Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έχω ένα Skywatcher SK1309EQ2 (5.1"). Έχω απογοητευτεί από την αδυναμία μου εντοπισμού αντικειμένων. Από τα deep sky αντικείμενα έχω δει πολύ λίγα. Πχ το νεφέλωμα του Ωρίονα.

Αποφάσησα να αγοράσω αστροστάτη και ένα σύστημα GOTO. Μου είπαν όμως ότι η EQ2 δεν πέρνει GOTO, αληθεύει; (μάλιστα το κατάστημα είπε μόνο αν αναβαθμίσω τη στήριξη σε ρομποτική - 1000+ ευρώ #-o ).

Θέλω να δω λίγο φως για να προχωρήσω σε αστροφοτογράφηση και καλύτερο τηλεσκόπιο. Αλλα ακόμα παλεύω μ' αυτό.

Δημοσιεύτηκε

εγώ φίλε έχω νευτώνιο bresser με την ίδια διάμετρο αντικειμενικού με το δικόσου.

σε πληροφορώ ότι είχα τη τύχη να βρεθώ το περασμένο σάββατο στον πάρνωνα όπου οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές και με το πολύ μικρό finder(σκόπευτρο) που είχε το τηλεσκόπιό μου,διαστάσεων 6χ30( ](*,) )κατάφερα να δώ ένα δύσκολο αντικείμενο, τον Μ101.απλώς έπρεπε να χρησιμοποιήσω πρώτα τα κυάλια μου.

πάλευα επί σχεδόν 1 ώρα.ήταν η πρώτη μου αναζήτηση και δυσκολεύτηκα πάρα πολύ.. ισημερινή βάση, χώρις καν μοτέρ R.A. , μικρό finder... καταλαβαίνεις.........

θεωρώ λοιπόν ότι αφού βρήκα αυτο το αμυδρό αντικείμενο,θα μπορέσω να βρώ και άλλα πολλά..

α! και φυσικά με νέο finder!!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Εμένα έχει 5x24 και οι συνθήκες έξω από το σπίτι μου δεν είναι και ... Πάρνωνας! Για το Μ101 είχα προσπαθήσει και εγώ, αλλά τίποτα!
Δημοσιεύτηκε

Μη περιμενετε να βλεπετε πραγματα σαν αυτα που λετε μεσα απο πολεις σα τη Ροδο..

Εχω ερθει για διακοπες πριν 2 καλοκαιρια και ο ουρανος ηταν μαυρα χαλια τι να λεμε τωρα. Στο Μ101 αντε να δεις ενα συννεφακι παλι.

Τραβηκσου πανω σε κανα βουνο της Ροδου με το τηλεσκοπιο σου και τεσταρε το εξω.

Με 5.1" τα πραγματα ειναι οκ. Εγω ξεκινησα με 4" και ειχα δει τρελα πραγματα. Θελει ομως πολυ υπομονη και πολυ εμπειρια. Το ματι θελει εξασκηση. Υπομονη και επιμονη. Δε χρειαζοταν παντως να κανεις κινηση και να χαλασεις λεφτα για ηλεκτρονικα. Ειδες τι κακο κανει η τεχνολογια. Με το που βγει εξω καποιος για παρατηρηση βλεπει οτι δε τα καταφερνει να βρει το Μ57, ας πουμε, μεσα στη μια πρωτη ωρα και αποφασιζει να παει να χαλασει λεφτα για ηλεκτρονικα. ΛΑΘΟΣ!!!!!!!

Σκεψου οτι τη πρωτη νυχτα που αποφασισα να προσπαθησω το Μ57 το εντοπισα μετα απο προσπαθεια 5 ωρων! Ακομα το θυμαμαι γιατι ειναι το πρωτο deep sky αντικειμενο που παρατηρησα μικρος με το 4αρι μου.

Υπομονη και επιμονη. Και μη χαλας λεφτα πριν εξαντλεις ολες σου τις προσπαθειες. Στο τελος αντι να σε ωφελησει το συστημα αυτο θα σε κανει να μη μαθεις τον ουρανο :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Guys και εγω με 4" μπηκα σοβαρα στο παιχνιδι και πραγματι ειναι αρκετο για να σου δειξει παααρα πολλα! Αρκει βεβεαια να ξερεις τι να περιμενεις και που να το βρεις!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
εγω φιλε ειχα και εχω το 114 sky watcher 4.5'' με ισημεριμη βαση σε πληροφορω οτι με αυτο βρηκα πανω απο 250 αντικειμενα αλλα με πολυ υπομονη και επιμονη και προσφατα πηρα το 10'' και την sky can EQ6

Σ.Ε.Α.Α (συλλογος ερασιτεχνικης αστρονομιας αργολιδας)

http://astropanorama-panorama.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Φιλε stemi,

πετα αυτο το σκουπιδι την EQ2 και παρε ενα τηλεσκοπιο 8" και πανω dob, ενα quickfinder, χαρτες και αρχισε να βρισκεις αντικειμενα.

ΥΓ α το ξεχασα.. ξεχνα και την αστροφωτογραφια για πολυ καιρο!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Φιλε stemi,

πετα αυτο το σκουπιδι την EQ2 και παρε ενα τηλεσκοπιο 8" και πανω dob, ενα quickfinder, χαρτες και αρχισε να βρισκεις αντικειμενα.

ΥΓ α το ξεχασα.. ξεχνα και την αστροφωτογραφια για πολυ καιρο!

Φίλε giorgosgr το σκέφτομαι αλλά προβλέπω μεγάλες γκρίνιες από τη γυναίκα μου. Με το δίκιο της ίσως, λέει ότι αυτό εδώ το έχεις και κάθεται (και πιάνει και χώρο). Θα προσπαθήσω λοιπόν προς το παρώ να βρω τίποτα με αυτό και μόλις δουλέψει λίγο το αλλάζω!

Τελικά το ερώτημα ήταν! GOTO σύστημα μπαίνει;

Παρήγγειλα και ένα απλό σκόπευτρο κουκκίδας βοηθάει αυτό;

Δημοσιεύτηκε

Φιλε stemi,

η EQ2 δεν παιρνει GOTO και δεν αξιζει να επενδυσεις σε αυτη.

Το red dot θα σε βοηθησει αλλα το τηλεσκοπιο σου εχει περιορισμενες δυνατοτητες σε βαθυ ουρανο. Νομιζω πως πρεπει στην πρωτη ευκαιρια ,οπως εγραψα και παραπανω, να ανεβεις σε κατοπτρικο 6" (η ακομα καλυτερα 8") ειτε σε στιβαρη ισημερινη βαση ειτε dobsonian.

Καλα να περνας.

Δημοσιεύτηκε
Φιλε stemi,

η EQ2 δεν παιρνει GOTO και δεν αξιζει να επενδυσεις σε αυτη.

Συμφωνω, αλλα δεν σημαινει οτι πρεπει να την πεταξεις! Θα βρεθει χρηση και για αυτη...

Σοφοτερη λυση που βλεπω εγω, ειναι να πας για ενα 8" dob (εαν υπαρχει ακομα η προσφορα skywatcher τρεχα) για να μπεις στο "παιχνιδι" και οταν αποφασισεις πως ηρθε ο καιρος για αστροφωτογραφια παιρνεις μια καλη ισημερινη και το βαζεις πανω. Ετσι θα εχεις ενα σοβαρο "διπλο" τηλεσκοπιο!

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε
Σοφοτερη λυση που βλεπω εγω, ειναι να πας για ενα 8" dob (εαν υπαρχει ακομα η προσφορα skywatcher τρεχα) για να μπεις στο "παιχνιδι" και οταν αποφασισεις πως ηρθε ο καιρος για αστροφωτογραφια παιρνεις μια καλη ισημερινη και το βαζεις πανω. Ετσι θα εχεις ενα σοβαρο "διπλο" τηλεσκοπιο!

Σωωωωωστος!

Δημοσιεύτηκε
Πολλα νευτωνια που εχουν σχεδιαστει για οπτικη παρατηρηση δεν ειναι καταλληλα για αστροφωτογραφια. Πιθανοτατα να μην εστιαζουν καν αν τοποθετηθει φωτογραφικη μηχανη και να χρειαζονται μετατροπες οπως αλλαγη εστιαστη με χαμηλοτερο η ακομα και μετατοπιση του πρωτευοντος κατοπτρου κοντυτερα προς το δευτερευον.
Δημοσιεύτηκε
Σκεψου οτι στο νευτωνιο σωληνα μου υπαρχουν υπδοχες για βιδωμα του κυριως κατοπτρου σε 3 διαφορετικα υψη! :)

Δημοσιεύτηκε

γιώργο μία ερώτηση: τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα νευτώνιο που εχει σχεδιαστεί για αστροφωτογράφηση και τι αυτό που το χαρακτηρίζει για παρατήρηση;;;

ανεξάρτητα δηλαδή από τη διάμετρο, υπάρχουν χαρακτηριστικά στα νευτώνεια για αστροφωτογράφηση που δεν υπάρχουν σε αυτά που είναι για παρατήρηση; :-k

Πολλα νευτωνια που εχουν σχεδιαστει για οπτικη παρατηρηση δεν ειναι καταλληλα για αστροφωτογραφια. Πιθανοτατα να μην εστιαζουν καν αν τοποθετηθει φωτογραφικη μηχανη και να χρειαζονται μετατροπες οπως αλλαγη εστιαστη με χαμηλοτερο η ακομα και μετατοπιση του πρωτευοντος κατοπτρου κοντυτερα προς το δευτερευον.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Παντα θα κοιτας ποσο "γρηγορο" ειναι ενα τηλεσκοπιο. Και μιλαω για το f του

Αν ειναι f/10 τοτε ειναι αργο τηλεσκοπιο (ετσι χαρακτηριζεται) και κανει για παρατηρηση. Οσο πιο χαμηλο f εχουμε αρα και πιο γρηγορο τηλεσκοπιο τοσο καλυτερα για την αστροφωτογραφηση μας

Το f βρισκεται απο τη διαιρεση του F με το d του κατοπτρου (εστιακη αποσταση , διαμετρος)

Ελπιζω να τα ειπα σωστα

Ας με διορθωσετε αν ειπα καμια μπαρουφα :-#

Δημοσιεύτηκε

Ενα νευτωνιο που ειναι κατασκευασμενο με την αστροφωτογραφηση κατα νου εχει μεγαλυτερο δευτερευον κατοπτρο ωστε να φωτιζει μεγαλυτερο φιλμ η αισθητηρα χωρις βινιεταρισμα, εστιαζει με μηχανη SLR πραγμα που μπορει να σημαινει πως για οπτικη παρατηρηση ισως χρειαζεται και σωληνας προεκτασης για να εστιασει με προσοφθαλμιο.

Τα ισημερινα νευτωνια του εμποριου λιγο πολυ κανουν για αστροφωτογραφηση. Τα dob ομως πολλες φορες οχι! Θυμαμαι συζητησεις εδω με φιλους που δεν ηταν δυνατον να εστιασουν το dob τους με μηχανη SLR στην κυρια εστια. Οι γρηγοροι εστιακοι λογοι ναι μεν μειωνουν αισθητα το χρονο εκθεσης αλλα εισαγουν σφαλμα κομης και χρειαζεται διορθωτη κομης (η ζωη τελικα δεν ειναι απλη :cheesy: )

Θελω να πω με λιγα λογια μην νομιζει καποιος πως πηρε dob και αυριο το βαζει σε ισημερινη και αρχιζει να φωτογραφιζει βαθυ ουρανο.. το πραγμα μπορει να μην ειναι τοσο απλο.

Δημοσιεύτηκε
Γιώργο, ένα dob με προβλήματα εστίασης στην κύρια εστία από SLR, εστιάζει "πιο μέσα" ή "πιο έξω" από το προσοφθάλμιο; Γιατί αν είναι πιο έξω κάπως λύνεται, πιο μέσα φαντάζομαι θα χρειαστεί άλλος εστιαστής...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Η SLR εστιαζει πιο μεσα απο οτι ο προσοφθαλμιος. Αποτελεσμα η χρειαζεται πιο χαμηλου προφιλ εστιαστης η μετακινηση του πρωτευοντος κατοπτρου προς τα πανω.. ομως τοτε μπορει να εστιαζει η SLR και οχι οι προσοφθαλμιοι και να χρειαστεις σωληνες προεκτασης ωστε να τοποθετουνται πιο πολυ προς τα εξω οι προσοφθαλμιοι και να εστιαζουν.
Δημοσιεύτηκε
Κατάλαβα... Και πως μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων αν το τηλεσκόπιο που πρόκειται να αγοράσεις εστιάζει και στους προσοφθάλμιους αλλά και στην SLR στην κύρια εστία;;

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πολύ συχνά γίνεται αυτή η ερώτηση του τύπου "ρε παιδιά δε μπορώ να βρω το τάδε Messier object". Και μιλάμε για τα πιο λαμπρά αντικείμενα και συχνά για τηλεσκόπια-γαργαντούες, 8 και 10''. Εξαιρώντας όσους θέλουν να δουν κάτι μέσα από την Αθήνα, υποψιάζομαι πως πολύς κόσμος δεν χρησιμοποιεί χάρτες. Δεν εξηγείται αλλιώς. Έχω τηλεσκόπιο 130mm και δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα. Σκοτεινοί ουρανοί, star hopping και ότι μπορεί να δείξει το δείχνει. Φίλε stemi μέσα από την πόλη τα 130mm είναι μάλλον απογοητευτικά. Μόνο τα ανοιχτά σμήνη φαίνονται αξιοπρεπώς. Τώρα για τους γαλαξίες, είναι δύσκολοι γιατί θες 8'' για να δεις σπείρες στον Μ51, χώρια που οι περισσότεροι είναι αδιαμόρφωτες θολούρες, Αναφέρω όσους με 130mm θα δεις να έχουν κάποια λεπτομέρεια: NGC891, Μ31, Μ82, Μ101, Μ51, NGC253, Μ104. Υπάρχουν κι άλλοι. Τα νεφελώματα είναι πιο δύσκολα, όμως όλα τα Messier φαίνονται από σκοτεινή περιοχή. Στην πραγματικότητα, με ένα narrowband φίλτρο θα καταφέρεις να δεις πολλά άλλα, αλλά και με περισσότερη λεπτομέρεια. Π.χ. με 130mm δε θα δεις τa Rosetta neb., το Cone neb., το Veil neb. Αυτά θέλουν φίλτρο. Απαιτητικά είναι και τα πλανητικά νεφελώματα, αλλά με φίλτρο γίνονται πολύ εύκολοι στόχοι. Τα ανοιχτά σμήνη είναι όλα πολύ εύκολα. Tα σφαιρωτά σμήνη είναι εύκολο να βρεθούν, όμως για να τα δεις όπως στις φωτογραφίες χρειάζεσαι 8'' το λιγότερο. Με 130mm στο Μ13 φαίνονται 20 άστρα. Ακόμα κι έτσι τα σφαιρωτά σμήνη είναι το πιο εντυπωσιακό θέαμα στις 5''. Χρησιμοποίησε τη μεγάλη μεγέθυνση, ρίξε ένα μαύρο πανί στο κεφάλι σου και κοίτα με την άκρη του ματιού σου για 15 λεπτά με μισή ώρα. Καθως περνά ο χρόνος, θα βλέπεις όλο και περισσότερα άστρα να εμφανίζονται. Είναι τέλειο. Από την πόλη δεν αξίζει, είναι εντελώς άλλο να δεις τα Μ13, Μ4, Μ22, Μ92 από σκοτεινή περιοχή.Τέλος, με τα 130mm μπορείς να κάνεις και επιστημονική παρατήρηση: να μετράς με το μάτι μεταβλητούς αστέρες και να καταθέτεις τις μετρήσεις σου στην AAVSO (λεπτομέρειες στο http://www.aavso.org/). Σε όλα αυτά ανέφερα καθόλου το GOTO ή έστω τον αστροστάτη; Το κλειδί για την εύρεση ενός deep sky αντικειμένου είναι το star hopping. Θέλει επιμονή στην εκμάθηση αλλά και καλό χάρτη (Skyatlas 2000). Μην ελπίζεις ποτέ να δεις το στόχο στο finder. Με 5x24 θα σημαδεύεις στο πλησιέστερο ορατό άστρο και θα πηγαίνεις συμβουλευόμενος το χάρτη. Ακόμα πιο χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου, ΠΑΝΤΑ, κυάλια (ας πούμε 10x50). Τα βρίσκω ανεκτίμητα για star hopping. Στόχοι που βρίσκονται μακριά από κάποια επαρκώς λαμπρά άστρα είναι δύσκολοι, όμως καθώς αποκτάς εμπειρία γίνονται όλο και πιο προσιτοί. Επιμονή θέλει λοιπόν. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις deep sky αντικείμενα με τις 5'' θα δυσκολεύεσαι και με τις 8'' και με τις 10''. Κάνουν λάθος όσοι σου λένε να πάρεις 8ιντσο. Και πάλι θα ψάχνεις για στόχους μέσα από ένα πεδίο θέας μίας μοίρας. Όπως τα περιγράφεις νομίζω δε σου λείπει aperture αλλά η μέθοδος και οι σκοτεινοί ουρανοί. Τέλος, το GOTO θα σε κάνει να μη μάθεις ποτέ τον ουρανό. Χωρίς αυτό θα φτάσει μια μέρα που θα βγαίνεις για παρατήρηση και θα λες "δε θα κουβαλήσω τους χάρτες γιατί δεν τους χρειάζομαι"...

Α! Με την EQ2 μπορείς να κάνεις αξιοπρεπή piggyback φωτογράφηση.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ όλους παιδιά!

Νίκο έχεις δίκιο θα βγω λίγο πιο έξω και θα ψάξω καλύτερα!

Στο μέρος που είμαι ο ουρανός τελικά είναι χάλια, παρότι μένω σε πόλη 6000 κατοίκων, ίσως φταίει η υγρασία. Χτες ασπούμε με γυμνό μάτι δεν μπορούσα να δω την Κασσιόπη #-o και από τον Σκορπίο έβλεπα μόνο τον Αντάρη και με τα βίας τα 3 άστρα στην κορυφή του!

Δημοσιεύτηκε

Πάντως ψάχνοντας λίγο βρήκα το Sky Commander (http://www.skyeng.com/) το οποίο δεν είναι ακριβώς GOTO (δεν σου μετακινεί το τηλεσκόπιο) αλλά ένα σύστημα που σου λέει προς τα που θα κινήσεις το τηλεσκόπιο για να βρεις το αντικείμενο που θες. Τα χαρακτηριστηκά του φαίνονται πολύ καλά και η τιμή του ακόμα καλύτερη 300$. Επίσης λέει ότι κάνει για όλες τις στηρίξεις Νευτωνίων και Dobs.

Ξέρει κανείς τίποτα;

CMP_XP_4000.jpg.1cd1ab05a492019d3d5d2e7166424441.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης