Foehammer Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 Αγαπητοι φιλοι Εχω αποκτησει και εγω το εν λογω προσοφθαλμιο και παρακατω θα σας παραθεσω τις πρωτες εντυπωσεις μου. Σαν πρωτο δειγμα ομως επιτρεψτε μου να πω δυο λογια για το προσοφθαλμιο, κατασκευαστικα. προκειται για ιδιαιτερα συμπαγη κατασκευη, με αρκετο βαρος (οχι ομως αρκετο για να προκαλεσει προβληματα ζυγισματος σε dob). Η κινηση του προσοφθαλμιου και εν ακολουθει η μεταβολη του απο 24χιλ σε 20-16-12-8χιλ γινεται με απιστευτα ομαλο τροπο και υπαρχουν clicks για τις παραπανω θεσεις. Μπορει ομως καποιος να παρατηρησει ανετα και στις ενδιαμεσες αποστασεις. Βρηκα αρκετα δυσκολη την προσαρμογη του σαν 1.25" στον εστιαστη του 8" f/5 μου και ετσι αφου το επιτρεπουν και τηλεσκοπιο και προσοφθαλμιο, αποφασισα να το χρησιμοποιω ως 2" αποκλειστικα! Συγκεκριμενα το προβλημα μου ηταν στην βιδουλα συσφιξης του προσοφθαλμιου στον προσαρμογεα 1.25" αφου η συνολικη διαμετρος του προσοφθαλμιου ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη του προσαρμογεα ετσι η βιδουλα βρισκεται "κατω" απο το προσοφθαλμιο και δυσκολα σφιγγει/ξεσφιγγει. Το twist-up eyecup ειναι μια πολυ ομορφη λεπτομερεια και λειτουργικη θα ελεγα. Για να δουμε ομως και το κυριως θεμα...Σε επιγεια παρατηρηση, το πρωτο πραγμα που προσεξα ηταν η αισθητα λιγοτερη χρωματικη εκτροπη σε σχεση με το σταθερο, 21χιλιοστων Stratus που διαθετω. Επισης το φαινομενο kidney-beaning ειναι σχεδον ανυπαρκτο στο εν λογω προσοφθαλμιο (τουλαχιστο δεν συγκρινεται με προσοφθαλμια τυπου ED π.χ. ORION USA) Αστρονομικα... Ψες, μια και ο καιρος ηταν ιδιαιτερα καλος και η ατμοσφαιρα ειχε καθαρισει εκπληκτικα, αποφασισα να δοκιμασω το νεο μου Hyperion Zoom και σε ουρανια παρατηρηση! Μαζι με τον φιλο και εμπειρο παρατηρητη Ρολανδο, ανεβηκαμε στο καθιερωμενο μερος παρατηρησης της ΑΣΤΡ.Ε.Κ. και ξεκινησαμε την παρατηρηση!Πρωτος στοχος ο υπεροχος γαλαξιας "Γλυπτης" η NGC253. Ευκολος εντοπισμος στο ομολογουμενος στενο πεδιο των ~50 μοιρων που δινει το προσοφθαλμιο στην θεση 24χιλ. (αυτο ομως ειναι και θεμα συνηθειας...) Σταδιακο ζουμαρισμα και η αποκαλυψη στη θεση 8χιλ με φαινομενο πεδιο που σου δινει την αισθηση του να αιωρεισαι απεναντι απο τον Γαλαξια! Επομενος στοχος το Μ15 και αυτο ευκολο στον Πηγασο με το ιδιο εφφε στα 8 χιλιοστα! Αλλαγη σε barlow 2x και Τακ LE 7.5χιλ. Αισθητα λιγοτερο φως και αναλυση. Εδω μαλλον πρεπει να ενταχθει και ενας Barlow 2" στην συλλογη μου. Διπλο σμηνος στον Περσεα. Εδω το HZ (Hyperion Zoom) ΕΔΩΣΕ ΡΕΣΤΑ! Απιστευτο το πως μπορεις να σκαναρεις μια περιοχη με χαμηλη μεγεθυνση και αφου εντοπισεις μια ενδιαφερουσα λεπτομερεια, μπορεις να ζουμαρεις και να "ταξιδεψεις" μεσα στο στοχο σου. Στροφη σε M36-37-38. Εντοπισμος με χαμηλη μεγεθυνση και ζοοοουμ για προσεκτικη μελετη των σμηνων αυτων. Στροφη στο Μ31... Ενας συνηθησμενος στοχος μεταμορφωνεται! Ουδεν σχολιο για το Μ42! Αμ δε οι Πλειαδες...Κλεισιμο με το απιστευτα δυσκολο Stephan's Quintet... μια στοιβαδα γαλαξιων που αιωρειται στο κενο... ΠΡΟΣΟΧΗ ...δεν αναφερομαι στην ομορφια των στοχων αυτων οπως την εχουν κληρονομησει απο τον δημιουργο του συμπαντος..αναφερομαι στο εφφε που σου δινει το συγκεκριμενο προσοφθαλμιο. Μετατρεπει τις σταθερες, ακινητες εικονες που βλεπαμε τοσο καιρο μεσα απο τα τηλεσκοπια μας σε ζωντανα αντικειμενα, αφου σου επιτρεπει να "ταξιδεψεις" ολο και πιο κοντα τους, πολλες φορες να χαθεις στο κεντρο τους μεσα απο το απιστευτα μεγαλο πεδιο που σου δινει στα 8 χιλ! Για εμενα, κανενα προσοφθαλμιο σταθερης εστιακης αποστασης, οσο μα οσο καλης ποιοτητας και αν ειναι, Δεν μπορει να συγκριθει με τα προσοφθαλμια zoom και συγκεκριμενα με το hyperion...κανενα σταθερο προσοφθαλμιο ΔΕΝ μπορει να ζωντανεψει τα φωτονια που φτανουν στα ματια μας..εστω και αν αυτο ειναι "οφθαλμαπατη"... Μπραβο Baader... Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
0ctane Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 καλυτερα δεν θα μπορουσα να τα περιγράψω... ...και όντως... δεν ειναι η κορυφαια οπτικη απόδοση που σε συναρπάζει...αλλα η αίσθηση που σου αφήνει παίζοντας με τους στόχους και το ζουμ
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16, 2007 Πολυ ωραια περιγραφη! Το ζαχαρωνω αρκετο καιρο το συγκεκριμενο προσοφθαλμιο οποτε η καθε γνωμη με ενδιαφερει πολυ.Παρατηρησες καποια διαφορα στα ακρα του πεδιου σε διαφορετικες μεγεθυνσεις; Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
crusader Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Φίλε Foehammer, το έχω βάλει και εγώ στο μάτι πολύ καιρό και σίγουρα θα τον αποκτήσω. Μάλιστα έχω σκοπό να τον χρησιμοποιώ και για afocal φωτογράφηση. Όταν λές για το 1.25'', τι εννοείς? Δεν βιδώνει καλά? APM Astrograph 107, Baader Steeltrack Focuser, NEQ6 ProATIK 314L+, QHY5, Starlight Xp. USB Filter Wheel http://astrophotographia.blogspot.comhttp://photographiaHD.blogspot.com
planetman Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Πολύ βολικό το ζουμ όντως, το να μπορείς δηλαδή να παίζεις με τις μεγεθύνσεις αλλά προσωπικά δεν μου άρεσε γενικότερα. Με δυσκόλευε να πλησιάζω το μάτι μου εξαιτίας του πλατιού eye cap και επίσης το μικρό πεδίο στις μικρές μεγεθύνσεις ήταν απελπιστικό. Αλλά εντάξει, όλα είναι θέμα συνήθειας τελικά. ΥΓ: Και όντως το βίδωμα ξεβίδωμα είναι γρίφος. Δεν χωράνε τα δάχτυλα γύρω γύρω από τη βιδούλα... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Πολύ ωραία περιγραφή και το συγκεκριμένο ζουμ φαίνεται να υπόσχεται πολλά! Πρόσεξα ότι το δοκίμασες σε ένα f/5 σωλήνα. Πως ήταν η απόδοση στα άκρα του πεδίου; Kατά δεύτερο λόγο, μήπως έκανες κάποια σύγκριση στο κοντράστ/λεπτομέρειες που διακρίνονται στο ζουμ με κάποιο προσοφθάλμιο με λιγότερα στοιχεία - ορθοσκοπικό για παράδειγμα;Καλή συνέχεια!Φιλικά,Ηλίας.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Επειδή χρησιμοποιώ το Hyperion Zoom, μπορώ να πω οτι είναι ένα αξιοπρεπές προσοφθάλμιο που σου προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξεις την κατάλληλη μεγένθυση. Όμως με τίποτα δεν συγκρίνεται με προσοφθάλμια τύπου Nagler ή Panoptic όσο αφορά το πεδίο και το σφάλμα στα άκρα το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό στο δικό μου f5 σωλήνα. Επείσης έχει κάπως μικρό πεδίο σε μικρές μεγενθύσης κάτι που μάλλον είναι θέμα συνήθειας. Βέβαια η αίσθηση που σου προσφέρει αλλάζοντας μεγενθύσεις είναι πολύ καλή. Συνεπώς πιστεύω οτι είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που ξεκινάει να αγοράζει προσοφθάλμια καθώς τον βοηθάει να επιλέξει τη μεγένθυση που επιθυμεί και να επενδύσει κατάλληλα σε Nagler ή Panoptic τύπου προσοφθάλμια. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2007 Εξαιρετική παρουσίαση Αγάπιε!!! Επιμένω όμως να πιστεύω ότι σε βαθύ ουρανό είναι προτιμότερα τα σταθερά.Διότι πολύ απλά οι αμυδροί γαλαξίες δεν χρειάζονται μετάβαση από την μία μεγέθυνση στην άλλη,αλλά έντονο κοντράστ σε μεσαία μεγέθυνση ,στο οποίο τα zoom υστερούν. Νομίζω όμως ότι σε νεφελώματα και σφαιρωτά πράγματι θα είναι χάρμα οφθαλμών... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Foehammer Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Παρατηρησες καποια διαφορα στα ακρα του πεδιου σε διαφορετικες μεγεθυνσεις; Υπαρχει ενα ~10%, σε ολες τις μεγεθυνσεις, παραμορφωση στα ακρα του πεδιου (επρεπε να το ψαξω ομως για να το προσεξω). ...Kατά δεύτερο λόγο, μήπως έκανες κάποια σύγκριση στο κοντράστ/λεπτομέρειες που διακρίνονται στο ζουμ με κάποιο προσοφθάλμιο με λιγότερα στοιχεία - ορθοσκοπικό για παράδειγμα; Σε συγκριση με το LE 7.5mm το Υπεριων εδειχνε σαφως λιγοτερες λεπτομερειες αλλα εδινε πολυ πιο "ευχαριστες" εικονες. Παιδια, ειναι αδιαμφησβιτητο οτι ειναι προτιμοτερα τα σταθερα προσοφθαλμια ποιοτητας για "εξειδικευμενη" παρατηρηση. Το Υπεριων παιζει σε εντελως διαφορετικη κατηγορια .- Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
darkmaster Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δηλαδή καλύτερα να αποφέυγουμε τα zoom --
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Νομίζω ότι ο Αγάπιος δεν είπε κάτι τέτοιο απλά είπε ότι δεν αντικαθιστούν τα προσοφθάλμια σταθερής εστιακής απόστασης. Είναι απλά κάτι το διαφορετικό. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Αγάπιε ευχαριστούμε πολύ για τις διευκρινίσεις. Νομίζω ότι θα διευκολύνουν πολλούς φίλους εκτός από εμένα.Καλές παρατηρήσεις!Φιλικά,Ηλίας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα