Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Και ο ΟΦΑ θα διοργανωσει εκδηλωση εκεινη την ημερα. Οσο για το ονομα και εμεις προβληματιστηκαμε. Στο σαιτ του ΟΦΑ το γράφουμε σαν Διεθνη Βραδιά Αστρονομίας. Στο εντυπο που θα τυπωσουμε θα αναφερεται και ο ορος Sidewalk Astronomy. Παντως καλύτερο ειναι το "Αστρονομιά στον πεζόδρομο"

Βοσινάκης Ανδρέας

  • Απαντήσεις 123
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Ελπιζω και οι φιλοι απο το αστροβοξ στην Αθηνα να οργανωσουν κατι τετοιο,π.χ. στον Λυκαβηττο.Εγω θα λειπω επαρχια για κατι παρομοιο,αν θα ημουν εδω δεν θα το εχανα. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Χρήστο τι λές κι εσύ;

Από τις εκδηλώσεις της πρώτης χρονιάς (2007):

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5109&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=sidewalk

 

Στέφανε έχεις δίκιο, θα κάνουμε τις αλλαγές άμεσα. Εσείς ήσασταν άλλωστε η έμπνευση να κάνουμε μια Παγκρήτια κινητοποίηση φέτος.

 

Επί της ευκαιρίας κάναμε κάποιες αλλαγές στην αρχική ιστοσελίδα του ΣΦΑΚ τις οποίες μπορείτε να δείτε στην ομώνυμη διεύθυνση

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Planetman, συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια σου! =D>

 

Παιδια, ειναι πολυ ομορφη και ρομαντικη κινηση αυτη, να δειχνεις στον καθενα την μαγεια του Συμπαντος.

 

Το μονο που χρειαζεται να υπαρχει σχετικο σκοταδι εκει που θα στηθειτε. Για πλανητες θα ειναι ΟΚ, αλλα για DSO θα θελει αρκετο σκοταδι.

 

Παντως οτι και να δουν θα εντυπωσιαστουν!!! :wink:

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

 

 

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Μόλις με πληροφορήσανε πως το σποτάκι παίζει στο ραδιόφωνο!

 

Όσο για τους στόχους που θα τους δείξουμε, εγώ σκεφτόμουν Σελήνη και Κρόνο. Έχετε καμμιά άλλη ιδέα δεδομένου πως θα είμαστε μέσα στην πόλη;

:-k

 

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι όλοι είμαστε dobsonάδες. :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Προτεινόμενη λίστα στόχων

 

1. Σελήνη (στόχοι στην δεξιά πλευρά)

2. Κρόνος

3. Άρης (λίγο δύσκολα, κοντά στην φωτεινή πλευρά της Σελήνης)

4. Ωρίωνας + νεφέλωμα + σπαθί + Betelguese + Mintaka (διπλός)

5. Πλειάδες (πειτε τους για Subaru πάντα εντυπωσιάζει αυτό)

6. Σύρειος (φωτεινότερος αστέρας του ουρανού)

7. Μεγάλη Άρκτος + Μίζαρ (διπλός)(Αρχαία Σπάρτη Δοκιμή)

8. Polaris + φύλακες του πολικού + πως βρίσκουμε τον Πολικό

9. Διπλό Περσέα (αν το προλάβεις στον Βορά

10. Αστερισμοί (γενική ουρανογραφία)

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Προτεινόμενη λίστα...μυθολογίας

 

Moνο πες τους και για τον Ορίωνα και την Μερόπη (μυθολογια)

και για την Κασσιώπη τον Περσέα και τον Κυφεα (μυθολογια)

(αν εχεις χρονο βεβαια) :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη ρε παιδιά αλλά δεν έχω ιδέα από μυθολογία. :oops:

 

Εντωμεταξύ νομίζω πως ο Άρης δεν είναι καλή επιλογή, είναι πλέον μικρός και γενικά δύσκολος στόχος, απαιτεί πολύ καλό seeing το οποίο δεν έχω δει ποτέ μέσα στην πόλη. Επίσης οι πλειάδες δεν χωράνε στο πεδίο μας, μόνο στον ερευνητή. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα θα φαίνεται σαν γαλαξίας 13ου μεγέθους οπότε οι επιλογές μας είναι λίγες. ](*,)

 

ΥΓ: Η μεγαλύτερη γκαντεμιά θα είναι να έχει συννεφιά εκείνη την ημέρα. :frown:

Δημοσιεύτηκε
Συγνώμη ρε παιδιά αλλά δεν έχω ιδέα από μυθολογία.

 

πηγη http://laspistasteria.wordpress.com/2007/11/17/orion/

 

Ο Ωρίων ήταν γιος της Γης, ξακουστός για την ομορφιά του και μεγάλος κυνηγός που γυρνούσε τα βουνά με το χάλκινο ρόπαλό του και σκότωνε αγρίμια.

Μια φορά στα βουνά της Βοιωτίας είδε την Πλειόνη με τις 7 κόρες της που όλες ήταν τόσο όμορφες όσο και η μητέρα τους. Ο Ωρίων όμως ερωτεύτηκε παράφορα την Πλειόνη και θέλησε να την κάνει δικιά του με την βία. Η Πλειόνη και οι κόρες της το έβαλαν στα πόδια και αυτός τις κυνηγούσε για 5 χρόνια. Οι Θεοί τις λυπήθηκαν και της έκαναν αστέρια. Τις γνωστές Πλειάδες ( Πούλια).

Όταν είχε πάει στην Κρήτη και αφού κυνηγούσε ότι έβρισκε, η Γη φοβήθηκε πως δεν θα αφήσει τίποτε ζωντανό, οπότε έστειλε ένα μεγάλο σκορπιό και τον σκότωσε. Ο Δίας τον λυπήθηκε και τον έκανε αστερισμό.

Έτσι ο Ωρίων είναι μαζί με τα δύο σκυλιά του στον ουρανό ( τον αστερισμό του μικρού και του μεγάλου Κυνός ) , δίπλα στις Πλειάδες που ποτέ δεν μπορεί να φτάσει και έτσι που όταν βγαίνει αυτός την νύχτα ο άλλος αστερισμός του Σκορπιού να δύει για να μην ανταμωθούν ποτέ ξανά.

Για τους Αρχαίους Αιγύπτιους ο αστερισμός του Ωρίωνα ήταν ο ίδιος ο Όσιρις που αφού πέθανε έγινε ο συγκεκριμένος αστερισμός. Πιστεύεται πως όλη η διάταξη των πυραμίδων στην Γκίζα είναι απλά μια απεικόνιση του μέρους του ουρανού που περιλαμβάνει τον αστερισμό του Ωρίωνα ( με τα 3 αστέρια στην ζώνη του Ωρίωνα να είναι οι 3 μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και ο Νείλος να είναι ο γαλαξίας μας). Οι ψυχές των Φαραώ όταν πέθαιναν πήγαιναν στον Όσιρι , δηλαδή στον αστερισμό του Ωρίωνα.

 

 

Απλα μια μικρη αναφορα στο κοινο σου θα ηταν πολυ ομορφη!! :wink:

Δεν ειναι αναγκει να τα πεις ολααα αυτα (τα φορτωνω γιατι μου αρεσουν!! :mrgreen: :roll: )

 

 

πηγη http://el.wikipedia.org/wiki/Ανδρομέδα_(μυθολογία)

 

Η Ανδρομέδα ήταν πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα με το μύθο την βρήκε και την έσωσε ο Περσέας ενώ ήταν δεμένη σε έναν βράχο, λίγο πριν την κατασπαράξει θαλάσσιο κήτος. Στη συνέχεια εκείνη και ο Περσέας παντρεύτηκαν.

 

Η Ανδρομέδα ήταν κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης, βασιλέων του Φοινικικού βασιλείου της Αιθιοπίας. Η Κασσιόπη, θεωρούσε ότι ήταν τόσο όμορφη όσο και οι Νηρηϊδες, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα, ο οποίος έριξε λιμό στη χώρα και έστειλε ένα θαλάσσιο κτήνος που κατέτρωγε το λαό και τη χώρα. Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα η σωτηρία θα ερχόταν μόνο αν ο βασιλιάς παρέδιδε την κόρη του Ανδρομέδα στο κτήνος. Έτσι η Ανδρομέδα βρέθηκε δεμένη στο βράχο, στο έλεος του κτήνους. Ο Περσέας ο οποίος επέστρεφε από τη σφαγή της Γοργούς, σκότωσε το κτήνος, την ελευθέρωσε και την παντρεύτηκε αγνοώντας τον Φινέα, με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη η Ανδρομέδα. Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής ξέσπασε καβγάς ανάμεσα στους δυο άνδρες, και ο Φινέας τελικά πέτρωσε, αφού κοίταξε το κεφάλι της Γοργούς. Η Ανδρομέδα ακολούθησε τον άνδρα της στην Τίρυνθα του Άργους. Γέννησαν έξι γιούς: τον Πέρση, τον Αλκαίο, τον Ήλιο, το Μέστορα, τον Σθενελό, και τον Ηλεκτρύωνα και μια κόρη τη Γοργοφόνη. Μετά το θάνατό της η Αθηνά την έκανε άστρο και την έβαλε στους αστερισμούς του βόρειου ουρανού κοντά στον Περσέα και την Κασσιόπεια.

 

Ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, καθώς και ο Κορνήλιος, παρουσίασαν αργότερα το μύθο σε τραγωδίες τους

 

Πήγασος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

http://el.wikipedia.org/wiki/Πήγασος_(μυθολογία)

 

Ο Πήγασος ήταν το φτερωτό άλογο της Ελληνικής Μυθολογίας, για τον οποίο, αν και ο Όμηρος δεν τον αναφέρει, υπάρχουν οι ακόλουθες παραδόσεις:

1. Όταν ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα, που είχε καταστήσει έγκυο ο Ποσειδώνας, ξεπήδησαν από τη τομή ο Χρύσάωρας, πατέρας του Γυριόνη και ο Πήγασος το φτερωτό άλογο. Κατά μια μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα. Τότε ο Περσέας ιππεύοντας αυτόν κατάφερε να διαφύγει τη καταδίωξη των άλλων δύο γοργόνων, αδελφών της Μέδουσας ή, με την πιο συνηθισμένη μορφή του μύθου, με τα φτερωτά σανδάλια του. Ο Πήγασος ήταν συνεπώς γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας.

2. Κατά τον Ησίοδο το όνομά του οφείλεται στις "Πηγές" του Ωκεανού όπου είχε γεννηθεί, έτσι το όνομα φέρεται να έχει σχέση με πηγές. Ο Πήγασος, φτερωτός όπως ήταν, ανήλθε στον Όλυμπο, στην έδρα των Αθανάτων και διέμενε στην υπηρεσία του Δία χρησιμοποιούμενος για την μεταφορά των κεραυνών από το εργαστήριο του Ηφαίστου στον Όλυμπο. (Θεογονία 281-286, Απολλόδωρος ΙΙ 3, 4).

3. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση που επικρατούσε στη Κόρινθο ο Πήγασος ήταν κατ΄ εξοχήν Κορινθία θεότητα, για τον οποίο είχαν κοπεί και νομίσματα με τη παράστασή του. Λέγονταν ότι μόλις ο Πήγασος ξεπήδησε από τη Μέδουσα, πέταξε στην Ακροκόρινθο και ξεδίψασε στα νερά της Πειρήνης πηγής εξ ού και "Πειρήνιος πώλος" το από τότε όνομά του. Στη συνέχεια οι παραδόσεις των Κορινθίων συσχετίζουν τον Πήγασο με τη παράδοση του Βελεροφόντη και της Χίμαιρας.

4. Η συσχέτιση του Πήγασου με τις Μούσες οφείλεται στη ακόλουθη παράδοση: Όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν κάποτε στο τραγούδι με τις κόρες του Πιέρου, στον ποταμό Ελικώνα, μόλις άρχισαν το τραγούδι οι Πιέριες κόρες όλα είχαν σκοτεινιάσει. Αμέσως μετά, όταν ήλθε η σειρά των Μουσών, όλα φαίνονταν σαν να σταμάτησαν, ο Ουρανός, η Θάλασσα, τα ποτάμια, για να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους, ο δε Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρα και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα, της οποιας τα νερά ενέπνεαν τις Μούσες, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.

5. Σε μεταγενέστερους μύθους ο Πήγασος αναφέρεται και ως άλογο της Ηούς στην οποία της τον πρόσφερε ως δώρο ο Ζεύς για να σέρνει το άρμα της.

6. Σε ακόμη μεταγενέστερους χρόνους ο Πήγασος θεωρήθηκε ως άλογο των Μουσών που ιππεύουν οι ποιητές και πετούν μαζί του ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

 

Τελικά οι θεοί πρόσφεραν στον Πήγασο μια αιώνια θέση στον ουρανό δημιουργώντας τον Αστερισμό του Πήγασου.

 

Πολλές υπήρξαν οι παραστάσεις του Πήγασου κυρίως σε νομίσματα και δακτυλιόλιθους κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι και τους τελευταίους Ρωμαϊκούς ως άλογο με πτέρυγες. Εκτός από το βάθρο του άρματος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, στην Κόρινθο, που από το στέρνο και κάτω απεικονίζεται ως θαλάσσιο κήτος.

 

[Επεξεργασία]

Αποσυμβολισμός

 

Βελλεροφόντης και Πήγασος (Μουσείο Σπάντα Ρώμης)

 

Γενικά ο Πήγασος συμβολίζει αλληγορικά το θαλάσσιο νέφος (θαλάσσιοι υδρατμοί - γιος του Ποσειδώνα), που μεταφέρει τους κεραυνούς (του Δία) και που γίνονται αντιληπτοί στις καταιγίδες.

Ειδικότερα, από τη παραπάνω 4η μυθολογική παράδοση διαφαίνεται περίτρανα (με τα λακτίσματα του Πήγασου στον Ελικώνα), το τελευταίο στάδιο του κατακλυσμού όπου σταμάτησαν πλέον τα νερά να υποχωρούν και αντίθετα να υψώνονται οι κορυφές των βουνών (με εντολή του Ποσειδώνα) μέσα με πανηγυρισμό και νίκη των τεχνών (Μουσών).

 

Μεγάλη Άρκτος

http://el.wikipedia.org/wiki/Μεγάλη_Άρκτος

 

Παρότι ο αστερισμός είχε πολλές ονομασίες και μυθικές συσχετίσεις, σχεδόν παντού ήταν μια θηλυκή αρκούδα (άρκτος). Οι Γερμανοί πάντως, και από αυτούς οι Αγγλοσάξονες, τον ονόμαζαν Wagen, αμάξι, από όπου και το λαϊκό αγγλικό Wain ή Charle's Wain. Βέβαια και ο Άρατος) στα Φαινόμενα γράφει: «Δυο Αρκούδες, λεγόμενες Άμαξες, γυρίζουν γύρω του, η καθεμιά στη θέση της.». Ο κυρίαρχος μύθος μιλά για τη Νύμφη Καλλιστώ, που αγαπήθηκε από τον Δία και μεταμορφώθηκε σε αρκούδα από τη ζηλιάρα Ήρα, οπότε ο Δίας την εξύψωσε στους ουρανούς. Η Μικρά Άρκτος είναι ο γιός της Αρκάς κατά τον Οβίδιο (μολονότι σύμφωνα με άλλο μύθο ο Αρκάς είναι ο Βοώτης). Μία άλλη εκδοχή πάντως θέλει τον αστερισμό απεικόνιση της Αρτέμιδος, που ήταν γνωστή με το επίθετο «Καλλίστη». Ο Λαλάντ όμως ετυμολογούσε το όνομα από το φοινικικό Kalitsah ή Chalitsa, που σημαίνει «ασφάλεια», αφού η παρατήρηση της Μεγάλης Άρκτου βοηθούσε στην ασφάλεια των ταξιδιών των ναυτικών.

 

 

 

Καλλιστώ

http://el.wikipedia.org/wiki/Καλλιστώ_(μυθολογία)

 

Στην Ελληνική Μυθολογία η Καλλιστώ φέρεται ως κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάωνα. Το όνομα της προήλθε από την ελληνική λέξη καλλίστη που σημαίνει η ομορφότερη.

 

 

Στην Ελληνική μυθολογία η Καλλιστώ ήταν νύμφη που συνόδευε τη θεά Άρτεμη. Συνδέθηκε με τον Δία όπου και γέννησε εξ αυτού τον μεγάλο ήρωα της Αρκαδίας τον Αρκάδα. Κατ΄ άλλους μύθους η Άρτεμις, αυστηρά πάντοτε κρίνουσα τις ηθικές παρεκτροπές, ή ίσως και κατ΄ άλλους η Ήρα που ζηλοτύπησε, την μεταμόρφωσε σε άρκτο (αρκούδα). Η Μαία τότε ανέλαβε το μικρό Αρκάδα για να τον προστατέψει.

 

Κατά μία εκδοχή, η Καλλιστώ, από σχέση της με τον θεό Ερμή ή τον Δία, γέννησε και τον «τραγοπόδαρο» θεό Πάνα.

 

Όταν ο Αρκάδας μεγάλωσε, μια μέρα που πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει, είδε τη - μεταμορφωμένη πάντα σε αρκούδα - μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την οργή της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Απο τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.

 

Για τους αρχαίους Αρκάδες η Καλλιστώ ήταν εθνική ηρωίδα, μητέρα του Βασιλέως Αρκάδου, την οποία και τιμούσαν παρά τον Ναό της Άρτεμης, όπου βρισκόταν και ο τάφος της. Αλλά και οι Τεγεάτες είχαν ιδρύσει ναό της, μετά λατρευτικού αγάλματος, στους Δελφούς.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά ωραία είναι όλα αυτά αλλά ο κόσμος που θα έρθει δεν θα έρθει για να μάθει μυθολογία. Θα έρθει για να δει μέσα από τηλεσκόπιο για ένα λεπτό. Θα μιλάς στον άλλο και ούτε καν θα σε προσέχει γιατί θα έχει αγωνία να δει μέσα από το τηλεσκόπιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μια συνάντηση σε μια αίθουσα με μια παρουσίαση. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι

 

1. Να γνωριστείς με τον κόσμο

2. Να απαντήσεις σε τυχών ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το χόμπυ και το κυριότερο,

3. Να βρούμε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται και να τους δώσουμε πληροφορίες και βοήθεια.

4. Τέλος να τους δίξεις ένα - δυο φωτεινά αντικείμενα (π.χ. Κρόνο και Σελήνη) έτσι ώστε φεύγοντας να μείνει σε όλους μια ωραία ανάμνηση.

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά ωραία είναι όλα αυτά αλλά ο κόσμος που θα έρθει δεν θα έρθει για να μάθει μυθολογία. Θα έρθει για να δει μέσα από τηλεσκόπιο για ένα λεπτό. Θα μιλάς στον άλλο και ούτε καν θα σε προσέχει γιατί θα έχει αγωνία να δει μέσα από το τηλεσκόπιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μια συνάντηση σε μια αίθουσα με μια παρουσίαση. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι

 

1. Να γνωριστείς με τον κόσμο

2. Να απαντήσεις σε τυχών ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το χόμπυ και το κυριότερο,

3. Να βρούμε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται και να τους δώσουμε πληροφορίες και βοήθεια.

4. Τέλος να τους δίξεις ένα - δυο φωτεινά αντικείμενα (π.χ. Κρόνο και Σελήνη) έτσι ώστε φεύγοντας να μείνει σε όλους μια ωραία ανάμνηση.

Δημητρη εχεις δικιο!! (απλα αναφερόμουν στο περιθώριο-κενο που θα εχετε ή ...στους υπολοιπους που δεν θα κοιτουν μεσα απο το προσοφθαλμιο!!! Any way...δεν ειναι αναγκει να κανετε οτι θελουμε εμεις :lol: εσεις θα ειστε τα "κουμαντα" εκει! Εσεις ορίζεται το προγραμμα! εμεις απλα σας θαυμαζουμε για την πρωτοβουλία σας και σας Συγχαίρουμε!!! =D> =D> :cheesy:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εχω να δηλωσω οτι, θα κατεβω και εγω με το τηλεσκοπιο μου,στην πλατεια Ληξουριου για το event.

Δεν υπαρχει συλλογος αστρονομιας εδω, αλλα δεν πειραζει καθολου....:(

Το ξερω θα με πουν πολυ απο τους ντοποιους τρελο ή κατι άλλο και ετσι, αλλα δεν με νοιαζει γιατι γουσταρω τρελα το hobby μου και το τηλεσκοπιο μου... :mrgreen:

Το κανο για τα μικρα παιδια, να τους δωσω την ευκαιρια και χαρα να δουν μεσα απο το τηλεσκοπιο μου εστω και το φεγγαρι που δεν ειναι και μικρο πραμα....

Θελω να πω σε οσους θελουν να κανουν το ιδιο να μην διστασουν και να φερουν και αλλους φιλους στον κοσμο της ερασιτεχνικης αστρονομιας.... :mrgreen:

 

http://users.otenet.gr/~karterhs/index.html

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Το ξερω θα με πουν πολυ απο τους ντοποιους τρελο ή κατι άλλο
Εγώ νόμιζα ότι έτσι σας λένε όλους σας εκεί στη Κεφαλλονιά :-k

 

:mrgreen: :mrgreen:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Όσοι συμμετέχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:

http://www.sidewalkastronomynight.com/id20.html

 

update για την Κρήτη:

 

4 τηλεσκόπια και 2 ζευγάρια κιάλια μεγάλου διαμετρήματος , Ενετικό λιμάνι Χανίων στην πλατεία του παλαιού Τελωνείου

 

2 dob + 1 8" Skywatcher στο Ηράκλειο, Άγαλμα Βενιζέλου

 

1 dob και 1 8" Celestron στον Άγιο Νικόλαο, Πλατεία Ποσειδώνος

 

Αναμένουμε κόμα για Σητεία και Ρέθυμνο

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσεις θα μοιραστει πληροφοριακό υλικό για μερικά από τα αντικείμενα που θα δείχνουμε, λίγα λόγια για την ερασιτεχνική αστρονομία και για τα τηλεσκόπια.

 

Στα Χανιά αν έχουμε ρεύμα από το Δήμο θα προβάλουμε Κρόνο και Σελήνη σε προτζέκτορα.

 

Μπράβο για το σποτάκι στο Ηράκλειο, μάλλον θα κάνουμε και αφίσες για όλη την Κρήτη

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε
Το κανο για τα μικρα παιδια, να τους δωσω την ευκαιρια και χαρα να δουν μεσα απο το τηλεσκοπιο μου εστω και το φεγγαρι που δεν ειναι και μικρο πραμα....

Θελω να πω σε οσους θελουν να κανουν το ιδιο να μην διστασουν και να φερουν και αλλους φιλους στον κοσμο της ερασιτεχνικης αστρονομιας.... :mrgreen:

Μπράβο Θέμη!Το περασμένο καλοκαίρι έκανα το ίδιο πράγμα στο λιμάνι της Μήλου. Και μόνο που έβλεπα τους γονείς να σηκώνουν τα μικρά παιδάκια για να φτάσουν το προσοφθάλμιο και να δουν τον Δία ή τον Άρη , άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Για να μην αναφέρω το πλήθος...

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

O:) O:) Τετοια μου λετε και...με βλεπω να παραταω την δουλεια στην μεση και περνω το Τηλε στη Σπιανναδα! Και να δωσω χαρα στα μικρα παιδια :D που ξερεις αυριο μεθαυριο μπορει να εισαι ΕΣΥ η αιτια που το μικρο θα γινει Επιστήμονας!! O:) :D

 

Θεμη!! Μπραβο και απο Εμενα!!!!! μην ανυσηχείς για τους Κεφαλλονίτες το πολυ πολυ να σε πουν Βουρλισμένο!!! :lol: Ετσι ειναι και εδω!!

 

 

 

αχ βρε δουλεια τι μου κανεις :( :cry:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω παιδια πολυ για την συμπαρασταση. =D> =D> =D>

Θελω να πω οτι δηλωσα και εγω στο http://www.sidewalkastronomynight.com/id20.html οτι θα συμμετεχω. :P

Επισης ειναι ωραιο συναισθημα να βλεπει καποιος την σεληνη ή κρονο για πρωτη φορα στην ζωη του και να ειναι μεσα απο το δικο σου τηλεσκοπιο!!!Καποιος το ειχε αναφερει εδω...

Παιδια οποιος μπορει να το κανει...αξιζει τον κοπο

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Συγγνώμη που επαναφέρω το θέμα της κοντινότερης στη γλώσσα μας μετάφρασης του sidewalk astronomy αλλά πραγματικά η χρήση της λέξης "πεζοδρομίων" με ξενίζει.

Εκτός των άλλων που έγραψε ο Στέφανος, η χρήση της στον τίτλο με παραπέμπει περισσότερο στο... αρχαιότερο επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε ανθρώπους "της νύχτας" που ξέρουν όλες τις κακοτοπιές της... παρά σε ανθρώπους με όρεξη και κέφι να μοιραστούν τις γνώσεις τους.

θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Στέφανο πως ο όρος "Αστρονομία των πεζοδρόμων" μοιάζει να είναι ερμηνευτικά πιο κοντά στην ελληνική γλώσσα.

 

Εμείς στην Αθήνα τι θα κάνουμε; Λεωνίδα-power που είσαι να μας οργανώσεις; :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη αλλά η γραμματική του Τζαρτζάνου που έχω στο κεφάλι μου

-λόγω ηλικίας- δεν μπορεί να δεχτει το "πεζοδρόμων" ](*,)

Οι ποδηλατόδρομοι - των ποδηλατοδρόμων;

οι πεζόδρομοι - των πεζοδρόμων;

Μάλλον το "Αστρονομία των πεζόδρομων" είναι πιο σωστό...

Ας μας βοηθήσει ο φιλόλογος μας παρακαλώ :mrgreen:

 

Δεν ξέρω τώρα αν ένα προαύλιο Λυκείου θεωρείται πεζόδρομος αλλά

οι "Συνήθεις Ύποπτοι" θα είμαστε στο Γυμνάσιο Τροπαίων να δείξουμε

στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου στους γονείς και

παππούδες τους τον ουρανό μέσα από τα τηλεσκόπια μας μετά την πρωτοβουλία της φίλης μας Στέλλας,

Δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου στα Τρόπαια Αρκαδίας!!

Εύχομαι ο καιρός να είναι σύμμαχος για εκείνο το βράδυ [-o<

 

Υ.Γ. Είδατε που οι γυναίκες στην Αστρονομία μας βάζουν τα γυαλιά; :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Φοβερή η ιδέα του Sidewalk Astronomy! =D>

 

Δεν το έχω ξανακούσει! Μακάρι να γίνει κάτι και να οργανωθεί και στην Αθήνα κάτι αντίστοιχο...λίγο δύσκολο φαντάζομαι με τόόόόσα φώτα...αλλά θα ήτανε μεγάλη χαρά για εμάς τους άσχετους να δούμε και να μάθουμε για το εκπληκτικό αυτό σύμπαν! :)

Suryia...
Δημοσιεύτηκε

Κατερινα,οργανωσε το εσυ.Ποιος θα τολμησει να αρνηθει προσκληση σου?Αφου τα καταφερνεις μια χαρα,εχεις τηλεσκοπιο,ξερεις τον ουρανο,εχεις και την Ουρανια στο πλευρο σου.

Θα ειναι το πρωτο αστροπαρτυ σην Ελλαδα που θα το οργανωσει γυναικα.Ιστορικη στιγμη για την ερασιτεχνικη αστρονομια. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε

Περί της απόδοσης στα ελληνικά, πώς σας φαίνεται ο τίτλος:

 

"Αστρονόμοι της Γειτονιάς" ;

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Το “Sidewalk Astronomy” είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου δεν αρκεί μια ακριβής μετάφραση, αλλά χρειάζεται μια περιεκτική απόδοση του όρου.

Η ακριβής μετάφραση του “sidewalk” είναι το “πεζοδρόμιο”. Εδώ όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όπως ορθά επεσήμανε ο Στέφανος, ότι κάθε λέξη – όνομα, είναι εμπλουτισμένη με ένα πλήθος κοινωνικών πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων, ιδιαίτερων σε κάθε λαό και κάθε γλώσσα – και άλλοτε άλλων σε κάθε ιστορική περίοδο.

Παράδειγμα: το πεζοδρόμιο ως τεχνική κατασκευή, είναι βέβαια περίπου το ίδιο παντού. Άλλο όμως συνειρμικά το πεζοδρόμιο για τον Έλληνα (που συνήθως είναι στενό, υπό κατάλληψη από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φορτισμένο με άλλου τύπου νυκτερινές δραστηριότητες) και άλλο το πεζοδρόμιο για το Γερμανό (έχω πάει και έχω πάθει πλάκα) ή για τον αμερικανό.

 

Το κυρίαρχο νόημα του «sidewalk astronomy» είναι η διάθεση:

«να βγούμε έξω, εκεί που περπατάει και κινείται ο κόσμος, να στήσουμε τηλεσκοπια, να έχουν πρόσβαση όλοι – κάτοικοι και περαστικοί, χωρίς διακρίσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα ή γύρισμα. Έτσι γιατί γουστάρουμε να προσφέρουμε».

Αυτό για μένα είναι ο ορισμός της «γειτονιάς». Είναι αυτό που υπήρχε το ’60 και δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Είναι αυτό που έκανε ο John Dobson, και είναι ακριβώς αυτό που θα κάνουμε εμείς: αστρονομία της γειτονιάς.

 

ΥΓ - Σχόλιο: Το «παιδί της πόλης» κατά το «αστρονόμοι της πόλης», λέγεται (ή εκλαμβάνεται ως άκουσμα) μάλλον με υφέρπουσα ανεπαίσθητη ειρωνική – αρνητική διάθεση, ενώ αποκλείει τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

 

Προτείνω πάντως και μια άλλη παραλλαγή (στην αρχική πρόταση):

 

"Αστρονομία στον Πεζόδρομο" ή "Αστρονόμοι στον Πεζόδρομο"

 

Φιλικά,

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης