Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Hi :)

Μία ερώτηση που αφορά όλους... μιας και μάλλον όλοι έχουν τηλεσκόπια... είτε μικρά είτε μεγάλα.

.......Σαν μικρό γκάλοπ δηλαδή.

λοιπόν...

Ποια είναι η χαμηλότερη μεγένθυνση που χρησιμοποιείτε στην παρατήρηση σας?

Πιστεύεται ότι το μεγάλο exit pupil που παίρνετε... σας προσφέρει κάτι παραπάνω?

Πόσο συχνά παρατηρείτε με την χαμηλότερη μεγένθυνση που μπορείτε να πάρετε?..(ανάλογα βέβαια με το προσοφθάλμιο πού έχετε).

Μιλάω για deep sky παρατήρηση... και πάνω σε αυτό σχετίζονται και τα ερωτήματα.

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

εγω η μικρότερη που χρησιμοποιώ, είναι 63Χ με antares W70 19mm

το μόνο σίγουρο είναι οτι σε deep sky, δίνει απίστευτες εικόνες.

αυτή είναι η αρχική μεγέθυνση, και το πολύ πολύ να βάλω και ενα barlow 2X, πολύ σπάνια χρησιμοποιώ σε deep sky διαφορετικό προσοφθάλμιο.

οσο για το exit pupil, σίγουρα είναι πολύ άνετο να μπορείς να κοιτάς τον στόχο σου 1-2cm μακριά απο το προσοφθάλμιο..

Δημοσιεύτηκε
Eγω απο τοτε που αγορασα τον hyperion zoom 8mm-24mm, μονον αυτον χρησιμοποιω.Ειναι ενας πολυ καλος φακος για τα λεφτα του!!!Οποτε η χαμηλοτερη μου ειναι στα 20mm-24mm, δηλαδη απο 50χ μεχρι 60χ. [-(

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

68X με έναν panoptic 41, ότι καλύτερο έχω δει σε χαμηλές μεγεθύνσεις. Παλαιότερα χρησιμοποιούσα ένα University MK-70 40άρη (70Χ), ο οποίος ήταν επίσης καταπληκτικός και δεν θα τον άλλαζα αν δεν έβρισκα τον panoptic σε εξαιρετική τιμή.

Τον χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά, για την ακρίβεια ξεκινώ σε κάθε αντικείμενο με αυτόν και μετά ψάχνω για μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Αρκετές φορές όμως η εικόνα είναι επαρκής με τον 41 - για παράδειγμα σε εκτεταμένα ανοιχτά σμήνη - και μετά από κάποιες αλλαγές προσοφθαλμίων πάλι γυρνώ σε αυτόν για μια τελευταία ματιά.

Το exit pupil για το βασικό μου τηλεσκόπιο (4) είναι μια χαρά, ενώ το άνετο eye-relief επιτρέπει τη χρήση του με γυαλιά (έχω μισό βαθμό αστιγματισμό - όχι τίποτα σημαντικό, αλλά σε χαμηλές μεγεθύνσεις φοράω γυαλιά).

Δημοσιεύτηκε
Την καλύτερη εντύπωση την είχα όταν χρησιμοποίησα τον 2ιντσο προσοφθάλμιο της Telescope Service TS-RK 32mm (μαμίσιο) μεγένθυση 46,8Χ όταν είδα το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Είχα την καλύτερη εικόνα και το μεγαλύτερο exit-pupil.
Δημοσιεύτηκε

:-k ... Τα ίδια με το Θέμη! :D

Ξεκινάω με 24mm (50x) και καταλήγω με 8mm και Barlow Celestron Ultima 2x (άρα 4mm και 300x).

Τα προσοφθάλμια μαμά του τήλε (10mm και 25mm) κοιμούνται εδώ και μήνες...

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Εγω εχω σαν πρωτο προσοφθαλμιο το NAGLER 26.

Eγω αντιθετα με τον αργυρη χρησιμοποιω και τα πλοσλ της σκαιγουοτσερ. Τα χρησιμοποιω ολα και παντου. Απο ηλιο μεχρι βαθυ ουρανο.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ ξεκινώ πάντα με τον 24 Konig της UO στα περίπου 44Χ.

Είναι καλός προσοφθάλμιος (πολύ καλύτερος απο τον Meade 26mm Super plossl) με λίγο σφιχτό το eye relief αλλά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα. Θα τον αλλάξω μόνο αν βρώ κανένα 24άρι Panoptic σε καλή τιμή.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Φίλε ΤΗΕΟ με το ζουμ επάνω απλά τον γυρίζω στα mm που θέλω και διορθώνω την εστίαση..

Απλά δεν έχω λόγο για βάλε-βγάλε προσοφθάλμια μιας και τα μαμά δεν είναι τόσο καλά όσο ο υπερίωνας ενώ καλύπτει τα mm και των δύο! :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Εγώ η χαμηλότερη μεγένθυνση που χρησιμοποιώ είναι γύρω στα 28X με περίπου 4mm exit pupil...

και την "πετυχαίνω" με ένα προσοφθάλμιο που κατασκεύασα ίδιος...(περίπου 32mm)

παίρνοντας τον κύλινδρο από ένα προσοφθάλμιο από το περιοδικό της Deagostini..,και

κάποια οπτικά στοιχεία (επιστρωμένα βέβαια) που είχα από διάφορους παλιούς φακούς.

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε
Η μικρότερη μεγέθυνση που χρησιμοποιώ στο 8" f/4.5 dob μου είναι 28x με προσοφθάλμιο 32mm erfle 1.25". Τη χρησιμοποιώ αρκετά συχνά όταν παρατηρώ εκτεταμένα αντικείμενα (Βόρειος Αμερική, Veil, Γαλαξίας του Barnard κλπ). Οι προσοφθάλμιοι 40mm σε διαμέτρημα 1.25" είναι άχρηστοι. Δίνουν το ίδιο πραγματικό πεδίο με τους 32mm σε χαμηλότερη μεγέθυνση.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Με το Κινεζικο 80ED και τον 31 nagler σε ενα μοναστηρι στη Σιφνο,πισσα σκοταδι, που ανεβηκα για τους Περσειδες.Οπου και το γυριζα απλως.....χανομουνα.Δεν το εβγαλα απο πανω σχεδον καθολου.
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Η χαμηλότερη μεγέθυνση που έχω χρησιμοποιήσει είναι x15.8 με το

80ED και τον f6.3 της celestron και προσοφθάλμιο panoptic 24mm.

Το πεδίο που δίνει ο συνδυασμός αυτός είναι 4.093 μοίρες .

Τα είδωλα εξαιρετικά σε όλο το πεδίο .

Φιλικά

Νίκος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης