τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Πριν κάποιο χρονικό διάστημα έψαχνα για προσοφθάλμιο 2" μεσαίας κατηγορίας τιμής σε εστιακή κοντά στα 18mm (17-19mm συγκεκριμένα ) για κόρη εξόδου κοντα στα 3mm κυρίως για παρατήρηση νεφελωμάτων Έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις όπως το es 82° 18mm , morpheus 17,5mm , xwa 20mm και άλλα ακριβότερα όπως pentax televue κλπ αλλά δεν επιλέχθηκαν τα ακρηβα λόγο κόστους Το es 82° 18 παρότι πολύ καλό σε απόδοση μου ξένισε η πολύ μικρή απόσταση ματιού eye relief , το xwa 20 πολύ μεγάλο και βαρύ για τα γούστα μου και πολυ μεγάλο πεδίο για 20mm πράγμα που θα επικαλύπτει κατά κάποιο τρόπο το UFF 30 . O Μορφέας η επικρατέστερη επιλογή με πολύ καλή απόδοση λόγο του γυαλιου λανθανιου ανετου eye relief , μικρού σχετικά βάρους και όγκου , αλλά η πραγματικη του μετρική στα 17,2 , afov 72° και κυρίως η δυσχρηστία του με φίλτρab2" που ήδη έχω και μεγαλο back focus σε 2"/1,25" ανταπτορα άφησαν και αυτήν την επιλογή στο περιθώριο χωρίς αποκλεισμο δοκιμής . Μου προτάθηκε από συζήτηση στο CN το προσοφθάλμιο 20mm της long perng lhd 80° λόγο τον καλων επιδόσεων του, γνωστότερο ως Orion LHD και όχι ως long perng, στην Ευρωπαϊκή αγορά συναντάται ως omegon ogdo , το omegon στην σειρά ogdo πρόκειται για rebranding προσοφθάλμιο του κατασκευαστή long perng είναι με γυαλί λανθανίου έχει πραγματικά άνετο eye relief 19-20mm πολύ καλή απόδοση λόγο του γυαλιού λανθανιου ohara και με ισορροπία σε βάρος και όγκο οπως το UFF 30 . Αγοράστηκε λοιπόν για δοκιμή και με εξέπληξε , καθαρά αστέρια καρφίτσες ως την άκρη του πεδίου σε γρήγορο νευτωνιο τηλεσκόπιο f5 και απουσία καμπυλότητας πεδίου και αστιγματισμού με ζεστά χρώματα στα αστέρια . Στο αχρωματικό st102/500 αποδιδει λίγο χρωματικό σφάλμα στην Περιφέρεια του . Στο meade sct 8" είναι απλά τέλειο και με reducer αλλά και χωρίς . Αν εξαιρέσουμε το ιδιότροπο δαχτυλίδι ρύθμισης απόστασης ματιού είναι ένα προσοφθάλμιο που μου άρεσε πολύ και προχώρησα στην αγορά και του μικρότερου 14 mm παρότι ειχα στα σκαριά να αγοράσω το xwa 13mm προτίμησα το ogdo 14mm λόγο της τέλειας διόρθωσης που έχει από άκρη σε άκρη και ποιο άνετου eye relief . Omegon Eyepiece OGDO 20mm 80° https://share.google/I4xYS5E1DyGqLYGAc https://telescopium.gr/product/omegon-eyepiece-ogdo-14mm-80-125-2/ Το επεξεργάστηκε 3 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος 1 Καθαρούς ουρανούς
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα