akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Το Σάββατο αγόρασα το πρώτο μου σοβαρό προσοφθάλμιο ένα Hyperion 3.5mm..Ακόμα δυστυχώς δεν τον έχω δοκιμάσει λόγο κακοκαιρίας.Ποια είναι η γνώμη σας για την Hyperion και για αυτό το προσοφθάλμιο?Επίσης τί είναι καλύτερο...να χρησιμοποιείς μεγάλα προσοφθάλμια για μεγάλες μεγενθύσεις δηλαδή 5mm 3.5mm 3mm η να δουλεύεις μικρότερα με barlow? www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
xmavidis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά το συγκεκριμένο προσοφθάλμιο θα το χρησιμοποιήσεις πολύ λίγες φορές και μόνο όταν η ατμόσφαιρα είναι πολύ καθαρή. Τα 342,85Χ είναι κάπως πολλά για το 8". Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια μεγέθυνση αλλά απ' όσα έχω διαβάσει εδώ στο forum δύσκολα τα πράγματα. Η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση του dob 8" είναι 2χ200=400X. Με τα 342Χ είσαι κοντά στο όριο. Δεν έχω δοκιμάσει hyperion κι έτσι δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη γι' αυτούς. Science is the belief in the ignorance of the expertsRichard Feynman
ASTROFOROS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δεν θελω να σε απογοητευσω αλλα δυσκολα θα βρεις τις καταλληλες συνθηκες για να τον χρησιμοποιησεις. Τον ιδιο εχω κι'εγω και ακομα δεν τον εχω χαρει.Τωρα οσον αφορα το δευτερο ερωτημα,για ενα εμπειρο ματι ειναι καλυτερη η παρατηρηση χωρις barlow,αλλα απο θεμα χρηματων μαλλον θα πρεπει να δωσεις τα διπλασια για να εμπλουτησεις την συλλογη σου με προσοφθαλμια. Φιλικα Γιωργος
xmavidis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 ... θα πρεπει να δωσεις τα διπλασια για να εμπλουτησεις την συλλογη σου με προσοφθαλμια.Και λίγα λες... Science is the belief in the ignorance of the expertsRichard Feynman
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Ευχαριστώ παιδιά για την ταχύτατη απάντηση σας...Όπως και να έχει καλό είναι να έχεις ποιοτικούς φακούς διότι έτσι εξασφαλίζεις και ποιοτικότερη εικόνα..Διάβασα διάφορα και σε άλλα threads και κατέληξα στο συμπέρασμα πως καλό είναι να έχεις όλη την γκάμα της πραγματικής μεγένθυσης που μπορεί να σου δώσει το τηλεσκόπιο σου και ας μην τους πολυχρησιμοποιείς...πάντως πιστεύω πως ακόμη και ελάχιστες φορές να τον χρειαστώ αξίζει.Ελπίζω να έχω καλά αποτελέσματα τουλάχιστον στην σελήνη για αρχή.... www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Και εγώ με την σειρά μου ίσως σε στενοχωρήσω λιγάκι. Πιστεύω πολύ καλύτερη αγορά θα ήταν αυτή του 5αρη Hyperion που δινει 240Χ.Αυτόν έχω εγώ και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Νομιζω πως ειναι παρα πολυ μεγαλη μεγεθυνση.Ακομα και με εξειδικευμενα προσοφθαλμια για μεγαλες μεγενθυνσεις(3-4 στοιχειων),παλι θα ειχες προβλημα.Ποσο μαλλον με αυτο....... Οσο για τον barlow,με δεδομενο οτι εχουμε τουλαχιστον 2 προσοφθαλμια πριν τον αγορασουμε,πιστευω τα εξης.Ας πουμε οτι εχουμε προσοφθαλμια 32 και 20 ,οποτε με Χ2μπαρλοου θα εχουμε 32-16 και 20-10.Αρα εχουμε δωσει χρηματα για ενα 32αρι , εναν 20αρι,και εναν μπαρλοου,και εχουμε Χ10,Χ16,Χ20,Χ32.Εγω θα προτιμουσα να χρησιμοποιησω τη δαπανη του μπαρλοου,σε τριτο προσοφθαλμιο,και θα κατεληγα με τρεις προσοφθαλμιους 9,16,32.Επισης,θα ειχα την δυνατοτητα της επιλογης των ειδων(ορθοσκοπικα,ευρυγωνια,αναλογα με την χρηση του καθενος).(παντως ενας καλος μπαρλοου ποτε δεν παει χαμενος.Προσφατα αγορασα ενα binoviewer και την μερα που εφθασε, ταχυδρομουσα στην Αγγλια εναν Ultima που ειχα μονιμως κλεισμενο σε συρταρι.Λιγες ωρες μετα,συνειδητοποιησα οτι το δυοφθαλμο,δεν εστιαζε στο μικρο διαθλαστικο μου,και χρειαζομουν ........μπαρλοου Με εκδικηθηκε πιστευω,γιατι ηταν ολοκαινουργιος,και εγω τον απεσυρα. Επισης ο μπαρλοου μου εχει χρησιμευσει πολυ σε πλανητικη φωτογραφηση.Μερικες φορες σε σωστο συνδιασμο,λυνει και προβληματα eye relief )
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Καλημέρα σε όλους! Διαθέτω εδώ και (πολύ) λίγο καιρό ένα Hyperion Zomm 24-8mm και τον χρησιμοποίησα στα αστροπάρτυ με Barlow Celestron Ultima 2x στη Χαλκιδική.Παρόλη την υγρασία και τη φωτορύπανση έδωσε πεντακάθαρη εικόνα στις 300 μεγενθύσεις και έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος. Το ίδιο ικανοποιημένοι έμειναν και οι άλλοι φίλοι/κάτοχοι τηλεσκοπίων που είδαν την εικόνα που απέδωσε.Αν έχεις-πάρεις barlow φρόντισε να είναι καταρχήν καλής κατασκευής (πχ ο Ultima ειναι apo).Καλύτερα θα ήταν να αγόραζες έναν ορθοσκοπικό (πχ 6mm) και με το Barlow να έφτανες τα όρια του τήλε (200 και 400x αν διαθέτεις 8ιντσο). Φυσικά θα αποδόσει στα 400x μόνο σε πολύ καθαρή ατμόσφαιρα και εκτός φωτορύπανσης...Ναι, ο 5mm μου φαίνεται καλύτερη λύση από τον 3,5 αλλά αυτό θα το κρίνεις ο ίδιος με μια-δυο καλές δοκιμές!Η αγορά ενός προσοφθαλμίου θέλει ψάξιμο και η χρήση του μαζί με barlow είναι θέμα προσωπικής εξυπηρέτησης...Προσωπικά θα πάρω και έναν 6άρη ορθοσκοπικό και έτσι με 2 προσοφθάλμια και ένα barlow θα καλυφθώ πλήρως μέχρι τα 24mm (από 50x έως και 400x με το 8ιντσο).Όπως και να'χει καλορίζικος, καλές παρατηρήσεις και περιμένουμε εντυπώσεις! ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Μπορείς να δοκιμάσεις το εξής; Βάλε barlow x2 και τον Hyperion 3.5mm και πες μου αν μπορείς καθόλου να διακρίνεις κάτι στο φεγγάρι ή είναι όλο μια θολούρα; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Και εγώ με την σειρά μου ίσως σε στενοχωρήσω λιγάκι. Πιστεύω πολύ καλύτερη αγορά θα ήταν αυτή του 5αρη Hyperion που δινει 240Χ.Αυτόν έχω εγώ και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. nick..ίδη έχω 240Χ με barlow 2X και προσοφθάλμιο 10mm πάλι να αγόραζα την ίδια μεγένθυση? www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Μπορείς να δοκιμάσεις το εξής; Βάλε barlow x2 και τον Hyperion 3.5mm και πες μου αν μπορείς καθόλου να διακρίνεις κάτι στο φεγγάρι ή είναι όλο μια θολούρα; Χα χα χα...Αν μπορέσω έτσι να διακρίνω σελήνη τότε το τηλεσκόπιο μου δεν θα το πουλήσω ποτέ...Χμμμ μουμπλέ μουμπλέ 343Χ και ένα barlow Χ2 μας κάνει ...@#$ 686Χ καλά είναι!!!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
takis63 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Λοιπόν, έχω τον ίδιο προσοφθάλμιο και μπορώ να σου πώ ότι τις λίγες φορές που θα μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις θα τον ευχαριστηθείς. Και λέω λίγες γιατί απαιτεί πολύ καλό seeing αλλά σε αποζημιώνει. Μπορώ να σου πώ ότι μπόρεσα να διακρίνω την ερυθρά κηλίδα του Δία πολύ καθαρά και μέσα απο τη Σπάρτη χρησιμοποιώντας τον 3.5 και το 10" LXD55. Επίσης δίνει πολύ καλές εικόνες στη Σελήνη αλλά και σε διπλά αστέρια όπως διαπίστωσε ο Θανάσης (Ιανός). Ακόμη κατά τη γνώμη μου προτιμότερο να παρατηρείς χωρίς barlow. Τουλάχιστον για τα δικά μου μάτια οι εικόνες που απολαμβάνω περισσσότερο είναι απευθείας απο τα προσοφθάλμια. Τάκης Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Και εγώ αυτό πιστεύω φίλε Τάκη...Θα σας πω εντυπώσεις μόλις τον δω!!! Άσχετο αλλά μου επιτρέπεις να υποκλιθώ στο avatar σου!!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 nick..ίδη έχω 240Χ με barlow 2X και προσοφθάλμιο 10mm πάλι να αγόραζα την ίδια μεγένθυση? Δεν το ξέρα αυτό.Τότε, είσαι comple!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Καλημέρα σε όλους! :...Αν έχεις-πάρεις barlow φρόντισε να είναι καταρχήν καλής κατασκευής (πχ ο Ultima ειναι apo).Καλύτερα θα ήταν να αγόραζες έναν ορθοσκοπικό (πχ 6mm) και με το Barlow να έφτανες τα όρια του τήλε (200 και 400x αν διαθέτεις 8ιντσο). Φυσικά θα αποδόσει στα 400x μόνο σε πολύ καθαρή ατμόσφαιρα και εκτός φωτορύπανσης......Αργύρη γεια σου! Οφείλω να επισημάνω ότι ο φίλος μας akmakas διαθέτει dobsonian τηλεσκόπιο. Οποιοσδήποτε ορθοσκοπικός από 8mm και κάτω, με το ελάχιστο eye relief που διαθέτει, δοκιμάζει τα νεύρα του παρατηρητή. Αν τώρα προστεθεί κι ένας barlow πάνω του… To πράγμα βέβαια έχει αλλιώς, αν το τηλεσκόπιο διαθέτει ηλεκτρική οδήγηση. Τότε το αντικείμενο θα είναι πάντα κεντραρισμένο. Εκεί ανήκουν αυτά που έγραψες. Γενικά, οι μεγαλύτερες ωφέλιμες μεγεθύνσεις, για τους τόπους που «εγώ» παρατηρώ, κυμαίνονται συνήθως γύρω στις 200x , άντε κάποιες έως 240x. Ελάχιστες φορές έχω ανεβεί παραπάνω. Πρωταρχική σημασία δεν έχει η μεγέθυνση αυτή καθεαυτή, αλλά η ποιότητα της εικόνας και οι λεπτομέρειες που αναδεικνύονται. Φιλικά PapGeo
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου πράγματι οι μεγάλες μεγενθύσεις έχουν και τα αρνητικά τους..Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα τσιμπήσω τρίποδα με ισημερινή στήριξη γιατί...το πράγμα με πάει εκεί από μόνο του.Σιγά σιγά!! Ο ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΛΑΨ!!!! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2007 Αγαπητέ φίλε, Οπωσδήποτε ο προσοφθάλμιος που πήρες δεν είναι κακός και σίγουρα θα σου χρησιμεύσει τις νύχτες εκείνες με το πολύ καλό seeing όμως είναι γεγονός ότι άρχισες κάπως "ανάποδα" τις αγορές. Αντί, δηλαδή, το πρώτο σου "καλό" προσοφθάλμιο, όπως λες, να είναι κάποιο που θα χρησιμοποιούσες καθημερινά, τελικά είναι κάποιο χρήσιμο μεν, σπάνια δε. Μη στενοχωριέσαι, όμως, τα προσοφθάλμια μένουν και κρατούν μια ζωή! Γενικά συμφωνώ με πολλα από όσα γράφτηκαν για barlow. Χρήσιμοι, ναι, αλλά κι εγώ προτιμώ να παρατηρώ χωρίς αυτούς αν γίνεται. Επίσης, αν σκοπεύεις να αρχίσεις να φτιάχνεις ένα καλό σετ από προσοφθάλμια κάποια στιγμή θα πάρεις καλύτερα προσοφθάλμια στη θέση (δηλαδή στα mm) κάποιων υπαρχόντων. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
PapGeo Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 7, 2007 Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου πράγματι οι μεγάλες μεγενθύσεις έχουν και τα αρνητικά τους..Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα τσιμπήσω τρίποδα με ισημερινή στήριξη γιατί...το πράγμα με πάει εκεί από μόνο του.Σιγά σιγά!! Ο ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΛΑΨ!!!!Φίλε μου, μην βιάζεσαι να καταλήξεις σε συμπεράσματα. Όλες οι στηρίξεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Και οι ισημερινές δεν αποτελούν εξαίρεση, διαφορετικά, θα ήταν οι μοναδικές που θα κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Γνώρισε περισσότερο το τηλεσκόπιό σου. Φιλικά PapGeo
akmakas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 9, 2007 Λοιπόν παιδιά εχθές πήγα στην επανωμή και έστησα το τηλεσκόπιο μου στην ταράτσα ενός φίλου μου...Δεν μπορώ να πω πως ο ουρανός ήταν καθαρός αφού μπορούσες να διακρίνεις λίγα αστέρια και η σελίνη ήταν απούσα...πιστός στο ραντεβού ήταν όπως πάντα ο Δίας και η αγωνία μου κορυφώθηκε όταν τον στόχευσα με τον 3,5mm Ηyperion θέλωντας να δω τι ψάρια πιάνει..Τελικά το προσοφθάλμιο δούλεψε άψογα...Παρά την αρκετά μεγάλη μεγένθυση ο Δίας μου αποκαλύφθηκε πολύ μεγαλύτερος και αρκετά καθαρός..Είχα μια θολούρα αλλά την δικαιολογώ αφού ούτε καλό ουρανό είχα αλλά ούτε και άφησα το τηλεσκόποιο να έρθει στην εξωτερική του θερμοκρασία..Έμεινα πολύ ικανοποιημένος!!Το προσοφθάλμιο δουλεύει θαυμάσια και το εκπληκτικότερο ήταν πως είχα wide εικόνα δηλαδή ο φακός δεν εστιάζει μόνο στο κέντρο αλλά μπορείς να παρατηρίσεις και στο πλάι όπως με ένα 25mm περίπου..Έχω την έσθηση πως ότι πληρώσεις αυτό θα πάρεις,και η αγορά καλών προσοφθαλμίων για μένα πλέον είναι μονόδρομος! www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
tsolovikos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Το προσοφθαλμιο ειναι ιδανικο για πλανητες.Το εχω δοκιμασει! ......................................................................................................................
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Το προσοφθαλμιο ειναι ιδανικο για πλανητες.Το εχω δοκιμασει! Όχι ειδιαίτερα...
akmakas Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 4, 2007 Ρε παιδιά εγώ τον Hyperion τον έχω κατα ευχαριστηθεί..Δείχνει κρύσταλο..Ούτε θολούρες ούτε προβλήματα..Τον κρόνο νεφελώματα όλα φαίνονται τέλεια..Η δε σελήνη σκέτη απόλαυση..Αφου να σκεφτείτε πως τα άλλα προσοφθάλμια που έχω τα έχω παρατήσει..Σίγουρα δεν έχω πείρα από πολύ ακριβά προσοφθάλμια αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω σημαντικές αλλαγές από τα άλλα που έχω.... www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2007 Ρε παιδιά εγώ τον Hyperion τον έχω κατα ευχαριστηθεί..Δείχνει κρύσταλο..Ούτε θολούρες ούτε προβλήματα..Τον κρόνο νεφελώματα όλα φαίνονται τέλεια..Η δε σελήνη σκέτη απόλαυση..Αφου να σκεφτείτε πως τα άλλα προσοφθάλμια που έχω τα έχω παρατήσει..Σίγουρα δεν έχω πείρα από πολύ ακριβά προσοφθάλμια αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω σημαντικές αλλαγές από τα άλλα που έχω.... Βλέπεις νεφελώματα με τον Hyperion 3.5mm; Έχεις δοκιμάσει να δεις σε μικρότερες μεγενθύσεις; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kellner Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2007 ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΑΚΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΝ Televue Radian 4mm.ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ SkyWatcher Dobsonian 8\" TeleVue Barlow 3x , 31.8mm (1 1/4\")
akmakas Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 6, 2007 Βλέπεις νεφελώματα με τον Hyperion 3.5mm; Έχεις δοκιμάσει να δεις σε μικρότερες μεγενθύσεις; Καλά ο hyperion δεν είναι για νεφελώματα γιατί κάνεις βόλτες...Εκεί θέλει μικρότερες μεγενθύσεις..Αλλά ακόμη και με το 3,5 έκανα καθαρή παρατήρηση κάνοντας βόλτες.... Kellner..Περιμένω εντυπώσεις γιατί είμαι στην μπρίζα για μια αγορά κάποιου... www.retrovisions.grwww.retrosystem.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα