Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
αυτοι οι λεβεντες απο την αμερικη μαs τους στελνουν εδω η εχουν dealers αλλα meade κτλ.και κατι αλλο ειναι ολοι απο τα18 μμ 2" δεν υπαρχουν 1.25μμ?

Μόνο η Meade ακολουθεί την πολιτική του αποκλειστικού αντιπροσώπου απο οσο γνωρίζω (ευτυχως!!)

Οσο για τους Nagler εγω μόνο 2" εχω δεί και απο ότι βλέπω και στο site δεν υπάρχουν άλλοι.

Φυσικά υπάρχουν Nagler στις 1.25" και είναι η πλειοψηφία! Δες την τέταρτη στήλη του πίνακα.

http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=144

Στεφανε στο λινκ της τελεβιου που μας στελνεις βλεπω οτι οι nagler υπαρχουν σε 1.25 απο τα 16 μμ και κατω,αυτο λεμε με τον Παναγιωτη.Εκτος αν δεν διαβαζω σωστα τον πινακα.Σε καθε περιπτωση λοιπον το προβλημα ειναι ποιον προσοφθαλμιο να προτιμησει κανενας για σοβαρη παρατηρηση σε σχετικα μεγαλου f τηλεσκοπια για να εχει αριστα αποτελεσματα χωρις να πληρωσει υπερβολικα ποσα μονο για φημη,δηλαδη συζηταμε για τον καλυτερο λογο τιμης/αποδοσης ...Και ζηταμε τη γνωμη των παιδιων που εχουν χρησιμοποιησει τους διαφορους τυπους προσοφθαλμιων για να μην κανουμε αγορες που μενουν στο ραφι,και το χειροτερο ξαναγοραζουμε αλλους για να κανουμε δουλεια.

Αποστολης ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Δημοσιεύτηκε
αυτοι οι λεβεντες απο την αμερικη μαs τους στελνουν εδω η εχουν dealers αλλα meade κτλ.και κατι αλλο ειναι ολοι απο τα18 μμ 2" δεν υπαρχουν 1.25μμ?

Μόνο η Meade ακολουθεί την πολιτική του αποκλειστικού αντιπροσώπου απο οσο γνωρίζω (ευτυχως!!)

Οσο για τους Nagler εγω μόνο 2" εχω δεί και απο ότι βλέπω και στο site δεν υπάρχουν άλλοι.

Φυσικά υπάρχουν Nagler στις 1.25" και είναι η πλειοψηφία! Δες την τέταρτη στήλη του πίνακα.

http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=144[/quote

Δημοσιεύτηκε
Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι το φως που περνά από τα άκρα (περιφέρεια) του φακού ή του ματιού, προορίζεται για τα άκρα του οπτικού πεδίου. Λάθος! Για να σχηματιστεί είδωλο στο κέντρο του οπτικού πεδίου, το φως θα συγκεντρωθεί από όλα τα σημεία του φακού (οπτικός κώνος). Για να σχηματιστεί είδωλο στην άκρη του οπτικού πεδίου, το φως θα συγκεντρωθεί επίσης από όλα τα σημεία του φακού. Επομένως η μείωση της διαμέτρου του αντικειμενικού φακού ή της κόρης του ματιού επηρεάζει εξίσου τη φωτεινότητα στα διάφορα σημεία του οπτικού πεδίου και δεν έχουμε διαβάθμιση. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν κλείνουμε το διάφραγμα ενός φωτογραφικού φακού από πχ. 5,6 σε 11. Καμία μεταβολή στο εύρος του οπτικού πεδίου, ομοιόμορφη μεταβολή στη φωτεινότητα (για καλοσχεδιασμένους φακούς).

Ακριβώς εκεί ήταν το ζήτημα, τώρα είναι σαφές!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Hi All,

I bought my first Nagler in 1984, it was the 13mm eyepiece. I still love that eyepiece. Since then I have also acquired the 4.8 Nagler which is is a very nice eyepiece too. I do have the Tele Vue 32mm, 40mm (1.25-inch) and 55mm Plossel (2-inch) and the 19 mm and 24mm Wide Field (1.25-inch) which give a 65-degree appearant field of view. I really like the 24mm it performs well.

It is interesting to note that in 1984 I asked Al if he was going to improve upon the Nagler series which at that time consisted of the 4.8, 7, 9, 11 and 13mm eyepieces. He said that that was it. Well history has proven otherwise as we all know and Tele Vue has been churning out excellent eyepieces ever since.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Αποστόλη, ένας nagler ή ένας panoptic δεν μένει ποτέ στο ράφι :) Όσο αργό τηλεσκόπιο και αν έχεις - λιγότερο απαιτητικό σε διορθωμένα προσοφθάλμια - ένα ποιοτικό προσοφθάλμιο δίνει άλλη άλλη αίσθηση. Δες το και σαν επένδυση :cheesy:

Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές:

Για παράδειγμα, στα μισά περίπου χρήματα, ο 28μμ UWAN της William Optics είναι πάρα πολύ κοντά - για μερικούς είναι ισάξιος - στην απόδοση του 31 nagler. Για την ακρίβεια όλη η σειρά UWAN είναι εξαιρετική (προσοχή: δεν ισχύει το ίδιο για τη σειρά SWAN).

Από όλα τα προσοφθάλμια που έχουν περάσει από τα χέρια μου ίσως το καλύτερο (απόδοση προς αξία) ήταν ένας 2ιντσος university konig στα 32μμ, ο οποίος έδινε γύρω στις 60 μοίρες AFOV. Στο f/10 αλλά και σε πιο γρήγορο τηλεσκόπιο η απόδοσή του ήταν σταθερά εξαιρετική. Με τέσσερα μόλις στοιχεία έδινε οξύτατο και καθαρότατο είδωλο σε όλο το πεδίο.

Η university δεν βγάζει πια αυτούς τους konig αλλά εισάγονται από την Orion (Αμερικής) στα 32, 40 και 50μμ (δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο). Οι optiluxe διατίθενται στα μισά χρήματα σε σχέση με ένα UWAN, είναι made in Japan και έχουν εξαιρετική απόδοση.

Καλές αποφάσεις και καλές αγορές!

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Σε καθε περιπτωση λοιπον το προβλημα ειναι ποιον προσοφθαλμιο να προτιμησει κανενας για σοβαρη παρατηρηση σε σχετικα μεγαλου f τηλεσκοπια για να εχει αριστα αποτελεσματα χωρις να πληρωσει υπερβολικα ποσα μονο για φημη,δηλαδη συζηταμε για τον καλυτερο λογο τιμης/αποδοσης

Για μένα τον καλύτερο λόγω τιμής/απόδοσης (απ όσα έχω δοκιμάσει) τον έχει ο Vixen.Τέλειο είδωλο κ μόνο 177 ευρώ.Εννοείτε πως οι nagler λόγο του μεγαλύτερου πεδίου που δίνουν υπερέχουν,αλλά ο αντίστοιχος 22mm κοστίζει 418 δολάρια.Περίπου 300 ευρώ χωρίς δασμούς κ μεταφορικά

...Και ζηταμε τη γνωμη των παιδιων που εχουν χρησιμοποιησει τους διαφορους τυπους προσοφθαλμιων για να μην κανουμε αγορες που μενουν στο ραφι,και το χειροτερο ξαναγοραζουμε αλλους για να κανουμε δουλεια.

Οπως σου είπε κ ο eliasg2004 ένας nagler δεν πρόκειται να μείνει ποτέ στο ράφι. :cheesy: :cheesy:

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Για παράδειγμα, στα μισά περίπου χρήματα, ο 28μμ UWAN της William Optics είναι πάρα πολύ κοντά - για μερικούς είναι ισάξιος - στην απόδοση του 31 nagler. Για την ακρίβεια όλη η σειρά UWAN είναι εξαιρετική (προσοχή: δεν ισχύει το ίδιο για τη σειρά SWAN).

Έχω κάνει σύγκριση του UWAN 7mm με τον Nagler T6 7mm στο διπλό σμήνος του Περσέα. Πραγματικά δεν είδα καμμία διαφορά. Κατάμαυρο φόντο και εξαιρετική οξύτητα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Σε πολύ μικρές μεγενθύνσεις όμως αποδίδει εξίσου με ένα panoptic ας πούμε. Εχει κανείς εμπειρία από τέτοια σύγκριση;
Δημοσιεύτηκε
ένας nagler δεν πρόκειται να μείνει ποτέ στο ράφι

Και ακόμα και αν μείνει, οτιδήποτε γράφει Televue πάνω του μεταπωλείται και εύκολα και σε καλή τιμή!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Σε καθε περιπτωση λοιπον το προβλημα ειναι ποιον προσοφθαλμιο να προτιμησει κανενας για σοβαρη παρατηρηση σε σχετικα μεγαλου f τηλεσκοπια για να εχει αριστα αποτελεσματα χωρις να πληρωσει υπερβολικα ποσα μονο για φημη,δηλαδη συζηταμε για τον καλυτερο λογο τιμης/αποδοσης

Για μένα τον καλύτερο λόγω τιμής/απόδοσης (απ όσα έχω δοκιμάσει) τον έχει ο Vixen.Τέλειο είδωλο κ μόνο 177 ευρώ.Εννοείτε πως οι nagler λόγο του μεγαλύτερου πεδίου που δίνουν υπερέχουν,αλλά ο αντίστοιχος 22mm κοστίζει 418 δολάρια.Περίπου 300 ευρώ χωρίς δασμούς κ μεταφορικά

...Και ζηταμε τη γνωμη των παιδιων που εχουν χρησιμοποιησει τους διαφορους τυπους προσοφθαλμιων για να μην κανουμε αγορες που μενουν στο ραφι,και το χειροτερο ξαναγοραζουμε αλλους για να κανουμε δουλεια.

Παναγιωτη επειδη δεν εχω αποφασισει ακομα για προσοφθαλμιο και εσυ τους εχεις δοκιμασει αν δεν σε κουραζει βοηθησε με σε παρακαλω στο εξης.Σε εναν συκεκριμενο στοχο που δοκιμασες και τους δυο,τον vixen22 και τονnagler 13 η 16τι ειδες?η ερωτηση γινεται γιατι εχουν ο ενας μικροτερη μεγεθυνση και μικροτερο πεδιο 22 και 65 ο vixen και 13 h 16 με 82 πεδιο ο nagler.Προκειται για δυο προσοφθαλμια με διαφορετικα χαρακτηριστικα και αν δεν τα δοκιμασεις δεν μπορεις να ξερεις ποιο απο τα δυο σε ευπηρετει.Αν λοιπον τα δοκιμασες σε κατι συκεκριμενο και τα δυο ας πουμε στο μ13 πρακτικα τι συμπερασμα εβγαλες? τι βλεπει ο ενας και τι ο αλλος, θα με βοηθησεις πολυ. [-( [-( [-( [-( [-(
Δημοσιεύτηκε
Συγνώμη που επεμβαίνω στη συζήτηση αλλά θέλω να πω την εμπειρία μου με ένα Nagler 13mm ενός φίλου και ίσως βοηθήσω λίγο στην επιλογή σας. Θέλω να πω λοιπόν οτι είναι ένα προσοφθάλμιο που σου προσφέρει ταυτόχρονα μεγάλη μεγένθυση-μεγάλο πεδίο-πολύ καλό contrast. Στην αναζήτησή μου ενός πολύ δύσκολου πλανητικού (του NGC 2022 ~ 12.5Mag) με βοήθησε πάαααρα πολύ. Όπως επίσης και στην παρατήρηση σφαιρωτών έχει άριστη απόδοση. Στην παρατήρηση νεφελωμάτων και γαλαξιών όμως απαιτείται μικρότερη μεγένθυση για να έχεις περισσότερη φωτεινότητα στο είδολο και μάλλον είναι καλύτερο το Vixen 22mm στην περίπτωση αυτή. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεστε και τα δύο. Ελπίζω να βοήθησα.
Δημοσιεύτηκε

Αποστόλη οι μεγεθύνσεις είναι πολύ διαφορετικές κ σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τίποτα.Οπως είπα κ ποιο πάνω ο nagler είναι nagler.Σε ποιο στόχο έβλεπα δεν θυμάμαι.Αν δε θες να δώσεις τα εκατοντάδες ευρώ για έναν nagler τότε ο Vixen είναι για μένα η τέλια επιλογή.Aν μπορέσουμε έτσι απλά να πούμε με ποιο προσοφθάλμιο θα μου άρεσε να παρατηρώ(16mm nagler vs 22mm Vixen) τότε θα διάλεγα τον Vixen.Αυτό είναι υποκειμενική άποψη.Με τίποτε δε θέλω να σε ωθήσω σε μία αγορά που ίσως να μην σ αρέσει.Ισως να μου άρεσε περισσότερο γιατί η μικρότερη μεγέθυνση δίνει φωτεινότερο είδωλο.Ισως γιατί έχει καλύτερο eye relief.Ούτε τους είχα δίπλα δίπλα να κοιτάω πότε με τον έναν πότε με τον άλλον.

1)Σίγουρα ο Vixen έχει πολύ καλό κοντράστ όπως κ ο nagler.Το ποιος έχει καλύτερο μπορούμε να το δούμε μόνο με ίδια mm προσοφθάλμια.

2)Σίγουρα ο Vixen έχει καλύτερο eye relief απ τον nagler.

3)Σίγουρα ο nagler υπερέχει σε πεδίο..

Δεν θα ήθελα με τίποτα να σου δώσω μία ξεκάθαρη απάντηση.Πιστεύω για τον εαυτό μου πως δεν έχω τόση εμπειρία ώστε να προτείνω ορθά κοφτά πάρε το τάδε προσοφθάλμιο.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παιδια σας ευχαριστω πολυ και τους δυο για τον χρονο σας και την απαντηση σας, επειδη χειαζομαι εναν προσοφθαλμιο για ανετη παρατηρηση μαλλον θα καταληξω στον vixen που ειναι πιο κοντα σε οτι ζηταω!

Ευχομαι λοιπον σε ολους μας καθαρους ουρανους και καλο κυνηγι =D> =D> =D> =D> =D>

Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη τα παιδιά έχουνε απόλυτο δίκιο.Εχω τον 20mm LV και πρόσφατα απέκτησα και τον 12mm NLV σε πληροφορώ ότι και οι δυο είναι άψογοι.Τέλειο κοντράστ αρκετά άνετο eye relief με λίγα λόγια για την τιμή που έχουνε(σε σχέση με nagler έχω και από δαύτους) είναι τέλειοι.Αξίζει τον κόπο να αποκτήσεις έναν.
Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη τα παιδιά έχουνε απόλυτο δίκιο.Εχω τον 20mm LV και πρόσφατα απέκτησα και τον 12mm NLV σε πληροφορώ ότι και οι δυο είναι άψογοι.Τέλειο κοντράστ αρκετά άνετο eye relief με λίγα λόγια για την τιμή που έχουνε(σε σχέση με nagler έχω και από δαύτους) είναι τέλειοι.Αξίζει τον κόπο να αποκτήσεις έναν.
Ανδρεα σε ευχαριστω.Σκεπτομαι να παραγειλλω εναν.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης