Jump to content

Ερώτηση για σωστό collimation κατοπτρικού


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια ερώτηση στην παρέα γιατί αν και έχω διαβάσει πολλά άρθρα online και έχω δεί 50 βιντεάκια στο YT άκρη δεν έχω βγάλει...

Η ερώτηση μου είναι αν και κατα πόσο πρέπει (όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευθυγράμμισης) να φαίνονται από το σκόπευτρο ολόκληρες και οι 3 βάσεις στήριξης του μεγάλου καθρέπτη.

Όσο και να έχω προσπαθήσει, το αποτέλεσμα που βλέπω είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα με κόκκινο. Δηλαδή η μία βάση ψιλοφαίνεται στην άκρη αλλά όχι ολόκληρη και φαίνεται σαν να χάνεται και η αντίστοιχη άκρη του καθρέπτη. Η μόνη διαφορά με την εικόνα (το αναφέρω για την περίπτωση που παίζει ρόλο) είναι πως σε μένα η βάση που συζητάμε είναι στο σημείο που δείχνει το πράσινο βέλος.

Κατα τα άλλα όλα είναι ευθυγραμμισμένα σωστά (υποτίθεται τουλάχιστον) και η βάση του μικρού καθρέπτη είναι σωστά σεταρισμένη στο κέντρο του σκόπευτρου.

Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα το εκτιμούσα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Untitled.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα! 

Με τι τρόπο κάνεις την ευθυγράμμιση; εγώ πχ με laser δεν έμεινα ποτέ ευχαριστημένος! Και την έκανα με άλλο τρόπο. Ένα cheshire θα βοηθήσει φουλ πχ. Άποψη μου! 

Επίσης ξεκίνησες σωστά; έκανες πρώτα την αράχνη να είναι κέντρο; 

Μετά μέσα από το εστιαστη βλέπεις στρογγυλό και σωστά μοιρασμένο τον 2ον καθρέπτη; (βάζεις ένα Α4 μέσα στο τηλεσκόπιο χαρτί, με προσοχή! Για να σου κρύβει τον 1ον για να σου είναι πιο εύκολο) 

Ο 1ον σου έχει σημάδι κέντρου; 

Επίσης τι f είσαι; γιατί όλα παίζουν τον ρόλο τους! 

Εγώ επειδή ήθελα να το φέρω όσο πιο τέλεια γινόταν! Έφαγα αρκετές μέρες όπου τα έκανα όλα ξανά και ξανά από την αρχή! 

 

Όσο πιο σωστή ευθυγράμμιση τόσο πιο σωστή εικόνα θα έχεις! Και πιο σωστη εστίαση! 

Το επεξεργάστηκε ο John..
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα! Τα κλιπ του κατόπτρου θα πρέπει να φαίνονται όλα εξίσου. Πιθανόν να μήν φαίνονται όμως σε όλη την διαδρομή του εστιαστή. Βάλε cheshire η φιλμόκουτο , κέντραρε το μάτι σου και παίξε με τον εστιαστή ώστε να βλέπεις όλο το πρωτεύον και ρύθμισε πάλι. (Χαλάρωσε τις βίδες και ξεκίνα από το χαμηλότερο σημείο.)

Το επεξεργάστηκε ο mad
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως χρειάζεται μηχανική ευθυγράμμιση ο εστιαστής (;), αλλά δεν έχω κάνει ποτέ για να σε βοηθήσω. Ίσως κάποιος που έχει εμπειρία να μπορέσει να βοηθήσει.   

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το δευτερεύον κάτοπτρο πρέπει να ρυθμιστεί ως προς την κλίση. Ξεβίδωσε τις 3 βίδες από το πάνω μέρος και με το χέρι σου φέρε το δευτερεύον ώστε να βλέπεις και τα 3 σημεία του πρωτεύοντος και μετά σφίξε ξανά. Όπως σου είπαν και οι φίλοι χρειάζεσαι φιλμοκαπάκι ή cheshire για να είναι το μάτι σου στο κέντρο αλλιώς δεν μπορείς να ευθυγραμμίσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις. Ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα ήταν με το laser εργαλείο (που δεν με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο) και το ειδικό τρυπητό καπάκι που έδινε μαζί η Orion για αυτήν την δουλειά. Cheshire έχω παραγγείλει και θα έχω εκτός απροόπτου απο βδομάδα.

Για να απαντήσω σε όσα ερωτήθηκαν:

  • Δεν ξέρω τι αναφέρεται ως "αράχνη" που λέει ο φίλος John.. Μέχρι τώρα όσον αφορά το δευτερεύον κάτοπτρο έχω φροντίσει να είναι (στην αρχή της διαδικασίας) όσο πιο κεντραρισμένο γίνεται σε σχέση με την οπτική από τον εστιαστή. Και όσον αφορά την κλίση, αλλά και όσον αφορά το δεξιά-αριστερά που γίνεται απο την κεντρική βίδα στην βάση του. Αυτό χωρίς να λάβω υπόψην την απεικόνιση του πρωτεύοντος κατόπτρου (είχα ένα χαρτί που την έκριβε) και χρησιμοποιώντας το τρυπητό καπάκι.
  • Την διαδικασία την κάνω με την διαδρομή του εστιαστή τέρμα κάτω (κλειστό)
  • Ναι, ο βασικός καθρέπτης έχει σημάδι κέντρου
  • Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι f4

Βασικά το πρόβλημα μου είναι πως όσο και να αλφαδιάσω το δευτερεύον αρχικά, όταν αρχίσω να ρυθμίζω τις 3 μικρες βίδες με το allen για να φαίνεται σωστά το πρωτεύον καταλλήγω στο ίδιο αποτέλεσμα με το ένα κλίπ σχεδόν άφαντο και μέρος του κάτοπτρου κρυμμένο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αράχνη είναι τα ελάσματα που κρατάνε το δευτερεύον.Αυτα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε το δευτερεύον να είναι ακριβώς στο κέντρο του σωλήνα. Δες το λινκ νομίζω είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. 

https://www.astro-baby.com/astrobaby/help/collimation-guide-newtonian-reflector/

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την αραχνη καλο θα ηταν να μην την πειραξεις εκτος και αν εισαι 100% βεβαιος οτι δεν ειναι κεντραρισμενη σωστα, που ειναι σχετικα σπανιο.

Αν μπορω να καταλαβω καλα απο την εικονα σου το βασικο θεμα ειναι το υψος του 2οντος, δηλαδη ποσο κοντα ειναι στο 1ον η οχι (και ενα μικρο σφαλμα περιστροφης οπως ειπε ο Μανουσος).

Απο τη εικονα δεν μπορω να κρινω αν πρεπει να ανεβει η να κατεβει αλλα αυτο επιτυγχανεται με την κεντρικη βιδα του 2οντος, ξεσφιγγοντας τις 3 βιδες και σφιγγοντας αυτην το 2ον απομακρυνεται απο το 1ον και το αντιθετο.

Δεν ειναι δυσκολο, θελει απλα να δαπανησεις λιγο χρονο για να καταλαβεις τη λογικη. Ενα cheshire-sight tube η ενα concenter κανουν την δουλεια ευκολοτερη.

Οταν τελειωσεις θα εχεις τo περιγραμμα του 2οντος, την αντανακλαση του 1οντος και το περιγραμμα του sight tube (ή τους κυκλους του concenter) ομοκεντρους και ενα καλο laser θα σου δειξει οτι χρειαζεσαι μονο ραφιναρισμα.

(Η σκια του 2οντος μεσα στο 1ον θα ειναι offset, μην σε μπερδεψει αυτο)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης