diog Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 04:47 PM Δημοσιεύτηκε Κυριακή στις 04:47 PM (επεξεργάστηκε) Παίζοντας λίγο με την ΑΙ, ο τσατούλης μου έφτιαξε πραγματικά ενα πολύ ωραίο πίνακα. Ζητούμενο είναι τι είναι πιο σημαντικό κατά την επιλογή ενός τηλεσκοπίου. Αυτό είναι βέβαια ο εστιακός του λόγος f/ που σχετίζει την διάμετρο του τηλεσκοπίου (αντιστρόφως ανάλογη) με το μήκος του. Πρόκειται για ενα μέγεθος που δεν αλλάζει και ακολουθεί κάθε νέο τηλεσκόπιο. Προσοχή ιδιαίτερα με τα κατοπτρικά καθώς περιορίζουν σημαντικά το διάφραγμα (-20, -30%) λόγω του δευτερεύοντoς κατόπτρου Και δεν νομίζω να το μετράνε οι κατασκευαστές. Μας ενδιαφέρει η διάμετρος. Τα refractors προφανώς δεν έχουν τέτοιο ζήτημα. Επίσης ενα τηλεσκόπιο f7 για παράδειγμα δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να δει πλανήτες ή νεφελώματα, ίσα ίσα μπορεί με τα κατάλληλα οφθαλμοσκόπια. Το διάφραγμα του τηλεσκοπίου ορίζει και την μεγέθυνση του αντικειμένου όμως αντίστοιχα αυξάνει και τις απαιτήσεις (βάρος, κόστος, τρίποδο, στήριξη κλπ) δεν γίνεται διαφορετικά. Επομένως πρέπει να υπάρξει ενας συμβιβασμός με την φορητότητα. Προσωπικά έχω επιλέξει ενα ωραιότατο refractor 95/580 f/6.1 για φορητότητα. Αυτά, ελπίζω να βοήθησα Το επεξεργάστηκε 11 ώρες πριν ο diog spelling
diog Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 9 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Επιλογή προσοφθάλμιου + ενός μαγικού(!) Ο εστιακός λόγος f/ θα δώσει και τα όρια στα οποία θα κινηθούμε με τα προσφθάλμια (χωρία αυτά δεν βλέπουμε τίποτα). Ετσι υπάρχουν 2 όρια, Βαθύ πεδίο (γαλαξίες νεφελώματα κλπ) --> Πλανήτες. Προσωπικά για το βαθύ ουρανό διαλέγω μέγιστη φωτεινότητα( exit pupil) και εύρος πεδίου (FoV). Εξοδος κόρης είναι η φωτεινή στήλη που προβάλει το προσοφθάλμιο στο μάτι και είναι ο λόγος της εστιακής απόστασης του πρός το f/ratio του τηλεσκοπίου. Μπορείς να το μετρήσεις και με τον χάρακα αν το φωτίσεις με φακό απο την πλευρά του τηλεσκοπίου και απόσταση ίση με το eye relief (απόσταση απο το μάτι ως τον φακό του προσοφθαλμιου). Η μέγιστη φωτεινότητα επιτυγχάνεται όταν η κόρη μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή (~7χιλ. αλλάζει καθώς γερνάμε) επομένως για ενα τηλεσκόπιο f/6 θα έχουμε 6Χ7=42mm προσοφθάλμιο. Θές όμως και μεγάλο εύρος, επομένως τώρα ψάχνεις στην αγορά κάτι που να συνδιάζει και τα 2! (3 με το οικονομικό). Να γιατί είναι σημαντικό το f/ratio Στην άλλη πλευρά θές μεγέθυνση... κυρίως. Υπάρχει ακόμη ενα όριο που ορίζεται απο την διάμετρο του αντικειμενικού: Μέγιστη μεγέθυνση= Διάμετρος φακού Χ 2. Για διάμετρο 100χιλ έχεις επι 2 = 200Χ παραπάνω δεν θα δείς παρά θαμπάδα και τρέμουλο. Η μεγέθυνση ορίζεται ως ο λόγος της εστιακής απόστασης του τηλεσκοπίου με το προσοφθάλμιο. Για 200Χ αν έχουμε 1 μέτρο σωλήνα, ψάχνω για προσοφθάλμιο 1000/200= 5χιλ. Απο 5χιλ ... 40χιλ. Προσοχή στις μεγάλες μεγθύνσεις καθώς δυσκολεύουν πολύ το focusing λόγω τρέμουλου. Ισως εδώ βοηθήσει ενα μεγαλύτερο προσοφθάλμιο (parfocal) ίδιου κατασκευαστή ώστε να μπορείς να εστιάσεις με το μεγάλο και να δείς με το μικρό. Φημολογείται και το επιβεβαιώνω (αλλά είναι ψυχολογικό) οτι υπάρχει ενα μαγικό μέγεθος που είναι η έξοδος κόρης στα 2,5χιλ. Πράγματι προτιμώ να βλέπω με eyepieces γύρω στα 12-13χιλ. αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οπως eye relief κλπ. Το επεξεργάστηκε 9 ώρες πριν ο diog
vagkaf Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Ο κανόνας είναι μεγέθυνση 60x ανά ίντσα διαμέτρου του τηλεσκοπίου (ή 2.5x ανά χιλιοστό διαμέτρου) και έως 350x ανεξαρτήτως διαμέτρου του τηλεσκοπίου. Εξαιρέσεις για παραπάνω μπορεί να υπάρξουν κάποιες απειροελάχιστες νύχτες όπως και τα 350x ελάχιστες. Η διαφορά που προσφέρει η μεγαλύτερη διάμετρος ανάμεσα σε δυο τηλεσκόπια που τα βάλαμε στα 350x είναι ότι αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες. Το επεξεργάστηκε 5 ώρες πριν ο vagkaf 1
vagkaf Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 5 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) Το πιο χρήσιμο προσοφθάλμιο για κάθε τηλεσκόπιο είναι αυτό που έχει εστιακή απόσταση 2 επί τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου. Π.χ. f/5 τότε ένα των 10mm. Δηλαδή exit pupil 2. Σε πολυ μεγάλο exit pupil (>6-7) ανάλογα και την ηλικία μπορεί να μη γινεται σύλληψη όλου του φωτός ενω σε πολυ μικρο κατω απο 0.7 βλεπουμε μυγάκια. Το επεξεργάστηκε 4 ώρες πριν ο vagkaf
diog Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Γενικά, δεν μου αρέσουν οι μεγεθύνσεις, προτιμώ (τις περισσότερες φορές) να έχω κοντράστ είναι βέβαια και θέμα οπτικών και καιρού/παρατήρησης. Με τίποτα 350Χ, για το δικό μου ζορίζομαι στα 200Χ αλλά μιλώ για εξαιρετική παρατήρηση, μόλις εντοπίσω πως χάνω οξύτητα δεν πιέζω άλλο. Για μένα δεν έχει νόημα. βάρος είναι Ναι για το δεύτερο και μου αρέσουν τα απλά orthos, έχω όμως και ενα ethos @ 13 mm. κουράζουν πάντως τα wide field. Τέλος πάντων ελπιζω να βοήθησα κάποιον που προσπαθεί σε αυτή τη θάλασσα 1
vagkaf Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν 35 minutes ago, diog said: Γενικά, δεν μου αρέσουν οι μεγεθύνσεις, προτιμώ (τις περισσότερες φορές) να έχω κοντράστ είναι βέβαια και θέμα οπτικών και καιρού/παρατήρησης. Με τίποτα 350Χ, για το δικό μου ζορίζομαι στα 200Χ αλλά μιλώ για εξαιρετική παρατήρηση, μόλις εντοπίσω πως χάνω οξύτητα δεν πιέζω άλλο. Για μένα δεν έχει νόημα. βάρος είναι Ναι για το δεύτερο και μου αρέσουν τα απλά orthos, έχω όμως και ενα ethos @ 13 mm. κουράζουν πάντως τα wide field. Τέλος πάντων ελπιζω να βοήθησα κάποιον που προσπαθεί σε αυτή τη θάλασσα Εμένα πάλι με κουράζουν οι κλειδαρότρυπες πχ plossl, ortho, αν και προσφέρουν την καλύτερη εικόνα σε σχεση με ενα ίδιας ποιοτητας ευρυγώνιο λόγω των λιγότερων οπτικων στοιχείων.
diog Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) To plössl είναι στα πάνω του. Διαρκώς το εμπλουτίζουν. Ο takahashi βγάζει νέα σειρα TOE στις 58° Ο Naggler εννοεί μέγιστο 300Χ λόγω ατμόσφαιρας ασχέτως ΜΕΓΑΛΟΥ διαφράγματος. Δηλαδή εσυ κι αν έχεις 2μέτρα καθρέφτη δεν μπορείς να πας 4000Χ και βέβαια εννοείται καλά οπτικά σε όλη την αλυσίδα. Το επεξεργάστηκε 3 ώρες πριν ο diog
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα