Jump to content

Skywatcher 102/500 έναντι Omegon 102/660


gpapad

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα! Θα ήθελα να απευθυνθώ στην εμπειρία σας και να κάνω μια ερώτηση σχετική με τα δύο διοπτρικά του τίτλου.

Οι διαφορές στις προδιαγραφές μεταξύ του SW 102/500 και Omegon 102/660, δικαιολογούν την -μικρή- διαφορά των 40 EUR στην τιμή τους; Η έγνοια μου είναι μήπως υπάρχει κάποια διαφορά και στην ποιότητα μεταξύ των δύο στην οποία να οφείλεται η τιμή και, ακόμα χειρότερα, να είναι τέτοια που εν τέλει να καθιστά το φθηνότερο από τα δύο, "ακριβότερο".

Αν βοηθάει, η κυρίως χρήση που έχω κατά νου είναι βιντεοαστρονομία Σελήνης ή/και πλανητών (δεκτά εως επιθυμητά και σχόλια επ'αυτού). Γιατί μεταξύ των δύο τηλεσκοπίων; Προϋπολογισμός και εκτιμώμενη ευκολία στην χρήση (φορητότητα, ελάχιστη έως μηδενική συντήρηση, δίχως την ανάγκη ευθυγράμμισης είτε οπτικών είτε στήριξης) με επιφύλαξη για το μέλλον αν δεν καλύπτονται οι ανάγκες από ένα διοπτρικό όπως αυτά.

Σας ευχαριστώ όλους και καλή συνέχεια!

Φιλικά,

ΓΙώργος

Το επεξεργάστηκε ο gpapad
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο, σ' αυτή την κατηγορία τιμής δεν πρέπει να περιμένει κανείς ιδιαίτερες φωτογραφικές επιδόσεις από ένα τηλεσκόπιο. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι στηρίξεις αυτές είναι αλταζιμουθιακές κι όχι ισημερινές με αστοστάτη (μοτεράκι) για τη διατήρηση του στόχου ακίνητου μέσα στο οπτικό πεδίο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η βιντεοαστρονομία δυσκολεύει πολύ. Θεωρητικά, αφού τα τηλεσκόπια έχουν την ίδια διάμετρο φακού, αυτό με το μεγαλύτερο εστιακό μήκος (Omegon) θα δώσει εικόνες πλανητών με μικρότερο χρωματικό σφάλμα. Ωστόσο δεν έχω δοκιμάσει κανένα από τα δύο. Επίσης είναι πολύ σημαντική η στιβαρότητα της στήριξης ώστε η εικόνα να μην τρέμει σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Αν κάποιο έχει στιβαρότερη στήριξη, διάλεξε αυτό. Αν οι στηρίξεις είναι ίδιες, διάλεξε αυτό με το μεγαλύτερο εστιακό μήκος.

Πάντως, αν θέλεις πράγματι να ασχοληθείς με φωτογραφία/βίντεο, αργά ή γρήγορα θα προχωρήσεις σε άλλο, ακριβότερο τηλεσκόπιο. Για αρχή όμως ένα εύχρηστο τηλεσκόπιο όπως τα παραπάνω, έχει να σου προσφέρει πάρα πολλά στην παρατήρηση και εξοικείωση με τον ουρανό!

  • Ευχαριστώ 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για βιντεοαστρονομία συγκεκριμένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλταζιμουθιακή με την προϋπόθεση να είναι ρομποτική και όχι χειροκίνητη. Έχω το SW 102/500 πάνω σε μια AZ-GTe και είναι εξαιρετικό setup για βιντεοαστρονομία. Επίσης η συγκεκριμένη στήριξη επιδέχεται τροποποίηση και μπορείς να τη λειτουργήσεις και σαν ισημερινή αυξάνοντας το χρόνο έκθεσης και απαλείφοντας την περιστροφή πεδίου. Το κακό του είναι ότι έχει χρωματικό σφάλμα το οποίο ακόμη και με φίλτρο σε μεγάλους χρόνους έκθεσης αρχίζει και γίνεται "ενοχλητικό". Εγώ προχώρησα σε αλλαγή σωλήνα και πήγα σε κατοπτρικό αλλά η στήριξη μου δεν το σηκώνει. 

Με βάση λοιπόν τη δική μου εμπειρία θα σου πρότεινα να επενδύσεις σε μια καλή στήριξη και σε υποδεέστερο σωλήνα και μετά αναβαθμίζεις.

  • Ευχαριστώ 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί Στέφανε και Μανούσο,

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας! Προς το παρόν είμαι σε διερευνητική φάση, γι'αυτό σκέφτηκα να ξεκινήσω με κάτι πιο εύχρηστο το οποίο να μπορεί να δώσει μια καλή εισαγωγή και στην πορεία, καθώς μαθαίνω περισσότερα, να το αναβαθμίσω.

Κρατάω από τις απαντήσεις την σημαντικότητα της στήριξης (με τις σημαντικές επιπλέον πληροφορίες που είπατε, όπως η στιβαρότητα, η δυνατότητα χρήσης μοτέρ) αλλά και την ύπαρξη χρωματικού σφάλματος η οποία μπορεί να μην είναι απαγορευτικά μεγάλη, αλλά είναι "ενοχλητική".

Σας ευχαριστώ και πάλι και καλή συνέχεια σε όλους!

Φιλικά,

Γιώργος

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης