alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 29, 2007 Χθες(28/12) είχε πολύ καλό seeing στην Αθήνα. Πήρα λοιπόν τα 8Χ42 και είπα να ρίξω μια ματιά στον Ηνίοχο και στα διάφορα ανοιχτά σμήνη που έχει. Το πρώτο ήταν Czernik20. Πολύ δύσκολο με κυάλια,ειδικά με τα δικά μου,αλλά με πλάγια όραση,ξεχώριζαν πάρα πολλά αμυδρά αστεράκια με μικρή συνοχή μεταξύ τους.Πολύ ωραίο θέαμα,αλλά με μικρό τηλεσκόπιο και χαμηλή μεγέθυνση,πιστέυω πως θα είναι εντυπωσιακότερο. Το επόμενο ήταν το Stock10.Πολύ ευκολότερο,αλλά και λιγότερο εντυπωσιακό. Λαμπρότερα αστέρια,πιο άτακτα διασκορπισμένα και γενικά με ακόμα μικρότερη συνοχή και έκταση από το Czernik20. Melotte31: Πανεύκολο.Άλλη μια απόδειξη ότι καμμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει την ομορφιά ενός σμήνους! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
seti Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 ΣYMΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕ ΟΛΑ.ΑΧ ΑΥΤΗ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΗ ΝΑ ΕΚΛΕΙΠΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΚΑΠΩΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ,ΑΛΛΑ ΑΠ'ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΦΙΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΚΥΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΘΗΚΕ ΝΑ ΑΓΝΑΝΤΕΨΗ ΑΥΤΑ ΤΑ (ΑΜΥΔΡΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ) ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΟΛΛΑ,ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚ.ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Ευχαριστώ πολύ φίλε seti για τα καλά σου λόγια. έχω ξαναπει από εδώ ότι μου αρέσει πολύ να διαβάζω περιγραφές οπτικών παρατηρήσεων και εντυπώσεις από αυτές.Οι παρατηρήσεις πολύ εμπειρότερων ερασιτεχνών σίγουρα λείπει από το forum μας.Δηλαδή,πέρα από τις τακτικές συναντήσεις των συλλόγων μας,δεν βλέπω άλλες καταγραφές ή περιγραφές. Όσον αφορά τα ανοιχτά σμήνη,δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που φαίνονται καλύτερα μέσα από τηλεσκόπιο απ'ό,τι μέσα από ένα απλό ζευγάρι κυάλια.Είναι η φύση και η έκταση των αντικειμένων αυτών τέτοια,που ούτε καν στις φωτογραφίες δεν αποτυπώνεται η ιδιαίτερη ομορφιά τους. Και κάτι άλλο:Ένας γαλαξίας δεν "ανέχεται"πολλές διαφορετικές περιγραφές,σχετικά με το σχήμα ή την έκτασή του,γιατί είναι σαφή τα όριά του.Ένα ανοιχτό σμήνος όμως έχει πιο ακαθόριστα όρια και "σηκώνει" ακόμα και διαφορετικές περιγραφές! Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους/ες ΥΓ.Άλλαξα και τον τίτλο του θέματος,ώστε να μην περιοριστούμε στον Ηνίοχο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
seti Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημήτρη, έχω προσέξει σου αρέσουν τα περίεργα. Πάντα με κάνεις και ψάχνω τους στόχους που περιγράφεις. Έχεις αυτή την ικανότητα μπορώ να πω. Τώρα όμως που έχω κι εγώ την Uranometria, δεν μου ξεφεύγεις. Γιατί δεν έχει mag η Uranometria στα συγκεκριμένα σμήνη; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Γιατί δεν έχει mag η Uranometria στα συγκεκριμένα σμήνη;Πράγματι,η Uranometria έχει ελάχιστα δεδομένα για τα 3 αυτά ανοιχτα!Ίσως επειδή είναι όντως περίεργα! To The Night Sky Observer's Guide έχει πληροφορίες μόνο για το Stock10!!Προτείνει 12άρι τηλεσκόπιο με 75Χ! Είναι τύπου IV 3p(Not well detached,large rage of brightness,poor).Φυσικά η περιγραφή είναι αρκετά εκτενής!Κατά την ταπεινή μου γνώμη το Czernik20 άξιζε μιας μνείας. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 30, 2007 Δημητρη οι περιγραφες σου δεν περιγραφονται Απλα τελειες. Γιατί δεν έχει mag η Uranometria στα συγκεκριμένα σμήνη;Το Starry Night τα εχει αν και εχει απλα τα ονοματα τους Χθες(28/12) είχε πολύ καλό seeing στην Αθήνα. Πήρα λοιπόν τα 8Χ42 και είπα να ρίξω μια ματιά στον Ηνίοχο και στα διάφορα ανοιχτά σμήνη που έχει. Το πρώτο ήταν Czernik20. Πολύ δύσκολο με κυάλια,ειδικά με τα δικά μου,αλλά με πλάγια όραση,ξεχώριζαν πάρα πολλά αμυδρά αστεράκια με μικρή συνοχή μεταξύ τους.Πολύ ωραίο θέαμα,αλλά με μικρό τηλεσκόπιο και χαμηλή μεγέθυνση,πιστέυω πως θα είναι εντυπωσιακότερο. Το επόμενο ήταν το Stock10.Πολύ ευκολότερο,αλλά και λιγότερο εντυπωσιακό. Λαμπρότερα αστέρια,πιο άτακτα διασκορπισμένα και γενικά με ακόμα μικρότερη συνοχή και έκταση από το Czernik20. Melotte31: Πανεύκολο.Άλλη μια απόδειξη ότι καμμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει την ομορφιά ενός σμήνους!Παιδια δεν ξερω αν θα το πιστεψετε αλλα απο την αυλη του σπιτιου μου καθομουν και παρατηρουσα τα συγκεκριμενα με ΓΥΜΝΑ ΜΑΤΙΑ βεβαια με τα κυαλια ειναι πραγματικα υπεροχα!!!!! Γενικα ολοι η μεσα περιοχη του Ηνίοχου ειναι φοβερη, ιδικα στις περιοχες (14ur εως 19ur) μετο ματι μοιαζει σαν ενα περιεργο σμηνος οπου εχει Επιμηκυνθεί, το ιδιο και η περιοχη απο το ( χur εως το σur, και η περιοχη (Cz20 εως το ρur. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Έχει δει κανείς το Cr399 (Brocchi's Cluster); Είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αστρικός σχηματισμός, που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν είναι καν ανοιχτό σμήνος ή αστρική ομάδα, παρόλο που στους χάρτες είναι καταχωρημένο σαν ανοιχτό σμήνος!! Είναι εντυπωσιακό που τα αστέρια που το αποτελούν βρίσκονται εντελώς τυχαία στις θέσεις αυτές. Δείτε το και θα καταλάβετε... Αρκετά όμορφο, αν και πολύ ανοιχτό και άτακτο είναι και το Stock1 στην ίδια περιοχή. Και τα δύο είναι στόχοι για κυάλια, αλλά με τηλεσκοπιο και χαμηλή μεγέθυνση φαίνονται πολύ καλύτερα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Μπράβο βρε Δημήτρη που κρατάς ακόμη. Εμείς εδώ έχουμε αρχίσει να βαριόμαστε να γράφουμε. Αλλά πιστεύω θα "βοηθήσουμε" κι εμείς εν καιρώ... Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 28, 2008 Έχει δει κανείς το Cr399 (Brocchi's Cluster); Είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αστρικός σχηματισμός, που δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι δεν είναι καν ανοιχτό σμήνος ή αστρική ομάδα, παρόλο που στους χάρτες είναι καταχωρημένο σαν ανοιχτό σμήνος!! Είναι εντυπωσιακό που τα αστέρια που το αποτελούν βρίσκονται εντελώς τυχαία στις θέσεις αυτές. Δείτε το και θα καταλάβετε... Πανεμορφο ειναι ! Στο Καρλοβασι το βλεπουμε αρκετα ευκολα αν ειμαστε λιγο πιο μακρια απο τα σπιτια . Το ειδαμε και στην αστροβραδια στο Πηλιο . Πολυ ωραιος σχηματισμος κι ευκολος να βρεθει . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Πανεμορφο ειναι ! Στο Καρλοβασι το βλεπουμε αρκετα ευκολα αν ειμαστε λιγο πιο μακρια απο τα σπιτια . Το ειδαμε και στην αστροβραδια στο Πηλιο . Πολυ ωραιος σχηματισμος κι ευκολος να βρεθει . Και να σκεφτείς ότι το είδα για πρώτη φορά τυχαία κατά την επιστροφή μου από τα Χάνια! Σάρωνα το πεδίο και το είδα τυχαία. Δεν ήξερα πώς λεγόταν! Ωραίο άβαταρ, Αλέξανδρε! Από το Rainbow είναι; Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Και αυτό το Brocchi's cluster ή κρεμάστρα ή Collinder 399 (πολλά ονόματα έχει σαν κακοποιός ) το είχα ανακαλύψει τυχαίως τα καλοκαίρια μαθητής ακόμα κοιτάζοντας τον ουρανό με τα κυάλια από το χωριό καταγωγής του πατέρα μου που παραθερίζαμε. Από σκοτεινό ουρανό φαίνεται και με γυμνό μάτι σαν νεφελωματάκι.Άλλη μια "ανακάλυψή" μου ήταν το Kembel's cascade στην Καμηλοπάρδαλη επίσης εντυπωσιακή σειρά από άστρα που καταλήγει στο ανοικτό σμήνος NGC1502.Και τα δύο είναι αρκούντως εντυπωσιακοί στόχοι για κυάλια.Στην ευρύτερη περιοχή ρίσκεται και το πλανητικό νεφέλωμα NGC1501 που με το 6" f/8 νευτώνιο φαίνεται σαν ένας αμυδρός δίσκος. Ψάξτε το αν κάνετε βόλτα στην περιοχή. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα