Jump to content

Παρατήρηση με κιάλια 10x30 - Τι στόχους να αναζητήσω?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι νέος στο χόμπυ και μετά απο κάποιο καιρό εκμάθησης και καθοδήγησης απο τον τοπικό μου σύλλογο, είμαι στο στάδιο που μαθαίνω τον ουρανό με βοήθημα κάποια βιβλία και πλέον ενα ζευγάρι κιάλια Canon 10x30 IS. Κατοικώ στην επαρχία και όλες μου οι παρατηρήσεις γίνονται απο την αυλή μου απ όπου θα έλεγα οι συνθήκες είναι αρκετα καλές. Έχω καταφέρει να παρατηρήσω Μ31, Πλειάδες, αρκετά αστερια φυσικά και κάποιους πλανήτες. Το ερωτημά μου είναι που θα μπορόυσα να βρω μια πηγή με στόχους που θα μπορούσα να δω με τα κιάλια που έχω? Μιλάω για κάποια σμήνη ή ίσως κάποια άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού. Την Ανδρομέδα το Stelarium μου την δίνει 3.44 οπότε ξέρω οτι μέχρι εκεί σίγουρα μπορώ να δω. Το NGC281 - Pacman που είναι 7.00 δεν κατάφερα να το δω και είμαι σχεδόν βέβαιος οτι είχα σωστή στόχευση. Σας ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη καλή αρχή σου εύχομαι, ξεκίνησες σωστά με το διάβασμα και επαφή με τον τοπικό σύλλογο, απλά θα πρέπει να σχολιάσω τον ελέφαντα στο δωμάτιο το οποίο είναι ότι τα κιάλια 10Χ30, όχι μόνο τα δικά σου Canon αλλά οποιοδήποτε ζευγάρι κιάλια 10Χ30 είναι απο τα πλέον ακατάλληλα για αστρονομική χρήση λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου στον φακό τους.
Για (οπτική πάντα) αστρονομική χρήση χρειάζεσαι κάτι όχι με 30mm διάμετρο αλλά με τουλάχιστον 70-80mm και πάνω.
Διαφορετικά η χρήση που θα κάνεις θα περιορίζεται κυρίως στα αντικείμενα που ηδη προανέφερες, Σελήνη, πλανήτες και ανοιχτά σμήνη.
Στα θετικά είναι ότι όπως λες είσαι σε επαρχία οπότε ο σκοτεινός ουρανός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος, οπότε δοκίμασε τα εξής: Μ44, Μ41, και γιατί όχι και Μ7, Μ6 και ίσως δείς σαν μικρό αχνό σύννεφο και Μ13, τα ξημερώματα σε 1-2 μήνες δοκίμασε και Ωρίωνα με το Μ42 το οποίο σε τέλειες συνθήκες φαίνεται με γυμνό μάτι οπότε σίγουρα θα το δείς και με τα κιάλια σου.
Το Pacman δε νομίζω ότι θα το δείς με φακό 30mm.
Όσο για το ερώτημά σου, δεν ξέρω πως τα πάς με τα αγγλικά αλλά μπορείς να πάρεις ιδέες απο την στήλη "binocular universe" εδώ. 
Πρέπει να γνωρίζεις πάντως ότι σε τέλειες συνθήκες το οπτικό όριο για τα κιάλια σου είναι κάπου στο 9 με 9.5 το πολύ και αυτό αφορά φωτεινά σημειακά αντικείμενα όπως τα αστέρια και όχι νεφελώματα και γαλαξίες που μπορεί να έχουν "στα χαρτιά" ίδια φωτεινότητα με ένα διπλανό αστέρι αλλά λόγω της έκτασης της επιφάνειάς τους είναι πολύ πιο αμυδρά, οπότε το όριο για νεφελώματα και γαλαξίες με ένα φακό 30mm ενδεχωμένως να είναι λιγότερο απο 6 ή ακόμα και απο 5.

Εγώ θα πρότεινα πάντως τον εξής εύκολο τρόπο για να δείς τι είναι διαθέσιμο να παρατηρήσεις και τι όχι: σε ένα πρόγραμμα (π.χ. το stellarium που αναφέρεις κιόλας) να φιλτράρεις το view με αντικείμενα εως το πολύ mag-9 και να δείς επιτόπου  τι είναι και τι δεν είναι διαθέσιμο για παρατήρηση με τα συγκεκριμένα κιάλια.
Στο Stellarium πας από: "Sky and viewing options -> Sky -> limit magnitude" και "DSO->limit magnitude"
Μπορείς να δείς απο τα κιάλια σου πιό είναι το πιο δύσκολο αστέρι ή αντικείμενο που μπορείς να δείς, να βρείς τι μέγεθος έχει, και να βάλεις αυτό το μέγεθος σαν όριο στο stellarium για καλύτερο φιλτράρισμα.

Ενδεικτικά προς μελλοντική γνώση/αναβάθμιση αλλά και σαν πρόταση προς όσους ψάχνουν να ξεκινήσουν το χόμπυ με κιάλια: για budget εισαγωγική αστροπαρατήρηση θα μπορούσες να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο, και να καταλήξεις σε κάτι τέτοιο. πάντα εννοείται φυσικά με τρίποδο.

• Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε

Φίλε @draculas πραγματικά σε ευχαριστώ για αυτή την απάντηση, πργαματικά κάλυψες τα πάντα. Σχετικά με την επιλογή των συγκεριμένων κιαλιών, υπάρχει μια λογική που τουλάχιστον για μένα έχει κάποιο νόημα. Φυσικά η γενική συμβουλή για κιάλια είναι 15x70 και συγκεκριμένα τα celestron και γενικά προτείνονται σαν σχετικά ανέξοδη είσοδος στο χομπι. Όποια και να επιλέξει κάποιος όμως, μιλάμε πάντα για χρήση με τρίποδο. Αυτό το δοκίμασα με κάποια άλλα κυάλια (πάλι "ακατάλληλα" 8x30) και το βρήκα αρκετά δύσχρηστο. Βασικοί παράγοντες ειναι το αυχενικό μου που με δυσκολεύει στις παρατηρήσεις κοντά στο ζενίθ και επισης δεν μπορώ εύκολα να τα μοιραστώ με την μικρή  κόρη μου, αφου πρέπει να ρυθμίζω το ύψος συνεχώς. Αν συνέχιζα στον δρόμο αυτό θα έπρεπε να πάω σε parallelogram mount που μαζί με ενα ζευγάρι "καλά" κιάλια θα με έφερνε κοντα στο κόστος ενός μεταχειρισμένου 8ιντσου dob, το οποίο στο μυαλό μου είναι προτιμότερη λύση. Για αυτό πήρα τα canon που δίνουν εναν καλό συνδυασμό οπτικών/σταθεροποίησης και το κυριότερο ευρύ fov που βοηθάει πολύ εμάς τους αρχάριους. Επίσης τα έδιναν και σε πολύ καλή τιμή! 😄

Δημοσιεύτηκε

Μια χαρά είναι, κυρίως για εκμάθηση των αστερισμών. Τα προτείνει και ο Dickinson. Έχω χρησιμοποιήσει έτσι και 8x30 και τα Canon 12x36. Ακόμη και κιάλια όπερας, 2.5x40 προτείνονται και έχω δοκιμάσει και αυτά αλλά προτιμώ το eye relief των προαναφερθέντων. 

Μην ξεχνάμε πως οι ερευνητές στις προδιαγραφές αυτές κινούνται. 

Δες εδώ:

The Project Gutenberg eBook of Astronomy with an opera-glass, by Garrett P. Serviss. https://share.google/TDUfhlbXfTW5cunoQ

Και εδώ:

Astronomy With Binoculars - James Muirden : James Muirden : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive https://share.google/skCe3mGa0j2u6wKQp

Από εκεί και πέρα μπορείς να περάσεις στα 70-100mm, κιάλια ή διοπτρικό, του Turn Left at Orion, ή στα 150-200mm του τυπικού Νεύτωνίου, SCT ή MCT, μέχρι και πολύ παραπάνω. 

Με το 30ρι θα δεις και τοπία, πουλιά, αεροσκάφη, πλοία, εκθέματα σε μουσεία, μνημεία και πολλά άλλα, τα οποία δεν θα δεις με μεγαλύτερα οπτικά που απαιτούν τρίποδα. 

• Ευχαριστώ 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Φίλε Γιάννη καλώς ήλθες στο astrovox και στην ερασιτεχνική αστρονομία! 🙂

Όπως ανέφερες ο συνδυασμός κιάλια+τρίποδο για αστρονομική χρήση,είναι καταστροφικός για το μυοσκελετικό σύστημα των περισσότερων από εμάς!

Το σωστό εργαλείο για στήριξη κιαλιών είναι το φωτογραφικό μονόποδο,που επιτρέπει παρατηρήσεις μέχρι το ζενίθ χωρίς να κουράζονται τα χέρια.

Μια οικονομική λύση για κιάλια σίγουρα μέχρι 15Χ70,είναι το παρακάτω μονόποδο:

https://www.e-shop.gr/hama-04178-star78-camera-monopod-p-PER.566324

Είναι πολύ αξιόπιστο και το χρησιμοποιώ με τα Celestron Skymaster 15x70.

Μου έχει λύσει τα χέρια και το πρόβλημα με την αστρονομική παρατήρηση χωρίς περιορισμούς μέσω κιαλιών!

Τα κιάλια έχουν το πλεονέκτημα της φορητότητας και του μεγάλου οπτικού πεδίου.

Και του ότι παρατηρεί κανείς με δύο μάτια,που κάνει την παρατήρηση πιο άνετη και ξεκούραστη.

Όμως έχουν το σοβαρό μειονέκτημα της σταθερής μεγέθυνσης,που περιορίζει το πεδίο σε ένα και έτσι και την ανάδειξη λεπτομερειών.

Τα ζουμ κιάλια κατά κανόνα έχουν σαφώς κατώτερη οπτική ποιότητα σε σχέση με τα σταθερής μεγέθυνσης.

Κιάλια 15Χ70 έχουν συνήθως πραγματικό πεδίο περίπου 4.2ο,ενώ τα 20Χ80 έχουν περίπου 3ο.

Η διαφορά 1ο+ είναι πολύ σημαντική για αναζήτηση και εύρεση στόχων.

Οπότε αν είναι στα σχέδιά σου να πάρεις μεγαλύτερα κιάλια από αυτά που έχεις,με διάμετρο πάνω από 70mm είναι προτιμότερο ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο όπως:

70/350,80/400 ή καλύτερα το SW102/500 που έχει και στιβαρό εστιαστή 2" που επιτρέπει φακούς 2" με μεγαλύτερο πεδίο.

Επίσης θα πάρεις και καλύτερη οπτική ποιότητα για την ίδια διάμετρο στην κατηγορία των αχρωματικών οπτικών,σε σχέση με αντίστοιχα κιάλια.

Βέβαια το θέμα είναι αν έχεις σοβαρό πρόβλημα με παρατήρηση από ένα μόνο μάτι.

Υπάρχουν λύσεις βέβαια με διοφθάλμια (που έχουν εφαρμογή κυρίως σε νευτώνεια τηλεσκόπια) ή καλύτερα με 2 συζευγμένα τηλεσκόπια (binocular telescope) ή και ακριβά κιάλια 80-100mm με διαγώνια 90ο (όχι 45ο) και εναλλασσόμενους προσοφθάλμιους φακούς.

Ένα διοπτρικό μικρής εστιακής,κάτω των 500mm,θα αποτελέσει πολυχρηστικό εργαλείο και θα παραμείνει σε χρήση και σαν βοηθητικός εξοπλισμός,ακόμα και όταν αγοραστεί αργότερα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Ευχαριστώ 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Για τα αντικείμενα που μπορείς να παρατηρήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο:

https://www.cruxis.com/scope/limitingmagnitude.htm

Συμπλήρωσε σωστά τα στοιχεία και θα σου βγάλει όριο για τα κιάλια σου περίπου mag~+8.8.

Με πιθανά στοιχεία ότι έχεις άνοιγμα ίριδας (κόρης) των ματιών σου περίπου 5.5-6mm σε απόλυτο σκοτάδι (ή συμπληρώνεις την ηλικία σου) και μπορείς να δεις άστρα στο ζενίθ μέχρι  mag=+5.5.

Πιθανόν στην περιοχή που μένεις να μπορείς να δεις και μέχρι mag=+6 στο ζενίθ,οπότε ίσως το όριο των κιαλιών σου να φτάσει μέχρι τα mag~+9.

Αυτά αφορούν σημειακούς στόχους όπως είναι τα άστρα.

Δεν αφορούν εκτεταμένα αντικείμενα,όπως είναι τα περισσότερα αντικείμενα βαθέως ουρανού (DSO) που πρέπει να είναι φωτεινότερα για να τα δεις.Το πόσο φωτεινότερα εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένα είναι.

Χρησιμοποίησε όπως σου είπε και ο Παναγιώτης πιο πάνω το Stellarium ή άλλο αστρονομικό πρόγραμμα,για να βάλεις άνω όριο στα mag των άστρων και των DSO.

Επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βλέπεις οπτικά πεδία,exit-pupils κλπ.σε συνδυασμούς τηλεσκοπίων+φακών ή κιαλιών+μεγέθυνσης+A.F.O.V,είναι το παρακάτω:

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε

Ένα πολύ καλό πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο αστροπαρατήρησης,είναι το παρακάτω (αν δεν το έχεις ήδη):

https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html

Πολύ χρήσιμη είναι πλέον και η χρήση αστρονομικών προγραμμάτων για εκμάθηση του ουρανού,αναζήτηση και εύρεση στόχων,καθώς και κατάστρωση πλάνων παρατήρησης,πριν βγούμε στον πραγματικό ουρανό.

Βολεύει πολύ η χρήση τους από την ζεστασιά και την άνεση του σπιτιού.

Πολύ καλά αστρονομικά προγράμματα:

Α) Σε περιβάλλον windows στην πλήρη μορφή τους,δωρεάν (και με ελληνικό μενού):

=> Stellarium (το πιο εύχρηστο και με φωτορεαλιστική απεικόνιση)

=> Hallo Nothern Sky (HNSky)

=> Cartes du Ciel.

Τα δύο τελευταία έχουν ακριβέστατους αστρικούς χάρτες,περισσότερες δυνατότητες (ειδικά το Cartes du Ciel) και ακριβείς θέσεις των "δύσκολων" στην εύρεση μετακινούμενων αντικειμένων σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου (πχ.κομήτες,αστεροειδείς,νάνοι πλανήτες).

Β) Σε android:

=> SkySafari 7 Pro (προϋποθέτει λειτουργικό android 10+)

=> SkySafari 6 Pro (μέχρι android 9).

Τα παραπάνω είναι τα καλύτερα σε android και με φωτορεαλιστική απεικόνιση.

Συχνά βγαίνει το 7 σε μεγάλη έκπτωση (πάνω από 50%),το ανακοινώνω στο φόρουμ.

Επίσης υπάρχουν τα υποδεέστερα μεν αλλά καλύτερα από τα πολλά φτωχά προγράμματα που κυκλοφορούν:

Mobile Observatory Pro (MO Pro),SkySafari (πιο απλές εκδόσεις),Stellarium κλπ.

Κυκλοφορούν και πολύ καλοί αστρικοί χάρτες σε μορφή pdf δωρεάν.

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε

@fotodektis @kkokkolis σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τις συμβουλές σας. Θα ερευνήσω τα νεα δεδομένα και θα επανέλθω αν χρειαστεί. Σκέφτομαι την πιθανότητα μονόποδου αλλα δεν νομιζω οτι θα λυσει καποιο απ τα προβλήματά μου. Η αβολη γωνια του αυχένα στο ζενίθ νομίζω πως θα παραμείνει.

55 minutes ago, Γιάννης_ said:

Σκέφτομαι την πιθανότητα μονόποδου αλλα δεν νομιζω οτι θα λυσει καποιο απ τα προβλήματά μου. Η αβολη γωνια του αυχένα στο ζενίθ νομίζω πως θα παραμείνει.

Φίλε Γιάννη το πρόβλημα λύνεται πολύ καλά με το μονόποδο,εκτός αν έχεις σοβαρό θέμα με τον αυχένα!

Έχω και εγώ μέτριο αυχενικό σύνδρομο όπως και πρόβλημα με τη μέση μου.

Μπορώ χωρίς καμία ενόχληση να κάνω παρατηρήσεις μέχρι και το ζενίθ,χωρίς χρονικό περιορισμό.

Το μονόποδο που πρότεινα και χρησιμοποιώ έχει μέγιστο ύψος 1.76 m αν και δεν θα χρειαστεί έκταση μέχρι τέρμα,αν παρατηρείς καθισμένος.

Το μυστικό είναι να παρατηρείς καθισμένος σε καρέκλα,σκαμπώ κλπ.

Τότε και η παρατήρηση θα είναι πολύ πιο άνετη και αποδοτική λόγω περισσότερης συγκέντρωσης και προσοχής,αλλά και παίρνοντας την κατάλληλη κλίση το μονόποδο και η κεφαλή του συνδυαστικά,επιτρέπει την παρατήρηση στο ζενίθ χωρίς απαραίτητα να εκταθεί πλήρως (εξαρτάται και από το ύψος του χρήστη).

Τα κιάλια 15x70 που έχω τα χρησιμοποιούσα αρχικά για σάρωση του ουρανού με σκοπό την αναζήτηση και εύρεση στόχων.

Όταν πήρα το μονόποδο και είδα πόσο άνετη και ξεκούραστη παρατήρηση μπορούσα να κάνω καθισμένος και στο ζενίθ,χωρίς χρονικούς περιορισμούς,άρχισα να κάνω και κανονικές παρατηρήσεις πλέον με τα κιάλια.

Βέβαια η χρήση του SW 102/500 με ευρυγώνιους φακούς 2" μεγάλης εστιακής 30-31mm,έδωσε πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και το ίδιο πεδίο με τα κιάλια.

Αυτό σε συνδυασμό με την επιλογή πολλών διαφορετικών μεγεθύνσεων,κάνει τέτοια τηλεσκόπια ασύγκριτα καλύτερη λύση σε σχέση με τα μεγάλα αστρονομικά κιάλια εκτός από 2 παράγοντες:

-Την μεγαλύτερη φορητότητα που εξακολουθούν να έχουν τα κιάλια 

-Την θέαση από δύο μάτια που προσωπικά δεν με απασχολεί,παρά μόνο στην επίγεια παρατήρηση όταν θέλω 3D εικόνα.

• Ευχαριστώ 1

Σε περίπτωση σοβαρού αυχενικού και γενικά μυοσκελετικού προβλήματος,η αστρονομική παρατήρηση από τηλεσκόπιο με διαγώνιο 90ο, ΟΧΙ 45ο (που είναι κατάλληλο για επίγεια παρατήρηση),θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Φυσικά και με νευτώνιο τηλεσκόπιο δεν υπάρχει πρόβλημα όταν παρατηρούμε από τον προσοφθάλμιο.Το θέμα με τα νευτώνια και τα διοπτρικά είναι στον ερευνητή τους,που αν δεν έχουν διαγώνιο κάτοπτρο/πρίσμα 90ο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε θεάσεις κοντά στο ζενίθ.

• Ευχαριστώ 1

Εδώ κάποιες φωτογραφίες με χρήση μονόποδου:

monopod15x70.jpg.6def59210bc63e3d9fefef01e30519ee.jpg-.thumb.jpg.2d592bb7755fa60f092057a51699e7f1.jpg

Όταν καθόμαστε κανονικά σε καρέκλα κλπ.μπορούμε να δώσουμε κλίση αρκετή στο μονόποδο και στην κεφαλή του,ώστε να παρατηρούμε στο ζενίθ χωρίς να κάμπτεται ο αυχένας όπως κάμπτεται όταν είμαστε όρθιοι.

Μπορούμε να φέρουμε τα κιάλια στην κατάλληλη γωνία,ρυθμίζοντας την έκταση του ποδιού του μονόποδου και την κλίση του,όπως και την κλίση της κεφαλής στην οποία στηρίζονται τα κιάλια και να μειώσουμε αισθητά την κλίση προς τα πίσω του αυχένα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί.

Αν βέβαια ο χρήστης έχει σοβαρό πρόβλημα με τον αυχένα,τότε η μόνη λύση είναι η παρατήρηση υπό γωνία 90ο σε τηλεσκόπιο ή και κιάλια που έχουν διαγώνια πρίσματα 90ο και εναλλασσόμενους φακούς.

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε

Σοβαρό πρόβλημα δε εχω ακόμα με τον αυχένα. Θέλω να τον προσέξω όσο μπορώ όμως. Ποια είναι μια τυπική τιμή για ένα SW102/500, με βάση,  μεταχειρισμένα; 

1 hour ago, Γιάννης_ said:

Σοβαρό πρόβλημα δε εχω ακόμα με τον αυχένα. Θέλω να τον προσέξω όσο μπορώ όμως. Ποια είναι μια τυπική τιμή για ένα SW102/500, με βάση,  μεταχειρισμένα; 

Δεν υπάρχει κάποια τυπική τιμή.Συνήθως οι τιμές στα μεταχειρισμένα έχουν συνήθως 30%-40% έκπτωση στην τιμή καινούργιου και εφ'όσον είναι σε άριστη κατάσταση.Αλλιώς πέφτουν ακόμα παρακάτω.

Καινούργια SW 102/500+AZ-3 βάση:

https://www.apm-telescopes.net/en/sky-watcher-startravel-102-az-3-refractor

https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-ac-102-500-startravel-bd-az-3/p,5005?utm_medium=cpc&utm_term=5005&utm_campaign=2508&utm_source=froogle&gclid=CjwKCAjw49vEBhAVEiwADnMbbMLwiYTOG27DGa3LJrmjnYC0nezBnpl3wEp_05sIIziDQp6q52rbkxoC0o0QAvD_BwE&utm_content=

https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/achromatic-refractor-54/skywatcher-startravel-102-az3-102-500mm-rich-field-telescope-806

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο συνοδεύεται από διαγώνιο πλήρως ανορθωτικό πρίσμα 45ο,που είναι κατάλληλο για επίγεια παρατήρηση.

Οπότε για αστρονομική παρατήρηση θα πρέπει να αγοραστεί επιπλέον διαγώνιο κάτοπτρο 90ο, 2" καλύτερα,για να δέχεται και φακούς 2".Είναι και πιο στιβαρό και ανθεκτικό στο χρόνο από τα διαγώνια 1.25".

• Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε
On 7/8/2025 at 2:54 ΜΜ, Γιάννης_ said:

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι νέος στο χόμπυ και μετά απο κάποιο καιρό εκμάθησης και καθοδήγησης απο τον τοπικό μου σύλλογο, είμαι στο στάδιο που μαθαίνω τον ουρανό με βοήθημα κάποια βιβλία και πλέον ενα ζευγάρι κιάλια Canon 10x30 IS. Κατοικώ στην επαρχία και όλες μου οι παρατηρήσεις γίνονται απο την αυλή μου απ όπου θα έλεγα οι συνθήκες είναι αρκετα καλές. Έχω καταφέρει να παρατηρήσω Μ31, Πλειάδες, αρκετά αστερια φυσικά και κάποιους πλανήτες. Το ερωτημά μου είναι που θα μπορόυσα να βρω μια πηγή με στόχους που θα μπορούσα να δω με τα κιάλια που έχω? Μιλάω για κάποια σμήνη ή ίσως κάποια άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού. Την Ανδρομέδα το Stelarium μου την δίνει 3.44 οπότε ξέρω οτι μέχρι εκεί σίγουρα μπορώ να δω. Το NGC281 - Pacman που είναι 7.00 δεν κατάφερα να το δω και είμαι σχεδόν βέβαιος οτι είχα σωστή στόχευση. Σας ευχαριστώ.

Εντυπωσιακό θα είναι  η περιοχή  του Τοξότη και γενικά  εκει στο κέντρο του  γαλαξία μας   πραγματικά  ακόμη και με κυάλια είναι σαν να  κάνεις βουτιά στο διάστημα 

• Μου αρέσει 1
  • Ευχαριστώ 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, fotodektis said:

Οπότε για αστρονομική παρατήρηση θα πρέπει να αγοραστεί επιπλέον διαγώνιο κάτοπτρο 90ο, 2" καλύτερα,για να δέχεται και φακούς 2".Είναι και πιο στιβαρό και ανθεκτικό στο χρόνο από τα διαγώνια 1.25".

Ένα καλό διαγώνιο κάτοπτρο 90ο, 2" είναι το παρακάτω:

https://planitario.gr/gr/diagonio-katoptro-90-o-50-8mm.html

Επειδή έχει μεγαλύτερο μήκος από τα 1.25" διαγώνια,απομακρύνει περισσότερο τον προσοφθάλμιο και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή barlow,αν αγοραστεί στο μέλλον,να έχει μικρό μήκος ώστε να εστιάζει με τον προσοφθάλμιο.

Δημοσιεύτηκε

Όταν τα κυάλια σου είναι ελαφρά, βολεύει μια ξαπλώστρα θαλάσσης ή κάτι ανάλογο (ράντσο κάμπινγκ, φουσκωτό στρώμα, υπόστρωμα sleeping bag). 

Ξαπλώνεις και ο ουρανός είναι το μόνο που βλέπεις. 

Έτσι αγαπήσαμε τον νυκτερινό ουρανό, στρωματσάδα στη βεράντα και την ταράτσα τα καλοκαίρια, τις εποχές πριν τη θερμομόνωση και τα κλιματιστικά. 

• Μου αρέσει 3

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πόσο αλήθεια αυτό...kkokkolis....Ταράτσα στο εξοχικό τα καλοκαίρια ....και κάποια βράδυα ξενύχτι μέχρι να χαθεί κ το τελευταίο αστέρι από το πρωινό ουρανό....Και μετά όνειρα για κάποιο μεγάλο τηλεσκόπιο που θα τα έβλεπες όλα με λεπτομέρεια και πιο μεγάλα.....!! 

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη αν και τα δικά σου κυάλια είναι σχετικά μικρά και ελαφριά, το μονόποδο που σου προτείνει ο @fotodektis είναι πολύ βολική και πρακτική λύση για όλα τα κυάλια ανεξαιρέτως, ειδικά τα μεγαλύτερα.
Αφού υπάρχει και αυχενικό ή υποψία για αυχενικό σου δείχνω στις φώτο πως χρησιμοποιώ τα δικά μου 20Χ80 που ζυγίζουν κάτι παραπάνω απο 2 κιλά για να πάρεις ιδέες.
Το συγκεκριμένο τρίποδο είναι φωτογραφικό μεν αλλά επειδή έχει την οριζόντια μπάρα στο τέλος, μπορεί να κρατήσει τα κυάλια μακριά από τα πόδια ώστε ή να δείς όρθιος άνετα (φτάνει σε ύψος αν θυμάμαι καλά 2.2 ή 2.4m) ή ακόμα καλύτερα καθιστός σε μια άνετη καρέκλα ή ξαπλώστρα για να αποφύγεις τις μεγάλες κλίσεις στον αυχένα και να είσαι και πιο ξεκούραστος, με τα κυάλια στην ουσία να "κρέμονται" απο πάνω σου χωρίς να σε ενοχλούν τα πόδια απο το τρίποδο αλλά να μπορείς να δείς και στόχους στο ζενίθ.
Τα τρίποδα σε αυτή την κατηγορία γίνονται συνήθως και μονόποδα αν θέλεις, αλλά επειδή έχω δοκιμάσει και τους δύο τρόπους με βολεύει τελικά ο τρόπος που φαίνεται στις φώτο.

IMG_20250810_014420_045 copy.jpg

IMG_20250810_014437_560 copy.jpg

• Μου αρέσει 1

Η λύση που προτείνεις dracula έχει απλοποιήσει μεν την κλασική λύση με την ακριβή παραλληλόγραμμη στήριξη πάνω στο τρίποδο αλλά...

Έχει ευστάθεια αυτό το σύστημα και πόση?

Δεν βλέπω ούτε αντίβαρα,τίποτα.

Τόσο στιβαρό είναι το τρίποδο των 100€,που δεν ταλαντώνεται υπο το  βάρος των κιαλιών με τον αέρα?

Δεν υπάρχει καθόλου θόλωμα της εικόνας?

Φαίνεται εύκολο να ανατραπεί πάντως.

Δημοσιεύτηκε

Το ερώτημα φαίνεται να έρχεται στο "Τι κάνεις με τα επόμενα 300 ευρώ σου;" Μεγάλα κιάλια και βοηθητικό εξοπλισμό; 102/500; 8αρι Dob; Σίγουρα όχι και τα τρία,  μάλλον ένα από αυτά.

Δημοσιεύτηκε
33 minutes ago, fotodektis said:

Η λύση που προτείνεις dracula έχει απλοποιήσει μεν την κλασική λύση με την ακριβή παραλληλόγραμμη στήριξη πάνω στο τρίποδο αλλά...

Έχει ευστάθεια αυτό το σύστημα και πόση?

Δεν βλέπω ούτε αντίβαρα,τίποτα.

Τόσο στιβαρό είναι το τρίποδο των 100€,που δεν ταλαντώνεται υπο το  βάρος των κιαλιών με τον αέρα?

Δεν υπάρχει καθόλου θόλωμα της εικόνας?

Φαίνεται εύκολο είναι να ανατραπεί πάντως.

Εννοείται όπως όλα τα τρίποδα έχει ταλαντώσεις, ειδικά όταν είναι στημένο όπως στην φώτο για παρατήρηση όρθιος, αλλά σίγουρα είναι πολύ λιγότερες από το να το κράταγα με τα χέρια ή να ήμουν όρθιος με μονόποδο.
Η συνηθισμένη του χρήση όμως είναι περίπου στο 1/3 του ύψους που μπορεί να φτάσει και έχει πολύ λιγότερες ταλαντώσεις καθώς σχεδόν πάντα το χρησιμοποιώ καθισμένος σε καρέκλα οπότε σαν κατασκευή, μαζεμένο σε εκείνο το ύψος, είναι πολύ πιο σταθερό.
Δεν είναι σαν EQ3 ή EQ5 βέβαια, αλλά για την δουλειά που προορίζεται και με την μεγέθυνση που δίνουν τα κιάλια, είναι μια χαρά!
Δεν το προτείνω σαν την μοναδική λύση, αλλά σαν κάτι που έτυχε να βολεύει εμένα, μιας και το τρίποδο προϋπήρχε, δεν το αγόρασα για χρήση με τα συγκεκριμένα κυάλια, απλά έτυχε να το συνδυάσω έτσι και να λύσω το πρόβλημα της στήριξης που προέκυψε με την αγορά των συγκεκριμένων.

@Γιάννης_ Στο ερώτημά σου θα απαντήσω ξεκάθαρα 8άρι dob, κανένα τρίποδο, κυάλια, 102/500 ή και μεγαλύτερο δεν συγκρίνεται με τις εικόνες που θα σου δώσει το 8άρι! Άσε που πλέον δεν θα χρειάζεσαι ούτε στήριξη ούτε διαγωνίους κτλ και θα βλέπεις άνετα και ξεκούραστα καθισμένος στην καρέκλα, το μόνο πρόβλημα που θα έχεις είναι η στόχευση απο τον ερευνητή αλλά λύνεται με μια βάση και ενα πράσινο λέιζερ των 25 ευρώ.
Ειδικά αν ο στόχος σου είναι η οπτική παρατήρηση και έχεις σταθερό και σκοτεινό σημείο που μπορείς να το έχεις μόνιμα και δεν θέλεις να το μετακινείς συνεχώς, τότε είναι το ιδανικό εργαλείο, κάνε υπομονή και κοίτα που και που αγγελίες να πετύχεις κάποιο, αν και καινούργιο το βρίσκω σε αρκετά καλή τιμή.

Δημοσιεύτηκε
46 minutes ago, Γιάννης_ said:

Το ερώτημα φαίνεται να έρχεται στο "Τι κάνεις με τα επόμενα 300 ευρώ σου;" Μεγάλα κιάλια και βοηθητικό εξοπλισμό; 102/500; 8αρι Dob; Σίγουρα όχι και τα τρία,  μάλλον ένα από αυτά.

Το 8" είναι εκτός συναγωνισμού, εκτός αν θέλεις και επίγεια παρατήρηση με το ίδιο όργανο. 

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
13 minutes ago, draculas said:

Εννοείται όπως όλα τα τρίποδα έχει ταλαντώσεις, ειδικά όταν είναι στημένο όπως στην φώτο για παρατήρηση όρθιος, αλλά σίγουρα είναι πολύ λιγότερες από το να το κράταγα με τα χέρια ή να ήμουν όρθιος με μονόποδο.
Η συνηθισμένη του χρήση όμως είναι περίπου στο 1/3 του ύψους που μπορεί να φτάσει και έχει πολύ λιγότερες ταλαντώσεις καθώς σχεδόν πάντα το χρησιμοποιώ καθισμένος σε καρέκλα οπότε σαν κατασκευή, μαζεμένο σε εκείνο το ύψος, είναι πολύ πιο σταθερό.

Σε τέτοιες διατάξεις χρησιμοποιείται αντίβαρο για εξισορρόπηση.
Έτσι όπως το έχεις,είναι εξαιρετικά ασταθές για πτώση...

Και φυσικά οι ταλαντώσεις θα είναι πολλές.Για να δεις αν είναι λιγότερες από το μονόποδο,δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις και ένα σταθερό μονόποδο με ειδικό πέλμα που επιτρέπει να παίρνει κλίσεις χωρίς να ολισθαίνει.

Και το μονόποδο έχει λίγο τρέμουλο αφού το κρατάμε με τα χέρια,πολύ λιγότερο βέβαια αν κρατάμε τα κιάλια με τα χέρια μόνο,αλλά αυτή η διάταξη χωρίς αντίβαρο δεν φαίνεται καθόλου σταθερή ακόμα και σε μικρότερο ύψος.

Ακόμα και σε τρίποδο στιβαρό βαριά κιάλια σε επίγεια-οριζόντια παρατήρηση μπορούν να ταλαντώνονται,αν ο αντάπορας προσαρμογής τους στο τρίποδο δεν είναι ιδιαίτερα στιβαρός.

45 minutes ago, draculas said:

@Γιάννης_ Στο ερώτημά σου θα απαντήσω ξεκάθαρα 8άρι dob, κανένα τρίποδο, κυάλια, 102/500 ή και μεγαλύτερο δεν συγκρίνεται με τις εικόνες που θα σου δώσει το 8άρι!

Το SW 102/500 δεν το πρότεινα σαν τηλεσκόπιο παρατήρησης που θα ανταγωνιστεί ένα 8"...

Ο λόγος που προτάθηκε είναι λόγω της μικρής εστιακής του και του μεγάλου οπτικού πεδίου που δίνει,για να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο (κατά προτίμηση ευρυγώνιο) μεγάλης εστιακής φακό σαν εργαλείο εκμάθησης του ουρανού,αναζήτησης και εύρεσης στόχων και για θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων.

Όχι για να κάνει παρατηρήσεις με αξιώσεις ενός μεγάλου τηλεσκοπίου.

Θα χρησιμοποιηθεί το 102/500 και αργότερα σαν βοηθητικός εξοπλισμός όταν θα αγοραστεί ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.Είναι πολυχρηστικό εργαλείο και δεν θα παροπλιστεί ή πουληθεί όπως πολλά εισαγωγικά τηλεσκόπια.

Η πρόταση του 102/500 είναι αντί κιαλιών με μεγάλη διάμετρο που έχουν ένα σωρό προβλήματα.

Τα έχω εξηγήσει αυτά πιο πάνω αν διαβαστούν προσεκτικά...

Με τη σειρά μου θα πρότεινα σαν βασικό τηλεσκόπιο παρατήρησης όχι ένα 8" που κάποια στιγμή μπορεί να το θεωρήσει λίγο,αλλά να πάρει μια και καλή ένα 10" που θα το έχει μια ζωή και θα εξακολουθήσει να είναι φορητό ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Διότι ένα dob 12" και πάνω αρχίζει να γίνεται δύσκολο στη μετακίνηση,ιδιαίτερα λόγω βάσης.

Όταν φτάσει κάποιος στην ηλικία των 60 και με προβλήματα μέσης και γενικά μυοσκελετικά,καταλαβαίνει πλέον το τί σημαίνει φορητότητα.

Στα 60 μου εξακολουθώ να μπορώ να μεταφέρω χωρίς πρόβλημα ένα dob 10" .

Αν είχα πάρει το 12" που σκεφτόμουν αρχικά,τώρα θα έπρεπε να το πουλήσω και να πάρω μικρότερο.

Το 102/500 το πήρα 7 χρόνια αργότερα,μετά την αγορά του 10" και έχοντας ήδη κιάλια 10Χ50 και 15Χ70.

=> Το πήρα όχι μόνο για ένα ελαφρύ και πιο φορητό τηλεσκόπιο,αλλά κυρίως για έλεγχο του seeing,αναζήτηση και εύρεση στόχων και θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων.

Αυτές τις πολύτιμες εργασίες το 102/500 τις κάνει πολύ καλύτερα από τα κιάλια!

Τηλεσκόπιο μεγάλου οπτικού πεδίου λοιπόν είναι εξαιρετικά πολύτιμο,πέρα από την φορητότητα και την ευκολία του.

Δημοσιεύτηκε
9 minutes ago, fotodektis said:

Το SW 102/500 δεν το πρότεινα σαν τηλεσκόπιο παρατήρησης που θα ανταγωνιστεί ένα 8"...
Ο λόγος που προτάθηκε είναι λόγω της μικρής εστιακής του και του μεγάλου οπτικού πεδίου που δίνει,

Δεν διαφωνώ καθόλου με το 102/500, απλά ξαφνικά έπεσε στο τραπέζι και το 8άρι οπότε για ευνόητους λόγους η επιλογή μεταξύ των δύο είναι μονόδρομος!
π.χ. πρόσφατα σκεφτόμουν να πάρω για μένα, για τους ίδιους λόγους που ανέφερες, ένα skywatcher 120/600, με σκεπτικό να είναι και εύκολο στη μετακίνηση, και να μπεί στην ισημερινή για πειραματισμούς με φωτογράφιση.
Για τις ίντζες και το 10" θα συμφωνήσω, αν και είμαι της άποψης ότι εφόσον υπάρχει μόνιμη τοποθεσία σε σκοτεινό σημείο τότε όσο περισσότερες ίντσες τόσο καλύτερα, αν ο @Γιάννης_ ψηθεί και μείνει στον χώρο εγώ θα πρότεινα κατευθείαν για 12" ή και μεγαλύτερο, αλλά μπήκε το όριο των 300€ και σε αυτό το κόστος μόνο 8" μπορεί να βρεθεί απο αγγελίες.

Το τρίποδο είναι πολύ σταθερό πάντως και θέλει σχετικό κόπο να ανατραπεί ειδικά αν απο κάτω κρέμεται ένα βάρος, π.χ συνήθως κρεμάω μια τσάντα πλάτης για να μην την έχω στο έδαφος και λερώνεται οπότε όλα οκ.
Για αντίβαρο στα κυάλια, αν και υπάρχει και δεύτερος σχετικός γάντζος για να κρεμαστεί βάρος και στην οριζόντια μπάρα, δεν εχω χρειαστεί να το κάνω ποτέ γιατί περιέργως είναι αρκετά σταθερό και δεν έχει πολλές ταλαντώσεις ενώ υποψιάζομαι ότι θα γίνει και λίγο δύσχρηστο αυξανοντας το βάρος σε εκείνο το σημείο.
Όταν είναι πλήρως ανοιχτό σε όρθια θέση όποιες ταλαντώσεις έχει εξαλείφονται είτε γιατί π.χ. ακουμπάω λίγο το χέρι, είτε λίγο την μύτη κτλ, οπότε είναι σχεδόν ακίνητο.
Το συγκεκριμένο τρίποδο γίνεται και μονόποδο και το έχω δοκιμάσει, βολεύει και αυτός ο τρόπος μεν γιατί βρίσκεις πολύ πιο γρήγορα στόχους αλλά κατέληξα στο κλασικό τρίποδο γιατί κατα κανόνα είναι εντελώς ακίνητο και στέκεται και μόνο του χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω που θα το ακουμπήσω για να μην πέσει κάτω όταν δεν το χρησιμοποιώ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης