Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι για ένα από τα 3 αυτά τηλεσκόπια : skywatcher 16" flex tube , GSO 16" Truss tube και Explore scientific 16" επίσης gen2 . Το πρώτο βγαίνει και με go to. Έχει κανείς κάποιο από αυτά ; Είναι ικανοποιημένος ; Ποιο κατά τη γνώμη σας εχει καλύτερα κ ποιοτικότερα οπτικά etc.Και τα 3 είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο χρημάτων (εκτός το μοντέλο με go to ) .

Δημοσιεύτηκε

Αν μπορείς να το αποθηκεύσεις και να το μετακινείς μέσα-έξω από το σπίτι (ή του χτίσεις το δικό του σπίτι σε καμιά αυλή ή ταράτσα) πήγαινε για το Skywatcher 16" Go-to.
Διαφορετικά πήγαινε για το ES 16" που έχει μεν αρκετά μικροπροβλήματα απο το εργοστάσιο ακόμα, αλλά αποθηκεύεται και μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα από τα άλλα δύο που έχουν βάση με κόντρα πλακέ.
Έχω το ES 16" απο αγγελία εδώ στο forum, και η αλήθεια είναι ότι στο αυτοκίνητο πιάνει λιγότερο χώρο ακόμα και από το κλασικό dob 8¨, από θέμα οπτικών δεν έχω δει από τα υπόλοιπα για να το συγκρίνω άμεσα αλλά μια χαρά εικόνες βλέπω εγώ, αν και στα f/4.5 ένα coma corrector δεν θα ήταν καθόλου άσχημο.
Πάντως αν είχα το budget και μπορούσα να διαλέξω, θα πήγαινα σίγουρα σε 16"με  Go-to (ή και μεγαλύτερο) ο στόχος μου κάποια στιγμή αυτός είναι γιατί καλά και χρυσά τα dob αλλά δεν μπορείς να φτάσεις το μέγιστο της μεγέθυνσης που μπορούν να σου δώσουν χωρίς να κυνηγάς κάθε λίγο τον στόχο και ούτε να κάνεις σοβαρή παρατήρηση σε δύσκολους στόχους
Πάντως το skywatcher και το GSO λόγω παρόμοιας κατασκευής έχουν λίγο πολύ τα ίδια πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα, όπως το πολύ γρήγορο στήσιμο του τηλεσκοπίου, το ES σε αυτό το θέμα είναι αρκετά πίσω καθώς χρειάζεται μια διαδικασία να το στήσεις μεν, αλλά όμως υπερτερεί κατά πολύ αν έχεις σκοπό να το μετακινείς με όχημα ή δεν διαθέτεις τόσο πολύ χώρο μέσα στο σπίτι για την αποθήκευσή του, και μπορεί λόγω truss tube κάθε 2-3 φορές που το αποσυναρμολογείς να θέλει ξανά ευθυγράμμιση αλλά είναι τόσο εύκολη η διαδικασία που με ένα λέιζερ στο προσοφθάλμιο γίνεται το πολύ σε 30sec, σε αντίθεση με τα άλλα δύο.
Επίσης ένα ίσως βασικό πρόβλημα για πολλούς είναι ότι στα 16άρια dob με την κλασική βάση τύπου skywatcher αν δεν έχεις ύψος 1.95 χρειάζεσαι ένα σκαλοπατάκι για να φτάσεις το προσοφθάλμιο κοντά στο ζενίθ, ενώ με το ES αν είσαι π.χ. 1,80, φτάνεις και χωρίς σκαλοπάτι, οριακά μεν, αλλά φτάνεις!😁
Ένα επίσης μειονέκτημα που έχει το ES και γενικά όλα τα truss tube αυτού του τύπου είναι ότι το κάτοπτρο είναι εκτεθειμένο σε σκόνη, υγρασία κτλ ακόμα και όταν είναι κλειστό και αποθηκευμένο αφού στο κουτί του έχει ανοιχτές τρύπες για τις χειρολαβές και μια τεράστια τρύπα στο κάτω μέρος για πρόσβαση στον καθρέφτη ενώ ακόμα και τα δύο ανεμιστηράκια των 80mm που έχει για να κρυώνουν το κάτοπτρο δεν έχουν κανενός είδους φίλτρο για σκόνη, οπότε θα χρειαστεί μερικές πατέντες για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα περνάει τίποτα μέσα (υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δύο αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό).
Πάντως αν είχα να επιλέξω αποκλειστικά μεταξύ των τριών και αν είχαν ακριβώς την ίδια τιμή, νομίζω ότι θα επέλεγα το ES κυρίως λόγω του μικρού όγκου και βάρους, και ας έχει και λίγα μερεμέτια να μαζέψεις λόγω φτωχού σχεδιασμού αλλά και λίγο μεγαλύτερη διαδικασία να στήσεις/ξεστήσεις το τηλεσκόπιο.

• Μου αρέσει 3
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
2 hours ago, draculas said:

Αν μπορείς να το αποθηκεύσεις και να το μετακινείς μέσα-έξω από το σπίτι (ή του χτίσεις το δικό του σπίτι σε καμιά αυλή ή ταράτσα) πήγαινε για το Skywatcher 16" Go-to.
Διαφορετικά πήγαινε για το ES 16" που έχει μεν αρκετά μικροπροβλήματα απο το εργοστάσιο ακόμα, αλλά αποθηκεύεται και μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα από τα άλλα δύο που έχουν βάση με κόντρα πλακέ.
Έχω το ES 16" απο αγγελία εδώ στο forum, και η αλήθεια είναι ότι στο αυτοκίνητο πιάνει λιγότερο χώρο ακόμα και από το κλασικό dob 8¨, από θέμα οπτικών δεν έχω δει από τα υπόλοιπα για να το συγκρίνω άμεσα αλλά μια χαρά εικόνες βλέπω εγώ, αν και στα f/4.5 ένα coma corrector δεν θα ήταν καθόλου άσχημο.
Πάντως αν είχα το budget και μπορούσα να διαλέξω, θα πήγαινα σίγουρα σε 16"με  Go-to (ή και μεγαλύτερο) ο στόχος μου κάποια στιγμή αυτός είναι γιατί καλά και χρυσά τα dob αλλά δεν μπορείς να φτάσεις το μέγιστο της μεγέθυνσης που μπορούν να σου δώσουν χωρίς να κυνηγάς κάθε λίγο τον στόχο και ούτε να κάνεις σοβαρή παρατήρηση σε δύσκολους στόχους
Πάντως το skywatcher και το GSO λόγω παρόμοιας κατασκευής έχουν λίγο πολύ τα ίδια πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα, όπως το πολύ γρήγορο στήσιμο του τηλεσκοπίου, το ES σε αυτό το θέμα είναι αρκετά πίσω καθώς χρειάζεται μια διαδικασία να το στήσεις μεν, αλλά όμως υπερτερεί κατά πολύ αν έχεις σκοπό να το μετακινείς με όχημα ή δεν διαθέτεις τόσο πολύ χώρο μέσα στο σπίτι για την αποθήκευσή του, και μπορεί λόγω truss tube κάθε 2-3 φορές που το αποσυναρμολογείς να θέλει ξανά ευθυγράμμιση αλλά είναι τόσο εύκολη η διαδικασία που με ένα λέιζερ στο προσοφθάλμιο γίνεται το πολύ σε 30sec, σε αντίθεση με τα άλλα δύο.
Επίσης ένα ίσως βασικό πρόβλημα για πολλούς είναι ότι στα 16άρια dob με την κλασική βάση τύπου skywatcher αν δεν έχεις ύψος 1.95 χρειάζεσαι ένα σκαλοπατάκι για να φτάσεις το προσοφθάλμιο κοντά στο ζενίθ, ενώ με το ES αν είσαι π.χ. 1,80, φτάνεις και χωρίς σκαλοπάτι, οριακά μεν, αλλά φτάνεις!😁
Ένα επίσης μειονέκτημα που έχει το ES και γενικά όλα τα truss tube αυτού του τύπου είναι ότι το κάτοπτρο είναι εκτεθειμένο σε σκόνη, υγρασία κτλ ακόμα και όταν είναι κλειστό και αποθηκευμένο αφού στο κουτί του έχει ανοιχτές τρύπες για τις χειρολαβές και μια τεράστια τρύπα στο κάτω μέρος για πρόσβαση στον καθρέφτη ενώ ακόμα και τα δύο ανεμιστηράκια των 80mm που έχει για να κρυώνουν το κάτοπτρο δεν έχουν κανενός είδους φίλτρο για σκόνη, οπότε θα χρειαστεί μερικές πατέντες για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα περνάει τίποτα μέσα (υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δύο αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό).
Πάντως αν είχα να επιλέξω αποκλειστικά μεταξύ των τριών και αν είχαν ακριβώς την ίδια τιμή, νομίζω ότι θα επέλεγα το ES κυρίως λόγω του μικρού όγκου και βάρους, και ας έχει και λίγα μερεμέτια να μαζέψεις λόγω φτωχού σχεδιασμού αλλά και λίγο μεγαλύτερη διαδικασία να στήσεις/ξεστήσεις το τηλεσκόπιο.

Το ύψος δεν είναι θέμα το χω 😁 Τώρα τα μερεμετια που λες...εάν καταλήξω σε ES θα σε ενοχλήσω...για τα περαιτέρω 😎.Για coma corrector και για colimation καθώς κ ένα Barlow αυτά τα είχα στα βασικά στο μυαλό μου! Όχι στο σπίτι δεν βολεύει η παρατήρηση στην Αθήνα και θα πηγαίνει εκτός σπιτιού σε ουρανούς εξοχής για αυτό κοίταγα το θέμα της μεταφοράς κ εύκολο στήσιμο / μάζεμα....!

Το επεξεργάστηκε ο Ανταρης
Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, vagkaf said:

+1 για το GoTo (περισσότερο για το tracking)

Λογικό....αλλά εάν τελικά πάρω κάποιο από αυτά θέλω πρώτα να δω εάν μπορώ να το διαχειριστώ εύκολα στις εξορμήσεις καθώς και τα μειονεκτήματα (σκόνη , όγκος,τρέμουλο από αέρα , οδήγηση etc )και αν με ικανοποιεί θα ψάξω για κάποιο επιπρόσθετο Κιτ ....Φαντάζομαι θα υπάρχει κάποιο ☺️

Δημοσιεύτηκε

Τα... μερεμέτια έχουν κυρίως να κάνουν με βελτίωση της καθαριότητας στο κουτί που έχει το κάτοπτρο με χρήση φίλτρων όπου έχει κενά.

Το στήσιμο/ξεστήσιμο αν το μάθεις δεν είναι θέμα, σε 10-15 λεπτά το έχεις κατεβάσει, το έχεις στήσει και το έχεις (αν χρειάζεται) ευθυγραμμίσει, κάτι που βέβαια στα άλλα δύο γίνεται μέσα σε 5 λεπτά εκτός και αν κάνεις κομμάτια και την dob ξύλινη βάση για να χωρέσει στο αυτοκίνητο οπότε έρχεσαι περίπου στον ίδιο, αν όχι περισσότερο χρόνο.
Coma corrector για αρχή είναι μάλλον υπερβολή, αν δεν έχεις ηδη καλύτερα πάρε ένα προσοφθάλμιο 2" 25-35mm για να έχεις ευρύ πεδίο, ένα 10-14mm για να έχεις λίγο παραπάνω μεγέθυνση και ίσως έναν barlow, π.χ. κάτι τέτοιο: https://www.astroshop.eu/eyepieces/explore-scientific-eyepiece-100d-14mm-2-/p,17007 και μάλλον κάτι τέτοιο: https://www.astroshop.eu/eyepieces/explore-scientific-eyepiece-82d-ar-30mm-2-/p,22601 
ένα φτηνό laser για collimation δεν πάει πάνω από 20-25€ και είναι απαραίτητο για κάθε τηλεσκόπιο έτσι κι αλλιως.
Ότι και να πάρεις πάντως, απο την στιγμή που είναι truss υπολόγισε στην τιμή και το απαραίτητο shroud για να το καλύπτεις, όχι τόσο για το contrast (που αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό λίγο σε νοιάζει έτσι κι αλλιώς) αλλά κυρίως για την σκόνη.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Ναι λέω εάν πάρω κάποιο να το δουλέψω λίγο πρώτα να δω κ σιγά σιγά εάν είναι να του προσθέτω.Πιστευω θα είναι πιο εύκολο το στήσιμο από την ισημερινή go to βάση που έχω στο 9,25 😁.Βασικά νομίζω ότι θα είναι πιο ευχάριστη εμπειρία !!!😎

Δημοσιεύτηκε

Επειδή και εγώ πλέον το κλασικό dob 8" το έχω συνήθως πάνω σε ισημερινή, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μου είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να στήσω το 16" παρά να κουβαλήσω ότι χρειάζεται, να στήσω και να ευθυγραμμίσω την ισημερινή με το 8" επάνω.

Στην ουσία το ES16" είναι συνολικά τρία κομμάτια, από τα οποία μόνο το κουτί με τον καθρέφτη είναι το μεγάλο βάρος, σε αντίθεση με την ισημερινή που έχει και μπαταρίες, καλώδια, τρίποδα κτλ οπότε πέραν από το ότι είναι πιο απλό και εύκολο να το στήσεις και να ξεκινήσεις επιτόπου την παρατήρηση οι εικόνες που σου δίνει σε σχέση με το 8" απλά δεν συγκρίνονται, το M57 σχεδόν σου χαλάει την νυχτερινή όραση και το Veil (6960) είναι ορατό χωρίς φίλτρο ακόμα και με σελήνη κοντά στο πρώτο τέταρτο, γεμάτη κατά 30-40%!
Γενικά πάντως τα dob στο κομμάτι της ευκολίας και της ταχύτητας στο να στήσεις/ξεστήσεις δεν συγκρίνονται, ακόμα και αν είναι truss tube! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι τόσο δημοφιλή.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Αυτή η ευκολία ήταν η σκέψη μου και αφού έχω ήδη 9" το αμέσως επόμενο θα ήταν 13-14" σε sct είναι....πολύ δύσκολο για εμένα οικονομικά....Οπότε ένα ντομπ...είναι πιο ρεαλιστικό! Και όλοι ξέρουμε πως πάει....τι 14 τι 16? 🤣🤣🤣.Από 16" κ πάνω το κόστος ξεφεύγει πάλι....😎

Δημοσιεύτηκε

Το Dob 12" GoTo το στήνω κυριολεκτικά σε 1 λεπτό. Είναι πανεύκολο απλά τα κομμάτια βαριά και ειδικά η βάση. Βασικά οι λαβές της είναι το θέμα που είναι αναγκαστικά μακριά από το σώμα και δημιουργεί μεγάλη ροπή προς τη μέση που πρέπει να υπερνικηθει. Αν υπάρχει μυϊκή δύναμη και δυνατή μέση είναι παιχνιδάκι.

Για προσοφθάλμια σε γρήγορα νευτώνεια υπάρχουν πλεον και τα παρακάτω, έτοιμα με ενσωματωμένο κομμένο και ραμμένο διορθωτή κόμης με εξωτική απόδοση κατά τα ξένα φόρουμ. Καλύτερα και απο Nagler 22mm.

Screenshot_20250908_075937_Chrome.thumb.jpg.b4318ad6d6a2a7065c1ba4a6bb22780b.jpg

• Μου αρέσει 1

Κάτι που μου αρέσει στα dοb είναι η χειροκίνητη παρακολούθηση. Χωρίς να βγάλεις το μάτι από τον προσοφθάλμιο το κινείς με τον πλέον φυσικό τρόπο, αν είναι καλά ρυθμισμένη η πίεση στο Teflon. Έχω αφήσει 15 χρόνια την προμήθεια GOTO βάσης για το 12ρι μου και συνειδητοποίησα πως δεν θα την πάρω ποτέ, ειδικά μετά την αγορά του Seestar (και υπάρχει και το Nexstar). Μεγαλώνοντας εξάλλου η μεταφορά του δυσκολεύει όλο και περισσότερο. 

Αν είσαι νέος όμως ή/και αν έχεις σύντροφο στο κουβάλημα (ή SW 16" βάση θέλει 2 άτομα ή τον Schwarzengger στα νιάτα του) αξίζει να πας στο πλήρες πακέτο, αντί να αναρωτιέσαι "εάν είχα 16" με Goto;". 

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Να προσθέσω πως με το χειριστήριο και τα βελάκια μπορείς να μετακινείς τον σωλήνα σε ένα εύρος ταχυτήτων 0–9, με εντυπωσιακή ακρίβεια και χωρίς καθόλου δονήσεις. Ακόμη και σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις, η κίνηση παραμένει εξαιρετικά αργή και ομαλή, επιλέγοντας κάθε φορά την ιδανική ταχύτητα. Παρόλο που διαθέτει τη λειτουργία freedom find, δηλαδή μπορείς να μετακινήσεις τον σωλήνα με το χέρι χωρίς να χάνει την ευθυγράμμισή του το GoTo, εγώ προσωπικά προτιμώ πάντα να τον κινώ μέσω του χειριστηρίου, ακόμη και όταν δεν δίνω εντολές GoTo. Δεν εχω δοκιμάσει καν με το χέρι! Τόσο πολύ μου αρέσει αυτή η σταθερή κίνηση των μοτέρ και παράλληλα δεν ασκώ στο σύστημα έξτρα εξωτερικές δυνάμεις.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
6 hours ago, vagkaf said:

Το Dob 12" GoTo το στήνω κυριολεκτικά σε 1 λεπτό. Είναι πανεύκολο απλά τα κομμάτια βαριά και ειδικά η βάση. Βασικά οι λαβές της είναι το θέμα που είναι αναγκαστικά μακριά από το σώμα και δημιουργεί μεγάλη ροπή προς τη μέση που πρέπει να υπερνικηθει. Αν υπάρχει μυϊκή δύναμη και δυνατή μέση είναι παιχνιδάκι.

Για προσοφθάλμια σε γρήγορα νευτώνεια υπάρχουν πλεον και τα παρακάτω, έτοιμα με ενσωματωμένο κομμένο και ραμμένο διορθωτή κόμης με εξωτική απόδοση κατά τα ξένα φόρουμ. Καλύτερα και απο Nagler 22mm.

Screenshot_20250908_075937_Chrome.thumb.jpg.b4318ad6d6a2a7065c1ba4a6bb22780b.jpg

Τα έχω δει αλλά τα είχα προσπεράσει τώρα όμως θα τα δω με άλλο μάτι 😁😎

Δημοσιεύτηκε

Τις απλές ή και με go-to dob βάσεις (SW,GSO κλπ.) δεν είναι ασφαλές για την σταθερότητα και αξιοπιστία τους,αν τις λύνεις και τις ξανσσυναρμολογείς συνεχώς κάθε φορά που τις μεταφέρεις.Η ποιότητα των υλικών δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Οπότε αν δεν μπορείς να τις μεταφέρεις ολόκληρες,ίσως η πιο ασφαλής λύση είναι τα ultra truss,όπως το ES 16",που παρέχει και δυνατότητα ευθυγράμμισης του πρωτεύοντος από το ύψος του δευτερεύοντος κατόπτρου.

• Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, kkokkolis said:

Κάτι που μου αρέσει στα dοb είναι η χειροκίνητη παρακολούθηση. Χωρίς να βγάλεις το μάτι από τον προσοφθάλμιο το κινείς με τον πλέον φυσικό τρόπο, αν είναι καλά ρυθμισμένη η πίεση στο Teflon. Έχω αφήσει 15 χρόνια την προμήθεια GOTO βάσης για το 12ρι μου και συνειδητοποίησα πως δεν θα την πάρω ποτέ, ειδικά μετά την αγορά του Seestar (και υπάρχει και το Nexstar). Μεγαλώνοντας εξάλλου η μεταφορά του δυσκολεύει όλο και περισσότερο. 

Αν είσαι νέος όμως ή/και αν έχεις σύντροφο στο κουβάλημα (ή SW 16" βάση θέλει 2 άτομα ή τον Schwarzengger στα νιάτα του) αξίζει να πας στο πλήρες πακέτο, αντί να αναρωτιέσαι "εάν είχα 16" με Goto;". 

Καμιά φορά  αυτή η απλότητα, που σου δίνει μια νότα ανεμελιάς, ειναι που σε κερδίζει !!! Απ' ότι βλέπω είναι γύρω στα 50κ και τα 3. Λογικά θα είναι σε τουλάχιστον δύο κομμάτια οπότε για μένα δεν είναι θέμα αυτό το βάρος .😎

Δημοσιεύτηκε
2 minutes ago, fotodektis said:

Τις απλές ή και με go-to dob βάσεις (SW,GSO κλπ.) δεν είναι ασφαλές για την σταθερότητα και αξιοπιστία τους,αν τις λύνεις και τις ξανσσυναρμολογείς συνεχώς κάθε φορά που τις μεταφέρεις.Η ποιότητα των υλικών δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Οπότε αν δεν μπορείς να τις μεταφέρεις ολόκληρες,ίσως η πιο ασφαλής λύση είναι τα ultra truss,όπως το ES 16",που παρέχει και δυνατότητα ευθυγράμμισης του πρωτεύοντος από το ύψος του δευτερεύοντος κατόπτρου.

Όχι για ολόκληρες θέλω τζιπ η suv σε αυτά τα μεγέθη....Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα....! Γτ ο σκοπός που το θέλω είναι να το παίρνω μαζί κ εκτός Αθήνας.Να είναι εύκολο στη μεταφορά! Για αυτό εξαρχής κοίταγα αυτά τα μοντέλα επειδή φαινομενικά "μαζεύουν".Το μόνο που με φοβίζει σε αυτό το τύπο τηλεσκοπίου είναι αν "λεκιασει" η βρωμισει γενικότερα το κυρίως κάτοπτρο (υγρασία σκόνη κτλ) Τι γίνεται μετααα?? 

23 minutes ago, fotodektis said:

Αυτό που λέει ο Κώστας ισχύει για τις βάσεις SW. Είχα ρωτήσει και εγω στο Πλανητάριο διάφορες πληροφορίες για τη βάση του 12" πριν το αγοράσω από εκεί. 

Screenshot_20250908_143430_YandexMail.thumb.jpg.05a25ff012c8a758249de8c3052cf0da.jpg

Προσοχή! Σε μικρομεσαία hatchback, όπως VW Golf, Audi A3, BMW 1 Series, Mercedes A-Class, Mazda 3, Opel Astra, Hyundai i30 κ.ά., αλλά και σε κάποια κουπέ ή σεντάν με «κοφτή» πίσω σχεδίαση, το 12άρι δεν χωράει όπως παρουσιάζεται στις φωτογραφίες —δηλαδή με τη βάση και τον σωλήνα όρθιο στα πίσω καθίσματα. Ή και να χωράει είναι οριακά και άκρως επικίνδυνο! Δε ξέρω τι εννοούν με το συμβατικό αυτοκίνητο!

Εγώ προσωπικά τοποθετώ τη βάση στο πορτ μπαγκάζ και τον σωλήνα ξαπλωτό στα πίσω καθίσματα δεμένο με ζώνες ασφαλείας, μαζί με τα αφρολέξ προστασίας του. Έτσι η μεταφορά είναι όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και σαφώς πιο ασφαλής.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
16 minutes ago, Ανταρης said:

Καμιά φορά  αυτή η απλότητα, που σου δίνει μια νότα ανεμελιάς, ειναι που σε κερδίζει !!! Απ' ότι βλέπω είναι γύρω στα 50κ και τα 3. Λογικά θα είναι σε τουλάχιστον δύο κομμάτια οπότε για μένα δεν είναι θέμα αυτό το βάρος .😎

Δεν είναι το βάρος πρόβλημα, αλλά το μέγεθος. Από που θα το πιάσεις και ο τρόπος που κρέμεται μπροστά σου. 2 άτομα το κουβαλούν εύκολα από τις χειρολαβές, αν είσαι ένας θα ακουμπάει κάπου πάνω σου, στην κοιλιά, στον βουβώνα ή το πόδι σου.

• Μου αρέσει 2

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
7 minutes ago, kkokkolis said:

Δεν είναι το βάρος πρόβλημα, αλλά το μέγεθος. Από που θα το πιάσεις και ο τρόπος που κρέμεται μπροστά σου. 2 άτομα το κουβαλούν εύκολα από τις χειρολαβές, αν είσαι ένας θα ακουμπάει κάπου πάνω σου, στην κοιλιά, στον βουβώνα ή το πόδι σου.

Ναι καταλαβαίνω τι θες να πεις!

Δημοσιεύτηκε
16 minutes ago, vagkaf said:

Αυτό που λέει ο Κώστας ισχύει για τις βάσεις SW. Είχα ρωτήσει και εγω στο Πλανητάριο διάφορες πληροφορίες για τη βάση του 12" πριν το αγοράσω από εκεί. 

Screenshot_20250908_143430_YandexMail.thumb.jpg.05a25ff012c8a758249de8c3052cf0da.jpg

Προσοχή! Σε μικρομεσαία hatchback, όπως VW Golf, Audi A3, BMW 1 Series, Mercedes A-Class, Mazda 3, Opel Astra, Hyundai i30 κ.ά., αλλά και σε κάποια κουπέ ή σεντάν με «κοφτή» πίσω σχεδίαση, το 12άρι δεν χωράει όπως παρουσιάζεται στις φωτογραφίες —δηλαδή με τη βάση και τον σωλήνα όρθιο στα πίσω καθίσματα. Ή και να χωράει είναι οριακά και άκρως επικίνδυνο! Δε ξέρω τι εννοούν με το συμβατικό αυτοκίνητο!

Εγώ προσωπικά τοποθετώ τη βάση στο πορτ μπαγκάζ και τον σωλήνα ξαπλωτό στα πίσω καθίσματα δεμένο με ζώνες ασφαλείας, μαζί με τα αφρολέξ προστασίας του. Έτσι η μεταφορά είναι όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και σαφώς πιο ασφαλής.

Κάπως έτσι το σκεφτόμουν κ εγώ αλλά ...ναι το 80χ90 είναι ένα αρκετά μεγάλο κουτί....και αυτό για το 12αρι οπότε για το 16 ....Πολύ καλή ιδέα θα πάρω κι εγώ ένα τηλ το πλανητάριο για παραπάνω πληροφορίες!!

Δημοσιεύτηκε

Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες,λόγω όγκου, βάρους και τρόπου πιασίματος,άβολου για ένα άτομο,επιβαρύνεται αρκετά η μέση με τις βάσεις dob άνω των 12".

Οπότε σκέψου σοβαρά την εξέλιξη στον χρόνο αυτής της δυσκολίας,καθώς θα μεγαλώνεις σε ηλικία και μετά τα 40 θα αυξάνουν τα μυοσκελετικά προβλήματα,που εμφανίζονται στους Έλληνες άνδρες σε ποσοστό ίσως και πάνω από 70%,όπως μου είπε ορθοπεδικός γιατρός.

Τώρα μπορεί να μην έχεις προβλήματα,στο μέλλον πιθανώς να έχεις,εκτός αν ανήκεις στο 30% των τυχερών...

Μια λογική και βιώσιμη λύση,αν θέλεις κλασική dob βάση,είναι να μεταφέρεις μια και καλή το τηλεσκόπιο στην εξοχή,εκεί που έχεις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης και να το αποθηκεύσεις εκεί.

Αλλιώς η λύση του ultra truss 16" φαίνεται η πιο λογική από άποψη φορητότητας,που θα σε εξυπηρετήσει σε βάθος χρόνου.

• Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι θα ακολουθήσω τη λογική και θα κοιτάξω σε ultra truss...Γτ πάνω απ' όλα είναι να κάνουμε κάτι με ευχαρίστηση και χωρίς να δημιουργούμε νέους προβληματισμούς....!!Και ναι θα ήμουν πολύ προβληματισμένος εάν στο μέλλον για διάφορους λόγους θα είχα ένα τηλεσκόπιο να το κοιτάω στο σαλόνι...!! Σας ευχαριστώ όλους με βοηθήσατε πάρα πολύ !! 

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
12 minutes ago, Ανταρης said:

Κάπως έτσι το σκεφτόμουν κ εγώ αλλά ...ναι το 80χ90 είναι ένα αρκετά μεγάλο κουτί....και αυτό για το 12αρι οπότε για το 16 ....Πολύ καλή ιδέα θα πάρω κι εγώ ένα τηλ το πλανητάριο για παραπάνω πληροφορίες!!

Δεν αφορά το κουτί. 78.7 είναι η διάμετρος του κύκλου της βάσης και 92.4 το ύψος της. Αλλά είναι περίεργη κατασκευή για το πως θα κάτσει μέσα στο αυτοκίνητο. Τις διαστάσεις και για τα υπόλοιπα dob μπορείς να τις βρεις και στο διαδίκτυο. Καλύτερα στο επίσημο site της SW.

Δημοσιεύτηκε
21 minutes ago, vagkaf said:

Δεν αφορά το κουτί. 78.7 είναι η διάμετρος του κύκλου της βάσης και 92.4 το ύψος της. Αλλά είναι περίεργη κατασκευή για το πως θα κάτσει μέσα στο αυτοκίνητο. Τις διαστάσεις και για τα υπόλοιπα dob μπορείς να τις βρεις και στο διαδίκτυο. Καλύτερα στο επίσημο site της SW.

Ναι σωστά.Ειπα κουτί γιατί είχα στο μυαλό μου φωτό από τη βάση του ES ☺️.Ευχαριστώ πολύ για όλες τις επισημάνσεις με βοήθησαν πάρα πολύ να κάνω μια εικόνα στο μυαλό μου!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης