vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα σε όλους! Κατέχει κανείς τον παρακάτω κινέζικο εστιαστή που πωλείται μέσω aliexpress? Έχει πάρα πολύ καλές κριτικές. Είναι από καλό μέταλλο (μέχρι και το καπάκι) και φυσικά όχι σκραπ. https://www.cloudynights.com/topic/914674-cyck-focuser-preliminary-review/ Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι οτι δεν απαιτούνται τρύπες στο σωλήνα, καθώς κουμπώνει πάνω στην υπάρχουσα τετράγωνη βάση αφού βγει ο παλιός (σάπιος) Crayford. Αν παραγγείλει κανείς κάτι από Aliexpress στην τιμη αυτή πόσο παραπάνω θα πληρώσει μετά σε φόρους, δασμούς κτλ? Πωλείται και κάτω απο 150 ευρώ σε αλλα μαγαζιά με υψηλότερα όμως μεταφορικά. Μήπως εκεί αλλάζει κάτι στο τελικό ποσό τελωνείου, λόγω χαμηλότερης αξίας του προϊόντος? Αθροιστικά πάλι η τιμή βγαίνει ίδια βέβαια. Το επεξεργάστηκε Ιούλιος 4 ο vagkaf
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Όταν το ποσό είναι ως 150€ προ ΦΠΑ χωρίς τα μεταφορικά τοτε δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνιο και δασμούς . Αυτό φαίνεται στο check out αν σου βγάζει VAT included και η καθαρή αξία είναι ως 150€ δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνια . Βασικά νομίζω πως σε παραγγελία έως 186€ είσαι οκ . Εγώ είχα προ μηνός συνολική παραγγελία διαφόρων αντικειμένων συνολικής αξίας 199€ (μαζί με κάτι μεταφορικά ) και δεν πλήρωσα τίποτα για τελώνιο . 1 Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 3 minutes ago, τσιαγκας προδρομος said: Όταν το ποσό είναι ως 150€ προ ΦΠΑ χωρίς τα μεταφορικά τοτε δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνιο και δασμούς . Αυτό φαίνεται στο check out αν σου βγάζει VAT included και η καθαρή αξία είναι ως 150€ δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνια . Βασικά νομίζω πως σε παραγγελία έως 186€ είσαι οκ . Εγώ είχα προ μηνός συνολική παραγγελία διαφόρων αντικειμένων συνολικής αξίας 199€ (μαζί με κάτι μεταφορικά ) και δεν πλήρωσα τίποτα για τελώνιο . Άλλο τα διαφορετικά προϊόντα. Το θέμα είναι με το ένα τι γίνεται. Άρα αν βγάζει VAT σημαίνει οτι ειναι εντός ορίων? Και αν δεν βγάζει σημαίνει οτι πληρώνεις μονο την καθαρή αξία εκεί και μετά σε.... καθαρίζουν εδω σε όλα μαζί? ΦΠΑ, δασμούς, τελη εκτελωνισμου κτλ ?
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 3 hours ago, vagkaf said: Άλλο τα διαφορετικά προϊόντα. Το θέμα είναι με το ένα τι γίνεται. Άρα αν βγάζει VAT σημαίνει οτι ειναι εντός ορίων? Και αν δεν βγάζει σημαίνει οτι πληρώνεις μονο την καθαρή αξία εκεί και μετά σε.... καθαρίζουν εδω σε όλα μαζί? ΦΠΑ, δασμούς, τελη εκτελωνισμου κτλ ? Δες λίγο τις παρακάτω φωτογραφίες παράδειγμα επιλεγεις ένα προϊόν στην παρούσα φάση το έχει ως free shipping η τιμή του είναι 276€ κάνει μια έκπτωση 13€ και το τελικό είναι 263€ , στην παρακάτω φωτο σου ζητάει να πληρώσεις μόνο την καθαρή αξία τα 212,33€ κάτω κάτω και λίγο ποιο πάνω στο βελάκι που δείχνω κάνει αποφορολογιση του ΦΠΑ δηλαδή τα 50,96€ αυτό όταν το κάνει είναι η καθαρή αξία του προϊόντος πάνω από 150€ και πας σίγουρα για εκτελωνισμο και γι'αυτό δεν σου κράτα το ΦΠΑ , θα το πληρωσεις μετά στο τέλος στην παραλαβή μαζί με δασμούς και τέλη φυσικά όλο αυτό δεν συμφέρει .......... Ποιο κάτω παραθέτω άλλες δύο φωτό με άλλο παράδειγμα ένα προσοφθάλμιο το οποίο ενώ έχει αρχική τιμή 198,25€ + έξοδα αποστολής 17,76€ σε αυτό δεν πληρώνεις τίποτα έρχετε κανονικά γιατί από τα 198,25 σου κάνει μια έκπτωση το κατάστημα 14,91€ όπως φαίνεται στην φωτο ετσι η συνολική τιμή χωρίς τα μεταφορικά πάει στα 183,29€ (183,29-24%=139,30€ άρα κάτω από 150€ άρα χωρίς δασμούς ) συνεπούς 183,29μεβτο ΦΠΑ συν 17,76 μεταφορικά πληρωμή 201,10€ και έρχεται χωρίς τελωνείο , αυτό φαίνεται στην άλλη φωτό που στο check out γράφει vat included συνήθως παίζουν και κουπόνια εκπτώσης από κάποιο ποσό και πάνω και το παίρνεις 15-20€ ποιο κάτω από την αρχική του τιμή 1 Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 4 (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, τσιαγκας προδρομος said: Δες λίγο τις παρακάτω φωτογραφίες παράδειγμα επιλεγεις ένα προϊόν στην παρούσα φάση το έχει ως free shipping η τιμή του είναι 276€ κάνει μια έκπτωση 13€ και το τελικό είναι 263€ , στην παρακάτω φωτο σου ζητάει να πληρώσεις μόνο την καθαρή αξία τα 212,33€ κάτω κάτω και λίγο ποιο πάνω στο βελάκι που δείχνω κάνει αποφορολογιση του ΦΠΑ δηλαδή τα 50,96€ αυτό όταν το κάνει είναι η καθαρή αξία του προϊόντος πάνω από 150€ και πας σίγουρα για εκτελωνισμο και γι'αυτό δεν σου κράτα το ΦΠΑ , θα το πληρωσεις μετά στο τέλος στην παραλαβή μαζί με δασμούς και τέλη φυσικά όλο αυτό δεν συμφέρει .......... Ποιο κάτω παραθέτω άλλες δύο φωτό με άλλο παράδειγμα ένα προσοφθάλμιο το οποίο ενώ έχει αρχική τιμή 198,25€ + έξοδα αποστολής 17,76€ σε αυτό δεν πληρώνεις τίποτα έρχετε κανονικά γιατί από τα 198,25 σου κάνει μια έκπτωση το κατάστημα 14,91€ όπως φαίνεται στην φωτο ετσι η συνολική τιμή χωρίς τα μεταφορικά πάει στα 183,29€ (183,29-24%=139,30€ άρα κάτω από 150€ άρα χωρίς δασμούς ) συνεπούς 183,29μεβτο ΦΠΑ συν 17,76 μεταφορικά πληρωμή 201,10€ και έρχεται χωρίς τελωνείο , αυτό φαίνεται στην άλλη φωτό που στο check out γράφει vat included συνήθως παίζουν και κουπόνια εκπτώσης από κάποιο ποσό και πάνω και το παίρνεις 15-20€ ποιο κάτω από την αρχική του τιμή Έχεις δικιο Πρόδρομε ευχαριστώ. Βρήκα και αυτο στις πληροφορίες στην εφαρμογή Μένει να δούμε καμία κριτική ακόμη. Δεν τον θέλω για κάτι extreme. Φωτογραφία δεν κάνω. Απλά θέλω να είμαι σίγουρος οτι δεν θα βρεθεί κανένα προσοφθάλμιο του κιλού κάτω. Δηλαδή να σηκώνει άνετα 1.5 κιλό. Με τον εργοστασιακό κάνω προσευχές κάθε φορά.. Το επεξεργάστηκε Ιούλιος 4 ο vagkaf 1
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 On 4/7/2025 at 1:08 ΜΜ, τσιαγκας προδρομος said: Όταν το ποσό είναι ως 150€ προ ΦΠΑ χωρίς τα μεταφορικά τοτε δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνιο και δασμούς . Αυτό φαίνεται στο check out αν σου βγάζει VAT included και η καθαρή αξία είναι ως 150€ δεν πληρώνεις κάτι σε τελώνια . Βασικά νομίζω πως σε παραγγελία έως 186€ είσαι οκ . Εγώ είχα προ μηνός συνολική παραγγελία διαφόρων αντικειμένων συνολικής αξίας 199€ (μαζί με κάτι μεταφορικά ) και δεν πλήρωσα τίποτα για τελώνιο . Τελικά βρήκα καλό κουπόνι στα 25 ευρώ και είχε ήδη τη χαμηλότερη αρχική τιμή στα 155 ευρω (έως τώρα) και τον τσίμπησα. Μετά και απο ψάξιμο στα ξένα φόρουμ όλοι λένε είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τον εργοστασιακό εστιαστή Crayford των SW. Λογικά δε θα πληρώσω κάτι έξτρα, καθώς αναφέρει VAT included. Θα φανεί. 2
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Καλορίζικος 😎 1 Καθαρούς ουρανούς
0xDEADBEEF Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Καλορίζικος. Αναμένω γνώμη μιας και ψάχνω και εγώ να αλλάξω τον εστιαστή σε SW 200/1000 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 Καλορίζικος και από μένα Βαγγέλη ο εστιαστής! Ελπίζω να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου και στις καλές κριτικές! Θα ήταν πολύ ωφέλιμο να μας κάνεις μια αναλυτική παρουσίασή του και τις διαφορές από τον SW crayford που έχεις. 2 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 Εννοείται θα σας πω εντυπώσεις και σύγκριση οταν παραλάβω. Δεν θα τον εγκαταστήσω άμεσα ομως. Θέλω να πετύχω και καποια καλη προσφορά στον concenter 2" για να γίνει η εγκατάσταση του σωστά. Στα 86 ευρω που παίζει τωρα το θεωρώ πανάκριβο για ενα κομματι πλαστικό. Κατά καιρούς το ρίχνουν γυρω στα 65 ευρω.
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 (επεξεργάστηκε) Για concenter 2" ψάξε Βαγγέλη και στα μεταχειρισμένα,ή βάλε αγγελία αναζήτησης.Δεν βγαίνει τακτικά,αλλά έτσι βρήκα και εγώ στις αγγελίες του φόρουμ. Πάντως στα 86€ που έχει καινούργιο,είναι όντως αδικαιολόγητα πανάκριβο αν και απλό αξεσουάρ,όπως συμβαίνει και σε άλλα π.χ ερευνητές Telrad,Rigel κλπ.! Το σώμα του είναι μεταλλικό-τουλάχιστον το TS-και η οθόνη είναι πλαστική από καλό υλικό. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η ακρίβεια που πρέπει να έχει όχι μόνο στους κύκλους,αλλά και στην εφαρμογή μέσα τον σωλήνα του εστιαστή. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου τζόγος,όταν βυθίζεται μέχρι τέρμα! Έχει 2 διαφορετικές διαμέτρους: 50.1mm το τμήμα που μπαίνει αρχικά μέσα στον εστιαστή,ώστε να μπαίνει εύκολα και στη συνέχεια αυξάνει η διάμετρος στο 2ο τμήμα στα 50.8mm,ώστε να εφαρμόζει τέλεια όταν τερματίσει. Όλα αυτά θα συμβούν αν ο εστιαστής έχει τη σωστή διάμετρο... Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 23 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 27 minutes ago, fotodektis said: Για concenter 2" ψάξε Βαγγέλη και στα μεταχειρισμένα,ή βάλε αγγελία αναζήτησης.Δεν βγαίνει τακτικά,αλλά έτσι βρήκα και εγώ στις αγγελίες του φόρουμ. Πάντως στα 86€ που έχει καινούργιο,είναι όντως αδικαιολόγητα πανάκριβο αν και απλό αξεσουάρ,όπως συμβαίνει και σε άλλα π.χ ερευνητές Telrad,Rigel κλπ.! Το σώμα του είναι μεταλλικό-τουλάχιστον το TS-και η οθόνη είναι πλαστική από καλό υλικό. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η ακρίβεια που πρέπει να έχει όχι μόνο στους κύκλους,αλλά και στην εφαρμογή μέσα τον σωλήνα του εστιαστή. Δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου τζόγος,όταν βυθίζεται μέχρι τέρμα! Έχει προοδευτικά διαφορετική διάμετρο το τμήμα που μπαίνει μέσα στον εστιαστή,ώστε να μπαίνει εύκολα και στη συνέχεια αυξάνει η διάμετρος,ώστε να εφαρμόζει τέλεια όταν τερματίσει. Καλησπέρα Κώστα Είσαι ευχαριστημένος από τη χρήση του concenter? Επειδή έχω υποδοχέα 2" με κυκλικό μεταλλικό έλασμα και όχι βιδάκια (τύπου clicklock) φαντάζομαι ότι όταν το σφίγγω θα κεντράρει χωρίς τζόγο στο κέντρο του οπτικού άξονα.
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22 (επεξεργάστηκε) Βαγγέλη καλησπέρα! Επειδή το concenter 2" το έχω αγοράσει σχετικά πρόσφατα,και το 10" είναι αποθηκευμένο,δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα για να κάνω ευθυγράμμιση. Μην ανησυχείς πάντως για το κεντράρισμα,μπαίνει στον κατάλληλο εστιαστή εύκολα,διότι η διάμετρος στο σημείο εισόδου είναι μικρότερη (50.1mm). Όταν όμως προωθείται μέχρι τέρμα,η διάμετρος μεγαλώνει (50.8mm) και κάθεται λογικά ακριβώς εφαπτόμενο στον εσωτερικό του εστιαστή,εφ'όσον ο εστιαστής έχει τη σωστή διάμετρο! Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται καθόλου σφίξιμο, πιθανώς εφαρμόζει ακριβώς στον σωλήνα του εστιαστή. Θα το κοιτάξω και θα σου πω. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 23 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Ολοκληρώθηκε η εισαγωγή απο τελωνείο. Δε μου ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ. Και θα έρθει απο ο,τι φαίνεται και τάχιστα με acs και επιλογή παραλαβής απο box της acs.
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 (επεξεργάστηκε) Καλησπέρα Βαγγέλη! Σήμερα αποσυσκεύασα το SW Dob 10" (το είχα συσκευασμένο λόγω επικείμενης μετακόμισης) και δοκίμασα για πρώτη φορά το TS concenter 2" που πήρα μεταχειρισμένο πριν κάποιο διάστημα. Δυστυχώς με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη... Το concenter δεν χωρούσε παρά έμπαινε ελάχιστα μέσα στον εστιαστή SW Crayford 2"... Ο λόγος είναι ότι ο εστιαστής των 2" του εν λόγω τηλεσκοπίου έχει μικρότερη διάμετρο από την αναμενόμενη 50.8mm....🥺 Για 0.1mm ίσως δεν χωρούσε. Δεν έχω και ψηφιακό παχύμετρο να έκανα τις μετρήσεις εξ'αρχής,πριν τον αγοράσω. Υπέθεσα ότι οι εστιαστές 2" έχουν στάνταρ εσωτερικές διαμέτρους...αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει! Είχα ακούσει για τους εστιαστές crayford της SW ότι έχουν θεματάκια,αλλά αυτό δεν το περίμενα. Τελικά βρήκα μια συμβιβαστική λύση και έβγαλα δύο δακτύλιους από τον SW εστιαστή 2" του SW 102/500 και το concenter μπήκε μεν εύκολα στον σωλήνα του εστιαστή του 10" (αφού έβγαλα τελείως τον αντίστοιχο δακτύλιο),αλλά ήθελε και λίγο σφίξιμο από τις δύο βιδούλες για να καθίσει σωστά. Με μια ιδιοκατασκευή ενός δακτυλίου ίσως καθίσει σωστά στον κανονικό εστιαστή crayford. Ίσως είναι καλύτερη ιδέα να αλλάξω και εγώ τον εστιαστή και να πάρω σαν τον δικό σου. Μέτρησε πάντως με παχύμετρο την εσωτερική διάμετρο του νέου εστιαστή σου. Πρέπει να είναι ελάχιστα πάνω από 50.8mm,π.χ 50.85mm ώστε να μπαίνει σωστά το TS Concenter,αλλά να μην έχει και τζόγο. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 23 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 (επεξεργάστηκε) Έχω και μια υποψία πλέον ότι σε τέτοιες "απλές" κατασκευές όπως το concenter,ίσως κυκλοφορούν και απομιμήσεις,όπως γίνεται και σε κάποιους φακούς...🤔 Αν ισχύει κάτι τέτοιο,η ακρίβεια στις διαστάσεις πάει περίπατο,όπως είναι λογικό... Μέτρησε πάντως την εσωτερική διάμετρο του νέου εστιαστή (κάνε και μια ανάλογη στον αρχικό που έχεις). Έτσι θα δούμε τις διαφορές και θα αποφύγεις τις περιπέτειες. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 23 ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Καλησπέρα Κώστα ! Έχεις το αρχικό κολαρο βιδωμένο πανω στον εστιαστή? Αυτο με το βιδακι ? Δοκίμασε να το βγάλεις και δες αν χωράει στο σωληνα του εστιαστή. Ισως φταίει εκείνο και τη γλιτώσεις με μια αγορά τύπου click lock. Θα συγκρίνω τους δυο εστιαστες οταν παραλαβω και θα σας πω. 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 (επεξεργάστηκε) Τον δακτύλιο-κολάρο Βαγγέλη τον είχα βγάλει και αυτόν,διότι εκεί ήταν το πρόβλημα που δεν έμπαινε τελείως το concenter. Όμως ο γυμνός σωλήνας του εστιαστή είναι πιο φαρδύς από το concenter,οπότε έχει αρκετό τζόγο και πρέπει να ντυθεί το concenter με κάτι που να αυξήσει την διάμετρό του για να εφάπτεται όπως πρέπει χωρίς τζόγο. Πιθανώς η καλύτερη λύση να είναι το click lock που ανέφερες,το οποίο σκεφτόμουν να το πάρω ούτως ή άλλως. Αν δεν κάνω λάθος το click lock έχει και μικροδιόρθωση της εστίασης με περιστροφή; Πάντως με τον εστιαστή μου δεν είχα κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια,ούτε τζόγο,ούτε δυσλειτουργία στην εστίαση,τα πάντα ήταν ομαλά. Το γεγονός ότι έχει εσωτερική διάμετρο ελάχιστα μικρότερη από 50.8mm,είναι μάλλον πλεονέκτημα για τους φακούς 2",διότι εφαρμόζουν καλύτερα χωρίς τζόγο και έτσι είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένοι. Εκτός αν κάποιοι φακοί 2" έχουν διάμετρο κάνης ακριβώς 50.8mm... Το θέμα είναι με το concenter 2" που με διάμετρο 50.8mm,δεν μπαίνει μέσα. Ο δικός σου εστιαστής στο 12" τί πρόβλημα έχει και ανησυχείς-όπως είπες-κάθε φορά που βάζεις κάποιον βαρύ φακό; Κάνε έναν κόπο αν θέλεις,να μετρήσεις την εσωτερική διάμετρο του εστιαστή σου (με το κολάρο) να δούμε αν έχουν διαφορές οι δύο θεωρητικά ίδιοι SW εστιαστές 2" του 12" και του 10". Ένα διαστημόμετρο-παχύμετρο ακριβείας,είναι τελικά πολύτιμο εξάρτημα και για την αστρονομία,θα το πάρω και αυτό με την πρώτη ευκαιρία. Το επεξεργάστηκε Αύγουστος 23 ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23 (επεξεργάστηκε) 11 hours ago, fotodektis said: Τον δακτύλιο-κολάρο Βαγγέλη τον είχα βγάλει και αυτόν,διότι εκεί ήταν το πρόβλημα που δεν έμπαινε τελείως το concenter. Όμως ο γυμνός σωλήνας του εστιαστή είναι πιο φαρδύς από το concenter,οπότε έχει αρκετό τζόγο και πρέπει να ντυθεί το concenter με κάτι που να αυξήσει την διάμετρό του για να εφάπτεται όπως πρέπει χωρίς τζόγο. Πιθανώς η καλύτερη λύση να είναι το click lock που ανέφερες,το οποίο σκεφτόμουν να το πάρω ούτως ή άλλως. Αν δεν κάνω λάθος το click lock έχει και μικροδιόρθωση της εστίασης με περιστροφή; Πάντως με τον εστιαστή μου δεν είχα κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια,ούτε τζόγο,ούτε δυσλειτουργία στην εστίαση,τα πάντα ήταν ομαλά. Το γεγονός ότι έχει εσωτερική διάμετρο ελάχιστα μικρότερη από 50.8mm,είναι μάλλον πλεονέκτημα για τους φακούς 2",διότι εφαρμόζουν καλύτερα χωρίς τζόγο και έτσι είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένοι. Εκτός αν κάποιοι φακοί 2" έχουν διάμετρο κάνης ακριβώς 50.8mm... Το θέμα είναι με το concenter 2" που με διάμετρο 50.8mm,δεν μπαίνει μέσα. Ο δικός σου εστιαστής στο 12" τί πρόβλημα έχει και ανησυχείς-όπως είπες-κάθε φορά που βάζεις κάποιον βαρύ φακό; Κάνε έναν κόπο αν θέλεις,να μετρήσεις την εσωτερική διάμετρο του εστιαστή σου (με το κολάρο) να δούμε αν έχουν διαφορές οι δύο θεωρητικά ίδιοι SW εστιαστές 2" του 12" και του 10". Ένα διαστημόμετρο-παχύμετρο ακριβείας,είναι τελικά πολύτιμο εξάρτημα και για την αστρονομία,θα το πάρω και αυτό με την πρώτη ευκαιρία. Είναι πραγματικά απαράδεκτο ο εργοστασιακός Crayford σε όργανο τετραψήφιας τιμής, να μην διαθέτει μικρορύθμιση. Η μικρορύθμιση είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική, είναι αδιανόητο το μικρότερο ED80 να την έχει, ενώ το 12άρι όχι. Μέχρι και το μικροσκόπιο των 290 ευρω διαθέτει. Επίσης με βαριά προσοφθάλμια, ο εστιαστής δίνει την εντύπωση ότι θα καταρρεύσει, ενώ δεν είμαι καν σίγουρος αν "κρεμάει" ανεπαίσθητα. Ο CYCK από το AliExpress φαίνεται θετικό βήμα, καθώς κουμπώνει πάνω στην παλιά βάση χωρίς να απαιτούνται νέες τρύπες στον σωλήνα σε αντίθεση με τους Baader Steeltrack και άλλους ακριβότερους. Το τρύπημα κρύβει σοβαρό ρίσκο, να γίνει κάποιο λάθος και τότε δεν υπάρχει επιστροφή. Επιπλέον, οι περισσότερες τέτοιες λύσεις αφήνουν κενά φωτός που χρειάζονται πατέντες για να καλυφθούν. Ο CYCK έχει και μικρορύθμιση και είναι όλος μέταλλο, μέχρι και το καπάκι προστασίας σκόνης. Ελπίζω η ποιότητα του να ανταποκρίνεται όντως στις θετικές περιγραφές που διαβάζω. Με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω τις μετρήσεις που μου ζήτησες. Το επεξεργάστηκε Κυριακή στις 05:43 AM ο vagkaf 1
vagkaf Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 05:50 AM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Τετάρτη στις 05:50 AM On 23/8/2025 at 9:25 ΜΜ, fotodektis said: Ο δικός σου εστιαστής στο 12" τί πρόβλημα έχει και ανησυχείς-όπως είπες-κάθε φορά που βάζεις κάποιον βαρύ φακό; Α, και ένα ακόμη θέμα που υπήρχε εξ αρχής. Παρατήρησε πώς κινούνται οι ροδέλες καθώς σφίγγει ή ξεσφίγγει το click-lock στον τερματισμό της περιστροφικής του κίνησης (χωρίς ιδιαίτερη δύναμη στο τέλος). Αυτό το έκανε από την αρχή, πιθανότατα κάτι χρειάζεται σφίξιμο. Ευτυχώς δεν φαίνεται να επηρεάζει την ευθυγράμμιση του οπτικού άξονα (τουλάχιστον έτσι δείχνει). Όμως πώς να το εμπιστευτείς μετά; Απαράδεκτος εστιαστής για τηλεσκόπια άνω των 1000 ευρώ. Και ειναι κοινή πεποίθηση αυτό και σε ξένα φορουμ. Υποτίθεται οτι οι Crayford ειναι καλύτεροι από τους rack n pinion ηθελε προσπάθεια να το καταφέρουν αυτό. Του ED80 με τη μικρορύθμιση είναι κάπως καλύτερος. 20250827_083936.mp4 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 03:23 AM Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 03:23 AM Το είδα Βαγγέλη...απαράδεκτη η κίνηση! Μήπως θέλουν σφίξιμο οι βίδες στο πλαίσιο κάτω απο τις ροδέλες? "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 05:15 AM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 05:15 AM (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, fotodektis said: Το είδα Βαγγέλη...απαράδεκτη η κίνηση! Μήπως θέλουν σφίξιμο οι βίδες στο πλαίσιο κάτω απο τις ροδέλες? Δεν τον εχω πειράξει ποτέ για να δω αν θελει σφίξιμο κάτι. Ισως τωρα που θα τον αντικαταστήσω να του επειχειρίσω ενα ρεκτιφιέ και ο,τι γίνει 😅 Το επεξεργάστηκε Πέμπτη στις 05:16 AM ο vagkaf
0xDEADBEEF Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 06:06 AM Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 06:06 AM (επεξεργάστηκε) On 27/8/2025 at 8:50 ΠΜ, vagkaf said: Α, και ένα ακόμη θέμα που υπήρχε εξ αρχής. Παρατήρησε πώς κινούνται οι ροδέλες καθώς σφίγγει ή ξεσφίγγει το click-lock στον τερματισμό της περιστροφικής του κίνησης (χωρίς ιδιαίτερη δύναμη στο τέλος). Αυτό το έκανε από την αρχή, πιθανότατα κάτι χρειάζεται σφίξιμο. Ευτυχώς δεν φαίνεται να επηρεάζει την ευθυγράμμιση του οπτικού άξονα (τουλάχιστον έτσι δείχνει). Όμως πώς να το εμπιστευτείς μετά; Απαράδεκτος εστιαστής για τηλεσκόπια άνω των 1000 ευρώ. Και ειναι κοινή πεποίθηση αυτό και σε ξένα φορουμ. Υποτίθεται οτι οι Crayford ειναι καλύτεροι από τους rack n pinion ηθελε προσπάθεια να το καταφέρουν αυτό. Του ED80 με τη μικρορύθμιση είναι κάπως καλύτερος. 20250827_083936.mp4 8.74MB · 0 downloads Καλημέρα. Έχω το ίδιο θέμα με ενα 8" SW Explorer. Συν ότι αν βάλω λίγο βάρος όπως μια κάμερα DSLR μπορεί να χαθεί το focus όταν είναι κάθετα. Το επεξεργάστηκε Πέμπτη στις 06:07 AM ο 0xDEADBEEF 1
vagkaf Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 12:14 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 12:14 PM (επεξεργάστηκε) Μόλις παρέλαβα τον εστιαστή. Ήρθε σε μόλις 7 μέρες! Η πρώτη επαφή άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η συσκευασία προσεγμένη, με πολύ καλή προστασία, και το προϊόν δίνει αίσθηση σοβαρής ποιότητας από το πρώτο δευτερόλεπτο. Το φινίρισμα είναι άψογο, ο εστιαστής εξ ολοκλήρου από μέταλλο (μέχρι και το καπάκι σκόνης και οι χειρολαβές ρύθμισης της εστίασης), βαρύς και “μασίφ”, δείχνει πολύ ακριβότερος από τα 130€. Καθόλου τζόγος (backlash), βάρος 655 γραμμάρια, και οι κινήσεις σφιχτές αλλά παράλληλα βελούδινες, τόσο στη χονδρική ρύθμιση όσο και στη μικρορύθμιση (υπάρχει και δυνατότητα ρύθμισης της τριβής) Ο σφιγκτήρας βγαίνει και μπορεί να μπει ClickLock ! (νομίζω με σπείρωμα M54x0.75). Αν και αυτό που έχει φαίνεται πολύ καλό, χωρίς βιδάκια αλλά με δακτύλιο που αγκαλιάζει ομοιόμορφα το βαρελάκι του προσοφθαλμίου. Μόλις αποκτήσω και το concenter, θα προχωρήσω άμεσα στην αντικατάσταση. Για την αντοχή του θα δείξει ο χρόνος, αλλά το προαίσθημά μου λέει ότι θα περάσουμε πολύ καλά. Η συσκευασία όπως ήρθε Η ροδέλα που κουμπώνει πάνω στην βάση του εργοστασιακού για να μπει ο νέος εστιαστής Ο εστιαστής Το επεξεργάστηκε Πέμπτη στις 02:44 PM ο vagkaf 3 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 04:03 PM Δημοσιεύτηκε Πέμπτη στις 04:03 PM (επεξεργάστηκε) Καλορίζικος και πάλι Βαγγέλη,να τον χαρείς χωρίς προβλήματα!! 🙂 Φαίνεται πολύ καλή αγορά σε εξαιρετική τιμή!! Όταν τον εγκαταστήσεις περιμένουμε και άλλες αναλυτικές εντυπώσεις και τέστ με δοκιμές και στα βαριά προσοφθάλμια,όπως και στην προσαρμογή του concenter 2". Το επεξεργάστηκε Πέμπτη στις 04:06 PM ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα