alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2008 http://www.asteroidoccultations.com/2008_09/0912_859_13105.htm http://www.astrosurf.com/eaon/Cartes/September%202008/859_Bouzareah.htm Έχω το προαίσθημα ότι θα πετύχει. Ύψος αστέρα κατά το φαινόμενο, περίπου 43 μοίρες. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
alepohori Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2008 Ήταν σίγουρα από τις πιο ωραίες απόπειρες. Ο Ανδρέας με περίμενε στο σημείο παρατήρησης χωρίς να έχει στήσει, καθώς οι συνθήκες ψηλά δεν προέτρεπαν κάτι τέτοιο. Όταν έφτασα, δεν ήμουν μόνος μου. Μια χάρτινη σακούλα με απαραίτητα εργαλεία για την παρατήρηση της απόκρυψης, με συνόδευε. Η σακούλα έλαβε της πρέπουσα θέση της στο τραπέζι και την ανοίξαμε χωρίς καθυστέρηση. Παρόλο που η ώρα της απόκρυψης απείχε 3-4 ώρες, έπρεπε να προετοιμαστούμε καλά. Κάτσαμε λοιπόν γύρω από το τραπέζι σαν να επρόκειτο να καταστρώσουμε κάποιο δύσκολο σχέδιο απόδρασης... Από την σακούλα ξεπρόβαλλε πρώτα η σαλάτα του σεφ. Ακολούθησαν σε σχηματισμό φάλαγγας τα 2 χάμπουργκερ. Η παρέλαση συνεχίστηκε με το παραδοσιακό σάντουιτς και έκλεισε με τις 2 μπύρες. Κοιτάξαμε πάνω... Πολλά αραιά σύννεφα σε μεγάλο ύψος, ένδειξη της υψηλής υγρασίας και της άπνοιας... "Μάλλον δε θα δούμε απόκρυψη.." είπαμε. Έπρεπε όμως να προχωρήσουμε αμείλικτα στο σχέδιο. Και αρχίσαμε να καταβροχθίζουμε τα φαγητά, με εμένα, τον εμνευστή του φιλόδοξου σχεδίου, να κάνω την αρχή. Το σάντουιτς δεν είχε παρά λίγα λεπτά ζωής... Σε λίγο θα ακολουθούσε και η σαλάτα του σεφ.. Σιγά μη γλίτωνε.. Ο Ανδρέας είχε αναλάβει έναν ρόλο κλειδί για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος: Tην..εκτέλεση των χάμπουργκερ. Το σχέδιο προχωρούσε με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.. Κατά την διάρκεια εκπόνησης του σχεδίου, διψάσαμε. Οι μπύρες δε μπορούσαν να γλιτώσουν.. Ανέλαβαν να μας δροσίσουν και να φωτίσουν την σκέψη μας... Οι κουβέντες έδιναν κι'έπαιρναν.. Και δώστου μπύρα, δώστου φαγητό, δώστου μπλα μπλα... Το σχέδιο γύρω από το τραπέζι προχωρούσε.. Η συννεφιά όχι όμως.. Η μελέτη του σχεδίου, κάποια στιγμή τελείωσε (και τα φαγητά επίσης). Έπρεπε να προχωρήσουμε στην εκτέλεσή του.. "Τι λες; Στήνουμε;" ρώτησε ο Ανδρέας. "Φυσικά" του λέω, "να περάσει λίγο η ώρα και μετά βλέπουμε" . Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 2 ώρες, για να στρέψουμε τους σωλήνες μας προς το πεδίο του υπό απόκρυψη αστεριού. Τα σύννεφα είχαν σχεδόν διαλυθεί, αλλά η περιοχή του στόχου ήταν αποκαρδιωτικά φωτεινή, λόγω της Σελήνης. Παντού ασπρίλα.. Πώς να βρεις εκεί μέσα αστέρι 11mag........ Οι αρχικές μου ελπίδες στηρίζονταν στον εντοπισμό των Ιχθύων. Μετά θα ακολουθούσε ο εντοπισμός του Κήτους, το ι του Κήτους και με αστροάλματα θα έφτανα στο στόχο μου. Μάταια όμως. Οι Ιχθείς άφαντοι.. Το ι Κήτους το ίδιο. Απέμενε μισή ώρα από την πιθανή έναρξη της απόκρυψης και ακόμα έψαχνα να αναγνωρίσω έστω ένα αστεράκι του Κήτους. Τελικά είδα και αναγνώρισα με μεγάλη δυσκολία τον β Κήτους, μεγέθους 2,04!!! Έπρεπε να βρω και τον ι, μεγέθους 3,56. Η ώρα πλησίαζε και κάθε προσπάθεια από τον ερευνητή ήταν άκαρπη.. Όλα κάτασπρα... 15-10 λεπτά πριν την πιθανή έναρξη, είχα αρχίσει να αγχώνομαι. Κοίταξα τον πρώτο βοηθητικό χάρτη της Uranometria.. Έπρεπε να βρω ένα λαμπρό αστέρι, που να σχηματίζει κάποιο απλό σχήμα με τον εντοπισμένο β Κήτους και με τον υπό αναζήτηση ι Κήτους. Τελικά βρήκα τον Fomalhaut, α Νοτίου Ιχθύος. Απέχει 27 μοίρες (!) από τον β Κήτους, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Σχηματίζει ακριβώς ορθογώνιο τρίγωνο με τα υπόλοιπα 2 αστέρια του Κήτους. Ο 8Χ50 ήταν άχρηστος. Ο ερευνητής κουκίδας είχε τον πρώτο λόγο. Έβλεπα τον Fomalhaut, τον β Κήτους και έπρεπε να σχηματίσω το ίδιο τρίγωνο στον ουρανό. Ο ι Κήτους θα έπρεπε να βρίσκεται στη θέση που τοποθέτησα την κουκίδα. Κοιτάζω από το προσοφθάλμιο 35mm. Σχεδόν κέντρο! Το νερό είχε μπει στο αυλάκι, αλλά ο χρόνος ήταν ελάχιστος πια.. Το αστέρι-στόχος απείχε 2,5 μοίρες από τον ι Κήτους. Αστροάλματα από το 35mm, μέσα από την Uranometria και στη συνέχεια από τον 18mm και τον 12mm μέσα από τους βοηθητικούς χάρτες της EAON. Δεν έπρεπε να κάνω λάθος και να χάσω τον δρόμο μου.. Η αγωνία μεγάλωνε.. Πολλές εναλλακτικές ματιές σε 2 χάρτες της ΕΑΟΝ για συνεχείς επιβεβαιώσεις.. Το πολυπόθητο αστέρι μπήκε στο πεδίο στις 00:55! Η πιθανή έναρξη του φαινομένου; Στις 00:57! Παρακολουθούσαμε μέχρι τις 01:05..Τίποτα.. Δεν παρατηρήθηκε απόκρυψη, αλλά τι σημασία έχει..... Μετά, δεν τα παράτησα. Έπρεπε να βεβαιωθώ ότι κοιτούσα στο σωστό πεδίο, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει άγχος.. Όλα ταίριαζαν.. Η εμπειρία ήταν μοναδική.. Η Σελήνη, που τόσο μας είχε παιδέψει και αγχώσει, έπρεπε να μας αποζημιώσει και το έκανε, στις 300X... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2008 Μπράβο παιδιά. Μου άρεσε το όλο στήσιμο της "επιχείρησης". Αρκετά κακές οι συνθήκες που μπορεί να σε απογοητεύσουν εύκολα στο να τα παρατήσεις, πράγμα που δεν κάνατε. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
sevax Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Ενα νυκτοπούλη μού είπε ο τρίτος της παρέας σας "έστησε" γιά ναμή γρουσουζέψη λέει Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2008 Μπράβο παιδιά, λες και έβλεπα θρίλερ!!! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα