Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλησπέρα σας είμαι ανάμεσα σε αυτά τα  δύο  διοπτρικά αχρωματικά  τηλεσκόπια  (ΟΤΑ), 

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/achromatic-refractor-54/skywatcher-telescope-startravel-120t-ota-120-600mm-refractor-3307  

και

https://planitario.gr/gr/optikos-solinas-bresser-messier-ar-127s-635.html

ποιο    είναι ποιο ποιοτικό κατασκευαστικά   και αποδοτικό σε είδωλο;   

Κατά την περιγραφή  σε site  το bresser είναι κατά 3+κιλά παραπάνω από το SW  χωρίς να μπορώ να καταλάβω αν αυτό μεταφράζεται  σε καλύτερη κατασκευή ή απλά περιτο βάρος .

Σας ευχαριστώ  εκ των προτέρων 

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

• Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Μόλις αγόρασα το bresser 127/635. Είναι αχρωματικό 4 στοιχείων με σχεδιασμό Petzval δηλαδή. Φυσικά, μιλάμε για απλό γυαλί άρα δεν αναμένεται να γίνουν οπτικά θαύματα. Θα έχει πιο διορθωμένο πεδίο κι ελαφρά μείωση της χρωματικής εκτροπής σε σχέση με το skywatcher 120/600 που είναι το κλασικό Fraunhoffer doublet. Έχει κι ελαφρώς μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση, όχι μεγάλες προσδοκίες. Επίσης, ο εστιαστής hexafoc έχει καλή κριτική κι υπάρχει εξάρτημα μετατροπής του σε 2 ταχυτήτων. Θεωρώ το bresser καλύτερη αγορά. 

Δημοσιεύτηκε
21 hours ago, Iraklis said:

Μόλις αγόρασα το bresser 127/635. Είναι αχρωματικό 4 στοιχείων με σχεδιασμό Petzval δηλαδή. Φυσικά, μιλάμε για απλό γυαλί άρα δεν αναμένεται να γίνουν οπτικά θαύματα. Θα έχει πιο διορθωμένο πεδίο κι ελαφρά μείωση της χρωματικής εκτροπής σε σχέση με το skywatcher 120/600 που είναι το κλασικό Fraunhoffer doublet. Έχει κι ελαφρώς μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα. Σε κάθε περίπτωση, όχι μεγάλες προσδοκίες. Επίσης, ο εστιαστής hexafoc έχει καλή κριτική κι υπάρχει εξάρτημα μετατροπής του σε 2 ταχυτήτων. Θεωρώ το bresser καλύτερη αγορά. 

Ηρακλή μπορείς να μας πεις για τι χρήση το πήρες ή γιατί το προτίμησες ενδεχομένως από το 127/1200 που ενδιαφέρομαι να πάρω εγώ?

Δημοσιεύτηκε

Είμαι συντονιστής του ομίλου Αστρονομίας - Αστροφωτογραφιας του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου. Έχουμε έντονη δράση και στις εξορμήσεις μας μαζεύεται αρκετός κόσμος εκτός σχολείου. Θέλω αυτό το τηλεσκόπιο για ευρείες σαρώσεις βαθέος ουρανού οπτικές και ηλεκτρονικές. Έχω και το 127/1200 για πορτραίτα ηλιακών κηλίδων με herschel wedge. Δε θα το χρησιμοποιούσα για εκτεταμένα αντικείμενα βαθέος ουρανού. 

Δημοσιεύτηκε
43 minutes ago, Iraklis said:

Είμαι συντονιστής του ομίλου Αστρονομίας - Αστροφωτογραφιας του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου. Έχουμε έντονη δράση και στις εξορμήσεις μας μαζεύεται αρκετός κόσμος εκτός σχολείου. Θέλω αυτό το τηλεσκόπιο για ευρείες σαρώσεις βαθέος ουρανού οπτικές και ηλεκτρονικές. Έχω και το 127/1200 για πορτραίτα ηλιακών κηλίδων με herschel wedge. Δε θα το χρησιμοποιούσα για εκτεταμένα αντικείμενα βαθέος ουρανού. 

Ωραία και συγχαρητήρια γι αυτό που κάνεις! Εγώ το 127/1200 το θέλω και για επίγεια μεν αλλά κυρίως για πλανητική παρατήρηση. Μπορεί το 127/635 να αποδώσει το ίδιο στην πλανητική παρατήρηση με το "απλό" 127/1200 ? 

Δημοσιεύτηκε

P

1 hour ago, Mathzero said:

Ωραία και συγχαρητήρια γι αυτό που κάνεις! Εγώ το 127/1200 το θέλω και για επίγεια μεν αλλά κυρίως για πλανητική παρατήρηση. Μπορεί το 127/635 να αποδώσει το ίδιο στην πλανητική παρατήρηση με το "απλό" 127/1200 ? 

Ευχαριστώ πολύ. Δε θα το αγόραζα επ ουδενί για πλανητική. Έχει μικρή εστιακή απόσταση γι αυτή τη δουλειά και γρήγορο εστιακό λόγο. Άρα, παρά το σχεδιασμό Petzval, πιστεύω ότι θα εμφανίζει έντονη χρωματική εκτροπή. Αν χρησιμοποιήσετε και κανέναν barlow ή powermate οι εκτροπές θα εκτραχυνθούν. Πιστεύω ότι αυτό το τηλεσκόπιο είναι για βαθύ ουρανό και για narrowband φωτογραφία με κάποιους περιορισμούς. Το 127/1200 θα έχει σαφώς λιγότερο χρωματικό σφάλμα. Με ένα φίλτρο τύπου semi apo πιστεύω ότι θα δώσει ωραίες θεάσεις πλανητών. Σε ποια στήριξη σκοπεύετε να το βάλετε;

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, Iraklis said:

P

Ευχαριστώ πολύ. Δε θα το αγόραζα επ ουδενί για πλανητική. Έχει μικρή εστιακή απόσταση γι αυτή τη δουλειά και γρήγορο εστιακό λόγο. Άρα, παρά το σχεδιασμό Petzval, πιστεύω ότι θα εμφανίζει έντονη χρωματική εκτροπή. Αν χρησιμοποιήσετε και κανέναν barlow ή powermate οι εκτροπές θα εκτραχυνθούν. Πιστεύω ότι αυτό το τηλεσκόπιο είναι για βαθύ ουρανό και για narrowband φωτογραφία με κάποιους περιορισμούς. Το 127/1200 θα έχει σαφώς λιγότερο χρωματικό σφάλμα. Με ένα φίλτρο τύπου semi apo πιστεύω ότι θα δώσει ωραίες θεάσεις πλανητών. Σε ποια στήριξη σκοπεύετε να το βάλετε;

Ακριβώς τα ίδια πιστεύω και γω. Σκοπεύω να το πάρω πακέτο όπως πουλιέται με την EQ5. Έχω διαβάσει βέβαια ότι είναι οριακά σταθερή βάση για κάτι μεγαλύτερο πχ. έναν σωλήνα 8" Νευτώνειου που σκέφτομαι για μελλοντική αγορά. Για αστροφωτογραφία δεν θα έχω χρόνο να ασχοληθώ οπότε δεν με ενδιαφέρει το επιπρόσθετο βάρος της αυτόματης οδήγησης. Πιστεύω ότι θα είναι εντάξει για την ώρα η EQ5. Μετά ίσως να πάρω ένα διαγώνιο 2" και να επενδύσω εκεί σε προσοφθάλμια και φίλτρο. Αλλά πάλι δεν έχω εμπειρία αν τα 2" θα προσθέσουν πεδίο σε αυτόν τον 1200mm σωλήνα ή θα είναι δώρο άδωρο?

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς, δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία με προσοφθαλμια. Από μόνος μου δεν κάνω παρατήρηση, μόνο φωτογραφία. Η Eq5 θα είναι εντάξει. Οριακά, αλλά εντάξει. Για το νευτώνειο 8 είναι ανεπαρκής. Από heq5 και πάνω. 

Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί πρέπει να επιλεγεί αχρωματικό διοπτρικό,σχετικά μικρής διαμέτρου με μικρό εστιακό λόγο,για πλανητική παρατήρηση και όχι ένα νευτώνειο με μεγαλύτερη διάμετρο στα ίδια χρήματα?

Εκτός από την έλλειψη χρωματικού σφάλματος που είναι αρκετό σε τέτοιες διαμέτρους αχρωματικών διοπτρικών,ένα κατοπτρικό με μεγαλύτερη διάμετρο θα έχει εκτός από μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και θα φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες!

Θα είναι ασύγκριτα καλύτερο πχ.ένα dob SW 150/1200 ή GSO 150/1200 και φυσικά ένα 8"ή καλύτερα ένα  10".

Κάνω πλανητική παρατήρηση,Σελήνης και βαθέως διαστήματος με SW Dob 10" (254/1200) 13 χρόνια,με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Το διοπτρικό μου SW 102/500 το έχω για μεγάλα οπτικά πεδία,αναζήτηση στόχων και επίγεια παρατήρηση (με πολύ καλή απόδοση για τέτοια χρήση).

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα προτιμούσα διοπτρικό είναι γιατί δίνει τη δυνατότητα για ηλιακή παρατήρηση - φωτογράφιση με herschel wedge χωρίς εμπρόσθιο φίλτρο διαφραγματος. Επίσης, θεωρώ την ισημερινη στήριξη πιο λειτουργική αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική προτίμηση. Να τονίσω εδώ ότι το 127/635 δεν μπορεί να πάρει herschel wedge λόγω του σχεδιασμού petzval. 

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
13 hours ago, fotodektis said:

Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί πρέπει να επιλεγεί αχρωματικό διοπτρικό,σχετικά μικρής διαμέτρου με μικρό εστιακό λόγο,για πλανητική παρατήρηση και όχι ένα νευτώνειο με μεγαλύτερη διάμετρο στα ίδια χρήματα?

Εκτός από την έλλειψη χρωματικού σφάλματος που είναι αρκετό σε τέτοιες διαμέτρους αχρωματικών διοπτρικών,ένα κατοπτρικό με μεγαλύτερη διάμετρο θα έχει εκτός από μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και θα φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες!

Θα είναι ασύγκριτα καλύτερο πχ.ένα dob SW 150/1200 ή GSO 150/1200 και φυσικά ένα 8"ή καλύτερα ένα  10".

Κάνω πλανητική παρατήρηση,Σελήνης και βαθέως διαστήματος με SW Dob 10" (254/1200) 13 χρόνια,με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Το διοπτρικό μου SW 102/500 το έχω για μεγάλα οπτικά πεδία,αναζήτηση στόχων και επίγεια παρατήρηση (με πολύ καλή απόδοση για τέτοια χρήση).

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Κώστα κοίτα να δεις πως πάει το πράγμα.. ξεκινάω ότι θέλω κάτι φορητό αλλά και να μην είναι άχρηστο για πέταμα, να βλέπω και έναν Δία πχ. αλλά όχι σαν λευκή μπαλίτσα αλλά κάτι παραπάνω!! Να ξεκινήσουμε από ένα 100/1000 αλλά και το 127/1200 παρόμοιο σε φορητότητα και τιμή είναι. Μετά έρχονται τα λόγια σου.. "Θα είναι ασύγκριτα καλύτερο πχ.ένα dob SW 150/1200 ή GSO 150/1200 και φυσικά ένα 8"ή καλύτερα ένα  10"..

Και τελικά καταλήγουμε από 4" στο 10" που όντως έτσι είναι και δίκιο έχεις!! Αλλά το 10" είναι σοβαρή αγορά που προσωπικά πιστεύω είναι για ένα δεύτερο τηλεσκόπιο να έχει κάποιος.. που είναι σοβαρό εργαλείο αλλά και δυσκίνητο! Εδώ λέμε για κάτι τίμιο entry level, φορητό, επίγεια & πλανητική και να μην θέλει συντήρηση κτλ. Να μην έχει μπελά δηλαδή, μπήκε σκόνη/ξερυθμίστηκε κτλ

Και γω απ' ότι διαβάζω εσείς που ασχολείστε χρόνια όλοι σας έχετε από ένα διοπτρικό.

9 hours ago, Mathzero said:

Κώστα κοίτα να δεις πως πάει το πράγμα.. ξεκινάω ότι θέλω κάτι φορητό αλλά και να μην είναι άχρηστο για πέταμα, να βλέπω και έναν Δία πχ. αλλά όχι σαν λευκή μπαλίτσα αλλά κάτι παραπάνω!! Να ξεκινήσουμε από ένα 100/1000 αλλά και το 127/1200 παρόμοιο σε φορητότητα και τιμή είναι. Μετά έρχονται τα λόγια σου.. "Θα είναι ασύγκριτα καλύτερο πχ.ένα dob SW 150/1200 ή GSO 150/1200 και φυσικά ένα 8"ή καλύτερα ένα  10"..

Και τελικά καταλήγουμε από 4" στο 10" που όντως έτσι είναι και δίκιο έχεις!! Αλλά το 10" είναι σοβαρή αγορά που προσωπικά πιστεύω είναι για ένα δεύτερο τηλεσκόπιο να έχει κάποιος.. που είναι σοβαρό εργαλείο αλλά και δυσκίνητο! Εδώ λέμε για κάτι τίμιο entry level, φορητό, επίγεια & πλανητική και να μην θέλει συντήρηση κτλ. Να μην έχει μπελά δηλαδή, μπήκε σκόνη/ξερυθμίστηκε κτλ

Και γω απ' ότι διαβάζω εσείς που ασχολείστε χρόνια όλοι σας έχετε από ένα διοπτρικό.

Ένα νευτώνειο SW ή GSO 150/1200 είναι πολύ φορητό και με ασύγκριτα καλύτερη οπτική ποιότητα από τα αχρωματικά διοπτρικά που ενδιαφέρεσαι να πάρεις!Μην κάνεις τέτοιους συμβιβασμούς στην ποιότητα...

Τα αχρωματικά διοπτρικά έχουν την χρήση τους μεν,αλλά με πιο πολλούς συμβιβασμούς στην οπτική ποιότητα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επίγεια παρατήρηση.Προσωπικά έχω το πρώτο μου διοπρικό τηλεσκόπιο 60/600 για επίγεια και μόνο πλέον παρατήρηση και σπάνια για ηλιακή.

Το SW 102/500 το έχω για έλεγχο του seeing πριν βγει το μεγάλο 10",για μεγάλα οπτικά πεδία,αναζήτηση στόχων,επίγεια παρατήρηση.Είναι πολύ φορητό και αποτελεί πολυχρηστικό εργαλείο.

Ειδικά για έναν αρχάριο το μεγάλο οπτικό πεδίο με τον κατάλληλο φακό μεγάλης εστιακής,βοηθάει πολύ στην εκμάθηση του ουρανού και απαλλάσσει από την αγορά μεγάλων κιαλιών που θα έχουν και σαφώς κατώτερη οπτική και μηχανική ποιότητα.Απο εμπειρία το λέω.

Αλλά δεν θα έπαιρνα αχρωματικό διοπτρικό με μεγαλύτερη εστιακή,διότι θα θυσίαζα το πολύτιμο οπτικό πεδίο,αλλά και την ευκολία της μεγάλης φορητότητας.

Αν έπαιρνα νέο διοπτρικό θα ήταν αυστηρά κάτω από 500mm,για μεγάλο οπτικό πεδίο και φορητότητα και σίγουρα αποχρωματικό ED.Αλλά κοστίζουν πολύ ειδικά όσα έχουν μικρό εστιακό λόγο.

Ένα Takahashi που ενδιαφέρομαι (85/450) κάνει περίπου 4000€...

Το κάθε τηλεσκόπιο έχει την χρήση του,τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές του,αλλά και τις αδυναμίες του.

Τα αχρωματικά διοπτρικά έχουν το σοβαρό μειονέκτημα του χρωματικού σφάλματος,αλλά και της σφαιρικής εκτροπής στα άκρα.Όσο μεγαλώνει η διάμετρος σε τέτοια τηλεσκόπια και μικραίνει ο εστιακός λόγος,χειροτερεύουν αρκετά τα οπτικά σφάλματα και ανεβαίνει το κόστος...

Και τα δύο αχρωματικά που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις,έχουν αρκετό χρωματικό σφάλμα,ακόμα και αυτά με μεγαλύτερο εστιακό λόγο.Διάβασα πρόσφατα σχετικές κριτικές.

Δες εδώ το Bresser 127L/1200 πόσο χρωματικό σφάλμα βγάζει:

Bresser127L)1200.thumb.jpg.679ef957e219ef378103ad5aafa6f3a5.jpg

Στα 120/600,127/635 κλπ.αυτό θα χειροτερέψει αισθητά,διότι έχουν μικρότερο εστιακό λόγο.

Αντίθετα στο SW 102/500 είναι διαχειρίσιμο το χρωματικό σφάλμα και περιορίζεται κυρίως στα άκρα (χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα στην παρατήρηση),ενώ η οξύτητα και το κοντράστ είναι πολύ καλά!

Δεν μετανιώνεις για την αγορά του!

=> Δεν υπάρχει σύγκριση στην ποιότητα της εικόνας που θα πάρεις με ένα dob SW ή GSO 150/1200...Όχι μόνο στην απουσία χρωματικού σφάλματος,αλλά και στην οξύτητα της εικόνας!

Θα δεις αξιοπρεπώς Σελήνη και πλανήτες και θα ανεβάσεις και μεγέθυνση,αν στο επιτρέπουν και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες,ενώ σε αντίστοιχης διαμέτρου αχρωματικά διοπτρικά σχετικά μικρού εστιακού λόγου,όσο ανεβάζεις μεγέθυνση τα σφάλματα χρωματικής εκτροπής και η μείωση της οξύτητας γίνονται πιο αισθητά.

Το dob SW 150/1200 συναγωνίζεται σε οπτική απόδοση ακόμα και SCT ή Mak της ίδιας διαμέτρου.

Και είναι το ίδιο φορητά τα dob 150/1200 από αντίστοιχα 120-127 διοπτρικά.

Η ευθυγράμμιση των κατόπτρων είναι εύκολη υπόθεση,δεν είναι πρόβλημα.Στην αρχή για κάποιον αρχάριο πολλά μπορεί να φανούν δύσκολα,μετά όμως γίνονται εύκολα.

Αν θέλεις διοπτρικό για να ξεκινήσεις,πάρε το SW 102/500 σε ΑΖ-3,όχι σε ίσημερινή (είναι σαφώς καλύτερο από το Bresser 102/460 και στην οπτική απόδοση και την ποιότητα κατασκευής).

Θα το κρατήσεις και για μελλοντική χρήση,αφού χρησιμοποιείται και σαν βοηθητικός εξοπλισμός για πάντα,μαζί με το μελλοντικό μεγαλύτερο κατοπτρικό.

Το 127/1200 ή 127/635 ή 120/600 θα έχει πιο περιορισμένη χρήση στο μέλλον.

Εκτός αν κάνεις συστηματικά και επίγεια παρατήρηση ή ηλιακή.

Ένας σημαντικός λόγος που πολλοί προτιμούν τα διοπτρικά,είναι αισθητικός:είναι πιο όμορφα,πιο θελκτικά θυμίζουν περισσότερο τηλεσκόπια σε σχέση με τα νευτώνεια,ειδικά τα dob μοιάζουν με βαρέλια κλπ.

Και εμένα μου αρέσουν πιο πολύ αισθητικά τα διοπτρικά.

Αλλά το θέμα είναι τί δουλειά κάνει ένα τηλεσκόπιο,πόσο καλά την κάνει και πόσο κοστίζει.

Το value for money ειδικά στις μέρες της ακρίβειας που διανύουμε,είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό,εκτός αν έχεις χρήματα για ξόδεμα χωρίς να σε νοιάζει ιδιαίτερα αν μετά από κάποια χρόνια παροπλίσεις ένα τηλεσκόπιο αγοράζοντας ένα άλλο.

Σκέψου τα όλα αυτά και μην πετάς χρήματα.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

• Μου αρέσει 1

On 19/9/2024 at 6:38 ΜΜ, Mathzero said:

Νομίζω πως όχι,  συνήθως το μικρό εστιακό μήκος δεν βοηθάει σε πλανητική παρατήρηση  τόσο όσο το μεγάλο εστιακό μήκος 

Καθαρούς ουρανούς 

57 minutes ago, fotodektis said:

Στα 120/600,127/635 κλπ.αυτό θα χειροτερέψει αισθητά,διότι έχουν μικρότερο εστιακό λόγο.

Αντίθετα στο SW 102/500 είναι διαχειρίσιμο το χρωματικό σφάλμα και περιορίζεται κυρίως στα άκρα (χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα στην

Οκ σίγουρα  ένας μικρός εστιακός λόγος  θα δώσει περισσότερο χρωματικό σφάλμα   σε σχέση με έναν μεγαλύτερο    αλλά Για ποιο λόγο αυτή η διαφορά  μεταξύ του 127/635 & 102/500  αφού Και τα δύο τους  είναι F5   (f5 το 127/635 και f4,9 το 102/500) 

Καθαρούς ουρανούς 

Καλησπέρα

Βλέπω οι τιμές των δύο τηλεσκοπίων στο αρχικο post είναι 400 με 600 ευρώ. 

Σκέψου και αυτή την επιλογή 

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/ed-refractor-222/ts-optics-ed-apo-80-mm-f-7-refractor-with-2-r-p-focuser-7169

Η και το αντίστοιχο της Sky watcher παίζει σε αγγελίες στα 350 με 500 ευρώ αρκετά συχνά.

Ειναι semi APO δυο στοιχειων

Επίσης είναι σούπερ φορητά αν σε ενδιαφέρει και το σκέλος της φορητοτητας. Μη κοιτάς μόνο το μήκος του σωλήνα, σκέψου τον μαζί με τη θήκη του 

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Δημοσιεύτηκε
10 minutes ago, vagkaf said:

Καλησπέρα

Βλέπω οι τιμές των δύο τηλεσκοπίων στο αρχικο post είναι 400 με 600 ευρώ. 

Σκέψου και αυτή την επιλογή 

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/apochromatic-refractor-55/ed-refractor-222/ts-optics-ed-apo-80-mm-f-7-refractor-with-2-r-p-focuser-7169

Η και το αντίστοιχο της Sky watcher παίζει σε αγγελίες στα 350 με 500 ευρώ αρκετά συχνά.

Ειναι semi APO δυο στοιχειων

Επίσης είναι σούπερ φορητά αν σε ενδιαφέρει και το σκέλος της φορητοτητας. Μη κοιτάς μόνο το μήκος του σωλήνα, σκέψου τον μαζί με τη θήκη του 

Θα αποδώσει όμως  σε βαθύ ουρανό  παρατηρησιακά (όχι φωτογραφικά)  λόγο διαμέτρου; 

Η αρχική σκέψη μου ήταν  για κάτι  all around     που να συνδιάζει  με τους αντίστοιχους συμβιβασμούς 

1) κλειστό σωλήνα  με ότι αυτό συνεπάγεται (ευθυγραμμίσεις  σκόνες κτλπλ .

2) φορητότητα   

3) παρατηρησιακές  δυνατότητες σε βαθύ ουρανό  αλλά   και  στα τρία βασικά πλανητικά  σώματα Σελήνη, Δια , Κρόνο  ..

4) φυσικά το κόστος 😊

Δεν ξέρω βέβαια πόσο απογοητευτικό θα είναι στην παρατήρηση των πλανητικών σωμάτων αυτούσιο  ή  και με την χρήση  φίλτρου  semi apo .... (;)

Αυτά ως βασικό σκεπτικό ,

θα είχε ενδιαφέρον  να ακουστούν  οι εμπειρίες μελών και κύριος μελών που έχουν  πολύ μεγάλη εμπειρία σε οπτικούς σωλήνες   

Καθαρούς ουρανούς 

7 hours ago, τσιαγκας προδρομος said:

Για ποιο λόγο αυτή η διαφορά  μεταξύ του 127/635 & 102/500  αφού Και τα δύο τους  είναι F5   (f5 το 127/635 και f4,9 το 102/500) 

Στα αχρωματικά διοπτρικά δεν παίζει ρόλο μόνο ο εστιακός λόγος,αλλά και η διάμετρος στο μέγεθος της χρωματικής εκτροπής που θα παρουσιάσουν.Και βέβαια η σχεδίαση και η ποιότητα του οπτικού γυαλιού που χρησιμοποιείται.

Έτσι από μια διάμετρο και μετά τα προβλήματα είναι αρκετά εμφανή και όσο μικραίνει ο εστιακός λόγος μεγαλώνουν.Οχι μόνο το χρωματικό σφάλμα αλλά και σφαιρική εκτροπή κλπ.

Οι φωτογραφίες ακόμα και στο 127/1200 που έχει μεγαλύτερο εστιακό λόγο,δείχνουν την χρωματική εκτροπή να υπάρχει αισθητά παντού σε όλο το οπτικό πεδίο.

Στο SW 102/500 που έχουμε πολλοί εδώ,η χρωματική εκτροπή παρουσιάζεται πιο πολύ στα άκρα ενώ στην κεντρική περιοχή δεν ενοχλεί.Η οξύτητα και το κοντράστ είναι πολύ καλά!

Γενικά στην παρατήρηση δεν ενοχλεί ιδιαίτερα το χρωματικό σφάλμα αυτού του τηλεσκοπίου.

Στο αντίστοιχο Bresser 102/460 υπάρχει σαφώς περισσότερη χρωματική εκτροπή (αν και αναφέρεται ότι έχει ένα στοιχείο ED) από το SW 102/500 (υπάρχει και τεστ με μετρήσεις),όπως και θέματα ποιότητας κατασκευής (έχει αναφερθεί και πρόβλημα ευθυγράμμισης,που σε διοπτρικό δύσκολα αντιμετωπίζεται από ερασιτέχνη).

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Για το λόγο αυτό πρότεινα αντί ενός 120/600 ή 127/635 αλλά και του 127L/1200 να αγοραστεί ένα SW ή GSO 150/1200 για πλανητική και σεληνιακή παρατήρηση.

Το μέγεθος του εστιακού μήκους έχει να κάνει κυρίως με την φωτογραφία πλανητών,όχι τόσο με την παρατήρησή τους.Διότι στην παρατήρηση Σελήνης-πλανητών η μικρή εστιακή του τηλεσκοπίου μπορεί να αντισταθμιστεί με προσοφθάλμια μικρότερης εστιακής,ώστε να αυξηθεί η μεγέθυνση,εφ'οσον το επιτρέπουν και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Δύο τηλεσκόπια ίδιας διαμέτρου και διαφορετικού εστιακού μήκους,μπορούν να δώσουν την ίδια μεγέθυνση με προσοφθάλμιους διαφορετικού εστιακού μήκους.

Το θέμα βέβαια είναι ο μικρός εστιακός λόγος και οι επιπτώσεις του στην ποιότητα της εικόνας,καθώς αυξάνουν τα οπτικά προβλήματα,τόσο στα κατοπτρικά όσο ακόμα περισσότερο στα αχρωματικά διοπτρικά.

Ιδιαίτερα στα αχρωματικά διοπτρικά σχετικά μικρού εστιακού λόγου,όσο μεγαλώνει η διάμετρός τους,τα προβλήματα αυξάνουν αισθητά!

Ναι μεν σε ένα αχρωματικό διοπτρικό 127/1200 δεν έχεις την κεντρική παρεμπόδιση του δευτερεύοντος κατόπτρου που έχεις στο αντίστοιχο κατοπτρικό,αλλά το χρωματικό σφάλμα είναι όχι απλώς ενοχλητικό,αλλά μειώνει σαφώς και την οξύτητα της εικόνας,καθώς στα περιγράμματα των αντικειμένων η μετάβαση γίνεται σταδιακά λόγω της χρωματικής εκτροπής και όχι απότομα,με αποτέλεσμα να μειώνεται η σαφήνεια της εικόνας και άρα η οξύτητα.

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα με μικρότερο εστιακό λόγο,όπως στο 127/635 ή 120/600.

Για τον λόγο αυτό ένα νευτώνειο 150/1200 θα αποδώσει πολύ καλύτερα αν είναι ποιοτικό,όπως το SW ή GSO 150/1200 ή κάποιο ανάλογης ποιότητας.

Επίσης καλύτερα από αχρωματικό διοπτρικό 127/635 θα αποδώσει ποιοτικό κατοπτρικό 150/750 ή 130/650.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

7 hours ago, τσιαγκας προδρομος said:

Θα αποδώσει όμως  σε βαθύ ουρανό  παρατηρησιακά (όχι φωτογραφικά)  λόγο διαμέτρου; 

Η αρχική σκέψη μου ήταν  για κάτι  all around     που να συνδιάζει  με τους αντίστοιχους συμβιβασμούς 

1) κλειστό σωλήνα  με ότι αυτό συνεπάγεται (ευθυγραμμίσεις  σκόνες κτλπλ .

2) φορητότητα   

3) παρατηρησιακές  δυνατότητες σε βαθύ ουρανό  αλλά   και  στα τρία βασικά πλανητικά  σώματα Σελήνη, Δια , Κρόνο  ..

4) φυσικά το κόστος 😊

Φίλε Πρόδρομε επειδή βλέπω ότι θέλεις κλειστό σωλήνα για να αποφύγεις σκόνες και ευθυγραμμίσεις,θέλεις και επαρκή ποιότητα για Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη κλπ.,θέλεις και φορητότητα,νομίζω ότι η πιο λογική ποιοτική λύση είναι ένα Maksutov,έστω και αν στοιχίσει παραπάνω.

Αφού δεν θέλεις τα πολύ ποιοτικά και στο καλύτερο value for money SW ή GSO 150/1200,διότι είναι ανοιχτού σωλήνα,υπάρχουν κάποιες προτάσεις κλειστού σωλήνα πολύ καλύτερες σαφώς από τα διοπτρικά που έχεις κατά νου:

Στα 150mm=6"

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_35&products_id=1796&lunety=Tuba optyczna Sky Watcher MAK 150 1800 BKMAK150 OTAW

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-maksutov-telescope-mc-150-1800-skymax-ota/p,4069

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/maksutov-cassegrain-telescopes-74/skywatcher-skymax-150-pro-150-1800-maksutov-optical-tube-4071

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/maksutov-cassegrain-telescopes-74/bresser-messier-mc-152-ota-152-1900-mm-maksutov-with-hexafoc-focuser-10944

https://planitario.gr/gr/tilesk-skywatcher-mak150-only-tube.html

Στα 127mm=5":

https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_35&products_id=2237&lunety=Tuba optyczna Sky Watcher MAK 127 OTAW wyci g 2 z czk 2

https://www.teleskop-express.de/en/binoculars-spotting-scopes-microscopes-range-finders-31/spotting-scopes-216/spotting-scopes-for-astronomy-26/skywatcher-skymax-127-ota-127-1500mm-maksutov-cassegrain-scope-tube-2771

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-maksutov-telescope-mc-127-1500-skymax-127t-ota/p,14981

https://planitario.gr/gr/tilesk-skywatcher-mak127-only-tube.html

Αξίζει να δώσεις παραπάνω χρήματα σε τηλεσκόπια που θα μπορέσεις και να μεταπωλήσεις.

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Δημοσιεύτηκε

All around τηλεσκόπιο χωρίς συμβιβασμούς δεν υπάρχει. Τα maksutov είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια για πλανητική παρατήρηση και φωτογράφιση αλλά είναι δύσχρηστα για βαθύ ουρανό. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς από το μικρό maksutov το 90αρι η το 100αρι, τα οποία είναι εξαιρετικά στους πλανήτες και τη σελήνη χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα αχρωματικό για βαθύ ουρανό. Τα dobsonian είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια αλλά, προσωπικά, η βαριά αλταζιμουθιακή τους βάση είναι dealbreaker. 

On 19/9/2024 at 10:35 ΜΜ, Mathzero said:

Μετά ίσως να πάρω ένα διαγώνιο 2" και να επενδύσω εκεί σε προσοφθάλμια και φίλτρο. Αλλά πάλι δεν έχω εμπειρία αν τα 2" θα προσθέσουν πεδίο σε αυτόν τον 1200mm σωλήνα ή θα είναι δώρο άδωρο?

Με ένα προσοφθάλμιο 30mm 82° θα έχεις ένα μέγιστο πεδίο 2.05 μοιρων  με μεγέθυνση 40x (εστιακό μηκος τηλεσκόπιου 1200mm). Φυσικά και αξίζει. 

Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, Iraklis said:

All around τηλεσκόπιο χωρίς συμβιβασμούς δεν υπάρχει. Τα maksutov είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια για πλανητική παρατήρηση και φωτογράφιση αλλά είναι δύσχρηστα για βαθύ ουρανό. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς από το μικρό maksutov το 90αρι η το 100αρι, τα οποία είναι εξαιρετικά στους πλανήτες και τη σελήνη χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποκτήσει κανείς ένα αχρωματικό για βαθύ ουρανό. Τα dobsonian είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια αλλά, προσωπικά, η βαριά αλταζιμουθιακή τους βάση είναι dealbreaker. 

Τα SW ή GSO 150/1200 έχουν ελαφρύ σωλήνα και βάση! Καμία σχέση με πιο βαριά dob...Αλλά είναι καθαρά υποκειμενικό τί ενοχλεί στον καθένα κάποιο τηλεσκόπιο.Υπάρχουν αγάπες και αντιπάθειες που δεν έχουν σχέση με αντικειμενικούς παράγοντες...

Παρατήρηση βαθέως ουρανού,αλλά και πλανητών,θα κάνει καλύτερα ένα μεγαλύτερης διαμέτρου κατοπτρικό με περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα,από μικρότερης διαμέτρου αχρωματικό που σε διαμέτρους πάνω από 120 mm έχει χρωματικό σφάλμα σε όλο το οπτικό του πεδίο.

Αχρωματικό διοπτρικό για παρατήρηση ναι σε μικρές διαμέτρους και εστιακές για μεγάλα οπτικά πεδία και επίγεια παρατήρηση όπως το SW 102/500 κλπ.Αλλά και 90/900 αποδίδουν πολύ καλά σε επίγεια κυρίως παρατήρηση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σε επιφάνειες Σελήνης πλανητών κλπ.μεγαλύτερες μεγεθύνσεις,περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα σε DSO χρειαζόμαστε μεγαλύτερες διαμέτρους αλλά με καλή οπτική ποιότητα!

Μιλάμε για παρατήρηση πάντα,όπου η διάμετρος μετράει πολύ και η οπτική ποιότητα επίσης!

Φιλικά-Κώστας 🙂 

3 hours ago, vagkaf said:

Με ένα προσοφθάλμιο 30mm 82° θα έχεις ένα μέγιστο πεδίο 2.05 μοιρων  με μεγέθυνση 40x (εστιακό μηκος τηλεσκόπιου 1200mm). Φυσικά και αξίζει. 

Πως το υπολογίζω; Μπορείς να δώσεις ένα λινκ με τα μαθηματικά που είναι πίσω από αυτό; Για τα οπτικά πεδία εννοώ..

Το επεξεργάστηκε ο Mathzero
13 minutes ago, Mathzero said:

Πως το υπολογίζω; Μπορείς να δώσεις ένα λινκ με τα μαθηματικά που είναι πίσω από αυτό; Για τα οπτικά πεδία εννοώ..

Για να βρεις τη μεγέθυνση που σου δίνει το εκάστοτε προσοφθάλμιο 

Μεγέθυνση = Εστιακό μήκος τηλεσκόπιου / εστιακό μήκος προσοφθαλμίου 

Και για το πεδίο στη συνέχεια 

Πραγματικό πεδίο =  Φαινομενικο πεδίο προσοφθαλμίου (AFOV) / μεγεθυνση

Εδώ μπορείς να παίξεις με διάφορα τηλεσκόπια και προσοφθάλμια για να δεις πρακτικά 

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης