George Z Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:44 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 08:44 AM Καλησπέρα στο community, έχω το sky watcher heritage 150p όπου ήρθε με τα δύο προσοφθάλμια 25mm και 10mm. Επειδή θέλω να δω τον Κρόνο σε μεγαλύτερη μεγέθυνση δεν ξέρω αν πρέπει να πάρω x2 Barlow ή καινούριο 5mm eye piece, δεν ξέρω και ποιες είναι οι κύριες διαφορές, οπότε αν ξέρει κάποιος να με καθοδηγήσει θα το εκτιμούσα.
vagkaf Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:45 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 02:45 PM Εγω προτείνω καλύτερα ξεχωριστό προσοφθάλμιο. Ετσι και αλλιώς με Barlow x2 θα κάνεις το 10αρι->5αρι αλλα το 25αρι->12,5αρι δηλαδή πρακτικά κοντά παλι στο 10 που ηδη έχεις. Επισης οι φθηνοί Barlow 60 ευρω και κατω ειναι μάπα. 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:28 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 03:28 PM (επεξεργάστηκε) Γιώργο καλησπέρα! Η επιλογή φακού για μεγαλύτερη μεγέθυνση,δεν αφορά μόνο την εστιακή του,αλλά πρωτίστως τον ουρανό απο τον οποίο παρατηρείς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οξύτητα του ειδώλου,ακόμα και στα σχετικά φωτεινά αντικείμενα,όπως Σελήνη,Δίας,Κρόνος,Άρης. Απο ποιά περιοχή παρατηρείς συνήθως; Μπορείς να κάνεις αξιολόγηση για την διαύγεια και το seeing που έχεις; Γνωρίζεις τί είναι αυτά; Με τον SW Super 10mm,που δεν είναι καλός φακός,έχεις μεγέθυνση 75Χ. Έχεις δει καθαρό είδωλο του Κρόνου σε αυτή τη μεγέθυνση; Το επεξεργάστηκε χθες στις 03:29 PM ο fotodektis "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:17 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:17 PM (επεξεργάστηκε) Για την επιλογή του προσοφθάλμιου, παίζει ρόλο και η μηχανική ποιότητα του εστιαστή! Ο εστιαστής στο SW Heritage 150/750 είναι helical (κοχλιωτός) και παρουσίαζε στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του, προβλήματα αξιοπιστίας στην στιβαρότητά του,επειδή είχε τζόγο... Θεωρητικά θα το έχουν βελτιώσει,όμως επειδή μπορεί απο παρτίδα σε παρτίδα να υπάρχουν διαφορές, κάνε ένα τέστ αξιοπιστίας: Βάλε τον 25mm (σφίγγοντας όσο πρέπει την βίδα) και προσπάθησε να κουνήσεις ελαφρά τον φακό (μπρός-πίσω, αριστερά-δεξιά) μαζί με τον εσωτερικό κύλινδρο στον οποίο βρίσκεται. Παρατηρείς καθόλου τζόγο μήπως; Αν υπάρχει τζόγος,έστω και ελάχιστος,θα είναι πρόβλημα να βάλεις σχετικά βαρύ προσοφθάλμιο (με πολλά στοιχεία), διότι δεν θα υπάρχει σωστή ευθυγράμμιση του φακού με το τηλεσκόπιο! Το επεξεργάστηκε χθες στις 04:18 PM ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:25 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:25 PM (επεξεργάστηκε) Η πιο λογική επιλογή για φακό,είναι ένας plossl καλής ποιότητας που θα έχει λίγα οπτικά στοιχεία. Δεν έχει νόημα να βάλεις,έστω και καλό barlow μαζί με μέτριας-κακής ποιότητας φακό,όπως είναι ο 10mm. Πρέπει και οι δυο φακοί (προσπφθάλμιος+barlow) να είναι καλής ποιότητας,ώστε να αποδώσει το σύστημα σε συνεργασία με το τηλεσκόπιο όπως πρέπει!. Ένας καλής οπτικής ποιότητας barlow πχ.2x θα διπλασιάσει το οπτικό ισοδύναμο του εστιακού λόγου, βελτιώνοντας την ποιότητα της εικόνας, διότι θα διορθώσει οπτικά προβλήματα που έχει το f/5 που έχεις (σφάλμα κόμης κλπ.). Όμως για να γίνει αυτό,πρέπει και ο προσοφθάλμιος να είναι επίσης καλής ποιότητας! Το επεξεργάστηκε χθες στις 06:13 PM ο fotodektis 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:43 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:43 PM Επίσης το τηλεσκόπιο πρέπει να ντυθεί με φωτοχιτώνιο, ώστε να καλυφθεί το κενό όταν είναι ανεπτυγμένο. Αυτό θα εμποδίσει το παρείσακτο φώς να εισέλθει μέσα στο τηλεσκόπιο,που θα μειώσει την φωτεινότητα αλλά και το κοντράστ των ειδώλων,με άμεσο αντίκτυπο στην οξύτητα και γενικά στην ποιότητα της εικόνας. => Επίσης η είσοδος σκόνης και υγρασίας θα λερώσει πιο γρήγορα τα κάτοπτρα,με ανάλογη μείωση της ποιότητας της εικόνας επίσης! Ελπίζω ότι το έχεις φροντίσει ήδη αυτό, είναι πολύ σημαντικό ειδικά για την σκόνη! 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:44 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:44 PM Θα σου πρότεινα να πάρεις ένα άλλο προσοφθάλμιο και όχι barlow Για την παρατήρηση πλανητών θα χρειαστείς ένα προσοφθάλμιο 4,5 με 5 mm θα σου δώσει μια μεγένθυση γύρο από τα 160x και κόρη εξόδου 0,9 - 1mm που θα είναι οκ . Προτίμησε ένα λίγο καλό προσοφθάλμιο Θα σου μείνει πάντα είναι χρήσιμο ένα προσοφθάλμιο γύρο από τα 5mm 2 Καθαρούς ουρανούς
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:45 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 04:45 PM (επεξεργάστηκε) - Το επεξεργάστηκε χθες στις 08:47 PM ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
George Z Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 1 ώρα πριν Εδω να πω ενα ευχαριστω σε ολους που βρηκαν χρονο και μου απαντησαν. Φιλε μου Φωτοδεκτη, για να απαντησω σε μερικα απο τα ερωτηματα, μετα απο μια γρηγορη αναζητηση κοιταξα τι ειναι τα seeing και transparency, για καποιον που παρατηρει απο την ταρατσα στην Θεσσαλονικη το βραδυ που κοιταξα για πρωτη φορα των Κρονο (ειναι το βραδυ που ειχαμε την εκληψη σεληνης) ηταν ξεκαθαρο για εμενα το ειδωλο του. Δηλαδη, ηταν ακριβως η εικονα που ειδα για τον Κρονο σε φωτογραφιες τοσα χρονια! Ο εγωισμος μου ωστοσο ηθελε να δει με μεγαλυτερη λεπτομερεια αυτον τον εξωπραγματικο γιγαντα. Οσον αφορα τον εστιαστη δεν νομιζω να υπαρχει καποιο θεμα, ειναι ολοκαινουριο το τηλεσκοπιο και εχει φροντισει το εργοστασιο που το κατασκευασε να ειναι ευθυγραμισμεννο, ή τουλαχιστον ετσι μου ειπαν. Για το φωτοχιτονιο θα φροντισω αμεσα!!
fotodektis Δημοσιεύτηκε 21 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 21 λεπτά πριν 37 minutes ago, George Z said: Ο εγωισμος μου ωστοσο ηθελε να δει με μεγαλυτερη λεπτομερεια αυτον τον εξωπραγματικο γιγαντα. Οσον αφορα τον εστιαστη δεν νομιζω να υπαρχει καποιο θεμα, ειναι ολοκαινουριο το τηλεσκοπιο και εχει φροντισει το εργοστασιο που το κατασκευασε να ειναι ευθυγραμισμεννο, ή τουλαχιστον ετσι μου ειπαν. Για το φωτοχιτονιο θα φροντισω αμεσα!! Δεν είναι εγωϊσμός φίλε Γιώργο,αλλά υγιής επιθυμία για περισσότερες λεπτομέρειες και γενικά οπτική πληροφορία!Την ίδια επιθυμία έχω και εγώ ανεβάζοντας το επίπεδο στην πλανητική παρατήρηση. Πρέπει όμως να έχεις σύμμαχο τις ατμοσφαιρικές συνθήκες για μεγεθύνσεις κοντά στα όρια! Χαίρομαι που είδες καθαρή εικόνα στα 75Χ με μέτριας ποιότητας φακό! Όμως όσο ανεβαίνει η επιθυμία για μεγαλύτερη μεγέθυνση,τόσο η ατμόσφαιρα και τα οπτικά θέτουν πιο εύκολα όρια και ματαιώνουν συνήθως τις προσδοκίες... Έτσι αν με τις ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες είδες καθαρά τον Κρόνο στα 75Χ,δεν σημαίνει ότι θα τον έβλεπες καθαρά και στα 150Χ,δηλαδή στην διπλάσια μεγέθυνση,βάζοντας barlow 2x ή προσοφθάλμιο 5mm. Για αυτό σε ρώτησα πόσο εύκολα και συχνά βλέπεις καθαρά είδωλα πλανητών στα 75Χ. "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 15 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 15 λεπτά πριν Για τον εστιαστή σου έγραψα πιο πάνω να κάνεις τέστ για να δεις αν έχει τζόγο. Διότι παλαιότερα παρουσιαζόταν τζόγος εκ κατασκευής σε τέτοιους εστιαστές των Heritage. Τα κάτοπτρα έρχονται συνήθως ευθυγραμμισμένα απο το εργοστάσιο,αν και με τον συμπτυσσόμενο (truss) μηχανισμό που έχει το τηλεσκόπιο,χαλάει πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει και ο εστιαστής. "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε 4 λεπτά πριν Δημοσιεύτηκε 4 λεπτά πριν Κάποια απλά και πρακτικά για την διαύγεια και το seeing,καθώς και τον έλεγχό του μπορείς να βρεις εδώ: Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τί ατμοσφαιρικές συνθήκες επικρατούν συνήθως στον ουρανό που παρατηρείς,ώστε να καθοριστεί και το άνω όριο της μεγέθυνσης που θα χρησιμοποιείς πιο συχνά στα φωτεινά και με μεγαλύτερο κοντράστ αντικείμενα,όπως Σελήνη,Δίας,Κρόνος,Άρης. Στα αντικείμενα βαθέως ουρανού,θα περιοριστεις εκ των πραγμάτων σε μικρές-μεσαίες μεγεθύνσεις. Αναζητάς εστιακές προσοφθάλμιων για τέτοια χρήση περίπου στο διπλάσιο του εστιακού λόγου του τηλεσκοπίου. Δηλαδή στο δικό σου f/5 οι κατάλληλοι φακοί θα έχουν εστιακές περίπου 2x5=10mm.Και γύρω απο αυτήν. Στην πλανητική παρατήρηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μικρότερες εστιακές,που θα δώσουν μεγαλύτερες μεγεθύνσεις, όμως αυτό εξαρτάται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ουρανού σου! "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα