Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
2 minutes ago, terrain_inconnu said:

Ok, PLA λοιπόν (ιδανικά matte black φαντάζομαι). Infill 20%?

εγω τα εκτυπωνω ολα με 100% infill.Matte PLA δεν ξερω αν υπάρχει μια και οι στρωσεις που δημιουργουνται απο τα επιπεδα εκτύπωσης φτιαχνουν μια καπως σαγρέ επιφάνεια.Επίσης οσα dew shiled εχω εκτυπώσει εγώ εχουν κάποιες εσωτερικές πτυχώσεις οι οποίες χρησιμέυουν στο μην καταλήγουν οι αντανακλάσεις στο φακό και κάπως να μειώνεται το φαινόμενο της αντανάκλασης.Εχω δει και εχω διαβασει διαφορα στο ιντερνετ περί αντακλάσεων στα dew shield και δεν ξερω κατα πόσο έχουν πρακτικη αξία να τα εφαρμόσει κανείς.Εγω απλό μαυρο PLA χρησιμοποιώ.Το βραδυ αν βρω χρονο θα τα βασω στον cura να σας πως χρονο εκτύπωσης.

• Απαντήσεις 348
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εντάξει, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, περιμένω απάντηση από τις εταιρείες και θα επανέλθω (σημ: ζήτησα προσφορά για το απλό dew shield για αρχή, σκέτος κύλινδρος).

Για να πούμε και κάτι για το Seestar αυτό καθέ αυτό: πριν μερικές μέρες έκανα μια δοκιμή φωτομετρίας ενός μεταβλητού συστήματος (eclipsing binary). Δυστυχώς είχε συνεχώς διάσπαρτα σύννεφα και δεν κατάφερα να αποτυπώσω μεγάλος μέρος της καμπλύλης φωτεινότητας του συστήματος αυτού γύρω από το ελάχιστο. Πάντως το πρώτο δείγμα είναι καλύτερο από ότι περίμενα, δείχνει να λειτουργεί παρά τους όποιους περιορισμούς. Θα παραθέσω τις λεπτομέρειες συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων φωτομετρίας σε ξεχωριστό νήμα.

V868Mon.jpg.211a7b1d3528c7112f72356317339efe.jpg

Το επεξεργάστηκε ο terrain_inconnu
  • Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

Παρέλαβα το light & dew shield που είχα στείλει για 3D εκτύπωση (κόστος 12 ευρώ). Πολύ εύκολη διαδικασία: στέλνεις τα αρχείο, λαμβάνεις προσφορά, δίνεις το οκ και σε 1 εργάσιμη είναι έτοιμο.

Σχετικά με το θέμα του banding στα frameς υπό συνθήκες φωτορύπανσης, είχα θέσει το πρόβλημα στο φόρουμ της ZWΟ και μετά από 2-3 ανταλλαγές μηνυμάτων η απάντηση από το Support είναι πως "These cases are being reproduced and tested, and the results and solutions will be available soon". Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε όσο αφορά τον τρόπο και τον χρόνο επίλυσης αλλά τουλάχιστον το κοιτάνε.

Δημοσιεύτηκε
On 29/10/2024 at 8:31 ΜΜ, Iraklis said:

'Εχω το s50 κανένα χρόνο τώρα. Αυτό το έξυπνο τηλεσκόπιο είναι το τέλειο εκπαιδευτικό εργαλείο. Είμαι συντονιστής του ομίλου αστρονομίας του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου κι έχουμε κάνει απίστευτα πράγματα με αυτό. Το έχουμε πάρει και στο Austin Texas και καταγράψαμε την έκλειψη της 8ης Απριλίου 2024 με αυτό. Συνήθως πάμε στη Μονόλιθο στη νότια Ρόδο , στήνω το s50 , συνδέω το κινητό με βιντεοπροτζέκτορα (έχει ο όμιλος γεννήτρια) και προβάλλουμε στον λευκό τοίχο ενός μοναστηριού. Μαγεία. Τελευταία είδαμε pacman nebula, gost of Cassiopeia, μεγάλο σφαιρωτό σμήνος Ηρακλή, crescent nebula. Γενικά είναι ένα φοβερό εργαλείο εκπαίδευσης και ανάλογων συλλογικών δραστηριοτήτων. Η ποιότητα εικόνας είναι αυτό που μπορείς να περιμένεις από έναν αισθητήρα 2 mp. Μια χαρά για δημοσίευση στα διαδικτυακά μέσα αλλά αν θέλεις μια πραγματικά καλή εικόνα υψηλής ανάλυσης να τη μεγεθύνεις σε Α3+ και να την αναρτήσεις σε τοίχο , δεν κάνει . Το χειρότερο είναι ότι αφαιρεί πλήρως τη μαγεία της αστροφωτογραφίας, το σχεδιασμό και το στήσιμο. Κατανοώ το ότι , αν δεν υπάρχει χρόνος, είναι μια λύση. Μέτριο φωταγραφικά εργαλείο , τέλειο ομως εκπαιδευτικό με την ευρεία έννοια.

Με ποιο τρόπο στέλνεις την εικόνα από το Smartphone στον προβολέα; Πρέπει να το κάνω 7 Μαρτίου. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, kkokkolis said:

Με ποιο τρόπο στέλνεις την εικόνα από το Smartphone στον προβολέα; Πρέπει να το κάνω 7 Μαρτίου. 

Το κινητό / tablet που χρησιμοποιείς για να ελέγχεις το seestar σου μπορεί ή να κάνει cast την οθόνη σε προβολέα μέσω της θύρας USB-c και ενός αντάπτορα του δεκάρικου (ψάξε για "cast android on projector usb c to hdmi").

Εναλλακτικά, αν ο projector είναι σχετικά νέος, μπορείς να κάνεις cast την οθόνη ασύρματα

https://www.seenebula.com/blogs/how-to/how-to-connect-phone-to-projector-wirelessly-4-effective-methods

Υπάρχει και αυτή η λύση απευθείας από την ZWO:

https://h5.seestar.com/course/12201

Μπορείς ακόμα και να τρέξεις την εφαρμογή στο λαπτοπ σου μέσω του Bluestacks5, και έπειτα να το συνδέσεις στον projector. 

Δεν θα αναφέρω καν την επιλογή του Seestar_alp γιατί δεν το έχω καν δοκιμάσει ακόμα και υποψιάζομαι πως το interface θα μπερδέψει κόσμο.

• Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, kkokkolis said:

Λοιπόν, χρειάζεται ένας αντάπτορας type c-hdmi ( έχω smartphone). Συνδέεις το κινητό με τον προτζέκτορα μέσω του αντάπτορα κι αυτό ειναι. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο προτζέκτορας κάνει mirroring του κινητού. Προβάλλει δηλαδή μια μεγεθυμένη εικόνα της οθόνης με κενό δεξιά αριστερά. Αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό. 

• Ευχαριστώ 1

Ευχαριστώ.

Δοκιμάζω το Bluestacks και θα δω για τον προσαρμογέα.

Αυτό; https://www.skroutz.gr/s/52407519/Anker-Metatropeas-USB-C-male-se-HDMI-female-1tmch-A83120A1.html

image.png.79c062b439af4e4336d7db99dd2dceca.png

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωταντίνε, δεν το έχω χρησιμοποιήσει το Bluestacks, αλλα έχω δει πολλούς να λένε πως το χρησιμοποιούν. Πρέπει να έχεις bluetooth οπωσδήποτε στο λαπτοπ σου! Αν δυσκολευτείς, προτίμησε το seestar_alp, είναι μια καλή δικαιολογία για να το μάθεις!

Εν τέλει, νομίζω πως το καλωδιάκι είναι ο πιο εύκολος τρόπος. 

Επίσης, δεν χρειάζεται να δώσεις 25άρι για τον αντάπτορα, παίζουν και άλλοι πιο οικονομικοί.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα !

Εσπασα το stl που παραθέσατε πιο πάνω απο το facebook group και το εβαλα στο cura για να δω χρονο εκτύπωσης.

Τα αποτελέσματα παρακάτω.Ολο το συναρμολόγημα ειναι περίπου 62 gr και ο συνολικός χρόνος για 100% infill ειναι περίπου 6 ώρες.Παραθετω και τα αρχεία stl ωστε αν καποιος θέλει να το εκτυπώσει να το κάνει εύκολα καθώς το αρχικό stl δεν ηταν στημμένο για εκτύπωση όλων των κομματιών ταυτόχρονα.image.thumb.png.008e962a24b636ee89cb175d3ffd7a3c.png

seestar-EQ-Hood part 2.STL seestar-EQ-Hood part 3.STL seestar-EQ-Hood part 1.STL

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Εξαιρετικό. Πόσο εύκολο είναι να πειράξει κανείς ένα stl και να το προσαρμόσει κατά το δοκούν; Το ρωτάω γιατί π.χ. το dew shield που εκτύπωσα θα ερχόταν πολύ κοντά στο φακό αν το τοποθετούσα ως έχει. Μείωσα το ύψος του εσωτερικού κυλίνδρου μερικά mm με γυαλόχαρτο ώστε 1ον να μην υπάρχει περίπτωση να έρθει σε επαφή με τον φακό και 2ον να ξεκουμπώνει μόνο του σε περίπτωση που κλείσει ο βραχίονας κατά λάθος.

Κάτοχος για ακετά χρόνια ενός ender 3, χρησιμοποιώ το https://www.tinkercad.com/   αρκετά χρόνια για επεξεργασία ή δημιουργία δικών μου stl. Είναι δωρεάν και το έχω βρει αρκετά εύκολο στη χρήση, ειδικά για επεξεργασία και παρεμβάσεις σε stl σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Με αυτό επίσης κόβεις σε επιμέρους κομμάτια stl όπως το dew shield του Kai.

Το θέμα του infill είναι σχετικό γιατί ειδικά σε αντικείμενα με μικρό σχετικά πάχος όπως οι πλευρές του dew shield είναι σχεδόν 100% και μικρότερη τιμή να χρησιμοποιήσετε. Εγώ το τύπωσα με το στάνταρ 20%, γενικά μεγαλύτερες τιμές χρησιμοποιώ όταν θα υπάρξει φορτίο.

Αν είστε λάτρης των κατασκευών είναι από τα πλέον χρήσιμα δώρα ένας 3d printer.

Το επεξεργάστηκε ο tomeye
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Έχω δουλέψει με το tinkercad για διάφορα project με Arduino, θα δω και το κομμάτι του 3d editing.

Σχετικά με το dew shield του Kai, εφαρμόζει σωστά ή υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει μεταξύ κυρίως σώματος και βραχίονα; Επίσης, το τρίτο κομμάτι στο stl (ο μικρός δακτύλιος) σε τι χρησιμεύει;

Δημοσιεύτηκε

Δεν μου αρεσε η εκτυπωση.Μολις πηγα να κλεισω το τηλεσκοπιο εσπασε η γωνια οπως φαινεται στη φωτο.Νομιζω ειναι απο τις εκτυπωσεις που θα πανε κατυεθειαν στα σκουπιδια.το dew shield με αυτο το σχεδιασμο δεν λειτουργει για εμενα

IMG_6460.jpeg

IMG_6462.jpeg

IMG_6459.jpeg

Δημοσιεύτηκε

Βλέπω πως τυπώνεις σε PLA. 

Οι τύποι που το σχεδίασαν (οι ίδιοι που έφτιαξαν το seestar_alp) το πουλάνε εκτυπωμένο εδώ και μήνες, αλλά τυπώνουν σε PETG που είναι πολύ πιο γερό.

Δημοσιεύτηκε

Βάλε λίγο logo και θα είναι κομπλέ. Κριμα να το πετάξεις.Το pla είναι αρκετά δυνατό και άκαμπτο αν δουλευτεί σε σωστή θερμοκρασία. Για τέτοιου είδους κατασκευές είναι ότι πρέπει. Ένα πολύ καλύτερο software από το tinkerkad και free είναι το onshape. 

Δημοσιεύτηκε

Κι εγώ PLA χρησιμοποίησα και δεν έχω πρόβλημα μέχρι τώρα. Συμφωνώ να βάλεις logo και να ξαναδοκιμάσεις, στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται να μην είναι ακριβώς στο κέντρο. Δεν ξέρω αν έγινε κάτι με αυτό ή με μπερδεύει η φωτογραφία. Προτείνω να το πιάσετε με κάποιο κορδόνι από το σώμα του seestar για να αποφύγετε τις πτώσεις που κινδυνεύει να σπάσει.

@terrain_inconnu Κόλλησα το δακτύλιο στην εσωτερική πλευρά, εκεί που ακουμπάει στο seestar γιατί χωρίς αυτό ξεκούμπωνε το dew shield συνεχώς από τη βάση του.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

εμενα για να πω την αληθεια με χαλαει που για να λειτουργησει σωστα το eq mode πρέπει να δωσεις + 150 ευρω τουλάχιστον,για τριποδο και wedge,αλλά τι να κάνεις το τηλεσκόπιο δεν φτιαχτηκε γ αυτο.

Στα της επεξεργασίας τωρα:εχει καταφέρει κανεις να κάνει τα αστρα να μοιάζουν σημειακά και όχι σαν σφαίρες;εχω βρεις το workflow για να μην ειναι κορεσμένα και υπερφωτισμένα αλλά ειναι ενοχλητικό που φαίνονται σαν σφαίρες.Διαβασα οτι οφειλεται στο pixel size του αιθητηρα και στο σχεδιασμό των οπτικών του,αλλά υπάρχει τρόπος έστω να μειωθεί αυτό το φαινόμενο;

Χαιρετίζω την ομάδα.

Έφτιαξα μια ομάδα στο Facebook για το αγαπημένο μας seestar S50. Να μοιραζόμαστε φωτογραφίες και ιδέες.

Σας περιμένω όλους.

Βασίλης Κον.

https://www.facebook.com/share/19UVveSfL1/?mibextid=qi2Omg

Screenshot_20250301-232137.png

Το επεξεργάστηκε ο boss16
Δημοσιεύτηκε

Γίνεται με τον plan mode να προγραμματίσεις τι ακριβώς να κάνεις να το παρατήσεις ανοιχτό λίγο πριν την ώρα που το προγραμμάτισες και χωρίς κινητό ή άλλη ενέργεια να ξεκινήσει μόνο του;

--
Δημοσιεύτηκε

Πρόεδρος και ιδρυτής zwo.Την επόμενη εβδομάδα eq mode,θα φτιάξουν και wedge.Λεει και για S70 και μελλοντική αναβάθμιση αισθητήρα στα S50 και S30.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

το seestar πουλάει λόγω τιμής όχι λόγω specs!Εχω βαρεθεί να βλέπω (και να τραβάω) πολύ μέτριες ποιοτικά εικόνες.Αν αναβαθμιστεί σε επίπεδο αισθητήρα κτλ θα κοστίζει πολυ περισσότερο (πιστεύω) πραγμα που θα το κάνει μή ανταγωνιστικό.Υπάρχει μικρό περιθώρειο για άνοδος τιμής σε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο αλλα θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός ειναι πολύ μεγάλος για πάνω απο 1500 ευρω.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
On 5/3/2025 at 8:33 ΠΜ, Μιχάλης said:

το seestar πουλάει λόγω τιμής όχι λόγω specs!Εχω βαρεθεί να βλέπω (και να τραβάω) πολύ μέτριες ποιοτικά εικόνες.Αν αναβαθμιστεί σε επίπεδο αισθητήρα κτλ θα κοστίζει πολυ περισσότερο (πιστεύω) πραγμα που θα το κάνει μή ανταγωνιστικό.Υπάρχει μικρό περιθώρειο για άνοδος τιμής σε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο αλλα θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός ειναι πολύ μεγάλος για πάνω απο 1500 ευρω.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, εν'μέρει όμως. Αγόρασα το Seestar S50 σχεδόν όταν το πρώτο έφερε το πλανητάριο Θεσσαλονίκης, 450€ και με της αναβαθμίσεις που έχει κάνει για τα λεφτά του κάτι παραπάνω από τίμιο είναι. Αφήνω κάποιες φωτό όπως της πήρα χωρίς επεξεργασία ( μόνο ότι δίνει το μηχάνημα να επεξεργαστείς) μέσα στην πόλη ( κέντρο Πάτρα με φωτορύπανση φουλ). Και ρωτώ, υπάρχει περίπτωση να πάρω τέτοιες φωτογραφίες με  οποιονδήποτε εξοπλισμό σε αυτά τα χρήματα? 

Φιλικά Βασίλης 

1734132929556.jpg

1734133272258.jpg

1736133983247 (1).jpg

1734134377510.jpg

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

δεν ειπε κανεις οτι μπορεις με 500 ευρω να κανεις αστροφωτογραφιση.Αν δεις φωτογραφιες με 2-3 φορές αυτο το μπατζετ θα καταλαβεις την διαφορα.Αυτος ειναι ο λογος που πουλαει το seestar ομως,για οσους δεν θελουν να διαθεσουν αυτα τα χρηματα για αστροφωτογραφιση.Ο χρονος επεξεργασιας πάνω κάτω ειναι ο ίδιος ανεξάρτητα με τον εξοπλισμό,αν θελεις να εχεις ενα ποιοτικό αποτέλεσμα.Αν εσενα σε ικανοποιεί αυτο που τραβας αυτό φτάνει!Εγω καταθετω την αποψη μου ,λεγοντας οτι για το χρονο που σπαταλώ το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί πλέον.Ελπιζω με το eq mode να εχω λιγότερο rejection rate στα frames και να παίρνω πιο μεγάλες εκθέσεις.Η φωτορύπανση της αθήνας πραγματικά δεν παλεύεται.

• Μου αρέσει 2

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης