Jump to content

Παιδιά σας παρακαλώ καταθέστε την αποψη σας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 54
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

φιλε μου εγω το εχω εδω και εναμυση με δυο χρονια και ειμαι ικανοποιημενος διοτι εχει καλη εικονα στους πλανητες στα σμηνη,στα νεφελωματα, [του ωριωνα]και αποδιδει φανταστικα σε σκοτινο ουρανο στους γαλαξιεςενω ο εστιακος λογος εναι φ5 και ειναι ετσι γρηγορο και στην φωτογραφηση με αρκετα καλες εικονες.ειναι ενα καλο τηλεσκοπιο για οπτικη παρατηρηση αλλα και για φωτογραφηση των ευκολων και ωραιων στοχων.προσεχε να μην παρεις κατι μεγαλυτερο απο 8κταρι.επειδη μετα ειναι πολυ δυσκολη η μεταφορα του.αν παρεις παραδειγμα απο 10 ιντσες και πανω η στηριξη που πρεπει να αγορασεις θα προτημας να την εχεις αποθηκευμενη στον χωρο της αποθηκευσης η να την εχεις συνεχως συναρμολογημενη μαζι με το τηλεσκοπιο σε ενα σημειο παρα προς αμεση παρατηρηση ,παρα σε καθε σου παρατηρηση να συναρμολογεις το ωραιο σου τηλεσκοπιο καθε φορα που θελεις να παρατησεις.με λιγα γραμματακια λοιπον το πολυ και 8 ιντσες.διοτι απο αυτο το σημειο και περα τα [πραγματα δυσκολευουν δραματικα/εγω προσωπικα ακομα και το 8κταρι επειτα απο τοσο καιρο θα επιθυμουσα να ειναι σε μια θεση ενος θολου επειδη.με τις πολλες παρατηρησεις εχει ξεκινησει να φθειρεται κατα καποιο τροπο.[οτι ειναι σταθερο η μικρο ειναι καλυτερο]. Ενα 150 σκαι γουωτσερ εναι προφανος καλυτερο στην μεταφορα του.ισως να ξεφυγα λιγο απο τις απορροιες σου.και τσι λοιπον αν θελεις να κοιτας μακρια παρε ενα σκαι γουωτσερ8.!!λιγο πολυ τα οπτικα σε σχεση με αλλα τηλεσκοπια της κατηγοριας του σε ιδια διαμετρο αλλαζοντας η μαρκα και μονο δεν διαφερουν και κατα πολυ!εχω και ενα μικρο για γρηγορη παρατηρηση,επειδη το 8κταρι μου οταν δεν εχω πολυ χρονο δεν προλαβένω να παρατηρησω οσα θελω, και εχει περασει ο χρονος πρεπει να το ξεστησω.ενω το μικρο το συκονω και το παω μια βολτα κατευθειαν μεσα.αλλα αν θελω να δω εναν γαλαξια π.χ.μ31 η 51 τοτε θαραλεα χωρις βαρεμαλες συναρμολογω φυσικα το μεγαλο.τα οκταρια χρειαζονται περιπου στην αρχη,στις πρωτες παρατηρησεις γυρω στα 45 λεπτα+αλο τοσο καπου εκει στα 30 με 35 για να το αποσυναρμολογησεις και παντα με μεγαλη προσοχη.οι ζημιες πληρωνονται ακριβα οσο ενα καινουριο μερικες φορες αναλογα βεβαια με την απροσεξια.και ειναι κριμα να κανεις λαθη.αν θελεις να βλεπεις αντικειμενα που βρισκονται μακρια παρε 8 αλιως πιο μικρο.τα τηλεσκοπια ειναι αυτα που αγαπαμε και ποθουμε να αποκτησουμε,δινοντας μας να δουμε μακρινα αντικειμενα στο διαστημα πιο ομορφα και εντυπωσιακα.αλλα καθε αμοιβη τους μας απετουν να τα προσεχουμε πολυ! και να αποκτησουμε την αρετη της υπομονης που παιζει συμαντικο ρολο στην προσωπικη μας ζωη.αλλα και ακομα περισσοτερο σε αυτα που απαιτουν την συνεχως συναρμολογηση και αποσυναρμολογηση τους.αυτο και το τιμημα τους.ΕΔΕΣΣΑ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΣΟΥ ΤΗΛΕΚΟΠΙΟΥ .ΑΠΛΑ ΕΙΠΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ.ΠΑΡΕ ΣΚΑΙ ΓΟΥΩΤΣΕΡ 8 ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΑΜΟΙΨΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ.ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ.ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΠΟ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφαιρεση αντιβαρων.

 

Αφαιρεση σωληνα.

 

Φίλε Theo, πρόσεχε !!!!

Αυτό που περιγράφεις και αν κυριολεκτείς είναι κλασικό λάθος!!!

Έχοντας αφαιρέσει τα αντίβαρα και αφήσει το σωλήνα μόνο του στη βάση, είναι μονάχα θέμα χρόνου κάποιο φρένο να μην έχει δέσει καλά για να φύγει ο σωλήνας αριστερά ή δεξιά και να σκάσει σε κάποιο από τα πόδια του τρίποδα - κούφια η ώρα, που λένε ...

Γι αυτό, στην αποσυναρμολόγηση, το πρώτο πράγμα που βγαίνει είναι ο σωλήνας και ΜΕΤΑ τα αντίβαρα. Αντίστοιχα, στη συναρμολόγηση βάζουμε πρώτα τα αντίβαρα και μετά το σωλήνα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν εχεις σκοπω να ασχοληθεις "σοβαρα" με την ερασιτεχνικη αστρονομια μπορεις να να πας και σε 10" ή 12" ειναι λιγο πιο βαρυς ο σωληνας 5-8 κιλα αλλα "μαζευει" περισσοτερο φως (πραγμα που θα θες σε 2-3 χρονια, αν ξεζουμισεις το 8"). Βεβαια ειναι λιγο πιο ακριβο το 10" ή 12" αλλα δεν θα χριεαστει να ξανααγορασεις τηλεσκοπιο* (αν οντως θες να ασχοληθεις "γερα"). Επισης το 10"-12" δεν πανε σε EQ5 αλλα σε EQ6 ή σε ευρω ~1500 (μονο η βαση), οποτε ξεκινας με DOB και στην συνεχεια οταν "μπεις στο κλιμα" μπορεις να παρεις και μια Ισημερινη.

Δεν λεω οτι με το 8" δεν βλεπεις καλα, μια χαρα ειναι αλλα... ανθρωποι ειμαστε και παντα θελουμε κατι μεγαλυτερο :cheesy:

 

Σε αυτο που ειπε ο Χρήστος εχει απολυτο δικιο, χρειαζεσαι ΧΩΡΟ νο το βαλεις διοτι ειναι μεγαλο + οτι εαν ειναι DOB πιανει ακομα μεγαλυτερο χωρο λογο της βασης του, αν μενεις σε διαμερισμα ειναι λιγο δυσκολο. . . το αλλο προβλημα που προκυπτει ειναι εαν εισαι σε οροφο, και εαν εχει σκαλια, γενικα αν μπορεις να βγαλεις ευκολα απο το σπιτι ](*,), και θα πρει να βρεις εναν χωρο οπου να μπορεις να παρατηρεις με αξιοπρεπια O:)

 

Οπως ειπε και ο Altinakis <Οτι βλεπεις απο το τηλεσκοπιο με το ματι να ξερεις οτι ειναι ασπρομαυρο κυριως, δεν βλεπεις χρωματα δηλ. οπως της φωτογραφιες της Nasa πχ.....> Ειδικα εαν προκειτε να παρατηρεις μεσα απο την πολη. (εγω με το 12αρι βλεπω πρασινο/πρασινομωβ μονο στο Μ42 σε σκοτεινο ουρανο).

 

 

Κατα αλλα θα χρειαστεις καποια προσοφθαλμια<αργοτερα> (εχει το τηλεσκοπιο καποια), εναν καλο ΑΤΛΑ (βλεπε Uranometria 2000) και ενα καλο βιβλιο ( πχ Nightwatchet), επισης ενα προγραμα γιατο PC πχ Carte De Ciel (δωρεαν) ή αλλιως StarryNight / Red Shift / κτλ. Και αργοτερα καποια Φιλτρα...

 

Ελπιζω να βοηθησα, γιατι αλλο ρωτουσες και αλλα σου ειπα :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε THEO δεν είπα πως είναι άσχημα τα πράγματα..

 

Αν ήταν έτσι, θα έπαιρνα και εγώ dob, πράγμα που είχα αποκλείσει (λόγω αστροφωτογράφισης αργότερα) από την πρώτη στιγμή! :lol:

 

Απλά μέχρι να βγάλω τον εξοπλισμό από το αμάξι και να το στήσω, περνάει κανένα δεκάλεπτο ΜΕ πολική ευθυγράμμιση.. Αν έκανα αστροφωτογράφιση, η πολική θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να μη χάνουν τα μοτέρ και με μια μεσαία έκθεση τα αστέρια εμφανιστούν σα γραμμές...

 

Υπόψην, με συμβουλές του giorgosgr πρώτα στήνουμε το τρίποδο και βιδώνουμε επάνω του τη βάση, τοποθετούμε τα δαχτυλίδια του σωλήνα στη στήριξη, βάζουμε αντίβαρα και κάνουμε πολική ευθυγράμμιση, και τέλος τοποθετούμε το σωλήνα στα δαχτυλίδια. Ύστερα βάζουμε προσοφθάλμιο (ή και barlow) στο σωλήνα (για να υπάρχουν πάνω όλα τα όργανα που θα χρησιμοποιήσουμε στην παρατήρηση) και μετά κάνουμε ζύγισμα!

 

Παλαιότερα το σωλήνα τον μετέφερα μαζί με τα δαχτυλίδια αλλά είναι λίγο επικίνδυνο (τσάμπα ζόρισμα του σωλήνα εκεί που είναι σφιγμένα τα δαχτυλίδια και κίνδυνος να φύγει το τήλε με κάποιο στραβοβίδωμα κατά την τοποθέτηση πάνω στη στήριξη...)

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφαιρεση αντιβαρων.

 

Αφαιρεση σωληνα.

 

Φίλε Theo, πρόσεχε !!!!

Αυτό που περιγράφεις και αν κυριολεκτείς είναι κλασικό λάθος!!!

Έχοντας αφαιρέσει τα αντίβαρα και αφήσει το σωλήνα μόνο του στη βάση, είναι μονάχα θέμα χρόνου κάποιο φρένο να μην έχει δέσει καλά για να φύγει ο σωλήνας αριστερά ή δεξιά και να σκάσει σε κάποιο από τα πόδια του τρίποδα - κούφια η ώρα, που λένε ...

Γι αυτό, στην αποσυναρμολόγηση, το πρώτο πράγμα που βγαίνει είναι ο σωλήνας και ΜΕΤΑ τα αντίβαρα. Αντίστοιχα, στη συναρμολόγηση βάζουμε πρώτα τα αντίβαρα και μετά το σωλήνα.

Φιλικά,

Ηλίας.

 

 

Το ξερω φιλαρα. Μην θεωρεις οτι ειναι γραμμενα κατα σειρα. Απλα εγραψα τι εργασιες κανω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες συμβουλές σας για ακόμη μια φορά.Μάλλον θα αγοράσω το Skywatcher βέβαια με προβληματίζει να πάρω ενα Skywatcher dob 10'' αλλα με προβληματίζει το μέγεθος του και οτι πρεπει να το σκουνταω για να ακολούθεί ένα στοχο επίσης με προβληματίζει οτι εκτος απο τα λεφτά που θα πρέπει να δώσω για προσοφθάλμιους θα πρέπει να δώσω και 1500ε για την ΕQ 6 βέβαια έχει δίκιο ο φίλος που μου είπε οτι μετα αν θέλω να πάρω μεγαλύτερο θα μου βγει πιο ακριβά,το σκέφτομαι κι αυτο αλλα σας με προβληματίζει ](*,) το σκούντημα μου φαίνεται οτι θα είναι δύσκολο και θα θέλει υπομονή.Αν γίνετε ανεβάστε μια photo που να φαίνεται το μεγεθος ενό 10'' δηλαδη εννοώ να είναι και ένας ανθρωπος μπροστα για να καταλαβω για τι μέγεθος μιλάμε. :shock: :shock: #-o
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το σκούντημα μου φαίνεται οτι θα είναι δύσκολο και θα θέλει υπομονή

 

Μη νομίζεις ότι πρέπει το τηλεσκόπιο να είναι σε διαρκή κίνηση

Αυτό συμβαίναι όταν χρησιμοποιείς πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις

(π.χ. πλανητική παρατήρηση)

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πας σε μια αστροπαρατήρηση

και να δείς από κοντά τα είδη των τηλεσκοπίων, το μέγεθος τους αλλά και

τις εικόνες του ουρανού που προσφέρουν.

Φιλικά

Δημήτρης

 

CELESTRON Dob

 

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά επεσε το μάτι μου και στο SKYQUEST XT8" σκέφτηκα μήπως πάρω αυτό για αρχή και αγοράσω μια HEQ-5 syntrek αργότερα θέλω την γνώμη σας. :shock: :-k Παιδιά αν πάρω Dob 8'' ποιάς μάρκας να πάρω

 

1) SKYQUEST XT8" Orion

 

2)StarHopper 8'' Celestron

 

3)Skywatcher 8''

 

4) Lightbridge (φαντάζομαι οτι δεν μπαίνει σε ισημερινη) :?:

 

5)GSO (αλλα είναι 10'' και δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ογκόδη είναι αν δεν το δω) :!: Μιά φωτο ενος 10'' ρε παιδιά που να φαίνεται το μέγεθος του.

 

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν τα οπτικά είναι ίδια ανάμεσα στο Skywacher 8''

kai sto DOB 8'' skywatcher

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

.Αν γίνετε ανεβάστε μια photo που να φαίνεται το μεγεθος ενό 10'' δηλαδη εννοώ να είναι και ένας ανθρωπος μπροστα για να καταλαβω για τι μέγεθος μιλάμε. :shock: :shock: #-o

Εδω μπορεις να δεις το 12.5"αρι μου.http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6266&highlight=%E4%F1%EF%EC%EF

 

Εδω εχει γενικα φωτογραφιες απο τηλεσκοπια.http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=12

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά επεσε το μάτι μου και στο SKYQUEST XT8" σκέφτηκα μήπως πάρω αυτό για αρχή και αγοράσω μια HEQ-5 syntrek αργότερα θέλω την γνώμη σας. :shock: :-k Παιδιά αν πάρω Dob 8'' ποιάς μάρκας να πάρω

 

1) SKYQUEST XT8" Orion

 

2)StarHopper 8'' Celestron

 

3)Skywatcher 8''

 

4) Lightbridge (φαντάζομαι οτι δεν μπαίνει σε ισημερινη) :?:

 

5)GSO (αλλα είναι 10'' και δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ογκόδη είναι αν δεν το δω) :!: Μιά φωτο ενος 10'' ρε παιδιά που να φαίνεται το μέγεθος του.

 

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν τα οπτικά είναι ίδια ανάμεσα στο Skywacher 8''

kai sto DOB 8'' skywatcher

 

Παιδιά εκτος απο τα παραπανω που θέλω να με βοηθήσετε να καταλήξω σε μια επιλογη Dobson θέλω να με βοηθήσετε να καταλήξω(βέβαια με βηθήσατε πολυ αλλα εξετάζω ακόμα μια περίπτωση) και σε Νευτ με ισημερινή λοιπον ξαναδιαβάζοντας απο την αρχη το μπλογκ μου κατάλαβα

απο τα λεγόμενα σας οτι το Bresser στο μόνο πράγμα που υσταιρεί ειναι η στήριξη κατα τα αλλα τα οπτικά του δηλαδη είναι ίδια η και ανώτερα??επίσης θα μπορούσα να βάλω ένα 10'' σε HEQ5 Syntrek.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ Το ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ενος ΑΡχ [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< :oops: αριου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πραγματα ειναι πολυ απλα φιλε μου σχετικα με τα δυο SKYWATCHER.

 

Τα τηλεσκοπια ειναι τα ιδια με την διαφορα οτι το DOB ειναι ελαχιστα μεγαλυτερο σε εστιακη αποσταση (200 mm) αλλα το NEYΤΩΝΕΙΟ εχει εστιακο λογο F5 εναντι F6 του DOB δηλαδη εχει καλυτερο εστιακο λογο για αστροφωτο. Μεγεθυνση εχουν την ιδια.

 

Εαν σε ενδιαφερει η παρατηρηση τοτε ενα DOB ειναι πιο φθηνο χρηματικα γιατι δεν εχει ισημερινη βαση αλλα δεν μπορει ομως να ψαξει συντεταγμενα τον ουρανο.

 

Εαν στο μελλον θελησεις να τραβηξεις και φωτογραφιες βαθεως ουρανου τοτε ιδανικο ειναι το ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ το οποιο παιρνεις τωρα με την ισημερινη χωρις μηχανισμο και κανεις τις παρατηρησεις σου και αργοτερα εαν θελεις να ασχοληθεις με την φωτογραφια τοτε αγοραζεις απλα τον μηχανισμο κινησεις τον οποιο τοποθετεις στο τηλεσκοπιο και εισαι ετοιμος. Γλυτωνεις ουσιαστικα μια βαση η οποια στο τελος θα σου μεινει.

 

Εαν σκοπευεις κατα την αποψη μου να ασχοληθεις με την αστροφωτο θα ειναι καλυτερα να παρεις το νευτωνειο με την ισημερινη απο τωρα ωστε να μην εχεις περιττα εξοδα με αγορα νεας βασης μετα.

 

Εγω αυτα εχω να σου παραθεσω. Εαν θες να δεις το σκεπτικο που χρησιμοποιησα εγω βρισκεται εδω........

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7138

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Aκριβως οπως τα λεει ο THEO-007.

Αλλα μπορεις, να ξερεις, πριν καλα καλα παρεις το πρωτο σου τηλεσκοπιο, αν θα ασχοληθεις με την αστροφωτογραφια?

Συνηθως ετσι γινεται βεβαια αλλα υπαρχουν και εξαιρεσεις, ή κανω λαθος?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπες εδώ και πάρε μια ιδέα για το μέγεθος στα Dob:

 

http://www.telescope-service.com/OrionUSA/dobs/dobs.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι φωτογραφιες θα σε μπερδεψουν και θα σου δωσουν λαθος εντυπωση.

 

Εφοσον δεν μπορεις να το δεις απο κοντα λοιπον.

 

Παρε ενα χαρτονι και ενα μετρο, και μετρησε.

 

Κοντα εναμιση μετρο μηκος, και 26 ποντους διαμετρος σωληνα (ο κυκλος που θα κανεις στο χαρτονι).

 

Εκει εισαι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ο,τι όταν σου έρχονται (ανεξαρτήτου διαμέτρου), είναι μεγαλύτερα απο όσο τα περίμενες να είναι! :shock:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οτι κόλπα με χαρτόνια και να κανεις δεν μπορείς να πάρεις πραγματική ιδέα παρα μόνο αν τα δεις από κοντά. Φίλε μερικά στοιχεία να βάλεις στον υπολογισμό σου: τα ντόπσον δεν είναι σχεδιασμένα για φωτογράφηση και πολλές φορες οι σωλήνες τους εχουν πρόβλημα εστίασης σε primary focus με DSLR / web cameras. Αρα δεν είναι απλά πάρε μια GEM αργότερα και βάλτο πάνω. Τα μεγάλα (πχ 10'') δεν μπαίνουν σε HEQ5, θες EQ6. Για εμένα και το 8'' είναι οριακό σε (H)EQ5, τουλάχιστον για σοβαρή φωτογράφιση, ιδίως με αλουμινένιο τρίποδα. Η φωτογράφιση θέλει χρόνο, υπομονή και ΧΡΗΜΑ, η κλασσική συμβουλή είναι ξέχνα την για πολύ καιρό μέχρι να "ψηθείς" και να είσαι σίγουρος ότι θες να την κάνεις.

 

Οποτε σου μένει η παρατήρηση για αρχή. Εκεί θες μεγάλη διάμετρο για να δεις μπόλικα και να το ευχαριστηθείς και να "κολλήσεις", αλλά μεγάλη διάμετρος σημαίνει όγκος και βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις που εξετάζεις (ντοπς 8''-10'' ή 8'' σε GEM) ο χρόνος προετοιμασίας για παρατήρηση ΔΕΝ ειναι μεγάλος. ΔΕΝ χρειάζεσαι καν ακριβη πολική ευθυγραμμιση για να κάνεις παρατήρηση με GEM, μια στο περίπου φτάνει. Δεν θες καθολου ευθυγραμμιση με ντοπς. Ειναι ποιο εύκολο το ντοπς στην κίνηση στην αρχή, αλλα την μαθαίνεις και την κίνηση της GEM. Και τα ζυγίσματα κλπ δεν ειναι τίποτα. Ο χρόνος για να βρεις τους στόχους σου είναι παρόμοιος - οχι, τα settings circles της GEM ΔΕΝ ειναι ακριβείας, θέλεις starhoping και τεχνικές εύρεσης (πχ με telrad/rigel/red dot finder) ούτως ή άλλως.

 

Αρα ποια ειναι τα πιθανά κριτήρια σου;

 

1) Ποσο σκοτεινος ειναι ο ουρανος σου;

2) Ποσα κιλα ειναι το καθένα και ποσο συχνα πρεπει να κουβαλας αυτα τα κιλα και που; Και με τι ; αμαξι; χωραει η σωλήνα μεσα; Το καλύτερο τηλεσκόπιο ειναι αυτο που βλέπει συχνά τα άστρα και αν το φαει η ντουλάπα βράστα.

3) Ποσα λεφτα θες να διαθέσεις, υπολογίζοντας ΚΑΙ καποια παρελκόμενα (πχ ενα red dot, κανένα barlow, ισως κανενα καλο προσοφθάλμιο ή/και ένα ζοομ; ). Μην νομίσεις ότι πήρες το τηλεσκόπιο και καθάρισες. Τα τηλεσκοπια ειναι οι "κραχτες" για τα μαγαζιά, τα κέρδη βγαίνουν από τα αξεσουάρ.

4) Τι χρόνο μπορεις να διαθέσεις στο χόμπι;

 

Κανένας δεν μπορεί να παρει την απόφαση για εσενα, μόνο εσύ. Δες προηγούμενες αναζητήσεις άλλων εδώ μέσα. Αν μπορείς κανόνισε και πηγαινε σε αστροπάρτυ, ειναι ο μονος σίγουρος τρόπος να αποφασισεις σωστα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου,

 

Πιστεύω πήρες μια ιδέα από απόψεις και γνώμες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα σου συνιστούσα, τώρα που έχεις αποκτήσει μια εικόνα, να παρευρεθείς σε ένα αστροπάρτυ. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν κάποια πράγματα καθώς και να δεις από κοντά τον εξοπλισμό. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να εκτιμήσεις και να κρίνεις τί είναι αυτό που σου αρμόζει. Την τελική απόφαση θα την πάρεις εσύ άλλα θεωρώ ότι πρέπει να πας σε μια τέτοια συνάντηση έτσι ώστε να γνωρίσεις άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν στην τελική απόφαση και που ουσιαστικά θα πηγαίνεται μαζί για παρατήρηση στο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που σου λέω.

 

Σου εύχομαι καλή αρχή και καθαρούς ουρανούς...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εδω μπορεις να δεις το 12.5"αρι μου.http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6266&highlight=%E4%F1%EF%EC%EF

 

Εδω εχει γενικα φωτογραφιες απο τηλεσκοπια.http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=12

Αδιάκριτη ερώτηση

Πού σκαρφαλώνεις για να δείς από το προσοφθάλμιο όταν σκοπεύεις προς το ζενίθ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nompi αν προκειτε να παρεις 8" τοτε παρε το με την μια πανω στην HΕQ5.

Τωρα αν θες να παρεις μεγαλυτερο...εκει θελει λιγο σκεψη.

 

Αδιάκριτη ερώτηση

Πού σκαρφαλώνεις για να δείς από το προσοφθάλμιο όταν σκοπεύεις προς το ζενίθ?

Πανω στην σκαλα, 3ο-4ο ή και 5ο σκαλι. :mrgreen:

(αυτη στην φωτο εσπασε, τωρα εχω μια νεα πιο μεγαλη).

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης