Γιάννης_ Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν Καλησπέρα σε όλους! Είμαι νέος στο χόμπυ και μετά απο κάποιο καιρό εκμάθησης και καθοδήγησης απο τον τοπικό μου σύλλογο, είμαι στο στάδιο που μαθαίνω τον ουρανό με βοήθημα κάποια βιβλία και πλέον ενα ζευγάρι κιάλια Canon 10x30 IS. Κατοικώ στην επαρχία και όλες μου οι παρατηρήσεις γίνονται απο την αυλή μου απ όπου θα έλεγα οι συνθήκες είναι αρκετα καλές. Έχω καταφέρει να παρατηρήσω Μ31, Πλειάδες, αρκετά αστερια φυσικά και κάποιους πλανήτες. Το ερωτημά μου είναι που θα μπορόυσα να βρω μια πηγή με στόχους που θα μπορούσα να δω με τα κιάλια που έχω? Μιλάω για κάποια σμήνη ή ίσως κάποια άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού. Την Ανδρομέδα το Stelarium μου την δίνει 3.44 οπότε ξέρω οτι μέχρι εκεί σίγουρα μπορώ να δω. Το NGC281 - Pacman που είναι 7.00 δεν κατάφερα να το δω και είμαι σχεδόν βέβαιος οτι είχα σωστή στόχευση. Σας ευχαριστώ.
draculas Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν Γιάννη καλή αρχή σου εύχομαι, ξεκίνησες σωστά με το διάβασμα και επαφή με τον τοπικό σύλλογο, απλά θα πρέπει να σχολιάσω τον ελέφαντα στο δωμάτιο το οποίο είναι ότι τα κιάλια 10Χ30, όχι μόνο τα δικά σου Canon αλλά οποιοδήποτε ζευγάρι κιάλια 10Χ30 είναι απο τα πλέον ακατάλληλα για αστρονομική χρήση λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου στον φακό τους. Για (οπτική πάντα) αστρονομική χρήση χρειάζεσαι κάτι όχι με 30mm διάμετρο αλλά με τουλάχιστον 70-80mm και πάνω. Διαφορετικά η χρήση που θα κάνεις θα περιορίζεται κυρίως στα αντικείμενα που ηδη προανέφερες, Σελήνη, πλανήτες και ανοιχτά σμήνη. Στα θετικά είναι ότι όπως λες είσαι σε επαρχία οπότε ο σκοτεινός ουρανός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος, οπότε δοκίμασε τα εξής: Μ44, Μ41, και γιατί όχι και Μ7, Μ6 και ίσως δείς σαν μικρό αχνό σύννεφο και Μ13, τα ξημερώματα σε 1-2 μήνες δοκίμασε και Ωρίωνα με το Μ42 το οποίο σε τέλειες συνθήκες φαίνεται με γυμνό μάτι οπότε σίγουρα θα το δείς και με τα κιάλια σου. Το Pacman δε νομίζω ότι θα το δείς με φακό 30mm. Όσο για το ερώτημά σου, δεν ξέρω πως τα πάς με τα αγγλικά αλλά μπορείς να πάρεις ιδέες απο την στήλη "binocular universe" εδώ. Πρέπει να γνωρίζεις πάντως ότι σε τέλειες συνθήκες το οπτικό όριο για τα κιάλια σου είναι κάπου στο 9 με 9.5 το πολύ και αυτό αφορά φωτεινά σημειακά αντικείμενα όπως τα αστέρια και όχι νεφελώματα και γαλαξίες που μπορεί να έχουν "στα χαρτιά" ίδια φωτεινότητα με ένα διπλανό αστέρι αλλά λόγω της έκτασης της επιφάνειάς τους είναι πολύ πιο αμυδρά, οπότε το όριο για νεφελώματα και γαλαξίες με ένα φακό 30mm ενδεχωμένως να είναι λιγότερο απο 6 ή ακόμα και απο 5. Εγώ θα πρότεινα πάντως τον εξής εύκολο τρόπο για να δείς τι είναι διαθέσιμο να παρατηρήσεις και τι όχι: σε ένα πρόγραμμα (π.χ. το stellarium που αναφέρεις κιόλας) να φιλτράρεις το view με αντικείμενα εως το πολύ mag-9 και να δείς επιτόπου τι είναι και τι δεν είναι διαθέσιμο για παρατήρηση με τα συγκεκριμένα κιάλια. Στο Stellarium πας από: "Sky and viewing options -> Sky -> limit magnitude" και "DSO->limit magnitude" Μπορείς να δείς απο τα κιάλια σου πιό είναι το πιο δύσκολο αστέρι ή αντικείμενο που μπορείς να δείς, να βρείς τι μέγεθος έχει, και να βάλεις αυτό το μέγεθος σαν όριο στο stellarium για καλύτερο φιλτράρισμα. Ενδεικτικά προς μελλοντική γνώση/αναβάθμιση αλλά και σαν πρόταση προς όσους ψάχνουν να ξεκινήσουν το χόμπυ με κιάλια: για budget εισαγωγική αστροπαρατήρηση θα μπορούσες να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο, και να καταλήξεις σε κάτι τέτοιο. πάντα εννοείται φυσικά με τρίποδο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα