ileel Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 04:44 PM Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 04:44 PM (επεξεργάστηκε) Γεια σας! Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι να αγοράσω κιάλια, ωστόσο προβληματίζομαι για το ποια να επιλέξω. Δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την αστροπαρατήρηση μέσω εξοπλισμού και αυτό θα είναι το πρώτο ζευγάρι που αγοράζω. Δεν είμαι σίγουρη τι μεγέθυνση και διάμετρο να προτιμήσω, αν αξίζει να πάρω τρίποδο και ποια μάρκα είναι καλή για αρχή. Σκοπεύω να τα χρησιμοποιώ κυρίως σε πόλη και που και που σε μέρη με λιγότερη φωτορύπανση. Θα εκτιμούσα πολύ οποιαδήποτε συμβουλή! Το επεξεργάστηκε Τετάρτη στις 04:47 PM ο ileel
Iraklis Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 06:09 PM Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 06:09 PM Καλησπέρα και καλή αρχή στην αστροπαρατηρηση! Εφόσον είναι το πρώτο κομμάτι εξοπλισμού αστροπαρατήρησης και δεν υπάρχει προτέρα εμπειρία θα πρότεινα να επιλεγούν με βάση το πόσο εύχρηστα είναι. Ως εκ τούτου θα πρότεινα κυάλια σχεδιασμού porro μεγέθυνσης 7 και διαμέτρου αντικειμενικού 50 (7*50). Είναι ελαφρά και φωτεινά. Δε χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Μια μάρκα όπως η Hama είναι αξιοπρεπούς απόδοσης και το κόστος είναι στα 30-40 ευρώ. Μην παρασυρθείτε από μεγάλες μεγεθύνσεις (15χ-20χ). Είναι πολύ δύσκολο να μείνουν σταθερά.
Ανταρης Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 08:01 PM Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 08:01 PM Νομίζω κάπου είχα διαβάσει ότι για αστρονομικές παρατηρήσεις με κάποιες αξιώσεις ξεκινανε από 70mm αντικειμενικό.Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.Σαφως θα έχει κάποιο υπολογίσιμο βάρος που μπορεί να γίνει κουραστικό.Εγω πάντως με κάτι 7χ60 που είχα από Αθήνα δε πολύ έβλεπα κ πολλά....Σελήνη κυρίως.Στην εξοχή όμως σε σκοτεινό ουρανό ήταν τέλεια!! Για αυτό κ τα έδωσα σε ένα φίλο στο χωριό ....
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 08:48 PM Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 08:48 PM Πρέπει πάντα να θυμάσαι τα γενέθλια μιας γυναίκας, αλλά ποτέ την ηλικία της. Γενικώς λοιπόν θα πω πως στην πρώτη νεότητα έχει νόημα ο λόγος της διαμέτρου προς τη μεγέθυνση να είναι 5-7. Πως επίσης τα σταθερά χέρια μπορούν να χειριστούν μια μεγέθυνση 10x αξιοπρεπώς (αλλιώς χρειάζεται στήριξη που στα αστρονομικά κιάλια είναι πολύπλοκη υπόθεση. Πως το μεγαλύτερο γινόμενο διαμέτρου επί μεγέθυνση σε πάει πιο βαθειά, αλλά τι μικρότερο πιο πλατιά. Πως έχω και εγώ ενστερνιστεί πλέον τη νοοτροπία του Dickinson και ακόμη και του Serviss, πως καλό είναι να ξεκινήσουμε με κάτι ελαφρύ, ένα 8x30 ή ένα 2.5x40, προκειμένου να μάθουμε πρώτα τον ουρανό, και αργότερα να αποφασίσουμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες (αλλά πάντοτε ρευστές) ανάγκες μας. Και πως ένα καλό κιάλι ημέρας είναι μέτριο στην αστροπαρατήρηση, ενώ ένα μέτριο ημέρας είναι κακό στην αστροπαρατήρηση. Πολλές οι επιλογές λοιπόν, αλλά ένα πολύ καλό 8x30 είναι μια ασφαλής λύση, καθώς και ελαφρύτερο και φορητότερο είναι και μεγαλύτερο ποσό από τα χρήματα επενδυεται στην ποιότητα. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ileel Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 09:07 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 09:07 PM 2 hours ago, Iraklis said: Καλησπέρα και καλή αρχή στην αστροπαρατηρηση! Εφόσον είναι το πρώτο κομμάτι εξοπλισμού αστροπαρατήρησης και δεν υπάρχει προτέρα εμπειρία θα πρότεινα να επιλεγούν με βάση το πόσο εύχρηστα είναι. Ως εκ τούτου θα πρότεινα κυάλια σχεδιασμού porro μεγέθυνσης 7 και διαμέτρου αντικειμενικού 50 (7*50). Είναι ελαφρά και φωτεινά. Δε χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό. Μια μάρκα όπως η Hama είναι αξιοπρεπούς απόδοσης και το κόστος είναι στα 30-40 ευρώ. Μην παρασυρθείτε από μεγάλες μεγεθύνσεις (15χ-20χ). Είναι πολύ δύσκολο να μείνουν σταθερά. Σας ευχαριστώ για την απάντηση! Έχω ρίξει μια ματιά στα 7x50 αλλά η αλήθεια είναι πως μου κέντρισαν αρκετά το ενδιαφέρον τα 10x50. Ξέρω ότι είναι λίγο πιο απαιτητικά στο κράτημα αλλά πιστεύω ότι θα βρω μια λύση. Γενικά αξίζει να προτιμήσει κανείς τα 10x50 ή δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εικόνα;
Iraklis Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 10:10 PM Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 10:10 PM Το 8*30 αν και είναι όντως ελαφρύ έχει exit pupil κάτω από 4. Καλό είναι τοexit pupil να είναι στα 7 διότι έτσι εκμεταλλεύεται κανείς όλη την κόρη του ματιού. Κυάλια με διάμετρο αντικειμενικού 70 έχουν μεγέθυνση 15 συνήθως και δεν είναι σταθερά. Είναι βαριά και δύσχρηστα.
Iraklis Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:57 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:57 AM 9 hours ago, ileel said: Σας ευχαριστώ για την απάντηση! Έχω ρίξει μια ματιά στα 7x50 αλλά η αλήθεια είναι πως μου κέντρισαν αρκετά το ενδιαφέρον τα 10x50. Ξέρω ότι είναι λίγο πιο απαιτητικά στο κράτημα αλλά πιστεύω ότι θα βρω μια λύση. Γενικά αξίζει να προτιμήσει κανείς τα 10x50 ή δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εικόνα; Τα 10*50 έχουν exit pupil 50:10=5. Αντιστοίχως τα 10*50 έχουν 7. Αυτή η παράμετρος ρυθμίζει τη φωτεινότητα του ειδώλου. Το μάτι μας μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως την exit pupil 7. Όσον αφορά στο τι θα μπορείτε να δείτε , αυτό ρυθμίζεται από τη διάμετρο του αντικειμενικού που είναι 50 σε αμφότερα τα κυάλια. Η παραπάνω μεγέθυνση των 10*50 θα δώσει μια λίγο πιο μεγάλη εικόνα σεληνης -πλανητών αλλά λίγο πιο σκοτεινή . Γι αυτό όταν αγόρασα τα πρώτα μου κυάλια προτίμησα τα 7*50
GEORGE.BATSAKIS Δημοσιεύτηκε χθες στις 07:49 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 07:49 AM ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ.ΘΑ ΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΕΙΑ.ΚΥΑΛΙΑ OLYMPUS 10X50 ΜΕ ΑΥΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑ.ΠΟΛΥ ΦΩΤΕΙΝΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
draculas Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:06 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:06 PM Νομίζω η επιλογή 10X50 είναι ότι πρέπει για αρχή. Βέβαια βασικό ρόλο στην επιλογή παίζει και η τοποθεσία που θα είσαι, αν μπορείς να τα κουβαλάς μαζί, αν τα θέλεις για να μάθεις απλά τους αστερισμούς ή αν θέλεις να πάρεις και μια ιδέα απο deep sky κτλ, αλλά τα συγκεκριμένα δεν είναι ούτε πολύ μεγάλα για να κουράσουν, ούτε πολύ ακριβά για να ξοδευτείς αν τελικά δεν σου αρέσουν, ούτε πολύ μικρός ο φακός για να μην βλέπεις τίποτα το βράδυ, και είναι ίσως στο όριο πριν χρειαστείς τρίποδο για να βλέπεις με αξιοπρέπεια χωρίς να κουνιούνται και να ψάχνεις τον στόχο. Απο σκοτεινή τοποθεσία βλέπεις άνετα απο σφαιρωτά σμήνη μέχρι νεφελώματα. Η δική μου εμπειρία απο κιάλια 10X50 είναι από κάτι bresser του 20ευρου που φέρνει που και που το lidl, παίζει να τα έχω 10 χρόνια και πολύ δύσκολα θα πρότεινα κάτι διαφορετικό για ξεκίνημα, με τα συγκεκριμένα έχω αποπειραθεί να κάνω μέχρι και messier marathon απο σκοτεινό ουρανό.
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:58 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:58 PM Και εγώ πιστεύω πως τα 10χ50 είναι μια χαρά για αρχή , συνδυάζουν εύκολα την άνεση παρατήρησης και καλή απόδοση . Σε ένα καλό ουρανό με χαμηλή φωτορύπανση απολαμβάνεις άνετα ανοιχτά σμήνη , scan στο γαλαξία μας , μεγάλα νεφελώματα πχ Μ45 , τον γαλαξία της Ανδρομέδας τον πυρήνα , τον Δία με τους δορυφόρους του , σημειακά τους άλλους πλανήτες και φυσικά την Σελήνη . Καθαρούς ουρανούς
ileel Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:38 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:38 PM Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις! Για καλή μου τύχη, μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω για λίγο ένα ζευγάρι 16x50 (πράγματι κουραστικά μετά από λίγο) και ένα 7x35. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ακόμα σε νυχτερινό ουρανό, αλλά ανυπομονώ να τα δοκιμάσω για να αποκτήσω μια καλύτερη εικόνα των πραγμάτων. Αν τελικά πάρω κάτι δικό μου, μάλλον θα κινηθώ προς τα 10x50, αλλά λέω να το σκεφτώ λίγο ακόμα. 1
StarDefender Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα και καλή αρχή! Εγώ ξεκίνησα με κυάλια 10x50 και μπορώ να πω πως δεν απογοητεύτηκα, ακόμα και όταν πήρα τηλεσκόπιο δεν ήταν λίγες οι φορές που πήρα τα κυάλια για κάτι γρήγορο. Επίσης θα δεις την σελήνη με τους κρατήρες και κάποια ορατά νεφελώματα όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα (που είναι μαγευτικό), χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εγώ προσωπικά δεν είχα τρίποδο οπότε ακουμπούσα τα χέρια μου στα κάγκελα για καλύτερη σταθερότητα. Καλύτερα να μην πας σε μεγαλύτερα όπως 16x50 ή 20x80 καθώς και είναι πιο ακριβά, θα σε κουράσουν και είναι πολύ πιθανό να χρειαστείς κάποιο τρίποδο. Βέβαια τα 7x35 και τα 7x50 ίσως ήταν μια καλή επιλογή αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να έχω γνώμη πάνω σε αυτά. Το επεξεργάστηκε 21 ώρες πριν ο StarDefender 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα