Jump to content

Ενδιαφέρεται πια ο κόσμος για τον νυχτερινό ουρανό και την αστρονομία/επιστήμη;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλησπέρα σε όλους αστρο-ενδιαφερόμενους!

Τον τελεφταίο καιρό με απασχολεί ένα πολύ σημαντικό θέμα... Το εαν οι άνθρωποι και σημαντικότερο η νέα γενιά έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία. Μιλάω για την Ελλάδα περισσότερο και τον επιστημονικό αναλφαβητισμό που επικρατεί σε τεράστιο βαθμό. Σε μερικές δεκαετίες όπου ίσως βλέπουμε να δημηουργούνται αποικίες στην Σελήνη, τακτικές επισκέψεις στον Άρη, λεπτομερείς απεικονήσεις ατμοσφαιρών εξωπλανητών και αποστολές από τον Ερμή μέχρι τον Εγγέλαδο και την Ζώνη του Κάιπερ το πρόβλημα θα είναι πολύ σημαντικότερο. Εαν και έχω τις ιδέες μου, που πιστεύτε πως οφείλεται και πως θα μπορούσε ο κόσμος να ενδιαφερθεί περισσότερο για αυτόν τον τομέα; Επίσης, για τα νέα παιδιά που ενδιαφέρονται αποτελεί ένα τεράδτιο πρόβλημα μιας και δεν παρέχεται η σωστή εκπαίδευση και ''προσοχή''. Εννοείται πως όλες οι απόψεις είναι δεκτές...

Science is more than a body of knoledge, is a way of thinking

- Richard Feynman 

Το επεξεργάστηκε ο Startoucher101
  • Μου αρέσει 2
  • Startoucher101 changed the title to Ενδιαφέρεται πια ο κόσμος για τον νυχτερινό ουρανό και την αστρονομία/επιστήμη;
Δημοσιεύτηκε

Αν και η χώρα μας έχει γίνει φτωχότερη τόσο σε χρήμα όσο και σε μυαλά νομίζω ότι τα νέα παιδιά ψάχνονται για διεξόδους.Το καλό με την αστρονομία εκτός του ότι έχει ένα αντικείμενο γεμάτο ιστορίες μύθους και άλλα υπέροχα είναι ότι ειναι εύκολα προσιτή από έναν ερασιτέχνη.Εγω ξεκίνησα από ένα μονόκυαλο αγορασμένο σ ένα παζάρι....Εάν έχεις την περιέργεια την όρεξη δεν θέλει πολλά....το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα παράθυρο να βλέπει.... καθαρό ουρανό!!!

Δημοσιεύτηκε
18 minutes ago, Ανταρης said:

Αν και η χώρα μας έχει γίνει φτωχότερη τόσο σε χρήμα όσο και σε μυαλά νομίζω ότι τα νέα παιδιά ψάχνονται για διεξόδους.Το καλό με την αστρονομία εκτός του ότι έχει ένα αντικείμενο γεμάτο ιστορίες μύθους και άλλα υπέροχα είναι ότι ειναι εύκολα προσιτή από έναν ερασιτέχνη.Εγω ξεκίνησα από ένα μονόκυαλο αγορασμένο σ ένα παζάρι....Εάν έχεις την περιέργεια την όρεξη δεν θέλει πολλά....το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα παράθυρο να βλέπει.... καθαρό ουρανό!!!

Ισχύει...

Απλώς το να βρεις την όρεξη από το 0 και έναν καθαρό ουρανό είναι το δύσκολο. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση ένα παιδί από την Αθήνα να αναρωτηθεί για το τι υπάρχει εκεί πάνω κοιτώντας τον ουρανό.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Ευτυχώς απ' ότι βλέπω το τελευταίο καιρό είναι πολλοί που προσπαθούν να κάνουν διάφορες δράσεις σε σχολεία για τους μαθητές αλλά και  για το ευρύ κοινό .Και μπράβο τους που μαζεύονται κ διαθέτουν τον εξοπλισμό τους για να δείξουν την ομορφιά του ουρανού!!Επίσης υπάρχουν αρκετές  ομάδες,σύλλογοι,ερασιτέχνες ή  μη στο youtube στο τικ τοκ στο facebook κτλ .Και μακάρι να γίνουν περισσότερες/οι!!Απ' όταν ήμουν εγώ παιδί σαφώς έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσουν την αστρονομία.

• Μου αρέσει 1

πάντως μια διαπίστωση που έχω να κάνω ειναι ότι οταν ξεκίνησα να συμμετέχω στο astrovox το 2006-2007 σε ηλικία περίπου 15 χρονων η κίνηση στο φορουμ ηταν πολύ περισσότερη και πραγματικά έβλεπες συνεχώς νέες συζητήσεις γύρω απο την αστρονομία,τον τελευταίο χρόνο που έχω επανέλθει στο χόμπι βλέπω ότι αυτο εχει αλλάξει δραματικά και πλέον δεν υπάρχει και τόσο πολύ κίνηση απο οσους συμμετέχουν στο φορουμ.Βλέποντας αυτο πιστευω ότι το ενδιαφέρον για το χόμπι έχει μειωθεί σημαντικά και πολλοί το έχουν πλεον εγκαταλήψει.Βέβαια επειδή μεσολάβησε και μια πανδημία και οικονομική κριση κτλ καταλαβαίνω ότι αν δεν έχεις να φας, ειναι πολυτέλεια να αναρρωτιέσαι τι συμβαίνει εκι πάνω.Άλλωστε οι προβληματισμοί και οι αναζητήσεις ήταν πάτοντε προνομιο όσων είχαν ήδη καλό βιωτικό επίπεδο.

Το επεξεργάστηκε ο Μιχάλης
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
11 hours ago, Startoucher101 said:

Ισχύει...

Απλώς το να βρεις την όρεξη από το 0 και έναν καθαρό ουρανό είναι το δύσκολο. Τώρα δεν υπάρχει περίπτωση ένα παιδί από την Αθήνα να αναρωτηθεί για το τι υπάρχει εκεί πάνω κοιτώντας τον ουρανό.

Θα συμφωνήσω με αυτό... Εποχές πριν το 2010 το εισόδημα δεν ειχε καμια σχέση με τώρα, το κόστος ζωής επίσης (π.χ. τότε γινόταν θέμα αν η βενζίνη ανέβαινε πάνω από 1 ευρώ το λίτρο).

Πλέον το εισόδημα είναι δραματικά μειωμένο, πανάκριβο κόστος ζωής, βενζίνη διπλάσια τιμή και οι τιμές εξοπλισμού επίσης δύο φορές πάνω σε σχέση με τότε. Μέχρι και το να πας στην εξοχή αποκλειστικά για παρατήρηση μια ασεληνη νυχτα έχει διπλάσιο κόστος σε σχέση με τότε.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Όμως σε όλα αυτά που πολύ σωστά όλοι λεμε σκεφτείτε και το ότι η εποχή τεχνολογικά έχει πάει σε άλλο επίπεδο.Περναμε σιγά σιγά από την απλή κλασική παρατήρηση στην εικονική πραγματικότητα κ την αστροφωτογραφια.Ειμαστεωστην εποχή του ZWO seestar και pegasus eyepiece.Οταν θες πχ τον Δία και έχεις το τηλεσκόπιο στη ταράτσα κ συ είσαι στο σαλόνι σου κ πατάς στο κινητό την εφαρμογή ψάξε βρες και σου πάει το τηλεσκοπιο μόνο του μετά πατάς ένα άλλο κουμπί βγάζει φωτό κ στο στέλνει στο λάπτοπ που έχεις μπροστά σου ενώ εσύ πίνεις το ποτάκι σου τι να ρωτήσεις ποιον? Αφού όλα τα έχεις από ένα κινητό η μια εφαρμογή .Θέλω να πω δεν υπάρχει αυτό που έζησα εγώ την αρχή το ενδιάμεσο και το επόμενο στάδιο.Πανε κατευθείαν στο επόμενο στάδιο .😉

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα όντας ένα παιδί 17 ετών το οποίο ξεκίνησε την ενασχόληση του με την Αστρονομία και την Αστροφυσική από φέτος τον Ιανουάριο θα ήθελα να παραθέσω τη δικιά μου άποψη για το ζήτημα αυτό. Αρχικά εγώ μπήκα στο χόμπι από ένα βιβλίο που μου έκανε δώρο η καθηγήτρια Φυσικής μου του Neil deGrasse Tyson  (Αστροφυσική για Βιαστικούς) και γρήγορα πήρα το Προς τα Άστρα του Αστρόνιο και θέλοντας να ασχοληθώ με την αστρονομία πήρα το βιβλίο του Κ. Μυλωνά και με τα κιάλια που υπήρχαν στο σπίτι ξεκίνησαν όλα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με την Αστρονομία σήμερα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο είναι η άπειρη πληροφορία που υπάρχει. Μέσω του YouTube υπάρχουν πολλές ομιλίες και μαθήματα δωρεάν από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία, υπάρχουν επίσης το Astrovox, αλλά και τα διάφορα ξένα Φορουμς, στα οποία μπορείς να βρεις ότι θέλεις, σχεδόν όλοι έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο πλέον. Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού ζει στην Αθήνα ή σε μεγαλουπόλεις (όπως και εγώ), η φωτορύπανση μειώνει την περιέργεια του ανθρώπου, διότι κοιτώντας τον ουρανό με μια βιαστική ματιά δεν θα δεις πολλά πράγματα, κοιτώντας ψηλά περπατώντας σε στενό της Αθήνας πιθανότατα δεν θα δεις τίποτα. Η Αστρονομία ήταν υποχρεωτικό μάθημα έως το 1998, ώσπου σταδιακά από μάθημα επιλογής εξαφανίστηκε, άρα η επαφή μέσω του σχολείου είναι μηδαμινή. Η νέα γενιά πιστεύω δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την αστρονομία απλώς πολύ απλά δεν την έχει γνωρίσει.

• Μου αρέσει 4
Δημοσιεύτηκε

Αρκετά σύνθετο ερώτημα.

Πιθανόν η απάντηση να είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω που έχουν αναφερθεί.

Όπως λέει και ο @Antonis77 το πρώτο εμπόδιο μπαίνει απο νωρίς σε μικρή ηλικία μιας και δεν υπάρχουν και πολλά ερεθίσματα σε ένα παιδί σχετικά με την αστρονομία. Εκτός και αν το ίδιο ψάξει (για βιβλία, videos, κλπ).

Στην συνέχεια από αυτούς που θα ασχοληθούν πολλοί θα μείνουν στην φωτογραφία (μιας και είμαστε στην εποχή του instagram :)) χωρίς να υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες του στόχου μιας και όπως λεει και ο @Ανταρης είναι αρκετά ευκολότερο και αυτοματοποιημένο πλέον να στοχεύσεις και να τραβήξεις έναν στόχο.

Και σε όλα αυτά έρχεται και το θέμα της φωτορύπανσης να δυσκολέψει τόσο αυτούς που θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες (εδώ κάτι μπορεί να γίνει με φίλτρα) αλλά ακόμα περισσότερο αυτούς που θέλουν να παρατηρήσουν μιας και πρέπει να ψάχνουν περιοχές ακόμα πιο μακριά απο μεγάλες πόλεις.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και πάλι! 

Όλες οι απαντήσεις είχαν ενδιαφέροντα points οπότε θα ήθελα να σταθώ σε αυτά. Αρχικά, πράγματι υπάρχουν προσπάθειες ατόμων για ερεθύσουν ή για να εξειδικεύσουν παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα. Δυστυχώς το σχολείο κάνει κάκιστη δουλεία. Τι εννοώ με αυτο: Καταλαβαίνω την ανάγκη να διδαχθούν βασικές αρχές της φυσικής π.χ. οι νόμοι του Νεύτωνα, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας ερεθυσμός ώστε να ωοθηθούν τα απιδιά να ασχοληθούν με αυτό. Ούτως η άλλως τα άστρα είναι απλώς φωτάκια στο ουρανό εαν δεν ξέρεις τι πραγματικά είναι. Επιπλέον, το να παπαγαλίζουν τα παιδιά συνέχεια τα πάντα τους καταστρέφει την λογική σκέψη και την περιέργεια. Η επιστήμη δεν είναι σαν τα άλλα αντικείμενα, σε δομεί σαν άνθρωπο και το πως αντιλαμβάνεσαι την καθημερινότητά σου. Στο σχολείο, οτιδήποτε έχει να κάνει με το διάστημα είναι εκτός ύλης(όχι εξετασταίας, αλλά γενικά) και το main κίνητρο είναι ένας καλός βαθμός. Καμία αποκόμηση γνώσης. Και κάτι τελεφταίο... Όταν έκανα μία παρουσίαση για το θέμα του νυχτερινού ουρανού, ένα παιδί με ρώτησε(2ας γυμνασίου), το εαν πραγματικά υπάρχουν τα άστρα. Και πάρα πολλοί καθηγητές μου έχουν κάνει παρόμοιες ερωτήσεις και πολλές φορές μου έχουν πει να σταματήσω να ασχολούμε με αυτό το κομμάτι κλπ. Το ενδιαφέρον ΠΑΝΤΑ υπάρχει, απλώς πεθαίνει στην πορεία...

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν δράσεις όπως η πανελλήνια εξόρμηση που πέρα απο τον κόσμο που μαζεύει και ασχολείτε με αυτό χρόνια υπάρχουν μικροί και μεγάλοι που απολαμβάνουν την περιήγηση του νυχτερινού ουρανού που συνηθίζεται να γίνεται από κάποιο μέλος. Αλλά και άλλες δράσεις που γίνονται κατα καιρούς απο τους συλλόγους.

• Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε

Ναι πιστεύω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσθέσει μια δυναμική που παλιά δεν υπήρχε..Επίσης έχουν βοηθήσει στην ενημέρωση μας όσον αφορά τον εξοπλισμό (αγορά πώληση νέα προϊόντα etc) τόσο σε εγχώρια βάση όσο και εκτός συνόρων.Ισως εάν συνεχίσει και γενικευθεί αυτή η εξωστρέφεια να δώσει σε κάποια χρόνια καλλίτερα αποτελέσματα....Γιατί κακά τα ψέματα για να δοκιμάσεις κάτι θα πρέπει να γνωρίζεις την ύπαρξη του 😉😎

• Μου αρέσει 2

Στο Βενετόκλειο 1ο Λύκειο Ρόδου δραστηριοποιείται εδώ και τρία χρόνια όμιλος αστρονομίας-αστροφωτογραφίας. Τον τελευταίο χρόνο λειτούργησε κι όμιλος αστρονομίας-αστροφυσικής κι όμιλος STEM. Εγώ είμαι συντονιστής του ομίλου αστρονομίας αστροφωτογραφίας. Έχουμε κάνει απίστευτα πράγματα αυτά τα χρόνια. Καταφέραμε και μαζέψαμε χορηγίες και πήγαμε στο Austin TX για την έκλειψη του Απριλίου 2024 με 12 μαθητές (το σχολείο είναι δημόσιο) , έχουμε κάνει πολλές παρατηρήσεις και με κόσμο εκτός σχολείου ,κάνουμε μετρήσεις φωτορρύπανσης στο πλαίσιο της IDA για δημιουργία πάρκου σκοτεινού ουρανού,τραβάμε κι επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες κτλ. Ο όμιλος αστροφυσικής δουλεύει σε θεωρητικό επίπεδο κι ο αστροφωτογραφίας σε πιο πρακτικό. Απλώς , απαιτούνται τερατώδεις προσπάθειες για να γίνει όλο αυτό. Αν δεν είχα τη σχετική άνεση να έχω πλήρη αστρονομικό εξοπλισμό για παρατήρηση και φωτογράφιση πλανητών, ήλιου , βαθέος ουρανού και να τον μοιράζομαι ουσιαστικά με τους μαθητές δε θα μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά ουτε να προσελκύσουμε ενδιαφέρον εύκολα. Η κούραση όμως είναι τεράστια διότι προσπαθούμε συνέχεια να κινητοποιήσουμε τους μαθητές των οποίων ο χρόνος είναι λεηλατημένος.Σε λίγο καιρό θα ανεβούν στο forum οι αστροφωτογραφίες των μαθητών αυτής της χρονιάς. Θα συνεχίσουμε και του χρόνου. 2 μαθητές μας συζητούν για σπουδές στη μηχανολογία με πρόθεση να συνεχίσουν στην περιοχή της διαστημικής μηχανολογίας σε τμήματα του εξωτερικού.

Το επεξεργάστηκε ο Venetokleio ad astra
  • Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε

@Venetokleio ad astra Πραγματικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, είναι αξιέπαινες τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες απαιτούν σίγουρα εκ μέρους σας πάρα πολύ προσωπικό χρόνο, μακάρι να είχαμε και στο δικό μου σχολείο τέτοιους ομίλους!!! Μπράβο σας!!

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, Antonis77 said:

@Venetokleio ad astra Πραγματικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σας, είναι αξιέπαινες τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες απαιτούν σίγουρα εκ μέρους σας πάρα πολύ προσωπικό χρόνο, μακάρι να είχαμε και στο δικό μου σχολείο τέτοιους ομίλους!!! Μπράβο σας!!

Αντώνη , σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Σου εύχομαι ολόψυχα να βρεις καθοδήγηση και στήριξη ώστε να απολαύσεις την επαφή σου με την αστρονομία. Αν υπάρχει στο σχολείο σου μια ομάδα ενδιαφερομένων μαθητών κι ένας έστω εκπαιδευτικός που θέλει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο, υπάρχει εκ του νόμου δυνατότητα συνεργασίας ομίλων. Με μεγάλη μας χαρά θα συμμετάσχουμε αν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις! 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

@Iraklis Δυστυχώς δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοια ομάδα μαθητών, εκπαιδευτικό έχουμε έναν μαθηματικό ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την Αστρονομία, όμως είναι αναπληρωτής που ήρθε τους τελευταίους μήνες να καλύψει κάποιες λίγες ώρες στο σχολείο μας και μάλλον δεν θα είναι του χρόνου. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. Παρόλα αυτά σκέφτομαι να κάνω αίτηση συμμετοχής στο 30⁰ θερινό σχολείο αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και διαδικτυακά άρα μπορείτε να το προτείνετε και στους δικούς σας μαθητές  https://www.astro.noa.gr/diaxisi-epistimis/therino-sxoleio-astrofysikhs/

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε

Ως εκπαιδευτικός έχω να πω και να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι η αστρονομία είναι ανύπαρκτη στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ελάχιστες αναφορές βρίσκουμε στα μαθήματα ενώ το ενδιαφέρον το παιδιών είναι μεγάλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν ισχυρές παρανοήσεις για τη θέση της Γης , την εναλλαγή των εποχών τους αστερισμούς και άλλα αστρονομικά φαινόμενα και αυτές οι στρεβλώσεις των μαθητών και μετέπειτα ενηλίκων  είναι "βούτυρο" στο ψωμί των ψευδοεπιστημών και της αστρολογίας. Σε μια έρευνα που είχα κάνει στα σχολικά εγχειρίδια της Ευρώπης  βρήκα ολόκληρες ενότητες αφιερωμένες στην αστρονομία , την κοσμολογία , τη διαστημική πλαισιωμένες με παραπομπές και πολλές πληροφορίες. Δυστυχώς δε διαφαίνεται καμία εξέλιξη θετική μιας και οι Υπουργοί Παιδείας και οι κουστωδίες των συμβούλων τους δεν έχουν  κανένα όραμα για την κοινωνία του αύριο και τον ρόλο της αστρονομίας σε αυτό.

Η προσφορά των συλλόγων αστρονομίας είναι τεράστια και σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο . Αποτελούν φάρους ορθολογισμού και επιστήμης  στον παραλογισμό που διακρίνει την κοινωνία μας και καλό θα είναι να τους στηρίξουμε  ως ενεργά μέλη.

• Μου αρέσει 6
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Προς επίρρωση όσων είπε ο συνάδελφος παραπάνω , ακόμα θυμάμαι το δέος με το οποίο τα παιδιά έβλεπαν από πάνω τους τον έναστρο ουρανό όταν τους πήραμε στη Μονόλιθο Ρόδου, ένα σημείο με σκοτεινό ουρανό. Δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο . Νόμιζαν ότι ο ουρανός είναι αυτό το γκρι ξέπλυμα με κανένα αστεράκι εδώ κι εκεί. Εκείνη η νύχτα του Δεκεμβρίου 2023 ήταν μαγική : νέα σελήνη και κορύφωση της βροχής των Διδυμίδων. Ο Ωρίων στις δόξες του! Οι ερωτήσεις κι η συζήτηση κράτησαν για ώρες. Είναι συγκλονιστικό το πόσο επηρεάζει τα παιδιά η επαφή με τον κόσμο της αστρονομίας.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
8 minutes ago, vagkaf said:

Είμαι κακός αν ευχηθώ ένα black out σαν αυτό της Ισπανίας πριν ένα μήνα?🙄

https://www.brunomaestrini.com/blog/2025/4/29/blackout-in-madrid

Με αφορμή  αυτό το λινκ του black out   και βέβαια σχετικά με το θέμα  .

Το να κινήσει το ενδιαφέρον σε ένα νέο  ή μικρό παιδί  για το τι συμβαίνει εκεί ψιλά  πρέπει πρώτα  να έχει real   φυσική επαφή    ,   θυμάμαι τον εαυτό μου να μεγαλώνει σε επαρχία  με πολύ πολύ σκοτεινό ουρανό   και να κοιμάμαι κάποιες φορές  στροματσάδα στην ύπαιθρο   όντας οι γονείς μου  έπρεπε να κάνουν αγροτικές  εργασίες την νύχτα στα χωράφια   (συγκομιδή καπνού )    ...

Το να κοιμάται ένα παιδί κάτω από ουρανό bortle 1  πραγματικά   είναι εμπειρία ζωής  και έναυση  για απορίες  και διαλογισμό   , ήταν μονόδρομος το  να ασχοληθώ με το χόμπι και να αγαπήσω τον έναστρο ουρανό  και να διαβάσω βιβλία σχετικά με το αντικείμενο .

Είναι σημαντικό  οι νέα γενιά  να έρθει σε  πραγματική επαφή   σε ένα πολύ σκοτεινό  ουρανό  να μιλήσει για αυτά   που θα βλέπει .    Μέσα από την φωτισμένη πολύ   αν και όταν σηκώσουν το κεφάλι από το smartphone    δεν βλέπει κανείς πλέον κάτι που να τον μαγέψει  .  

Όσο προβολή και αν υπάρχει απο εκπομπές και ντοκιμαντέρ   αν δεν το δεν βρεθεί κάποιος   σε ουρανό  σκοτεινό  πχ μια κατασκήνωση    μια παραλία κτλπ να το βιώσει  , δύσκολα θα το αγαπήσει κανείς.. 

• Μου αρέσει 4

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Χωρίς καμία αμφισβήτηση το ενδιαφέρον υπάρχει -και είναι παράλογο να μην υπάρχει. Από την φύση του ο άνθρωπος αναρωτιέται για τον κόσμο. Απλώς έχει χαθεί ο ρομαντισμός γύρω από την φυσική και τις επιστήμες γενικότερα. Τα παιδιά πλέον μαθαίνουν μηχανικά με στόχο μόνο τις τελικές εξαιτάσεις. Άμα βγάλουμε έξω την προσπάθεια ολίγων να κάνουν την διαφορά, η οποία είναι βέβαια αξισημίωτη, η υπόλοιπη ''επιστήμη'' στην Ελλάδα είναι πράγματι ψευδοεπιστήμη. Και αυτό είναι πολύ κρίμα. Το θέμα είναι πως όπως ανέφερε και ο ΗΟΜΟ πιο πάνω η ενασχόληση του σχολείου πάνω στο θέμα είναι μηδαμινή. Μην βάλω και στο θέμα πως υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι αποθαρρύνουν τα παιδιά... Υπάρχει και ολόκληρο κεφάλαιο το οποίο να ασχολείται με την αστρολογία σε σχολικό βιβλίο Γυμνασίου. Τέλος πάντων, πρέπει με κάποιον τρόπο να μαζικοποιηθεί η επικοινωνία της επιστήμης στην Ελλάδα, θέλουμε ποιοτική και διασκεδαστική εκπαίδευση.

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
36 minutes ago, Startoucher101 said:

Τέλος πάντων, πρέπει με κάποιον τρόπο να μαζικοποιηθεί η επικοινωνία της επιστήμης στην Ελλάδα, θέλουμε ποιοτική και διασκεδαστική εκπαίδευση.

Πιστεύετε ότι κάποιος θα πιέσει το υπουργείο για να εισάγει στοιχεία αστρονομίας στα σχολικά εγχειρίδια; Ήδη γράφονται τα καινούρια βιβλία για να μη πω ότι τυπώνονται. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν ξέρω αν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Ποιος θα μπορούσε να πιέσει , να επηρεάσει;;;

• Μου αρέσει 1
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Καλό θα είναι να μπουν κάποιες διδακτικές ώρες στα σχολεία για την αστρονομία.Αλλα από τη δική μου εμπειρία όταν είχαμε ήταν η ώρα του παιδιού δεν ασχολούνταν κάνεις.(Εκτός από μένα κ το καθηγητή) .Αυτό που αναφέρει ο κ Τσιαγκας όμως επειδή το έχω ζήσει ως παιδί(στο νησί σε διακοπές) είναι αυτό που πραγματικά σε εξιτάρει.Οπως είπα κ παραπάνω το παιδί ,ο νέος, πρέπει πρώτα να δει!! Αν το δει θα αναρωτηθεί θα του εξάψει τη περιέργεια και τότε θα το αγαπήσει η θα το απορρίψει.Ομως όσο δεν το βλέπει (ουρανός μεγάλων πόλεων)με τα μάτια του και έχει τη δυνατότητα να δει απλά κάποιες φωτό στο τάμπλετ δεν θα μαγευτεί.! Άλλωστε κύριοι η αστρονομία πάντα ήταν ενεργητική επιστήμη περικλείει τη λεγόμενη "παρατήρηση" (νύχτα ,εξοπλισμός ,χάρτες,σχέδια αυτού που βλέπεις κτλ) Για μένα( όντας στην Αθήνα) είναι βασικό να γίνονται κάποιες δράσεις προς πιο σκοτεινούς ουρανούς είτε από συλλόγους είτε από τα σχολεία.Και είναι κρίμα πραγματικά εάν σκεφτεί και μόνο κάποιος πως όλη η Ελληνική μυθολογία είναι γραμμένη εκεί πάνω!!!!

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, HOMO said:

Πιστεύετε ότι κάποιος θα πιέσει το υπουργείο για να εισάγει στοιχεία αστρονομίας στα σχολικά εγχειρίδια; Ήδη γράφονται τα καινούρια βιβλία για να μη πω ότι τυπώνονται. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών δεν ξέρω αν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα. Ποιος θα μπορούσε να πιέσει , να επηρεάσει

Από την εμπιρεια μου, τα παιδιά δεν δείχνουν και το μεγαλύτερο συμπάθειο ως προς την φυσικη( και τις θετικές επιστήμες), τουλάχιστον στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί, δεν υπάρχει η ερευνητική και πειραματική μάθηση, παραμονο η αποστήθιση και η παπαγαλία. Όποτε εάν το μάθημα της αστρονομίας υπάρχει θα πρεπει να μπει από μικρή ηλικία ώστε τα παιδιά να εξοικιωθουν με αυτό και χωρίς διαγωνίσματα και βιβλία, ώστε να το συμπαθισουν περισσότερο. Επίσης θα πρέπει να γίνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το σύμπαν στο οποίο βρίσκονται. Γίνεται εμείς οι απλοί πολίτες να κάνουμε μια αναφορά για το θέμα αυτό στο υπουργείο παιδείας; Η τουλάχιστον ο σύλλογοι αστρονομίας της Ελλάδας.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
46 minutes ago, Ανταρης said:

Καλό θα είναι να μπουν κάποιες διδακτικές ώρες στα σχολεία για την αστρονομία.Αλλα από τη δική μου εμπειρία όταν είχαμε ήταν η ώρα του παιδιού δεν ασχολούνταν κάνεις.(Εκτός από μένα κ το καθηγητή) .Αυτό που αναφέρει ο κ Τσιαγκας όμως επειδή το έχω ζήσει ως παιδί(στο νησί σε διακοπές) είναι αυτό που πραγματικά σε εξιτάρει.Οπως είπα κ παραπάνω το παιδί ,ο νέος, πρέπει πρώτα να δει!! Αν το δει θα αναρωτηθεί θα του εξάψει τη περιέργεια και τότε θα το αγαπήσει η θα το απορρίψει.Ομως όσο δεν το βλέπει (ουρανός μεγάλων πόλεων)με τα μάτια του και έχει τη δυνατότητα να δει απλά κάποιες φωτό στο τάμπλετ δεν θα μαγευτεί.! Άλλωστε κύριοι η αστρονομία πάντα ήταν ενεργητική επιστήμη περικλείει τη λεγόμενη "παρατήρηση" (νύχτα ,εξοπλισμός ,χάρτες,σχέδια αυτού που βλέπεις κτλ) Για μένα( όντας στην Αθήνα) είναι βασικό να γίνονται κάποιες δράσεις προς πιο σκοτεινούς ουρανούς είτε από συλλόγους είτε από τα σχολεία.Και είναι κρίμα πραγματικά εάν σκεφτεί και μόνο κάποιος πως όλη η Ελληνική μυθολογία είναι γραμμένη εκεί πάνω!!!!

Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον ουρανό για να τους μπει το μικρόβιο 

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης