Jump to content

Απόλυτες προκλήσεις βαθέως ουρανού


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κάποια από τα αντικείμενα που είναι στη λίστα δεν είναι παρατηρήσιμα οπτικά, από τη Γή, τουλάχιστον μέχρι τώρα και κάποια άλλα απλώς δεν είναι παρατηρήσιμα με τον τρόπο που περιγράφεται.

 

A naked eye Messier Marathon.(At least 100)

 

Κάποια άλλα πάλι νομίζω ότι είναι λογοπαίχνια.

 

 

 

The Magellanic Stream

 

Δηλαδή ο Πορθμός του Μαγγελάνου.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα που το ξαναβλέπω νομίζω οτι ο Alepohori έχει κάποιο δίκιο. Κοιτώντας τα certificates που έχουν δωθεί, είδα το #1 και #2 που δώθηκε στον Brian Skiff και τον Tom Polakis. Ο Polakis γράφει στο cloudynights, άρα είναι υπαρκτό πρόσωπο. Λέτε να είναι συννενοημένοι σε κάνα κόλπο?

 

Ίσως η λίστα αναφέρει και αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν αργότερα, όπως εξελλίσεται η τεχνολογία.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κι εγώ πρόσεξα πως κάποια έχουν ειδωθεί. Π.χ. το 12ο φεγγάρι του Κρόνου (Helene) το έψαξα και είναι 18.5mag. Με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο είναι δυνατό ένα τέτοιο εγχείρημα. Αλλά κάποια είναι εντελώς εκτός.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί να έχουν βάλει σκόπιμα κάποια αδύνατα ¨αντικείμενα", για να εντοπίζουν τις... κακόβουλες αναφορές! Κοινώς, τους αδαείς ψεύτες!

Τι να πω...

Πάντως, η θέαση των S Ανδρομέδας ή B Κασσιόπειας δεν έχω λόγο να μη πιστέψω ότι είναι εφικτές.

 

http://mira.aavso.org/cgi-bin/vsp.pl?action=render&name=s+and&ra=&dec=&charttitle=&chartcomment=&aavsoscale=Choose&fov=30&resolution=100&maglimit=16&othervars=&Submit=Plot+Chart

 

http://mira.aavso.org/cgi-bin/vsp.pl?action=render&name=b+cas&ra=&dec=&charttitle=&chartcomment=&aavsoscale=Choose&fov=30&resolution=100&maglimit=16&othervars=&Submit=Plot+Chart

 

Και κάτι άλλο: Ένα 20άρι ξετινάζει όλη την Uranometria. Είμαι βέβαιος γι'αυτό.Και αν είχα τέτοιο, θα παύλευα πολύ αμυδρότερους γαλαξίες από αυτούς που περιγράφουν αυτοί ως "extremely faint" με τις 17,5 ίντσες, μεγέθους 14,3v.

Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα για θέαση συνοδών λαμπρών αστέρων, χωρίς να είναι ζαβολιές, όπως η θέαση του Sirius B με την μέθοδο του εξαγώνου.Ιδού:

 

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=11123&postdays=0&postorder=asc&start=0

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο S Ανδρομέδας ήταν υπαιρκανοφανής στον γαλαξία της Ανδρομέδας το 19ο αιώνα.

Αν λάβουμε υπόψη πως το μόνο υπόλειμα υπαιρκαινοφανούς που έχει παρατηρηθεί στο δικό μας γαλαξία είναι το pulsar στο M1 και αυτό είναι 16 μεγέθους καταλαβαίνουμε πόσο εφικτό είναι να μιλάμε για παρατήρηση σε ό,τι έχει απομείνει από τον S Ανδρομέδας. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να παρατηρηθεί και αυτό δεν αλλάζει καθότι δεν αλλάζουν οι νόμοι της φυσικής και το ανθρώπινο μάτι.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη, sorry που στο λέω φίλε, αλλά κάνεις λάθος. Όχι, δεν έχουν βάλει «κάποια αδύνατα αντικείμενα για να εντοπίζουν τις... κακόβουλες αναφορές! Κοινώς, τους αδαείς ψεύτες!».

Μάλλον αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει σε αυτό το Post. :)

Είναι ξεκάθαρα πλάκα και απορώ πως μπορείς και σοβαρολογείς συνεχίζοντας με το θέμα.

Μην πιστεύεις ότι η θέαση του S Ανδρομέδας είναι εφικτή από εμάς. Δεν είναι. Μιλάμε για υπολείμματα υπερκαινοφανούς.

 

Ο Sirius B (άσχετη η αναφορά ) είναι κάπως εφικτό πια να παρατηρηθεί από ερασιτέχνες. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις.

Αλλά αυτή η λίστα δεν παρατηρείται με τηλεσκόπια ούτε ερασιτεχνικά ακόμη και αν θέλαμε να "φτάσουμε το θηρίο στα όριά του" όπως είπες.

Αν όμως πιστεύεις ότι "από καθαρό ουρανό, μεγάλο υψόμετρο, 20 ίντσες και οξεία όραση, πολλά από αυτά είναι εφικτά",

 

μπορείς να αναφέρεις μερικά από τα πολλά; :?:

Είναι ένα καλό τεστ για να διαβάσεις όλη τη λίστα με περισσότερη προσοχή. Έχει πλάκα.

 

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι με την «οξεία όραση» και συνεχή και σοβαρή προσπάθεια θέασης του στόχου μας μπορούμε να δούμε 9.5 mag αστέρι με γυμνό μάτι;

Και τι είναι το "βέλος που δείχνει τον Πλούτωνα" ;

 

 

Τώρα θα μου πεις γιατί κάνω όλη αυτή την κουβέντα;

Παιδιά θα ήταν χαρά μας, αν όλες οι δημοσιεύσεις εδώ μέσα ήταν αποτέλεσμα έρευνας, προσωπικής εμπειρίας, ώριμης σκέψης και όχι βιαστικές δηλώσεις..

Επειδή όμως αυτό είναι δύσκολο, ας σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι μπαίνουμε για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Ας το ψάχνουμε λίγο.

Και τότε δεν θα πειράζει αν κάνουμε λάθη. Φαίνεται όταν κάτι ψάχτηκε.

Ας βοηθήσουμε με το να ήμαστε πιο αντικειμενικοί και όχι βιαστικοί για την δημιουργία εντυπώσεων.

 

Αν όμως από την άλλη, η λάθος πληροφόρηση εσάς δεν σας πειράζει, αρκεί να γίνεται κουβέντα, μη λάβετε υπ’ όψιν σας τα γραπτά μου. 8)

 

Πολύ φιλικά

Κωνσταντίνος

 

Υ.Γ. Δημήτρη αν αναφέρεις μερικά από τα παραπάνω που είναι εφικτά, υπόσχομαι να φέρω ένα 20άρι στον Πάρνωνα να τα παρατηρήσουμε παρεΐτσα .

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

KonstantinosM, είναι πολλά τα αντικείμενα του καταλόγου, για τα οποία έχεις δίκιο. Ήταν λάθος μου που δεν το έψαξα καλά.Ωστόσο, αν είχα μεγάλο τηλεσκόπιο, θα προσπαθούσα τα ακόλουθα και ας γελάς όσο θές! :wink: (έχουν αναφερθεί θεάσεις με 36"!!!!)

 

Comet Levy-Rudenko, 12th Moon of Saturn (Helene), The Jovian Aurorae, Any galaxy within 1 degree of the Horsehead, Braids in the F Ring of Saturn, S Andromedae, B Cassiopeia, The 3 quasars surrounding NGC3842.

 

Και αν θες να δεις αυτό:A 37 minute 46 second young moon, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις, αν πας στις 1/8/2008 στο Novosibirsk! :mrgreen:

Οι αναφορές σου περί παραπληροφόρησης και σκόπιμης δημιουργίας εντυπώσεων, αφήνονται ασχολίαστες, στην κρίση του κοινού!

 

ΥΓ.Πάρνωνα θα πάω στις 7/6.Θα περιμένω το καμιόνι σου! :mrgreen:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έστειλα στον Jim Shields το παρακάτω e-mail:

 

Hello from Greece!

I just enjoyed reading your revised AINTNO catalog! Good sense of humor there!

Allow me two suggestions for the next revision:

a) Observe comet Shoemaker-Levy 9 at its current position.

b) Observe Barnard's star occulting a background star. Timing the occultation as well wins another prize!

 

Παιδιά, ο κατάλογος AINTNO 100 είναι καθαρά χιουμοριστικός, με όπλο την τερατολογία! Ως τέτοιον τον αντιμετώπισαν και οι επίδοξοι παρατηρητές, προσθέτοντας το δικό τους χιούμορ (τι πιό αστείο από το να επιχειρήσεις πράγματι μια παρατήρηση απ' αυτές του καταλόγου)!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Η ιστορία του καταλόγου AINTNO 100. Τελικά ήταν αστείο.

Η ιστορία έχει ξεκινήσει ως εξής: Γύρω στο 1990 η Barbara Wilson και μερικοί άλλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι έμπαιναν σε ένα bulletin board. Μία ημέρα το computer της χτυπήθηκε από κεραυνό και έκανε αρκετό καιρό να μπει στις συζητήσεις και κάποιος εντωμεταξύ είχε αφήσει ένα μήνυμα που έλεγε : "Αναρωτιέμαι που να είναι η Barbara; Ίσως είναι έξω κοιτάζοντας το σταυρό ( ; ) στο Μ31" που μόλις είχε ανακαλυφθεί και κάποιος απάντησε "AINTNO WAY she's going to see that" - δεν υπάρχει περίπτωση να το δει. Γέλασε και σε μία συνάντησή τους ανέφερε πάλι το "AINTNO" θέμα. Και όπως το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο άρχισαν να φτιάχνουν μία λίστα με αντικείμενα που θα ήθελαν να δουν αλλά δεν υπάρχει τρόπος,- AINTNO WAY (πχ πατημασιές στο φεγγάρι).

 

Τελικά κατέληξαν σε μία λίστα με 100 αντικείμενα.

 

Στο επόμενο αστροπάρτι μοίρασε πολλά αντίγραφα και έπεσε αρκετό γέλιο από τους παρευρισκόμενους. Ένα βράδυ κάποιος ζήτησε ένα πιστοποιητικό γιατί υποστήριξε ότι είδε κάποιο από τα αντικείμενα της λίστας. Οι υπόλοιποι έλεγαν δεν γίνεται και αργότερα μετά από συζητήσεις του έδωσαν ½ πιστοποιητικό. Η λίστα σύντομα έκανε τον γύρο του κόσμου και αναφέρθηκε στο "Deep Sky Observer" σαν ένα αστείο, ο κατάλογος "AINTNO 100", για δύσκολα αντικείμενα κάτι σαν τον κατάλογο "Herschel 400". Τελικά τύπωσαν και έδωσαν μερικά πιστοποιητικά σε μαύρο χαρτί με πολύ σκοτεινά γράμματα ίσα που φαινότανε.

 

Η λίστα ξεχάστηκε μέχρι το 1997 σε ένα αστροπάρτι στο Τέξας, όπου ένας τύπος ζήτησε ένα πιστοποιητικό γιατί όπως έλεγε, είδε το G Ring στον Κρόνο (AINTNO #31).

Τους πίεζε δε όλη την εβδομάδα για να πάρει το πιστοποιητικό του. Έφτιαξαν λοιπόν άλλο ένα μαύρο χαρτί με μαύρα γράμματα και του το έδωσαν σαν βραβείο.

 

Το 2000 αποφάσισε η λίστα να ανανεωθεί. Αφαιρέθηκαν αντικείμενα και προστέθηκαν άλλα ώστε η λίστα να είναι ανθεκτική . Κάτι που θα μπορούσε κάποιος να έχει δει προφανώς ήταν το #95 έκρηξη ακτίνων γάμα. Μία τέτοια έγινε με mag 9 και μπορούσε να παρατηρηθεί με κιάλια. Είχε μεγάλη χαρά που κανείς δεν ζήτησε πιστοποιητικό.

 

Αν αναρωτιέστε και εσείς τι είναι το #100 της λίστας, "το βέλος που δείχνει τον Πλούτωνα" καθίστε αναπαυτικά. Εγώ πίστευα ότι θα ήταν κανένα περίεργο αμυδρό νεφέλωμα με σχήμα βέλους ή κανένα άλλο κουφό, αλλά δεν είχα ξανά ακούσει τίποτα σχετικό.

 

Το #100 λοιπόν το εμπνεύστηκε από τις φωτογραφίες που έδειχναν τον Πλούτωνα με ένα βέλος (όλες, εκτός από αυτές του Hubble). Μπήκε βραβείο λοιπόν για όποιον δει αυτό το βέλος. :D =D>

Σε ένα αστροπάρτι όμως, το 2000 κάποια τοποθέτησε πάνω στο τηλεσκόπιο της που στόχευε στον Πλούτωνα, ένα χάρτινο βέλος. Ζήτησε και πήρε πιστοποιητικό τελικά, γιατί "αυτό ήταν το βέλος που στόχευε στον Πλούτωνα" .

 

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία, πάνω – κάτω, στην ιστοσελίδα http://spacsun.rice.edu/~has/5ObservingGuide/Articles.html#AINTNO γραμμένη από την ίδια. Τα παραπάνω είναι μια γρήγορη μετάφραση και σύνοψη του άρθρου.

 

Καλή ανάγνωση

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτσι!...

 

Όσο για τις πατημασιές στο φεγγάρι, αν υποθέσουμε ότι οι μπότες της διαστημικής στολής έχουν μήκος καμιά σαρανταριά πόντους, στην απόσταση του φεγγαριού (380.000 km) θα χρειαζόταν διακριτική ικανότητα 0.0000038 arcsec, δηλαδή τηλεσκόπιο διαμέτρου ...570 μέτρων! Ξεκινάω την κατασκευή! :cheesy:

(Τώρα που το ξανσκέφτομαι θα εμποδίζεται από το seeing οπότε μπορεί και να μη το φτιάξω... :-k )

 

Σχετικά με τις παραπάνω 2 προτάσεις:

α) Η τρέχουσα θέση του κομήτη Shoemaker-Levy 9 είναι ...μέσα στο Δία όπου έπεσε το 1994. :cry:

β) Το αστέρι του Barnard είναι το πιό ταχέως κινούμενο αστέρι στον ουρανό (φαινόμενη κίνηση ως προς τα υπόλοιπα «σταθερά» αστέρια). Τρέχει με φαινόμενη ταχύτητα 10.3 arcsec ανά έτος και είναι το δεύτερο πιό κοντινό μας αστέρι μετά τον Α του Κενταύρου. Αν υποθέσουμε ότι επρόκειτο να «συναντήσει» και μπορούσε να αποκρύψει κάποιο άλλο ορατό αστέρι, η απόκρυψη θα διακρκούσε τουλάχιστον 1-2 μήνες =; για ένα τηλεσκόπιο 10" (λόγω περιορισμών διακριτικής ικανότητας).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως, με την ευκαιρία της παραπάνω λίστας αν θέλουμε να κάνουμε το αντίθετο, θα μπορούσαμε ίσως να φτιάξουμε ένα θέμα, με δύσκολα αντικείμενα που έχουμε παρατηρήσει, με συνθήκες και εξοπλισμό που χρησιμοποιήσαμε ή που απαιτείται για την παρατήρησή τους, ώστε να υπάρχουν όλα μαζί σε ένα θέμα, με παραπομπές αν ήδη τα έχουμε δημοσιεύσει κλπ.

 

Θα είχε άραγε ενδιαφέρον;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ. Κάποια άλλη γνώμη, βλέπετε τίποτα αρνητικό;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιστεύω θα ήταν ενδιαφέρον. :idea:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Έστειλα στον Jim Shields το παρακάτω e-mail:

 

Hello from Greece!

I just enjoyed reading your revised AINTNO catalog! Good sense of humor there!

Allow me two suggestions for the next revision:

a) Observe comet Shoemaker-Levy 9 at its current position.

b) Observe Barnard's star occulting a background star. Timing the occultation as well wins another prize!

 

Παιδιά, ο κατάλογος AINTNO 100 είναι καθαρά χιουμοριστικός, με όπλο την τερατολογία! Ως τέτοιον τον αντιμετώπισαν και οι επίδοξοι παρατηρητές, προσθέτοντας το δικό τους χιούμορ (τι πιό αστείο από το να επιχειρήσεις πράγματι μια παρατήρηση απ' αυτές του καταλόγου)!

 

O Jim Shieds προώθησε φαίνεται το παραπάνω e-mail στην εμπνεύστρια του καταλόγου AINTNO, Barbara Wilson και εκείνη είχε την καλοσύνη να μου απαντήσει! Φαίνεται πως της άρεσαν οι προτάσεις:

 

Great suggestions! Great ones.

The Aintno Committee will take your suggestions into advisement.

 

Thanks for the help!

 

Barbara Wilson 281-242-3055

bwilson@hmns.org gobserve@consolidated.net

 

George Observatory

theHoustonMuseumofnaturalscience

 

(Σε προηγούμενο post εξηγώ γιατί αυτές οι δυό παρατηρήσεις είναι ανέφικτες.)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης