τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 (επεξεργάστηκε) Εδώ και καιρό σκέφτομαι ξανά και ξανά για το ποιος από τους 3 Νευτώνιους σωλήνες θα ήταν καταλληλότερος και βολικότερος για παρατήρηση . Να επισημάνω πως θα τοποθετηθεί σε μια βάση Dobson ίδιωκατασκευή καθώς το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας και η ίδιωκατασκευή δίνει την δυνατότητα βάσης κάπως χαμηλότερου βάρους και μικρότερων διαστάσεων που την καθιστούν κατά κάποιο τρόπο ποιο μεταφερόμενη στο αμάξι και στον οικιακό χώρο . ποιος όμως (σωλήνας ) πραγματικά θα ήταν αυτός που κάθε φορά θα έφτιαχνε την παρατήρηση εύκολη ευχάριστη και αποδοτική ; Θα ήθελα λοιπών να δούμε μαζί εφ όλης της ύλης τα υπέρ και τα κατά και να αναλύσουμε τα δεδομένα ..... Να ξεκινήσουμε από την διάμετρο , τα 8" είναι 323 cm2 ενώ το 10" 506 cm2 άρα το 10" έχει 36% περισσότερο συλλογή φωτός , το οποίο είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό κέρδος στην παρατήρηση . Το βάρος όμως του 10" ΟΤΑ είναι περί τα 14 Κg , και ο όγκος του περίπου 60+ lit ενώ τα 8" F5 & F6 δεν ζυγίζουν πάνω από 9Κg και ο όγκος τους είναι περίπου 32 & 38 lit αντίστοιχα , συνεπώς το 10” είναι κατά 5 κιλά βαρύτερο και περίπου 50-60% ποιο ογκώδες από τα 8” με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταφορά με sedan αμάξι . Το 8" F6 λογικά δεν θα έχει θέμα με κόμη , ενδεχομένως τα 8" F5 & 10" F4,7 να παρουσιάζουν κόμη . Το 10" μάλλον θα είναι ποιο απαιτητικό σε ευθυγράμμιση σε σχέση με τα 8" για ποιοτική εικόνα . ................. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που θα ήταν καλό να συζητηθούν γι'αυτό και και το post , Ποιες είναι οι απόψεις σας και οι εμπειρίες σας σε σχέση με τα ανωτέρω νευτώνεια; Έχει πραγματική και ουσιώδες διάφορα στην οπτική παρατήρηση το 8” από το 10" ; και αν ναι μέσα από την πόλη ή εκτός πόλης ; Από τους παραπάνω σωλήνες όμως ως dobson τι σας έκανε ποιο ευχάριστη την παρατήρηση ένα 8” Dob ή ένα 10" Dob ; Και τι ήταν αυτό που σας δυσκολέψε περισσότερο στο κουβάλημα η βάση του ή ο σωλήνας ; Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 4 ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 Πρόδρομε, αν έχεις αμάξι με χώρο και μέση -γόνατα δυνατά πάρε το 10ιντσο. Υπάρχει διαφορά αρκετή στο πόσα mag βλέπεις. Αν δεν θέλεις να κουβαλάς ογκο και βάρος τα 8αρια είναι μονόδρομος. Οι απαιτήσεις σε ευθυγράμμιση αυτά με f=5 εστιακό λόγο δεν είναι πολλές ούτε έχουν υπερβολική κόμη . Ένα 10ιντσο νομίζω κουβαλιέται και φορτώνεται σχετικά εύκολα σε ένα μεσαίο αυτοκίνητο. Πάρε το 10αρι. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 Το 8ρι ήταν πολύ βολικό. Επειδή όμως το πήρα μετά το 12ρι (για το εξοχικό) ό, τι είδα το είχα δει και καλύτερα (Όχι μόνο λόγω διαμέτρου αλλά και επειδή το 12" έπαιρνα στις εξορμήσεις και το 8ρι στο εξοχικό και τριγύρω, δηλαδή σε προαστιακό ουρανό). Ο σωλήνας έχει κυλινδρικό σχήμα και κρατιέται σχετικά εύκολα (από κάτω αλλά και αγκαλιά). Η βάση του 8" είναι εύκολη με τη χειρολαβή, του 12" όμως ήθελε 2 χέρια για να μην χτυπά τα πόδια, λόγω του μεγάλου κύκλου του αζιμουθίου. Του 10" δεν την έχω κουβαλήσει αλλά είναι εγγύτερα στο 8" παρά στο 12", με το μάτι μου. Ως προς την ευθυγράμμιση, στην αρχή ανησυχούσα, είχα και ένα θέμα με σκάψιμο/σκαλοπάτι στη βάση του δευτερεύοντος. Κατόπιν έκανα κάτι που θεωρούσα "αρκετό" και προχωρούσα. Τα Bob's Knobs ειναι απαραίτητα καθώς σκοτάδι και κατσαβίδι δεν συνεργάζονται καλά και η πιθανότητα να σου φύγει το κατσαβίδι και να αναχαιτιστεί από το πρωτεύον είναι τρομακτική. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 (επεξεργάστηκε) Θα συμφωνήσω με τον Θανάση (HOMO) στην επιλογή του 10". Έχει σαφώς ικανά μεγαλύτερη διάμετρο σε σχέση με το 8",ώστε να δώσει αισθητά μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα. Θα δεις Πρόδρομε πιο αμυδρά αντικείμενα και με περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα αντικείμενα (και στη Σελήνη-πλανήτες) σε σχέση με το 8". Το μόνο θέμα που έχουν οι μεγαλύτερες διάμετροι,είναι στις μικρές μεγεθύνσεις (με μεγάλης εστιακής απόστασης φακούς),όπου ο ουρανός σε περιβάλλον φωτορύπανσης γκριζάρει πιο πολύ σε σχέση με μικρότερες διαμέτρους.Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φίλτρα αν βοηθάει και η απόχρωση της φωτορύπανσης (κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινη). Όμως έχοντας ήδη το πολυεργαλείο SW 102/500 για μικρές μεγεθύνσεις και μεγάλα οπτικά πεδία με τους μεγάλης εστιακής φακούς,δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχω και εγώ το 10" (254/1200) και το 102/500 και η συνεργασία τους είναι πολύτιμη έχοντας πληθώρα παρατηρησιακών επιλογών και δυνατοτήτων. Το SW Dob 10" είναι ένα πολύ καλό οπτικά και μηχανικά τηλεσκόπιο! Το έχω από το 2011 και είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απόδοσή του,ήταν άριστη επιλογή για νευτώνιο τηλεσκόπιο μακροχρόνιας χρήσης και value for money επιλογή! Αν γίνει σωστή ευθυγράμμιση η κόμη είναι λίγη και περιορίζεται στα άκρα του οπτικού πεδίου.Φαίνεται κυρίως-χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα-σε μεγάλης εστιακής φακούς (30-32mm).Δεν σου δημιουργεί την αίσθηση ότι χρειάζεται απαραίτητα διορθωτής κόμης.Μόνο αν είσαι τελειομανής θα ζητήσεις κάτι τέτοιο. Λόγω του ενιαίου σωλήνα που είναι πολύ σταθερός και στιβαρός,η ευθυγράμμιση διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται συχνά διόρθωση.Εφ'όσον βέβαια το τηλεσκόπιο δεν εκτίθεται σε ακραίες διαφορές θερμοκρασίας ή έντονους κραδασμούς κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο,σε αντίθεση με τα truss ή ultra truss τηλεσκόπια που η ευθυγράμμιση χαλάει πολύ πιο εύκολα και χρειάζεται σχεδόν πάντα διόρθωση με το στήσιμο του τηλεσκοπίου. Το 10" το ευθυγραμμίζω μια φορά στην αρχή της σεζόν (αρχές Ιουνίου) και κρατάει πολύ καλά συνήθως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.Το μεταφέρω με τα χέρια από το δωμάτιο μέχρι την ταράτσα. Χωράει άνετα στο πίσω κάθισμα τυπικού αυτοκινήτου 1400cc μαζί με την κούτα συσκευασίας του. Η βάση του μεταφέρεται σχετικά εύκολα ακόμα και από άτομα κάποιας ηλικίας (είμαι ήδη 60 χρόνων) και με μέτρια προβλήματα στη μέση. Το καλό με τη βάση του 10" είναι ότι έχει βολικό πιάσιμο όπως έχει και το 8",σε αντίθεση με πιο μεγάλες βάσεις όπως του 12" κλπ.Αν πιάσεις τη βάση με τον σωστό τρόπο,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη μεταφορά της. Μετά από τόσα χρόνια χρήσης και γήρανσης με το μέτριο πρόβλημα μέσης που έχω,καταλαβαίνω ότι το dob 12" που είχα ως αρχική επιλογή το 2010 και ακόμα χειρότερα ένα dob 14" που προέκυψε ως υποψήφιο αργότερα,δεν θα ήταν οι καλύτερες επιλογές απο άποψη μεταφοράς. Το 10" εξακολουθεί να είναι και από άτομα σαν εμένα,φορητό χωρίς πρόβλημα. Είναι λοιπόν τηλεσκόπιο για μια ζωή και μόνο σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ.μέση),θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην μεταφορά του. Ελπίζω να βοήθησα να ξεκαθαρίσει κάπως το θέμα οπτικής απόδοσης-σταθερότητας-αξιοπιστίας-φορητότητας του 10". Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 5 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 (επεξεργάστηκε) Να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας και σίγουρα θα βοηθήσουν στην σωστή επιλογή . Είχα ενδοιασμούς και εξακολουθώ μερικώς να έχω , καθώς είχα διαβάσει σε forum του εξωτερικού πως από παρακολούθηση μέσα στην πόλη (Δυτική Θεσσαλονίκη στην περίπτωση μου ) λόγο τις φωτορύπανσης η μεγαλύτερη συλλογή φωτός του 10" θα φτάνει στα μάτια μου περισσότερο ως απροσδιόριστο διάχυτο φως παρά σαν ευκρίνεια και φωτεινότητα των bso όπως θα ήταν σε σκοτεινό ουρανό και πως στην παρούσα φάση με τόση φωτορύπανση ένα 8” θα ήταν ίσως καλύτερη επιλογή από 10” , συν του ότι αν είναι να πας έξω από την πόλη κάπου λίγο ποιο Σκοτεινά και το 8” θα δώσει και αυτο πολύ καλές εικόνες (σίγουρα όχι σαν του 10”) . Χωρίς να κουβαλάς το κάτι τις παραπάνω ..... Δυστυχώς εγώ δεν έχω βολικό μπαλκόνι και για σοβαρή παρατήρηση θα πρέπει να ανέβω ταράτσα που είναι 2 ορόφους πάνω από εμένα 1 όροφο με ασανσέρ και 1 όροφο με πόδια . Στην περίπτωση επιλογής 8" θα είναι ποιο εύκολη η μετακίνηση του στην ταράτσα , όπως ακόμη και εκτός πόλης . Αν από την εμπειρία σας όμως προκύπτει ότι ακόμη και μέσα από πόλη με πολύ φωτορύπανση το 10" εξακολουθεί να έχει καλύτερη και ουσιαστική διαφορά τότε να επιλέξω το 10” και ίσως βρω μια λύση μόνιμης αποθήκευσης του στο κοινόχρηστο αποθηκάκι της ταράτσας ( ίσως μέσα σε μεταλλική ντουλάπα ) και οταν και αν αποφασιστεί μετακίνηση ποιο δυσκολη μεν σε σχέση με το 8” (δεν θα είναι και συχνά ) . Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 5 ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 3 hours ago, fotodektis said: Το μόνο θέμα που έχουν οι μεγαλύτερες διάμετροι,είναι στις μικρές μεγεθύνσεις (με μεγάλης εστιακής απόστασης φακούς),όπου ο ουρανός σε περιβάλλον φωτορύπανσης γκριζάρει πιο πολύ σε σχέση με μικρότερες διαμέτρους.Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φίλτρα αν βοηθάει και η απόχρωση της φωτορύπανσης (κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινη). Αν είναι αυτό το πρόβλημα που αναφέρω ως διάχυτο απροσδιόριστο φως και αν είναι εμφανές μόνο με μικρής εστιακής προσοφθάλμια πχ 30mm τότε οκ δεν είναι και κάτι δα τραγικό .... Τα κίτρινα φίλτρα δεν θα κάνουν ποιο Φωτεινή την εικόνα; Δεν θα ήταν καλύτερα κάποιο φίλτρο ίσως σκούρα ή φωτορύπανσης; Καθαρούς ουρανούς
HOMO Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 8 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Δυστυχώς εγώ δεν έχω βολικό μπαλκόνι και για σοβαρή παρατήρηση θα πρέπει να ανέβω ταράτσα που είναι 2 ορόφους πάνω από εμένα 1 όροφο με ασανσέρ και 1 όροφο με πόδια . Πρόδρομε , τότε ξέχνα το 10αρι. Μόνο που περιέγραψες τη διαδρομή που πρέπει να κάνεις , κουράστηκα. Το 10αρι θα σε κουράσει. Πάρε το 8αρι το f=5 . Το κουβάλημα θα είναι λιγότερο κουραστικό κι αυτό θα είναι ένα κίνητρο να βγαίνεις συχνότερα για παρατήρηση. Αν φτιάξεις τη βάση ντομπσόνιαν , να την κάνεις ψηλή για να μη σκύβεις πολύ και στον πάτο δλδ στο ρουλεμαν που ευθύνεται για την οριζόντια κίνηση να βάλεις ρουλεμαν lazy souzan. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 21 minutes ago, HOMO said: Πρόδρομε , τότε ξέχνα το 10αρι. Μόνο που περιέγραψες τη διαδρομή που πρέπει να κάνεις , κουράστηκα. Το 10αρι θα σε κουράσει. Πάρε το 8αρι το f=5 . Το κουβάλημα θα είναι λιγότερο κουραστικό κι αυτό θα είναι ένα κίνητρο να βγαίνεις συχνότερα για παρατήρηση. Αν φτιάξεις τη βάση ντομπσόνιαν , να την κάνεις ψηλή για να μη σκύβεις πολύ και στον πάτο δλδ στο ρουλεμαν που ευθύνεται για την οριζόντια κίνηση να βάλεις ρουλεμαν lazy souzan. Βασικά παίζει όπως είπα και η μόνιμη αποθήκευση στο αποθηκάκι της ταράτσας με θήκη μέσα σε μεταλλική ντουλάπα προστατευμένο από υγρασία και σκόνη αλλά όχι από μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας . όπως και να έχει όμως ακόμη και έτσι όταν θα είναι να πάει βόλτα θα είναι ζόρι η μετακίνηση από ταράτσα στο αμάξι και πίσω. Η αλήθεια είναι πως το σκέφτομαι πολύ , σε κάθε περίπτωση ένα 8" είναι παιχνίδι ...... Σε μια παρόμοια βάση που είχα παλιότερα ένα 200/800 ήταν ότι πρεπει για να παρακολουθείς καθιστός από καρέκλα 😁😁. Το 200/1000 (αν επιλεχθεί ) θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου . Στο 1200 (8" ή 10") μια τυπική βάση ύψους 65 -70 εκ. Θα φέρνει το προσοφθάλμιο στο ζενίθ σε ύψος 140-150 εκ περίπου μια χαρά για όρθιος .. Ποια είναι τα ρουλεμάν lazy soyzan; Για την κίνηση κατά αζιμούθιο είχα κατά νου τα φύλλα ακτινογραφίας ή φύλλα τεφλόν ή κανένα παλιό βινύλιο , και καθ' ύψος τα διπλά κλασικά ρουλεμάν 20Χ10 mm Καθαρούς ουρανούς
Haris Desdenova Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 https://www.teleskop-express.de/en/telescope-accessories-5/telescope-diy-improvement-299/telescope-making-mechanical-parts-64/roller-bearings-for-dobsonian-telescopes-from-8-to-16-aperture-1646 Τέτοιο έχει το δεκαιντσο GSO που έχω και έχει πολύ ωραία κίνηση. Σε καμμία περίπτωση δε θα ήθελα να ανεβαίνω σκάλες κουβαλώντας το σωλήνα. Νομίζω πως όσο μεγαλώνω θέλω όλο και πιο ελαφρύ εξοπλισμό κι ας κάνω εκπτώσεις στη φωτοσυλλεκτικοτητα. 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 On 5/4/2025 at 1:25 ΜΜ, τσιαγκας προδρομος said: Αν είναι αυτό το πρόβλημα που αναφέρω ως διάχυτο απροσδιόριστο φως και αν είναι εμφανές μόνο με μικρής εστιακής προσοφθάλμια πχ 30mm τότε οκ δεν είναι και κάτι δα τραγικό .... Πρόδρομε αυτό που αναφέρεις ως απροσδιόριστο διάχυτο φως είναι το φως της φωτορύπανσης που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.Προέρχεται κυρίως από το φως που παράγεται στη γη (αλλά και από τη Σελήνη ιδιαίτερα όταν είναι στην φάση της πανσελήνου) και στη συνέχεια ένα μέρος του κατευθύνεται απευθείας στην ατμόσφαιρα,ενώ άλλο μέρος του ανακλάται σε διάφορες επιφάνειες και κατευθύνεται και αυτό προς τα επάνω.Συμβαίνουν διάφορα φαινόμενα καθώς το επίγειο φως πέφτει στα σωματίδια της ατμόσφαιρας και ιδιαίτερα στους υδρατμούς,σκόνη,ρύπους κλπ.όπως ανάκλαση,σκέδαση,διάχυση. Ανάλογα με το χρώμα των επίγειων φώτων (λάμπες κυρίως) το παραγόμενο φως της φωτορύπανσης παίρνει αποχρώσεις που μοιάζουν με αυτό των πηγών της.Έτσι μπορεί να έχει "θερμές" αποχρώσεις δηλαδή κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες αν παράγεται από πορτοκαλί-κίτρινες λάμπες ή "ψυχρές" αποχρώσεις δηλαδή γκριζο-άσπρες αν προέρχεται από λευκές λάμπες. Αυτά τα χρώματα εννοούσα και όχι των φίλτρων. Σε ένα τηλεσκόπιο,λόγω μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας από το ανθρώπινο μάτι,η φωτορύπανση του ουρανού ενισχύεται και φαίνεται πιο φωτεινή.Όσο αυξάνει η διάμετρος και άρα η φωτοσυλλεκτικότητα,τόσο πιο φωτεινή γίνεται και η φωτορύπανση και όχι μόνο τα ουράνια σώματα... Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις μικρές μεγεθύνσεις,δηλαδή όταν χρησιμοποιούνται φακοί μεγάλης εστιακής απόστασης.Έτσι παρουσιάζεται σαν γκρίζος φωτεινός ουρανός αυτή η ενίσχυση της φωτορύπανσης... Όσο όμως αυξάνει η μεγέθυνση,τόσο μειώνεται η φωτεινότητα των αντικειμένων και άρα και της φωτορύπανσης.Έτσι από μια μεγέθυνση και πάνω το φαινόμενο περιορίζεται πολύ και ο ουρανός σκοτεινιάζει. Στο 10" το φαινόμενο του γκριζαρίσματος του ουρανού λόγω φωτορύπανσης γίνεται ενοχλητικό στις μικρές μεγεθύνσεις κυρίως,όπως με φακούς 28-32mm. Όμως υπάρχει και στις μεγαλύτερες λιγότερο έντονο και εδώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά φίλτρα κατά της φωτορύπανσης. "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 (επεξεργάστηκε) On 5/4/2025 at 1:25 ΜΜ, τσιαγκας προδρομος said: Τα κίτρινα φίλτρα δεν θα κάνουν ποιο Φωτεινή την εικόνα; Δεν θα ήταν καλύτερα κάποιο φίλτρο ίσως σκούρα ή φωτορύπανσης; Τα φίλτρα αντιμετώπισης της φωτορύπανσης δεν είναι χρωματιστά ή απλώς σκούρα,αλλά είναι ειδικά στο να μειώνουν κάποιες συχνότητες του φάσματος του φωτός της φωτορύπανσης,κυρίως στην περιοχή του κίτρινου-πορτοκαλί.Αυτά τα χρώματα εξέπεμπαν κυρίως οι παλαιότερες λάμπες πυράκτωσης που υπήρχαν στους δρόμους και αλλού.Τα φίλτρα κατά της φωτορύπανσης που κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια,σχεδιάστηκαν για λάμπες θερμών χρωμάτων. Κάποια καινούργια φίλτρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των εταιρειών,αποκόπτουν και μέρος της μπλέ ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι σύγχρονες λάμπες λευκού χρώματος-το πόσο όμως αποτελεσματικά είναι δεν το γνωρίζω. Άρα τα κλασικά φίλτρα μείωσης της φωτορύπανσης θα αποκόψουν μέρος της φωτορύπανσης,μόνο αν οι αποχρώσεις της φωτορύπανσης είναι "θερμές" δηλαδή κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες...Αν η φωτορύπανση προέρχεται από λευκού χρώματος λάμπες,δεν θα δουλέψουν. Τέτοια φίλτρα είναι το Baader Moon & Skyglow (Neodymium) και αντίστοιχα άλλων εταιριών. Επίσης φίλτρα νεφελωμάτων όπως τα UHC,OIII κλπ.κάνουν και για μείωση της φωτορύπανσης,αν ισχύει η παραπάνω συνθήκη με τις θερμές αποχρώσεις της φωτορύπανσης. Τα φίλτρα όμως αυτά σχεδιάστηκαν για να αποκόπτουν μέρη τους φάσματος του φωτός που εκπέμπουν διάφορα νεφελώματα και να αφήνουν άλλα μέρη να διέρχονται,αναδεικνύοντας έτσι διαφορετικές περιοχές των νεφελωμάτων. Κόβουν όμως αρκετό φως και εδώ οι μεγαλύτερες διάμετροι αποδεικνύονται πιο λειτουργικές,διότι αντέχουν πιο πολύ στην μείωση του φωτός που προκαλούν τα φίλτρα νεφελωμάτων. Ιδιαίτερα τα φίλτρα που αναδεικνύουν περιοχές διπλά ιονισμένου οξυγόνου (που υπάρχουν πχ.στο νεφέλωμα του Ωρίωνα),δηλαδή τα ΟΙΙΙ,κόβουν πολύ φως και σε περιβάλλον φωτορύπανσης τα μικρότερα τηλεσκόπια δεν δίνουν αρκετά φωτεινά είδωλα. Το 10" όμως λειτουργεί μια χαρά και με τέτοια φίλτρα. Στη δική μου περίπτωση ήμουν τυχερός και στην πόλη μου είχαμε κυρίως θερμές αποχρώσεις φωτορύπανσης, οπότε και τα ανάλογα φίλτρα λειτουργούσαν πολύ καλά. Έβαζα το Moon & Skyglow και στον φακό των 32mm και είχα αισθητή μείωση της φωτορύπανσης,δηλαδή της γκριζάδας του ουρανού. Το χρησιμοποιούσα αυτό το φίλτρο και σε μικρότερες εστιακές όπως 17mm,13mm,10mm και κατάφερνα να βλέπω αμυδρά αντικείμενα με ευδιάκριτη τη δομή τους,όπως κομήτες με mag=+7.5 σε ουρανό που το πιο αμυδρό άστρο που έβλεπα δια γυμνού οφθαλμού ήταν mag=+4.5. Ακόμα και με 32mm φακούς οι κομήτες αυτοί αναδεικνύονταν από την γκριζάδα του ουρανού,αλλιώς χωρίς φίλτρο χάνονταν. Με ένα 8" σε τέτοιες συνθήκες φωτορύπανσης αμφιβάλλω αν θα μπορούσα να βρω και να διακρίνω τέτοια σώματα,όπως και αμυδρά νεφελώματα και γενικά εκτεταμένα DSO. Η διακριτική ικανότητα του 10" μου επέτρεψε να δω εξαιρετικές λεπτομέρειες στη Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη σε μεγεθύνσεις πάνω από 300Χ.Ευτύχησα όμως να έχω και πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) εδώ στην Κρήτη σε μια πολύ καλή περίοδο 2011-2017.Σε άλλες πόλεις συνήθως δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες παρά μόνο στις εξοχές και στα βουνά. Απο το 2018 και μετά όμως η κλιματική αλλαγή μου έκανε καψόνια ειδικά στο seeing...♨️ Βρέθηκα λοιπόν στον κατάλληλο ουρανό από τις ταράτσες 2 σπιτιών που έμεινα με το κατάλληλο τηλεσκόπιο,φακούς και φίλτρα και αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του 10". Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 7 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 (επεξεργάστηκε) Όσο αφορά την φορητότητα για μένα που είμαι 60ρης με μέτριο πρόβλημα στη μέση,το 10" είναι φορητό χωρίς πρόβλημα. Για άλλους όμως ίσως όχι...Δεν μετράει μόνο η σωματοδομή και τα μυοσκελετικά προβλήματα,αλλά και η διάθεση να κουβαλά κάποιος ένα διαχειρίσιμο βάρος μεν σωματικά,αλλά όχι τόσο διαχειρίσιμο ψυχολογικά. Η διάθεση παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο.Αν είναι να βαριέται κανείς να κουβαλάει βάση και σωλήνα 1-2 ορόφους και να χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο σπάνια εξαιτίας αυτού του γεγονότος,τότε καλύτερα είναι να πάρει ένα ελαφρύτερο. Για μένα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι δυνατότητες ενός τηλεσκοπίου και το βάρος/όγκος μου αρκεί να είναι διαχειρίσιμα. Αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι καλές,πράγμα που θα ελέγξω πρώτα (ειδικά το seeing) με το 102/500,το 10" θα βγει,διότι θα μου δείξει πολλά και με λεπτομέρειες!Δεν θα βαρεθώ να το βγάλω έξω στην ταράτσα. Η προσδοκία της καλύτερης ποιότητας εικόνας,θα νικήσει την οποία βαρεμάρα και τον μικρό κόπο που θα απαιτήσει η μεταφορά του. Για άλλους χρήστες αυτά λειτουργούν διαφορετικά. Υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια στο θέμα "φορητότητα" και συχνή χρήση ενός τηλεσκοπίου. Υπάρχει βέβαια και η λύση των ultra truss τηλεσκοπίων μεγάλης διαμέτρου,που λύνονται σε περισσότερα μέρη,μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ πιο εύκολα,αλλά απαιτουν σημαντικά περισσότερο χρόνο στη συναρμολόγηση και πρέπει να γίνεται ευθυγράμμιση κάθε φορά: https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/dobsonian-telescopes-2/explore-scientific-ultra-light-dobsonian-telescope-10-inch-254-mm-gen-ii-7587 Σε αυτή τη σειρά τηλεσκοπίων της ES,η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου γίνεται από το ύψος του δευτερεύοντος,οπότε είναι πιο ξεκούραστη και σύντομη χωρίς να χρειάζεται βοηθό. Το επεξεργάστηκε Απρίλιος 6 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 On 5/4/2025 at 10:54 ΜΜ, τσιαγκας προδρομος said: Βασικά παίζει όπως είπα και η μόνιμη αποθήκευση στο αποθηκάκι της ταράτσας με θήκη μέσα σε μεταλλική ντουλάπα προστατευμένο από υγρασία και σκόνη αλλά όχι από μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας Εδώ είναι το πρόβλημα με τα αποθηκάκια των ταρατσών: Επειδή δεν έχουν θερμομόνωση,ειδικά το καλοκαίρι καθώς θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας,ανεβάζουν την θερμοκρασία αρκετά πάνω από ένα δωμάτιο κάτω ορόφου χωρίς κλιματισμό... Έτσι μεταξύ ημέρας και νύχτας υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας,με αποτέλεσμα την συχνή απευθυγράμμιση των κατόπτρων. Το να αποθηκευτεί εκεί η βάση είναι αποδεκτό,εφ'όσον προστατεύεται από την υγρασία,τα οπτικά όμως δεν πρέπει.Ούτε οπτικούς σωλήνες ούτε φακούς,διότι λόγω μεγάλων θερμοκασιακών μεταβολών μπορεί και οι φακοί να υποστούν έστω και πολύ μικρή,αλλά ζημιογόνα απευθυγράμμιση των οπτικών τους στοιχείων. Έναν σωλήνα 10" αν τον πιάσεις σωστά,με το κάτοπτρο προς τα κάτω χωρίς να το πιέζεις με τα χέρια,σχεδόν κατακόρυφα σαν "μωρό" με την πλάτη στον τοίχο, μπορείς να τον μεταφέρεις με ασφάλεια 1-2 ορόφους,χωρίς ιδιαίτερη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Τόσα χρόνια αυτό κάνω. Ο ψυχολογικός παράγοντας εδώ-η διάθεση για τέτοιες διαδικασίες-διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και παίζει καθοριστικό ρόλο φυσικά. Πρέπει να ζυγίσεις πόσο μετράει για εσένα η ποιότητα της εικόνας και οι περισσότερες δυνατότητες που παρέχει ένα 10",και πόσο μια μικρή αλλά υποκειμενικά υπολογίσιμη επιπλέον επιβάρυνση κατά τη μεταφορά... 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7 15 hours ago, fotodektis said: Επειδή δεν έχουν θερμομόνωση,ειδικά το καλοκαίρι καθώς θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας,ανεβάζουν την θερμοκρασία αρκετά πάνω από ένα δωμάτιο κάτω ορόφου χωρίς κλιματισμό... Δεν ξέρω εάν και πόσο θα βοηθούσε η επένδυση της μεταλλικής ντουλάπας εσωτερικά με φελιζολ σε όλες τις πλευρές της Καθαρούς ουρανούς
fotodektis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7 6 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Δεν ξέρω εάν και πόσο θα βοηθούσε η επένδυση της μεταλλικής ντουλάπας εσωτερικά με φελιζολ σε όλες τις πλευρές της Λογικά θα βοηθούσε μια καλή μόνωση της ντουλάπας με φελιζόλ κατάλληλου πάχους ή άλλο μονωτικό υλικό. Μπορεί στη συνέχεια να γίνει και έλεγχος με ένα θερμόμετρο στο εσωτερικό της ντουλάπας,μέχρι πού φτάνει η θερμοκρασία της κυρίως τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Και έλεγχος επίσης της υγρασίας ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες.Σκοτάδι και αρκετή υγρασία αποτελούν υπόβαθρο για ανάπτυξη μυκήτων. Λύσεις υπάρχουν για αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα