Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πως μπορούμε να δούμε αν έχουμε σφαιρική εκτροπή και τι μπορούμε να κάνουμε για να την διορθώσουμε?

Ενοείται ότι το colimation είναι εντάξει τσεκαρισμένο με δύο όργανα, με απλό και με laser. Οταν όμως πηγαίνω σε μεγάλες μεγενθύνσεις 250 και άνω δημιουργείται γύρω από το αστέρι μιά φωτεινή ομίχλη. Σε πλανήτες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Εν τω μεταξύ έχω παρατηρήσει ότι μετα το colimation κοιτώντας μεσα στον εστιαστή και από κάποια σταθερή απόσταση ότι το κέντρο που βλέπουμε το μάτι δεν είναι ακριβώς στο κέντρο του κύκλου αλλά ένα ελάχιστο πιό πέρα.

Και όμως εκεί είναι ευθυγραμισμένο και ελεγχμένο. Μήπως κάτι δεν πάει καλά?

Προσπάθησα να κάνω στάρ τέστ και μικροδιόρθωση αλλά δεν βοηθάει το seeing.

Κόμη σε μεγενθύνσεις μέχρι και 200χ δεν έχω.

Συμβαίνει κάτι ή έτσι είναι και τα δικά σας?

Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου τα έχει μπερδέψει λίγο. Όταν λέμε σφαιρική εκτροπή, εννοούμε το σφάλμα που έχει το πρωτεύον κάτοπτρο (για νευτώνεια) ή αντικειμενικός φακός (για διοπτρικά) το οποίο ωφείλεται σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να το διορθώσουμε. Έτσι όπως περιγράφεις το πρόβλημα μάλλον είναι απευθυγραμμισμένο το τηλεσκόπιό σου. Κάνε collimation χωρίς laser, με το μάτι. Επίσης και τέλεια ευθυγράμμιση να έχεις κάνει αν δεν το επιτρέπει το seeing θα τα βλέπεις πάλι θαμπά ακόμη και σε χαμηλή μεγένθυση. Εμένα μου έχει τύχει βραδιά να μην μπορώ να εστιάσω ακόμη και κάτω από 200Χ.
Δημοσιεύτηκε

Κώστα η σφαιρική εκτροπή είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Νευτώνεια, διοπτρικά κ μάλιστα όσο μεγαλύτερα τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα.Από την περιγραφή σου μάλλον πρέπει να φταίει η ατμόσφαιρα.Αυτή τη θολούρα γύρο απ το αστέρι την έχω παρατηρήσει κ εγώ αλλά όχι όλες τις βραδιές.

Το paracorr σίγουρα βελτιώνει την κόμη αλλά δεν νομίζω πως κάνει κάτι για την σφαιρική εκτροπή.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Οταν όμως πηγαίνω σε μεγάλες μεγενθύνσεις 250 και άνω δημιουργείται γύρω από το αστέρι μιά φωτεινή ομίχλη. Σε πλανήτες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Είναι το λεγόμενο Ghosting. Εμφανίζεται πολύ έντονα όταν χρησιμοποιείς πολύ γυαλί μαζί (πχ προσοφθάλμιους με πολλά στοιχεία σε συνδυασμό με κάποιον Barlow). Αν δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις κανέναν απλό Plossl μόνο του, θα προσέξεις ό,τι το φαινόμενο εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, ένας άλλος λόγος για το παραπάνω είναι όταν παρατηρείς σε συνθήκες με πολύ υγρασία όπου ο φακός θαμπώνει και κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του αυτό το πρόβλημα.

Δημοσιεύτηκε
Εν τω μεταξύ έχω παρατηρήσει ότι μετα το colimation κοιτώντας μεσα στον εστιαστή και από κάποια σταθερή απόσταση ότι το κέντρο που βλέπουμε το μάτι δεν είναι ακριβώς στο κέντρο του κύκλου αλλά ένα ελάχιστο πιό πέρα.

Αυτό μου μυρίζει απευθυγραμμισμένο δευτερεύον,η ευθυγράμμιση του οποίου ΔΕΝ γίνεται ούτε ελέγχεται με το laser.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας και τις συμβουλές σας τις οποίες δέχομαι με μεγάλη ευχαρίστηση ως πολύ άπειρος με το εν λόγω θέμα.

Σκαλίζωντας απόψε τον εστιαστή με το τσεζαιρ αντιλήφθηκα το εξής

Αφού κεντράρω πολύ καλά τον δευτερεύοντα με το μάτι πριν βάλω μηχάνημα, προχωρώ να τοποθετήσω το τσεζαιρ και παρατηρώ απο την τρυπούλα ότι καθώς μπαίνει μέσα στον εστιαστή είναι σχεδόν ακριβώς κεντραρισμένο στο κέντρο. Μόλις όμως σφίξω την βιδούλα του εστιαστή για να σταθεροποιηθεί, εκεί γίνεται ή ζημιά. Φεύγει λίγο πρός την αντίθετη πλευρά από αυτή που πιέζει το στεφάνι της βίδας του εστιαστή. Αν γίνει λοιπόν ή ευθυγράμμιση με βάση την νέα θέση που παίρνει το τσεζαιρ μέσα στον εστιαστή, αλλάζει θέση και ό δευτερέων. Λίγο μεν αλλά αλλάζει.

Και ερωτώ, επειδή υποψιάζωμαι ότι μάλλον το πρόβλημα είναι αυτό που προανέφερα, πως μπορώ να ρυθμίσω τον εστιαστή? Εστιαστής Grayford που τον είχε πάνω από τη μάνα του αν έχει κάποιος τον ίδιο(orionoptics 12")

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης