fotodektis Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 11:04 AM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 11:04 AM (επεξεργάστηκε) Γιάννη αν είναι να διαθέσεις 300€ για εξοπλισμό,θα σε ρωτούσα αν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις σε κανονική παρατήρηση ή να αφήσεις κάποιο διάστημα για να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις στόχους. Το επεξεργάστηκε Κυριακή στις 11:14 AM ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 11:54 AM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 11:54 AM (επεξεργάστηκε) Το SW 102/500 δεν το πρότεινα σαν τηλεσκόπιο κανονικής παρατήρησης,αλλά λόγω του μεγάλου οπτικού πεδίου που μπορεί να δώσει,είναι καλύτερη επιλογή από μεγάλα κιάλια που έχουν τα προβλήματα που ανέφερα σε προηγούμενο post. Θα σου δώσει με έναν φακό π.χ 30mm,A.F.O.V=70o το ίδιο οπτικό πεδίο με κιάλια 15x70 ή και μεγαλύτερο οπτικό πεδίο με μεγαλύτερα κιάλια π.χ 20x80 και σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα! Εδώ μπορείς να δεις οπτικά πεδία,exit-pupils (κόρες εξόδου),κλπ: https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ Περισσότερη φωτοσυλλεκτικότητα και διακριτική ικανότητα από κιάλια 70,80,90 mm. Και φυσικά πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγεθύνσεις,άνεση στην παρατήρηση και ασφάλεια στο μυοσκελετικό! Στην παρούσα φάση με μπάτζετ 300€ δεν μπορεί παρά να αγοραστεί ένα μόνο είδος. Στη θέση σου Γιάννη θα αγόραζα το SW 102/500 ,όχι μεγαλύτερη εστιακή ώστε να έχω μεγάλο οπτικό πεδίο. Με το σκεπτικό ότι τέτοιο τηλεσκόπιο θα μείνει και στο μέλλον σαν χρήσιμο εργαλείο και δεν θα παροπλιστεί ή πουληθεί. Θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,εξήγησα το γιατί πιο πάνω. Μετά θα μάζευα χρήματα για μεγαλύτερο τηλεσκόπιο πχ.10" ή και 12". Και θα είχα για μια ζωή 2 τηλεσκόπια,ένα για μεγάλα πεδία και πιο φορητό και ένα για παρατήρηση πιο αμυδρών στόχων και με περισσότερες λεπτομέρειες για όλους τους στόχους. Ένα 8" είναι πολύ καλό σαν εισαγωγικό τηλεσκόπιο,αλλά ίσως αργότερα να δημιουργηθεί η ανάγκη για μεγαλύτερη διάμετρο. Και εδώ πρέπει να υπολογιστεί εκτός από το κόστος και η φορητότητα,το όριο βάρους και όγκου ειδικά της βάσης dob,που μπορεί κάποιος να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου. Το 2011 πήρα το 10",έμεινα πολύ ευχαριστημένος και αργότερα (2017) η ανάγκη για τηλεσκόπιο μεγάλων πεδίων με έκανε να πάρω το 102/500. Δεν ήταν μόνο η φορητότητα,αλλά η ανάγκη να έχω ένα εργαλείο που θα έδινε περισσότερες δυνατότητες και ευελιξία από τα κιάλια 15Χ70 που χρησιμοποιούσα μαζί με το 10". Ο έλεγχος του seeing πριν βγει το μεγάλο dob,ήταν απαραίτητος να γίνει για να ξέρω σε τί μεγεθύνσεις θα κινηθώ. Αν το seeing είναι μέτριο ή κακό,οπότε οι μεγεθύνσεις περιορίζονται σε μικρές έως πολύ μικρές,το 10" δεν θα βγει,διότι στις πολύ μικρές μεγεθύνσεις φαίνεται η γκριζάδα του ουρανού που εξαφανίζει τα πιο αμυδρά αντικείμενα. Το έκανα σε περιπτώσεις που είχα πολύ καλή διαύγεια και κακό seeing και είδα το πρόβλημα με το 10",ανάλογα και με 8" θα είχα το ίδιο σχεδόν πρόβλημα.Και με 12",14" ακόμα χειρότερο από το 10". Έτσι θα γίνει η παρατήρηση πολύ μικρών ή μικρομεσαίων μεγεθύνσεων με το 102/500,που δίνει σε τέτοιες μεγεθύνσεις καλύτερο κοντράστ του ουρανού. Επίσης η αναζήτηση και εύρεση στόχων έγινε πιο αποτελεσματική με το 102/500 με φακό μεγάλου πεδίου,παρά με τα κιάλια 15Χ70. Διότι μπορούσα πλέον να παίζω με τις μεγεθύνσεις και τα οπτικά πεδία,ώστε να βρίσκω πιο εύκολα και γρήγορα την περιοχή που με ενδιέφερε.Είχα μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα και καλύτερη οπτική ποιότητα από τα 15Χ70. Μια σάρωση γρήγορη την κάνω με τα κιάλια,αλλά το 102/500 έδωσε άλλη διάσταση,ευκολία και αποτελεσματικότητα στην εύρεση στόχων που δεν μπορούσαν να δώσουν ούτε τα κιάλια 10Χ50 ή 15Χ70,ούτε ο ερευνητής 9Χ50 που έχει το 10". Επίσης η θέαση μεγάλων αστρικών πεδίων που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από μόνη της,έγινε ιδιαίτερα απολαυστική! Η εύρεση και παρατήρηση αστεροειδών αλλά και κομητών,δηλαδή αντικειμένων που μετακινούνται σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου,λόγω του μεγάλου οπτικού πεδίου,της διαμέτρου των 102 mm και σαφώς καλύτερης οπτικής ποιότητας,έγινε πιο εύκολη και γρήγορη. Συμπέρασμα: Η αγορά του 102/500 έγινε για να συμπληρώσει το 10" και να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα κιάλια.Στις μικρές μεγεθύνσεις αντικαθιστά και το 10". Τα 15Χ70+μονόποδο τα χρησιμοποιώ μόνο όταν θέλω να βγω για γρήγορη και σύντομη παρατήρηση,επειδή είναι πιο φορητά.Συνήθως ξεχνιέμαι βέβαια και λέω γιατί να μην έβγαζα καλύτερα το 102/500,αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.Μας γοητεύει και μας παρασέρνει εύκολα ο έναστρος ουρανός.🙂 Όπως επίσης και τα 8Χ42 ED με το μεγάλο πεδίο των 7.9ο,που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην παρατήρηση φωτεινών κομητών με μεγάλη ουρά. Και φυσικά σε επίγεια παρατήρηση πουλιών. Το κάθε οπτικό όργανο έχει τη χρήση του. Σε αστρονομική παρατήρηση τα πιο χρήσιμα πλέον για μένα,είναι το 102/500 και το 10" μαζί. Μεγαλύτερο τηλεσκόπιο π.χ 12" σκέφτηκα να πάρω,μάλιστα ήμουν έτοιμος πριν χρόνια να πάρω και 14" που βρήκα σε πολύ καλή τιμή,ευτυχώς δεν τα πήρα. Λόγω προβλήματος στη μέση ήπιας μορφής,θα είχα πρόβλημα να μεταφέρω συχνά τις βάσεις τους. Οι βάσεις τέτοιων dob είναι δύσκολο να μεταφέρονται σε ταράτσα,να ανεβοκατεβαίνουν σκαλιά. Οπότε όσοι έχουμε μυοσκελετικά που δεν θέλουμε να επιδεινωθούν,πρέπει να προσέχουμε το βάρος και τον όγκο του εξοπλισμού που θα μεταφέρουμε σε βάθος χρόνου. Στα 46 μου μπορούσα να μεταφέρω βάση dob 12" ή 14",στα 60 μου δεν θα επιχειρούσα πλέον να το κάνω συχνά. Το επεξεργάστηκε χθες στις 05:47 AM ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:17 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 06:17 AM (επεξεργάστηκε) Εκτός από τα κλασικά dob με τις μεγάλες και βαριές βάσεις (δύσκολες για χρήστες με μυοσκελετικά οι πάνω από 12") είτε ενιαίου σωλήνα είτε truss (συμπτυσσόμενα),υπάρχουν και τα ultra truss dob που είναι πολύ πιο φορητά,διότι αποτελούνται από περισσότερα κομμάτια που συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται. Μεταφέρονται και αποθηκεύονται πολύ πιο εύκολα. Βέβαια η συναρμολόγηση των ultra truss dob απαιτεί κάποιο αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα απλά dob που στήνονται σε ελάχιστο χρόνο.Απαιτούν και ευθυγράμμιση κατόπτρων κάθε φορά που θα συναρμολογηθούν. Στο Explore Scientific 16" η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος γίνεται από το ύψος του δευτερεύοντος,από ένα μόνο άτομο,δεν χρειάζεται βοηθός: https://explorescientific.com/products/16-truss-tube-dobsonian Εδώ μεταχειρισμένο σε μια αγγελία του φόρουμ (έχει πουληθεί βέβαια): Αξίζει νομίζω να μαζέψεις χρήματα για κάτι τέτοιο αργότερα,θα μπορέσεις να έχεις φορητότητα και μεγαλύτερες διαμέτρους από 8",10",αν δεν σε πειράζει ο χρόνος συναρμολόγησης που θα απαιτεί και το μεγαλύτερο κόστος. Υπάρχουν φυσικά και οι αρκετά ακριβότερες επιλογές των SCT στις κατάλληλες στηρίξεις. Το επεξεργάστηκε 22 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 23 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 21 hours ago, draculas said: Για αντίβαρο στα κυάλια, αν και υπάρχει και δεύτερος σχετικός γάντζος για να κρεμαστεί βάρος και στην οριζόντια μπάρα, δεν εχω χρειαστεί να το κάνω ποτέ γιατί περιέργως είναι αρκετά σταθερό και δεν έχει πολλές ταλαντώσεις ενώ υποψιάζομαι ότι θα γίνει και λίγο δύσχρηστο αυξανοντας το βάρος σε εκείνο το σημείο. Όταν λέω αντίβαρο δεν εννοώ να κρεμαστεί βάρος από τον δεύτερο γάντζο εκεί ψηλά,διότι τότε το κρεμασμένο βάρος θα ταλαντώνεται! Αντίβαρο προστίθεται με σταθερό τρόπο π.χ κάποιοι μαγνήτες,όπως κάνουμε στα τηλεσκόπια,ίσως και βαράκια με τρύπες αν δέχεται η ράβδος. Για φωτογραφική χρήση όταν χρησιμοποιείται η ράβδος πάνω στην κεφαλή του τριπόδου,τοποθετούν αντίβαρο κατάλληλο για το βάρος που υπάρχει στο άλλο άκρο. Αν βάλεις σωστά το κατάλληλο σταθερό αντίβαρο,το σύστημα θα ισορροπήσει και τότε θα είναι πιο σταθερό και εύκολο στη χρήση. Φυσικά βοηθάει και το κρεμασμένο βάρος στο κάτω μέρος της κολώνας,διότι κατεβάζει το κέντρο βάρους του συστήματος και άρα μειώνονται οι ροπές. Το όλο σύστημα έτσι όπως το βλέπω,με το βάρος των κιαλιών να δημιουργεί ροπή στρέψης χωρίς αντίβαρο,καθώς βγαίνουν έξω από τη βάση στήριξης,μοιάζει να είναι ευάλωτο σε ροπές... Εντύπωση μου κάνει που λες ότι είναι σταθερό για τρίποδο των 100€. Δοκίμασε πάντως και το σταθερό αντίβαρο στην ράβδο,λογικά θα γίνει πιο ευσταθές το σύστημα. Το επεξεργάστηκε 22 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 21 hours ago, draculas said: Το συγκεκριμένο τρίποδο γίνεται και μονόποδο και το έχω δοκιμάσει, βολεύει και αυτός ο τρόπος μεν γιατί βρίσκεις πολύ πιο γρήγορα στόχους αλλά κατέληξα στο κλασικό τρίποδο γιατί κατα κανόνα είναι εντελώς ακίνητο και στέκεται και μόνο του χωρίς να χρειάζεται να ψάχνω που θα το ακουμπήσω για να μην πέσει κάτω όταν δεν το χρησιμοποιώ. Σε κάποια τρίποδα η κεντρική κολώνα βγαίνει και γίνεται και μονόποδο,αλλά αν δεν υπάρχει κάτω προσαρμοσμένο ειδικό πέλμα που να παίρνει κλίσεις χωρίς να ολισθαίνει,είναι δύσχρηστο,διότι σε μεγάλες γωνίες το απλό πέλμα γλυστράει. Κατάλληλο μονόποδο για παρατήρηση με κιάλια είναι αυτό που μπορεί: 1) Να εκτείνεται αρκετά,ανάλογα με το ύψος του χρήστη.Πρέπει να μπορεί να εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι 1.75m. 2) Η κολώνα/πόδι να είναι πολύ σταθερή (αυτονόητο). => 3) Να υπάρχει ειδικό πέλμα (όχι το κλασικό σταθερό των τριπόδων) που να παίρνει κλίσεις χωρίς να ολισθαίνει! Το ειδικό αυτό χαρακτηριστικό διακρίνει ένα καλό μονόποδο από ένα μέτριο. Έτσι παίρνοντας μεγάλες κλίσεις το μονόποδο χωρίς να ολισθαίνει,σε συνδυασμό με τις κλίσεις της κεφαλής, επιτρέπει να γίνεται παρατήρηση σε μεγάλες γωνίες ακόμα και στο ζενίθ χωρίς πρόβλημα. Το σύστημα παραμένει σταθερό στο πάτημά του στο έδαφος. Το μόνο τρέμουλο που υπάρχει πάντα,οφείλεται στις δονήσεις που μεταφέρει το χέρι καθώς το κρατάμε.Και εξαρτάται βέβαια από την σταθερότητα των χεριών του καθενός. Εννοείται ότι ένα σταθερό σύστημα π.χ παραλληλόγραμμη στήριξη με τα κατάλληλα αντίβαρα,τόσο πάνω όσο και κάτω (κρεμασμένο κάτω από την κεντρική κολώνα,ακόμα και κολλημένα στα 3 πόδια του τριπόδου ξεχωριστά) είναι πιο σταθερή λύση. Το επεξεργάστηκε 22 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Κάποιες λύσεις για παρατήρηση με κιάλια,με διάφορες διατάξεις: "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
draculas Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 49 minutes ago, fotodektis said: Σε κάποια τρίποδα η κεντρική κολώνα βγαίνει και γίνεται και μονόποδο,αλλά αν δεν υπάρχει κάτω προσαρμοσμένο ειδικό πέλμα που να παίρνει κλίσεις χωρίς να ολισθαίνει,είναι δύσχρηστο,διότι σε μεγάλες γωνίες το απλό πέλμα γλυστράει. Εντύπωση μου κάνει που λες ότι είναι σταθερό για τρίποδο των 100€. Σε αυτό το τρίποδο γίνεται το ένα πόδι μονόποδο, και μαζί με την κεντρική κολώνα φτάνει νομίζω κάπου τα 2.5m ύψος, ενώ δεν έχει μεν το ειδικό πέλμα που αναφέρεις αλλά αν ξεβιδώσει το λαστιχένιο πέλμα, απο μέσα έχει ενα σιδερένιο καρφί που λειτουργεί περίπου όπως και το πέλμα. Αντίβαρο στην μπάρα με τα κιάλια δεν έχω δοκιμάσει γιατί αφενός η μπάρα είναι κοντή και αναγκαστικά επεκτείνεται ολόκληρη προς την πλευρά που είναι τα κυάλια οπότε δεν απομένει το αντίστοιχο μήκος απο την πίσω πλευρά και αφετέρου για τα 2 κιλά που σηκώνει είναι αρκετά στιβαρή για να μην έχει και τόση ανάγκη αφού το βάρος στην κεντρική κολώνα είναι αρκετό και όπως προανέφερα προτιμώ να μην προσθέσω βάρος στην μπάρα με τα κυάλια ώστε να είναι πιο άνετο και γρήγορο στις κινήσεις, αν προσθέσω ακόμα 2 κιλά ως αντίβαρο θα γίνει βαρύ και δε νομίζω να βολέψει. Μην σε ξεγελάει το στήσιμο που φαίνεται στην φωτογράφιση και που έιναι σε πλήρη έκταση, δεν φτάνει έτσι κι αλλιώς ποτέ τόσο ψηλά εκτός και αν θέλει να δεί ζενίθ ένας δίμετρος, συνήθως επειδή είναι σε πολύ μικρότερο ύψος, απο καρέκλα, όπως οι φώτο που ανέβασες πιο πάνω οι ταλαντώσεις (όταν υπάρχουν) κρατάνε 2-3sec και μετά σταματάνε εντελώς, ενώ λόγω της μεγέθυνσης 20Χ που έχουν τα κυάλια δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον απο θέμα σταθερότητας, αν άλλαζαν προσοφθάλμια και έφταναν π.χ. 60Χ τότε μάλλλον ναι θα υπήρχε θέμα Το άλλο θετικό είναι ότι μένει ακίνητο και λόγω του eye relief, αφού δεν χρειάζεται να ακουμπάς καθολου πάνω στα κυάλια για να παρατηρήσεις, ε αν φυσάει και λίγο το πολύ πολύ ακουμπάς την μύτη και σταματάνε όλα! Το επεξεργάστηκε 21 ώρες πριν ο draculas
fotodektis Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν 13 minutes ago, draculas said: ενώ δεν έχει μεν το ειδικό πέλμα που αναφέρεις αλλά αν ξεβιδώσει το λαστιχένιο πέλμα, απο μέσα έχει ενα σιδερένιο καρφί που λειτουργεί περίπου όπως και το πέλμα. Το καρφί δεν λειτουργεί όπως το ειδικό πέλμα,δεν έχει την ίδια σταθερότητα,διότι ασκεί μεν μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος από το απλό πέλμα,αλλά μέχρις ενός σημείου ανταποκρίνεται στην κλίση που θα δώσεις στο μονόποδο. Πριν πάρω το μονόποδο δοκίμασα διάφορες λύσεις μεταξύ των οποίων και ξύλο με καρφί στο άκρο,αλλά δεν είναι το ίδιο. Η διαφορά φαίνεται στις μεγάλες γωνίες θέασης,εκεί χωλαίνουν τα καρφιά,αλλά και τα μη αξιόπιστα μονόποδα,των οποίων το πέλμα ολισθαίνει από ένα σημείο και μετά. Τέλος πάντων,αφού σε βολεύει το δικό σου σύστημα και δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα δεν λέω περισσότερα. Το αντίβαρο το ανέφερα για να έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα.🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Όταν κάνουμε ισορρόπηση σε ένα σύστημα,δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε το ίδιο βάρος με τον εξοπλισμό που έχουμε στο άλλο άκρο. Αρκεί το βάρος που θα βάλουμε επί την απόσταση από το σημείο στήριξης,να είναι ίσο με το βάρος του εξοπλισμού επί την απόστασή του από το σημείο στήριξης. Ροπή=βάρος x μήκος (το μήκος μετράται από το σημείο εξάρτησης/στήριξης). Και αυτό να μην μπορούμε να κάνουμε,δηλαδή να βάλουμε αρκετό βάρος στο αντίβαρο,ώστε να έχουμε απόλυτη ισορροπία,η προσθήκη κάποιου βάρους έστω και μικρού ως αντίβαρου στην άλλη πλευρά,θα μειώσει τις ροπές και θα δώσει περισσότερη ευστάθεια στο σύστημα. Το επεξεργάστηκε 21 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
draculas Δημοσιεύτηκε 20 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 20 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Καταλαβαίνω τον λόγο που επιμένεις για το αντίβαρο αλλά θα ξαναπώ ότι η μπάρα είναι ηδη πολύ μικρή και πρέπει να προεκτείνεται ολόκληρη μη αφήνοντας καθόλου περιθώριο για βάρος στο πίσω μέρος, σύν του ότι άλλο είναι να μετακινείς πάνω κάτω δεξιά αριστερά δυο κιλά, και άλλο δύο ή τέσσερα (άσε που αν γίνει πιο βαρύ τότε όντως θα έχει προβλήματα με ταλαντώσεις). Να προσθέσω και κάτι άλλο εντός θέματος αυτή τη φορά γιατί ξεφύγαμε λίγο με το τρίποδο, ξέχασα να αναφέρω @Γιάννης_ ή όποιος άλλος διαβάζει και ενδιαφέρεται για μεγάλα κιάλια, μείνετε μακριά απο τα Bresser 20X80! Είναι με διαφορά ότι χειρότερο έχω δεί! η χρωματική εκτροπή είναι το μικρότερο απο τα προβλήματα που έχουν καθώς το σφάλμα κόμης αφήνει μόνο ένα περίπου 20-30% του πεδίου καθαρό στο κέντρο της εικόνας και όλα τα άλλα τριγύρω είναι θολά, άσε που τα δικά μου χρειάστηκαν και ευθυγράμμιση με το που βγήκαν απο το κουτί! Δεν είναι απλά τα φτηνότερα 20Χ80 που υπάρχουν αλλά τα πιο φτηνιάρικα! (γιαυτό και δεν τα πρότεινα σαν επιλογή πιο πάνω παρόλο που έχουν καλύτερη τιμή απο τα TS-optics και τα Celestron) Αν σας περισσεύουν λεφτά είναι τέλεια για πειραματισμό, κάνεις άνετα και messier marathon μεν, αλλά αν σκοπεύετε να πάρετε κάτι καλό για να σας μείνει βάλτε 30-40-50 ευρώ παραπάνω και πηγαίνετε κατευθείαν σε κάτι άλλο, εγώ επειδή δεν το έψαξα και πολύ την πάτησα σαν αρχάριος. Αυτά! Το επεξεργάστηκε 19 ώρες πριν ο draculas
Γιάννης_ Δημοσιεύτηκε 19 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 19 ώρες πριν Πρώτα απ όλα σας ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και την συμμετοχή. Γνωρίζω ότι πολλά απο αυτά έχουν ξανασυζητηθεί. Σχετικά με το budget και τον εξοπλισμό, προφανώς καλό είναι να έχεις τα πάντα (και καλά giant κιαλια και μικρά κιάλια και ενα τεραστιο dob και ένα μετριο dob κ.ο.κ), αλλά φυσικά δεν γίνεται για του περισσότερους. Έτσι ο νεοεισερχόμενος καλείται αφού ενημερωθεί όσο καλύτερα γίνεται να πάρει κάποιες αποφάσεις ώστε τα χρήματα του να πιάσουν τόπο όσο περισσότερο γίνεται, πάντα σύμφωνα με τα προσωπικά του δεδομένα. Για την δική μου περίπτωση λοιπόν αποφάσισα να πάρω ένα ζευγάρι 10x30is κυρίως για να μάθω εύκολότερα τον ουρανό και να μπορεί να δει και η κόρη μου εύκολα, χωρίς τρίποδο απλά πατώντας το κουμπί σταθεροποίησης και μπορώ να πω οτι προς το παρών το σχέδιο μου δουλεύει. Απο εκεί και πέρα η σκέψη μου είναι στην παρούσα φάση να συγκεντρώσω χρήματα και να πάω κατευθείαν σε ένα μεγάλο dob απο 8 και πάνω. Όταν το budget μου είναι αρκετό για 8 κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου, θα κάνω λίγη υπομονή για να φτάσω ώς το 10 και ίσως να επαναλάβω την διαδικασία για να φτάσω στο 12 ή 14. Ο κύριος λόγος είναι οτι το γκαράζ μου απο τον χώρο παρατήρησης στην αυλή μου απέχουν 5 μέτρα κυριολεκτικά, οπότε μπορώ να εύκολα να εκμεταλευτώ αυτό το πλεονέκτημα απλά φτιάχνωντας μια βάση με ρόδες αν καταλήξω σε μεγάλο dob. Για τις ελάχιστες φορές που μπορεί να ανέβω στο βουνό έχω αρκετά μεγάλο αυτοκίνητο που θα χωρέσει ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, φυσικά γνωρίζοντας οτι θα είναι κάπως επίπονη διαδικασία. Απο εκεί και πέρα ανάλογα με τις αλλαγές των συνθηκών μου, θα κάνω και αλλαγές στον εξοπλισμό.
fotodektis Δημοσιεύτηκε 17 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 17 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Γιάννη τί πραγματικό (όχι το ονομαστικό) οπτικό πεδίο δίνουν τα κιάλια σου; Συνήθως υπάρχουν διαφορές μεταξύ ονομαστικής και πραγματικής-παρατηρήσιμης τιμής στο πραγματικό πεδίο (T.F.O.V). Το έχεις μετρήσει με άστρα που να χωράνε από την μια άκρη έως την άλλη αντιδιαμετρικά; Θέλει αρκετές επαναληπτικές μετρήσεις σε αστρικό πεδίο που να μπορεί να ελεγχθεί με αξιόπιστο αστρονομικό πρόγραμμα.Και βέβαια να οριστούν με ακρίβεια 2 αντιδιαμετρικά σημεία του οπτικού πεδίου των κιαλιών. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι,αλλά μπορεί να δυσκολέψουν έναν αρχάριο. Τα δικά μου Celestron Granite 8x42 ED έχουν ονομαστικό T.F.O.V~8.2o και πραγματικό T.F.O.V=7.9o. Τα κιάλια ευρέως πεδίου αν έχουν και μια ικανή διάμετρο,μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκμάθηση του ουρανού. Για αναζήτηση και εύρεση στόχων όμως σε περιβάλλον φωτορύπανσης,χρειάζεται: -είτε ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου,όπως το 102/500 ή μικρότερο 80/400 ή έστω 70/350. -είτε κιάλια διαμέτρου 60-70mm,κατά προτίμηση 70mm με την μικρότερη δυνατή μεγέθυνση που είναι 10x και όχι πάνω από 11x. Έτσι κιάλια (10-11)x70 είναι κατάλληλα για περιβάλλον μέτριας φωτορύπανσης,αν και μικρά τηλεσκόπια 80-102 mm θα δώσουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα,όπως έχω εξηγήσει αναλυτικά. Αν πας σε κιάλια οικονομικά λοιπόν,τότε κατά προτίμηση 10.5x70 ή 11x70 σε μονόποδο.Για να έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα και οπτικό πεδίο που θα είναι περίπου στις 4.5ο. Τα 15x70 χαμηλού/μετρίου κόστους έχουν πραγματικό οπτικό πεδίο όχι πάνω από T.F.O.V=4.2ο.Το ονομαστικό τους είναι συνήθως 4.4ο αλλά δεν ισχύει. Τα 20x80 έχουν τυπικό ονομαστικό γύρω στις 3ο.Το πραγματικό αναμένεται λίγο μικρότερο. Η διαφορά πεδίου 1ο είναι πολύ σημαντική για σάρωση του ουρανού,αναζήτηση και εύρεση στόχων. Αν θέλεις να ακούσεις συμβουλή από εμπειρία χρόνων,μην πάρεις μεγάλα κιάλια,αλλά διοπτρικό τηλεσκόπιο,σου έχω εξηγήσει το γιατί. Τα 10x30 που έχεις δεν θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση και εύρεση στόχων,ειδικά σε περιβάλλον φωτορύπανσης,λόγω μικρής διαμέτρου. Μόνο στην εκμάθηση του ουρανού με γενική σάρωση είναι χρήσιμα.Και φυσικά στην παρατήρηση της φύσης! Είχα τα Bresser 10x50 που με βοήθησαν σε αυτή την αναγκαία εργασία,αλλά ήταν ανεπαρκή λόγω διαμέτρου. Έτσι πήρα τα Celestron Skymaster 15x70 που με βοήθησαν αισθητά περισσότερο στη φωτορύπανση να βρω στόχους. Αλλά αν ξεκινούσα τώρα και δεν μπορούσα να διαθέσω τα χρήματα για το 102/500,θα έπαιρνα κιάλια 11x70+μονόποδο που είναι πιο φθηνά από κάποια καλά 10.5x70,αλλά αρκετά ακριβότερα. => Μην βιάζεσαι στις αγορές των αστρονομικών,διότι έτσι γίνονται σοβαρά λάθη που κοστίζουν οικονομικά και ψυχολογικά! Το επεξεργάστηκε 17 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 16 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Ίσως λόγω απειρίας δεν το κατάλαβες,αλλά αν πάρεις τηλεσκόπιο παρατήρησης 8",10" κλπ.με χειροκίνητη οδήγηση όπως είναι τα dob,θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα οπτικό μέσο αρκετά μεγαλύτερου οπτικού πεδίου από το τηλεσκόπιο,για αναζήτηση και εύρεση στόχων πριν τους παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο. Αυτό το μέσο θα είναι είτε τα κατάλληλα κιάλια,είτε καλύτερα ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο μικρής εστιακής κάτω από 500mm,για να σου δώσει μεγάλο οπτικό πεδίο,και ικανή διάμετρο. Στην πορεία με την παρατήρηση και τις ανάγκες που θα προκύψουν,θα το καταλάβεις αυτό καλύτερα,αν θέλεις να κάνεις συστηματική παρατήρηση,να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις πιο εύκολα τους διάφορους στόχους ιδιαίτερα τους σχετικά αμυδρούς. Το επεξεργάστηκε 16 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Γιάννης_ Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) True field of view (°) 6,0 Apparent field of view (°) 55,3 http://www.scopeviews.co.uk/Canon10x30IS.htm 54 minutes ago, fotodektis said: Ίσως λόγω απειρίας δεν το κατάλαβες,αλλά αν πάρεις τηλεσκόπιο παρατήρησης 8",10" κλπ.με χειροκίνητη οδήγηση όπως είναι τα dob,θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα οπτικό μέσο αρκετά μεγαλύτερου οπτικού πεδίου από το τηλεσκόπιο,για αναζήτηση και εύρεση στόχων πριν τους παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο. Αυτό το μέσο θα είναι είτε τα κατάλληλα κιάλια,είτε καλύτερα ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο μικρής εστιακής κάτω από 500mm,για να σου δώσει μεγάλο οπτικό πεδίο,και ικανή διάμετρο. Στην πορεία με την παρατήρηση και τις ανάγκες που θα προκύψουν,θα το καταλάβεις αυτό καλύτερα,αν θέλεις να κάνεις συστηματική παρατήρηση,να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις πιο εύκολα τους διάφορους στόχους ιδιαίτερα τους σχετικά αμυδρούς. Για αναζήτηση και εύρεση είχα στο μυαλό μου πάνω στο dob, Telrad + ερευνητή 9x50. Το επεξεργάστηκε 15 ώρες πριν ο Γιάννης_
fotodektis Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 59 minutes ago, Γιάννης_ said: Για αναζήτηση και εύρεση είχα στο μυαλό μου πάνω στο dob, Telrad + ερευνητή 9x50. Ο Telrad και ο ερευνητής 9Χ50 δεν επαρκούν για αναζήτηση και εύρεση των περισσότερων στόχων,ειδικά των αμυδρών,αλλά κυρίως για αναζήτηση του αστρικού πεδίου που θα βρίσκεται ο στόχος. Επειδή πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα αυτά τα δύο οπτικά με το τηλεσκόπιο,λειτουργούν και σαν σκόπευτρα,όπως τα σκόπευτρα των όπλων. Τους πιο φωτεινούς στόχους,ανάλογα με την φωτεινότητά τους και την φωτορύπανση,μπορούμε να τους εντοπίσουμε με τον telrad,πιο αμυδρούς με τον ερευνητή,ο οποίος λειτουργεί στην ουσία σαν σκόπευτρο μικρότερης γωνίας και μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας από τον telrad. Ο ερευνητής 9Χ50 είναι το τελικό σκόπευτρο.Μετα αναλαμβάνει ο ερευνητικός προσοφθάλμιος. Με τον Telrad μπορούμε να κάνουμε αστροάλματα για να οδηγηθούμε στην περιοχή που βρίσκεται ο στόχος. Με τον ερευνητή 9Χ50 συνεχίζουμε για να εντοπίσουμε μια πιο μικρή περιοχή,όπου λογικά θα βρίσκεται ο στόχος. Και πάλι τους αμυδρούς στόχους δεν θα τους δούμε με τον ερευνητή. Αν έχουμε κάνει σωστή ταυτοποίηση του αστρικού πεδίου όπου περιμένουμε να βρούμε τον στόχο,τότε θα αναλάβει ένας προσοφθάλμιος φακός μεγάλης εστιακής απόστασης,30-32mm συνήθως κατά προτίμηση ευρυγώνιος,ώστε να μας δώσει όσο γίνεται πιο μεγάλο οπτικό πεδίο.Αυτός παίζει τον ρόλο του ερευνητικού προσοφθάλμιου. Και θα είναι ο φακός θέασης μεγάλων αστρικών πεδίων. Μέσα από το οπτικό πεδίο του ερευνητικού προσοφθάλμιου φακού,συνεχίζουμε την αναζήτηση του στόχου μας. Το οπτικό πεδίο που βλέπουμε τώρα,είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που βλέπουμε με τον 9Χ50 που έχει συνήθως γύρω στις 5ο πεδίο. Λογικά θα βρούμε τον στόχο μας,αν είναι επαρκώς φωτεινός. Αν δεν είναι,τουλάχιστον με τον περιορισμό του πεδίου να έχουμε βρει την σωστή αστρική περιοχή. Μετά με μια μικρή αύξηση στη μεγέθυνση με άλλον φακό που θα δώσει ακόμα πιο στενό οπτικό πεδίο,λογικά θα βρούμε τον στόχο μας,να προβάλλει σε ελαφρά μεγαλύτερη μεγέθυνση και λιγότερο γριζάρισμα του ουρανού κ.ο.κ. Στη συνέχεια αποφασίζουμε ανάλογα με την φωτεινότητα του στόχου,την φωτορύπανση και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) αν θα αυξήσουμε την μεγέθυνση,ώστε να αναδειχθούν λεπτομέρειες. Αν όμως δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τον ουρανό,μέσα στο χάος των άστρων και της φωτορύπανσης,δεν είναι καθόλου εύκολο να βρούμε έστω και χοντρικά την κατάλληλη περιοχή. Για να μην χάνουμε χρόνο και κοπιάζουμε υπερβολικά,υπάρχουν τα οπτικά που με την φωτοσυλλεκτικότητα και το πεδίο τους θα βοηθήσουν πολύ να δούμε πιο εύκολα και γρήγορα,κάνοντας μια σχετικά γρήγορη σάρωση. Αυτό τον σημαντικό ρόλο παίζουν τα κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο μεγάλου οπτικού πεδίου,όπως το 102/500 ή μικρότερο. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο,υπομονή και επιμονή. Αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα οπτικά βοηθήματα,η τελείως χειροκίνητη αναζήτηση και εύρεση ειδικά των πιο αμυδρών στόχων,θα γίνει δύσκολη υπόθεση... Το επεξεργάστηκε 14 ώρες πριν ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 15 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Γιάννη πριν μερικά post σου έκανα την ερώτηση πόσο έτοιμος είσαι-όχι μόνο οικονομικά-για να αρχίσεις κανονική αστρονομική παρατήρηση με ένα "μεγάλο" τηλεσκόπιο. Η κρίσιμη ερώτηση είναι αν θέλεις απλώς να περάσεις ευχάριστα και χαλαρά τον χρόνο σου,κάνοντας απλή θέαση στόχων,ή σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς πιο σοβαρά.Να κάνεις δηλαδή παρατηρήσεις με αξιώσεις. Αν έχεις υπομονή και επιμονή για να οδηγείς χειροκίνητα μια υψοαζιμουθιακή στήριξη,όπως είναι οι dob,διότι πρέπει να διορθώνεις συνεχώς (με διαφορά δευτερολέπτων,ανάλογα και με την μεγέθυνση) την οριζόντια γωνία (αζιμούθιο) και το ύψος. Αν έχεις την θέληση και την διάθεση να διαβάσεις αρκετά πράγματα που είναι απαραίτητα για να αρχίσεις τις παρατηρήσεις,χωρίς να βαριέσαι,να πελαγώνεις και να απογοητεύεσαι. Η αστρονομία θέλει αρκετό ευχάριστο διάβασμα ειδικά στην αρχή,υπομονή και επιμονή. Πέρα από τα διαθέσιμα χρήματα και τον καλό ουρανό που μπορεί να έχεις. Επειδή ζήτησες την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση χρημάτων,χωρίς να μπεις αργότερα στην διαδικασία που έκαναν πολλοί "πούλα το προηγούμενο τηλεσκόπιο και αγόρασε άλλο",σου έγραψα αναλυτικά και ελπίζω επεξηγηματικά,όσα έζησα με τις επιλογές αστρονομικού εξοπλισμού και τις ανάγκες που προέκυψαν. Αν θέλεις ξαναδιάβασέ τα με προσοχή,υπάρχει λόγος που τα έγραψα όλα αυτά,με κύριο κριτήριο τις παρατηρησιακές ανάγκες και την εξοικονόμηση χρημάτων σε βάθος χρόνων. Το επεξεργάστηκε 14 ώρες πριν ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Γιάννης_ Δημοσιεύτηκε 14 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 14 ώρες πριν Σε ευχαριστώ πολύ για όλο τον χρόνο που αφιέρωσες και εσύ αλλά και οι υπόλοιποι. Δεν είμαι έτοιμος, για αυτό και προς το παρών δεν αγοράζω τίποτα άλλο, βλέποντας και κάνοντας. Προς το παρών είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτά που κάνω και αυτά που έχω. 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Συνετή η απόφαση να μην αρχίσεις τις αγορές από τώρα! Έχεις κάποια βιβλία αστρονομίας; Κάποια αστρονομικά προγράμματα χρησιμοποιείς εκτός από το Stellarium; Και αν ναι,σε τί περιβάλλον android ή windows; Το επεξεργάστηκε 13 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 13 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) On 10/8/2025 at 12:14 ΜΜ, Γιάννης_ said: Το ερώτημα φαίνεται να έρχεται στο "Τι κάνεις με τα επόμενα 300 ευρώ σου;" Μεγάλα κιάλια και βοηθητικό εξοπλισμό; 102/500; 8αρι Dob; Σίγουρα όχι και τα τρία, μάλλον ένα από αυτά. Αν μείνεις για αρκετά χρόνια με ταύτην την μια επιλογή τότε η Σοφότερη κίνηση είναι ένα 8" dob και μάλλον μεταχειρισμένο για να είναι κοντά στο χρηματικό διαθέσιμο ποσό των 300€ Το 102/500 μιας και το έχω Θα σου πω πως είναι πολύ καλό και βολικό με μια αλταζιμουθιακη στήριξη , το δυνατό του σημείο τα μεγάλα πεδία και το αδύναμο του σημείο η κατά κάποιο βαθμό μικρή διάμετρο του , είναι τόσο όσο για να χαρακτηριστεί πολύεργαλείο σε σχέση με το μέγεθος του και την απόδοση του , είναι ένα σοβαρό βήμα πάνω από τα κυάλια και ειναι πάντα χρήσιμο ακόμη και αν στο μέλλον πας σε μεγαλύτερο εξοπλισμό ... Το 8” dob είναι μια επιλογή που είναι οκ σε όλα του , είναι σχεδόν μέσα στους μέσους όρους σε σχέση κόστος, διάμετρο, απόδοση, φορητότητα , εύχρηστο . Πότε κανείς δεν απογοητεύτηκε από ένα 8" dob . Το επεξεργάστηκε 13 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
Γιάννης_ Δημοσιεύτηκε 11 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 11 ώρες πριν 56 minutes ago, fotodektis said: Συνετή η απόφαση να μην αρχίσεις τις αγορές από τώρα! Έχεις κάποια βιβλία αστρονομίας; Κάποια αστρονομικά προγράμματα χρησιμοποιείς; Και αν ναι,σε τί περιβάλλον android ή windows; Nαι φυσικά. Nightwatch, The Greenwich guide to stargazing, The Star Guide - Robin Kerrod, The Monthly Sky Guide - Ian Ridpath, Wil Tirion, Stellarium - Windows, Stellarium - Android, https://www.skyledge.net/Starhopping-list.htm Αυτές είναι οι πηγές μου προς το παρών.
fotodektis Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Ωραία Γιάννη! Άρα έχεις ήδη μια τριβή με το θέμα! Ένα πολύ καλό πρόσφατο βιβλίο αστροπαρατήρησης γραμμένο για τον ελληνικό ουρανό,είναι όπως σου είπα και σε προηγούμενο post το παρακάτω: https://planitario.gr/gr/to-biblio-toy-nyxterinoy-oyranoyegxeiridio-astroparatirisis.html Και δυο πολύ καλά δωρέαν προγράμματα με ακρίβεια στους χάρτες τους,διαφορετικές δυνατότητες,αν και πιο δύσχρηστα από το Stellarium,σε windows είναι τα: -Hallo Nothern Sky (HNSky) -Cartes du Ciel -Και το SkySafari 7 Pro σε android,που βγαίνει κάποιες φορές σε καλές προσφορές. Στα έχω ήδη δείξει αυτά τα προγράμματα,καλό είναι να τα μάθεις και αυτά σιγά-σιγά,ειδικά στα windows. Προσωπικά τα χρησιμοποιώ συνδυαστικά,έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν μπορείς να επισκεφτείς και κάποιον αστρονομικό σύλλογο,να δεις από κοντά τηλεσκόπια και αστρονομικό εξοπλισμό γενικά,να πάρεις μια ιδέα ή και να χειριστείς dob τηλεσκόπια. Σχετικά με τον χειρισμό dob βάσεων καλό είναι προκειμένου να είσαι προετοιμασμένος για τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες τους,να καταλάβεις πριν την αγορά πώς γίνεται η οδήγηση και παρακολούθηση του στόχου εντελώς χειροκίνητα. Κάποιοι χρήστες δεν μπορούν να διορθώνουν συνεχώς αζιμούθιο και ύψος,τους κουράζει,δεν έχουν την υπομονή και επιμονή που απαιτείται. Έτσι ή παίρνουν dob βάσεις με αυτόματη οδήγηση και go-to,(υπάρχουν και οι ισημερινές πλατφόρμες εναλλακτικά που δέχονται περισσότερα dob),ή σωλήνες τηλεσκοπίων πάνω σε ισημερινές βάσεις χειροκίνητες ή με auto-tracking/go-to. Υπάρχει φυσικά το σημαντικά μεγαλύτερο κόστος αυτών των επιλογών σε σχέση με τα απλά dob. Το θέμα της οδήγησης του τηλεσκοπίου θα πρέπει να το κατανοήσεις με βάση τις δικές σου ιδιαιτερότητες και αντοχές,την υπομονή και επιμονή σου που μπορεί να είναι επαρκής ή όχι. Επίσης κάποιοι χρήστες δεν μπορούν να δουν ευχάριστα και άνετα με το ένα μάτι μόνο.Τους κουράζει. Είναι και αυτό σοβαρό.Στα νευτώνια υπάρχει η λύση του διοφθάλμιου με αρκετά αυξημένο συνολικό κόστος στο εξάρτημα και στους διπλούς φακούς που πρέπει να αγοραστούν. Υπάρχουν όπως καταλαβαίνεις κάποιες παράμετροι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο είδος του τηλεσκοπίου που θα σου είναι πιο κατάλληλο,αν έχεις κάποιες ιδιαιτερότητες που εξήγησα πιο πάνω. Οπότε σκέψου πριν αγοράσεις,όχι όμως με τη λογική "έχω 300€,τί μπορώ να αγοράσω;". Μάζεψε περισσότερα χρήματα για να κάνεις καλύτερη επιλογή στο μέλλον. Μην ξεχνάς ότι πρέπει να ξοδέψεις και ένα ικανό ποσό σιγά-σιγά για την αγορά προσοφθάλμιων. Και εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε όλοι μαζί,για να βρεθεί η βέλτιστη επιλογή!🙂 Το επεξεργάστηκε 8 ώρες πριν ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα