Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παρέλαβα σήμερα! Παραθέτω λεπτομέρειες για όποιον ενδιαφέρεται
Παραγγελία 1/1/25 απευθείας από zwo με χρήση revolut για αποφυγή εξόδων συναλλάγματος.

Παραλαβή 22/1/25

Κόστος 430 (αγορά) + 180 (τελωνείο)

Να πω την αλήθεια περίμενα λιγότερο το τελωνείο 😃

• Απαντήσεις 348
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Ερωτηση:σε πιθανό προβλημα με το τηλεσκόπιο (το απεύχομαι) θα χρειαστει να το στείλεις πίσω μέχρι να δουν τι έχει και να στο αντικαταστήσουν;Μιλάμε για 1.5 μηνα στην καλυτερη με έξοδα-πηγαινε έλα και ξανά τελωνειο.Νομιζω ειπα σε προηγουμενο μηνυμα μου την αποψη μου για το customer support της ZWO.Στην παρούσα φάση απο telscopium & planitario θα κόστιζε περιπου όσο έδωσες συνολικά.

Φυσικά αυτα ολα ειναι δικές μου σκεψεις και ο καθένας πράττει όπως πιστευει.Σου εύχομαι να το χαρείς!Εγώ ειμαι σε φάση να πάρω και δευτερο αλλα δυστυχως στο κεντρο τςη Αθηνας δεν θα αξιοποιοηθουν 2 τηλεσκόπια ετσι οπως πρεπει!

Δημοσιεύτηκε

Κάπως έτσι είναι αλλά έχοντας πάρει ήδη αρκετά πράγματα απευθείας από Κίνα και άλλες χώρες μάλλον μου βγαίνει εύκολα.

Δημοσιεύτηκε

Δεύτερη λήψη με το 3d printed dew shield, έχω ενθουσιαστεί απίστευτα. Τόσα χρόνια βλέπω τη ζώνη του Ωρίωνα και τώρα φωτογράφησα.

Το αρχείο είναι το stacked του seestar επεξεργασμένο με GraXpert

Stacked_287_M 42_10.0s_LP_20250123-210104_GraXpert.jpg

• Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

κανει εξαιρετική δουλειά το dew shield στα φωτα της πολης,το χρησιμοποιω και εγω.Ειμαι σε αναζητηση script για mosaic stacking στο siril.Εχω τραβηξει μεχρι στιγμής σχεδον 3 ωρες απο το NGC2175 σε mosaic και ειναι κριμα να πανε χαμενες,οποτε αν εχεις καποιος καποια ιδεα/link θα βοηθουσε πολυ για το πως να γινει το stacking στο siril!

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είδα και μετά έπαιξα μόνος μου με τις ρυθμίσεις.

Ακόμα δεν έχω κάνει Stacking στο siril αλλά έχω τα αρχεία.

Δεν ξέρω αν το έχετε δει αλλά από windows που δοκίμασα αν πας στη διαδρομή \\seestar βλέπεις το φάκελο με τα αρχεία και αντιγράφεις μέσω δικτύου (πιο αργά σίγουρα) αλλά δεν χρειάζεται να συνδέσεις usb.

Δημοσιεύτηκε

καλησπέρα και πάλι!

Θα ηθελα να ρωτησω αν εχετε υπόψην κάποια eq-mount με τρίποδο σχετικά οικονομική για βάλω πάνω το seestar.

Tον επομενο μήνα ερχεται το eq mode στην εφαρμογη και επιτελους τα 30s exposure time θα ειναι εφικτα.

Δημοσιεύτηκε

και εγω διαφωνισα,με την λογικη οτι δεν κυκλοφορησε με ισημερινη.Εφοσον η ιδια η εταιρια ομως ενσωματωνει αυτη τη λειτουργεια στο λογισμικο,θεωρω πως εχει μελετησει τη συμπεριφορα του τηλεσκοπιου και ειναι οκ.

Κανεις δεν διαφωνει οτι ειναι καλυτερη η ισημερινη στηριξη σε σχεση με frames που απορριπτονται σε alt az στηριξη σε μεγαλυτερους χρονους εκθεσεων.Επίσης ειναι ενοχλητικό οτι πρεπει να περιμενεις να παει ο στοχος σε ενα μεσαιο υψος οριζοντα ωστε να μην εχεις μεγαλο rejection στα frames.To σκ xreiasthka πάνω απο 7 ωρες κεθσης σε 2-3 στοχους για να πάρω περίπου 3.5 βαριά 4 ωρες πραγματικής εκθεσςη.Οταν μενεις στην αθηνα,αυτα τα μετρας γιατι ουτε απειρο χρονο εχουμε ουτε βοηθαει η φωτορυπανση.

Δημοσιεύτηκε

Απέκτησα και εγώ πριν μερικές ημέρες το S50 και παρατήρησα ότι στις φωτογραφίες (Βortle 9, κέντρο Αθήνας) ανεξάρτητα από τον συνολικό χρόνο έκθεσης, το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζει banding όπως φαίνεται στο παράδειγμα που παραθέτω παρακάτω. Για να αναδείξω το πρόβλημα ανέβασα υπερβολικά την φωτεινότητα και το κοντράστ μετά το stacking και το AI Denoise (όλα απευθείας μέσα από το app). Μοιάζει σαν υπόβαθρο θορύβου (σίγουρα δεν πρόκειται για το απλό gradient της φωτορύπανσης ή stray light, χρησιμοποιώ light shield). Έχει δει κανείς κάτι αντίστοιχο σε δικές του φωτογραφίες;

post-413018-0-92273400-1737670434.jpg

Δημοσιεύτηκε
9 hours ago, terrain_inconnu said:

Απέκτησα και εγώ πριν μερικές ημέρες το S50 και παρατήρησα ότι στις φωτογραφίες (Βortle 9, κέντρο Αθήνας) ανεξάρτητα από τον συνολικό χρόνο έκθεσης, το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζει banding όπως φαίνεται στο παράδειγμα που παραθέτω παρακάτω. Για να αναδείξω το πρόβλημα ανέβασα υπερβολικά την φωτεινότητα και το κοντράστ μετά το stacking και το AI Denoise (όλα απευθείας μέσα από το app). Μοιάζει σαν υπόβαθρο θορύβου (σίγουρα δεν πρόκειται για το απλό gradient της φωτορύπανσης ή stray light, χρησιμοποιώ light shield). Έχει δει κανείς κάτι αντίστοιχο σε δικές του φωτογραφίες;

Ναι υπάρχει και σε μένα,σε πολλά αρχεία που τραβαω,με επεξεργασία όμως και πολλές ώρες εκθεσης είτε φευγει είτε γίνεται ελάχιστα αντιληπτό.Το ειχα συνδεσει με τη φωτορύπανση οποτε δεν εχω ψαξει παραπάνω.Διαβασα και τη δημοσιευση σου στο cloudy nights αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν καταλαβα αν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα.Σε κάποια αρχεία είναι ιδιαίτερα εμφανές απο τα ίδια τα frames χωρις να χρειαστεί να τα πειράξω και εμφανίζεται κυρίως σε γαλαξίες.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Όλα τα αστροφωτογραφικά ελαττώματα εξαφανίζονται, όταν το αντιληφθούμε ως αυτό που προορίσθηκε να είναι εκ κατασκευής. Φορητό, εύχρηστο και προσιτό όργανο ηλεκτρονικά ενισχυμένης αστροπαρατήρησης. 

Φυσικά δεν είναι κακή ή προσπάθεια βελτίωσης και εκμαίευσης μεγαλύτερης απόδοσης. Είναι μια πτυχή όλων των χόμπυ και εξελικτικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, το οποίο οδήγησε τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την επιστήμη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αλλά θα υπάρχουν πάντοτε εγγενείς περιορισμοί και αδυναμίες. 

Όταν το χρησιμοποιείς για ΕΑΑ, για τα μάτια σου μόνο, αυτά δεν τα βλέπεις καν. Όταν θέλεις να παρουσιάσεις το αποτέλεσμα, να δημοσιεύσεις, τότε θεωρείται πρόβλημα η κάθε ατέλεια. 

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
42 minutes ago, Μιχάλης said:

Ναι υπάρχει και σε μένα,σε πολλά αρχεία που τραβαω,με επεξεργασία όμως και πολλές ώρες εκθεσης είτε φευγει είτε γίνεται ελάχιστα αντιληπτό.Το ειχα συνδεσει με τη φωτορύπανση οποτε δεν εχω ψαξει παραπάνω.Διαβασα και τη δημοσιευση σου στο cloudy nights αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν καταλαβα αν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα.Σε κάποια αρχεία είναι ιδιαίτερα εμφανές απο τα ίδια τα frames χωρις να χρειαστεί να τα πειράξω και εμφανίζεται κυρίως σε γαλαξίες.

Επομένως το banding δεν εμφανίζεται μόνο στην δική μου μονάδα (καλό αυτό). Μήπως μπορείς να ανεβάσεις 1-2 φωτογραφίες (stacked όπως έχουν βγει από το Seestar χωρίς περαιτέρω επεξεργασία) για να συγκρίνω με τις δικές μου;

Δημοσιεύτηκε
42 minutes ago, kkokkolis said:

Όλα τα αστροφωτογραφικά ελαττώματα εξαφανίζονται, όταν το αντιληφθούμε ως αυτό που προορίσθηκε να είναι εκ κατασκευής. Φορητό, εύχρηστο και προσιτό όργανο ηλεκτρονικά ενισχυμένης αστροπαρατήρησης. 

Φυσικά δεν είναι κακή ή προσπάθεια βελτίωσης και εκμαίευσης μεγαλύτερης απόδοσης. Είναι μια πτυχή όλων των χόμπυ και εξελικτικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, το οποίο οδήγησε τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την επιστήμη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αλλά θα υπάρχουν πάντοτε εγγενείς περιορισμοί και αδυναμίες. 

Όταν το χρησιμοποιείς για ΕΑΑ, για τα μάτια σου μόνο, αυτά δεν τα βλέπεις καν. Όταν θέλεις να παρουσιάσεις το αποτέλεσμα, να δημοσιεύσεις, τότε θεωρείται πρόβλημα η κάθε ατέλεια. 

Σύμφωνοι, απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση το κίνητρό μου δεν η βελτιστοποίηση. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με το αν το banding αποτελεί ένδειξη κάποιας δυσλειτουργίας είτε σε επίπεδο hardware (π.χ. αισθητήρας CMOS) ή σε επίπεδο λογισμικού (π.χ. τρόπος επεξεργασίας του σήματος). Θέλω δηλαδή να καταλάβω αν αυτή η συμπεριφορά είναι η αναμενόμενη ή όχι. Παραθέτω ένα παράδειγμα πιο κάτω (stacked & denoised μέσα στο app). Οι δικές σου φωτογραφίες εμφανίζουν κάτι αντίστοιχο;

Μ86.jpg

Δημοσιεύτηκε
12 minutes ago, kkokkolis said:

Δεν έχω παρατηρήσει. Ρίξε μια ματιά. 

Η μόνη φωτογραφία στην οποία μπόρεσα να διακρίνω κάποιας μορφής banding είναι αυτή του NGC891 (την παραθέτω επεξεργασμένη) αλλά σίγουρα δεν είναι στα επίπεδα που εμφανίζεται στις δικές μου. Να προσθέσω ότι στους στόχους που το Seestar χρησιμοποιεί το narrow band φίλτρο φωτορύπανσης (πχ νεφελώματα) το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο.

ngc891.jpg

παντως θυμαμαι να το παρατηρώ μετά από 2-3 μηνες αφού ειχα το τηλεσκόπιο,μολις επιστρέψω σπίτι θα επισυνάψω μερικές φωτό.

Σε μένα κάποιες φορές ειναι ιδιαίτερα έντονο και απ΄όσο διαβάζω το συναντουν και άλλοι αυτό το πρόβλημα.Το βέβαιο πάντςω ειναι ότι αν είναι πρόβλημα hardware ειναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις το δίκιο σου και να προχωρήσουν σε αντικατάσταση,βασικά δεν μπορω να σκεφτω τρόπο να τους αποδείξεις ότι υπάρχει πρόβήμα στον αισθητήρα εφόσον αυτος βλέπει φως (ναι αυτό εξετάζουν μονο).

Παρακάτω φαινεται μια φωτό stacked οπως βγηκε απο το seestar,ειναι ιδιαιτερα εντονο το θεμα και δεν την εχω επεξεργαστει καθολου,εκθεση περιπου 240 frames x 10s

image.thumb.png.db00e44bb02899ef090e53433b300f2e.png

Το επεξεργάστηκε ο Μιχάλης
Δημοσιεύτηκε
On 28/1/2025 at 10:36 ΠΜ, Μιχάλης said:

Παρακάτω φαινεται μια φωτό stacked οπως βγηκε απο το seestar,ειναι ιδιαιτερα εντονο το θεμα και δεν την εχω επεξεργαστει καθολου,εκθεση περιπου 240 frames x 10s

image.thumb.png.db00e44bb02899ef090e53433b300f2e.png

Ακιρβώς αυτή η φωτεινή λωρίδα είναι το θέμα. Επισυνάπτω μια αντίστοιχη εικόνα του Kai Yung που βρήκα στο discord του seestar_alp που εμφανίζει το ίδιο πρόβλημα. Απομένει μια επίσκεψη σε σκοτεινό ουρανό ώστε να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για artefact της φωτορύπανσης ή κάτι άλλο.

Banding.jpg

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν απο αυτα που εψαξα,διαβασα,ρωτησα εξαγω τα παρακατω ως συμπεράσματα.Να τονισω οτι δεν ειμαι ηλεκτρονικός ούτε το πεδίο εργασίας μου μου επιτρεπει να εχω βαθειά γνωση αισθητήρων και ηλεκτρονικων,τυχαινει ομως να μπορω να κατανοησω οσα διαβαζω.

Οι πιθανες αιτιες του σφαλματος ειναι οι εξης

1. Ατμοσφαιρικά φαινόμενα/νεφη στην ανωτερη ατμοσφαιρα μη διακριτα στο επιπεδο που βρισκόμαστε.
  2. Φωτορύπανση και αντανάκλαση με οποιαδήποτε τρόπο του φωτος στα οπτικά του τηλεσκοπίου
  3. Σφαλμα κατα την λήψη των darks (δεν καλύπτεται πλήρως ο αισθητήρας και έτσι δεν τραβάει εντελώς μαύρο)
  4. Κακή μόνωση του αισθητήρα,σφάλμα στα ηλεκτρονικά του με αποτέλεσμα η πληροφορία που λαμβάνεται απο τα transistors να αποτυπώνεται λανθασμένα σε σχέση με τα γειτονικά του.Ισως να επιρρεάζεται απο θερμοκρασία κτλ.

Για μενα τα σημεια 3 & 4 ειναι τα πιο πιθανα,μια και πολλοί αναφέρουν οτι τοσο εντονο banding δεν το παρατηρούν πάντοτε και συμβαινει συνήθως σε πολύ αμυδρούς γαλαξίες.Το ακούω και θεωρώ ότι σε όλες τις φωτογραφίες υπάρχει banding απλά σε κάποιες ειναι λιγότερο ορατό.Απ όσο καταλαβαίνω τα softwares που χρησιμοποιούμε ουσιαστικά ανάμεσα στα άλλα αφαιρούν και αυτή την ανομειογένεια της φωτογραφίας.Προφανώς δεν ειναι ευκολο να μιλήσουμε για "προβλημα" εφόσον ειμαι σιγουρος,απ όσα διαβάζω, ότι δεν ειναι ευκολο να βρεις δυο seestar να τραβήξεις κάτω απο τις ΙΔΙΕΣ συνθηκες φωτορύπανσης ρυθμισεων κτλ τον ΙΔΙΟ στόχο, την ΙΔΙΑ ωρα και να πάρεις διαφορετικά αποτελέσματα.Ισως αυτό θα ηταν και ο μοναδικός τρόπος να αποδείξεις τουλάχιστον ότι πρόκειται περί σφάλματος και όχι μιας συνήθους απόδοσης του κακής ποιότητας αισθητήρα.

Θα έλεγα οτι περισσότερο έχω μπερδευτεί παρά μου έχει λυθεί η απορία,την οποίο δεν είχα προηγουμένως μέχρι να διαβάσω τους προβληματισμούς @terrain_inconnu.

Δημοσιεύτηκε
2 minutes ago, Μιχάλης said:

Προφανώς δεν ειναι ευκολο να μιλήσουμε για "προβλημα" εφόσον ειμαι σιγουρος,απ όσα διαβάζω, ότι δεν ειναι ευκολο να βρεις δυο seestar να τραβήξεις κάτω απο τις ΙΔΙΕΣ συνθηκες φωτορύπανσης ρυθμισεων κτλ τον ΙΔΙΟ στόχο, την ΙΔΙΑ ωρα και να πάρεις διαφορετικά αποτελέσματα.Ισως αυτό θα ηταν και ο μοναδικός τρόπος να αποδείξεις τουλάχιστον ότι πρόκειται περί σφάλματος και όχι μιας συνήθους απόδοσης του κακής ποιότητας αισθητήρα.

Από συζήτηση που είχα πριν από λίγο στο discord του seestar_alp: ο συγκεκριμένος χρήστης έχει 3 μονάδες που τρέχουν παράλληλα, οι δύο εμφανίζουν banding, η μία όχι.

image.png.45b1e0484b5484a8bfad315ba4620ec4.png

Πέρα από τα όποια προβλήματα του banding που αναφέρω πιο πάνω και τα οποία δεν αλλάζουν την μεγάλη εικόνα ήθελα να προσθέσω (ως μέχρι πρότινως καθαρά οπτικός παρατηρητής) και μερικές πιο γενικές (όχι αναγκαστικά πρωτότυπες) σκέψεις για το Seestar.

Χάρη σε αυτό το εξαιρετικά καλά σχεδιασμένο plug & play πακέτο απέκτησα πρόσβαση σε αντικείμενα που λόγω φωτορύπανσης (Bortle 9) δεν ήταν ορατά με τα οπτικά που διαθέτω (10Χ50, 4" διοπτρικό, 6" dob). Επί της ουσίας μετέτρεψε έναν βαρετό ουρανό σε ένα ουρανό γεμάτο στόχους. Πλέον ξεφυλλίζω τον interstellarum Deep Sky Atlas και μετακινούμαι από αντικείμενο σε αντικείμενο εξερευνώντας κατά βούληση. Μέχρι το s50 να βρει τον εκάστοτε στόχο και να συλλέξει τις πρώτες εικόνες, αντλώ επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες, ενδεχομένως να παρατηρήσω και την ευρύτερη περιοχή με το διοπτρικό (wide field). Με κάποιο τρόπο το ένα συμπληρώνει το άλλο. Οι αναλογικές και ψηφιακές τεχνολογίες δεν είναι πάντα ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Εν ολίγοις, αποτελεί έναν ακόμα συναρπαστικό τρόπο να ανοίξει κανείς παράθυρο στο σύμπαν και μάλιστα έγχρωμο αυτή τη φορά (say goodbye to grey faint fuzzies).

Τα παραπάνω ισχύουν για DSO. Για ότι αφορά το ηλιακό σύστημα υστερεί κατά πολύ, ξεκάθαρα προτιμώ το dob για σελήνη/πλανήτες και το διοπτρικό με herschel wedge για τον ήλιο.

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ. Και επειδή δουλεύει σχεδόν μόνο του, μπορείς να κάνεις παράλληλα παρατήρηση με κάτι άλλο. Ή να διαβάζεις τις πληροφορίες στο Sky Safari και τη Wikipedia. Στο δικό μου το μυαλό είναι ένα αναβαθμισμένο Meade My Sky, το οποίο το είχα ευχαριστηθεί πολύ μέχρι να βγουν οι εφαρμογές στο iPhone. 

Το μόνο που βαριέμαι (μέχρι στιγμής) είναι η μετέπειτα επεξεργασία. Ποτέ μη λες ποτέ φυσικά. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης