Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
τελευταια αγορασα το εν λογο τηλεσκοπιο. μεχρι τωρα ειχα ενα κατοπτρικο 4,5'' με το οποιο 2 χρονια παρατηρουσα πολυ συχνα τον ουρανο. περιμενα οτι με το 10'' θα εβλεπα τρελες εικονες γιατι μεχρι προχθες δεν ειχα ξαναδει με μεγαλο οργανο. ομως απογοητευση... οι εικονες που εβλεπα στο ιντερνετ απο μεγαλα οργανα ειναι απλα παραπλανητικες. οχι οτι θα σταματησω να ασχολουμε αλλα απλα ξενερωσα. χθες το πηρα και ολη την νυχτα ημουν πανω στο βουνο. πηγα μετα τις 12 οποτε το πρωτο αντικειμενο που μου ηρθε στο μυαλο ηταν η ανδρομεδα. απελπισια. η μονη διαφορα με το 4,5'' ειναι η μικρη διαφορα στην φωτεινοτητα. ο πλανητης ουρανος ισα που ξεχωριζε.και ο καιρος ηταν τελειος. δεν μιλαω για νεφελωματα.. τζιφος. ειχα μαζι μου το βαλιτσακι της celestron. και το καλυτερο => η dobson ειναι απαισια. ειναι σταθερη αλλα μεχρι να βρεις αντικειμενο σου βγαινει η μεση.ενας ξαδερφος μου θελει να παρει το skywatcher ds 8'' και ξενερωσε και αυτος χθες. τι φταιει?????????

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Γενικά, πριν την αγορά τηλεσκοπίου είναι πολύ χρήσιμο να έχεις δει μέσα από άλλα τηλεσκόπια για να ξέρεις τις δυνατότητές τους πριν τα αγοράσεις.

Η διαφορά μεταξύ 4,5" και 10" στο βαθύ ουρανό είναι μεγάλη. Ωστόσο ποτέ δε θα βλέπεις εικόνες σαν και αυτές που βλέπεις στις φωτογραφίες. Τα αντικείμενα θα είναι πάντα άχρωμα (ή κάποια συγκεκριμένα θα έχουν υποψία χρώματος) και φυσικά με λιγότερη λεπτομέρεια.

Το συναίσθημα μέσα από τον προσοφθάλμιο είναι διαφορετικό από αυτό που καταγράφουν οι φωτογραφίες. Δε θα έλεγα σε καμία περίπτωση χειρότερο, απλά διαφορετικό. Προσπάθησε να δεχτείς ότι το μάτι δεν μπορεί να αντιληφθεί τα χρώματα όπως η φωτογραφία και φυσικά δεν μπορεί να καταγράψει πράγματα που απαιτούν μεγάλη έκθεση. Μπορείς να απολαύσεις πολλά όμορφα πράγματα από το τηλεσκόπιό σου αρκεί να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο να απολαύσει αυτό που βλέπει και να εκτιμήσει την ομορφιά του χωρίς να σκέφτεται συγκριτικά με τις φωτογραφίες. Για μένα το συναίσθημα του ότι βλέπω κάτι απευθείας με τα δικά μου μάτια είναι ισχυρότερο από τη λιγότερη λεπτομέρεια που βλέπω σχετικά με μια φωτογραφία.

Οσον αφορά το παράπονο για τη βάση σου, ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα; Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τα αντικείμενα τότε ένα red-dot finder όπως το telrad θα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη! Αν σε δυσκολεύει στην κίνηση τότε, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν βάσεις διαφορετικών ποιοτήτων, μπορείς να ψάξεις στο φόρουμ για συμβουλές σχετικά με χρήση και τη βελτίωση των dobsonian που έχουν συζητηθεί πολλές φορές όπως για την ομαλότερη κίνηση, το ύψος παρατήρησης και άλλα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
οταν ψαχνεις για καποιον πλανητη οπως ο ουρανος η ο ποσειδωνας πρεπει να εχεις διπλα σου καποιον φορητο για να μπορεις να δεις ακριβως την θεση του εκεινη την στιγμη. ομως δεν γινεται με την μια να δεις που ειναι ο πλανητης στο προγραμμα και μετα να τον βρεις στο τηλεσκοπιο. πρεπει πρωτα να κεντραρεις με τον ερευνητη σε καποιο κοντινο αστρο και μετα, την μια να κουνας το τηλεσκοπιο και καθε λιγο να κειτας και το προγραμμα για να μην χαθεις. ομωσ με την dobson πρεπει να εισαι συνεχεια σκυμμενος οποτε αυτη η διαδικασια δεν ειναι καθολου ευχαριστη για την μεση, αντιθετα με τον τριποδα που φερνεις το προσοφθαλμιο ακριβως στο ματι σου και οπου σε βολευει.και αν θες να δεις και πολλα αντικειμενα και σκουντας συνεχεια σκυμμενος την dobson παθαινεις λουμπαγκο.

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Θα έλεγα ότι ένας εκτυπωμένος χάρτης είναι σαφώς προτιμότερος και δε θα σε κουράσει καθόλου!

Επίσης δες αυτό μήπως σε ενδιαφέρει:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου μην απογοητεύεσαι! Οι 10" έχουν τεράστια διαφορά από τις 4.5". Καταρχήν πιστεύω ότι χρειάζεσαι κάποιο καρεκλάκι για να κάθεσαι και να είσαι στο ύψος του προσοφθαλμίου&ερευνητή. Ακόμα νομίζω ότι θα σε διευκόλυνε ένας telrad ή ένας red dot finder στην εύρεση των αντικειμένων. Όσο για τα νεφελώματα..από έναν καλό ουρανό φαίνονται πάρα πολλές λεπτομέρειες με 10"..ενώένα φίλτρο ΟΙΙΙ ή UHC θα σε αφήσει άναυδο με όσα αποκαλύπτει..

Γενικά να ξέρεις ότι χρειάζεσαι και πραγματικά σκοτεινό ουρανό όπως και ότι με ένα dob μαθαίνεις πραγματικά τον ουρανό ψάχνοντας τα αντικείμενα.

Κάτι τελευταίο: Tα νευτώνια θέλουν πάντα καλή ευθυγράμμιση κατόπτρων για να αποδώσουν τα μέγιστα!!!!

Καλή συνέχεια στις παρατηρήσεις!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Φίλε ΣΕΡΡΕΣ, όπως είπε ο quendi η dobson είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τον ουρανό απο την στιγμή που μετακινείς χειροκίνητα το τηλεσκόπιο και πας όπου θές.Επιλέον με την συγκεκριμένη βάση μπορείς να κάθεσαι, πράγμα που δεν γίνεται με την ισημερινή.Μην βιάζεσαι να βγάλεις εσφαλμένα συμπεράσματα.Ασχολήσου με το καταπληκτικό GSO σου και θα διαπιστώσεις οτι πόσα πολύ όμορφα πράγματα μπορείς να δεις.Όπως ανέφερε ο Τηλέμαχος, θάλει καλή διάθεση και υπομονή.Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να είσαι απογοητευμένος απο την ολη εικόνα, ίσως είναι καιρός να αλλάξεις χόμπυ.
Δημοσιεύτηκε
τελευταια αγορασα το εν λογο τηλεσκοπιο. μεχρι τωρα ειχα ενα κατοπτρικο 4,5'' με το οποιο 2 χρονια παρατηρουσα πολυ συχνα τον ουρανο. περιμενα οτι με το 10'' θα εβλεπα τρελες εικονες γιατι μεχρι προχθες δεν ειχα ξαναδει με μεγαλο οργανο. ομως απογοητευση... οι εικονες που εβλεπα στο ιντερνετ απο μεγαλα οργανα ειναι απλα παραπλανητικες. οχι οτι θα σταματησω να ασχολουμε αλλα απλα ξενερωσα. χθες το πηρα και ολη την νυχτα ημουν πανω στο βουνο. πηγα μετα τις 12 οποτε το πρωτο αντικειμενο που μου ηρθε στο μυαλο ηταν η ανδρομεδα. απελπισια. η μονη διαφορα με το 4,5'' ειναι η μικρη διαφορα στην φωτεινοτητα. ο πλανητης ουρανος ισα που ξεχωριζε.και ο καιρος ηταν τελειος. δεν μιλαω για νεφελωματα.. τζιφος. ειχα μαζι μου το βαλιτσακι της celestron. και το καλυτερο => η dobson ειναι απαισια. ειναι σταθερη αλλα μεχρι να βρεις αντικειμενο σου βγαινει η μεση.ενας ξαδερφος μου θελει να παρει το skywatcher ds 8'' και ξενερωσε και αυτος χθες. τι φταιει?????????

Υπομονή! Τι περιμένατε, εικόνες από το Hubble?

Σιγά σιγά θα μάθετε να εκτιμάτε αυτά που βλέπετε.

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι μεγάλο μέρος της ευχαρίστησης του να χρησιμοποιείς τηλεσκόπιο, ιδίως με το μάτι, είναι να μάθεις τον ουρανό και να βρίσκεις πράγματα, όσο άσχημα και αν φαίνονται αυτά. Αν περιμένει κανείς να δει αυτά που βλέπει στις φωτογραφίες, είτε θα πρέπει να δώσει πολλές χιλιάδες ευρώ και να περιμένει κάποια χρόνια να αποκτήσει εμπειρία (και δεν θα φτάσει ποτέ εκεί αν ξεκινάει περιμένοντας από την αρχή να δει τα φοβερά), είτε να πάρει ένα ωραίο πρόγραμμα (πχ. Starry Night Pro) και να σερφάρει στο Internet. Διαφορετικά ακόμα και το πιο αυτόματο τηλεσκόπιο και αν έχεις, που να σε πηγαίνει τέλεια σε ότι θες να δεις, θα απογοητευτείς.
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Δημοσιεύτηκε
δεν προκειται ποτε να σταματησω να ασχολουμε ακομα και αν κοιταω μονο με τα κυαλια μου.το μεγαλειο του εναστρου ουρανου δεν συγκρινεται με τιποτα αλλο. απλα ειπα οτι αν δεν εχεις δει με ενα μεγαλο οργανο δεν μπορεις να βγαλεις ακρη για το πως φαινεται ο ουρανος μονο με φωτο απο το ιντερνετ. και οτι δεν ειναι και τεραστια η διαφορα απο ενα 4,5''.

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Φιλε ΣΕΡΡΕΣ δοκιμασε να δεις το διπλο σμηνος μεσα απο το 10" και στην μικροτερη μεγεθυνση και θα καταλαβεις τι θα πει θεαμα. Επισης, στην Ανδρομεδα παρατηρησε τον γαλαξια σε σχεση με τους συνοδους του. Τον ειδα μεσα απο το 8" και τρελαθηκα,δεν μπορει εσυ με το 10" να απογοητευεσαι. Αν κοιταξεις στην ζωνη του δικου μας γαλαξια με τα ματια σου θα δεις πως δεν ειναι ευκολο να διακρινεις αστερια. Μη θες να δεις αστερια στην Ανδρομεδα 2000000 ετη φωτος μακρυτερα. Η νεφελωδης διαγωνιος που βλεπεις με τον φωτεινο πυρηνα και τους δυο συνοδους εκατερωθεν ειναι θεαμα.

Δες το Μ22 στον Τοξοτη και το Μ13 στον Ηρακλη και αυξησε την μεγεθυνση για περισσοτερα αστερια.

Με το 10" θα εχεις και θεαμα και σοβαρους στοχους. Φροντισε παντα να ειναι ευθυγραμμισμενο.

Συμβουλες για ευκολη και ξεκουραστη παρατηρηση:

1. Αγορασε ενα μικρο σκαμπο (5-10€) και μαθε να παρατηρεις καθιστος.

"Οποιος παρατηρει καθιστος κερδιζει μισο μεγεθος" (giorgosgr)

2. Βρες ενα καλο χαρτη (Uranometria 2000, SkyAtlas 2000) ή εκτυπωσε απο καποιο προγραμμα που εχεις, χαρτες με τα αντικειμενα που θα παρατηρησεις. Εγω χρησιμοποιώ αυτους τους χαρτες

http://www.asahi-net.or.jp/~zs3t-tk/ ειναι δωρεαν.

3. Με δυο μαγνητακια ψυγειου κολλας τον χαρτη που σε ενδιαφερει στον σωληνα του τηλεσκοπιου, ακριβως μπροστα σου διπλα στο προσοφθαλμιο και στο finder. Φροντιζεις να τον προσανατολισεις συμφωνα με την κινηση του πεδιου στο finder. Όντας καθιστος η κινηση μια στο χαρτη μια στον ερευνητη μια στο προσοφθαλμιο ειναι διασκεδαστικη και ευκολοτατη.

4. Απολαμβανεις τους στοχους σου και τους κοπους σου.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
τρομερο το διπλο σμηνος οπως και πολλα αλλα μικρα σμηνοι που ειδα χθες κυριως στην περιοχη του καλοκαιρινου τριγωνου. ομως η ανδρομεδα δεν μου αρεσε γιατι δυστυχως ειχα αλλη εικονα στο μυαλο μου για το πως θα φαινεται απο ενα 10''. κ φυσικα ηξερα οτι δεν προκειται να δω χρωμα απο κανενα αντικειμενο. ισως να φταινε και τα οπτικα του gso.ισως ακομα καλυτερα να πρεπει να αγορασω κανενα φιλτρο. εννοειται πως και σημερα θα παω στο βουνο να δω. υπαρχει περιπτωση να δω το νεφελωμα της βορειου αμερικης στον κυκνο? χθες εψαχνα με το 32mm να το δω αλλα τιποτα...

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Το προβλημα σου ειναι μαλλον οι "μεγαλες προσδοκιες".Μην πεφτεις στο παιχνιδι της συνεχους αναβαθμισης.Το τηλεσκοπιο σου ειναι παρα πολυ καλο.Οπως "απογοητευθηκες"απο τις περισσοτερες ιντσες,ετσι θα απογοητευθεις απο τα καλυτερα οπτικα,απο τα "μαγικα"φιλτρα,απο τα εξωτικα προσοφθαλμια,και οτι αλλο τρεφει την αναγκη μας για καλυτερη εικονα.

Ολα αυτα βοηθουν σιγουρα, αλλα σε καμμια περιπτωση δεν μετατρεπουν το τηλεσκοπιο σε...πλανηταριο(δυστυχως).Πρεπει να αναθεωρησεις τι σημαινει καλη εικονα,και να συμβιβαστεις .Απλα φροντισε να εχεις το (πολυ καλο) τηλεσκοπιο σου σε αριστη κατασταση,και θα σου δωσει αρκετη ουρανια ευχαριστηση.Τωρα ,για τον χειρισμο του,δεν μπορω να εχω αποψη,και μαλλον ειναι καθαρα υποκειμενικο θεμα.Προσωπικα δεν μπορω με τιποτα να συμβιβαστω με την ντομπσον βαση,και γι αυτο εχω επιλεξει ρομποτικες.Πολλοι αξιολογοι ερασιτεχνες ομως,επιλεγουν ντομπσον,και αυτο πρεπει να το λαβεις σοβαρα υπ'οψιν πριν καταδικασεις την στηριξη αυτη.

Γενικως....υπομονη,προσαρμογη,και προσπαθεια.(Κλασσικη συνταγη για σιγουρη επιτυχια).

Δημοσιεύτηκε

Για την Ανδρομέδα που αναφέρεις, για μένα η καλύτερη θέα της είναι με κιάλια από πολύ σκοτεινό ουρανό! Δεν την αλλάζω με τίποτα!! Νομίζω πως ο στόχος είναι αρκετά ευρέως πεδίου και ίσως εσύ να την είδες με περισσότερη μεγέθυνση απ'ότι έπρεπε...

Πάντως σε σφαιρωτά και ανοιχτά σμήνη δε μπορεί να μην είδες διαφορά! Μήπως οι καθρέφτες σου δεν είναι ευθυγραμμισμένοι; Αν είναι καινούριο το τηλεσκόπιο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν κουνηθεί κατά τη μεταφορά...

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Διαθέτω to Skywatcher Skyliner 200 (8" Dobs). Και εγώ δεν μπορώ να δω τα χρώματα σε όλα τα νεφελώματα ή όλες τις σπείρες στους γαλαξίες αλλά και μόνο αυτό που βλέπω με ευχαριστεί όταν έχω το χρόνο και βρίσκομαι σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό. Άλλωστε πάντα μια φωτογραφία είναι καλύτερη.

2 φίλτρα που θα βοηθήσουν αρκετά, Narrowband για τα περισσότερα Νεφελώματα και ΟΙΙΙ για τα υπολοιπά. Οι γαλαξίες δεν χρειάζονται φίλτρα (εκπέμπουν σε όλη την μπάντα και θα κόψεις το φως με το φίλτρο)

Ένα καλό τρικ που έχω μάθει και βοηθά.

Όταν το μάτι έχει συνηθήσει στο σκοτάδι, (20 λεπτά είναι το ελάχιστο, 1 ώρα το ιδανικό), βάλτε το αντικείμενο που παρατηρείτε λίγο μακρυά απο το κέντρο που βλέπετε. Αν εστιάσετε το μάτι σας στο κέντρο της εικόνας, θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες του Γαλαξία ή Νεφέλωματος που έχετε στο προσοφθάλμιο. Αυτό γίνεται γιατί οι πλευρές του ματιού είναι πιο ευαίσθητες στο φως από το κέντρο.

Επίσης όταν συμβουλεύεσαι χάρτες ή PC, κάλυψε φάκούς και οθόνες με κόκκινη μεμβράνη για να μην χάνεις την προσάρμογη του ματιού στο σκοτάδι. Έστω και μια μικρή ακτίδα λευκού φωτός επιρρεάζει το μάτι.

Πάντως μιας και αναφέρθηκε παραπάνω, έχεις κοιτάξει αν το τηλεσκόπιο έχει ευθυγραμισμένα κάτοπτρα? Το ότι είναι καινούργιο δεν σημαίνει ότι είναι ευθυγραμισμένο. Το κούνημα και μόνο κάθε φορά που κάνει κατα τη μεταφορά είναι αρκετό για να σε βγάλει εκτός.

Επίσης τί είδους τηλεσκόπιο είναι (Μάρκα). Γιατί μπορεί να μην είναι καλός ο καθρέφτης. (Σπάνιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως όταν έκανα τη μετάβαση απο το εξάρι στο δεκάρι είδα μεγάλη διαφορά. Μπορεί το εξάρι να με έβαλε (και να με κράτησε) στην αστρονομία, οι εικόνες όμως που δίνει το δεκάρι απλά δεν παίζονται. Δεν μπορεί να μην είδες διαφορά ειδικά σε σχέση με το παλιό σου 4,5''. Προσωπικά μιλώντας μερικά αντικείμενα όπως ενδεικτικά τα Μ31, Μ13, Μ8, Μ17, NGC 4565, κλπ είναι σαν να τα βλέπεις απο την αρχή.

Προτείνω να ελέγξεις οπωσδήποτε την ευθυγράμιση των οπτικών σου αλλά μην περιμένεις σε καμμία περίπτωση να δείς χρώματα και εικόνες σαν του...Hubble.

Κράτα την πίστη σου γιατί όπως λέει και το τραγούδι..

ΔΕΝ ΞΕΝΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ \:D/

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Μήπως οι καθρέφτες σου δεν είναι ευθυγραμμισμένοι; Αν είναι καινούριο το τηλεσκόπιο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν κουνηθεί κατά τη μεταφορά...

Φίλε ΣΕΡΡΕΣ όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται αυτό ήθελα να σε ρωτήσω κι εγώ

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετίζω τις Σέρρες κι εύχομαι καλορίζικο το νέο τηλεσκόπιο, το οποίο είναι μια χαρά για παρατήρηση αξιώσεων. Πολλές φορές η ευχαρίστηση πηγάζει από κέντρα που δεν εμφανίζονται ως τα πλέον σημαντικά, όπως, η ευχαρίστηση να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από τα καθημερινά (συνήθως) μέσα στη φύση, στην ησυχία της νύχτας μαζί με αγαπημένους φίλους, η ευχαρίστηση να βρίσκεις κάτι μόνος σου στον ουρανό, η ευχαρίστηση να αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που βλέπεις είναι όντως εκεί επάνω, η ευχαρίστηση να καταλαβαίνεις την έννοια του μεγέθους και της απόστασης αυτού που παρατηρείς, η ευχαρίστηση να ανακαλύπτεις μικρές λεπτομέρειες της δομής αυτού που παρατηρείς και να τις επιβεβαιώνεις πάνω στις εικόνες που βλέπεις από φωτογραφίες.

Το Νεφέλωμα της Βορείου Αμερικής (NGC 7000) είναι τεράστιο. Για να το διακρίνεις ολόκληρο ως σώμα χρειάζεσαι πεδίο τουλάχιστον 7 μοιρών. Ένας 32άρης θα σου φανερώσει μόνο ένα μέρος του.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
ΜΕ 32mm εψαξα να βρω το νεφελωμα και χθες το βραδυ και τιποτα. ομως χθες ειδα για πρωτη φορα την σεληνη και μου αρεσε πολυ γιατι ειδα πολυ πιο καθαρα ολους τους κρατηρες κατι που δεν εβλεπα με το 4,5''. το τηλεσκοπιο μου το ευθυγραμμισε το πλανηταριο πριν το παρω. δεν ξερω ποσο μπορει να επηρεασε η διαδρομη απο το πλανηταριο μεχρι τις Σερρες την ευθυγραμμιση. τα σμηνη φαινονται τελεια, οπως και πολλα αστερια. την ανδρομεδα επισης την ειδα με το 32mm. απο γαλαξιες καταλαβα οτι αν δεν παρω μεγαλυτερο μεγεθος δεν προκειται να δω πολυ καλα. αυτο ομως που με προβληματισε ηταν ο ΔΙΑΣ ο οποιος φαινεται θολος ακομα και με το 15mm και ακομα χειροτερα με το 9mm αν και η μεγενθυση ειναι μονο 80x κ 133x αντιστοιχα ενω η ωφελιμη υποτιθεται οτι ειναι 500x αν και τα προσοφθαλμια ειναι τις celestron.

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε

Ο Διας ειναι χαμηλα πλεον για παρατηρηση αξιωσεων. Οσο για την ευθυγραμμιση εχω βαρεθει να το λεω πρεπ-ει να την ελεγχουμε και να την διορθωνουμε καθε φορα που προκειται να παρατηρησουμε. Ειτε το δρομολογιο ειναι σαλονι-αυλη ειτε πολυ περισσοτερο Θεσ/νικη-Σερρες!

Γαλαχιες με λαμπρες και ευδιακριτες σπειρες ΞΕΧΝΑ τους!

Και με μεγαλο τηλεσκοπιο (μεγαλο θεωρω απο 16" και πανω) σε λιγους θα δεις ουσιαστικη δομη. Οι υπολοιποι θα ειναι θαμπαδες στο πεδιο και πολλες φορες στο οριο της ορατοτητας.

Χρειαζεται να μαθεις την τεχνη να βλεπεις.. και ο δρομος δεν ειναι ουτε συντομος ουτε ευκολος. Αν ζητας λαμπρο και εντυπωσιακο θα περιοριστεις σε λιγα αντικειμενα.

Αν απο την αλλη σε ικανοποιει το κυνηγι δυσκολων στοχων, η προκληση να δεις κατι στο οριο της ορατοτητας, το να σπρωχνεις το τηλεσκοπιο σου στα ορια.. τοτε η deep sky παρατηρηση ειναι για σενα και θα σου προσφερει ανειπωτες συγκινησεις :cheesy:

Τα "κολπα" που ειπαν τα παιδια ειναι πολυ καλα!

Για το NGC7000 (Βορειος Αμερικη) δεν ειναι καταλληλο το τηλεσκοπιο 10", το νεφελωμα ειναι τεραστιο και μονο ενα μικρο κομματι σου χωραει στο πεδιο. Εγω το εχω δει ολοκληρο πολυ καλα με το Vixen 80mm f/5 προσοφθαλμιο 32mm erfle και φιλτρο UHC-S.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

giorgogr έχω μάθει πολλάαπό σένα και φαίνεται πως θα μάθω κιάλλα!. συνέχισε να μιλάς =D>

είμαι με το bresser που παιδεύτηκες τόσο να ευθυγραμμίσεις το finder μου στον πάρνωνα! θυμάσαι;

αυτή τη στιγμή αναπαύεται σε κάποια χωματερή.πήρα 9χ50 και σώθηκα :cheesy: :cheesy:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Tα εχουμε ξαναπει και τα ξαναλεμε και θα τα ξαναλεμε για παντα μου φαινεται.

Γιατι τετοια απογοητευση? εγω φιλε μου εχω 8αρι και ξερεις τι εχω δει? της Παναγιας τα ματια! Εχεις 10" τηλεσκοπιο και παραπονιεσαι?? για ονομα του Θεου!!

Να ξερεις εν ολιγοις λοιπον μερικα πραγματα..

1) Δε προκειται ποτε να δεις χρωματα. Αυτα υπαρχουν μονο σε φωτο μεγαλης εκθεσης με διαφορετικα φιλτρα μεσα απο ccd οι οποιες λαμβανουν μεχρι και το 98% του φασματος. Γι αυτο βλεπεις τετοιες λεπτομερειες και τοσο ομορφα χρωματα. Το ματι σου δε μπορει να διακρινει παραπανω απο 2% αυτου του φασματος στις ιδανικοτερες συνθηκες seeing. Γι αυτο μην τρεφεις φρουδες ελπιδες. Αν ειχες 25" και πανω με καποιο φιλτρο και εξαιρετικο ουρανο και seeing τοτε και μονο τοτε θα επαιρνες μια χαλαρη αποχρωση.

2) Εχεις τοσο μεγαλο τηλεσκοπιο που σου επιτρεπει να δεις εξαιρετικα πραγματα.Ψαξε τον ουρανο σιγα σιγα και τρωγοντας θα σου ερθει η ορεξη..

3) Υπομονη! :)

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ και γω με αυτά που είπαν τα παιδιά...

Όμως υπάρχει λύση στο πρόβλημα σου αν βέβαια το αντέχει η τσέπη σου...

Πάρε ένα οbsession 20" ή 25" και το πρόβλημα σου θα λυθεί :mrgreen:

Βέβαια θα χρειαστείς και κατάμαυρους ουρανούς... αλλά νομίζω ότι μετά αυτό θα ξεχάσεις περιθεριακή όραση και τέτοια κόλπα

Αυτά...

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης