τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 (επεξεργάστηκε) Ενδεχόμενος να έχει ξανά συζητηθεί μα δεν μπόρεσα να βρω εύκολα κάτι στο νήμα. Η ερώτηση λοιπών : Τι είναι προτιμότερο μια ολοκληρωμένη σειρά προσοφθάλμιων φακών με τις επιθυμητές μεγενθύσεις ή επιλεγμένες μεγενθύσεις και barlow; Σκοτεινιάζει περισσότερο το αντικείμενο παρατήρησης με συνδιασμό barlow + προσοφθάλμιο σε σχέση με ένα μεμονωμένο ίδιας μεγένθυσης προσοφθάλμιο; (Δηλαδή ίδιας εταιρείας και σειράς προσοφθάλμια 20mm + barlow ή ένα 20mm και ένα 10mm ; ) Αν σκοτεινιάζει είναι μεγάλο το ποσοστό ; Κάθε εμπειρία δεκτή προς συζήτηση , Ευχαριστώ Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 16, 2024 ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Ποιο είναι το ποσό που προτίθεσαι να ξοδέψεις?
Rend Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Καλησπέρα, Όσο έχω ασχοληθεί με την παρατήρηση έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν παίζει ρόλο το αν θα χρησιμοποιηθεί Barlow η όχι, μεγάλο ρόλο θα παίξει η μεγέθυνση. Ακόμα και 300× να φτάσεις η διαφορά θα είναι ορατή μεν αλλά δεν θα σου σκοτεινιάσει τόσο τα αντικείμενα που θες ώστε να μην τα βλέπεις. Βέβαια πρέπει να μας πεις ποσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να δώσεις όπως ανέφερε ο φίλος μας vagkaf και το τι θες να παρατηρήσεις (πλανήτες ή βαθύ ουρανό) "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 16 minutes ago, vagkaf said: Ποιο είναι το ποσό που προτίθεσαι να ξοδέψεις? Μεσαία κατηγορία ας πούμε ES αλλά δεν νομίζω να παίζει τόσο ρόλο αυτό στο ερώτημα μου. Δηλαδή αν πούμε ότι επιλέγω μια καλη σειρά πχ TV nagler type 6 θα ήταν προτιμότερο να έχω 4 προσοφθαλμια μεμονωμένα ή δύο με το barlow TV 2χ ; ή ομοίως με την σειρά ΕS 82° ή ακόμη και σε μια πολυ ποιο οικονομική σειρά άλλης εταιρία πχ Auriga . Το ερώτημα είναι τι είναι καλύτερο μεμονωμένα προσοφθαλμια ή συνδιασμος λιγότερων προσοφθαλμιων με barlow; και αν ναι το δεύτερο τότε πόσο και αν επηρεάζει την απόδοση σε σχέση με σκέτο προσοφθαλμιο χωρίς barlow ; Τι είναι καλύτερο ένα προσοφθαλμιο πχ ES 6,7mm 82° ή ένα ΕS 14mm 82° με barlow ES 2× ; Καθαρούς ουρανούς
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 3 minutes ago, Rend said: Καλησπέρα, Όσο έχω ασχοληθεί με την παρατήρηση έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν παίζει ρόλο το αν θα χρησιμοποιηθεί Barlow η όχι, μεγάλο ρόλο θα παίξει η μεγέθυνση. Ακόμα και 300× να φτάσεις η διαφορά θα είναι ορατή μεν αλλά δεν θα σου σκοτεινιάσει τόσο τα αντικείμενα που θες ώστε να μην τα βλέπεις. Βέβαια πρέπει να μας πεις ποσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να δώσεις όπως ανέφερε ο φίλος μας vagkaf και το τι θες να παρατηρήσεις (πλανήτες ή βαθύ ουρανό) Mεσαια κατηγορία χρημάτων και μικτή παρατήρηση όλων των θεμάτων όχι ειδικευμένα πχ ορθοσκοπικα Καθαρούς ουρανούς
Rend Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Καλησπέρα και πάλι, Στην παρατηρηση το καλύτερο είναι ο προσοφθαλμιος να έχει μεγάλο άνοιγμα ώστε να μπορείς να παρατηρείς, πχ. Ένας των 3mm θα έχει πολύ μικρό άνοιγμα ενώ ένας των 25mm θα έχε μεγαλύτερο προφανώς, κάτι που προσφέρει άνεση στον παρατηρητή, επομένως εγώ θα επέλεγα των 14mm και έναν Barlow γιατί και προσφέρει άνεση αλλά και περίπου την ίδια μεγέθυνση με των 6,7mm "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Πχ ένα προδοφθαλμιο 32 mm και ένα 9mm με barlow καλύπτουν το 99% των επιθυμητών μεγενθυσεων σε ένα τηλεσκόπιο εστιακού μήκους 1000mm ή τα αντίστοιχα για μικρότερο εστιακό μήκος Καθαρούς ουρανούς
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 4 minutes ago, Rend said: Καλησπέρα και πάλι, Στην παρατηρηση το καλύτερο είναι ο προσοφθαλμιος να έχει μεγάλο άνοιγμα ώστε να μπορείς να παρατηρείς, πχ. Ένας των 3mm θα έχει πολύ μικρό άνοιγμα ενώ ένας των 25mm θα έχε μεγαλύτερο προφανώς, κάτι που προσφέρει άνεση στον παρατηρητή, επομένως εγώ θα επέλεγα των 14mm και έναν Barlow γιατί και προσφέρει άνεση αλλά και περίπου την ίδια μεγέθυνση με των 6,7mm Ποιοτικά επηρεάζει την εικόνα ή χρήση προσοφθαλμιο και barlow ; Ας πούμε ότι θέλουμε να δούμε το m 57 θα έχουμε καλύτερη εικόνα από το μεμονωμένο ES 6,7mm 82° σε σχέση με το ES 14mm + barlow ES 2× ; ( έχουν πολύ καλό άνοιγμα και eye relief και οι δύο) Καθαρούς ουρανούς
Rend Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2024 Δεν νομίζω να δεις κάποια διαφορά σε αυτό, εάν βέβαια είναι και ποιοτικός ο φακός που θα διαλέξεις τότε θα είναι μηδαμινή "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 (επεξεργάστηκε) Κάθε επιπλέον οπτικό στοιχείο στη διαδρομή φωτός, όσο καλό και να είναι, θα δημιουργεί μιας τάξης απώλεια φωτός. Πόσο μάλλον τα φτηνότερα barlow. Και ήδη τα ευρυγωνια προσοφθάλμια είναι φορτωμένα με αρκετά οπτικά στοιχεία (ουσιαστικά σαν ενσωματωμένους barlows). Σε αυτό συνυπολόγισε και το συνολικό βάρος που θα δημιουργείται. Προσωπικά έχω μόνο μεμονωμένα προσοφθάλμια. Επίσης δεν είναι ανάγκη να είναι όλα της ίδια σειράς. Καλύτερα διάλεγε αυτά με τις πιο καλές κριτικές από διάφορες σειρές. Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 17, 2024 ο vagkaf 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 (επεξεργάστηκε) Θεωρητικά υπάρχει απώλεια φωτός με κάθε οπτικό στοιχείο που προστίθεται,όμως η πραγματική ,αισθητή και μετρήσιμη απώλεια αφορά κυρίως μέτριας/κακής ποιότητας οπτικά. Πριν αρκετά χρόνια υπήρχε σκεπτικισμός για barlows και οπτικά πολλών στοιχείων,ειδικά zoom φακούς σχεδιασμένους πριν 20 και πλέον χρόνια. Γι'αυτό βλέπει κανείς σε παλαιότερα post σε διάφορα fora και άρθρα σε περιοδικά,τον προβληματισμό "γυαλί πάνω στο γυαλί=πρόβλημα". Πλέον αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν εξαιρετικής οπτικής ποιότητας barlows που όχι μόνο πρόβλημα δεν δημιουργούν προστιθέμενοι σε φακούς,αλλά διορθώνουν και οπτικά προβλήματα πχ.κόμη,χρωματικό σφάλμα κλπ! Όπως επίσης και κάποιοι (ακριβοί έστω) zoom που δεν έχουν πλέον αισθητή διαφορά στην απόδοση,από άλλους ποιοτικούς φακούς πολλών στοιχείων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το είδος των στόχων που θα παρατηρήσουμε βάζοντας barlow. Στόχοι με επαρκή φωτεινότητα και κοντράστ όπως Σελήνη,Δίας,Κρόνος,Άρης,φωτεινά άστρα,ειδικά σε διαχωρισμό διπλών,δεν έχουν καμία οπτική υποβάθμιση με ποιοτικούς barlow! Ποιοτικοί barlow λοιπόν έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Μειώνουν και τον απαιτούμενο αριθμό φακών και παρέχουν ευελιξία στις μεγεθύνσεις. Προσωπικά όχι μόνο δεν έμεινα στον αρχικό μου εξαιρετικής ποιότητας Celestron barlow 2x,αλλά πολύ σύντομα αγόρασα ένα Televue Powermate 2.5x και πρόσφατα μεταχειρισμένο έναν επίσης εξαιρετικό Antares 1.5x. Ο λόγος είναι η ευελιξία στις μεγεθύνσεις που χρειάζομαι ειδικά στην πλανητική παρατήρηση,με το seeing να μεταβάλλεται διαρκώς,ειδικά μετά το 2018 λόγω κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα σε διάρκεια ετών (2011-2017) στην παρατήρηση της Σελήνης χρησιμοποιούσα όταν το επέτρεπε η διαύγεια και το seeing,το Powermate 2x μαζί με τον Celestron barlow 2x και έπαιρνα ισοδύναμη μεγέθυνση 2x2.5=5x,χωρίς παρατηρήσιμες απώλειες λόγω των κορυφαίων τους οπτικών και της φωτεινότητας και κοντράστ του στόχου! Και αυτά τα δύο ενισχυτικά με τον Baader Hyperion 10mm,ο οποίος έχει πολλά στοιχεία που αν και "γυαλί πάνω σε γυαλί" έπαιρνα κάποιες ωραίες νύχτες εδώ στην Κρήτη βαθιά τη νύχτα 2-4 π.μ, εξαιρετικές και οξύτατες εικόνες τη Σελήνης! Εδώ δεν επηρεάζει την εικόνα το γυαλί πάνω στο γυαλί. Αντίθετα ο barlow/powermate διόρθωνε εν μέρει και το χρωματικό σφάλμα που έχει ο Hyperion 10mm στα άκρα του πεδίου. Σε άλλα αντικείμενα σίγουρα θα επηρεάσει,αν έχουν μικρή φωτεινότητα και κοντράστ. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν επιλέγουμε ποιοτικά ενισχυτικά με ποιοτικούς προσοφθάλμιους και σε στόχους με επαρκή φωτεινότητα και κοντράστ. Φιλικά-Κώστας 🙂 Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 18, 2024 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 (επεξεργάστηκε) Και κάτι σημαντικό για το τηλεσκόπιο SW 102/500 που απέκτησε πρόσφατα ο Πρόδρομος: Αν χρησιμοποιηθεί το διαγώνιο 2" λόγω μεγαλύτερου μήκους από τα 1.25",κάποιοι barlows θα εστιάζουν,κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό εξαρτάται από το μήκος του barlow που θα προσθέσει επιπλέον απόσταση μεταξύ αντικειμενικού φακού και προσοφθάλμιου. Έτσι από τα 3 ενισχυτικά που έχω μόνο ο Celestron barlow 2x εστιάζει με όλα τα προσοφθάλμια,επειδή έχει μικρό μήκος!Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στο νευτώνειο 10" που έχω επίσης,όπου όλα εστιάζουν και μάλιστα το ένα πάνω στο άλλο+φακό. Οπότε ο Celestron barlow 2x που έχει ο Πρόδρομος είναι το πλέον κατάλληλο από άποψη μήκους,(υποθέτω ότι έχει το ίδιο ακριβώς μήκος με το δικό μου). Αν έχει και την ίδια οπτική ποιότητα δεν χρειάζεται αγορά άλλου barlow! Υπάρχουν και οι δύο φακοί ήδη,ο Πρόδρομος χρειάζεται κάποιον φακό ευρυγώνιο 30-32mm με A.F.O.V=70-82ο για θέαση μεγάλων πεδίων,ώστε να αξιοποιηθεί το μεγάλο πλεονέκτημα του 102/500,που είναι το μεγάλο οπτικό πεδίο που μπορεί να δώσει με τον κατάλληλο φακό. Φυσικά αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα,χρήσιμη είναι η αγορά και άλλου ευρυγώνιου πχ.20-24mm για DSO με ή χωρίς τον barlow. Ιδανικός για DSO για f/5 τηλεσκόπιο σε ήπιο κόστος,είναι ο Explore Scientific 11mm,82o. Τονίζω ότι χρειάζεται να αγοραστεί barlow 2x μόνο αν ο ήδη υπάρχων Celestron barlow 2x,δεν έχει την πολύ καλή οπτική ποιότητα που έχουν άλλοι όμοια εξωτερικά,όπως ο δικός μου. Κυκλοφορούν διάφοροι με το ίδιο brand name,μέγεθος και εξωτερικά χαρακτηριστικά,αλλά διαφορετικό οπτικό γυαλί και επιστρώσεις... Φιλικά-Κώστας 🙂 Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 17, 2024 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Αντανάκλαση φωτός θα υπάρχει πάντα, έστω και σε μικρό ποσοστό αν είναι καλός ο barlow. Οπότε ένα καλό προσοφθάλμιο πάντα θα είναι προτιμότερο από έναν barlow. Δείτε και παρακάτω έναν αντικειμενικό "κριτή" μιας και πουλάει από όλα. Πηγή screenshot https://www.astroshop.eu/magazine/information/telescope-information/accessories/barlow-and-shapley-lenses/i,1095
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2024 (επεξεργάστηκε) Αυτό που είπα σχετικά με τους barlow,αφορά τη χρήση τους για παρατήρηση φωτεινών και με επαρκές κοντράστ αντικειμένων. Ποιοτικός barlow πάνω σε ποιοτικό φακό,σε φωτεινά και με επαρκές κοντράστ αντικείμενα,δεν έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας,που να είναι παρατηρήσιμες και να υποβαθμίζουν την ποιότητα της εικόνας. Αντίθετα σε αμυδρά αντικείμενα με χαμηλό κοντράστ,μπορούν να φανεί κάποια υποβάθμιση και πάλι εξαρτώμενη από την ποιότητα των οπτικών,τηλεσκοπίων,διαύγειας και seeing και φυσικά το πόσο αμυδρά είναι τα ίδια τα αντικείμενα. Αυτά είναι παρατηρησιακά δεδομένα προσεκτικών παρατηρητών σε βάθος χρόνου,και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις. Ένα αμυδρό DSO με μικρές διαστάσεις,θα χρειαστεί πρωτίστως μικρό οπτικό πεδίο,ώστε να αποκλειστούν φωτεινότερα αντικείμενα που θα κλείσουν πιο πολύ την κόρη του ματιού πχ.άστρα,έτσι ένας plossl ή ορθοσκοπικός είναι καταλληλότερος.Επίσης τα λιγότερα στοιχεία και η ποιότητα του γυαλιού θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της απώλειας φωτός. Εκτεταμένα αντικείμενα θα χρειαστούν φακούς με μεγαλύτερα οπτικά πεδία.Η ποιότητα των οπτικών τους θα παίξει τον ρόλο της ιδιαίτερα αν είναι αμυδρά. Όπως επίσης η διόρθωση του πεδίου μέχρι τα άκρα,όπου παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρυγώνιων. Για πιο φωτεινά αντικείμενα με επαρκές κοντράστ η χρήση ποιοτικών φακώ+barlows δεν έχει π α ρ α τ η ρ ή σ ι μ ε ς επιπτώσεις. Αντίθετα ένας καλός barlow μπορεί να διορθώσει οπτικά ελαττώματα πχ.κόμη,χρωματικό σφάλμα κλπ. Αυτό επίσης αποτελεί παρατηρήσιμο δεδομένο. Φιλικά-Κώστας 🙂 Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 17, 2024 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 (επεξεργάστηκε) Οπότε για DSO αυτομάτως σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιείται. Επίσης σε μεγάλης εστιακής προσοφθάλμια με τον barlow υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βινιεταρίσματος και μεγάλου eye relief που δεν το επιτρέπουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσοφθαλμίου. Όπως και να έχει Πρόδρομε να θυμάσαι για τις αγορές το εξής; Μια μικρή βελτίωση μπορεί να ανεβάσει δυσανάλογα σημαντικά την τιμή ενός προσοφθαλμίου (ή και οποιουδήποτε εξοπλισμού). Ένα προσοφθάλμιο που κοστίζει 5 φορές περισσότερο από κάποιο άλλο, δεν σου επιτρέπει να δεις 5 φορές περισσότερες λεπτομέρειες/καλύτερη εικόνα. Το τίμημα για μια πολύ μικρή βελτίωση είναι δυσανάλογα μεγάλο. Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν τόσο σημαντικά που κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολύ περισσότερα για να τα έχει. Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 18, 2024 ο vagkaf
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 (επεξεργάστηκε) Βέβαια πολλές φορές ο κανόνας ψάχνοντας ευκαιρίες καταρρίπτεται. Και έτσι αγοράζεις ολοκαίνουργια διαμαντάκια σε τιμή κλοπής, ίδιου ύψους με χαμηλότερης ποιότητας οπτικά. Στην παραγγελία που είχα κάνει τότε το ευρώ ήταν πιο ισχυρό από το δολάριο και η τιμή ήταν ακόμη χαμηλότερη. Μάλιστα εκείνη την περίοδο (εν μέσω lockdown) στα ευρωπαϊκά καταστήματα κόστιζε 399 ευρώ!! Μιλάμε περίπου μισή τιμή κάτω. Για αυτό το λόγο κάνε έρευνα καλή και μη βιάζεσαι! Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 18, 2024 ο vagkaf 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 7 hours ago, vagkaf said: Οπότε για DSO αυτομάτως σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιείται. Όχι απαραίτητα.Σε κάποια DSO με επαρκή φωτεινότητα πχ.φωτεινά σφαιρωτά αστρικά σμήνη πχ.Μ13 μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Επίσης σε διαχωρισμό διπλών/πολλαπλών άστρων αποδεικνύονται πολύτιμοι οι barlows. Η γνώμη μου είναι ότι κάθε οπτικό έχει τη χρήση του. Δεν είναι σωστή η ισοπεδωτική απόρριψη,ούτε η καθολική χρήση των barlows. Εκεί που χρειάζονται θα χρησιμοποιηθούν. Εκτός από την οικονομία που προσφέρουν αντί αγοράς περισσότερων προσοφθάλμιων,προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στις μεγεθύνσεις,που στην πλανητική παρατήρηση είναι πολύ χρήσιμη. Μικρή αύξηση στη μεγέθυνση μπορεί να αναδείξει λεπτομέρειες στην επιφάνεια Σελήνης-πλανητών,αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που κάνει πλανητική παρατήρηση με αξιώσεις για άντληση πληροφορίας και όχι απλή θέαση. Και βέβαια μπορούν να διορθώσουν και οπτικά προβλήματα όπως κόμη,χρωματικό σφάλμα κλπ. Όποιος κάνει αποκλειστικά παρατήρηση DSO και μάλιστα αμυδρών δεν χρειάζεται barlow. ΦΙλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
HOMO Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Πάρε 2 καλά προσοφθάλμια και μη προσθέτεις επιπλέον γυαλί με Barlow. Προσωπικά σε τεστ που έχω κάνει πάντα η επιλογή Barlow+προσοφθάλμιος έχαναν σε οξύτητα από την επιλογή του σκέτου προσοφθαλμίου. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 7 hours ago, vagkaf said: Μια μικρή βελτίωση μπορεί να ανεβάσει δυσανάλογα σημαντικά την τιμή ενός προσοφθαλμίου (ή και οποιουδήποτε εξοπλισμού). Ένα προσοφθάλμιο που κοστίζει 5 φορές περισσότερο από κάποιο άλλο, δεν σου επιτρέπει να δεις 5 φορές περισσότερες λεπτομέρειες/καλύτερη εικόνα. Το τίμημα για μια πολύ μικρή βελτίωση είναι δυσανάλογα μεγάλο. Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν τόσο σημαντικά που κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολύ περισσότερα για να τα έχει. Θα συμφωνήσω με την κοινή και αποδεκτή πλέον άποψη,ότι μικρή βελτίωση στην οπτική ποιότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής σε πολλά premium οπτικά! Το έχω δει και εγώ σε εξαντλητικά τέστ που έχω υποβάλλει τα προσοφθάλμιά μου. Κυκλοφορούν πολλοί μύθοι για εξωτικές αποδόσεις,που περισσότερο οφείλονταν στον ενθουσιασμό και συναισθηματικές παρορμήσεις των γραφόντων τέτοια σχόλια. Επίσης υπάρχουν αγάπες και αντιπάθειες σε οπτικά,ανάλογα και με τις προσωπικές προτιμήσεις που δεν ανταποκρίνονται όμως σε ρεαλιστικά δεδομένα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή στις αγορές προσοφθάλμιων,μετά από πολύ σχολαστική έρευνα αγοράς και μελέτη όλων των διαθέσιμων τέστ-reviews,αν και δεν υπάρχουν πολλά με αξιόπιστες μετρήσεις και αντικειμενικές εκτιμήσεις... Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 14 minutes ago, HOMO said: Προσωπικά σε τεστ που έχω κάνει πάντα η επιλογή Barlow+προσοφθάλμιος έχαναν σε οξύτητα από την επιλογή του σκέτου προσοφθαλμίου. Σε τί αντικείμενα παρατήρησης έκανες τα τέστ? Και σε ποιους barlows και προσοφθάλμιους αναφέρεσαι? Φιλικά-Κώστας 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
HOMO Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 barlow televue 2X Explore Scientific 20mm Explore scientific 8.8 mm Τα τεστ έγιναν κυρίως σε σφαιρωτά σμήνη όπου εκεί η οξύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στο διαχωρισμό του σμήνους. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
fotodektis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 (επεξεργάστηκε) 13 minutes ago, HOMO said: Τα τεστ έγιναν κυρίως σε σφαιρωτά σμήνη όπου εκεί η οξύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στο διαχωρισμό του σμήνους. Συμφωνώ ότι σε αμυδρά DSO υπάρχει έκπτωση,όπως έγραψα και πιο πάνω. Σε φωτεινά όμως αντικείμενα με επαρκές κοντράστ δεν παρατηρείται διαφορά,αντίθετα ένας καλός barlow διορθώνει και οπτικά σφάλματα (κόμη, χρωματικό σφάλμα κλπ). Σε σεληνιακή-πλανητική παρατήρηση πέρα από την απαραίτητη ευελιξία στις μεγεθύνσεις που μου έδωσαν,οι barlow που έχω (Televue Powermate 2.5x,Celestron barlow 2x,Antares 1.5x) αναβάθμισαν την εικόνα! Εξαρτάται τί παρατηρεί κανείς και με τί οπτικά μέσα,όπως και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν. Σε σεληνιακή,πλανητική και επίγεια παρατήρηση,οι barlows είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Σε αμυδρά αντικείμενα όχι. Φιλικά-Κώστας 🙂 Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 18, 2024 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
tastro Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 7 hours ago, vagkaf said: Βέβαια πολλές φορές ο κανόνας ψάχνοντας ευκαιρίες καταρρίπτεται. Και έτσι αγοράζεις ολοκαίνουργια διαμαντάκια σε τιμή κλοπής, ίδιου ύψους με χαμηλότερης ποιότητας οπτικά. Στην παραγγελία που είχα κάνει τότε το ευρώ ήταν πιο ισχυρό από το δολάριο και η τιμή ήταν ακόμη χαμηλότερη. Μάλιστα εκείνη την περίοδο (εν μέσω lockdown) στα ευρωπαϊκά καταστήματα κόστιζε 399 ευρώ!! Μιλάμε περίπου μισή τιμή κάτω. Για αυτό το λόγο κάνε έρευνα καλή και μη βιάζεσαι! τελωνείο κτλ;
vagkaf Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, tastro said: τελωνείο κτλ; 270 τους βρίσκεις μεταχειρισμένους π.χ. 260 πήρα τον 10αρι μεταχειρισμένο γιατί ήταν ο μόνος δυσεύρετος. Ειδικά εκείνη την περίοδο είχε 429 ευρώ. Αυτή η ανάλυση κάτω είναι από τον 7αρι του κουτιού. Και μεταχειρισμένο να βρεις στα 250 με 290 είναι ό,τι καλύτερο σε αυτο το ευρος τιμής (και βάζουν κάτω και ακριβότερους). Πλήθος έμπειρων παρατηρητων το παραδέχεται και εδώ και σε ξένα site που έχουν δοκιμάσει και συγκρίνει πληθώρα φακών. Μια αναζήτηση θα σε πείσει. Ειδικά τα από 10mm και κάτω. Το επεξεργάστηκε Οκτώβριος 18, 2024 ο vagkaf
tastro Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2024 13 minutes ago, vagkaf said: 270 τους βρίσκεις μεταχειρισμένους π.χ. 260 πήρα τον 10αρι μεταχειρισμένο γιατί ήταν ο μόνος δυσεύρετος. Ειδικά εκείνη την περίοδο είχε 429 ευρώ. Αυτή η ανάλυση κάτω είναι από τον 7αρι του κουτιού. Και μεταχειρισμένο να βρεις στα 250 με 290 είναι ό,τι καλύτερο σε αυτο το ευρος τιμής. Πλήθος έμπειρων παρατηρητων το παραδέχεται και εδώ και σε ξενσ site που έχουν δοκιμάσει και συγκρίνει πληθώρα φακών. Μια αναζήτηση θα σε πείσει. Ειδικά τα από 10mm και κάτω. καταλαβαίνω το βάρος σου και την ανησυχία που προκύπτει από το να κρατάς τόσο ακριβούς φακούς στα χέρια σου. μία λέξη να πεις, τους αγοράζω μισοτιμής (για το καλό σ είναι να μην αγωνιάς δλδ μην φανταστείς κάτι άλλο) 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα