Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Πριν κάποιο χρονικό διάστημα   έψαχνα  για προσοφθάλμιο  2" μεσαίας κατηγορίας τιμής  σε εστιακή κοντά στα 18mm  (17-19mm συγκεκριμένα )  για κόρη εξόδου  κοντα στα 3mm    κυρίως για παρατήρηση  νεφελωμάτων  

Έπεσαν στο τραπέζι  προτάσεις  όπως το es 82° 18mm   ,  morpheus 17,5mm  , xwa 20mm  και άλλα ακριβότερα  όπως pentax  televue  κλπ  αλλά  δεν  επιλέχθηκαν τα ακρηβα λόγο κόστους  

Το es 82° 18  παρότι πολύ καλό σε απόδοση  μου ξένισε η πολύ μικρή απόσταση ματιού eye relief     ,   το  xwa 20   πολύ μεγάλο και βαρύ  για τα γούστα μου  και  πολυ μεγάλο πεδίο για 20mm  πράγμα που θα επικαλύπτει κατά κάποιο τρόπο το UFF 30 .   O Μορφέας  η επικρατέστερη επιλογή   με πολύ καλή απόδοση  λόγο του γυαλιου λανθανιου ανετου eye relief  , μικρού σχετικά βάρους και όγκου  ,    αλλά   η πραγματικη  του μετρική  στα 17,2   ,  afov 72°  και   κυρίως η  δυσχρηστία  του με φίλτρab2" που ήδη έχω  και  μεγαλο back focus  σε 2"/1,25" ανταπτορα  άφησαν και αυτήν την επιλογή στο περιθώριο χωρίς αποκλεισμο δοκιμής  . 

Μου προτάθηκε  από συζήτηση στο CN το προσοφθάλμιο 20mm  της  long  perng lhd   80° λόγο τον καλων επιδόσεων του,   γνωστότερο ως  Orion LHD και όχι ως long perng,     στην Ευρωπαϊκή  αγορά συναντάται  ως  omegon  ogdo   ,  το   omegon  στην  σειρά ogdo   πρόκειται για  rebranding προσοφθάλμιο  του κατασκευαστή long perng    είναι  με γυαλί  λανθανίου   έχει  πραγματικά  άνετο eye relief  19-20mm  πολύ καλή απόδοση  λόγο του γυαλιού λανθανιου  ohara  και με  ισορροπία σε  βάρος και όγκο  οπως το UFF 30 . 

Αγοράστηκε λοιπόν  για δοκιμή και με εξέπληξε ,  καθαρά αστέρια καρφίτσες ως την άκρη του πεδίου  σε γρήγορο  νευτωνιο  τηλεσκόπιο f5  και απουσία  καμπυλότητας πεδίου  και αστιγματισμού   με ζεστά χρώματα στα αστέρια .   

Στο αχρωματικό st102/500  αποδιδει  λίγο χρωματικό σφάλμα  στην Περιφέρεια του .

Στο meade sct 8"   είναι απλά τέλειο  και με reducer  αλλά και χωρίς  .

Αν εξαιρέσουμε το ιδιότροπο δαχτυλίδι ρύθμισης απόστασης ματιού   είναι ένα προσοφθάλμιο που μου άρεσε   πολύ   και προχώρησα στην αγορά και του μικρότερου 14 mm  παρότι ειχα στα σκαριά να αγοράσω το xwa 13mm   προτίμησα το ogdo 14mm  λόγο της τέλειας διόρθωσης που έχει από άκρη σε άκρη  και ποιο άνετου eye relief   .

Omegon Eyepiece OGDO 20mm 80° https://share.google/I4xYS5E1DyGqLYGAc

https://telescopium.gr/product/omegon-eyepiece-ogdo-14mm-80-125-2/

IMG20260406220307.jpg

IMG20260302184526.jpg

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος
  • Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης