Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το Seestar είναι αυτό που είναι. 

Στην απολύτως επιτυχημένη αστροβραδιά, η σύνδεση ήταν κάπως πολύπλοκη (Seestar ➡️ Smartphone ➡️ Laptop ➡️ TV), αλλά απολύτως λειτουργική. Χρειάστηκε να γίνει debugging, mirroring, casting, να μπει καλώδιο, αλλά βοήθησε ο πληροφορικάριος του σχολείου. 

Η αλήθεια είναι πάντως πως περισσότερο ασχολήθηκε ο κόσμος με το Maksutov που έμεινε μόνιμα στη Σελήνη, παρά με τα θαύματα που έδειχνε το Seestar, με εξαίρεση μια νεαρή ιδιοφυΐα της πρώτης γυμνασίου που γνώριζε αστροφυσική επιπέδου ΠΕ. 

Προσοφθάλμιο - Οθόνη 3-0 και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο! IMG-59af7f4e4e186b60e66b762f5de5509e-V.thumb.jpg.aef70d8364c763bb9fd17a68c0e82fa2.jpgIMG-94fb193ba884bb3318a0e2ef4268b8e2-V.thumb.jpg.a2424aed28d0e920b0cfb99fe475fa50.jpgIMG-b7eeb0ddb88a4043254d2600beb72592-V.thumb.jpg.034bf6f73bb8d12fdb1fc1cf0edcc6af.jpg

• Μου αρέσει 4

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• Απαντήσεις 333
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
8 hours ago, kkokkolis said:

Το Seestar είναι αυτό που είναι. 

Στην απολύτως επιτυχημένη αστροβραδιά, η σύνδεση ήταν κάπως πολύπλοκη (Seestar ➡️ Smartphone ➡️ Laptop ➡️ TV), αλλά απολύτως λειτουργική. Χρειάστηκε να γίνει debugging, mirroring, casting, να μπει καλώδιο, αλλά βοήθησε ο πληροφορικάριος του σχολείου. 

Η αλήθεια είναι πάντως πως περισσότερο ασχολήθηκε ο κόσμος με το Maksutov που έμεινε μόνιμα στη Σελήνη, παρά με τα θαύματα που έδειχνε το Seestar, με εξαίρεση μια νεαρή ιδιοφυΐα της πρώτης γυμνασίου που γνώριζε αστροφυσική επιπέδου ΠΕ. 

Προσοφθάλμιο - Οθόνη 3-0 και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο! IMG-59af7f4e4e186b60e66b762f5de5509e-V.thumb.jpg.aef70d8364c763bb9fd17a68c0e82fa2.jpgIMG-94fb193ba884bb3318a0e2ef4268b8e2-V.thumb.jpg.a2424aed28d0e920b0cfb99fe475fa50.jpgIMG-b7eeb0ddb88a4043254d2600beb72592-V.thumb.jpg.034bf6f73bb8d12fdb1fc1cf0edcc6af.jpg

Άραγε σε σχέση με αυτό, ποιο θα επικρατεί? Γνήσιο ή ηλεκτρονικό? 

https://www.astroshop.eu/eyepieces/pegasusastro-smarteye/p,85494 

Η τιμή είναι λίγο τσουχτερή αλλά λογικό και λόγω της πρωτοτυπίας.

Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, vagkaf said:

Άραγε σε σχέση με αυτό, ποιο θα επικρατεί? Γνήσιο ή ηλεκτρονικό? 

https://www.astroshop.eu/eyepieces/pegasusastro-smarteye/p,85494 

Η τιμή είναι λίγο τσουχτερή αλλά λογικό και λόγω της πρωτοτυπίας.

2k;!!!

Θα πρέπει να πουλήσω αρκετούς φακούς, αλλά είναι δύσκολο, καθώς είμαι δεμένος με όλους. 

Κοίτα, αυτό έχει μεν οθόνη αλλά δίνει και την αίσθηση της κλειδαρότρυπας. Οπότε δεν μπορώ να προβλέψω. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Έχει δοκιμάσει κανείς το plan mode; Λειτουργεί σωστά να  προγραμματίσεις τι να φωτογραφήσει και να αφήσεις το seestar να ανοίξει μόνο του την ώρα που το έχεις προγραμματίσει ;

--
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
On 7/3/2025 at 9:24 ΠΜ, Μιχάλης said:

Ελπιζω με το eq mode να εχω λιγότερο rejection rate στα frames και να παίρνω πιο μεγάλες εκθέσεις.Η φωτορύπανση της αθήνας πραγματικά δεν παλεύεται.

Έχω απενεργοποιήσει το dithering μέσω του seestar_alp και το rejection rate σε alt/az mode πέφτει στο 10%-15%. Βέβαια επειδή συλλέγω μεμονωμένα frames για φωτομετρία χωρίς να ακολουθεί stacking, δεν γνωρίζω πόση επίπτωση θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα όταν το ζητούμενο είναι η αστροφωτογράφιση. Ξέρω πάντως ότι αρκετοί κάνουν dithering ανά 25 frames αντί ανά 5 που είναι το default.

On 23/2/2025 at 2:50 ΠΜ, Μιχάλης said:

Δεν μου αρεσε η εκτυπωση.Μολις πηγα να κλεισω το τηλεσκοπιο εσπασε η γωνια οπως φαινεται στη φωτο.Νομιζω ειναι απο τις εκτυπωσεις που θα πανε κατυεθειαν στα σκουπιδια.το dew shield με αυτο το σχεδιασμο δεν λειτουργει για εμενα

Έστειλα για εκτύπωση το stl που συζητήσαμε πιο πάνω και το εκτύπωσαν με δική τους πρωτοβουλία και σε PLA αλλά και σε PTEG (black matte). Σαφώς το PTEG είναι πιο ανθεκτικό αλλά και το PLA που χρησιμοποίησαν δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα σπάσει εύκολα (με εξαίρεση το πολύ λεπτό πλευρικό στοιχείο που τοποθετείται ανάμεσα στο βραχίωνα και στο κυρίως σώμα). Ίσως είναι και θέμα εκτυπωτή. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ανώτερο από τον κλασικό κύλινδρο που κουμπώνει απευθείας πάνω στον φακό. Πρώτον, απελευθερώνεται μόνο του σε περίπτωση που κλείσει ο βραχίωνας χωρίς να μπλοκάρει την κίνηση του. Δεύτερον, δεν μειώνει την διάμετρο του τηλεσκοπίου, κάτι που συμβαίνει με τον κύλινδρο (μείωση διαμέτρου περίπου 6%).

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
57 minutes ago, darkmaster said:

Έχει δοκιμάσει κανείς το plan mode; Λειτουργεί σωστά να  προγραμματίσεις τι να φωτογραφήσει και να αφήσεις το seestar να ανοίξει μόνο του την ώρα που το έχεις προγραμματίσει ;

Ναι λειτουργεί εφόσον ορίσεις το plan και το κάνεις execute. Tο τηλεσκόπιο θα πρέπει να είναι ήδη σε λειτουργία, δεν ανοίγει μόνο του (εκτός αν εννοείς τον βραχίωνα). Προσωπικά προτιμώ το schedule του seestar_alp το οποίο παρέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες ρυθμίσεων.

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, terrain_inconnu said:

Προσωπικά προτιμώ το schedule του seestar_alp το οποίο παρέχει πολύ περισσότερες δυνατότητες ρυθμίσεων.

Με αυτό τον τρόπο, πάλι στέλνεις στο seestar ότι του προγραμματίσεις να κάνει και το αφήνεις standby να τα εκτελέσει στην  ώρα που θα ορίσεις; Δεν χρειάζεται να έχει επαφή με το δίκτυο;

--
Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, darkmaster said:

Με αυτό τον τρόπο, πάλι στέλνεις στο seestar ότι του προγραμματίσεις να κάνει και το αφήνεις standby να τα εκτελέσει στην  ώρα που θα ορίσεις; Δεν χρειάζεται να έχει επαφή με το δίκτυο;

Όχι, το μειονέκτημα είναι πως με το seestar_alp ο υπολογιστής που τρέχει το schedule πρέπει να παραμείνει ανοιχτός και συνδεδεμένος με το Seestar ώστε να του δίνει τις εντολές για κάθε βήμα.

Δημοσιεύτηκε

Ναι υπάρχει αυτό το θέμα με το planning από το seestar_alp όπου αν κλείσεις το laptop δεν εκτελείται το πλάνο. Τελικά κατέφυγα σε ένα raspberry που έχω για nas. Οπότε τώρα εκτελεί και χρέη seestar controller.

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με την εμφάνιση του banding: στο φόρουμ της ZWO μου απάντησαν σήμερα πως θα ενσωματωθεί στο firmware μια λύση flat field correction ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης: 1 μήνας).

• Μου αρέσει 1

Για όποιον δεν ασχολείται με την επεξεργασία των μεμονωμένων frames (αρχεία FITS) και θέλει να δουλεύει μόνο με την εφαρμογή του Seestar: παρατήρησα ότι όταν το AI denoise γίνεται κατά την διάρκεια των λήψεων (μέσα από το Stargazing δηλαδή) η ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ καλύτερη από ότι όταν το denoising γίνεται αφού ολοκληρωθεί η λήψη (π.χ. μέσα από το My Album -> Seestar ή από το Deep Sky Stack απευθείας). Παράδειγμα για το Μ3:

image.thumb.png.a9850bc8fd1e59448decdf79ad8585d9.png

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
4 hours ago, terrain_inconnu said:

Για όποιον δεν ασχολείται με την επεξεργασία των μεμονωμένων frames (αρχεία FITS) και θέλει να δουλεύει μόνο με την εφαρμογή του Seestar: παρατήρησα ότι όταν το AI denoise γίνεται κατά την διάρκεια των λήψεων (μέσα από το Stargazing δηλαδή) η ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ καλύτερη από ότι όταν το denoising γίνεται αφού ολοκληρωθεί η λήψη (π.χ. μέσα από το My Album -> Seestar ή από το Deep Sky Stack απευθείας). Παράδειγμα για το Μ3:

image.thumb.png.a9850bc8fd1e59448decdf79ad8585d9.png

Το έχω διαπιστώσει και εγώ αυτό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

On 7/3/2025 at 11:55 ΜΜ, kkokkolis said:

IMG-59af7f4e4e186b60e66b762f5de5509e-V.thumb.jpg.aef70d8364c763bb9fd17a68c0e82fa2.jpg

Εξαιρετική η ιδέα της αστροβραδιάς, είτε με αναλογικά είτε ψηφιακά μέσα αποτελεί μια πρώτης τάξεως πηγή έμπνευσης και δημιουργεί αντισώματα στις διάφορες αναχρονιστικές αντιλήψεις που διακινούνται συχνά πυκνά στις σχολικές αίθουσες (από επίσημα χείλη αλλά και εμμέσως).

Με αφορμή την προβολή σε μεγάλη οθόνη, αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος η live προβολή να γίνει με περιστροφή 90 μοιρών ώστε σε full screen mode η εικόνα να γεμίζει όλο το κάδρο (εκτός αν υπάρχει δυνατότητα περιστροφής της ίδιας της οθόνης που είναι ακόμα καλύτερο). Παράδειγμα του τι εννοώ για το Baade's Window στον Τοξότη:

image.thumb.png.8e43efc2ff1e4b828d932057cc037875.png image.thumb.png.5241619e251b47a21ea59901b59ea8fa.png

43 minutes ago, darkmaster said:

Για android στον προσανατολισμό με έχει βοηθήσει αυτό https://play.google.com/store/apps/details?id=org.crape.rotationcontrol&hl=en-US

Μπορείς να  επισυνάψεις ένα screenshot του κινητού με την εφαρμογή του Seestar σε landscape προσανατολισμό;

Δημοσιεύτηκε
On 19/3/2025 at 11:11 ΠΜ, terrain_inconnu said:

Μπορείς να  επισυνάψεις ένα screenshot του κινητού με την εφαρμογή του Seestar σε landscape προσανατολισμό;

Screenshot_20250320-162121_Seestar.jpg.26812dc0f9f4853773babab2e6d06654.jpg

--
Δημοσιεύτηκε
24 minutes ago, darkmaster said:

Screenshot_20250320-162121_Seestar.jpg.26812dc0f9f4853773babab2e6d06654.jpg

Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Σε εμένα η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν έχει καμία επιρροή στον προσανατολισμό της εικόνας.  Από τις κριτικές καταλαβαίνω ότι είναι hit or miss, σε κάποια κινητά και εκδόσεις λογισμικού δουλεύει, σε άλλα όχι.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ λέω να περιμένω 1-2 μήνες πριν πάω στο eq mode μια και μέχρι τότε σύμφωνα με την εταιρεία θα βγάλει δικό της σύστημα eq .Το ξέρω ότι με ξύνει να πάρω τη skywatcher (200 ευρώ περίπου τρίποδας και wedge) αλλά λέω να κάνω υπομονή .Εσείς τι σκοπεύετε ; 

Δημοσιεύτηκε

Εγώ βλέπω να χρησιμοποιούν απλούς φωτογραφικούς τρίποδες. Το θέμα είναι πως ακόμη έχει επιλογές 10-20-30sec. Τουλάχιστον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 30s τώρα. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Εχθές για κάποιο ανεξήγητο λόγο το Seestar αποφάσισε να κάνει δύο περιστροφές γύρω από τον εαυτό του κατά την διάρκεια του horizontal calibration με αποτέλεσμα να τυλίξει αντίστοιχες φορές το καλώδιο του power bank σφιχτά γύρω από την βάση και να το ζορίσει (προφανώς τερμάτισε και δεν μπορούσε να πάει παραπέρα και μετά σταμάτησε την προσπάθεια). Το κατάλαβα όταν έβγαλε μήνυμα  failed calibration και πήγα να δω τι γίνεται. Δεν φαίνεται να έπαθε κάτι, λειτούργησε κανονικά όλο το βράδυ. Επειδή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό (την πρώτη φορά συνέβει κατά την αλλαγή στόχου), αποφάσισα να εκτυπώσω ένα power bank holder ώστε να λυθεί το ζήτημα μια και καλή.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης