alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 27, 2007 Στις 18/8 είχα πάει Αλεποχώρι μαζί με τους φίλους Δημήτρη Γκιώνη (sevax) και Ανδρέα(Ανδρέας72).Θέλω λοιπόν να σας παρουσιάσω λίγα αλλά πολύ ενδιαφέροντα πλανητικά στον Κύκνο.Ήταν τόσο ενδιαφέροντα,που παρατηρούσα το καθένα πάρα πολλή ώρα,με τις γνωστές συνέπειες: Να μην προλάβω να δω πολλά!Αυτό το πρόβλημα που έχω να μη μπορώ να ξεκολλήσω από τα αντικείμενα,δε ξέρω πότε θα το ξεπεράσω!! IC5117 Διάμετρος 12" ,mag11,5v. Παιδιά,αυτό πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε!! Αρκετά εύκολος ο εντοπισμός του,αρκεί να βρίσκαμε τον ρ Κύκνου,ο οποίος φαίνεται με το μάτι με την βοήθεια των χαρτών ΙNDEX της Uranometria.Άπαξ και βεβαιωθούμε ότι βρήκαμε τον ρ Κύκνου,τότε γυρνάμε στους κυρίως χάρτες και με αστροάλματα από τον 8Χ50 ,οδηγούμαστε στο IC5117 αφού περάσουμε από το σκοτεινό B155.Το πλανητικό αυτό είναι εντυπωσιακό,γιατί,παρόλο που είναι έντονο,με ευθεία όραση δε φαινόταν με τίποτα!!!!Με το ΟΙΙΙ έδινε ρέστα,με πλάγια όραση το ίδιο,αλλά με ευθεία όραση ξαφνικά χανόταν!Έσβηνε εντελώς!! ΤΡΕΛΛΑ!!!!!! Konig12mm. NGC6884 Διάμετρος 15" ,mag10,9v. Πανεύκολος ο εντοπισμός από τον ο Κύκνου.Αυτό το πλανητικό απλώς δε σβήνει με το ΟΙΙΙ.Μου έκανε εντύπωση που με το μάτι φαινόταν σχεδόν όπως φαινόταν και με το ΟΙΙΙ.Konig12mm. NGC7026 Εδώ δε θυμάμαι από πού ξεκίνησα τα αστροάλματα για να το βρω.Διάμετρος 45" ,mag10,9v.Αυτό επιτρέπει μεγάλη μεγέθυνση.Ίσα που μπόρεσα να διακρίνω το τετράγωνο σχήμα του.Radian 5mm!! NGC7027 Διάμετρος 55" ,mag8,5v. Τεράστιο,πυκνό και έντονο!!Όση μεγέθυνση θέλετε!!!! Πανεύκολος εντοπισμός. Barlow2X με Nagler7mm! NGC7048 Διάμετρος 61" ,mag12,1v .Πολύ μεγάλο,αλλά με μεγάλη μεγέθυνση,χάνει. Konig12mm Αυτά μόνο.Ο Κύκνος είναι ψηλά ακόμα.Παραμένουν λογαριασμοί! Όσοι φίλοι έχουν δει άλλα ενδιαφέροντα πλανητικά στον Κύκνο,ας τα εκθέσουν! Όσο φθινοπωριάζει νοιώθω ότι θα μου λείπει η παρατήρηση ολοένα και περισσότερο.Ήδη μου λείπει πολύ.Γιαυτό σκοπεύω να μην αφήσω ευκαιρία για παρατήρηση ανεκμετάλλευτη... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Adam Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Δημήτρη, στην συνάντηση της ΕΑΕ ο Δημ.Μπαλάσης μας παρουσίασε ακριβώς τα "διαμάντια" του Κύκνου. Δεν πήραμε χαρτί στα χέρια μας αλλά είναι ν'ανέβει στην ιστοσελίδα της Ενωσης. Δεν μπορώ να πω αν υπάρχει, που μάλλον θα υπάρχει σε κάποια, επικάλυψη με τις παρατηρήσεις σου. Οπως και νάναι πάντως σ'ευχαριστούμε κι'εύχομαι πολλές νέες παρατηρήσεις.Καλημέρα Νίκος ΛαμπρίδηςEppur, si muoveGalileo Galilei (1564-1642)
lunar Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Μπραβο Δημητρη πολυ ωραια δουλεια. Αλλα θα πρεπει να κουραστικες λιγο να τα βρεις γιατι στον κυκνο γινετε ενας ψιλοχαμος εχει πολυ πραγμα και τα αστροαλματα πρεπει να ειναι λιγο πιο δυσκολα. ( Ειναι οντος ετσι ; ) Υ.Γ ηρθε και ο Herald-Bobroff astroatlas οποτε συντομα θα ανεβασω και το συγκρητικο για τους χαρτες . Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Μπραβο Δημητρη πολυ ωραια δουλεια. Αλλα θα πρεπει να κουραστικες λιγο να τα βρεις γιατι στον κυκνο γινετε ενας ψιλοχαμος εχει πολυ πραγμα και τα αστροαλματα πρεπει να ειναι λιγο πιο δυσκολα. ( Ειναι οντος ετσι ; ) Δημήτρη,δεν δυσκολεύτηκα για τα αντικείμενα αυτά.Το σημαντικότερο είναι να ακολουθήσεις τον σωστό δρόμο για τα αστροάλματα,αρχίζοντας από αστέρι που βρίσκεται κοντά στο στόχο σου και που εντοπίζεται εύκολα.Από εκεί και πέρα,ο ερευνητής 8Χ50 παίζει πρωτεύοντα ρόλο.Συνεχείς και προσεκτικές συγκρίσεις με τον χάρτη και όλα απλουστεύονται! Καλορίζικος (και αυτός) ο χάρτης!Αλλά θυμήσου: Εργονομία! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Δημήτρη, στην συνάντηση της ΕΑΕ ο Δημ.Μπαλάσης μας παρουσίασε ακριβώς τα "διαμάντια" του Κύκνου. Δεν πήραμε χαρτί στα χέρια μας αλλά είναι ν'ανέβει στην ιστοσελίδα της Ενωσης. Δεν μπορώ να πω αν υπάρχει, που μάλλον θα υπάρχει σε κάποια, επικάλυψη με τις παρατηρήσεις σου. Οπως και νάναι πάντως σ'ευχαριστούμε κι'εύχομαι πολλές νέες παρατηρήσεις.Καλημέρα Ευχαριστώ Νίκο!Δυστυχώς δε μπορεσα να έρθω! Κρίμα,αλλά δε πειράζει... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
filiatra Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 28, 2007 Μπράβο Δημήτρη.Πολύ όμορφα. Αυτό το πρόβλημα που έχω να μη μπορώ να ξεκολλήσω από τα αντικείμενα,δε ξέρω πότε θα το ξεπεράσω!!Να μην το ξεκολλάς.Εκεί είναι η μαγεία. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Επαναφέρω το θέμα για να εκθειάσω την παρατήρηση ενός εκ των πιο περίεργων αστρικών πλανητικών που έχω δει μέχρι σήμερα. Το NGC6881 δεν είναι ούτε το αμυδρότερο, ούτε το μικρότερο πλανητικό που έχω δει. Σίγουρα πάντως είναι το πιο δύσκολο. Έχει οπτικό μέγεθος 13,9v, φωτογραφικό μέγεθος 14,3p και διάμετρο 11-12". Η δυσκολία του όμως δεν ήταν αυτή. Ήταν η μηδενική ανταπόκριση στα φίλτρα OIII και UHC.Για να είμαι ακριβής, σχεδόν μηδενική. Εντυπωσιακά αναίσθητο!Αξίζει να αναφέρω ότι αν δεν υπήρχε αστέρι ακριβώς ίδιου μεγέθους ακριβώς δίπλα του, κάθε σύγκριση με φίλτρο θα ήταν εντελώς αδύνατη, ώστε να ξεχωρίσει. Είναι κλασικό παράδειγμα ότι μια άλλη παράμετρος που καθορίζει την δυσκολία των πλανητικών, είναι και η ανταπόκρισή τους στα φίλτρα, πέρα από την διάμετρο και τα μεγέθη. Θα ήθελα να μας έλεγε τις δικές του εντυπώσεις κάποιος που το έχει δει και από μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημήτρη, θέλεις να πεις ότι το πλανητικό αυτό γίνεται κι αυτό πιο αμυδρό με το πέρασμα φίλτρων απλά λιγότερο απ' ό,τι ένα κοινό αστέρι; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Χωρίς το φίλτρο, η διαφορά με το διπλανό αστέρι, είναι ανύπαρκτη. Και τα 2 είναι 13,9mag. Με το φίλτρο, το αστέρι χάνεται τελείως και το πλανητικό ίσα που ξεχωρίζει. Δείτε το και θα καταλάβετε για τι διαφορές μιλάμε!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2008 Δημήτρη αυτό το έχω προσέξει κι εγώ, συνήθως σε πολύ αμυδρά πλανητικά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Μ2-9 Butterfly nebula στο οποίο όταν έβαζα ένα οποιοδήποτε φίλτρο εξαφανιζόταν και δεν έβλεπα τίποτα. Για το 6881 θα το δοκιμάσω στην επόμενη εξόρμηση αν το προλάβω και θα σου πω από αυτό το thread. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα