Μανούσος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Επειδή ενδιαφέρομαι να επενδύσω στα συγκεκριμένα και επειδή η διαφορά τιμής είναι μεγάλη μεταξύ των δύο ήθελα να ρωτήσω: Γνωρίζω οτι οι panoptic έχουν μικρότερο πεδίο από τους nagler όμως δεν γνωρίζω αν έχουν αξιόλογη διαφορά στο contrast. Από ποιά μεγένθυση και πάνω ή και κάτω είναι η διαφορά αυτή εμφανής; Για παράδειγμα για 100Χ μεγένθυση θα δω σημαντική διαφορά ή τελικά είναι μόνο το πεδίο που ουσιαστικά διαφέρει μεταξύ των δύο; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Αφού δε σε ενδιαφέρει και τόσο το πεδίο, προτίμησε τους Panoptic. Η διαφορά τιμής είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την όποια διαφορά (αν υπάρχει) στο contrast. Πάντως δεν έχω Panoptic , αλλά Nagler και Radian. Και οι 2 τύποι είναι εξωτικοί! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημήτρη (alepohori), οι radian για πλανητική τι λένε; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Έχω Radian 18mm και 5mm. Το 18mm είναι το αγαπημένο μου προσοφθάλμιο. Τέτοια κρυστάλλινη εικόνα,δύσκολα την φαντάζεσαι!! Το έχω ονομάσει "ερευνητικό" προσοφθάλμιο,επειδή το χρησιμοποιώ για αστροάλματα ,όταν ο ερευνητής 8Χ50 δε μπορεί να βοηθήσει άλλο. Δε μου δίνει μόνο αρκετά μεγάλο πεδίο,αλλά και πολύ καλό κοντράστ,για βαθύ ουρανό.Το 5mm το έχω φυσικά μόνο για πλανήτες,αλλά δεν έχω δει ποτέ μέσα από ορθοσκοπικούς και δε μπορώ να συγκρίνω. Είχα διαβάσει κάπου (νομίζω στο CloudyNights) ότι πολλοί προτιμούν τους Radian από τους όρθο. Πάντως και εδώ μιλάμε για πεντακάθαρα είδωλα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Χρησιμοποιώ και panoptic και nagler. Η διαφορά (εκτός από το μεγαλύτερο πεδίο) είναι η flat αίσθηση που έχεις στους nagler. Οι panoptic εμφανίζουν μια καμπυλότητα στο πεδίο, το οποίο από τη μια επιτρέπει τα αστέρια να είναι σημειακά μέχρι το άκρο του πεδίου, αλλά από την άλλη αυτό είναι κουραστικό στο ψάξιμο του ουρανού. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση αυτό το φαινόμενο της καμπυλότητας του πεδίου δεν είναι αντιληπτό στην παρατήρηση, μονάχα όταν πας ψάχνοντας και "ψαρεύοντας" το στόχο. Ένα άλλο σημείο είναι ότι οι panoptic έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στις χαμηλές μεγεθύνσεις (οι nagler ξεκινάνε από 31μμ, οι panoptic από 35 και 41μμ). Γενικά, θεωρώ ότι είναι συμφέρουσα η αγορά panoptic σε χαμηλές (ακόμα και μεσαίες) μεγεθύνσεις. Για μεσαίες και υψηλές μεγεθύνσεις υπερέχουν οι nagler.Ελπίζω να βοήθησα.Φιλικά,Ηλίας.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Βασικά είμαι σε σκέψη να πάρω έναν 24αρι panoptic ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο field stop (27mm) σε 1,25" => μεγαλύτερο πεδίο. Όταν λες οτι εμφανίζουν μια καμπυλότητα εννοείς οτι είναι σαν να βλέπεις μέσα από μια σφαίρα ας πούμε; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Nα ρωτησω κατι ρε μαγκες. Οταν κανετε παρατηρηση δεν σας ενοχλει να αλλαζετε συνεχεια τις κανες απο 1.25 σε 2 και αντιστροφα. Απλη ερωτηση.
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Βασικά είμαι σε σκέψη να πάρω έναν 24αρι panoptic ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο field stop (27mm) σε 1,25" => μεγαλύτερο πεδίο. Same here!
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Παιδιά δεν είχα πρόθεση να σας αποτρέψω από κάτι! Οι panoptic όπως και οι nagler είναι κορυφαία προσοφθάλμια. Δεν είναι σαν να βλέπεις μέσα από σφαίρα, απλά το πεδίο έχει μία ελαφρά καμπυλότητα, ιδιαίτερα στα άκρα - το αντάλλαγμα για να έχουμε άστρα μπίλιες από άκρη σε άκρη - η οποία - το τονίζω - δεν φαίνεται όσο κι αν προσπαθήσεις να τη δεις, στην παρατήρηση. Γίνεται αντιληπτή μονάχα όταν ψάχνει κανείς στόχους. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των panoptic είναι ευρέως γνωστό: pincushion. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού του aberration το είχα βρει στη σελίδα της Siebert optics και το επισυνάπτω.Theo-007, προσωπικά δεν με ενοχλεί, αν και λόγω μεγάλης εστιακής απόστασης του βασικού τηλεσκοπίου μου, 1.25" πρακτικά χρησιμοποιώ μόνο για πλανήτες, για μικρά πλανητικά ή διπλούς, πολύ σπάνια σε DSO.Φιλικά,Ηλίας.
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Ηλία ,σε τι τηλεσκόπιο έχεις δει το φαινόμενο αυτό; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημήτρη, σε ένα 6ιντσο f/5 αχρωματικό που έχω (τελευταίο απόκτημα ) φαίνεται αρκετά καλά. Αλλά και πάλι ΜΟΝΟ όταν ψάχνεις το στόχο, όχι όταν παρατηρείς. Στο C11 πρέπει να ψάχνεις για να το εντοπίσεις, αλλά είναι αντιληπτό.Περιττό να αναφέρω ότι τα άστρα είναι από άκρη σε άκρη όπως πρέπει να είναι σε όλες τις περιπτώσεις Φιλικά,Ηλίας.
planetman Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Εμένα πάντως στους nagler type 6 δεν μου αρέσει το λαστιχάκι των ματιών. Του 15mm panoptic με βόλευε πολύ περισσότερο. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Χρησιμοποιώ και panoptic και nagler. Η διαφορά (εκτός από το μεγαλύτερο πεδίο) είναι η flat αίσθηση που έχεις στους nagler. Οι panoptic εμφανίζουν μια καμπυλότητα στο πεδίο, το οποίο από τη μια επιτρέπει τα αστέρια να είναι σημειακά μέχρι το άκρο του πεδίου, αλλά από την άλλη αυτό είναι κουραστικό στο ψάξιμο του ουρανού. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση αυτό το φαινόμενο της καμπυλότητας του πεδίου δεν είναι αντιληπτό στην παρατήρηση, μονάχα όταν πας ψάχνοντας και "ψαρεύοντας" το στόχο. Ένα άλλο σημείο είναι ότι οι panoptic έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στις χαμηλές μεγεθύνσεις (οι nagler ξεκινάνε από 31μμ, οι panoptic από 35 και 41μμ). Γενικά, θεωρώ ότι είναι συμφέρουσα η αγορά panoptic σε χαμηλές (ακόμα και μεσαίες) μεγεθύνσεις. Για μεσαίες και υψηλές μεγεθύνσεις υπερέχουν οι nagler.Ελπίζω να βοήθησα.Φιλικά,Ηλίας. Δηλαδη φιλάρα πιστευεις πως δεν κανουν για εξερευνηση σε ευρυ πεδιο. Νομιζω ομως οτι η εξερευνηση σε ευρυ πεδιο βοηθαει τεραστια την ευρεση στοχου για παρατηρηση. Προσωπικα πιστευω πως οι χαμηλες μεγεθυνσεις αξιζουν μονο για εξερευνηση, για να βρισκεις δηλαδη στοχους. Εαν θες παρατηρηση πας σε μεσαιες. Αυτη την εντυπωση εχω εμπεδωσει. Δεν ξερω εαν με βοηθαγε ενας PANOPTIC λοιπον στην ανιχνευση στοχων. Υπαρχουν αλλες αποψεις πανω σε αυτο παιδια. Τι λενε οσοι εχουν μεταχειριστει PANOPTIC 35 και πανω. Ισχυει οτι ενα BARLOW POWERMATE 2Χ διορθωνει την καμπυλοτητα αυτη των panoptic.
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 THEO, 1) έχεις μεγαλοποιήσει μου φαίνεται το θέμα με την κυρτότητα των panoptic. Πάω στοίχημα ότι όσο και να το ψάξεις, δεν πρόκειται να το βρεις. Ξεκόλλα 2) Για μένα το πεδίο από 70 μοίρες και πάνω είναι πλεονασμός. Οι 68 μοίρες των panoptic και άλλων προσοφθαλμίων είναι πολύ βολικές, τουλάχιστον εμένα με βολεύουν πάρα πολύ. Στον nagler πρέπει να γυρίζω γύρω γύρω το μάτι μου ώστε να δω όλο το πεδίο, πράγμα που πιο πολύ με κουράζει παρά με βολεύει. Τον nagler 13mm τον πήρα επειδή τον βρήκα μεταχειρισμένο σε σχετικά καλή τιμή και ο Panoptic δεν βγαίνει σε κάτω από 15mm. Τέτοιες μεσαίες και ακόμη μεγαλύτερες μεγεθύνσεις είναι ιδανικές για σφαιρωτά. 3) Τις μικρές μεγεθύνσεις δεν θα τις χρησιμοποιήσεις μόνο για εξερεύνηση αλλά και για μεγάλους στόχους. Π.χ. το νεφέλωμα Helix με τον 18mm meade swa που έχει 68 μοίρες το απόλαυσα πολύ περισσότερο απ' ότι με τον nagler 13mm στις 82 μοίρες και αυτό διότι με τον nagler δεν έβλεπα τις άκρες του νεφελώματος παρόλο που η διαφορά στο πραγματικό πεδίο τους είναι μόλις 10% περίπου. Με πιάνεις; Στην πράξη θα δεις τι σε βολεύει. Οι θεωρίες δεν βοηθάνε και πολύ. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
THEO-007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Mα γι`αυτο ρωταω ρε συ αδερφε. Θελω να αγορασω TELEVUE. Αλλα εαν ενας panoptic δεν εχει προβλημα στην ανιχνευση στοχων θα ξεκιναγα απο κει ενω θα ειχα και περρισευμα χρηματων για να αγορασω κατι αλλο. Εαν ομως μου δημιουργει προβλημα στην ανιχνευση στοχων τι να το κανω. Εγω δεν ηξερα για το προβλημα αυτο απλα επειδη αναφερθηκε ρωταω να δω εαν οντως υφισταται. Μην παω και παρω panoptic και δεν μπορω να κανω εξερευνηση στοχων. Το θεμα ειναι τι βολευει πανω στην ανιχνευση πρωτιστως για μενα. Δεν μιλαμε για θεωρειες αλλα για δοκιμασμενες γνωμες. Και κατι αλλο. Εαν βαλουμε barlow μειωνεται το FOV του φακου.........???????
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 THEO, 1) έχεις μεγαλοποιήσει μου φαίνεται το θέμα με την κυρτότητα των panoptic. Πάω στοίχημα ότι όσο και να το ψάξεις, δεν πρόκειται να το βρεις. Ξεκόλλα 2) Για μένα το πεδίο από 70 μοίρες και πάνω είναι πλεονασμός. Οι 68 μοίρες των panoptic και άλλων προσοφθαλμίων είναι πολύ βολικές, τουλάχιστον εμένα με βολεύουν πάρα πολύ. Στον nagler πρέπει να γυρίζω γύρω γύρω το μάτι μου ώστε να δω όλο το πεδίο, πράγμα που πιο πολύ με κουράζει παρά με βολεύει. Τον nagler 13mm τον πήρα επειδή τον βρήκα μεταχειρισμένο σε σχετικά καλή τιμή και ο Panoptic δεν βγαίνει σε κάτω από 15mm. Τέτοιες μεσαίες και ακόμη μεγαλύτερες μεγεθύνσεις είναι ιδανικές για σφαιρωτά. 3) Τις μικρές μεγεθύνσεις δεν θα τις χρησιμοποιήσεις μόνο για εξερεύνηση αλλά και για μεγάλους στόχους. Π.χ. το νεφέλωμα Helix με τον 18mm meade swa που έχει 68 μοίρες το απόλαυσα πολύ περισσότερο απ' ότι με τον nagler 13mm στις 82 μοίρες και αυτό διότι με τον nagler δεν έβλεπα τις άκρες του νεφελώματος παρόλο που η διαφορά στο πραγματικό πεδίο τους είναι μόλις 10% περίπου. Με πιάνεις; Στην πράξη θα δεις τι σε βολεύει. Οι θεωρίες δεν βοηθάνε και πολύ. Συμφωνώ κι εγώ Μάνο. Εδώ εγώ έχω τον Hyperion zoom ο οποίος αυτός κι αν έχει σφάλμα σε μικρές μεγενθύσεις και μπορώ να κάνω πολύ εύκολα κάποια αναζήτηση στόχου. Το σφάλμα στον panoptic πιστεύω οτι θα είναι αμελητέο και δεν θα επηρεάζει τόσο. Γενικά οι Nagler πιστευω οτι είναι καλοί από 10mm και κάτω για πλανητική και όσο αφορά τη χρήση σε Dob. Και μιλάμε πάντα για περιορισμένα πορτοφόλια, αλλιώς αν η τσέπη βαράει τότε παίρνεις Nagler σε όλες τις μεγεθύνσεις και τελειώνεις. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει είναι αν έχουν διαγορά στο contrast και αν βλέπω ποιό οξύ το είδωλο και όχι τόσο το πεδίο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Και κατι αλλο. Εαν βαλουμε barlow μειωνεται το FOV του φακου.........??????? Πολύ καλή ερώτηση και η απάντηση είναι πως ναι, μειώνεται. Στη Σελήνη barlow 2x και nagler 13mm, οι 82 μοίρες γίνονται πολύ λιγότερες, δεν ξέρω πόσες. Δημήτρη, η οξύτητα του ειδώλου αν υπάρχει θα είναι απειροελάχιστη μην σου πω ότι ο nagler ίσως χάνει και περισσότερο φως επειδή έχει 7 στοιχεία έναντι των 6 που έχει ο panoptic (Σύγκριση μεταξύ nagler 13mm type6 και panoptic 15mm). Εγώ πάντως είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό με τον panoptic 15mm ενώ με τον nagler 13mm όχι. Ίσως φταίει το γεγονός ότι με τον panoptic είχα κάνει την 1η μου σοβαρή παρατήρηση από σκοτεινό ουρανό. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
zantespear Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Yπάρχουν και τα προσοφθάλμια pentax με τρομερές κριτικές... Σπύρος
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 1, 2007 Mα γι`αυτο ρωταω ρε συ αδερφε. Θελω να αγορασω TELEVUE. Αλλα εαν ενας panoptic δεν εχει προβλημα στην ανιχνευση στοχων θα ξεκιναγα απο κει ενω θα ειχα και περρισευμα χρηματων για να αγορασω κατι αλλο. Οταν ψάχνουμε κοιτάζουμε αστέρια κ πηδάμε απ το ένα στο άλλο φτιάχνοντας σχήματα όπως εμάς μας βολεύει μέχρι να πάμε στο πεδίο που θέλουμε.Αρα για ψάξιμο ένας προσοφθάλμιος φτάνει κ περισσεύει.Για να ψάξεις σε ενδιαφέρει μόνο το μεγάλο πεδίο.Δεν δε ενδιαφέρει ούτε αν χαλάει λίγο στα άκρα ούτε το κοντράστ ούτε τίποτα.Μόνο το πεδίο.Αφού βρούμε το πεδίο τότε παίζουμε με τα προσοφθάλμια για να βρούμε αυτόν που θα μας δώσει την μεγαλύτερη μεγέθυνση που μας επιτρέπει η ατμόσφαιρά σε σχέση πάντα με το πόσο λαμπρό είναι ένα αντικείμενο.(μην ξεχνάς πως μεγάλη μεγέθυνση ίσων σκοτεινότερο είδολο). Το θέμα είναι πότε ψάχνουμε με το προσοφθάλμιο?Σπάνια.Στο 90% φτάνει ο ερευνητής.Επίσης για να ψάξεις μέσα απ το προσοφθάλμιο θέλεις κ τον ανάλογο χάρτη.Εχεις τέτοιον?Αν όχι πρώτα πρέπει να προμηθευτείς να πειραματιστείς με τα προσοφθάλμια που έχεις να δεις πως γίνεται η δουλειά(πίστεψέ με δεν είναι εύκολο) κ μετά να ψάχνεις τί προσοφθάλμιο χρειάζεσαι για την δουλειά.Επίσης δεν είναι κ ότι καλύτερο να αλλάζεις κάννες.Είναι βαρετό. Οσων αφορά το πρόβλημα της καμπυλότητας στα άκρα του πεδίου δεν είναι τίποτε.Το έχουν κ οι υπερίωνες.(τουλάχιστον ο 13mm που έχω δοκιμάσει).Είναι μία μικρή παραχώρηση ώστε να εστιάζει το ίδιο καλά κ στα άκρα.Πάντα γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς..Οπως είχε γράψει κάποτε κ ο Σοφολόγης καλά οπτικά δεν είναι αυτά που που τα έχουν όλα τέλεια γιατί απλούστατα δεν γίνεται.Καλά οπτικά είναι αυτά που έχουν πετύχει τους καλύτερους συμβιβασμούς. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Άρα παιδιά η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ Panoptic και Nagler είναι στο πεδίο και τίποτε άλλο, ούτε παραπάνω οξύτητα ούτε ιδιαίτερες παραμορφώσεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Άρα παιδιά η μόνη ουσιαστική διαφορά μεταξύ Panoptic και Nagler είναι στο πεδίο και τίποτε άλλο, ούτε παραπάνω οξύτητα ούτε ιδιαίτερες παραμορφώσεις. Σωστό, εξάλλου χαρακτηρίζεται και απο τον ίδιο τον Al Nagler: "With the Panoptic series, Tele Vue has taken the Wide-Field concept to Nagler-like performance levels - A meaningful advance over any eyepiece in its 68 degree field class."
takis63 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Yπάρχουν και τα προσοφθάλμια pentax με τρομερές κριτικές... Άχ τι είπες τώρα βρέ Σπύρο.. Δυστυχώς εκτός απο τρομερές κριτικές έχουν και τρομερές τιμές!!! Ακριβότερα κι απο τα Nagler είναι. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Yπάρχουν και τα προσοφθάλμια pentax με τρομερές κριτικές... Άχ τι είπες τώρα βρέ Σπύρο.. Δυστυχώς εκτός απο τρομερές κριτικές έχουν και τρομερές τιμές!!! Ακριβότερα κι απο τα Nagler είναι. Σήμερα παρέλαβα τον Pentax XW10. Μου κόστισε 317ευρώ από το http://www.telescope-service.com/pentax/start/pentaxstart.html#XW.Το κενό στα 10mm καλύφθηκε. Τι λέτε για τους φακούς μου; 35mm(δε το χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου),18mm,12mm,10mm,7mm. Αν χρειαστώ μεγαλύτερες μεγεθύνσεις,υπάρχει και ο Ultima 2X. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
zantespear Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Yπάρχουν και τα προσοφθάλμια pentax με τρομερές κριτικές... Άχ τι είπες τώρα βρέ Σπύρο.. Δυστυχώς εκτός απο τρομερές κριτικές έχουν και τρομερές τιμές!!! Ακριβότερα κι απο τα Nagler είναι. Σήμερα παρέλαβα τον Pentax XW10. Μου κόστισε 317ευρώ από το http://www.telescope-service.com/pentax/start/pentaxstart.html#XW.Το κενό στα 10mm καλύφθηκε. Τι λέτε για τους φακούς μου; 35mm(δε το χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου),18mm,12mm,10mm,7mm. Αν χρειαστώ μεγαλύτερες μεγεθύνσεις,υπάρχει και ο Ultima 2X.299 E Από APM γερμανίας (πιθανών να αντιπροσωπεύονται από ακτίς) oi nagler απο τι βλέπω ξεκινάνε στα 340Ε στο πλανητάριο Alepohori απαιτώ review Σπύρος
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 2, 2007 Μεγειά λοιπόν !!! Review εννοείται ότι είναι Α Π Α Ρ Α Ι Τ Η Τ Ο !!!Καλές παρατηρήσεις!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα