JENNY Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Γεια σας! Είμαι 13 χρονών και είμαι καινούρια στην αστρονομία. Πρόσφατα πήρα το τηλεσκόπιο Celestron nexstar 114 slt. Μπορείται να μου πείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό και την παρακολούθηση του ηλιακού μας συστήματος;
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Γεια σου Τζένη, είσαι από τα μικρότερα μέλη μας, καλωσήρθες. Εγώ θα σου πω μερικά βήματα που πρέπει να κάνεις ώστε να παρατηρήσεις τον 1ο σου πλανήτη: 1) Συναρμολόγησε το τηλεσκόπιο, βάλε πάνω και τον ερευνητή, το μικρό αυτό τηλεσκοπιάκι το οποίο είναι για να σε βοηθάει να σημαδεύεις. 2) Σημάδεψε μέρα μεσημέρι μια μακρινή κεραία ή κάποιο αντικείμενο σε κάποια στέγη. 3) Βάλε το προσοφθάλμιο (φακός, πρέπει να έχει 2-3) με τον μεγαλύτερο αριθμό γραμμένο πάνω του πάνω στο τηλεσκόπιο και πείραζε τη ροδέλα μέχρι να βλέπεις καθαρά το αντικείμενο που σημάδεψες. 4) Πείραξε τις 2 βιδούλες του ερευνητή ώστε ο σταυρός στο κέντρο του να δείξει το αντικείμενο που βλέπεις και από το τηλεσκόπιο. Έτσι έχεις ευθυγραμμίσει τον ερευνητή με το τηλεσκόπιο. 5) Περίμενε να βραδιάσει. Νοτιοανατολικά θα δεις ένα πολύ φωτεινό αστεράκι σχετικά χαμηλά, είναι το φωτεινότερο που βλέπεις στον ουρανό. Είναι ο Δίας. Σημάδεψε και βάλτον στο σταυρό του ερευνητή, κοίταξε από το τηλεσκόπιο και βλέπεις τον Δία με τους 4 δορυφόρους του!!! Δοκίμασε και με τους υπόλοιπους φακούς... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΜΗΝ στοχεύσεις το τηλεσκόπιό σου προς τον Ήλιο!!! Μεγάλος κίνδυνος μόνιμης βλάβης της όρασής σου. Καλό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της αστρονομίας... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2008 Μεγάλος κίνδυνος μόνιμης βλάβης της όρασής σου.Σίγουρος θες να πεις. Κάνε ότι σου λέει ο planetman κ δε θα χάσεις. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
JENNY Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Τζένη, Καλως όρισες και απο εμένα. Σε συνέχεια των πιό πάνω που σου ανέφεραν οι άλλοι φίλοι:1) το τηλεσκόπιο σου δεν έχει κλασσικό ερευνητή με σταυρόνημα (μικρό τηλεσκοπιάκι) αλλά έναν Red-Dot Finder (Ερευνητή ερυθράς κηλίδας) οποίος έχει μηδενική μεγέθυνση και δουλεύει προβάλλοντας μία μικρή κόκκινη τελεία στο μπροστινό του τζαμάκι. Τον τοποθετείς λοιπόν όπως σου περιέγραψε και πιό πάνω ο Planetman και κάνεις τα βήματα 1-3. Μετά: α) Αφαιρείς το προστατευτικό της μπαταρίας του ερευνητή. Συνήθως είναι ένα κομματάκι πλαστικής ταινίας ανάμεσα στην μπαταρία και τις επαφές. Ενα απλό τράβηγμα φτάνει β) ανάβεις τον ερευνητή και αν η τελεία που είπαμε δεν είναι στο κέντρο, βρίσκεις τις δύο ροδέλες που βρίσκονται συνήθως η μία στο πλάι και εμπρός και η άλλη πίσω, και μετακινείς την τελεία να βρεθεί στο κέντρο, και να σου δείχνει ότι και το προσοφθάλμιο.Φυσικά, όλα αυτά δεν θα είναι εύκολο να γίνουν πρωί καθώς η τελεία δεν θα πολυφαίνεται, απογευματάκι θα είναι καλύτερα. 2)Καλός ο Δίας και η Σελήνη, δεν λέω, αλλα.......... Με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα να δείς μέσα στο όριο του τηλεσκοπίου σου, θα πρότεινα (μιάς και δεν έχεις και σχολείο τώρα είναι ευκαιρία) α) Πάρε ένα καλό εισαγωγικό βιβλίο. Το Nightwatch θεωρείται κορυφαίο στην κατηγορία αυτή. Διάβασέ το καλά. β) Μάθε καλά τον νυχτερινό ουρανό με τη βοήθεια των χαρτών του βιβλίου και προσανατολίσου με τον ουρανό που βρίσκεσαι. Μάθε που είναι τι, έτσι ώστε να ξέρεις προς τα που κοιτάς και τι υπάρχει εκεί γ) Μάθε καλά το τηλεσκόπιο σου. Σου προσφέρει αρκετές δυνατότητες αυτόματης αναζήτησης και παρακολούθησης αντικειμένων, αλλά όχι ακόμα. Καλός ο αυτοματισμός αλλά αν δεν ξέρεις από μόνη σου βράστα. Καλό είναι να ξέρεις επίσης, ότι το χομπυ που διάλεξες είναι απαιτητικό, χρειάζεται διάβασμα και ενασχόληση, δεν είναι ψάρεμα. Και τέλος: ΠΟΤΕ τον ήλιο ΧΩΡΙΣ την χρήση ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΙΛΤΡΩΝ, που σημαίνει - ΟΧΙ γυαλιά ηλίου, ΟΧΙ γυαλιά ηλεκτροκόλλησης, ΟΧΙ ακτινογαφίες, ή CD. ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
JENNY Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Έχω ήδη διαβάσει μερικά βιβλία του κ. Σιμόπουλου όπως η Γειτονιά της Γης, η αποκάλυψη των γαλαξιών καθώς και άλλων συγγραφέων η Σελήνη και η παρατήρηση τών άστρων. Βέβαια δεν τα έχω αποστηθήσει και ούτε ξέρω κάθε σημείο του ουρανού απέξω αλλά το ψάχνω. Το nightwatch το έχω στα υπ'όψιν μου. Σχετικά με το τηλεσκόπιο είμαι στην αρχή ακόμα και δεν μπορώ να προχωρήσω γρήγορα γιατί το τηλεσκόπιο είναι από το εξωτερικό με οδηγίες στα αγγλικά άρα πρέπει να τισ μεταφράσω. Μπορείται να μου συστήσετε και άλλα βιβλία; Το έχω πάρει πολύ ζεστά το θέμα γιατί μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με τον νυχτερινό ουρανό από μικρή. Επίσης, όλα αυτά τα υπέροχα νεφελώματα και σμήνη προς τα που τα παρατηρούμε και κάτω από ποιές συνθήκες; Εννοώ πρέπει να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι; Λίγο φως το επηρεάζει (δε μιλάω για το ερυθρό); Πρέπει να έχει πέσει τελείως το σκοτάδι για να τα παρατηρήσουμε;
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Όλα αυτά που ειπώθηκαν από τους φίλους, λάβε τα υπόψιν σου. Το βασικότερο για την αρχή είναι να μάθεις τους αστερισμούς.Είναι σαν να θες να διαβάσεις ένα βιβλίο, χωρίς να ξέρεις ανάγνωση. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Θέτεις πολλά έρωτήματα και τα θέτεις όλα μαζί! ΧαλαράΠρώτιστα, το Nightwatch δεν είναι για τα υπόψην, είναι Must. Ξεκινάς απο εκεί, μαθαίνεις τα βασικά και προχωράς. Άλλο βιβλίο δεν θα σου συστήσω για τώρα, δεν νομίζω να έχει τόσο νόημα.Τα, πραγματικά, υπέροχα νεφελώματα, δυστυχώς δεν είναι μέσα στις δυνατότητες του τηλεσκοπίου σου. Θα τα βλέπεις σαν αχνές θαμπάδες, άντε λίγο πιό φωτεινά τα Αστρικά και οπωσδήποτε ασπρόμαυρα. Μην απογοητευτείς, έτσι θα τα έβλεπες ακόμα και αν είχες τρις τριπλές ιντσες απο αυτές που έχεις.Ή ούτως ή άλλως, το 90% απο αυτά, δεν είναι ορατά ακόμα και σε σκοτεινό ουρανό, αρα........Πάμε πάλι στο τετράγωνο 1: "Παίρνουμε το Nightwatch και μαθαίνουμε τον ουρανό".Και φυσικά το φώς πειράζει. Στο λίγο φως του ηλιοβασιλέματος ίσα που φαίνονται τα πολύ φωτεινά σώματα (οι μεγάλοι πλανήτες) και τα πιό φωτεινά άστρα. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν νύχτα μαύρη. ΦΙλικάΔημήτρης Δημήτρης
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2008 Κοπελιά καλώς όρισες. Κι εγώ με τη σειρά μου θα σου πρότεινα να διαβάσεις το Nightwatch και συγκεκριμένα:Κοντά στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν χάρτες με τους ποιο ευδιάκριτους αστερισμούς ανά εποχή. Πήγαινε στο χάρτη που αντιστοιχεί στην Άνοιξη-Καλοκαίρι και θα δεις αστερισμούς όπως πχ την Μεγάλη Άρκτο κτλ. Προσπάθησε λοιπόν κρατώντας το βιβλίο στα χέρια σου να αναγνωρίσεις ένα-ένα τους αστερισμούς αυτούς (ξεκίνα με τη Μ. Άρκτο). Εντοπίζοντας κάθε αστερισμό προσπάθησε μετά να σκοπεύσεις με το τηλεσκόπιο από τον ερευνητή με την κόκκινη κουκκίδα. Σκόπευσε σε κάποια αστέρια και δες τα μέσα από το τηλεσκόπιο. Σκόπευσε πχ στον Mizar που είναι διπλός. Σου εύχομαι καλή αρχή και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Τελικά δεν μας είπες, είδες τίποτα;;;;;;;;;;;;;;; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
ARNOM Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 3, 2008 Να ρωτήσω κι εγώ, το nightwatch σε ποιές γλώσσες εκδίδεται? Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I΄m not sure about the former. Albert Einstein [1879-1955]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα