Jump to content

Binoviewer σε Dobsonian - πρόβλημα εστίασης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα τη βοήθεια σας σε σχέση με τον εξοπλισμό που χρειάζομαι για να καταφέρω να εστιάσω.
Ο εξοπλισμός που διαθέτω μέχρι στιγμής είναι:

Τηλεσκόπιο Starsense Explorer Dobsonian 10"
Διοφθάλμιο Baader Maxbright II
Προσοφθάλμια 2x Baader Hyperion zoom Mark IV
Barlow 2.25 Hyperion zoom

Θα προσπαθήσω να περιγράψω το πρόβλημα μου αν και είμαι αρχάριος στην αστροπαρατήρηση και πιθανότατα να μη το κάνω αρκετά καλά. Όταν όλα είναι πάνω στο τηλεσκόπιο μαζί με κάποιους αποστάτες καταφέρνω να εστιάσω σε πλανήτες αλλά το zoom είναι υπερβολικό και εκτός από ότι τους κυνηγάω, δε μου προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία θέασης. Εκτός αυτού το τηλεσκόπιο μου υποστηρίζει 2" φακούς ενώ με το setup αναγκάζομαι να χρησιμοποιω φακούς 1,25".

Συζήτησα με τον τεχνικό στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, ο οποίος επικοινώνησε και με την baader για προτάσεις, αρκετές φορές, αλλά δεν είμαστε σίγουροι τι λείπει από το setup για να μπορώ να αφαιρέσω το barlow από την εξίσωση και να μπορώ να εστιάσω χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω zoom. Η baader μου είπε ότι προτείνει ένα glasspath αλλά και αυτό κάνει zoom. Μάλιστα προτείνουν το 2.7 οπότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από το barlow.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Μπορώ να χρησιμοποιήσω το binoviewer χωρίς να χρειάζομαι να παρεμβάλω φακό που προσθέτει zoom και να καταφέρω εστιάση; Έχει νόημα να επιμένω να χρησιμοποιώ την οπή 2" του τηλεσκοπίου ή και η 1.25" είναι το ίδιο;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα.
Είχα κι εγώ το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με ένα διοφθάλμιο της William Optics, με τα ίδια προσοφθάλμια!
Το βασικό πρόβλημα με τα διοφθάλμια είναι ότι προσθέτουν απόσταση απο το δευτερεύον και έτσι για να εστιάσεις πρέπει στην ουσία να έρθει πιο κοντά ο φακός, προς τον σωλήνα του τηλεσκοπίου.
Στην δική μου περίπτωση το πρόβλημα το έλυσα "προσωρινά" εδώ και τρία χρόνια, απλά τοποθετώντας ανάποδα τον σωλήνα που έχει ο εστιαστής για να τοποθετείς τα προσοφθάλμια.
Βγάζω δηλαδή τον αντάπτορα των 2" που έχει βιδωμένο επάνω τον αντάπτορα των 1.25", βιδώνω τον 1.25" από την αντίθετη πλευρά (να προεξέχει δηλαδή προς το εσωτερικό του τηλεσκοπίου) τοποθετώ ξανά τον αντάπτορα των 2" πίσω στον εστιαστή και απλά τοποθετώ το διοφθάλμιο μέσα στον αντάπτορα των 1.25" που όμως επειδή προεξέχει προς τα μέσα, κερδίζω περίπου 30-35mm σε απόσταση, επιτρέποντας έτσι να εστιάσω κανονικά με τον ενσωματωμένο barlow που δίνει η WO μαζί με το διοφθάλμιο. (αν θυμάμαι καλά το barlow πρέπει να είναι 1.2x ή 1.4x)
Το μεγάλο μειονέκτημα φυσικά εννοείται πως είναι ότι δεν μπορώ να ασφαλίσω το διοφθάλμιο επάνω στο τηλεσκόπιο γιατί οι βίδες που σφίγγουμε τα προσοφθάλμια πρέπει να αφαιρεθούν απο τον αντάπτορα 1.25" ώστε να χωρέσει στο εσωτερικό του εστιαστή, και το άλλο μικρότερο κακό είναι ότι πρέπει για πάντα να χρησιμοποιώ τον barlow 1.4x.
Πάντως έχω την εντύπωση, και ας με διορθώσει κάποιος πιο έμπειρος, ότι η σωστή ορθόδοξη λύση για να μειωθεί η απόσταση εστίασης δεν είναι ένας barlow αλλά η αλλαγή του εστιαστή με έναν τύπου "low profile" που έχει πολύ πιο μικρή απόσταση από τον σωλήνα, και όχι μόνο θα εστιάζει και το διοφθάλμιο χωρίς πατέντες, αλλά και πολλές φωτογραφικές/κάμερες κτλ θα εστιάζουν χωρίς reduser κτλ
Κάποια στιγμή έχω στα σχέδια να βάλω τελικά έναν low profile focuser γιατί έχω ξεμείνει με τον πρώτο εστιαστή που έδινε η skywatcher με τα τηλεσκόπια της, τον αρχαίο με τα γρανάζια, οπότε ακόμα και αν δεν εστιάσει τέλεια το διοφθάλμιο, τουλάχιστον θα έρθω στην εποχή των dual-speed Crayford...

Οι φώτο είναι το διοφθάλμιο με τον αντάπτορα όπως είναι κανονικά για όλα τα υπόλοιπα προσοφθάλμια (και φυσικά δεν εστιάζει) και απέχει 100mm απο τον σωλήνα του τηλεσκοπίου, και η επόμενη είναι το διοφθάλμιο όπως είναι με την "πατέντα' με τον ανάποδο αντάπτορα που το φέρνει σε μια απόσταση 65-70mm απο το τηλεσκόπιο, και εστιάζει κανονικά με τον barlow 1.4x.
Ενδεικτικά, ένα low profile focuser φέρνει το διοφθάλμιο κάπου στα 44mm (τουλάχιστον αυτό που έχω βάλει εγώ στο μάτι εδώ και πολύ καιρό: https://www.astroshop.eu/focusers/skywatcher-dual-speed-2-low-profile-crayford-focuser-for-newtonian-reflectors/p,16119 ) οπότε σε αυτή την απόσταση ίσως και να εστιάσει τελικά χωρίς καθόλου barlow!

edit: τώρα βρήκα και αυτό, δεν γράφει διαστάσεις ούτε λέγεται "low profile" αλλά στην φώτο φαίνεται πολύ πιο χαμηλό απο τους τυπικούς εστιαστές, όπως και το παραπάνω που σου έδωσα, και ίσως να κάνει και αυτό δουλειά.
https://planitario.gr/gr/estiastis-auriga-gia-neytonia-dsf.html

DSC03940 copy.jpg

DSC03929 copy.jpg

DSC03938 copy.jpg

DSC03935 copy.jpg

Το επεξεργάστηκε ο draculas
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι απολύτως "φυσιολογικό" να μην μπορείς να εστιάσεις με διοφθάλμιο λόγω του ότι προσθέτει επιπλέον μήκος στο οπτικό μονοπάτι το οποίο πρέπει να αφομοιώσεις με κάποιο τρόπο. Οι εταιρίες δίνουν διορθωτικό φακό (glasspath) που στην ουσία είναι ένας barlow. Έχω κι εγώ το William Optics ο οποίος έρχεται με glasspath 1.2X αλλά δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει. Ακόμη και με το φακό δεν μπορώ να εστιάσω (έχω κι εγώ νευτώνειο). Η λύση είναι όπως λέει και ο φίλος παραπάνω, να αφομοιώσεις το έξτρα μήκος του διοφθάλμιου. Αυτό μπορεί να γίνει συνδιάζοντας διάφορους τρόπους.

  1. Αντικαθιστάς τον εστιαστή με ένα low profile
  2. Ανεβάζοντας το πρωτεύον κάτοπτρο πιο κοντά στο 2ον.
  3. Χαμηλώνεις το ύψος του δευτερεύοντος και του εστιαστή ώστε να έρθουν πιο κοντά στο πρωτεύον.

Προσοχή όμως στις παρεμβάσεις! Αν αποφασίσεις να κάνεις τα παραπάνω θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι ίσως να μην μπορείς να εστιάσεις μετά χωρίς το διοφθάλμιο με απλό προσοφθάλμιο και θα πρέπει να βάλεις προέκταση στον εστιαστή σου. Πριν από χρόνια που το έψαχνα είχα βρει από Αμερική έναν οπτικό ο οποίος κατασκεύαζε διορθωτές εστιακής χωρίς καθόλου μεγέθυνση ειδικά για χρήση με διοφθάλμιο αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη. Αν δεν θέλεις να παρέμβεις στο τηλεσκόπιο σου καθόλου θα πρέπει να αλλάξεις διοφθάλμιο. Η TS έχει ένα μοντέλο με 100% αφομοίωση της εστιακής απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις καθόλου μεγέθυνση ενώ εστιάζεις κανονικά όπως με ένα προσοφθάλμιο (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η TS). Δεν γνωρίζω όμως ποιοτικά τί παίζει. Ίσως με λίγο ψάξιμο να υπάρχουν και άλλες εταιρίες στο χώρο που να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Το μοντέλο της TS είναι αυτό:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10297_TS-Optics-Binoviewer-1-0-magnification-zero-optical-path-and-erect-image.html

 

Το επεξεργάστηκε ο Μανούσος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μανούσο μήπως λες αυτόν; https://www.siebertoptics.com/SiebertOptics-OCA.html

Η baader έβγαζε ένα glasspath & comacorrector 1.7x που ακούγεται ακριβώς αυτό που χρειάζομαι αλλά το έχει σταματήσει και δε μπορώ να το βρω πουθενά.

Το να ανεβάσω το πρωτεύον κάτοπτρο είναι κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου; btw και εγώ από Ηράκλειο Κρήτης είμαι.

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

16 hours ago, Giovanni_Dallas said:

Μανούσο μήπως λες αυτόν; https://www.siebertoptics.com/SiebertOptics-OCA.html

Η baader έβγαζε ένα glasspath & comacorrector 1.7x που ακούγεται ακριβώς αυτό που χρειάζομαι αλλά το έχει σταματήσει και δε μπορώ να το βρω πουθενά.

Το να ανεβάσω το πρωτεύον κάτοπτρο είναι κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου; btw και εγώ από Ηράκλειο Κρήτης είμαι.

Ευχαριστώ

Ναι αυτός είναι. Το site του θυμίζει μαθήματα σε html αλλά δεν έχει σημασία. Του στέλνεις mail και του λες το μοντέλο του διοφθάλμιου που έχεις και μετά σου προτείνει το glasspath που χρειάζεσαι. Όσο αφορά το πρωτεύον, θεωρώ αν έχεις τα εργαλεία με λίγη προσπάθεις θα τα καταφέρεις. Απλά λίγο προσοχή στα κάτοπτρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης