Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2007 Μετά από αρκετές ημέρες δουλειάς έχω μερικές φωτογραφίες των μέχρι τώρα εργασιών μου .Θα πρέπει να τονίσω πως, αρχικά είχα εκτιμήσει πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά καθώς προχωράν οι εργασίες διαπιστώνω (για μια ακόμα φορά) πως η θεωρία από την πράξη διαφέρουν. Πάντως μεταξύ των άλλων η κατασκευή είναι και μια καλή ευκαιρία για να κατανοήσει κανείς τις λεπτομέρειες που δίνουν αξία σε ένα τηλεσκόπιο. Επίσης τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα με την κατασκευή της βάσης του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος γιατί υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να υπολογίζεις και δεν είναι πάντα εύκολο. Ευχαριστώ Δημήτρης Λείπουν οι σωλήνες. Προσεχώς τα υπόλοιπα Η βάση του πρωτεύοντος από κοντραπλακέ θαλάσσης. Η βάση του πρωτεύοντος από αλουμίνιο . Τα ξύλινα κομμάτια του τηλεσκοπίου Μερικές κατασκευές για την αράχνη του δευτερεύοντος Αρχική σχεδίαση της βάσης του πρωτεύοντος. Το πιστοποιητικό ελέγχου του πρωτεύοντος .Θα παρακαλούσα για τα σχόλια σας. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
dimpap Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Μπράβο και καλή συνέχεια ή μάλλον καλή δύναμη.Ακούγεσαι λίγο κουρασμένος από την όλη διαδικασία, είναι τόσο δύσκολο?Επίσης για την στήριξη του δευτερεύοντος θα χρησιμοποιήσεις τεφλόν?Και η τελευταία, η κατασκευή της βάσης από αλουμίνιο έγινε σε τόρνο?Και πάλι μπράβο. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 0,995 strehl= περίπου λ/14. Το ronchigram είναι εντελώς παράλληλο... http://www.rfroyce.com/standards.htm Μπορείς να βαλεις καμιά φωτογραφία πως <έδεσες> τον καθρέπτη με το mirror cell πάνω στο κουτί? Σπύρος
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Μπράβο και καλή συνέχεια ή μάλλον καλή δύναμη.Ακούγεσαι λίγο κουρασμένος από την όλη διαδικασία, είναι τόσο δύσκολο?Επίσης για την στήριξη του δευτερεύοντος θα χρησιμοποιήσεις τεφλόν?Και η τελευταία, η κατασκευή της βάσης από αλουμίνιο έγινε σε τόρνο?Και πάλι μπράβο. Dimap.Πράγματι είμαι λίγο κουρασμένος αλλά θα πρέπει να τονίσω πώς όλα τα κομμάτια ( ξύλο – μέταλλο – τεφλόν ) τα έχω κατασκευάσει όχι μία αλλά μερικά και περισσότερες φορές μόνος μου ( κοπή ξύλων – τόρνος – φρέζα …)Στην στήριξη του δευτερεύοντος μάλλον θα χρησιμοποιήσω αλουμίνιο.Όλα όσα βλέπεις από αλουμίνιο τα έκανα στον τόρνο αλλά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τελικά την βάση από κοντραπλακέ για λόγους βάρους . “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 0,995 strehl= περίπου λ/14. Το ronchigram είναι εντελώς παράλληλο... http://www.rfroyce.com/standards.htm Μπορείς να βαλεις καμιά φωτογραφία πως <έδεσες> τον καθρέπτη με το mirror cell πάνω στο κουτί? Το λ/13… είναι αυτό που αποφάσισα τώρα, να προσπαθήσω την κατασκευή. Λόγω του ότι το έχω πάλι .. αποσυναρμολογήσει για ένα τελικό βάψιμό- βερνίκωμα θα έχω φωτογραφίες οσονούπω . “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2007 Τι ωραίο κάτοπτρο είναι αυτό!!! Η ακρίβεια λείανσης είναι περίπου 0,04 wave (προφίλ πάνω αριστερά) ή αλλιώς περίπου λ/25 που σημαίνει ότι η ακρίβεια του μετώπου κύματος (p-v wavefront) είναι περίπου 1/12,5!Πράγματι κάτω αριστερά στο φύλλο μετρήσεων δίνει p-v wavefront 0,077 δηλ. λ/13! Βέβαια είναι μετρημένο σε μήκος κύματος 632,8nm (πορτοκαλί). Αν το ανάγουμε στο σωστότερο 550nm (πράσινο) έχουμε ένα κάτοπτρο με ακρίβεια λ/11. Εξαιρετικό! Να το προσέχεις! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2007 Τι ωραίο κάτοπτρο είναι αυτό!!! Η ακρίβεια λείανσης είναι περίπου 0,04 wave (προφίλ πάνω αριστερά) ή αλλιώς περίπου λ/25 που σημαίνει ότι η ακρίβεια του μετώπου κύματος (p-v wavefront) είναι περίπου 1/12,5!Πράγματι κάτω αριστερά στο φύλλο μετρήσεων δίνει p-v wavefront 0,077 δηλ. λ/13! Βέβαια είναι μετρημένο σε μήκος κύματος 632,8nm (πορτοκαλί). Αν το ανάγουμε στο σωστότερο 550nm (πράσινο) έχουμε ένα κάτοπτρο με ακρίβεια λ/11. Εξαιρετικό! Να το προσέχεις! Στέφανε, η σκέψη της κατασκευής ενός τηλεσκοπίου υπήρχε αλλά δεν το είχα αποφασίσει για τώρα. Όταν βρήκα το συγκεκριμένο κάτοπτρο σκέφτηκα να το αποκτήσω και έτσι τα πράγματα επισπεύσθηκαν. Πιστεύω πως οπτικά αυτής της ποιότητας έχουν ιδιαίτερη - διαχρονική αξία . Αλλά το να χρησιμοποιεί κανείς άριστα οπτικά όπως καταλαβαίνεις τον δεσμεύει σε μια αντίστοιχη συνολική κατασκευή (πράγμα που το προσπαθώ). Σίγουρα και θα το προσέχω ιδιαιτέρως.Ευχαριστώ Δημήτρης. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Μερικές ακόμα φωτογραφίες από τα μέχρι σήμερα. Μετά από μια ακόμα εβδομάδα εντατικών εργασιών ( απογευματινά τρίωρα ) τελικά σήμερα κατάφερα να συναρμολογήσω το τηλεσκόπιο και απομένει μόνο η βάση του. Το πρώτο φως σε νυχτερινό ουρανό ήταν το σημερινό φεγγάρι , και πραγματικά ήταν υπέροχο. Ποτέ δεν το είχα δει τόσο όμορφο μέσα από άλλο προσοφθάλμιο αλλά, μάλλον γιατί αυτή η εικόνα ήταν από το πρώτο χειροποίητο δικό μου τηλεσκόπιο. Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και χρόνια πολλά και καλά. Δημήτρης. Τι υλικό προτείνετε ώστε να κλίσει το κάτω και πάνω τμήμα του τηλεσκοπίου ( εσωτερικά περιμετρικά στα στεφάνια)??. χρόνια πολλά και καλά. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
zantespear Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2007 Τηλεσκόπιο αξιώσεων Ευχαριστώ πολύ φίλε καταλαβα τι γίνεται με το ανεξάρτητο <<δέσιμο>> του καθρέπτη στο κορμό. Κάποιες ερωτησεις ακόμα -Τι πάχος έχουν οι ακτίνες της αράχνης, από τι υλικό είναι και από που τις προμηθεύτικες?-Το άσπρο τεφλόν (?) που μπαίνει στη μεγάλη βίδα και κρατάει το καθρέπτη στη θέση του πως λέγεται και από που το προμηθεύτικες?Ευχαριστώ και πάλι Σπύρος
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2007 Κάποιες ερωτησεις ακόμα -Τι πάχος έχουν οι ακτίνες της αράχνης, από τι υλικό είναι και από που τις προμηθεύτικες? -Το άσπρο τεφλόν (?) που μπαίνει στη μεγάλη βίδα και κρατάει το καθρέπτη στη θέση του πως λέγεται και από που το προμηθεύτικες?Ευχαριστώ και πάλι Οι ακτίνες είναι κομμάτια από ατσάλινο τσέρκι που χρησιμοποιείται στο δέσιμο κιβωτίων 0,5mm Χ 20 mm. Το άσπρο είναι τεφλόν και είναι φτιαγμένο στον τόρνο, με εσωτερικό σπείρωμα m6 σε διαστάσεις που βιδώνοντας το απαλά ακουμπά το κάτοπτρο (περιμετρικά και στο επάνω μέρος ) και το συγκρατεί στην θέση του. Χρόνια πολλά Δημήτρης. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Εύχομαι σε όλους τους φίλους του astrovox η καινούργια χρόνια να είναι γεμάτη υγεία , δημιουργική και ...Ότι ποθεί ο καθένας να το έχει . Μερικές ακόμα φωτογραφίες . Καλή Χρονιά.Δημήτρης. Τμήματα της κατακόρυφης στήριξης. Ζυγίζοντας το προτού την κατασκευή της βάσης του. Καλή Χρονιά “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Μπορεί να μην είμαι ακόμα σε θέση να εκτιμήσω ένα κάτοπτρο με ακρίβεια λείανσης 0,04 wave αλλά σίγουρα είμαι σε θέση να διακρίνω το μεράκι και τη χαρά που παίρνει κάποιος κατασκευάζοντας ένα τηλεσκόπιο μόνος του.Μπράβο σου, να το χαίρεσαι! Περιμένουμε κι άλλες φωτογραφίες.Καλή χρονιά Υ.Γ: Η πιο ωραία φωτογραφία πάντως, ήταν αυτή με τα στολίδια πάνω...
xiotis33 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 !!πω ρε φίλε γειά στα χέρια σου !! και στου geonik .....μα καλα απορώ πως μπορεί να τα κάνετε......αλλά θα μου πείτε ξέρετε κατι παραπανω... και πάλι μπράβο...αα και καλή χρονιά παιδια... keep going alone......
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2008 -Μπράβο σου Δημήτρη - πολύ λεπτομερής κατασκευή - very nice !! Και όπως είπαι ο φίλος μας ο Στέφανος επίσης είναι και ο καθρέφτης καλός. Εάν θα μπορούσα να προτείνω ένα πράγμα, για ένα τηλεσκόπιο 10in τα side bearings πρέπει να είναι τουλάχιστον 6in (diameter) και τα τεφλόν pads separated 65 έως 70 degrees apart - αυτό θα εγγυησει ότι οι κινήσεις του θα είναι πολύ ομαλές. Μερικοί φίλοι λένε ότι τα side bearings πρέπει να είναι η ίδια διάμετρος με τον καθρέφτη .. Χρόνια πολλα. Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 2, 2008 Μπραβο παιδια και τα δυο ειναι φοβερα!!!! φτιγμενα με μερακι Απο ποιο βιβλιο μπορουμε να μαθουμε πως κατασκευαζεται ενα τηλεσκοπιο;; πρεπει να εχεις και καποιες γνωσεις για μια τετοια κατασκευη. Καθαρούς ουρανούς
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2008 .........το μεράκι και τη χαρά που παίρνει κάποιος κατασκευάζοντας ένα τηλεσκόπιο μόνος του. Ναι, πρέπει να έχει ‘ μεράκι ‘ ( η ψώνιο ) για να ασχοληθεί κανείς με κατασκευές αλλιώς δεν έχει και ουσία.Και η ανταμοιβή για την προσπάθεια του είναι η χαρά του ότι τα κατάφερε (αν όλα πάνε καλά ), αλλά και η εμπειρία - γνώσεις που αποκτά . για ένα τηλεσκόπιο 10in τα side bearings πρέπει να είναι τουλάχιστον 6in (diameter) και τα τεφλόν pads separated 65 έως 70 degrees apart - αυτό θα εγγυησει ότι οι κινήσεις του θα είναι πολύ ομαλές. Μερικοί φίλοι λένε ότι τα side bearings πρέπει να είναι η ίδια διάμετρος με τον καθρέφτη .. Σχετικά θέματα είχα διαβάσει αλλά, λόγω του ότι τελικά η όλη κατασκευή δεν ακολουθεί κάποιο ιδιαίτερο πρότυπο αλλά και, θα πρέπει να κάνω δουλειά με υλικά που το βρίσκω σχετικά εύκολα κατέληξα στην διάμετρο των 120 mm.Σε μερικές ημέρες που θα έχω τελειώσει και την βάση του θα ξέρω αν θα χρειαστεί να αλλάξω κάτι. Απο ποιο βιβλιο μπορουμε να μαθουμε πως κατασκευαζεται ενα τηλεσκοπιο;; πρεπει να εχεις και καποιες γνωσεις για μια τετοια κατασκευη. Σχετική αναφορά στην βιβλιογραφία κάνω στην αρχή του θέματος . Ευχαριστώ Δημήτρης. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2008 Πανεμορφο Αν οι φωτογραφιες τα λενε ολα , προσπαθω να φανταστω η χρηση του τι θα λεει !!Για τυλιγμα , εγω θα προτεινα μαυρο βελουδο το οποιο απορροφα την υγρασια . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2008 Hi Dimitri, OK, I'm impressed. Looks like you put quite a lot of time into building it. I know that these things take time, especially if you want it to turn out right. Hope to run into you at a starparty one day and see your fine telescope in person.Keep us updated as to your progress. Thanks for sharing the images. Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2008 Δημήτρη σου αξίζουν 1000 μπράβο.Εύχομαι να το αξιοποιήσεις στο έπακρο. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Dimitriskor Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Φτάνοντας στο τέλος της κατασκευής ακολουθούν μερικές ακόμα φωτογραφίες από την κατασκευή της βάσης του τηλεσκοπίου μου με μερικές τροποποιήσεις που έγιναν για να βελτιωθεί η κατανομή του βάρους και τα σημεία στήριξης . Ευχαριστώ Δημήτρης. Δοκίμασα τους τρόπους που φαίνονται στην φωτογραφία , Teflon , πλευστές μπίλιες , και ροδάκια από Teflon που και τελικά χρησιμοποίησα γιατί δίνουν την καλύτερη κίνηση. Το κάτω μέρος με τα ροδάκια από Teflon ( η κατασκευή είναι σχετικά εύκολη ) Το επάνω μέρος της βάσης . Χωρίς τους σωλήνες.Αντικαταστάθηκαν τα side bearings (ngc4565) και από 120mm έγιναν 200mmΈτσι στηρίζοντας το χαμηλότερα έχω περιορίσει στο ελάχιστο τις ταλαντώσεις. Το τηλεσκόπιο με την βάση του. “ Ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες ενδογενώς δεμένες μεταξύ τους “ . ???
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!! Συγχαρητήρια και καλό πρώτο φως!!!
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Hi Dimitri, Well done and congratulations on building a fine instrument. I guess we will wait for your report on the night of "first light" and all the fun you will no doubt have from observing. -Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
planetman Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Τι έκανες εκεί ρε φίλε; Μπράβο, Μου αρέσει πάρα πολύ εμφανισιακά. Κάθε κομμάτι φαίνεται ότι είναι διαλεγμένο. Και η ιδέα με τα ροδάκια για την ομαλή κίνηση στο αζιμούθιο πολύ καλή. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
planetman Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Τι έκανες εκεί ρε φίλε; Μπράβο, μου αρέσει πάρα πολύ εμφανισιακά. Κάθε κομμάτι φαίνεται ότι είναι διαλεγμένο. Και η ιδέα με τα ροδάκια για την ομαλή κίνηση στο αζιμούθιο πολύ καλή. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 21, 2008 Τα συγχαρητήριά μου κι απο 'μένα. Φοβερή δουλειά. Άντε καλές παρατηρήσεις... Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα