filim Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Καλημέρα σας. Έχω το τηλεσκόπιο dob 12 go-to και τα προσοφθάλμια Es 30 82 (τον παρήγγειλα και τον περιμένω) Nagler 13 Pentax 10 Kit celestron Televeue Barlow Μου φαίνεται όμως οτι ο nagler 13 με τον pantex 10 ειναι πολυ κοντά και κατα συνέπεια χρησιμοποιώ μονο τον 13 και τον 10 αρι κατα κυριο λογο μονο με Barlow. Σκέφτομαι τωρα το εξης: Να δωσω το κιτ τγς celestron και τον pentax 10 και να παρω τον nagler zoom 3-6 γιατί: 1) θα εχω με nagler 13 + Barlow ευρύ πεδίο σε μικρή μεγένθυση και ολες τις μικρές μεγένθυσεις. Το μικρό πεδίο το φέρνω βόλτα με το goto 2) θα έχω 3 προσοφθάλμιο κορυφαία που θα μου καλύπτουν ολες τις εστιακες Αξίζει αυτο που σκέφτομαι;
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 (επεξεργάστηκε) Αν δεν κάνω λάθος έχετε το Pentax XL 10.5mm. Απλά επισημαίνω ότι έχει άψογες κριτικές παντού και επίσης αν το δώσετε και το μετανιώσετε δύσκολα θα το ξαναβρείτε καθώς έχει σταματήσει η παραγωγή του νομίζω. Όσων αφορά τον zoom θεωρώ ότι τα 3mm και 4mm σπάνια θα τα χρησιμοποιείτε. O Nagler zoom κοστίζει περίπου 540 ευρώ... Δηλαδή όσο: 1) ES 6.7mm 82 & ES 4.7mm και περισσεύουν και 200 ευρώ... 2) Morpheus 6.5mm & Morpheus 4.5mm (εξαιρετικοί φακοί) 3) Το ίδιο με το 1 απλά αντικατάσταση ενός από τους δύο με τον αντίστοιχο Pentax XW 5mm ή 7mm ή Delos 6mm 4) Το ίδιο με το 1 απλά αντικατάσταση ενός από τους δύο με τον αντίστοιχο Morpheus και περισσεύουν 100 ευρώ Τον barlow θα τον έδινα, πιο πολύ κάνει για ορθοσκοπικούς και γενικά προσοφθάλμια με λίγα οπτικά στοιχεία και για το κιτ της Celestron αν το κρατήσετε (καθαρά προσωπική μου άποψη, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν). Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 17, 2022 ο vagkaf
filim Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Ναι ο pentax είναι ο 10.5xl Ο λόγος που σκεφτόμουν τον zoom είναι οτι έχει 30 διαφορετικές μεγενθύνσεις 3,3.1,3.2,....,5.9,6 και τον βρίσκω 420 με μεταφορικά καινούριο ή 320 μεταχειρισμένο Επίσης για λόγο ευχρηστίας καθώς θα έχω μονο 3 προσοφθάλμια. Επίσης γνωρίζω οτι δεν θα πολυχρησιμοποιήσω τις εστιακές κάτω απο 5 αλλά θα μπορώ να φτάσω κάθε φορά στο max που μπορώ. Η αλήθεια είναι οτι το σκέφτομαι γιατί οτι αναφέρεται είναι σωστά. Αλλά απ' την άλλη αν δεν πάρω τον ζοομ μάλον θα αφήσω τα προσοφθάλμια ως έχουν γιατί νομίζω οτι ο nagler 13 + barlow είναι κοντά στον es6.7 και ο pentax10.5 + barlow είναι κοντά στο es4.7
diorip Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Γιώργο, ο nagler 3-6 είναι φοβερό προσοφθάλμιο και θα σε καλύψει απόλυτα για πλανητική τις βραδιές με εξαιρετικό seeing, αλλά αφήνεις τεράστιο κενό στα 6 εως 13mm που είναι οι εστιακές που θα χρησιμοποιείς κατά κόρον στο 95% των παρατηρήσεων με μεγάλη μεγέθυνση με μέτριο εώς καλό seeing.
filim Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 (επεξεργάστηκε) Ο nagler 13+ barlow δινει εστιακη 7.5 δεν φτάνει; Γενικά είμαι και τις λογικής μην μαζέβω πολλά προσοφθάλμια που δεν τα χρησιμοποιώ. Να εχω 3-4-5 και να τα χρησιμοποιώ Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 17, 2022 ο filim
diorip Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 17, 2022 Από τα μέρη που παρατηρώ εγώ, τις καλούτσικες βραδιές, ο Δίας σηκώνει 170-250x κ ο Κρόνος κάτι παραπάνω. Ο nagler zoom σου δίνει 250-500x και ο nagler13+Barlow 200x. Άρα θα δεις πως θα χρησιμοποιείς σχεδόν πάντα τον nagler13+Barlow ο οποίος βγάζει οκ εστιακή αλλά θα θες συχνά ένα τσικ παραπάνω ή παρακάτω. Εγώ χρησιμοποιώ τους BGO με την λογική που σκέφτεσαι τον nagler zoom. Με το 10" μόνο 4-5 φορές είχε νόημα να πάω σε μεγαλύτερη μεγέθυνση απ' ότι δίνει ο Hyperion zoom 8-24, ενώ στα διοπτρικά τους χρησιμοποιώ κατά κόρον.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2022 Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις ένα προσοφθάλμιο γύρω στα 7mm (ο Nagler T6 είναι εξαιρετικός) και να μην χρησιμοποιείς barlow. Ο λόγος είναι ότι θα έχεις λιγότερα κρύσταλλα που θα παρεμβάλονται στην εικόνα σου κάτι που βοηθάει σε αμυδρούς στόχους. Κράτα τον barlow για πλανητική. Επίσης ο zoom της Televue έχει πεδίο 50 μοιρών. Είναι ένα compact προσοφθάλμιο και θεωρείται προσοφθάλμιο για πλανητική παρατήρηση. Για deep sky δεν ξέρω αν σε βολεψει. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
filim Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2022 (επεξεργάστηκε) θα έχω διπλή εστιακή. Τα 7mm μπορώ να τα πετύχω με barlow+nagler 13 Τόσο μεγάλη διαφορά θε έχει? Πάντως γενικά νομίζω είμαι καλά με τις εστιακές es 30 82 μεγένθυνση x50 nagler 13 μεγένθυνση x115 nagler 13+barlow μεγένθυνση x230 nagler zoom 3-6 x250-500 (όλες οι μεγενθύνσεις καθώς έχει κλικ στοπ ανα 0,1) τώρα έχω και pentax 10.5+barlow x300 (δεν τον έβαλα μαζί με τα άλλα γιατί είμαι σε σκέψεις να τον πουλήσω) Γενικά αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι ο zomm δεν θα χρησιμοποιηθεί και αν θα χρησιμοποιηθεί θα είναι στο ευρως 250-300 Και αυτό που θα είναι καλύτερο είναι να πάρω εναν nagler 7 γιατί αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μεγένθυνση που θα μπορώ να πιάσω τις περισσότερες φορές. Επίσης αν δεν πάρω τον zoom θα μου προτείνατε να πουλήσω τον pentax 10.5 και να πάρω es 4.7? Γιατί στην ουσία τώρα τον pentax τον χρησιμοποιώ μονο με barlow Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 19, 2022 ο filim
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2022 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2022 Πάντως αντί για Nagler T6 που έχουν "σφιχτό" eye relief μπορείτε να δοκιμάσετε και προσοφθάλμια τύπου Delos, Morpheus και Pentax XW. Βασικά και το XL έχει και αυτό eye relief 2cm άρα μπορείτε να το συγκρίνετε με το Nagler σας πριν διαλέξετε ανάλογα το τι σας βολεύει καλύτερα... Το zoom έχει eye relief 1cm δηλαδή ακόμη μικρότερο από τους T6 και AFOV μόλις 50 μοίρες. Βέβαια δεν αμφιβάλλω ότι η εικόνα που θα δίνει θα είναι super sharp για πλανητική στα 5mm-6mm... Επίσης, τον ES τον βρήκατε από χώρα εκτός ΕΕ ? Γιατί παντού είναι out of stock
filim Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2022 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2022 (επεξεργάστηκε) Με εχει ενημερωσει το skyandwatcher οτι θα ειναι διαθεσιμις τον Μάρτιο Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 20, 2022 ο filim
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα