Jump to content

Παρατήρηση με Bresser Messier N150


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εξαρτάται πως το εννοείς.Αν περιμένεις να δεις αντικείμενα βαθύ ουρανού όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, λυπάμαι αλλα πρέπει να σε στεναχωρήσω :) Ακόμα και με τηλεσκόπιο τρελής διαμέτρου, και με αυτό εννοώ τουλάχιστον 15", παίζεται αν θα μπορέσεις να έχεις την ίδια ευκρείνια και το ίδιο κοντράστ όπως στις εικόνες.Deep Sky αντικείμενα εμφανίζονται στο προσοφθάλμιο μας σαν συννεφάκια χωρίς χρώμα.Μεγάλη σημασία έχει και απο που παρατηρείς, απο την στιγμή που η φωτορύπανση μπορεί να κάνει την σοβαρή εξώρμηση βαθύ ουρανού σε ανέκδοτο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To τηλεσκοπιο σου ειναι πολυ καλο για αρχη. Ωραια στηριξη και μια χαρα διαμετρημα για καλες παρατηρησεις.

 

Γαλαξιες και νεφελωματα οχι!! Μη περιμενεις. Ειναι αρκετα μικρο για τετοιου ειδους παρατηρησεις. Φυσικα εννοωντας παντα ευκρινεις και λεπτομερεις εικονες. Ολα σαν συννεφακια θα εμφανιζονται στο πεδιο σου τα οποια σε ενα σημειο σκοτεινο με πολυ δυνατο και καλο seeing θα περνουν ελαχιστα το σχημα των φψτογραφιων και μονο. Χρωματα, λευκους νανους, σπειρες κλπ μη περιμενεις.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορει ομως καπιος σας παρακαλω πολυ να μου πει τι ακριβως μπορει να δει το τηλεσκοπιο μου και τι δυνατοτητες εχει διοτι ειμαι πρωταρης και λυπαμε που το λεω αλα εχω αρχισει να απελπιζομε λιγο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχας μην περιμενεις να δεις τις λεπτομερειες που βλεπεις στις φωτογραφιες γιατι δεν φαινονται συνηθως ουτε με τηλεσκοπια τρελης διαμετρου (απο 15'' και πανω)!

Χρωματα ουτε να το συζητας.

Γενικα θα βλεπεις τα D.S.O. σαν συννεφακια π.χ. ο γαλαξιας της Ανδρομεδας που ειναι ο κοντινοτερος σε εμας γαλαξιας θα φαινεται με το ζορι ο πυρηνας του (ενα λαμπερο σημειο μην φανταστεις τιποτα) και γυρω του ενα νεφος, ουτε σπειρες ουτε τιποτα.

 

 

Αυτα απο αντικειμενα βαθεως ουρανου. Απο πλανητες αυτη την εποχη εχουμε το Δια στον οποιο φαινονται και οι ζωνες αεριων (δυο κοκκινες γραμμες στον δισκο του πλανητη).

 

 

Φυσικα θα βλεπεις και πολλες λεπτομερειες στην επιφανεια της σεληνης οπως κρατηρες, τις θαλασσες κ.λ.π. που φαινονται ετσι κι αλλιως με κυαλια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι περισσοτεροι που βλεπουν μεσα απο ενα τηλεσκοπιο απελπιζονται καθως περιμενουν να δουν τα πραγνατα που βλεπουν στις φωτογραφιες.

Κριμα που δεν ειναι ετσι!Δεν θελω να σε αποθαρρηνω αλλα αυτη ειναι η πραγματικοτητα.Φυσικα τα πραγματα αλλαζουν οσο μεγαλωνει η διαμετρος του τηλεσκοπιου και εμφανιζονται ολο και περισσοτερες λεπτομερειες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνωμη εριξα μια ματια στις φωτω deep sky και ειδα εικονες καταπληκτικες και με τηλεσκοπια μικροτερης διαμετρου μηπως φταινε τα προσωφθαλμια μου και χρειαζομαι καινουργειο εξωπλισμο?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να παρατηρησουμε αντικειμενα του βαθεως ουρανου συνηθως χρησιμοποιουμε μικρη μεγενθυση.

 

Μπορει να φταιει το μερος στο οποιο βρισκεσαι και το γεγονος οτι μπορει να μην εχεις καλο seeing,

Για να κανεις παρατηρηση deep sky πρεπει να εχεις κατασκοτεινο ουρανο και καλο seeing διαφορετικα τα ειδωλα σου θα χανουν σε ποιοτητα.

 

Δοκιμασε να κανεις παρατηρηση σε σκοτεινο μερος μακρια απο φωτα πολεων π.χ. στους προποδες ενος βουνου και μπορει να εχεις καλυτερα αποτελεσματα. :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τι να πω απο τη στιγμη που μενεις σε βουνο μαλλον η φωτορυπανση δεν ειναι προβλημα.

Δεν νομιζω οτι ο εξοπλισμος σου χρειαζεται αλλαγμα.

Καλυτερα ομως να παρεις και αλλες αποψεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνωμη εριξα μια ματια στις φωτω deep sky και ειδα εικονες καταπληκτικες και με τηλεσκοπια μικροτερης διαμετρου μηπως φταινε τα προσωφθαλμια μου και χρειαζομαι καινουργειο εξωπλισμο?

 

Τα μπέρδεψες λιγάκι. :) Οι φωτογραφίες που είδες είναι αποτέλεσμα μεγάλων εκθέσεων (ίσως και ωρών) απο ειδικές κάμερες.Το μάτι μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δει αυτές τις λεπτομέρεις που τόσο εύκολα βλέπει η CCD.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mπορεις να μου πεις για το κοστος αυτων των καμερων για το εαν με βοηθησουν και το απο πιο site θα μπορω να παρω μια ιδεα?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λογικα θα πρεπει να διαφημιζουν στις ιστιοσελιδες τους τετοιες καμερες το πλανηταριο και ΑΚΤΙΣ.Μπες εκει και ψαξε!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός που απαιτείται για αστροφωτογράφηση είναι πανάκριβος! Να σκεφτείς, για μια αξιοπρεπή κάμερα το λιγότερο που πρέπει να δώσεις είναι 1000 ευρώ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδια για το ονομα του Θεου το παιδι το εχετε μπερδεψει εντελως! Μισο λεπτο φιλε gohan να ξεκαθαρισουμε τα πραγματα.

 

Απο οτι ειδα μενεις Λαυριο. Λοιποοοον.. Ξεκιναμε!

 

Ακομη και Παρνηθα στη κορυφη να εμενες παλι τα πραγματα θα ηταν δραματικα. Μια ερευνα που εγινε γυρω στο 1996 εδειξε οτι η φωτορυπανση της Αθηνας εκεινη την εποχη επηρεαζε την παρατηρηση του ουρανου σε ακτινα 250 χλμ!!!! :shock: Σκεψου οτι σημερα, μετα μια 10ετια τα πραγματα θα ειναι οχι απλα τρισχειροτερα αλλα δραματικα. Η Αθηνα και ολος ο νομος Αττικης σχεδον ειναι απαραδεκτος για παρατηρηση καθε μορφης και ειδους αντικειμενου. Φιλε gohan λοιπον (πες μου και το ονομα σου να σε ξερω) μην απελπιζεσαι.

 

Εισαι 16 χρονων και το τηλεσκοπιο σου ειναι υπεροχο. Στην ηλικια σου ειχα μεινει με ενα τηλεσκοπιο 4 ιντσων (εκλπηκτικοτατο μηχανημα) μονο και ειχα δει τα κερατα μου!!! Μπορεις να δεις παρα πολλα πραγματα. Οχι ομως οπως στις φωτο που βλεπεις στα περιοδικα και στις αφισες. Αυτες οι φωτο ειναι διαλεγμενες αναμεσα σε εκατονταδες ή και χιλιαδες και ειναι τραβηγμενες ειτε απο τηλεσκοπια ερασιτεχνων αστρονομων που ειναι χρονια σ αυτο το χομπυ με τρελες γνωσεις και εμπειρια ή απο αστεροσκοπεια οπως το Παλομαρ το Κεκ κλπ

 

Πιο ειναι το ζητουμενο σου τωρα λοιπον? Να δεις αυτα τα αντικειμενα, τα καλουμενα DSO, οσο πιο καλα μπορεις. Παμε να δουμε πως μπορουμε να καλυτερεψουμε την εικονα μας μεσα απο το τηλεσκοπιο μας.

 

1ον) Τραβιομαστε οσο πιο μακρια απο την Αθηνα μπορουμε σε πρωτη φαση και οσο πιο μακρυτερα απο φωτα δρομων σπιτιων κλπ. Σκοτεινο μερος σε εξοχη αν γινεται. Το πιο βασικο απο ολα!!! Μερη τετοια ειναι ο Παρνωνας που κανουμε που και που εξορμησεις, ο Κηθαιρωνας, το Κρυονερι Κορινθιας στο Αστεροσκοπειο και γενικα οτι εχει σχεση με βουνο μακρια πολυ μακρια απο Αθηνα.

 

2ον) Αγοραζουμε ΚΑΛΑ προσοφθαλμια! Τετοια ωστε να μας επιτρεπουν τη ποιοτικη παρατηρηση. Με μεγαλο πεδιο ετσι ωστε οταν βαζουμε το ματι μας για να κοιταξουμε να μη βλεπουμε μια τρυπα αλλα ενα ομορφο μεγαααλο πεδιο!! Τετοιοι προσοφθαλμιοι ειναι οι Tele vue, Hyperion, Orion κλπ. Εξαιρουνται οι MEADE!!!!!!!! Πιστεψε με εχω το βαλιτσακι και θεωρω οτι πεταξα τα λεφτα μου . Σκεφτομαι να το πουλησω πολυ σοβαρα

 

3ον) Αγοραζουμε 2 φιλτρακια τα οποια μας βοηθουν στο να ξεχωριζουμε καλυτερα αυτα που βλεπουμε (αντικειμενα DSO). Aυτα τα φιλτρακια ειναι τα UHC και OIII τα οποια τα βρισκεις σε πολυ λογικες τιμες (γυρω στα 80 ευρω) και κανουν πολυ αξιολογη δουλεια

 

 

 

Εχοντας τα παραπανω δεν εχεις να φοβηθεις τιποτα. Μια χαρα παρατηρηση θα κανεις. Εαν εχεις παραπανω απαιτησεις ομως παμε σε μια αλλη κατηγορια. Την αστροφωτογραφηση!

 

Μπορεις να φωτογραφισεις με αρκετους τροπους. Ειτε με ψηφιακη καμερα ειτε με CCD.

 

Στη περιπτωση της ψηφιακης καμερας το μονο που χρειαζεσαι ειναι ενα στηριγμα που μπορεις να το βρεις στο ΝΟμικο και στοιχιζει 32 ή 60 ευρω και να βιδωσεις τη μια του ακρη στον προσοφθαλμιο σου και στην αλλη τη ψηφιακη σου. Βαζεις το μεγαλυτερο διαφραγμα, τη μεγαλυτερη ευαισθησια και ενα κλειστρο πολλων δευτερολεπτων και τραβας ομορφες εικονες. ΟΜΩΣ χρειαζεσαι αστροστατη σ αυτη τη περιπτωση. Ενα μηχανισμο δηλαδη που να αντισταθμιζει τη κινηση της Γης.

Στη περιπτωση της CCD θα χρειαστει να ξοδεψεις ΠΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑ λεφτα. Το κατωτερο 1000 ευρω συν τους αστροστατες που θα χρειαστεις παλι. Μπελας!

 

Και στις δυο περιπτωσεις θα παρεις ωραιες εικονες. Βεβαια στη περιπτωση της CCD θα μπορεις να παρεις περιφημες εικονες εφαμηλες αυτων που βλεπεις στα περιοδικα. Ομως χρειαζεται πολυ εξασκηση και συνεχεις προσπαθιες μεχρι να φτασεις σε ενα καλο αποτελεσμα.

 

 

Γι αυτο ειναι προτιμοτερο για σενα προς το παρον να αφιερωθεις στην παρατηρησιακη διαδικασια μεσα απο την οποια θα μαθεις τον ουρανο και που θα βρισκεις το καθε τι, ακομα και το πως θα παρατηρεις! Προσεξε το αυτο γιατι ο τροπος και η εκμαθηση παρατηρησης του ουρανου ειναι το πρωτο και σημαντικοτερο κεφαλαιο στη παρατηρηση!

 

Τελος μιλησες για το ETX και το LX. Αυτα τα τηλεσκοπια ειναι πολυ καλα οργανα (οχι ομως κορυφαια σε καμια περιπτωση) αλλα κοστιζουν μια περιουσια. Τα LX θα σου παρουν τουλαχιστον 3.000 ευρω για κατι οχι και τοσο αξιολογο. Μαθε στο τηλεσκοπιο σου πως να παρατηρεις και πως να το φροντιζεις. Θα δεις οτι η εμπειρια σου σε μερικα χρονια θα ειναι πολυ μεγαλυτερη. Θα πας σε ενα δευτερο τηλεσκοπιο. Θα μαθεις κι αλλα πραγματα εκει. Οταν θα μεγαλωσεις και θα βγαλεις χρηματα τοτε θα πας να τα σκασεις και να παρεις ενα οργανο το οποιο θα σου αποδωσει ολα αυτα που ζητας. ΟΧΙ ομως τωρα. Θα το διαλυσεις και δε θα το καταλαβεις. Θα πανε στραφη ολα τα χρηματα.

 

Εκμεταλευσου το τηλεσκοπιο σου. Κανε αυτα που σου περιεγραψα παραπανω και θα δεις μεγαλη διαφορα. Ξοδεψε ισως αλλα λιγα χρηματα για κατι πιο καλο σε προσοφθαλμιο. Κανε υπομονη.

 

Σημειωση: Παρε τηλεφωνο στην ΑΚΤΙΣ να σε ενημερωσει για τιμες προσοφθαλμιων. Πες το προβλημα που εχεις και θα σε κατατοπησουν πληρως. Οι τιμες ειναι πολυ καλες και η παραδοση ειναι κατ οικον σα να παραγγελνεις πιτσα!

 

Οτιδηποτε θελησεις μπορεις να στειλεις και ενα προσωπικο μηνυμα! Χαρα μου να σε βοηθησω :wink:

 

Mερικες φωτο για να δεις και με τα ματια τι εννοω.

 

Σε πρωτη φαση να μερικοι προσοφθαλμιοι ποιοτητας τρελης που θα σε βοηθησουν σ αυτο που ζητας

 

Televue.jpg

 

Hyperion2.jpg

 

FE0028dt.jpg

 

 

 

Tωρα, να μερικα φιλτρα τα οποια βοηθουν στη παρατηρηση DSO

 

t_1731.jpg

 

oIII2inch536300.jpg

 

 

Για παραδειγμα χωρις φιλτρο θα δεις καπως ετσι το δακτυλοειδες νεφελωμα της Λυρας

 

 

m57.jpg

 

Με φιλτρο ΟΙΙΙ ομως θα το δεις καπως ετσι

 

m57-bw.jpg[/img]

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για παραδειγμα χωρις φιλτρο θα δεις καπως ετσι το δακτυλοειδες νεφελωμα της Λυρας

 

 

m57.jpg

 

Με φιλτρο ΟΙΙΙ ομως θα το δεις καπως ετσι

 

m57-bw.jpg[/img]

 

ερώτηση: τι διαφορά έχει το uhc με το ΟΙΙΙ; χθες παρέλαβα το uhc...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν κάνω κάποιο λάθος το UHC βοηθά πολύ την παρατήρηση σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση. ΤΟ OIII κόβει κάποια μήκη κύματος του φωτός με αποτέλεσμα να φαίνονται ευκρινέστερα τα DSO.
Skywatcher DOB 8", TS WFT 110, ΕQ-EM10, Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Hyperion 3.5mm - 5mm - 8mm - 13mm - 17mm - 21mm, AllTelescopes 22X100 Binoculars
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης