vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Καλημέρα σε όλους, διακοπεύοντες ή όχι, Εδώ και καιρό κάτι με τρώει να αγοράσω τηλεσκόπιο, και παρακολουθώ την αγορά (κατα διαστήματα), αλλά τώρα ο "πυρετός" έχει ανέβει αρκετά (έχω διαβάσει 2-3 φορές το Nightwatch), και μετά από σχετικό ψάξιμο στο Internet και διάβασμα (και κάποιες προσπάθειες με κυάλια) κατέληξα στα παρακάτω που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που με ενδιαφέρουν (προτεραιότητα στις ιδιότητες με τη σειρά που τις ανάφερω) δηλ. είναι φορητά, ρομποτικά, και "οικονομικά" Celestron τηλεσκόπια:- NexStar 102 SLT,- NexStar 114 SLT (CE31143 ), - NexStar 130 SLT (CE31145 ), - NexStar 4 SE (CE11049 ) Εσωκλείω και ένα excel που έφτιαξα παίρνωντας στοιχεία και τιμές από το http://www.astronomy.gr και τα http://www.celestron.com, http://www.astroshop.de, http://www.optcorp.com (για τιμές από αμερική) Κάποιες διαφορές που έχω εντοπίσει, εκτός από τις προφανείς σε διάμετρο:- τα SLT έχουν εστιακό λόγο ανάμεσα σε 5-8,7 ενώ τo SE 13- τα SLT έχουν 4.000 αντικείμενα στη βάση τους ενώ το SE 38.000 περίπου- τα SLT δεν έχουν καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή ούτε το s/w NexRemote για χειρισμό από υπολογιστή, ενώ το SE έχει- τα SLT δεν έχουν επικάλυψη φακών Starbright XLT (διαφημίζει έως 10% περισσότερο φώς στον προσοφθάλμιο) ενώ το SE έχει- το SE είναι το πιο ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα ...- το SE έχει κάποιους αυτοματισμούς για αστροφωτογράφηση Αν είχατε να διαλέξεται από τα παραπάνω, έχοντας ως προτεραιότητα τη φορτητότητα, GoTo, τιμή, ώστε να έχετε ένα τηλεσκόπιο που μεταφέρεται εύκολα, κατευθύνει τον αρχάριο που θέλει να εισαχθεί στην αστροπαρατήρηση και που δεν θέλει να ξεφύγει από τα 640€, τι θα προτιμούσατε; Να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν γράψει απαντήσεις και ερωτήσεις κατα καιρούς, και βοηθούν να μάθουμε και εμείς, αποφεύγοντας σκοπέλους. Καλές και ασυννέφιαστες νύκτες Celestron-NexStar-features.xlsΣύγκριση μεταξύ Celestron NexStar SLT 102/114/130 και NexStar 4/5 SE
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Καλημέρα και καλώς ήλθες! Γνώμη μου είναι να αποφύγεις οτιδήποτε κάτω από 8 ίντσες. Όταν ξεφύγεις από την παρατήρηση της Σελήνης και των μαγάλων πλανητών, θα ανακαλύψεις ότι ελάχιστα πράγματα μπορείς να παρατηρήσεις με ένα τέτοιο μικρό τηλεσκόπιο και σε ελάχιστα από τα ελάχιστα που διακρίνονται μπορείς να διακρίνεις κάποια στοιχεία στη δομή τους. Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάτω από τις 5 ίντσες, πρακτικά το goto είναι άχρηστο. Αυτά τα τηλεσκόπια έχουν μεγάλο πεδίο και με έναν καλό χάρτη μπορείς να βρεις εύκολα τα αντικείμενα Messier και καμιά εκατοστή από τα φωτεινά NGC, απλά και μόνο εντοπίζοντας τη γενικότερη περιοχή που αυτά βρίσκονται στον ουρανό. Ούτως ή άλλως η υλοποίηση του goto σε αυτά τα τηλεσκόπια περισσότερο είναι παιχνίδι παρά σοβαρή κατασκευή. Αν ψάξεις και παλαιότερες δημοσιεύσεις θα βρεις αναλογα σχόλια.Το καταλαβαίνω και λυπάμαι που σε απογοητεύω σε αυτό το στάδιο ενθουσιασμού, αλλά είναι καλύτερα τώρα, παρά να απογοητευθείς μετά την αγορά ενός τέτοιου τηλεσκοπίου, πράγμα το οποίο δεν θα αργήσει να γίνει ...Εξάλλου, υπάρχουν στην αγορά αξιόλογες, πολύ καλύτερες λύσεις και μάλιστα φθηνότερες.Φιλικά,Ηλίας.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Θα συμφωνήσω με τον Ηλία και θα προσθέσω επίσης ότι αφού είσαι αρχάριος καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα τηλεσκόπιο χωρίς go-to, χειροκίνητο. Γιατί θα εξοικειωθείς με το όργανο καλύτερα, θα δουλέψεις δηλαδή πάνω του αλλά και το κυριότερο, θα μάθεις τον ουρανό. Και μάλιστα όταν εξοικειωθείς θα μπορείς να βρίσκεις κάποια αντικείμενα πολύ ποιο γρήγορα από ένα ρομποτικό. Προσωπικά το ρομποτικό σύστημα είναι καλό όταν έχεις μάθει ήδη να βρίσκεις αντικείμενα και θες να το χρησιμοποιήσεις όταν θες να βρεις κάτι ποιο γρήγορα για να το φωτογραφήσεις. Προσανατολίσου καλύτερα σε ένα χειροκίνητο τηλεσκόπιο λίγο μεγαλύτερων ιντσών (8 και πάνω) και πάρε και ένα καλό χάρτη. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 ...Ένα άλλο θέμα είναι ότι κάτω από τις 5 ίντσες, πρακτικά το goto είναι άχρηστο. Να υποθέσω λοιπόν ότι μόνο το SLT 130 σε καλύπτει σε διάμετρο Αυτά τα τηλεσκόπια έχουν μεγάλο πεδίο και με έναν καλό χάρτη μπορείς να εννοείς τα τηλεσκόπια πάνω από 5 ίντσες? βρεις εύκολα τα αντικείμενα Messier και καμιά εκατοστή από τα φωτεινά NGC, απλά και μόνο εντοπίζοντας τη γενικότερη περιοχή που αυτά βρίσκονται στον ουρανό. Ούτως ή άλλως η υλοποίηση του goto σε αυτά τα τηλεσκόπια περισσότερο είναι παιχνίδι παρά σοβαρή κατασκευή. Αν ψάξεις και παλαιότερες δημοσιεύσεις θα βρεις αναλογα σχόλια.Φαντάζομαι ότι δίνεις παίρνεις, αλλά τα χρήματα είναι αυτά ... Το καταλαβαίνω και λυπάμαι που σε απογοητεύω σε αυτό το στάδιο ενθουσιασμού, αλλά είναι καλύτερα τώρα, παρά να απογοητευθείς μετά την αγορά ενός τέτοιου τηλεσκοπίου, πράγμα το οποίο δεν θα αργήσει να γίνει ...Δεν με απογοητεύεις, και ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες να μου απαντήσεις Εξάλλου, υπάρχουν στην αγορά αξιόλογες, πολύ καλύτερες λύσεις και μάλιστα φθηνότερες.Καλύτερες λύσεις που καλύπτουν τις προτεραιότητες της φορητότητας, μηχανισμού, χρημάτων που κατέληξα;Αν ευκαιρείς ανέφερε μερικές γιατί εγώ μόνο τη σειρά Μeade ETX βρήκα, που είναι πιο ακριβή.Τα Dobsonian δεν τα θεωρώ επιλογή λόγω μεγέθους/βάρους/διαθέσιμου χρόνου. Καλύτερα να πάρω κάτι που θα το χρησιμοποιήσω, παρά κάτι που θα στέκεται ... Φιλικά,Ηλίας. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση,Κώστας
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 πρεπει να ξεκαθαρισεις τι θελεις, αλλα μαλλον ειναι νωρις για να αποφασισεις.Θα σου προτεινα να ξεκινησεις πιο συντηρητικα,αγοραζοντας κατι μεταχειρισμενο.Ενα 8'' Ντομπσον μεταχειρισμενο κοστολογειται γυρω στα 200€, και θα σου δειξει πολλες ομορφες εικονες.Αν δεν σου κανει, και η ποιοτητα της εικονας δεν σε απασχολει τοσο,οσο η ευκολια,το ξεφορτωνεσαι χωρις ...απωλειες(ακομα και καινουργιο να το παρεις που λεει ο λογος).Αν για λογους ευκολιας στραφεις σε αυτοματο, και θυσιασεις ιντσες για...ανεση,παλι θα σου συνιστουσα μεταχειρισμενο(απο αστροβοξ φυσικα).Γενικως το πρωτο τηλεσκοπιο κατα τη γνωμη μου ,πρεπει να ειναι ηπια αγορα, με προυποθεση για χαμηλη -εως καθολου- οικονομικη απωλεια, στην περιπτωση λαθους επιλογης.Ειδικα οσον αφορα τα αυτοματα τηλεσκοπια, βλεπουμε συχνα ολοκαινουργια οργανα να πωλουνται παμφθηνα ως μεταχειρισμενα, και παρ ολα αυτα,να παραμενουν στο .....ραφι.Ισως η αγορα τους ηταν βιαστικη επιλογη, και μαλλον δεν "εξεταστηκε" απο τις "επιτροπες αξιολογησης αγορων". του αστροβοξ.Παρ ολα αυτα, σαν μεταχειρισμενα, αποτελουν εξαιρετικες προτασεις λογω χαμηλου κοστους.Γενικως η αγορα ενος τηλεσκοπιου σημερα,δεν ειναι και οτι ευκολοτερο, και πολυ σπανια συναντα καποιος ερασιτεχνη που να ισχυριζεται οτι αγορασε το "τελευταιο" τηλεσκοπιο.Μην βιαστεις, και εχε υπ οψιν σου πως οτι και να αγορασεις, ειναι θεμα χρονου(για να μην πω θεμα μηνων), να ψαχνεσαι να το ξεφορτωθεις,ειτε γιατι ενθουσιαστηκες και θες αναβαθμιση, ειτα γιατι απλα δεν σου "εκανε το κλικ".Οποτε....μην επενδυεις και πολλα!καλο ψαξιμο!
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Θα συμφωνήσω με τον Ηλία και θα προσθέσω επίσης ότι αφού είσαι αρχάριος καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα τηλεσκόπιο χωρίς go-to, χειροκίνητο. Γιατί θα εξοικειωθείς με το όργανο καλύτερα, θα δουλέψεις δηλαδή πάνω του αλλά και το κυριότερο, θα μάθεις τον ουρανό. Και μάλιστα όταν εξοικειωθείς θα μπορείς να βρίσκεις κάποια αντικείμενα πολύ ποιο γρήγορα από ένα ρομποτικό. Προσωπικά το ρομποτικό σύστημα είναι καλό όταν έχεις μάθει ήδη να βρίσκεις αντικείμενα και θες να το χρησιμοποιήσεις όταν θες να βρεις κάτι ποιο γρήγορα για να το φωτογραφήσεις. Προσανατολίσου καλύτερα σε ένα χειροκίνητο τηλεσκόπιο λίγο μεγαλύτερων ιντσών (8 και πάνω) και πάρε και ένα καλό χάρτη.Το goto θεωρώ ότι θα με διευκολύνει λόγω περιορισμένου χρόνου, αλλά ας πούμε ότι ότι φεύγει από την εξίσωση.Την φορητότητα, που δεν μπορεί να φύγει από την εξίσωση, πως την ικανοποιείς?Κάποια συγκεκριμένη πρόταση?Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου,Κώστας
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Μην νομιζεις οτι το ΕΤΧ ειναι τοσο φορητο.Σε συγκριση με ενα Ντομπ ειναι ασυγκριτα μικροτερο, αλλα για να μεταφερθει με ασφαλεια, και να στηθει σωστα,εχει το...καλαμπαλικι του.Παρ ολα αυτα, αποτελει φοβερο οργανο οσον αφορα τα οπτικα του,και την ακριβεια του. Ενα ΕΤΧ σε μια κουτα ικανοποιητικης προστασιας,πιανει (μαζι με τον τριποδα του) ολο το πορτ μπαγκαζ.Αρα....η μεταφορα του δεν ειναι τοσο διακριτικη οσο ισχυριζεται το....μαρκετινκ.Εγω με πολυ προσπαθεια κατορθωσα οριακα να το μεταφερω με μηχανη(χωρις τριποδα), κατασκευαζοντας μια θηκη,και προσαρμοζωντας την σε μεγαλο(τεραστιο ) σακ-βουαγιαζ.
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 πρεπει να ξεκαθαρισεις τι θελεις, αλλα μαλλον ειναι νωρις για να αποφασισεις.Δυστυχώς με αυτά τα χρήματα και την ανάγκη φορητότητας δεν νόμιζω ότι μπορώ να είμαι και πολύ επιλεκτικός. Θα δεχόμουν ότι μου προσφέρει το τηλεσκόπιο (Ηλιακό σύστημα μάλλον, γιατί για DSO με αυτές τις ιντσες μάλλον δεν θα τα καταφέρω Θα σου προτεινα να ξεκινησεις πιο συντηρητικα,αγοραζοντας κατι μεταχειρισμενο.Ενα 8'' Ντομπσον μεταχειρισμενο κοστολογειται γυρω στα 200€, και θα σου δειξει πολλες ομορφες εικονες.Αν δεν σου κανει, και η ποιοτητα της εικονας δεν σε απασχολει τοσο,οσο η ευκολια,το ξεφορτωνεσαι χωρις ...απωλειες(ακομα και καινουργιο να το παρεις που λεει ο λογος).Αν για λογους ευκολιας στραφεις σε αυτοματο, και θυσιασεις ιντσες για...ανεση,παλι θα σου συνιστουσα μεταχειρισμενο(απο αστροβοξ φυσικα).Ευχαριστώ, έχω το νου μου, απλώς με τρώει εδώ και χρόνια η αγορά τηλεσκοπίου και τώρα είναι ευνοηκές οι συνθήκες ...Γενικως το πρωτο τηλεσκοπιο κατα τη γνωμη μου ,πρεπει να ειναι ηπια αγορα, με προυποθεση για χαμηλη -εως καθολου- οικονομικη απωλεια, στην περιπτωση λαθους επιλογης.Συμφωνώ γι'αυτό και δεν δίνω πολλά χρήματα. Κρίνοντας και από αλλα hobbies μπορεί να μην σε τραβήξουν και να κλαίς τα χρήματα σου. Γι'αυτό θεωρώ ότι η "ανεση" του goto και αυτό το "μικρό" πόσο θα με βοηθήσει στην αρχή. Ειδικα οσον αφορα τα αυτοματα τηλεσκοπια, βλεπουμε συχνα ολοκαινουργια οργανα να πωλουνται παμφθηνα ως μεταχειρισμενα, και παρ ολα αυτα,να παραμενουν στο .....ραφι.Ισως η αγορα τους ηταν βιαστικη επιλογη, και μαλλον δεν "εξεταστηκε" απο τις "επιτροπες αξιολογησης αγορων". του αστροβοξ.Παρ ολα αυτα, σαν μεταχειρισμενα, αποτελουν εξαιρετικες προτασεις λογω χαμηλου κοστους.Γενικως η αγορα ενος τηλεσκοπιου σημερα,δεν ειναι και οτι ευκολοτερο, και πολυ σπανια συναντα καποιος ερασιτεχνη που να ισχυριζεται οτι αγορασε το "τελευταιο" τηλεσκοπιο.Μην βιαστεις, και εχε υπ οψιν σου πως οτι και να αγορασεις, ειναι θεμα χρονου(για να μην πω θεμα μηνων), να ψαχνεσαι να το ξεφορτωθεις,ειτε γιατι ενθουσιαστηκες και θες αναβαθμιση, ειτα γιατι απλα δεν σου "εκανε το κλικ".Οποτε....μην επενδυεις και πολλα!καλο ψαξιμο! Τα έχω υπ'όψιν μου και συμφωνώ, αλλά κάποια στιγμή το κάνεις το πήδημα (αγορά τηλεσκοπίου). Οι εναλλακτικές που βρήκα με αυτά τα χρήματα είναι είτε Dobsonian με ίντσες και δυσκολίες σε φορητότητα, στόχευση είτε λιγότερες ιντσες, με φορητότητα και ίσως και goto.Απλώς θα ήθελα να ξέρω τυχόν παρατηρήσεις / νέες επιλογές στην κατεύθυνση της φορητότητας. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου,Κώστας
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Μην νομιζεις οτι το ΕΤΧ ειναι τοσο φορητο.Σε συγκριση με ενα Ντομπ ειναι ασυγκριτα μικροτερο, αλλα για να μεταφερθει με ασφαλεια, και να στηθει σωστα,εχει το...καλαμπαλικι του.Παρ ολα αυτα, αποτελει φοβερο οργανο οσον αφορα τα οπτικα του,και την ακριβεια του. Ενα ΕΤΧ σε μια κουτα ικανοποιητικης προστασιας,πιανει (μαζι με τον τριποδα του) ολο το πορτ μπαγκαζ.Αρα....η μεταφορα του δεν ειναι τοσο διακριτικη οσο ισχυριζεται το....μαρκετινκ.Εγω με πολυ προσπαθεια κατορθωσα οριακα να το μεταφερω με μηχανη(χωρις τριποδα), κατασκευαζοντας μια θηκη,και προσαρμοζωντας την σε μεγαλο(τεραστιο ) σακ-βουαγιαζ. Να υποθέσω πάντως ότι είναι πιο φορητό από ένα Dobsonian 8', σωστά; Μιλάς για το 125 φαντάζομαι ...Ή να πάρω καλύτερα κυάλια γιατί αν θέλει όλο το πορτ παγκάζ μάλλον η οικογένεια θα με βγάλει από το αμάξι
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Θα πρέπει να σκεφτείς επίσης ό, τι και το goto για να σε κατευθύνει σωστά πρέπει κι εσύ να κάνεις κάποια πραγματάκια, ευθυγράμμιση κτλ που προϋποθέτουν πως ξέρεις λιγάκι τον ουρανό. Επίσης, πολλές φορές δεν είναι πολύ ακριβές, οπότε θα πρέπει να ξέρεις τι περιμένεις να δεις ώστε να καταφέρεις να το δεις. Μην σκέφτεσαι δηλαδή ωραία έχω goto θα με πάει ακριβώς και θα υπάρχει και ένα βελάκι στην εικόνα που θα μου δείχνει το αντικείμενο. Σχετικά με φορητότητα, ό, τι τηλεσκόπιο και να πάρεις χρειάζεσαι αμάξι για να το μεταφέρεις, εκτός κι αν πάρεις το etx-70 το οποίο τι να το κάνεις; Η αλήθεια βέβαια είναι πως για να μεταφέρεις 8ιντσο dob και πάνω αναγκαστικά τρως τις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, οπότε μόνο άλλον ένα επιβάτη μπορείς να έχεις συγχρόνως μέσα στο αμάξι. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Θα πρέπει να σκεφτείς επίσης ό, τι και το goto για να σε κατευθύνει σωστά πρέπει κι εσύ να κάνεις κάποια πραγματάκια, ευθυγράμμιση κτλ που προϋποθέτουν πως ξέρεις λιγάκι τον ουρανό. Επίσης, πολλές φορές δεν είναι πολύ ακριβές, οπότε θα πρέπει να ξέρεις τι περιμένεις να δεις ώστε να καταφέρεις να το δεις. Μην σκέφτεσαι δηλαδή ωραία έχω goto θα με πάει ακριβώς και θα υπάρχει και ένα βελάκι στην εικόνα που θα μου δείχνει το αντικείμενο. Σχετικά με φορητότητα, ό, τι τηλεσκόπιο και να πάρεις χρειάζεσαι αμάξι για να το μεταφέρεις, εκτός κι αν πάρεις το etx-70 το οποίο τι να το κάνεις;Η αλήθεια βέβαια είναι πως για να μεταφέρεις 8ιντσο dob και πάνω αναγκαστικά τρως τις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, οπότε μόνο άλλον ένα επιβάτη μπορείς να έχεις συγχρόνως μέσα στο αμάξι. Ναι σίγουρα, έχω διαβάσει διάφορα reviews για την ευκολία/δυσκολια της αρχικής ευθυγράμμισης, ναι θα πρέπει να κουνήσω και εγώ το "δακτυλάκι" μου. Απλώς κατάλαβα ότι, αφού τα καταφέρω, θα μπορέσω να κάνω π.χ. ένα tour στα καλύτερα "σημεία" σε σχέση με το μέρος μου, αυτόματα ή με μικρή βοήθεια από μέρους μου, σωστά;Το αμάξι έχει χώρο, και συνήθως τα ΣΚ πάμε βουνό ή θάλασσα, όπου και θέλω να το χρησιμοποιώ, αλλά η οικογένεια μεγαλώνει και ο διαθέσιμος χώρος για τα hobbies του "μπαμπά" μικραίνει ... Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Ως προς την φορητότητα (και όχι μόνο), ποιο θεωρείτε καλύτερο από τα παρακάτω (ναι ναι ξεφύγαμε από το goto, θα με φάει το κρύο ...) Celestron Omni XLT 150 (http://www.celestron.com/c2/product.php?CatID=63&ProdID=433)Skywatcher Dobsonian 8' (http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657) Άλλες εναλλακτικές στα 640 € maximum? Παρεπιπτόντως το παραπάνω site της celestron έχει και φωτογραφίες τραβηγμένες από τα αντίστοιχα τηλεσκόπια ... βέβαια υποθέτω παίζουν ρόλο και άλλα (προσοφθάλμιοι, καμερα, συνθήκες) αλλά προσφέρουν κάποια πληροφορία.
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Σχετικά με τη φορητότητα, συνολικά πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο, κατα τα άλλα: skywatcher 8" dob: Μεγαλύτερη διάμετρος, ευκολότερο-γρηγορότερο στήσιμο, πιο ξεκούραστη παρατήρηση, πιο σταθερή η στήριξη. Celestron Omni XLT 150: Θα έχεις μεγαλύτερα πεδία, μπορεί να κάνει κάποια αστροφωτογράφηση σε σχέση με το dob που δεν μπορεί. Ρίξε μια ματιά και εδώ. Μπορεί να σε βοηθήσει. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Σχετικά με τη φορητότητα, συνολικά πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο, κατα τα άλλα: skywatcher 8" dob: Μεγαλύτερη διάμετρος, ευκολότερο-γρηγορότερο στήσιμο, πιο ξεκούραστη παρατήρηση, πιο σταθερή η στήριξη. Celestron Omni XLT 150: Θα έχεις μεγαλύτερα πεδία, μπορεί να κάνει κάποια αστροφωτογράφηση σε σχέση με το dob που δεν μπορεί. Ρίξε μια ματιά και εδώ. Μπορεί να σε βοηθήσει. Αστροφωτογράφηση δεν με ενδιαφέρει, μέχρι στιγμής, αλλά από ότι κατάλαβα το XLT είναι το ίδιο ογκώδες κατά τη μεταφορά με το Dobsonian, οπότε ξεφύγαμε. Από την άλλη θα ήθελα με το τηλεσκόπιο να κάνω και επίγεια παρατήρηση ...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Το goto θεωρώ ότι θα με διευκολύνει λόγω περιορισμένου χρόνου, αλλά ας πούμε ότι ότι φεύγει από την εξίσωση.Την φορητότητα, που δεν μπορεί να φύγει από την εξίσωση, πως την ικανοποιείς?Κάποια συγκεκριμένη πρόταση? Όσο αφορά το χρόνοΤο χειροκίνητο τηλεσκόπιο (και ιδιαίτερα το Dob) το στήνεις και το ξεστήνεις πολύ ποιο γρήγορα, οπότε έχεις περισσότερο χρόνο για παρατήρηση.Ο χρόνος παρατήρησης με το ρομποτικό εξαρτάται από το ρεύμα που θα έχει το power tank σου. Μόλις τελειώσει το power tank αναγκαστικά τα μαζεύεις γιατί δεν θα μπορείς να κάνεις παρατήρηση χειροκίνητη, (δεδομένου ότι δε θα γνωρίζεις τον ουρανό).Όσο αφορά τη φορητότητα: Με το go-to χρειάζεσαι: 1 καρέκλα, 1 τρίποδο με τη βάση, 1 σωλήνα του τηλεσκοπίου, 1 θήκη-τσάντα με προσοφθάλμια και αξεσουάρ και 1 power tank για ρεύμα. Σύνολο 5 πράγματα.Χωρίς το go-to χρειάζεσαι: 1 καρέκλα, 1 τρίποδο με βάση (ή τη βάση Dob), 1 σωλήνα τηλεσκοπίου και 1 θήκη-τσάντα. Σύνολο 4 πράγματα Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Όσο αφορά το χρόνοΤο χειροκίνητο τηλεσκόπιο (και ιδιαίτερα το Dob) το στήνεις και το ξεστήνεις πολύ ποιο γρήγορα, οπότε έχεις περισσότερο χρόνο για παρατήρηση.Ο χρόνος παρατήρησης με το ρομποτικό εξαρτάται από το ρεύμα που θα έχει το power tank σου. Μόλις τελειώσει το power tank αναγκαστικά τα μαζεύεις γιατί δεν θα μπορείς να κάνεις παρατήρηση χειροκίνητη, (δεδομένου ότι δε θα γνωρίζεις τον ουρανό).Η έννοια του χρόνου που έβαλα πήγαινε κυρίως στο διαθέσιμο χρόνο για παρατήρηση, όπου το goto σε βοηθάει να δεις περισσότερα από το να τα στοχεύσεις με το χέρι. (http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=355). Σίγουρα θα είναι κατώτερες οι εικόνες αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα από ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο.Η παρατήρηση θα γίνεται κοντά σε παροχή ρεύματος (σπιτιού ή αμαξιού) οπότε power tank δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Όσο αφορά τη φορητότητα: Με το go-to χρειάζεσαι: 1 καρέκλα, 1 τρίποδο με τη βάση, 1 σωλήνα του τηλεσκοπίου, 1 θήκη-τσάντα με προσοφθάλμια και αξεσουάρ και 1 power tank για ρεύμα. Σύνολο 5 πράγματα.Χωρίς το go-to χρειάζεσαι: 1 καρέκλα, 1 τρίποδο με βάση (ή τη βάση Dob), 1 σωλήνα τηλεσκοπίου και 1 θήκη-τσάντα. Σύνολο 4 πράγματαΕκτός του power tank που δεν νομίζω ότι χρειάζεται (τουλ. άμεσα), το πρόβλημα είναι στη μεταφορά, καθώς το ένα είναι πολύ πιο ογκώδες από το άλλο. Ξερω δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή, αλλά κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες δεν άλλαζουν και πρέπει να προσαρμοστείς
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Η έννοια του χρόνου που έβαλα πήγαινε κυρίως στο διαθέσιμο χρόνο για παρατήρηση, όπου το goto σε βοηθάει να δεις περισσότερα από το να τα στοχεύσεις με το χέρι. (http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=355). Σίγουρα θα είναι κατώτερες οι εικόνες αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα από ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο.Η παρατήρηση θα γίνεται κοντά σε παροχή ρεύματος (σπιτιού ή αμαξιού) οπότε power tank δεν νομίζω ότι χρειάζεται.Τι να σου πω. Μην περιμένεις να δεις και πολλά πράγματα αν είσαι στο σπίτι σου, ιδιαίτερα με τόσο μικρή διάμετρο. Πολλοί έμπειροι ερασιτέχνες το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα το χαρακτήριζαν σαν τηλεσκόπιο παιχνίδι και όχι ένα όργανο για σοβαρή αστρονομική παρατήρηση. Τα μόνα ίσως αντικείμενα που θα μπορούσες να δεις αξιοπρεπώς είναι η Σελήνη, ο Δίας και ο Κρόνος. Αλλά αν το αγοράζεις για αυτό το λόγο χωρίς να θέλεις να ασχοληθείς και πολύ τότε θα σου πω προχώρα. Αλλά είναι κρίμα να δώσεις τόσα χρήματα και μετά από λίγο καιρό να το παρατήσεις.Εκτός του power tank που δεν νομίζω ότι χρειάζεται (τουλ. άμεσα), το πρόβλημα είναι στη μεταφορά, καθώς το ένα είναι πολύ πιο ογκώδες από το άλλο. Ξερω δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή, αλλά κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες δεν άλλαζουν και πρέπει να προσαρμοστείςΔεν ξέρω αν το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο περιέχει δικές του μπαταρίες αλλά αν δεν περιέχει και το έχεις συνδεδεμένο κανένα 2-3ωρο με τη μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί να στην εξαντλήσει και να έχεις πρόβλημα. Έχε υπόψη σου ότι οι απόψεις που βλέπεις εδώ είναι εκ πείρας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αγοράσει πάνω από ένα τηλεσκόπια διαφορετικού τύπου και έχουμε χειριστεί πολλά και διαφορετικά μοντέλα σε συναντήσεις και εξορμήσεις και οι απόψεις μας δεν είναι θέμα γούστου. Κι εγώ θα ήθελα ένα τηλεσκόπιο μεγάλο σε διάμετρο, μικρό για να μεταφέρεται και ρομποτικό (για το τελευταίο όχι και τόσο) αλλά δυστυχώς όλα αυτά είτε θα είναι ακατόρθωτα να τα βρεις σε ένα τηλεσκόπιο, είτε θα είναι πανάκριβες λύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ. Η αγορά ενός τηλεσκοπίου είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα και είναι σαν να αγοράζεις έπιπλα για να διακοσμήσεις το σπίτι σου.Όπως και να 'χει πάντως σου εύχομαι καλή αρχή και καλώς όρισες στο χόμπι. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Συμφωνώ απολύτως με τα παραπάνω και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο τις εμπειρίες σας και τις ευχές σας.Ο προβληματισμός συνεχίζεται αλλά μάλλον θα πρέπει να εξετάσω καλύτερα την περίπτωση του 130 SLT (http://www.jb.man.ac.uk/public/im/cel130SLT.html) σαν ενδιάμεσος συνδιασμός. Δεν ξέρω πως είναι από άποψη φορητότητας βέβαια, μάλλον θα επισκεφτώ το Πλανητάριο και πάλι.Πάντως γνωρίζω ότι τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια είναι εισαγωγικά/ερασιτεχνικά και για κάτι πιο σοβαρό θα πρέπει να προχωρήσω σε κάτι άλλο. Κρίνοντας προσωπικά, αν είναι ένα χομπυ που θα με κρατήσει (ή θα μπορώ να το κρατήσω ), τότε μάλλον θα χρειαστώ αναβάθμιση.Φαντάζομαι ότι και Dobsonian 8 να έπερνα, και αυτό θα το αναβάθμιζα αν συνέχιζα.
Altinakis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Διαβασα το ερωτημα σου και ειναι απολυτα φυσιολογικο για καποιον που θελει να ξεκινησει την αστρονομια. Το θεμα ειναι οτι ειναι δυσκολο για καποιον καινουριο να καταλαβει οτι αυτα τα παραπανω ισως χρηματα που χρειαζονται να ειναι τοσο απαραιτητα για την μετεπειτα εμπειρια του στην παρατηρηση και στην αστροφωτογραφηση. Και βεβαια τα 650 ευρω φανταζουν ιδιαιτερως πολλα στο μυαλο καποιου αλλα στο αντικειμενο της Αστρονομιας θα δεις οτι πολυ γρηγορα θα μιλας για αγορες ανω των 100 ευρω σαν να ειναι κατι των 20-30 ευρω. Δυστυχως τα αστρονομικα ειδη γενικως εχουν καποια αξια οποτε ειναι δυσκολο για καποιον να κανει σωστες αγορες. Αυτο που χρειαζεται παντα ειναι να μαθει τι θελει να κανει. Μετα να μαθει ποσο συχνα θα το κανει. Μετα να μαθει ποσα λεφτα θελει να δωσει για να τα κανει και ουτως καθεξης... Στο ερωτημα σου "θελω τηλεσκοπιο φτηνο αλλα και μικρο αλλα και ρομποτικο κτλ" δυσκολα θα παρεις απαντηση. Τα συνηθως μικρα σε ογκο (αλλα οχι σε ανοιγμα σωληνα ή αλλιως aperture) ειναι τα κατοδιοπτρικα, τα λεγομενα SCT. Αυτα σε ιντσες αρκετες (ισα και ανω των 8 ιντσων) κοστιζουν). Γιατι λεμε ολοι πανω απο 8"; Γιατι πολυ απλα ειναι ισως το μικροτερο aperture σωληνα που ισως να δεις μεσα απο καποια πολη καποια DSO. Φυσικα αν μενεις σε πολυ σκοτεινο ουρανο και ενα 6" ισως να εκαμνε δουλεια. Το θεμα ειναι ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ; Αν σε ενδιαφερει μονο ο Διας και ο Κρονος και η Σεληνη πχ. ειναι κριμα και μαλιστα πολυ συντομα ισως να βαρεθεις. Σε αυτα λοιπον τα χρηματα και για αυτες τις διαμετρους που αναφερεις ειναι κριμα να πανε τα λεφτα σου. Μπορει να ειναι ολοκληρωμενα (στο μυαλο μας) συστηματα με Goto και τα λοιπον αλλα δεν παυει να εχουν ενα τεραστιο μειονεκτημα: Το aperture τους ειναι μικρο, δηλ. μειωμενη φωτεινοτητα και κοντραστ. Αν θα ειχα τα χρηματα σου και θα επρεπε να διαλεξω καποιο τηλεσκοπιο με μικρο ογκο αλλα και με καποια ποιοτητα στην παρατηηση θα διαλεγα μονο ενα: το Skywatcher ED80 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=869 Πανω σε μια αλταζιμουθιακη στηριξη θα ηταν πιστευω μια πολυ καλη επιλογη και μια αγορα που θα χρησιμευε σιγουρα στο μελλον. Ειτε σαν οδηγητικο τηλεσκοπιο σε καποιο μεγαλυτερο (πχ. 8" ή 10" SCT ρομποτικο) είτε και μονο του σε μια ρομποτικη στηριξη (πχ EQ5 που ειναι και φτηνη σε σχεση με την EQ6 και μπορει να σηκωσει αυτο το ελαφρυ τηλεσκοπιο σαν το ED80. Η προταση μου δηλ. θα σου εβγαινε 450 ευρω και θα ειχες και χρηματα να παρεις και ενα καλο Barlow 3x (2x) για να ανεβασεις τις μεγενθυνσεις σου. Να ξερεις οτι το μεγιστο της μεγενθυνσης στα αποχρωματικα ειναι ανωτερο απο το θεωρητικο. Τελος αν ηθελες κατι μεγαλυτερο ρομποτικο SCT (πχ. 8") θα σου συνιστουσα να περιμενεις μηπως και πουλησει καποιος καποιο δικο του εδω στο astrovox. Πιστευω να μην σε απογοητευσα, απλα πιστευω οτι τα ρομποτικα κατω των 5-6" δεν ειναι και τοσο καλα σε σχεση τιμης και αποδοσης. Σκεψου καλα, μην βιαζεσαι και θα αποφασισεις σωστα! Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut >Destination Space!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Αξιόλογο ρομποτικό κάτω από 650 € απλά δεν υπάρχει τέλος! Το μικρότερο που θα πρότεινα εγώ είναι Celestron NexStar 6. To 80 ED είναι πολύ μικρό για οποιαδήποτε παρατήρηση της προκοπής. Συμπέρασμα είτε ξεχνάς το ρομποτικό, είτε τη φορητότητα είτε τη δυνατότητα αξιόλογης παρατήρησης βαθέως ουρανού. Δυστυχώς στη ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
roryt Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2008 Αχ, το κλασσικό ερώτημα!!. Και εγώ με παρόμοιο ερωτημα έκανα το ντεμπούτο το μου στο αστροβοξ (εγω πήγαινα για ΕΤΧ125). Και το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο, η οικογένεια μεγάλωσε, το αμαξι όχι. Το μόνο που μπορούμε να σου προσφέρουμε ειναι εμπειρίες. Πηγαινε στα μαγαζιά να τα δεις απο κοντα. Κατεύα αν μπορέσεις και σε καμια συνάντηση - αυτο και αν θα είναι εμπειρία. Εγω το πρόβλημά σου δεν το έχω λύσει ακόμη. Τα κιάλια είναι τα μόνα που έχω σαν μόνιμο σύντροφο. Το 8", αφού το παίδεψα αρκετά μέσα στην πόλη, αποφάσισα να το αφήσω μόνιμα στο εξοχικό: κάθε φορά που θα πάω (όχι τόσο συχνά όσο θα είθελα) ξέρω ότι θα με περιμένει, σε ουρανό που αξίζει τον κόπο να κάνεις παρατήρηση (και σκέφτομαι κιόλας, αχ να ήτανε >= 12"). Δεν το μετάνοιωσα που το αγόρασα σαν πρώτο τηλεσκόπιο, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΗΤΟ. Ο φωτογραφικός ΚΑΘΑΡΑ εξοπλισμος (GEM+ED80+goto κλπ) που αποφάσισα να μαζέψω (και ακόμη μαζεύω και πληρώνω) τον τελευταίο χρόνο, τελικά ΔΕΝ βγήκε και τοσο φορητός: μια βαλίτσα η κεφαλή, μια τα εξαρτήματα (προσοφθαλμια, barlow, φίλτρα κλπ), ενα power tank (πιστεψέ με, βολεύει, ακόμη και όταν έχεις μπρίζες κοντα), ένα μεγάλο σακίδιο με τον τρίποδα (συν το μεγάλο αντίβαρο και ότι δεν χωράει αλλού), ενα σακίδιο πλάτης με το αποχρωματικό, τι μου διαφευει, ααα, ναι, ενα σακίδιο πλάτης με διάφορα (κάμερες, δακτυλίδια, παρελκόμενα κλπ) και ακόμη δεν έχω αποφασίσει που στο καλό θα βάλω το οδηγητικό 70ρι με το οποίο πειραματίζομαι τελευταία. Συμπερασμα, ΔΕΝ θα τα παρω μαζί μου (κατα πάσα πιθανότητα) στις διακοπές, συνήθως δεν τα παίρνω μαζί μου στο εξοχικό, τα έχω να τα δουλεύω στην Αθήνα Και κάτι άλλο, αν νομίζεις ότι το goto θα σου δώσει περισσότερο χρόνο για παρατήρηση, γελιέσαι. Σε φτηνό τηλεσκόπιο, μάλλον πρόβλημα θα σου είναι παρά ευκολία. Αλλο στην φωτογράφιση, εκεί όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, μπας και προλάβεις την νύχτα (και την νύστα). Μην την ψάχνεις, το χόμπι αυτό δεν κάνει για (νεο)μπαμπαδες. Ειτε έχεις μόνιμη εγκατάσταση, είτε ξεχνας το φορητο, φτηνό και βολικό (γιατι θα είναι πατατα). Ιδίως το "φτηνο και εισαγωγικό" είναι μέγαλο πρόβλημα, προτίμησε ειτε ντοπς >= 8", είτε 6"/8" σε GEM. Εγω έχω αρχίσει να πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθώ πραγματικά μόνο όταν τα μανάρια μου γίνουν 20 (και φύγουν), ή ακόμη χειρότερα, στην σύνταξη.
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Συνοψίζοντας λοιπόν δεν συστήνετε φθηνό ρομποτικό τηλεσκόπιο, και αν κατάλαβα καλά αυτό που ζητώ δεν υπάρχει.Κάτι που επίσης κατάλαβα είναι το εξής: Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι που συνέχισαν να ασχολούνται με την αστροπαρατήρηση, το πρώτο τους τηλεσκόπιο είτε το πούλησαν είτε το "σκονίζουν" γιατί έκριναν ότι θέλουν κάτι καλύτερο/διαφορετικό σύμφωνα με τις εμπειρίες τους. Δηλαδή το πρώτο τηλεσκόπιο έτσι και αλλίως είτε θα το πουλήσεις είτε θα το "παρατήσεις" (είτε θα παρατήσεις την αστροπαρατήρηση γενικά). Άρα είναι κάτι που σε εισάγει σε αυτό το hobby χωρίς να σε καλύπτει απόλυτα, ενώ είναι σχετικά σίγουρο ότι αν σου αρέσει θα προχωρήσεις σε κάτι πιο καλό. Συνεπώς η πρώτη αγορά θα πρέπει να είναι περιορισμένου κόστους γιατί είτε θα τα παρατήσεις είτε θα την αναβαθμίσεις.Αν έχω καταλάβει καλά, η γενική σύσταση είναι Dobsonian 8' η οποία μπορεί να καλύπτει κάποιες ανάγκες, αλλά κάποιες άλλες όχι (π.χ. φορητότητα).Βάζοντας την φορητότητα ως πρώτη προτεραιότητα και μετά τις υπόλοιπες, υπάρχει κάποιο μοντέλο στα 650€ που θα μπορούσατε να συστήσετε;Όπως και να έχει να ευχαριστήσω όλους για το χρόνο και τις εμπειρίες τους. Μάλλον θα περιμένω λίγο ακόμα και θα περιοριστώ στο διάβασμα και στα κυάλια.Παρεπιπτόντως τί είναι το GEM; (το αναφέρει ο roryt)
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Το GEM είναι η γερμανικού τύπου ισημερινή στήριξη. Τώρα όσο αφορά για το τηλεσκόπιο που είπες, αν κάνεις μια καλή αγορά πχ ένα Dob 8'' θα σε ικανοποιήσει όπως λές σε κάποια πράγματα αλλά σε κάποια όχι. Αλλά το τηλεσκόπιο αυτό θα μπορείς άνετα να το αναβαθμίσεις (αλλάζοντας του στήριξη και κάνοντάς το ρομποτικό) ή αν δεν σε συγκινεί το χόμπι να το πουλήσεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vaxevana Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Το GEM είναι η γερμανικού τύπου ισημερινή στήριξη. Τώρα όσο αφορά για το τηλεσκόπιο που είπες, αν κάνεις μια καλή αγορά πχ ένα Dob 8'' θα σε ικανοποιήσει όπως λές σε κάποια πράγματα αλλά σε κάποια όχι. Αλλά το τηλεσκόπιο αυτό θα μπορείς άνετα να το αναβαθμίσεις (αλλάζοντας του στήριξη και κάνοντάς το ρομποτικό) ή αν δεν σε συγκινεί το χόμπι να το πουλήσεις. Επειδη ως αρχάριος ξέρω ελάχιστα, μήπως μπορείς να συστήσεις κάποιο αντίστοιχο προϊόν (σε σχέση με το GEM μιλώ).Επειδή στα χρήματα που είπα πηγαίνω και σε Dob 10' τι συστήνεται; Dob 8' και περιφεριακά ή Dob 10' και λιγότερα περιφερειακά? (ναι ναι το καταλαβαίνω ότι την ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΗΤΟ, απλώς για να μαθαίνω)Ποια περιφερειακά? (π.χ. barlow Utima ή Powermate)Κάποιες προτάσεις σε στήριξη (απλή αναφορά για να μην κουράζω) ώστε να τις ψαξω για να δω κόστος?Αν τελικά προχωρήσω σε αυτή τη λύση το βλέπω να το αφήνω μονιμα στο βουνο ...
roryt Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2008 το πρώτο τους τηλεσκόπιο είτε το πούλησαν είτε το "σκονίζουν" γιατί έκριναν ότι θέλουν κάτι καλύτερο/διαφορετικό σύμφωνα με τις εμπειρίες τους.Αν δεις και σε άλλο παρόμοιο θέμα, το κάθε τηλεσκόπιο ειναι συμβιβασμός. Θες λιγα λεφτα, και δυνατότητα να δεις κατι παραπάνω απο Σεληνη/Δια και φωρητότητα, και ευκολία χρήσης, και πιθανότητα να το χρησιμοποιήσεις σε φωτογράφιση κλπ κλπ. Δεν υπαρχει κατι τετοιο, ιδίως με λίγα λεφτά. Συνήθως το φόρουμ προτείνει το ντοπς 8" γιατι εχει ικανοποιητική διάμετρο, βλέπεις μια από όλα, είναι πανεύκολο στον χειρισμό (ναι, αρκετά εύκολο για αρχάριο), πέρνει (θεωρητικά) αναβάθμιση με γερμανική βάση, έχει μεταπωλητική αξία και είναι φτηνό (οποτε θα σου μείνουν λεφτα για τα παρελκόμενα - που κοστίζουν περισσότερο απο το όργανο), και δεν θα μας βρίζεις και πολύ αν δεν σου κάνει . Με τα 300 που κάνει δεν μπορείς να βρεις πολύ καλύτερο συνδιασμό. Αλλα θα αποδεκτείς ότι έχει τους περιορισμούς του (το σπρώχνεις με το χέρι, δεν κάνει για φωτογράφιση ως έχει, είναι "κανόνι", κλπ κλπ) Εναλλακτικές θα βρεις σε παρόμοια θέματα στο φόρουμ, πχ το Νευτόνειο 6" σε γερμανική EQ-3 που προτείνει ο Γιώργος είναι επίσης μια (παλία) καλή λύση για αρχή. Και το 8" σε HEQ5 που κυκλοφορεί σε προσφορα (με λίγα παραπάνω χρήματα) είναι επισης πολύ καλό. Κανενα απο αυτα δεν θεωρείται σαν "θα το παρω να το πετάξω" , μπορεί να κολλήσεις με ενα απο αυτα για χρόνια και να μην σου χρειάζεται τίποτα άλλο - αυτό μόνο εσύ θα το κρίνεις με την εμπειρία. Αλλα σιγουρα με χαμηλό budget ασε τα goto για χάρη της ουσίας: με ενα 6" ή 8" θα παιδευτείς με την καλή ένοια και θα μάθεις και πραγματικά θα δεις - η περισσότερη χαρά είναι εκεί. Με ενα 4" με goto θα σε πάει (ίσως) εκεί που είναι ο στόχος για να δεις ... τι ; Κατ' εμε η σωστότερη συμβουλή ειναι "πήγαινε σε αστροπάρτυ να τα δεις απο κοντα".
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα