Jump to content

Τι είναι Βαρύτητα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με πολύ μεγάλη έπληξή μου διάβασα ότι θεωρείες GUT (Great Universal Theory) διατίνονται ότι η βαρύτητα δεν είναι η καμπύλωση του χώρου, όπως νόμιζα μέχρι τώρα, αλλά σε κβαντικό επίπεδο η ανταλλαγή σωματιδίων (βαρυονίων αν δεν κάνω λάθος) μεταξύ των άλλων σωματιδίων. Ισχύει κάτι τέτοιο και πως συμβιβάζεται με την, καλά αποδεδειγμένη, γενική θεωρεία της σχετικότητας;
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η βαρύτητα αποτελεί αποτελεί ένα μυστήριο. Σύμφωνα με την Γ.Θ.Σ. και τα τελευταία στοιχεία που λένε ότι είναι τουλάχιστον 99% σωστή η βαρύτητα οφείλεται στη καμπύλωση του χωροχρόνου. Μη ξεχνάμε όμως ότι, αν δε κάνω λάθος (αν κάνω παρακαλώ διορθώστε με), η Γ.Θ.Σ. προβλέπει την ύπαρξει βαρυτικών κυμάτων που όπως και τα κύματα φωτός έχουν διττή φύση (φως -> φωτόνια, βαρύτητα -> βαρυτόνια).

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακομα δεν ξερουμε τι ακριβως ειναι η βαρυτητα!

Αν μπορουσαμε να συνδυασουμε αυτα που λεει η κβαντομηχανικη με αυτα που λεει η θεωρια της σχετικοτητας (σε μια θεωρια) τοτε αυτη θα ηταν η θεωρια των παντων!

 

Τα βαρυονια ειναι οι φορεις της βαρυτικης αλληλεπιδρασης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα βαρυονια ειναι οι φορεις της βαρυτικης αλληλεπιδρασης

 

Mια μικρή παρατήρηση μόνο σε θέμα ονοματολογίας, βαρυόνια (baryon) είναι τα σωματίδια τα οποία αποτελούνται από τρια κουάρκς, και νοιώθουν την ισχυρή αλληλεπίδραση, είναι φερμιόνια και "ασθάνονται" τις ισχυρές πυρηνικές αλληλεπιδράσεις, οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι των βαρυονίων είναι το πρωτόνιο και το νετρόνιο.

 

Ο υποθετικός φορέας της βαρύτητας -αν κάποτε εκφραστεί με μια σωματιδιακή θεωρία- είναι το gravtion, δεν ξέρω ποιος είναι ο δόκιμος όρος στην ελληνική ώστε να μην υπάρχει σύγχηση με τα βαρυόνια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δεν ξέρω ποιος είναι ο δόκιμος όρος στην ελληνική ώστε να μην υπάρχει σύγχηση με τα βαρυόνια.

Τα έχω συναντησει με την ονομασία γκραβιτόνια και βαρυτόνια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως οι φορείς της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης είναι τα φωτόνια οι φορείς της βαρυτικής είναι τα γκραβιτόνια(ή βαρυτόνια).

Στην ανταλλαγή αυτών οφείλονται οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σύμφωνα με την Γ.Θ.Σ. και τα τελευταία στοιχεία που λένε ότι είναι τουλάχιστον 99% σωστή η βαρύτητα οφείλεται στη καμπύλωση του χωροχρόνου.

 

Η βαρύτητα οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου, ή η βαρύτητα την προκαλεί;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ok γιατι κι εγώ αυτό ήξερα, αλλά κατάλαβα το αντίθετο από την συγκεκριμένη δημοσίευση.

Θα ήταν πολύ παράξενο εάν συνέβαινε το ανάποδο!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχετε δίκιο, λάθος ονοματολογία. Βαρυτόνια, ή gravitons είναι οι φορείς της βαρύτητας σύμφωνα με τις GUT. Όμως γιατί εξακολουθεί το ερωτημά μου; Εγώ ήξερα ότι η ύλη προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και αυτή εμφανίζεται ως βαρύτητα, όχι για κάποια σωματίδια που ανταλλάσονται μεταξύ των άλλων και αποτελούν τη βαρύτητα!
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν κανω λαθος,η υπαρξη σωματιδιων φορεων της βαρυτητας προβλεπεται απο τα μαθηματικα της θεωριας.Τα προσεχη χρονια,και αν ολοκληρωθουν οι επιγειες εγκαταστασεις,αλλα ιδιως το διαστημικο <βαρυτικο τηλεσκοπιο> Lisa,ισως γινει δυνατη η ανιχνευση βαρυτικων κυματων,αλλα και των εν λογω σωματιδιων.

Το πλεονεκτημα των νεων σε ηλικια φιλων μας ειναι οτι θα προλαβουν να ζησουν πολλες επιστημονικες ανακαλυψεις,ισως και τοσο μεγαλες που να αλλαξουν τον τροπο που βλεπουμε τη φυσικη σημερα.Αρκει να επιζητανε παντα τη γνωση,παρακολουθωντας της εξελιξεις της επιστημης και να μην τους<ξενερωσει> η καθημερινοτητα.

Ισως σε λιγα χρονια με αφορμη αυτη την ιστοσελιδα να εχουμε νεους HEAL να μας εξηγουν τα μυστηρια του συμπαντος.:D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όμως γιατί εξακολουθεί το ερωτημά μου; Εγώ ήξερα ότι η ύλη προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και αυτή εμφανίζεται ως βαρύτητα, όχι για κάποια σωματίδια που ανταλλάσονται μεταξύ των άλλων και αποτελούν τη βαρύτητα!

 

Φίλε dkef,

Θα προσπαθήσω να απαντήσω, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι με περισσότερες γνώσεις που μπορούν να το κάνουν καλύτερα.

 

Καταρχήν, πρέπει να ξέρεις πως αυτό που περιγράφεις,ουσιαστικά είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί!

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, ασχολείται με το μακρόκοσμο, και συνεπώς με τη βαρύτητα όπως εκδηλώνεται σε μεγάλες κλίμακες.

Όταν όμως ερχόμαστε στο μικρόκοσμο, οι υπάρχουσες θεωρίες όπως η GTR και η QED δεν μπορούν να μας βοηθήσουν και αυτό γιατί η βαρύτητα είναι κατα πολύ ασθενέστερη των άλλων αλληλεπιδράσεων.Χρειαζόμαστε μια νέα ενοποιημένη θεωρία που να μπορεί να χειριστεί τη βαρύτητα στις μικροσκοπικές διαστάσεις.Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Φυσικής!

 

Στην QED ,κάθε πεδίο δυνάμεων χωρίζεται σε μικρά "πακέτα" (κβάντα) πεδίων που το καθένα πέρνει ένα όνομα, ανάλογα με τη δύναμη που αντιπροσωπεύει (πχ φωτόνιο για την ηλεκτρομαγνητική δύναμη).Η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο σώματα, αντιμετωπίζεται ως ανταλλαγή τέτοιων κβάντων-φορέων του δυναμικού.

Σημειωτέον, ότι η QED είναι η πιό ακριβής θεωρία που έχουμε, συνεπώς αντιλαμβάνεσαι πως είναι λογικό να υποθέσουμε πως τα αξιώματά της είναι πετυχημένα.

 

Και τώρα κάποιος μπορεί να ρωτήσει:

Μα καλά βρε φίλε, αφού κβάντωσες τα πεδία των 3ων δυνάμεων, γιατί δεν κάνεις το ίδιο και για την βαρύτητα ?

(Τώρα βουτάμε.......)

Να κβαντώσουμε τη βαρύτητα οκ....εύκολο ακούγεται....Ας πάρουμε τις θεωρίες που έχουμε....τι ιδιότητες πρέπει να έχουν τα κβάντα της βαρύτητας? Πρέπει να είναι μποζόνια κ να μην έχουν μάζα....να είναι πολύυυυυ μικρότερα * των άλλων μποζονίων....να τα πούμε γκραβιτόνια...ΓΙΟΥΠΙ!!!!το λύσαμε το πρόβλημα.........ΩΧ!

Σε αυτό το σημείο οι φυσικοί καρφώνουν μια αφήσα του Einstein στον τοίχο και αρχίζουν να της πετάνε βελάκια !!!!!

Και εξηγούμαι:

Ο θείος Αλβέρτος λέει: Αν εφαρμόσουμε την έννοια της στρέβλωσης του χωρόχρονου στα σωματίδια θα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως μικρά πακέτα στρεβλωμένου χωροχρόνου....Πώς λοιπόν τα μποζόνια θα μεταφέρουν αυτή τη στρέβλωση αφού δεν έχουν μάζα ????

Όσα αστέρια έχει το σύμπαν, τόσες θεωρίες έχουν προταθεί από τότε....

οι επικρατέστερες είναι η θεωρία της υπερσυμμετρίας και οι θεωρίες χορδών.

Και η ιστορία συνεχίζεται !!!!!!!

Μάλλον δε σου έλυσα την απορία, αλλά όπως είπα και πιο πάνω, αν το κάνω, το πιο σίγουρο είναι ότι θα πάρω και το Νομπέλ :D

 

Γιάννης

 

*Τα γκραβιτόνια, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καθιερωμένα σωμάτια, αλλά ώς κβάντα πεδίου .

Τα κβάντα αυτά θα πρέπει να είναι κατα πολύ μικρότερα των κβάντων των άλλων δυνάμεων λόγω του ότι η βαρύτητα είναι κατα πολύ ασθενέστερη των άλλων δυνάμεων!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα πολύ καλό βιβλίο για εισαγωγή σε έννοιες προχωρημένης φυσικής αλλά και κατανόηση των απλών εννοιών είναι το θρυλικό

 

ΤΗΕ FEYNMAN LECTURES ON PHYSICS

 

o Feynman είναι ο πατέρας της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς που πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε αυτό τον πλανήτη.

 

feynmann2.gif

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη συγχαρητήρια για την απάντηση! =D> =D> =D>

 

Κατάφερες με πολύ όμορφο τρόπο να περιγράψεις τις δυσκολίες του πιο σημαντικού προβλήματος της Φυσικής σήμερα!

 

Η "συνταγή" όπου σωματίδια είναι οι φορείς των δυνάμεων δίνει ένα πολύ ομορφο μοντέλο για την περιγραφή αλλά και την ενοποίηση των πεδίων που περιγράφουν τις 3 από τις 4 δυνάμεις της φύσης: Ηλεκτρομαγνητική, Ισχυρή Πυρηνική, Ασθενής Πυρηνική.

 

Η βαρύτητα όμως δε μπορεί να μπει σε αυτό το καλούπι...

 

Προσυπογράφω για το βιβλίο του Φέυνμαν!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ Vegan. Σου εύχομαι να το βρεις και να το πάρεις (το Nobel) :)

 

Πάντως να πω και κάτι άλλο που διάβασα. Η βαρύτητα, σε αντίθεση με τις άλλες 3 δυνάμεις, έχει αρνητική ενέργεια. Αυτό μπορεί κάποιος να το καταλάβει αν θεωρήσει ότι ένα σώμα σε ηρεμία μακριά από βαρυτικά πεδία έχει μηδενική ενέργεια. Πέφτοντας σε ένα βαρυτικό "πηγάδι" αποκτά ενέργεια, την οποία πρέπει να αποδώσουμε πάλι για να ξαναβγει από αυτό.

 

Με αυτό το θεώρημα, ότι η βαρύτητα έχει αρνητική ενέργεια, λένε οι υποστηρικτές της θεωρείας του πληθωρισμού ότι χρειάστηκε πολύ λίγη ενέργεια/ύλη για να γίνει το σύμπαν μας, διότι η θετική ενέργεια της ύλης που υπάρχει σ' αυτό αντισταθμίζεται από την αρνητική ενέργεια της βαρύτητας. Και τελικά χρειάστηκε επιπλέον ενέργεια/ύλη σε πολύ μικρό ποσό.

 

Άρα αυτά τα "σωματίδια" της βαρύτητας θα πρέπει να είναι πραγματικά εξωτικά για να έχουν αρνητική ενέργεια.

"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε dkef

 

Η αλήθεια είναι πως η ενέργεια γενικά είναι περίεργο πράμα.

 

Στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια μαθηματική ποσότητα που εμφανίζεται σε πολλά προβλήματα της Φυσικής και γι αυτό είπανε να την βαφτίσουν κάπως για να μην λένε κάθε φορά τον τύπο της και ξοδεύουν θερμίδες(ενέργεια δηλαδη #-o ).

Αυτό για το οποίο προφανώς κάνεις λόγο είναι η δυναμική ενέργεια.

 

Στην πραγματικότητα, δε μπορούμε να μετρήσουμε ακριβείς τιμές της, αλλά μόνο διαφορές ανάμεσα σε δύο καταστάσεις.

Σε μερικές περιπτώσεις δε, μπορούμε ακόμα και να προσθέτουμε ολόκληρες συναρτήσεις, χωρίς κατ ουσίαν να αλλάζει τίποτα στο πρόβλημά μας.

Συνεπώς το αν η δυναμική ενέργεια θα είναι θετική η αρνητική εξαρτάται εν δυνάμει από εμάς και το πού θα ορίσουμε τη στάθμη της δυναμικής ενέργειας.

 

Αν ,όπως αναφέρεις, θεωρήσουμε πως η δυναμική ενέργεια, μηδενίζεται στο άπειρο ,τότε οποιαδήποτε ελκτική δύναμη (και όχι μόνο η βαρυτική) που ασκείται στο υπο μελέτη σωμάτιο θα του δώσει αρνητική δυναμική ενέργεια.

 

Γιάννης

 

p.sΦίλε Heal τα παραλές (Για την αφεντιά μου όχι για το βιβλίο) :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όμως γιατί εξακολουθεί το ερωτημά μου; Εγώ ήξερα ότι η ύλη προκαλεί καμπύλωση του χωροχρόνου και αυτή εμφανίζεται ως βαρύτητα, όχι για κάποια σωματίδια που ανταλλάσονται μεταξύ των άλλων και αποτελούν τη βαρύτητα!

 

Φίλε dkef,

Θα προσπαθήσω να απαντήσω, αν και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άλλοι με περισσότερες γνώσεις που μπορούν να το κάνουν καλύτερα.

 

Καταρχήν, πρέπει να ξέρεις πως αυτό που περιγράφεις,ουσιαστικά είναι ένα ανοιχτό πρόβλημα που δεν έχει λυθεί!

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, ασχολείται με το μακρόκοσμο, και συνεπώς με τη βαρύτητα όπως εκδηλώνεται σε μεγάλες κλίμακες.

Όταν όμως ερχόμαστε στο μικρόκοσμο, οι υπάρχουσες θεωρίες όπως η GTR και η QED δεν μπορούν να μας βοηθήσουν και αυτό γιατί η βαρύτητα είναι κατα πολύ ασθενέστερη των άλλων αλληλεπιδράσεων.Χρειαζόμαστε μια νέα ενοποιημένη θεωρία που να μπορεί να χειριστεί τη βαρύτητα στις μικροσκοπικές διαστάσεις.Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της Φυσικής!

 

Στην QED ,κάθε πεδίο δυνάμεων χωρίζεται σε μικρά "πακέτα" (κβάντα) πεδίων που το καθένα πέρνει ένα όνομα, ανάλογα με τη δύναμη που αντιπροσωπεύει (πχ φωτόνιο για την ηλεκτρομαγνητική δύναμη).Η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο σώματα, αντιμετωπίζεται ως ανταλλαγή τέτοιων κβάντων-φορέων του δυναμικού.

Σημειωτέον, ότι η QED είναι η πιό ακριβής θεωρία που έχουμε, συνεπώς αντιλαμβάνεσαι πως είναι λογικό να υποθέσουμε πως τα αξιώματά της είναι πετυχημένα.

 

Και τώρα κάποιος μπορεί να ρωτήσει:

Μα καλά βρε φίλε, αφού κβάντωσες τα πεδία των 3ων δυνάμεων, γιατί δεν κάνεις το ίδιο και για την βαρύτητα ?

(Τώρα βουτάμε.......)

Να κβαντώσουμε τη βαρύτητα οκ....εύκολο ακούγεται....Ας πάρουμε τις θεωρίες που έχουμε....τι ιδιότητες πρέπει να έχουν τα κβάντα της βαρύτητας? Πρέπει να είναι μποζόνια κ να μην έχουν μάζα....να είναι πολύυυυυ μικρότερα * των άλλων μποζονίων....να τα πούμε γκραβιτόνια...ΓΙΟΥΠΙ!!!!το λύσαμε το πρόβλημα.........ΩΧ!

Σε αυτό το σημείο οι φυσικοί καρφώνουν μια αφήσα του Einstein στον τοίχο και αρχίζουν να της πετάνε βελάκια !!!!!

Και εξηγούμαι:

Ο θείος Αλβέρτος λέει: Αν εφαρμόσουμε την έννοια της στρέβλωσης του χωρόχρονου στα σωματίδια θα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως μικρά πακέτα στρεβλωμένου χωροχρόνου....Πώς λοιπόν τα μποζόνια θα μεταφέρουν αυτή τη στρέβλωση αφού δεν έχουν μάζα ????

Όσα αστέρια έχει το σύμπαν, τόσες θεωρίες έχουν προταθεί από τότε....

οι επικρατέστερες είναι η θεωρία της υπερσυμμετρίας και οι θεωρίες χορδών.

Και η ιστορία συνεχίζεται !!!!!!!

Μάλλον δε σου έλυσα την απορία, αλλά όπως είπα και πιο πάνω, αν το κάνω, το πιο σίγουρο είναι ότι θα πάρω και το Νομπέλ :D

 

Γιάννης

 

*Τα γκραβιτόνια, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως καθιερωμένα σωμάτια, αλλά ώς κβάντα πεδίου .

Τα κβάντα αυτά θα πρέπει να είναι κατα πολύ μικρότερα των κβάντων των άλλων δυνάμεων λόγω του ότι η βαρύτητα είναι κατα πολύ ασθενέστερη των άλλων δυνάμεων!

 

Κορυφαίο ύφος και τεχνοτροπία έκφρασης.

Τα συγχαρητήριά μου...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα προσθέσω μερικά γνωστά βοηθητικά στοιχεία που όταν τα έχει κάποιος υπόψη του ίσως τον βοηθήσουν να διατυπώσει τους προβληματισμούς ή τις απόψεις του. Από τις τέσσερες παραδεκτές δυνάμεις της φύσης (ισχυρές πυρηνικές, ηλεκτρομαγνητικές, ασθενείς πυρηνικές και δυνάμεις βαρύτητας) η βαρύτητα έχει τις περισσότερες «ομοιότητες» με τις ηλεκτρομαγνητικές παρά με τις άλλες δύο. Έχουν αμφότερες απεριόριστη εμβέλεια ενώ οι άλλες δύο έχουν εμβέλεια της τάξης του 1 fermi και 1/100 fermi αντίστοιχα (1fermi=10^-13 cm). Άλλο κοινό στοιχείο είναι το μικρό μέγεθος των «σωματιδίων» φορέων τους και η ίση ταχύτητα c διάδοσής τους. Από την άλλη οι δυνάμεις βαρύτητας είναι οι μικρότερες σε ένταση και η διαφορά τους με τις ηλεκτρομαγνητικές είναι μεγάλη. Θεωρώντας μονάδα την ένταση των ισχυρών, οι ηλεκτρομαγνητικές έχουν σχετική ένταση ~1/137 , οι ασθενείς ~10^-13 και οι δυνάμεις βαρύτητας ~1,11*10^-40. Η σχέση της έντασης των βαρυτικών προς τις ηλεκτρομαγνητικές (που προκύπτει και από τα προηγούμενα νούμερα) δίδεται ακριβώς από την σχέση της βαρυτικής προς τις ηλεκτροστατική δύναμη που ασκείται μεταξύ δύο πρωτονίων. Ίσες ταχύτητες αλλά μεγάλες διαφορές εντάσεων, εκτροπή των φωτονίων από το βαρυτικό πεδίο είναι μερικά από τα δεδομένα τους που γεννούν εύλογες απορίες. Κάποιοι φίλοι θα συμπλήρωναν και άλλα, περισσότερο ίσως σημαντικά στοιχεία.

Φιλικά Μάκης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτα τα "σωματίδια" της βαρύτητας αν κατάλαβα καλά είναι εντελώς υποθετικά σωματίδια.

Δεν έχουν ανιχνευτει πουθενά σε τίποτα επιταχυντές σωματιδίων έτσι δεν είναι;;

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ : Γεννήθηκε στην Σάμο. Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος άνθρωπος ο οποίος πρότεινε ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ dimo

Σήμερα η κβαντική φυσική εκφράζει καθαρά την άποψη ότι «το φαινόμενο της βαρύτητας στέκεται πολύ μακριά από τις αλληλεπιδράσεις που κυβερνούν τη δομή της ύλης σε μικροσκοπική κλίματα». Δέχεται δηλαδή ότι «οι δυνάμεις της βαρύτητας παίζουν έναν ρόλο, μόνον όταν οι υπόλοιπες γνωστές δυνάμεις δεν επενεργούν» και άρα ο ρόλος τους περιορίζεται μόνο ανάμεσα σε ογκώδη και ηλεκτρικά ουδέτερα σώματα που βρίσκονται σε μεγάλες, συγκριτικά με τις ατομικές, αποστάσεις. Έτσι, εδώ δεν επιχειρήθηκε ούτε τα «σωματίδια» να αντικατασταθούν με (κβαντικές) κυματικές εξισώσεις ούτε τα πεδία. Μείναμε μόνο με την γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊστάιν που είναι μία καθαρά γεωμετρική θεωρία της βαρύτητας αλλά που μένει ορφανή και μόνη, προς απογοήτευση όσων πιστεύουν σε ενοποίηση (όπως και του λόγου μου). Εκείνο όμως που θα ήθελα να θέσω για προβληματισμό είναι ένα απλό ερώτημα: Είναι δυνατόν τα φωτόνια με τη μεγάλη ενέργειά τους να ξηλώνουν ηλεκτρόνια, να διασπούν σωματίδια, να τρυπούν μέταλλα και μα μην μπορούν να κουνήσουν έστω και λίγο κομήτες και άλλα ουράνια σώματα; Μήπως μια και η εμβέλεια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι επίσης απεριόριστη και το γεγονός ότι όπου έχουμε ηλεκτρικό πεδίο υπάρχει και μαγνητικό (όπως στα ουράνια σώματα) δείχνουν κάποιο δρόμο στους ερευνητές να τις συσχετίσουν;

Φιλικά Μάκης

 

ΥΓ. Η κύρια πηγή γνώσης μας για τα στοιχειώδη σωματίδια είναι τα φαινόμενα σκέδασής τους. Η καμπύλωση των φωτονίων από το βαρυτικό πεδίο είναι μια ανάλογη περίθλαση που πρέπει να μελετηθεί με τον ίδιο ζήλο. Ακούγονται και κάτι πειράματα για (εργαστηριακή) δημιουργία συνθηκών έλλειψης βαρύτητας, αλλά άλλου είδους ανιχνεύσεις μέσω πεδίων κλπ δεν έχω υπόψη μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως διάβαζα ότι η θεωρεία υπερχορδών προβλέπει (αναγκαστικά) την ύπαρξη σωματιδίου με μηδέν μάζα και σπιν 2 και το οποίο υποθέτουν ότι πρέπει να είναι ο "φορέας" της βαρύτητας.
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης διάβαζα ότι η "νέα" θεωρεία M στις 11 διαστάσεις εννοποιεί και τις 5 θεωρείες υπερχορδών και τις 2 θεωρείες βαρύτητας και την ΓΘΣ του Αϊνστάιν. Πάντως αυτά μου φαίνονται σαν "παιχνίδια" στα μαθηματικά, αφού πέρα από κάποιες ενδείξεις, δεν φαίνεται να έχουν ακόμα πειραματικό υπόβαθρο, ούτε καν γενικές αρχές (όπως λένε εξελίσσονται προς τα πίσω, από τις λεπτομέρειες προς τις γενικές αρχές, αντί για το ανάποδο).
"All those moments will be lost in time... like tears in the rain."
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης