Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σε ολους!

Λεω να χτυπησω τα παρακατω αξεσουαρ για το OMC140 που περιμενω:

3 προσοφθαλμια (για αρχη)

-Baader hyperion 8mm 99€

-Baader hyperion 13mm ή 17mm 99€

-Baader hyperion 21mm ή 24mm 99€ ( τι λετε; )

1 διαγωνιο 1.25

-baader t-2/32 prisma diagonal 75€

1 Φιλτρο

-baader noedymium 38€

(θα εχει το τηλεσκοπιο επανω ερευνητη 9χ50 με διαγωνιο)

και θα παρω ακομα 1 ερευνητη

-Telrad ή sky surfer V ( τι λετε; ) 55€ ή 94€

Και με αυτα λεω να κλεισω τις πρωτες μου αγορες αξιας περιπου 500€

Αν εχετε να ανιπροτεινετε κατι να εχετε στο νου σας οτι το μπατζετ για τωρα ειναι 500€.

Ευχαριστω εκ των προτερων

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη πάρε Telrad. Στην αρχή ίσως να σου φαίνεται άχρηστος αλλά αν τον μάθεις θα μπορείς σε πολλά αντικείμενα να μην χρησιμοποιείς καν τον ερευνητή. Απλά πας γεωμετρικά και ο στόχος είναι μέσα στο προσοφθάλμιο. Επίσης συνεργάζεται τέλεια με τον ερευνητή που έχει διαγώνιο. Πρόσφατα άλλαξα ερευνητή και πήρα κι εγώ με διαγώνιο και μπορώ να σου πω ότι είναι το τέλειο σετάκι.
Δημοσιεύτηκε

Φαντάζομαι ότι αργότερα θα αναβαθμίσεις τους προσοφθάλμιους,σωστά?

Γιατί δεν κάνεις λίγο υπομονή να δεις τι θα χρειαστείς,και ας μείνεις με τα μαμίσια για ένα διάστημα,έτσι ώστε να γλιτώσεις τα 300 ευρώ και να τα δώσεις αργότερα σε καλύτερα κομμάτια.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

πάρε ερευνητή τον 25 ευρώ είναι η γνώμη μου. εγώ τουλάχιστον με τον απλό της skywatcher και βρίσκω ότι θέλω αμέσως...

προσοφθάλμια ότι και να χεις περίμενε λίγο πάρε μόνο τον 17μμ κατά την γνώμη μου(εμένα με βόλεψε στις μεγεθύνσεις..εσύ βέβαια έχεις και άλλο τηλεσκόπιο) και για τους άλλους περίμενε να αγοράσεις μια και καλή. επίσης μου αρέσει να έχω 2 3 φακούς και να παίζω με τους barlow. δε ξέρω άμα χάνω σε ποιότητα αλλά με 2 το πολύ 3 φακούς και 2 barlow έχω ότι μεγέθυνση θέλω...

Δημοσιεύτηκε

Ερωτηση προς τους παραπανω φιλους; (εκτος του Μανουσου)

Πόσοι απο εσας εχουν αργο τηλεσκοπιο; Εχει δει κανεις σας με Υπεριωνα;

Εχετε δει με υπεριωνα μεσα απο αργο τηλεσκοπιο;

Θα ήθελα να μου πει τη γνωμη του καποιος που ξερει τα προσοφθαλμια και πως συμπεριφερονται γιατι αμα αρχισουμε και λεμε ετσι ευκολα το ενα ειναι μαπα το αλλο ειναι μαπα στο τελος ολοι θα πρεπει να εχουμε μονο nagler.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε
Ο ογκώδης telrad δεν είναι ό,τι καλύτερο για το τηλεσκόπιό σου. Προτιμότερος ο sky surfer ή αν θέλεις με κύκλους ο rigel quikfinder. Οι ογκώδεις Hyperion προσωπικά δεν μου αρέσουν πλην του ζουμ. Σε αργό τηλεσκόπιο και Kellner να πάρεις καλά δουλεύουν. Για μεγάλη μεγέθυνση αφού έχεις και μοτέρ παρακολούθησης του ουρανού πάρε orthoscopic και μην ψάχνεις παραπέρα. Τι να κάνεις το πεδίο σε πλανήτες; Κανείς δεν παρατηρεί πλανήτες στην άκρη του πεδίου έτσι κι αλλιώς.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ο ογκώδης telrad δεν είναι ό,τι καλύτερο για το τηλεσκόπιό σου. Προτιμότερος ο sky surfer ή αν θέλεις με κύκλους ο rigel quikfinder. Οι ογκώδεις Hyperion προσωπικά δεν μου αρέσουν πλην του ζουμ. Σε αργό τηλεσκόπιο και Kellner να πάρεις καλά δουλεύουν. Για μεγάλη μεγέθυνση αφού έχεις και μοτέρ παρακολούθησης του ουρανού πάρε orthoscopic και μην ψάχνεις παραπέρα. Τι να κάνεις το πεδίο σε πλανήτες; Κανείς δεν παρατηρεί πλανήτες στην άκρη του πεδίου έτσι κι αλλιώς.

Δεν θα εχει κανενα μοτερ ολα manual για αρχη για να βγαλουν τα λεφτα και οι χαρτες. Η βαση θα ειναι GP2.

φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Ολα καλα αυτα που ειπες.

Θα συμφωνησω λιιιιιγοοο περισοτερο με το φιλτρο Moon & Skyglow

Με εναν ορθοσκοπικο Baader 6mm>

Με καποιο Ζοομ 8-24mm. Ενα Hyperion 13mm, ΚΑΙ 26mm.

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη οι υπερίωνες σε αργό τηλεσκόπιο θα έχουν καλή απόδοση στα άκρα του πεδίου.Για τις επιστρώσεις τους δεν βάζω κ το κεφάλι μου στην φωτιά.Προσωπικά χωρίς να τους έχω ψάξει κ πολύ δεν μου αρέσουν καθόλου.Το σημαντικότερο.Είναι τεράστιοι με μεγάλο βάρος.Σαν χειροβομβίδες.Κ για μια ισημερινή αυτά τα προσοφθάλμια δεν είναι ότι καλύτερο.Ισως κάποιος που έχει την βάση σου να σου μπορεί να σου πει περισσότερα γι αυτό το θέμα.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Λεω να χτυπησω τα παρακατω αξεσουαρ για το OMC140 που περιμενω:

3 προσοφθαλμια (για αρχη)

-Baader hyperion 8mm 99€

-Baader hyperion 13mm ή 17mm 99€

-Baader hyperion 21mm ή 24mm 99€ ( τι λετε; )

Εγω ειχα τους Υπεριωνες σε αργο καταδιοπτρικο.Ειναι πολυ καλα προσοφθαλμια,και αποδιδουν πολυ καλο κοντραστ.Τα καταδιοπτρικα αλλωστε,ευνοουν το κοντραστ,και συγχωρουν λαθακια του προσοφθαλμιου.Για τον 8αρι,εχω ενσταση.Παρε ενα ορθοσκοπικο για να αξιοποιησεις πληρως το τηλεσκοπιο σου πλανητικα.

1 διαγωνιο 1.25

-baader t-2/32 prisma diagonal 75€

ακριβο μου φαινεται.Τι προσφερει παραπανω απο τα απλα Κινεζικα?

Ειναι διηλεκτρικο?Στην ελληνικη αγορα βρισκεις με 85€ διηλεκτρικο.

1 Φιλτρο

-baader noedymium 38€

Το ειχα παρει και εγω για να εχω "καλυτερο κοντραστ και χρωματικη αποδοση σε πλανητες".Αποφασισα να το δωσω γιατι με προσωπικα με απογοητευσε.

(υποκειμενικη αποψη)

(θα εχει το τηλεσκοπιο επανω ερευνητη 9χ50 με διαγωνιο)

και θα παρω ακομα 1 ερευνητη

-Telrad ή sky surfer V ( τι λετε; ) 94€ ή 55€

Ο Telrad 94€? Που?Εγω παντως χρησιμοποιω κλασσικο 8Χ50 γωνιακο ερευνητη, και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.Τωρα εσυ που θα δουλεψεις χειροκινητα,μαλλον ενας μικροτερος ερευνητης Χ1 παραλληλα με τον γωνιακο,θα σε εξυπηρετησει καλυτερα(οπως αναφερθηκε και απο τον Γιωργο παραπανω)

Δημοσιεύτηκε

Τότε πάρε μοτέρ πρώτα και άσε τα άλλα δεν γίνεται να μην έχει μοτέρ οδήγησης ισημερινό τηλεσκόπιο! Ειδικά με τόσο μεγάλη εστιακή απόσταση. Είναι εκ των ουκ άνευ και πρέπει να είναι πρώτο μέλημά σου! Μην ξεκινάς ανάποδα.

Ο γωνιακός ερευνητής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μπορείς να κοιτάς έχοντας και τα δυό μάτια ανοιχτά και να πλοηγείσαι εύκολα στον ουρανό.

Δημοσιεύτηκε

Καλα ολα αυτα που λετε, αλλα εσεις στην περιπτωση μου και με μπατζετ 500€ τι θα περνατε;

Γιωργο επειδη δεν εχω μοτερ γι αυτο στα προσοφθαλμια εγραψα μεχρι 8mm και οχι πιο κατω γιατι μαλλον θα ειναι δυσκολα ποιο μεγαλες μεγενθυνσεις χωρις μοτερ. Καλυτερα να παω για μοτερ ή για goto για την βαση;

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε
Μόνο μοτέρ στην ορθή αναφορά αρκεί. Επίσης και κάλυμα δρόσου (dew cap) χρειάζεσαι αλλά τέτοιο φτιάχνεις και μόνος ένα δεν αξίζει να δώσεις λεφτά γι αυτό. Το θέμα είναι τι θα σε βοηθήσει να παρατηρήσεις καλύτερα και αυτό είναι το μοτέρ. Ειδικά για τηλεσκόπιο όπως το δικό σου που δίνει μεγάλες μεγεθύνσεις. Επίσης το διαγώνιο είναι απαραίτητο χωρίς αυτό πρακτικά δεν μπορείς να παρατηρήσεις με maksutov. Εγώ θα έλεγα καλό διαγώνιο γιατί είναι κρίμα να έχεις καλό οπτικά τηλεσκόπιο και να χάνεις από ένα φτηνό διαγώνιο. Να μην πάρεις διαγώνιο με πρίσμα γιατί το baader από ότι φαίνεται είναι με πρίσμα. Το πρίσμα έχει τρεις οπτικές επιφάνειες και ποτέ δεν είναι τόσο καλό οπτικά όσο ένα κάτοπτρο. Εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα άριστο διαγώνιο και μοτέρ στην ορθή αναφορά. Από προσοφθάλμιους και με απλής σχεδίασης το τηλεσκόπιό σου μια χαρά θα αποδίδει. Στον Πάρνωνα παλιότερα έβαλα σε ένα 12" Meade SC έναν απλό Huygenian της Vixen που είναι δύο στοιχείων, κανείς δεν κατάλαβε πως είναι τόσο απλός προσοφθάλμιος... Πρόσεξε τους φτηνούς με μεγάλα πεδία. Πολλοί παρουσιαζουν kindey beaning, δηλαδή αν το μάτι δεν είναι στην ακριβώς κατάλληλη θέση μαυρίζουν μεγάλες περιοχές του πεδίου...
Δημοσιεύτηκε
Καλα ολα αυτα που λετε, αλλα εσεις στην περιπτωση μου και με μπατζετ 500€ τι θα περνατε;

Γιωργο επειδη δεν εχω μοτερ γι αυτο στα προσοφθαλμια εγραψα μεχρι 8mm και οχι πιο κατω γιατι μαλλον θα ειναι δυσκολα ποιο μεγαλες μεγενθυνσεις χωρις μοτερ. Καλυτερα να παω για μοτερ ή για goto για την βαση;

Φιλικα Δημητρης

Τα τηλεσσκόπια που έχω είναι & τα δύο f/10.

Ένα ΖΟΟΜ 8-24 HYPERION ή για καλύτερα 7.5-22.5 WO όπως έχουν γράψει στη δοκιμή η διαφορά είναι σχετικά μικρή. Με τον ΖΟΟΜ 8-24 HYPERION είμαι ευχαριστημένος χωρίς να έχω εμπειρία από προσοφθάλμια, αλλά νομίζω για γενική χρήση ένας ΖΟΟΜ είναι καλός. 160-210€

Αν η βάση σου είναι καλή & έχει ενσωματωμένα μοτερ (τύπου HEQ5) πάρε GOTO αλλιώς πάρε μοτερ RA-DEC περίπου 150€.

Προσωπικά ο Telrad με έχει διευκολίνει αφάνταστα, άλλου παρόμοιου τύπου συσκευές δεν έχω δοκιμάσει, εκτός ερευνητή φυσικά.

Αργότερα κοιτάς για καλύτερα προσοφθάλμια, adaptor για υλικά SC στο MAC & πιθανόν Reduser f/6.3

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για τις συμβουλες Γιωργο και Χαραλαμπε θα το ψαξω λιγο ακομα και θα αποφασισω αλλωστε ακομα περιμενω το τηλεσκοπιο.

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη από καταδιοπτρικά δεν έχω ιδέα, αλλά βλέπω πολύ λογική την γνώμη του Γιώργου.Κάνε αυτά που σου λέει κ για τα προσοφθάλμια θα δεις εσύ σιγά σιγά πρώτα τι μεγεθύνσεις θέλεις κ μετά αποφασίζεις κ την μάρκα.Σιγά σιγά κ με τα δικά σου συμπεράσματα.
Δημοσιεύτηκε

Lunar, εγω θα επαιρνα (θα παρω) για πρωτο προσοφθαλμιο εναν Baader Orthoscopic 6mm. Κανει μονο 67 ευρω καινουριο, εχει ειδωλο ξυραφι οπως λεγεται, και θα σου δωσει την πιο ομορφη εικονα σε πλανητες οπως ο Διας ή ο Κρονος. Τα 6mm ειναι αρκετα καλη εως πολυ καλη μεγενθυνση (πχ. 2000 / 6 = 333x) οποτε θα βλεπεις τους πλανητες αυτους πολυ κοντα και θα τους ευχαριστιεσαι πολυ.

Για το φιλτρο εχω δοκιμασει το ΟΙΙ και το Moon & Skyglow της Baader. Και τα 2 ειναι καλα αλλα για light polluted areas θα σου συνιστουσα λιιιγο περισσοτερο το Moon & Skyglow. Να ξερεις οτι κανει και για τα νεφελωματα, μην σε ξεγελασει κανενας. Ο Ωριωνας ηταν πολυ ομορφος και ομορφα, πρασινωπα χρωματισμενος, και με περισσοτερη δομη απο οτι το ΟΙΙΙ.

Για πολυ σκοτεινους ουρανους ομως το ΟΙΙΙ τα δινει φυσικα ολα.

Για telrad, εχω εμπειρια, ειναι λιγο μεγαλουτσικος, απλος ομως στην χρηση και πολυ χρησιμος. Αξιζει τα λεφτα του εκτος και εαν δεν σου αρεσει λογω.... μεγεθους! :P

Πρωτα απο ολα λοιπον παρε ενα προσοφθαλμιο με λιγα mm, να το χαρεις μιας και το τηλεσκοπιο σου μαλλον θα εχει μονο μεγαλα mm (για ευρυ ουρανο).

Και φυσικα μαζευε παραλληλα λεφτα για μια GOTO στηριξη.

Ελπιζω να μην στα.........! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Μολις ζητησα προσφορα απο το πλανηταριο για τους:

- 12mm radian;

- 18mm radian;

- tele vue barlow x2 (138€)

- διαγωνιος tele vue evebrite (223€) δεν ειμαι και πολυ σιγουρος λογο τιμης , μου φενεται λιγο ακριβος (ασε που με τοσα λεφτα περνω και μοτερ και διαγωνιο)

Και απο Ακτις θα χτυπησω τον vixen LVW 22 (177€)

Ειπα να παω για 12 & 18 γιατι με τον barlow θα εχω και 6 & 9 αντιστοιχα

Τι λετε για τα παραπανω ειναι καλυτερο συνολο;

Οποτε το μπατζετ τον 500€ πηγε περιπατο και αμα μπορεσω να το κρατησω κατω απο 900€ καλα θα ειναι 8-[

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα.

Το παρέλαβες τελικά;

Δημήτρη μη βιαστείς να αγοράσεις barlow κλπ.

Πάρε με σιγουριά τον 22άρη και τον 12άρη που λες και

ανάλογα τι θα έχεις από πεδία και τις ανάγκες σου

προχωράς αργοτερα.

Φιλικά,

Γιάννης

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη δε θα σου πω πάρε αυτό ή το άλλο προσοφθάλμιο, γιατί πολύ απλά δεν κατέχω από καταδιοπτρικά.Θα σου πω όμως να μην βιαστείς.Βλέπω πως σκέφτεσαι να δώσεις 900 ευρώ για να τα πάρεις όλα μαζί.Μέγα λάθος.Τα προσοφθάλμια να τα πάρεις ένα ένα.Κ αυτό γιατί μπορεί οι Radian ή ο Vixen να μη σου αρέσουν στην πράξη.

Τα προσοφθάλμια που θα έχει το τηλεσκόπιο να ξέρεις πως μια χαρά θα σε καλύψουν αρχικά γιατί έχεις μεγάλη εστιακή.Ξεκίνα λοιπόν με αυτά συν ένα καλό που θ αγοράσεις κ τα υπόλοιπα σιγά σιγά.Βλέποντας κ κάνοντας.

Δημοσιεύτηκε

Τελικα κανονισα με 420€ goto και εληξε το θεμα με την βαση!

Και για προσοφθαλμια θα περιμενω να ερθει το τηλεσκοπιο την αλλη εβδομαδα απ οτι μου ειπε ο κ. Γιαννης (ακτις) και μετα βλεπουμε...

Οποτε τωρα περιμενω: OMC 140 με GP2 Goto & 8x50 διαγωνιο ερευνητη

(θα εχει και ενα προσοφθαλμιο 25mm Plossl και διαγωνιο 1.25)

Φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε
Καλώς να τα δεχτείς!

Φαντάζομαι την ανυπομονησία σου! :mrgreen:

Ασε δεν σου λεω τιποτα , στην αρχη εκανα υπομονη 2 χρονια για διαβασμα και για να μαθω τη παιζετε εκει πανω και οταν τελικα το παραγγειλα επρεπε να περιμενω ακομα 2 μηνες.

Καθομαι σε αναμενα καρβουνα.

Φιλικα Δημητρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης