Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν μετά απο πολύ μελέτη και περίσκεψη μεταξύ lidl ΕΤΧ 70 (199) και DOB 8'' προσφορά απο πλανητάριο (299ευρά) κατέληξα στο δεύτερο...αλλα έχω μια απορία σχετικά με την βάση dob...έχει δυνατότητα για εισαγωγή συντεταγμένων (μηχανικά εννοείτε) και αν όχι πως βρίσκω αυτό που θέλω; Και άν το βρώ σε μεγάλη μεγέθυνση πώς το "κυνηγάω" να μή μου φύγει; κουνάω τη βάση πέρα-δώθε;Επίσης επειδή οι παρατηρήσεις μου μέχρι τώρα με τα κυάλια ήταν απο ένα σκοτεινό μέρος στους πρόποδες του Μενοικίου (διπλα στο σπίτι μου) απο εκεί θα συνεχιστούν και με το dob αλλα η βάση μπορεί να πατήσει σε "χώμα" προφανως θέλει αλφάδιασμα;

Κατ'αρχάς δε ρωτησα και το άλλο ....αν το πάρω έτσι όπως το προσφέρει το Πλανητάριο μπορώ να κάνω παρατηρήσεις ή θελει και επιπλέον βαση;(νομίζω οτι δε θέλει αλλα ρωτάω για σίγουρα)

Δημοσιεύτηκε
έχει δυνατότητα για εισαγωγή συντεταγμένων;

Οχι, αυτό προσφέρεται στις ισημερινές.

αν όχι πως βρίσκω αυτό που θέλω;

Με την πατροπαράδοτη μέθοδο: χάρτης-σκόπευτο και αστροάλματα (και κατά προτίμηση μαζί με ένα red-dot σκόπευτρο).

Και άν το βρώ σε μεγάλη μεγέθυνση πώς το "κυνηγάω" να μή μου φύγει; κουνάω τη βάση πέρα-δώθε;

Ακριβώς! Με το καιρό το μαθαίνεις, δεν είναι κάτι δύσκολο.

η βάση μπορεί να πατήσει σε "χώμα" προφανως θέλει αλφάδιασμα;

Οχι, δε χρειάζεται. Με τα dob απλά στοχεύεις και παρατηρείς.

αν το πάρω έτσι όπως το προσφέρει το Πλανητάριο μπορώ να κάνω παρατηρήσεις ή θελει και επιπλέον βαση;

Μπορείς να παρατηρήσεις αμέσως. Ισως χρειαστείς κάποιον επιπλέον προσοφθάλμιο και, όπως σου είπα, προτείνω οποσδήποτε ένα red dot!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Ωραία .....ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.Πάντως νομίζω οτι το DOB είναι πολυ μπακάλικη ιστορία σε σχέση με της ισημερινές ...αλλα θα το πάρω!Ελπίζω να μη το χτυπαω στον τοίχο (το κεφάλι μου οχι το DOB)
Δημοσιεύτηκε
Το κεφαλι σου θα το χτύπαγες με την ισημερινη, ειδικα αν εισαι αρχαριος. Μεχρι να μαθεις πως κινειται και πως παμε στο αντικειμενο, ...παει η παρατηρηση. :D

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Μπακάλικη; Δεν νομίζω! Η στήριξη dob είναι οι πιο σταθερές και αξιόπιστες, τουλάχιστον για το κόστος τους. Είχα ένα 10" τέτοιο και το ευχαριστήθηκα πολύ. Κάνει την παρατήρηση ευχάριστη και εύκολη στη λογική -"Αυτο που ψάχνω είναι περίπου εκεί- αρπάζω τα χερούλια και το γυρνάω".

Καλές παρατηρήσεις.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να βάλεις digital setting circles για να σου λέει που σκοπεύεις. Μπορείς να αγοράσεις/φιάξεις και μια equatorial base για dobs (δες http://members.tripod.com/denverastro/dsdfile/dspfile.htm , http://www.equatorialplatforms.com/ ) και δες και πολλά προηγούμενα post εδώ μέσα, και στο google.

Εγώ παίζω και με την ιδέα (αλλά δεν έχω βρει ακόμη τον καιρό να την δοκιμάσω) ενός wedge που θα κάνει την υπάρχουσα βάση από alt-az -> ισημερινή. Στην θεωρία δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο: ζυγίζεις την βάση να μην έχει ανομοιομορφίες βάρους, την γέρνεις κατά τόσες μοίρες, χρησιμοποιείς το finder ή το τηλεσκόπιο για να κάνεις πολική ευθυγράμιση, και μετά χρησιμοποιείς ΜΟΝΟ την περιστροφή της βάσης για να παρακολουθείς το αντικείμενο - πολυ ποιό εύκολο από το να δουλέυεις και τους δύο άξονες. Και φαντάζομαι ότι δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολος και ένας αστροστάτης (δεν μιλάω για goto, αλλά αν έχεις τις γνώσεις και το μεράκι, γιατι όχι :) ). Δες και το http://mysite.verizon.net/res6jv9o/astronomy-trains/id13.html

Δημοσιεύτηκε
Ωραία .....ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.Πάντως νομίζω οτι το DOB είναι πολυ μπακάλικη ιστορία σε σχέση με της ισημερινές ...αλλα θα το πάρω!Ελπίζω να μη το χτυπαω στον τοίχο (το κεφάλι μου οχι το DOB)

Το κεφαλι σου θα το χτύπαγες με την ισημερινη, ειδικα αν εισαι αρχαριος. Μεχρι να μαθεις πως κινειται και πως παμε στο αντικειμενο, ...παει η παρατηρηση.

Άκριβώς! :wink:

Δημοσιεύτηκε

Το κεφαλι σου θα το χτύπαγες με την ισημερινη, ειδικα αν εισαι αρχαριος. Μεχρι να μαθεις πως κινειται και πως παμε στο αντικειμενο, ...παει η παρατηρηση.

Άκριβώς! :wink:

Εγώ δηλαδή ρε παιδιά που δεν είχα ιδέα ούτε από τηλεσκόπια,ούτε από στηρίξεις,γιατί εξοικείωθηκα από την πρώτη στιγμή με την ισημερινή;Τόσο τρομερό είναι;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Εγώ δηλαδή ρε παιδιά που δεν είχα ιδέα ούτε από τηλεσκόπια,ούτε από στηρίξεις,γιατί εξοικείωθηκα από την πρώτη στιγμή με την ισημερινή;Τόσο τρομερό είναι;

Διορθώνω: Δεν εξοικειώθηκα από την πρώτη στιγμή,αλλά με την δεύτερη φορά που είχα βγει,χειριζόμουν των σωλήνα πολύ πιο άνετα...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολη και ευχάριστη θα έκανες την αστρονομική σου ζωή με βάση Dob!

Δημοσιεύτηκε

Διορθώνω: Δεν εξοικειώθηκα από την πρώτη στιγμή,αλλά με την δεύτερη φορά που είχα βγει,χειριζόμουν των σωλήνα πολύ πιο άνετα...

Δημητρη, φαντασου διαλογο που εχουμε με τον Παναγιώτη (filiatra) οταν παρατηρουμε (και οι δυο με dob φυσικα):

- Τακη, πηγαινε στους Διδυμους να δουμε τα ngc 1931, 1907, 1893, 1985.

- Καλα, όπως θα πηγαινω θα κανω μια σταση στον Ωριωνα να δουμε το νεφελωμα πάλι.... :D

ή

-Κωστα,οσο εσυ ψαχνεις στους χαρτες, εγω παω στα μ81-μ82 για λιγο. :D

ή

-Μη ξεχασουμε να περασουμε απο Ανδρομεδα και Περσεα. Μη φυγουμε χωρις να τα δουμε. :D

Αυτα γινονται ευκολα και γρηγορα με ενα dob χωρις να ξεφευγεις απο τους στόχους της παρατηρησης μεσα σε μια νυχτα! Μπορεις "στα ενδιάμεσα" να μετακινεις και να βλεπεις ο,τι θελεις. Δεν ξερω αν η ισημερινη δινει τετοια πλεονεκτηματα, σιγουρα ομως εχει τα δικά της καλά.

Κωστας

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Όταν λύσεις τα φρένα της ισημερινής,μπορείς να στοχεύσεις οποιονδήποτε στόχο σε δευτερόλεπτα,αν ξέρεις πού περίπου βρίσκεται.Περιστρέφεις τον σωλήνα με αντίστοιχο τρόπο με την Dob.Στη συνέχεια βάζεις τα φρένα και παρακολουθείς όση ώρα θες!!!

Τώρα είμαι στη φάση που προσπαθώ να βρίσκω αμυδρούς στόχους από τους χάρτες της AAVSO.έχω κολλήσει ένα χαρτάκι πάνω στο σωλήνα,με τα πραγματικό πεδίο κάθε προσοφθάλμιου που έχω και,μετρώντας γωνιακές αποστάσεις πάνω στο χάρτη, προσπαθώ να κάνω αστροάλματα για τον εντοπισμό τους.Αυτό με την ισημερινή,όντως είναι δύσκολο..Αλλά πού θα μου πάει.... :evil: :evil:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Όπως και να έχει το θέμα το 8-ιντσο έρχεται!

Αν και 31 ετών χαίρομαι σαν 7χρονο!

Τερμα τα κυάλια!(σχεδόν τέρμα)

Το πακέτο πρέπει να έχει και προσ 25mm,10mm μάλλον θα πάρω και έναν barlow 3x ( 48Χ 120Χ 144Χ 360Χ) και red dot και μάλλον θα είμαι καλά.Με πείσατε!

Πάτε κάνουμε αστρο-πάρτι; :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Το πακέτο πρέπει να έχει και προσ 25mm,10mm μάλλον θα πάρω και έναν barlow 3x ( 48Χ 120Χ 144Χ 360Χ) και red dot και μάλλον θα είμαι καλά.Με πείσατε!

Παρε εναν Χ2.Ετσι θα εχεις 48,96,120,240, κ εναν μικρο ορθοσκοπικο να σου δινει κοντα στο 300.Αυτες τις μεγεθυνσεις τις θελουμε για πλανητες που ο ορθοσκοπικος εχει καλυτερη αποδοση απο τον συνδιασμο μπαρλοου-πλοσλ.

Πανω απο 300Χ σπανια θα χρησιμοποιησεις

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Οκ θα το κοιτάξω έχω και κάτι στο μυαλό μου για οδήγηση τις βάσης με step motor και χρήση pc (έχω κάνει κάτι αντίστοιχο σε έναν παντογράφο για 15kg moter χάραξης)...καλά κατσε να έρθει και αν πετύχει θα ποστάρω hardware και software.
Δημοσιεύτηκε

GeoAstrix, καλώς να το δεχθείς.

Αφού έχεις προηγούμενη εμπειρία με κιάλια, δεν θα δυσκολευθείς ιδιαίτερα με την πλοήγηση ενός dob. Τα dobs, πέραν από οικονομικά τηλεσκόπια, είναι φοβερά εργαλεία παρατήρησης, ιδίως σε μεγάλες διαμέτρους (άνω των 10 ινστών), στις οποίες μια σημερινή στήριξη, ό,τι τύπο τηλεσκοπίου κι να έφερε επάνω της, θα είχε υψηλότατη τιμή απόκτησης. Γιαυτό από τις 12 ή 14 ίντσες κι επάνω συναντάμε συνήθως dobs στους ερασιτέχνες.

Κατ'αρχάς δε ρωτησα και το άλλο ....αν το πάρω έτσι όπως το προσφέρει το Πλανητάριο μπορώ να κάνω παρατηρήσεις ή θελει και επιπλέον βαση;(νομίζω οτι δε θέλει αλλα ρωτάω για σίγουρα)

Αν νομίζεις ότι θα… στραβολαιμιάσεις κατά την παρατήρηση, λύσεις υπάρχουν: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1538&highlight=%F4%F1%E1%F0%E5%E6%DC%EA%E9+dobson

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
Όπως και να έχει το θέμα το 8-ιντσο έρχεται!

Αν και 31 ετών χαίρομαι σαν 7χρονο!

Τερμα τα κυάλια!(σχεδόν τέρμα)

Μην... ανησυχείς και εγώ κάπως έτσι ήμουν όταν το καλοκαίρι (στα 32 μου) πήρα τό ίδιο τηλεσκόπιο :D. Αντε καλώς να 'ρθει!

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Δημοσιεύτηκε

Παρε εναν Χ2.Ετσι θα εχεις 48,96,120,240, κ εναν μικρο ορθοσκοπικο να σου δινει κοντα στο 300.Αυτες τις μεγεθυνσεις τις θελουμε για πλανητες που ο ορθοσκοπικος εχει καλυτερη αποδοση απο τον συνδιασμο μπαρλοου-πλοσλ.

Πανω απο 300Χ σπανια θα χρησιμοποιησεις

Θα συμφωνήσω και εγώ. Μια παρόμοια συμβουλή ακολούθησα και μέχρι στιγμής έχει βγει πολύ σωστή. Πήρα λοιπόν τον Ultima X2 barlow και στην συνέχεια ένα telrad. Δεν ξέρω αν το red dot είναι εξίσου βολικό (φαντάζομαι ναι) αλλά ο telrad είναι πολύ μεγάλη ευκολία. Στη συνέχεια εγώ κατευθύνθηκα προς ένα hyperion 17mm με 68ο πεδίο αντί να ανέβω σε μεγένθυνση.

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Δημοσιεύτηκε

Στη συνέχεια εγώ κατευθύνθηκα προς ένα hyperion 17mm με 68ο πεδίο αντί να ανέβω σε μεγένθυνση.

Πολυ σωστα.Κ εδω που τα λεμε οι πλοσλ πρεπει σιγα σιγα να αντικατασταθουν.Οποτε δε χρειαζετε καποιος να φοβατε να παρει αλλους προσοφθαλμιους που θα του δινουν την ιδια περιπου μεγεθυνση

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Καλορίζικο το τηλεσκόπιο, είμαι σίγουρος οτι θα το ευχαριστηθείς.

πλάκα-πλάκα, οσοι εχουμε πάρει το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, θα φτιάξουμε δικό μας κλαμπ στο τέλος!!

Εγω του εχω πάρει μόνο ενα Barlow X2, και ενα φίλτρο UHC-S, στον υπόλοιπο εξοπλισμό δεν υπολογίζω ενα φίλτρο σελήνης των 8€ που το εχω χρησιμοποιήσει 2 φορές μόνο, καθώς είναι λίγο "άχρηστο", και την βάση για την ψηφιακή (και οποιαδήποτε άλλη..) μηχανή της Baader. (Παναγιώτη, μην πείς τίποτα.. :-# :cheesy: )

τι του λείπει ακόμα?

ενα προσοφθ. 6-8mm (ή ενας καλός barlow 3X), ίσως ενα φίλτρο OIII, ενα red dot finder (ή ενα telrad), και φυσικά μια EQ-5.

Ουτε απο βελτιώσεις θα το αφήσω παραπονεμένο..

Θα μπεί κάποια στιγμή ενα μαύρο βελούδο εσωτερικά του σωλήνα (Γιώργο, ακόμα δεν το έκανα.. :? ), μάλλον θα μπούν ρουλεμάν στην βάση για να μην εχει τόσο σπαστική κίνηση (ειδικά οταν εχει υγρασία τον χειμώνα), και.. θα βάλω και δυο μικρά ηχεία στην βάση, ωστε να τα συνδέω με το ραδιοφωνάκι..

εεε.....

την ποτηροθήκη δεν την αναφέρω γιατί.. θα με πάρετε με τις πέτρες!! :-#

(Οχι, Ζάντες, και blacklight δεν βάζω! δεν θα το κάνω και καρναβάλι!!)

:)

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ να κάνουμε ένα κλάμπ και "...να οργανωθούμε ρε παιδιά...".Επειδή η κατασκευή ενός DOB έιναι πολύ απλή ,σηκώνει πολλές πατεντες και καλό είναι να τις μοιραζόμαστε για αναβάθμιση απο όλες τις αποψεις (βλέπε ραδιοφωνάκι,καμια καφετιέρα ίσως ....ακόμη και κανα φουρνάκι μικροκυμάτων για καμια πιτσούλα στα γρήγορα.).

Καλα ξέφυγα ,ακόμη σε φωτό στο NET το βλέπω και άρχισα κιόλας να παραμιλάω.

Αnyway μέχρι σήμερα το έπαιζα ρομαντικός στο βουνο Μενοίκιο με τα καταπληκτικά 8Χ40!!!! μου.Τώρα ακόμη και το finder είναι 9Χ50.Αρα μόνο αυτό να είχα ευτυχισμένος θα ήμουν. :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Καλα ξέφυγα ,ακόμη σε φωτό στο NET το βλέπω και άρχισα κιόλας να παραμιλάω.

Κάτσε να δεις παραμιλητό όταν το πας για παρατήρηση και δεις κανα Κρόνο, κάνα Μ42, κάνα Σείριο (ακόμα και τα αστέρια, ειδικά τέτοιου μεγέθους φαίνονται εντυπωσιακά)....

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Και εγω εκανα σαν τρελλο παιδι οταν ηρθε το δικο μου (και ας σε περνω μια δεκαετια!)! Ομως λυπηθηκα πολυ το courier που το κουβαλησε στους τρεις οροφους μας εδω! ... τι χαρα οταν εμενα μονη μου με τα τεραστια κουτια!

Θα χαρεις παρα πολυ. Εγω πηρα και ενα Celestron Ultima Barlow απο Πλανηταριο, και δυο προσοφθαλμια, απο ebay - το ενα ειναι το Antares SWA 10 και εγινε το standard μου, ειναι καταπληκτικο.

Καλες παρατηρησεις και καθαρο ουρανο να εχουμε στις γιορτες (αλλα δεν το βλεπω!).

BTW: Δες τι κανουν μερικοι με το Dob τους για να γινε PUSH TO!http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/937949/page/0/view/collapsed/sb/9/o/all/fpart/1/vc/1

Ο Rod εχει εικονες του δικου του Dob ... και εχω κανει κατι παρομοιο με το δικο μου (παιρνοντασ ενα digital level απο το Lidl!). Μια χαρα δουλευει.

Δημοσιεύτηκε

Δε μ'ενδιαφέρει τόσο να ξέρω συντεταγμένες όσο να ακολουθώ το στόχο για παρατήρηση και αργότερα ισως για φωτογράφηση.Η εκπαίδευση στα αστροάλματα είναι πολύ σημαντική και έτσι η συντεταγμένες περνούν σε δευτερη μοίρα αν ξέρεις να πηδας πανω στ'άστρα.Αλλα ένα συστηματάκι με μοτερακια (step ή servo) και ένα εύκολο προγραμματάκι σε "χαμηλό επίπεδο" προγραμματισμού είναι οτι πρέπει.

Η εκπαίδευση στα αστροάλματα μπορεί να γίνει και με συννεφιά στο σπίτι.Αν διαθέτουμε 2 PC στο ένα τρέχουμε το Carte du Ciel με όλα τα βοηθήματα και στο άλλο pc το stellarium σαν απλό ανοιχτό ουρανό ...δεν είναι το ίδιο με την πραγματικότητα αλλα βοηθά να μάθεις αστροάλματα και γενικά την ουράνια σφαίρα.Εξάλλου σε μια βροχερή μέρα τί άλλο να κάνεις!

Για πες λίγο τι εννοείς με το digital level απο LIDL;

Δημοσιεύτηκε

Τελικά και εγώ αγόρασα το dob 8" από το πλανητάριο. Δύσκολη η αναμονή !!! Προς το παρόν κάνω τις παρατηρήσεις μου στο υπολογιστή με το

Starry night backyard που είναι πολύ ωραίο πρόγραμμα! Εύχομαι ο καιρός να μείνει καλός και να μην το χαλάσει μόλις έρθει το τηλεσκόπιο. Την φοβάμαι λίγο την συννεφιά στα Γιάννενα.

:-({|=

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης