

Για να γίνει αυτό εφαρμόζονται πολλαπλές στρώσεις σε κάθε επιφάνεια με διαφορετικά οξείδια.

Πρέπει να επιστρωθούν όλες οι επιφάνειες των φακών και τα πρίσματα στα κιάλια,με πολλές διαφορετικές στρώσεις και στο σωστό πάχος.

Τότε λέγονται πλήρως πολυεπιστρωμένα τα οπτικά!

Επίσης βάφονται μαύροι ματ οι σωλήνες και οι άκρες των φακών.

Οι πολλαπλές επιστρώσεις όμως κοστίζουν πολύ,και οι εταιρείες συνήθως περιορίζονται στα φθηνά στο να επιστρώνουν μέρος των φακών,και στα φθηνότερα με απλή-μονή επίστρωση.Αυτό οδηγεί σε αρκετές αντανακλάσεις.

Δες εδώ σχετικά:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=16691

Είσαι τυχερός που έστω και ένα μέρος των φακών έχει επιστρωθεί με πολλαπλές επιστρώσεις.Γι'αυτό βλέπεις το πράσινο χρώμα.Στα δικά μου βλέπω εκτός απο πράσινο και χρώματα που προανέφερα πιο πάνω.Δεν είναι όμως όλα τα κρύσταλλα επιστρωμένα,ούτε βέβαια τα πρίσματα...

Στο παρακάτω πολύ αναλυτικό και έγκυρο τέστ θα δεις-στα συγκεκριμένα κιάλια-να έχει επιστρωθεί ένας φακός μόνο με μονή επίστρωση (μπλέ χρώμα).Επίσης θα δείς κατασκευαστικά ελαττώματα που ποικίλουν απο παρτίδα σε παρτίδα...Εύχομαι να μην τα έχεις τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό στα δικά σου κιάλια:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15729

 

Φίλε Ταξιάρχη λυπάμαι ειλικρινά που σε στεναχώρησα (ξέρω οτι είναι δυσάρεστο πάνω στη χαρά σου,το έχω νιώσει και εγώ λόγω του χρωματικού τους σφάλματος...),λέγοντάς σου κάποια αρνητικά πράγματα για τα 15Χ70,αλλά ζήτησες πληροφορίες και σου είπα την αλήθεια.

Όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας το τέστ υπάρχουν και χειρότερα...

Το πιο σοβαρό που έχει συμβεί σε πολλούς,είναι οτι αρκετά είναι απευθυγραμμισμένα,οπότε πρέπει να επιστραφούν στο κατάστημα για ευθυγράμμιση.Κάποια κατά την επιστροφή απευθυγραμμίζονται λίγο,λόγω των κραδασμών στην μεταφορά.

Όλα τα κιάλια διαφόρων εταιρειών αυτής της κατηγορίας τιμής και μεγέθους,υποφέρουν απο απευθυγράμμιση που θα γίνει κάποια στιγμή απο την χρήση και τους κραδασμούς κατά την μεταφορά τους...

Για να καθυστερήσει η απευθυγράμμιση,θα πρέπει να προφυλάσσονται απο πεσίματα,χτυπήματα,κραδασμούς!

Δεν πρέπει να μπαίνουν στο πόρτ μπαγκάζ ή στο μπροστινό ντουλαπάκι του αυτοκινήτου,αλλά σε κουτί με αφρώδες υλικό στο πίσω κάθισμα για απόσβεση των κραδασμών.

 

Ελπίζω να σε βοήθησα...

Εύχομαι να τα χαρείς,αφού ικανοποιούν τις απαιτήσεις σου!

Φαίνεται οτι "έπεσες" σε καλή παρτίδα-με τα λιγότερα προβλήματα-ευτυχώς.

Θα κάνει πολύ πιο άνετη και ξεκούραστη και την επίγεια παρατήρηση η χρήση μονόποδου για περισσότερη φορητότητα,αν δεν θέλεις τρίποδο:

https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάθε τρίποδο μπορεί να λειτουργήσει και ως μονόποδο, εάν ήδη διαθέτεις κάποιο. Απλώς εκτείνεις τα πόδια και τα κρατάς κλειστά. Εάν δεν έχεις, ένα ξύλο που απολήγει σε Τ μπορεί να σηκώσει το βάρος και να ελαττώσει τον τρόμο της εικόνας, ακόμη και ένα κουρεμένο σκουπόξυλο. Έχω φάει δούλεμα για την πρόταση αυτή, την οποία έχω δοκιμάσει, οπότε θα βάλω απλώς μια εικόνα του Stephen Tonkin να δείχνει πως λειτουργεί (εγώ το κάνω καθιστός σε πολυθρόνα θαλάσσης ή αστροκάθισμα χαμηλά, με το άλλο άκρο του μονοπόδου κόντρα στο γείσο που στηρίζει τα κάγκελα).

1485864628_(1).jpg.2ddff6c8ab2400d8b69fda2a2e618b97.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην επίγεια παρατήρηση που θέλει ο φίλος μας,δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσει ένα τρίποδο ως μονόποδο.Θα χάσει σε σταθερότητα και είναι αρκετά άβολο,ενώ παραμένει το βάρος και ο όγκος του τριπόδου.

Ούτε και στην αστρονομική παρατήρηση βολεύει.Χρησιμοποιούσα το τρίποδό μου ως μονόποδο εκτείνοντας τα πόδια του και κλείνοντάς τα,αλλά ο όγκος και το βάρος του,καθώς και το ότι δεν πατάει σωστά υπό γωνία στο έδαφος,το έκαναν δύσχρηστο.

Έτσι αγόρασα το μονόποδο και λύθηκαν τα προβλήματα.

Τα πλεονεκτήματα του μονόποδου είναι:

Το πολύ μικρότερο βάρος και όγκος,το οτι πατάει σταθερά υπό γωνία χωρίς να γλιστράει-διότι το πέλμα του είναι σχεδιασμένο ώστε να παίρνει κλίση-και η ρύθμιση του ύψους.Στην αστρονομική παρατήρηση επιτρέπει την ξεκούραστη και άνετη παρατήρηση υπο μεγάλες γωνίες με σχετική σταθερότητα.

Είναι ιδιαίτερα φορητό και ευέλικτο και στην επίγεια παρατήρηση,αλλά και στην γρήγορη φωτογράφιση με μικρούς χρόνους έκθεσης (< 1/2 sec).

Φυσικά αν κάποιος θέλει να κουβαλήσει το τρίποδό του σε επίγεια παρατήρηση,είναι σαφώς καλύτερη λύση απο το μονόποδο,αλλά να χρησιμοποιηθεί κανονικά με ανοιχτά τα πόδια,διότι προσφέρει ασύγκριτη σταθερότητα και άνεση!

Το πρόβλημα των Celestron Skymaster 15x70 (τουλάχιστον στα παλαιότερα μοντέλα) είναι ο αντάπτορας προσαρμογής στο τρίποδο,που ταλαντώνεται υπο το βάρος των κιαλιών και χρειάζεται ενίσχυση πχ.με νάρθηκες για να γίνει άκαμπτος.Με μαστόρεμα διορθώνεται το πρόβλημα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Fotofekti ουτε με στεναχώρησες ούτε μου στέρησες τη χαρά. Σε ευχαριστώ που αφιέρωσες χρόνο για να μου μεταδώσεις την μεγάλη εμπειρία σου στα οπτικά και την γνώση σου. Τα έχω ήδη επιβεβαιώσει αυτά που ανέφερες για τα celestron. Ιδίως όταν εστιάζω σε αντικείμενα που αντανακλούν πολύ ηλιακό φως, η χρωματική απόκλιση είναι εντονότατη. Η υποδοχή του αντάπτορα όντως έχει θέματα με την σταθερότητα, όχι ιδιαίτερα για εμένα. Η ευθυγράμμιση ακόμα είναι εντάξει. Μόλις δημιουργήσουν πρόβλημα εδώ είμαστε να το λύσουμε με το χέρι. Έχει ενδιαφέρον μια ευθυγράμμιση. Το απολαμβάνω πάντως το celestron στις εξόδους μου χρησιμοποιώντας τα μόνο με το χέρι. Καλή μεγέθυνση, αρκετή πληροφορία και διαχειρίσιμα άσχετα με τα θέματα ποιότητας που έχουν.

Το επόμενο στάδιο όπως το σκέφτομαι είναι ένα διοπτρικό φορητό τηλεσκόπιο με τρίποδα βέβαια για τις "καλές" παρατηρήσεις...

Εδώ fotodekti θα σε χρειαστώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ταξιάρχη για πολλούς απο εμάς αυτά τα κιάλια ήταν και είναι βασικό εργαλείο σάρωσης του ουρανού και αναζήτησης στόχων.Χάρη στην φωτεινότητα και την οξύτητά τους στην κεντρική περιοχή είναι αξιόπιστα,αλλά και με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Χαίρομαι που σε σένα (όπως και τα δικά μου) έχουν τα λιγότερα προβλήματα!

Είσαι τυχερός που έχεις σε κάποια κρύσταλλα πολλαπλές επιστρώσεις και είναι ευθυγραμμισμένα.Δεν έχουν όλες οι παρτίδες την ίδια ποιότητα...

Με πολύ προσεκτική χρήση στα δικά μου η απευθυγράμμιση έγινε μετά απο 8 χρόνια.

Αν χαλαρώσει η ροδέλα εστίασης και κάνει τζόγο με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η εστίαση (θα συμβεί και αυτό με τον χρόνο),αρκεί να σφίξεις απο μπροστά την μεγάλη κεντρική βίδα που συνδέεται με την ροδέλα.Το πρόβλημα διορθώνεται.

 

Μια μέθοδος για να τα κρατάς στα χέρια με λιγότερη αστάθεια και κούραση είναι η εξής:

Βιδώνεις τον αντάπτορα στήριξης στα κιάλια,και κρατάς με το ένα χέρι τα κιάλια απο εκεί.Με το άλλο χέρι υποστηρίζεις τον αγκώνα του χεριού που κρατάει τα κιάλια,προσέχοντας να μην ακουμπάς-όσο γίνεται-το στήθος και την κοιλιά για να μην κινούνται τα χέρια απο την αναπνοή.

Αυτό θα κάνει την παρατήρηση πιο άνετη και θα κρατήσει περισσότερο χρόνο μειώνοντας την κούραση.

Καλύτερα θα είναι να ενισχύσεις με σκληρά υλικά (πχ.επίπεδα ξύλα-πηχάκια) σαν νάρθηκες εκατέρωθεν του αντάπτορα,κολλώντας με ισχυρή κόλλα και σφίγγοντάς τα πολύ με ταινία γύρω απο τον αντάπτορα.Θα τον κάνει άκαμπτο και πιο σταθερό,όταν στερεωθεί σε τρίποδο.

Αν προσαρμοστεί σφιχτά και ένα μαλακό-αφρώδες υλικό γύρω απο τους νάρθηκες,θα γίνει και το κράτημα με το χέρι πιο σταθερό,ευχάριστο και άνετο.

Καλές παρατηρήσεις!

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
Φωτοδεκτη καλησπέρα. Ήρθε η ώρα μετά τα ωραία κιάλια που πήρα να πάρω και ένα τηλεσκόπιο κυρίως για επίγεια παρατήρηση. Έχω καταλήξει σε ένα καταδιοπτρικο το maksotuv 102 που έχει 1300 εστιακή απόσταση και άνοιγμα 102 mm.Έχει μικρό μέγεθος για την μεταφορά και καλά χαρακτηριστικά για μεγάλη μεγέθυνση. Τι γνώμη έχεις για αυτό; Μια μεγέθυνση x160-170 με το κατάλληλο προσοφθάλμιο θα μπορώ να πιάσω με ικανοποιητική εικόνα; Τι άλλο προτείνεις με κριτήριο την μέγιστη ποιοτική μεγέθυνση και κόστος στα 400-500Ε;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ταξιάρχη δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ Maksutov σε επίγεια παρατήρηση,ώστε να έχω άποψη για την ποιότητά του.

Έχω διαβάσει όμως οτι έχει μειωμένο κοντράστ σε σχέση με διοπτρικά.

Ίσως ένα διοπτρικό να είναι καλύτερη λύση.Αποχρωματικό για καλύτερη ποιότητα αν αντέχεις το κόστος.Μεταχειρισμένο θα το βρείς αρκετά φθηνότερο.

Και ένα αχρωματικό με μικρό εστιακό λόγο-για περισσότερη φορητότητα-μπορεί να σου δώσει πολύ καλές εικόνες (καλύτερες απο τα κιάλια σου),όπως το SW 102/500 στην στιβαρή βάση AZ-3.Το χρησιμοποιώ και σε επίγεια παρατήρηση και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

 

Για την αξιοποιήσιμη μεγέθυνση σε επίγεια παρατήρηση δεν μπορώ να σου πω πόση θα είναι,αν δεν γνωρίζω σε τί ποιότητας ατμόσφαιρα θα παρατηρείς...

Τί διαύγεια και seeing συνήθως θα έχεις στο τοπίο που θα παρατηρείς.

Αυτό κυρίως θα καθορίσει και το άνω όριο,εκτός απο την διάμετρο αντικειμενικού φακού/πρωτεύοντος κατόπτρου,και την ποιότητα των οπτικών.

 

Οι μεγεθύνσεις ποικίλουν πολύ,ανάλογα και με την εποχή και την ώρα που παρατηρείς.

 

Εξέτασε προσεκτικά την ατμόσφαιρα και το έδαφος.Αν είσαι σε αστικό τοπίο,τα πράγματα δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες μεγεθύνσεις.

Κάποια βασικά και απλά πράγματα μπορείς να δεις εδώ:

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25707&highlight=%D0%E1%F1%E1%F4%DE%F1%E7%F3%E7+%B6%F1%E7

 

Μη βιάζεσαι πάντως στις αγορές των αστρονομικών,πριν εξετάσεις όλες τις παραμέτρους!

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το seeing εδω στην περιοχή δεν θα το έλεγα και βολικό κυρίως λόγω υγρασίας. Είναι παραθαλάσσιο το μέρος. Για την φωτορύπανση της Θεσσαλονίκης απέναντι δε μιλάω γιατι η επίγεια παρατήρηση κυριίως την ημέρα γίνεται. Βέβαια προς τα εκεί θα υπάρχει ζήτημα με τα θερμικά.

Ναι το SW 102/500 καλό φαίνεται. Με ένα 4mm προσοφθάλμιο φτάνει τα x125. Θα είναι αξιοποιήσιμη όμως σε ενα τέτοιο περιβάλλον και με την σχετικά μικρή διάμετρο του αντικειμενικού. Εσύ σε μέτριο seeing ας πούμε μέχρι τι μεγεθύνσεις φτάνεις με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο; Επίσης τι προσοφθάλμια έχεις; Είναι τελικά εύκολο να βρώ και να αγοράσω μικρής εστιακής απόστασης προσοφθάλμια για το συγκεκριμένο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η υγρασία,σκόνη,ρύπανση κλπ.επηρεάζουν την διαύγεια,όχι το seeing που επηρεάζεται απο τα θερμικά ρεύματα.

 

Τους φακούς που έχω μπορείς να τους δεις στο προφίλ μου.

Με το 102/500 συνήθως χρησιμοποιώ τον Baader zoom Hyperion Mark IV,8-24mm, μόνο του ή αν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε συνδυασμό με barlow 2x ή και Powermate 2.5x.

 

Η περιοχή που παρατηρώ έχει πολύ καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες απο Αθήνα,Θεσσαλονίκη κλπ.Οπότε έχω πιάσει αρκετές φορές πάνω απο 150x μεγέθυνση.

Στην επίγεια παρατήρηση έχεις το πλεονέκτημα της πολύ μεγαλύτερης φωτεινότητας και κοντράστ των στόχων,σε σχέση με τους αστρονομικούς στόχους!

Αν σε βοηθήσει και η ατμόσφαιρα τότε μπορείς να πιάσεις τις μεγεθύνσεις που αναφέρεις.

Όμως σε προειδοποιώ: στις μεγαλουπόλεις με το άφθονο μπετόν,άσφαλτο,αυτοκίνητα,καμινάδες κλπ.αφθονούν τα θερμικά ρεύματα...με αποτέλεσμα να πέφτει χαμηλά ο πήχυς των μεγεθύνσεων.

 

Και στην εξοχή υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες.Υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις της διαύγειας και του seeing,ανάλογα και με την γεωμορφολογία και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Μελετάς τις συνθήκες και διαπιστώνεις με πολλές παρατηρήσεις τί μπορείς να περιμένεις.

 

Η εμπειρία δείχνει οτι και στον ίδιο τόπο αλλάζουν δραστικά οι συνθήκες κατά την διάρκεια της ημέρας.

Άρα και οι μεγεθύνσεις που μπορείς να έχεις.

Οπότε ο χρυσός κανόνας στην επίγεια παρατήρηση είναι: να έχεις ή αρκετά προσοφθάλμια (σε συνδυασμό με barlow μειώνεται ο αριθμός τους),ή το πιο πρακτικό: έναν καλό zoom φακό,όπως αυτός που προανέφερα.

Με τον zoom έχεις πολύ μεγάλη ευελιξία στην επιλογή μεγεθύνσεων,ώστε να ανταποκριθείς στις διαρκείς μεταβολές τη διαύγειας και του seeing.

Σου λύνει τα χέρια!

 

Επίσης στην επίγεια παρατήρηση χρησιμοποιούμε διαγώνιο ΠΡΙΣΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ,δηλ.να φαίνεται σωστά και το δεξί-αριστερό.

Να έχει γωνία 45ο και όχι 90ο που είναι καταλληλότερο για αστρονομική παρατήρηση.Η γωνία 45ο του διαγωνίου είναι η πιο άνετη και ξεκούραστη για επίγεια παρατήρηση.

 

Υπάρχουν φυσικά και οι διόπτρες,αλλά οι ποιοτικές είναι πιο ακριβές απο ένα κοντό αχρωματικό διοπτρικό,πχ.80/400 κλπ.

Τις χρησιμοποιούν κυρίως παρατηρητές φύσης λόγω της φορητότητάς τους και της ανθεκτικότητάς τους στην υγρασία.

 

Για την επιλογή σου είναι σημαντικό να καθορίσεις τί θέλεις να παρατηρείς,με τί ποιότητα,σε τί περιοχή συνήθως θα παρατηρείς,πόση φορητότητα θέλεις,και φυσικά το συνολικό ποσόν που διαθέτεις.

Φιλικά-Κώστας :)

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης