kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 (επεξεργάστηκε) Σε έκταση 3/4 δεν υπάρχει κίνδυνος ανατροπής. Ο πιστός μου μεταλλικός Manfrotto 055XPR0B είναι σαφώς πιο στιβαρός από τον υπερφορητό K&F-TC2534 με τα ανθρακονήματα. Θα δοκιμάσω τον δεύτερο πάντως και αν δεν με πείσει θα τον κρατήσω σαν φορητή επιλογή. Πέτυχα την ορθή αναφορά εύκολα. Η απόκλιση το βράδυ στον πραγματικό ουρανό. Τελικά, η ξεχασμένη μου κεφαλή Manfrotto 804RC2 3D έχει όλες τις λειτουργίες της Innorel, σε πιο στιβαρό (και βαρύ) πακέτο, ακόμη και τα τόξα ανύψωσης και αζιμουθίου, με κλίση σε έναν άξονα ακόμη (πορτραίτο - τοπίο για τις φωτογραφικές). Αν την δοκίμαζα ίσως να μην αγόραζα άλλη κεφαλή, έχω μαζέψει 5 για δύο τρίποδες (χώρια η PortaMount). Αυτά συμβαίνουν. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν μέχρι εδώ. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 31 ο kkokkolis 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Το marketing τρελάθηκε... Ποιος βρίσκει ελκυστικά τα spikes της αράχνης των νευτωνείων??? Ωραία δικαιολογία για να δημιουργήσουν ένα προϊόν προσθήκης θορύβου στην εικόνα. Μέχρι και στο JWST έκαναν ολόκληρη μελέτη για να εχουν οσο το δυνατόν λιγότερα spikes λόγω αράχνης αλλά και εξάγωνων καθρεπτών.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Όταν το κεφάλαιο δεν βρίσκει ακάλυπτες ανάγκες στην αγορά, τις δημιουργεί. Μην τα βάζουμε όμως μόνο μαζί του. Οι καταναλωτές λατρεύουν και αγκαλιάζουν τις τεχνητές αυτές ανάγκες, όταν η αγοραστική τους δύναμη το επιτρέπει. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 31 Η πρώτη μου δοκιμή σε ισημερινή διάταξη με απογοήτευσε κάπως. Κατόρθωσα να το στήσω καθώς από το παρατηρητήριο "Ευάγγελος Καφετζόπουλος" είναι ορατός ο Πολικός. Νομίζω πως πέτυχα και τις ρυθμίσεις. Βρήκε το M54 με ευκολία, αλλά στα 20sec έβγαζε trails. Κατέβηκα στα 10sec 4K και... Το rejection πήγε σύννεφο! Η εικόνα είναι ανεστίαστη. Το σφαιρωτό μοιάζει με μεγάλο αστέρι. Χάλια. Λέω, ας δω τη Σελήνη που με ενδιαφέρει για τις 7/9... Εδώ ευτυχώς εστίαζε άψογα! Στο live όμως η εικόνα έτρεμε πολύ. Το αποτύπωσα σε video που δεν μπορώ να ανεβάσω. Στο Scenery όλα καλά. Υποθέτω πως φταίει ο τρίποδας και οι ροπές της ισημερινής. Έχει και αεράκι. Οπότε την Έκλειψη σε good old αλταζιμουθιακή και ξαναβλέπω την ισημερινή με άλλον τρίποδα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
mad Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Καλημέρα. Πάντα εστιάζω σε ένα φωτεινό άστρο πριν από τον στόχο που έχω επιλέξει έτσι η εστίαση είναι καρφί. Αν τα άστρα είναι αμυδρά έχω παρατηρήσει ότι η εστίαση δεν είναι πάντα καλή. Για να γίνει πολική ευθυγράμμιση δεν χρειάζεται να βλέπεις πολικό. Αν η εστίαση είναι αρκετά εκτός το seestar δεν μπορεί να στακαρει. Δουλεύω το μαμά το τρίποδο και δεν έχω τρέμουλο.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Μόλις τώρα, mad said: Καλημέρα. Πάντα εστιάζω σε ένα φωτεινό άστρο πριν από τον στόχο που έχω επιλέξει έτσι η εστίαση είναι καρφί. Αν τα άστρα είναι αμυδρά έχω παρατηρήσει ότι η εστίαση δεν είναι πάντα καλή. Για να γίνει πολική ευθυγράμμιση δεν χρειάζεται να βλέπεις πολικό. Αν η εστίαση είναι αρκετά εκτός το seestar δεν μπορεί να στακαρει. Δουλεύω το μαμά το τρίποδο και δεν έχω τρέμουλο. Μπράβο, μου έβγαλε μήνυμα "Not enough stars". Ό στόχος ήταν χαμηλά πάνω από τη θάλασσα. Υποθέτω η υγρασία έβαλε το νεράκι της. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 19 hours ago, vagkaf said: Το marketing τρελάθηκε... Ποιος βρίσκει ελκυστικά τα spikes της αράχνης των νευτωνείων??? Ωραία δικαιολογία για να δημιουργήσουν ένα προϊόν προσθήκης θορύβου στην εικόνα. Μέχρι και στο JWST έκαναν ολόκληρη μελέτη για να εχουν οσο το δυνατόν λιγότερα spikes λόγω αράχνης αλλά και εξάγωνων καθρεπτών. Με S30 από τον Guy Walsh Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 1 1 hour ago, kkokkolis said: Με S30 από τον Guy Walsh Είναι μια άποψη και αυτό. Αγόρασε το μαραφέτι ή έκανε ιδιοκατασκευή με κλωστές?
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 08:12 AM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 08:12 AM (επεξεργάστηκε) Εκτός από τη λειτουργία για την οποία προορίζεται το κάθε όργανο με τα συμπαραμαρτούντα του, οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα προκλήσεις που αφορούν τη φύλαξη, οργάνωση, αποθήκευση, μεταφορά, συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση, ηλεκτροδότηση κλπ. Τα Seestar και τα έξυπνα τηλεσκόπια εν γένει είναι τα πλέον διαχειρίσιμα ως προς τις προκλήσεις αυτές, αφ' ενός λόγω της αρχιτεκτονικής όλα σε ένα, αφετέρου λόγω του μικρού μεγέθους και βάρους και της υψηλής φορητότητας. Ωστόσο έχουν και αυτά τις απαιτήσεις τους. Σκέφτηκα να σας δείξω λοιπόν το Setup μου και, αν το επιθυμείτε και δεν βαριέστε, δείχνετε και εσείς. Νομίζω πως πλέον ολοκληρώθηκε το σύστημα με την απόκτηση αυτού του Filter Holder Δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω φίλτρο πέραν του συμπεριληφθέντος, αν και δεν το αποκλείω, καθώς ήδη έχω τα Baader OIII, Thousand Oaks LP2 & Baader UHC-S στις 2.00", αλλά και 2 ουδέτερα ND (που προστατεύουν τον φακό). Ωστόσο στη στεφάνη του εξαρτήματος μπαίνει το παρέκταμα αυτό το οποίο είναι πτυσσόμενο και χωράει κάτω από τον τρίποδα μαζί με το Powerbank και το ηλιακό φίλτρο (αλλά και άλλο ένα φίλτρο 2.00"). Τα υπόλοιπα τα έχω βάλει σε μια γκατζετιέρα από τα Lidl, από τη μια πλευρά τους αποσβεστήρες κραδασμών, το αλφάδι, τη βάση για ερευνητές, τον αυτοσχέδιο ηλιακό ερευνητή, manuals κλπ και από την άλλη ερευνητές, φακούς, το καλώδιο φόρτισης και σύνδεσης με υπολογιστή (φορτιστή 67W κουβαλώ πάντοτε στην τσάντα μου). Όλα αυτά χωράνε σε μια αθάνατη τσάντα Victorinox που με υπηρετεί 30 χρόνια, με χώρο για χάρτες (βιβλίο Μυλωνά, Montly Sky Guide, Orion Map 600, Astronomy Magazine Atlas of the Stars, Pocket Sky Atlas, Philips Sky Atlas ή/και το Tablet 11", ή laptop 14"), το βαλιτσάκι (πάνω από αφρώδες υλικό στον πάτο), την γκατζετιέρα, το Giotto και κενό χώρο (για κιάλια ή την ισημερινή κεφαλή), αν χρειαστεί. Μία εναλλακτική είναι αυτή η θήκη της Oklop στα 80€, σχεδιασμένη ειδικά για το S50. Η λογική είναι παρόμοια. Κεντρική θήκη που χωράει το Styrofoam ακριβώς (εμένα μένει χώρος στον θόλο), μπροστινή θήκη για αξεσουάρ (μικρότερη) και οπίσθια για χάρτες. Η τσάντα βέβαια προορίζεται για τον ώμο ενώ το back pack έχει πιο ευέλικτη μεταφορά. Νομίζω πως καλύπτομαι εξίσου καλά ή και καλύτερα, αξιοποιώντας κάτι που ήδη είχα και από ένα αγαπημένο brand με αθάνατα προϊόντα. Όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο backpack, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω και τον Manfrotto (στο τσαντάκι του έχει κεφαλές 808RC4 που γίνεται ισημερινή και Novoflex Magic Ball) ή τη μακρόστενη θήκη με τον φορητό τρίποδα K&F Concept KF-T 2534 Carbon Fiber και Innorel F20 για ισημερινή, αλλά και K&F Ball head για άλλες χρήσεις. Ποτέ δεν είχα κάτι που να συνδύαζε τόσες ικανότητες σε τόσο μικρό πακέτο, έστω και χωρίς μακρές εκθέσεις επεξεργασία των εικόνων. Και, επιπλέον, τόσο φθηνό, ιδίως αν λάβεις υπόψιν πόσα προσφέρει. Το επεξεργάστηκε Σάββατο στις 10:39 AM ο kkokkolis 3 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 07:48 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 07:48 PM μετα απο αρκετους μηνες εβγαλα σημερα το τηλεσκοπιο για να κανει τα updates και να δοκιμασω τις νεες δυνατότητες του.Δεκα λέπτα με εκθεσεις 30s με σχεδον πανσεληνο ηταν αρκετα για να εχω το παρακατω αποτελεσμα στο M27.Με το 4κ και το drizzling που κανει σε συνδιασμο με το ai denoise που δοκίμασα πρωτη φορά ισως να μην χρειαζεται καν να ανοιγω siril κτλ καθως το αποτελεσμα ειναι αρκετα ικανοποιητικο για το επιπεδο μου.Το μονο μειον ειναι οτι οι εκθεσεις 60s εχουν υπερβολικα μεγαλο fail ratio.Δεν μετρησα frames αλλα αγανακτησα να περιμενω τις μονολεπτες εκθεσεις καθως εβλεπα οτι συνεχως γινοντουσαν reject.Το m27 την ωρα που το εβγαλα ηταν πολυ ψηλα.Να σημειωσω οτι ημουν με το στοκ τριποδο πανω σε ενα τραπεζι,σε eq mode και το ειχα δεσει με ενα σχοινι γιατι μπαλαντζαριζε πολυ 🤣.Ωστωσω το καλιμπραρισμα εγινε με επιτυχια και δεν ειχα προβλημα. stargazeshots.com
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 08:30 PM Δημοσιεύτηκε Σάββατο στις 08:30 PM Τι είναι το drizzling; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Fivos Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:23 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:23 AM 12 hours ago, kkokkolis said: Τι είναι το drizzling; Είναι αυτό που κάνει το Seestar στο 4Κ. Είναι μια τεχνική για να αυξήσεις την ανάλυση της τελικής φωτογραφίας χωρίς να δημιουργείς με AI πχ καινούρια πληροφορία, και χωρίς να μεγεθύνεις απλά τα υπάρχοντα πίξελ. Σε εξωτερικά προγράμματα μπορείς να το κάνεις σε διάφορους βαθμούς, αλλά το Seestar κάνει μαμίσια διπλό ή 2x drizzle. Σκέψου πως κάθε φορά που τραβάει μια 1920 x 1080 εικόνα, το τηλεσκόπιο μετακινείται ελάχιστα πίξελ προς διάφορες κατευθύνσεις. Η πληροφoρια στα 1920 χ 1080 πίξελ πέφτει (ή στάζει / ψιλοβρέχει, aka drizzle) πάνω σε ένα πλέγμα σε μεγαλύτερεη ανάλυση γεμίζοντας τα πίξελ και κερδίζοντας την πληροφορία-φως που θα χανόταν σε ένα απλό 1080 stacking. Αυτό είναι εφικτό διότι οι φωτό που βγάζει το εργαλείο μας είναι undersampled, δηλαδή τα πίξελ του είναι αρκετά μεγάλα για το εστιακό του μήκος και τα λοιπά χαρακτηριστικά του και χάνεται πληροφορία που θα μπορούσε δυνητικά να απεικονισθεί. Χοντρικά υπολόγιζε πως εκεί που έπαιρνες 30 λεπτά δεδομένα για ένα στόχο, τώρα με το drizzle στα 4K πρέπει να πάρεις χοντρικά μια ώρα δεδομένων αλλά η τελική ανάλυση και λεπτομέρεις είναι εντυπωσιακή, ειδικά σε μικρέςς λεπτομέρειες και λιλιπούτιους στόχους. Π.χ. περιμένω πως και πως την galaxy season του χρόνου για να βγάλω το Stephan's Quintet που είναι μια σταλιά στο πεδίο του Seestar. Θέλω να δοκιμάσω κιόλας αν με το 4K mode βολεύει να βγάζω μεσαίους στόχους σε alt-az και απλά να κάνω crop τις άκρες κρατώντας πολύ μεγαλύτερη ανάλυση στο μέσο του κάδρου. 2
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε χθες στις 10:03 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 10:03 AM 18 minutes ago, Fivos said: Χοντρικά υπολόγιζε πως εκεί που έπαιρνες 30 λεπτά δεδομένα για ένα στόχο, τώρα με το drizzle στα 4K πρέπει να πάρεις χοντρικά μια ώρα δεδομένων Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο "κόστος" είναι ο συνολικός χρόνος έκθεσης, υπάρχει κάποιος εμπειρικός κανόνας βάσει του οποίου μπορεί να αποφασίσει κανείς αν αξίζει να αφιερώσει το όποιο δεδομένο χρονικό δίαστημα σε 2Κ ή 4Κ mode; Σε ποιές περιπτώσεις (τύπος DSO, επίπεδα φωτορύπανσης κ.ο.κ.) είναι προτιμότερο να αφιερωθεί συνολικά π.χ. 1 ώρα σε 2Κ παρά σε 4Κ; Εναλλακτικά, πότε η λήψη σε 4Κ δίνει αισθητά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα 2Κ στον ίδιο συνολικό χρόνο έκθεσης;
Fivos Δημοσιεύτηκε χθες στις 10:49 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 10:49 AM (επεξεργάστηκε) 45 minutes ago, terrain_inconnu said: Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο "κόστος" είναι ο συνολικός χρόνος έκθεσης, υπάρχει κάποιος εμπειρικός κανόνας βάσει του οποίου μπορεί να αποφασίσει κανείς αν αξίζει να αφιερώσει το όποιο δεδομένο χρονικό δίαστημα σε 2Κ ή 4Κ mode; Σε ποιές περιπτώσεις (τύπος DSO, επίπεδα φωτορύπανσης κ.ο.κ.) είναι προτιμότερο να αφιερωθεί συνολικά π.χ. 1 ώρα σε 2Κ παρά σε 4Κ; Εναλλακτικά, πότε η λήψη σε 4Κ δίνει αισθητά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα 2Κ στον ίδιο συνολικό χρόνο έκθεσης; Όσο καλύτερο seeing έχεις, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πάρεις με drizzle γιατί τα φωτόνια έρχονται, για να το πω χοντρικά, λιγότερο «αλλοιωμένα» από την ατμόσφαιρα. Προσωπικά ακολουθώ τον παλιομοδίτικο κανόνα και κοιτάω πόσα άστρα βλέπω στην Μικρή Άρκτο αλλά και πόσο τρεμόπαιγμα βλέπω σε αστέρια. Αντίστοιχα, όσο λιγότερη φωτορρύπανση έχεις τόσο βελτιώνεται η εικόνα. Επίσης για φωτεινούς στόχους, όπως το Μ27 παραπάνω, η χρονική διαφορά είναι τόσο μικρή που αξίζει ότι και να γίνει. Εκεί που μετράει πολύ για εμένα είναι σε μικρούς στόχους που στα 1080 πίξελ κάθετης ανάλυσης θα καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρ και φυσικά και στα φωτεινότατα globular clusters καθώς με το μαμίσιο drizzle συνήθως έχουμε και πιο σφαιρικά και «μαζεμένα» άστρα. Αν είσαι σε μέρος με φωτορρύπανση πάντως και τραβάς ήδη σε equatorial, αξίζει να πέσεις στα 10 sec για φωτεινούς στόχους και να πάρεις πολλές περισσότερες εκθέσεις με τελικό αποτέλεσμα στα 4Κ. Μακάρι να έρθει επόμενο update να επιτρέπει το drizzle και στο deep sky stack αλλά και στα μωσαϊκά αφού έχουμε αφαιρέσει χειροκίνητα προβληματικά frames! Το επεξεργάστηκε χθες στις 10:51 AM ο Fivos 1
terrain_inconnu Δημοσιεύτηκε χθες στις 12:06 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 12:06 PM 1 hour ago, Fivos said: Αν είσαι σε μέρος με φωτορρύπανση πάντως και τραβάς ήδη σε equatorial... Είμαι σε Bortle 9 και οι λήψεις που τραβάω είναι των 10s σε alt/az. Πρέπει να ετοιμάσω μερικές συγκρίσεις 2Κ vs 4K σε ίδιο στόχο, ίδιο session, ίδιο χρόνο έκθεσης ώστε να μπορεί κανείς να εξάγει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Το Scenery δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το "Τέρας" του Ελληνικού από την Καστέλλα στον Πειραιά, κοντά 10km απόσταση. Με το νέο παρέκταμα το Seestar μοιάζει με vintage κινηματογραφική κάμερα 🎥. Το διασκεδάζω. Και χάρη σ' αυτό... 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε 11 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 11 ώρες πριν δυσκολη η χθεσινη νυχτα,δεν καταφερα να καταγραψω τιποτα.Υπηρχε νεφωση,κακο seeing και η σεληνη πολυ χαμηλα στον οριζοντα σε σχεδη με τον 4 οροφο στο κεντρο της αθηνας που κατοικώ.Πραγματική απογοήτευση. stargazeshots.com
vagkaf Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν 22 hours ago, kkokkolis said: Το Scenery δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το "Τέρας" του Ελληνικού από την Καστέλλα στον Πειραιά, κοντά 10km απόσταση. Ειναι στάνταρ το πεδίο και μεγέθυνση στο scenery mode? Αν δεν κάνω λάθος τον έχουν φτάσει μέχρι τη μέση. Ίσως να χωράει οριακά όταν ολοκληρωθεί.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε 46 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 46 λεπτά πριν 17 minutes ago, vagkaf said: Ειναι στάνταρ το πεδίο και μεγέθυνση στο scenery mode? Αν δεν κάνω λάθος τον έχουν φτάσει μέχρι τη μέση. Ίσως να χωράει οριακά όταν ολοκληρωθεί. Ναι. Και, απ' ότι καταλαβαίνω πρόκειται για crop. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα