Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το πρωί της Παρασκευής είχα έντονη την πεποίθηση ότι το βράδυ επιτέλους θα έκανα μια άνετη, όμορφη και ευχάριστη παρατήρηση από Αλεποχώρι. Ο φίλος Δημήτρης ήταν από την αρχή πρόθυμος να ακολουθήσει και έτσι οι προυποθέσεις είχαν εκπληρωθεί!

Το σημείο της παρατήρησης θα ήταν το γνωστό σημείο (θέση 4 για όσους ξέρουν), στο οποίο είχα παεί αρκετά πριν φτάσει και ο Δημήτρης. Το πρόγραμμα έλεγε Ηρακλή και Λύρα. Στον Ηρακλή είχα σκοπό να εξαντλήσω το Abell 2151, τουλάχιστον τους γαλαξίες που είναι αστα όρια του 8". Όταν όμως ήρθε ο Δημήτρης, πιάσαμε την πάρλα (μα πολύ πάρλα!) με αποτέλεσμα, το ψάξιμο να ξεκινήσει αρκετά αργότερα.

Να βρεθεί κανείς στο πεδίο του Abell 2151 είναι πολύ εύκολο. Αστροάλματα απο 8Χ50: β Her---> γ Her---> 16 Her---> 5 Her. Από εδώ και πέρα, ο κύριος χάρτης δε βοηθά. Πρέπει να πάμε στον επιπρόσθετο Α9 και να αρχίσουμε αστροάλματα από προσοφθάλμιο.

Πρώτος στόχος, ο NGC6055. Το καταλληλότερο προσοφθάλμιο για αστροάλματα και για χάρτες με τόσο μικρό πεδίο, όπως ο Α9 της Uranometria, είναι ο Pentax XW10. O NGC6055 είναι αρκετά μακριά από λαμπρό αστέρι και επομένως έπρεπε να κάνουμε προσεκτική σύγκριση του πεδίου μας με αυτό του χάρτη. Μ ετη βοήθεια μικρών γεωμετρικών σχημάτων, φτάσαμε στο πεδίο του NGC6055 και το μόνο που έμενε, ήταν να τον δούμε!! Τελικά εντοπίστηκε με διαδοχικές θεάσεις πλάγιας όρασης. Είναι μεγέθους 13,7v και SB 13. Ο φακός ήταν ο N7T6, ο οποίος αντικατέστησε τον XW10 που μας έφερε στο σωστό πεδίο.

Ο επόμενος ήταν ο NGC6056. Παρόλο που φαίνεται κοντά στον 6055, έπρεπε να επιστρέψουμε στο λαμπρό αστέρι της αφετηρίας και να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Αυτός ήταν αρκετά πιο εύκολος από τον 6055, παρά το mag13,9v. Αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη επιφανειακή λαμπρότητα, 12,9.

Και περνάμε σε κάτι πολύ όμορφο. Σε κάτι που προσπαθούσα πολύ ώρα.. Στον NGC6042. Στο σωστό πεδίο οδηγηθήκαμε με τον N7 και όχι με τον XW10. Ο γαλαξίας αυτός εμφανίστηκε στιγμιαία όταν σάρωνα πολύ αργά την στενή περιοχή του με αργή περιστροφή του knob ορθής αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα έβλεπα το πεδίο που περνούσε από μπροστά μου με πλάγια όραση. Έτσι εκμεταλλεύτηκα και την μεγαλύτερη ευαισθησία που έχει το μάτι μας στην κίνηση. Mag13,9v και SB13,2.

O Ηρακλής είχε χαμηλώσει πολύ και έτσι άφησα το Abell 2151. Ήταν η σειρά του NGC6210. Πλανητικό μεγέθους 8,8v και διαμέτρου 21". Εδώ έριξα πολύ μεγέθυνση. Ορθοσκοπικό στις 300Χ και OIII. Παρατήρησα ότι στη μεγέθυνση αυτή, δεν είδα μεγάλη διαφορά με το OIII. Πάντως το 6210 σηκώνει και μεγαλύτερη μεγέθυνση! Χαλαρά!!

Και περνάμε στο Seyfert's Sextent. Εδώ τα αστροάλματα είχαν : β Her---> π Her και λίγη σάρωση. Αρκούσε ο 8X50. Κάνω την π΄ρωτη απόπειρα: Περνάω ένα αμυδρό "ανοιχτό σμήνος" και.... τίποτα! Άντε πάλι από την αρχή.. Το ίδιο "σμήνος" και τίποτα πάλι! Πολλές απόπειρες..Τα ίδια.. Με τα πολλά, είδα επιτέλους ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το "σμήνος": Είχε πολύ "άλω". Δηλαδή έμοιαζε σα να βρίσκεται μέσα σε νεφέλωμα. Με προσεκτικότερη ματιά, είδα ότι το "νεφέλωμα" αυτό δεν ήταν συμπαγές. Ήταν σε μερικά κομματάκια. Κατάλαβα ότι ήταν το Seyfert. Παρατήρησα 2 πράγματα. 1) Ότι οι γαλαξίες που το αποτελούν έχουν πολύ λαμπρούς πυρήνες και 2) ότι στην πολύ στενή περιοχή του υπάρχουν και αρκετά λαμπρά αστέρια! Αυτά αρκούν για να μπερδέψουν τον παρατηρητή ότι βλέπει ένα αμυδρό ανοιχτό σμήνος!

Επόμενος στόχος ήταν ο IC1296 , mag14v , SB13,7 ,δίπλα στο M57, αλλά….δεν ….

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Καλά βρε θηρίο κατάφερες και διέκρινες πυρήνες στο Seyfert's Sextet με το 8''? :shock: . Εγώ το μόνο που κατάφερα να δω ήταν μια αχνή κηλίδα χωρίς να διακρίνω πυρήνες. Τώρα με προβλημάτισες και θέλω να το ξαναδώ :-k .

Anyway συγχαρητήρια :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Δημήτρη, έχεις κότσια... Κι εγώ είχα ξεψαχνίσει τον Ηρακλή την προτελευταία φορά αλλά δεν δοκίμασα το σμήνος. Προχτές πάντως κι εγώ είδα το Seyfert's Sextent, κι εγώ νομίζω πως διέκρινα κομματάκια. Εντυπωσιακό!
Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη, μη φανταστείς ιδιαίτερα αμυδρούς πυρήνες. Πιο πολύ σαν αστέρια φαίνονταν. Το συμπέρασμα ότι ήταν γαλαξίες, πάρθηκε από την άλω που τα περιέβαλλε, αλλά και από την επαλήθευση της θέσης τους από τον χάρτη.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Επόμενος στόχος ήταν ο IC1296 , mag14v , SB13,7 ,δίπλα στο M57, αλλά….δεν ….

Τον έχω δει από τον Πάρνωνα με 16" πολύ αμυδρός.

Σιγ'α μην σου ξέφευγε. :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημήτρη βλέπω αναστέναξε πάλι το 8'' ε?

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Μάνο, θυμάμαι ότι έβλεπα με γυμνό μάτι τον 16 Her, μεγέθους 5,69, σε ύψος περίπου 40 μοιρών. Λογικά σε μεγαλύτερο ύψος, θα φτάνει τουλάχιστον τα mag6.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Εμείς είχαμε υπολογίσει λίγο πάνω από 6 mag κοντά στο ζενιθ εκεί που πηγαίνουμε.
Δημοσιεύτηκε
Τα ίδια πρέπει να είμαστε... Εσείς είστε και ψηλότερα. Όταν βρεθούμε Πάρνωνα, θα ξαναδοκιμάσουμε μαζί αυτούς τους στόχους! Ή αν δε προλάβουμε τους ίδιους, πάμε προς Περσέα και A421!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

6042 και 6055 με 8" ?

Μου δώθηκε η ευκαιρία να τους παρατηρήσω αυτό το Σάββατο

απο ουρανό ανάλογο του πάρνωνα στην κεντρική Πελοπόνησο

με το 20" και το μόνο που μπορώ να πώ είναι οτι πράγματι είναι πάρα πολύ αμυδροί ......!

Αντε να το πάρει το ποτάμι για τον 6056 που είναι μια ανάσα

φωτεινότερος, αλα για τους άλους φίλε μου θα πρέπει να έχεις μάτι CCD !!

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Αντε να το πάρει το ποτάμι για τον 6056 που είναι μια ανάσα

φωτεινότερος, αλα για τους άλους φίλε μου θα πρέπει να έχεις μάτι CCD !!

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργο, και οι 2 γαλαξίες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι, ειδικά ο 6042. Έχω ξαναπεί το εξής: Πρώτα βρίσκω το πεδίο του γαλαξία και βεβαιώνομαι για την ορθότητά του και μετά αρχίζω να προσπαθώ να τον δω. Αν είναι απλώς πολύ αμυδρός, θα φανεί με απλή πλάγια όραση, χωρίς τίποτα άλλο. Αν είναι περισσότερο, θα φανεί πάλι με πλάγια όραση, αλλά με πολλές προσπάθειες. Στα παραδείγματα όμως αυτά έπρεπε να κουνηθεί το πεδίο, δεδομένου ότι είμαστε στο σωστό. Έχω ισημερινή στήριξη. Δηλαδή πολύ σταθερή. Και όχι μόνο αυτό. Μπορώ να περνάω συνεχώς πάνω από τον γαλαξία που ψάχνω, με αργή περιστροφή του knob ορθής αναφοράς. Περνάω, βλέπω, περνάω, βλέπω και πάει λέγοντας. Μέχρι να φανεί..

Και όταν λέω ότι είδα έναν γαλαξία, φυσικά δεν εννοώ συνεχή και σταθερή θέαση. Μιλάμε για στιγμιαία εμφάνιση, η οποία μόλις διαπιστωθεί, επιβεβαιώνεται:α) το σχήμα του γαλαξία ( στρογγυλός, μακρόστενος) και β) η θέση που έχει με αστέρια του χάρτη. Ασφαλώς ακολουθεί και δεύτερη επιβεβαίωση και τρίτη. Γιαυτό αφιερώνω τόση ώρα....Μετά σημειώνεται η παρατήρηση και οι συνθήκες της.

Αν έχει την Uranometria, πήγαινε στον Α9. Δες ότι ο 6042 είναι στη γωνία ισοσκελούς τριγώνου με 2 αστέρια που πρέπει να τα βρούμε οπωσδήποτε. Έτσι, δεν χωρά αμφιβολία για την θέση του 6042. Αρκεί να φανεί.

Προσπάθησε τον 1259 (mag 14,3 SB13,4) του Α426 του Περσέα. Πες μου εντυπώσεις. Τον έχω δει από Πάρνωνα, με "μάρτυρα"!!

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης